4. mar, 2018

Ensamkommande - så ensamma, region- o riksdagslistor, klart för valrörelse

Så maktlös jag känner mig i kontakterna med människor som engagerat sig i de ensamkommande ungdomarna, som besöker dem på deras boenden, som tagit emot dem i sina hem och låtit dem blir en del av familjen. Allt för att ge dem så mycket trygghet och kärlek som möjligt under väntetider, avslag, åldersuppräkningar, förvar… Frivilliga ligger i som bara den för att hitta faddrar och bostäder. Regeringen har skickat pengar för att fadderpersoner ska kunna få viss ersättning. Det kostar ju med mat, kläder etc. Växjö kommun har slutit ett avtal med föreningen Goda Krafter, som sköter rekryteringen av faddrar och bostäder och ersättning till faddrarna ska utgå.  Men jag får förtvivlat brev från en familj som har en afghansk pojke i sitt hem. De har ansökt om ersättning men fått avslag. De är jättelyckliga över pojken, men arga på avslaget. Växjö plus en annan kommun är inblandade. Ingen av dem vill betala. Det är obegripligt att ett rikt och utbildat land inte inser att dessa ungdomar är en tillgång för Sverige, en gåva. Ge dem amnesti, ge dem äntligen trygghet och snåla inte med småsummor!

Så har (V) Kronoberg haft års- och valkonferens. Det tog hela lördagen. Och det var inte så konstigt med tanke på att vi skulle besluta om distriktsstyrelse, regionlista och riksdagslista, budget, verksamhetsplan och lägga en hel del dokument om det gångna året till handlingarna. En hel del om listorna finns på www.smp.se just nu. Vi lägger ut hela listorna på V-webben den kommande veckan. Riksdagslistan toppas av Robert Armblad från Växjö, ung musiklärare och själv musiker i bandet Bergsbestigarna. Regionlistan har Eva-Britt Svensson på plats 1, känd aktivist, varit EU-parlamentsledamot, kommunpolitiker, men lämnar den arenan och går över till regionpolitiken. Nr 2 är Daniel Liffner, bosatt i Gemla, Växjö kommun, yngling med jobb som ombudsperson på vårt partikansli i Växjö.  Distriktsstyrelsen, inklusive undertecknad som dess ordförande, omvaldes till stora delar.  Lång och intensiv dag, men nu är det klart för valrörelse!

Skulle ha träffat barnbarnen i eftermiddags, men det ställdes hastigt in för lillpojken hade kräkts. Hoppas det inte är den hemska ”vinterkräksjukan”!

Rätt trevlig kommande vecka med Internationella Kvinnodagen, kommunstyrelsen, några interna möten, årsmöte med Noaks Ark, ta emot barnbarnen från skolan en dag. Fredagen ska det städas. Har blivit så slarvig efter maken L.s bortgång och i ensamlivet. Får skärpa mig.

Carin Högstedt

180304

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

 

1. mar, 2018

Seniormässa, samverkan universitet-region, postgång ur funktion, revisionsplan

Hemma en stund efter att ha representerat (V) på Seniormässan på förmiddagen och deltagit i möte med region- och universitetsfolk kring samverkansavtalet, som Linnéuniversitetet och Region Kronoberg har. Temagrupper är utsedda och rapporterade. Intressant! Insuper mycket ny information i mitt uppdrag som ordförande för FoU-beredningen. Har i min plan att skriva artikel om den delen av kommunal/regional verksamhet som handlar om just forskning och utveckling. Detta viktiga område står inte överst på kommunala dagordningar i allmänhet.

Seniormässan bjöd på många samtal de två timmar som Eva-Britt Svensson och jag stod vid vårt bord. Mässan pågår två dagar, men (V) är där endast idag. Det kostar åtskilligt att få en plats med bord och stol. Som sagt; många känningar och många samtal och det info-blad om pensionärsfrågor som Eva-Britt sammanställt togs snällt emot av en hel del förbipasserande. Inte så mycket publik som jag hade föreställt mig, men det kanske vuxit under dagen. Väglag och temperatur uppmuntrar inte heller till att ge sig ut.

I tisdags hade vi kommunfullmäktige. Jag trodde jag hade början på influensan, men tog mig igenom mötet. Stannade hemma igår och vilade. Nä, inte influensa, tack och lov. Snuvig men idag inte alls så dålig. Jag deltog i produktionen av (V)äxjös Kommunnytt igår genom att skicka manusförslag hemifrån. Bladet är tryckt och på väg ut till folket. Ska finnas på nätet, men det gör det inte ännu.  Själva fullmäktige? Tja, lugnt, föga upphetsande. Intressantast var enligt min mening information om ridsportens villkor i kommunen och revisionens plan för kommande revisioner. -Ja, jättebra information och plan, som redovisades av revisionens ordförande (S)! V-motion om välfärdsbokslut avslogs av de styrande M+C+L+KD+MP. På ledamöternas frågestund ställde vi frågor om trafiksäkerhet i Ingelstad, om behovet av dricksvattenkranar i stan, om kontanthantering i kommunen och om kommunens nya ansvar för spelmissbruk. Det lär bli en motion om att kommunen ska ha kvar möjligheten att betala med kontanter inom sina verksamheter. Att ta bort den möjligheten ställer grupper av människor vid sidan av. Så ska det inte vara.

Snart till stan igen. Ska delta i ”Mobbning, nej tack”, ett seminarium som ska handla om psykisk ohälsa. Som jag förstått är det en privatperson som tagit ett initiativ till denna kväll på Domkyrkocentrum. Kan bli spännande.

Hade svårt att sova gången natt. Bland annat försökte jag medan jag vred och vände på mig komma på vilken stad i Tyskland jag inte varit i på jättelänge, men tycker mycket om. En åker dit via färja från Trelleborg. Gick som vanligt igenom alfabetet – brukar hjälpa. Testade många tyska stadsnamn. Så kom jag på: Google! Japp. Rostock var det ju! Kunde vara roligt att ta en tur dit. Men inte i detta väder.

Har fått nytt postnummer från 5 mars. Vet inte varför, men nu är det 35272. Men om det hjälper posten att komma fram så må det vara hänt. Brev som postades i fredags 23/2 i Växjö kom till mig idag torsdag 1/3. Ohållbart.

Carin Högstedt

180301

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

26. feb, 2018

Ekologiskt kontra oekologiskt, biologisk mångfald, arbetsmiljö, konstgödsel, vuxen i rummet?l

För några veckor sedan skrev jag en artikel i Smp om hur Växjö kommuns mål för ekologiska livsmedelsinköp stämmer med verkligheten (det gör de inte). Speciellt när jag såg förstod att Växjö kommun gått med i ett internationellt nätverk för utveckling av ekologisk odling och produktion, där bl a Paris, Wien och Nyrnberg är med, så tyckte jag frågan är relevant. Ekologiska inköpen har faktiskt minskat de senaste åren i kommunen. Närodlat har något bättre utveckling, men det internationella nätverket handlar om ekologiskt och inget annat.

Fick ett informativt och trevligt svar av Magnus P Wåhlin (MP), som menar att nu är ekonomin inom måltidsorganisationen bättre, så nu finns förutsättningar att nå målen.

Då svarar Jon Malmqvist (KD) att – sammanfattningsvis – det finns ingen anledning att köpa ekologiskt, det är slöseri med pengar och traditionell odling är lika bra! Jag gitte inte svara på det. Denne Jon, detta parti, har aldrig såvitt jag vet varit emot kommunens ambitioner vad gäller ekologiska inköp och de högt satta målen! Där sitter de i en allians och vågar inte säga emot när budgeten och målen antas eller vad handlar det om???  Tycker KD i Växjö plötsligt att kemiska bekämpningsmedel ska användas för att spruta bort insektsangrepp? Är konstgödsel att föredra för den biologiska mångfalden? Magnus P Wåhlin svarar igen, Smp23/2 och Jon framhärdar i sin syn i tidningen 26/2.

Det finns mängder med forskning och olika slutsatser i jämförelser mellan ekologisk odling och traditionell, KRAV-märkt etc. Det är måhända så att smak och vitamininnehåll är desamma i ett ekologiskt äpple och ett oekologiskt, men rester av bekämpningsmedel finns i det senare. Ekologisk odling är arbetarvänligt! Ekologisk odling gynnar biologisk mångfald. För att nämna några viktiga  parametrar.

Frågan återstår: Är det KDs politik inte bara i Växjö kommun utan i Sverige att vara emot ekologisk produktion av livsmedel? Och vilka uttryck kommer det att ta sig när Växjö kommuns budget och mål ska antas i juni?

Ja, det är måndag förmiddag. Blir frustrerad över alla insändare jag läst från högerhåll med hela kataloger på förslag till lagtexter, med beskyllningar utöver det vanliga mot (S), som anses ligga bakom brottsutvecklingen, med användningen av statistik – se Brännström (M) idag i Smp - som slagträ och ”äntligen fick rikspolischefen sparken”.

Självfallet ska vi ha effektiv polis. Lagarna ska vara relevanta. Alla kvinnor ska våga gå ut för män har slutat trakassera, hota, slå, hata. Kvinnor och män ska kunna vistas tillsammans i alla miljöer utan rädsla. Men tänk om vi skulle lyfta blicken och se ut över världen innan vi bestämmer att allt elände i vårt rika trygga land beror på flyktingarna, de som kom 2015! Som förtroendevalda och kandidater till förnyat förtroende kan vi ju ägna oss åt att skriva om Brottsbalken men vi har ett större uppdrag än så. Det som händer i Sverige i framtiden beror på det som händer i världen i övrigt. Det är krig, naturkatastrofer, folkmord, förföljelser av olika etniska och religiösa minoriteter, kristna och andra. Det är klimatförändringar. DN häromsistens hade en utmärkt genomgång av var i världen klimatförändringarna är längst framme. Det är inte bara Arktis! Hur möter vi det i Sverige och i andra mer skonade länder? Är det helt omöjligt att se sambandet mellan flyktingarnas antal och vad som händer runt om på planeten? Ju bättre vi angriper utsläpp och verksamheter som ökar temperaturen – desto färre kommer behöva flytta från sina utsatta boplatser var de än är. Ja, Sverige är litet men vår negativa påverkan på klimatet är ingen fluga i universum. Ju snabbare vi arbetar för att uppfylla FNs mål i Agenda 2030, desto färre flyktingar p g a fattigdom och därmed sammanhängande misär, analfabetism osv.

Kort sagt: Jag önskar mig intellektuellt vuxna i rummet!

Carin Högstedt

180226

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

24. feb, 2018

Coco, guldklocka, 1918 brödet slut, släktforskning, buss nr 8, barn och unga rehab, Älgvägen

Två dagar med barnbarnen, 9 och 10 år. Började med bio, Coco, som fått så fina recensioner, barnen, deras mamma och jag. Märklig film med mycket tänkvärt innehåll. Så förberedde vi en natt ihop, spelade Den svarta diamanten och kröp ner i sängarna. Läste tills vi somnade. Serietidning, Kamratposten och Karin Wahlbergs roman om sjukhuslivet på 1950-talet.

Frukost och så skulle killen med kompis till Leklandet. Tjejen och jag tog buss nummer 8 till Samarkand för att titta på kläder, köpa rätt sorts makaroner och kanske fika. Lyckades för andra gången avstyra en HarryPotterstav för 299 kr. Men vi hittade en vårjacka som hon gillade och mysbyxor till mig. Bara våren som saknas.

Väl hemma igen, bara vi två, så skulle vi gå igenom mitt smyckeskrin, en av tjejens favoritsysslor hos mig. Och där ligger som alltid min mammas guldklocka. -Ja, vi ägnar den uppmärksamhet. Tittar på stämplarna. 10 karat. Det är inte guld, som vi barn alltid trodde, det är guld utanpå men inte rakt igenom. Nåväl. Den är troligen sedan 1940-talet och har inte använts på kanske 30-40 år. Jag skruvar upp den, utan förväntan. Den går! Vi är omåttligt imponerade, klockan tickar på. Nu börjar jag fundera på när mamma fick den här klockan. Troligen i samband med förlovning och bröllop i början på 40-talet. Tänk om det står något i pappas kassaböcker? Vi letar i alla lådor och skåp som innehåller familjedokument. Hittar några kassaböcker från början av 40-talet. Pappa var noggrann. Läser och anar klockan bakom ”present till Inga” 145 kr. I samlingen ingår också min farfars kombinerade almanacka och kassabok från 1918, alltså 100 år sedan. Där står till exempel namnen på korna vid vissa dagar. Farfar var arrendator på Äshult 2 vid denna tid. Gården köptes senare loss. Min pappa var 6 år. På aprilsidan står två gånger: ”Brödet är slut”.  Javisst. 1917 – hungeruppror! I Sverige var många människor helt urfattiga och hade inte mat på bordet.

 Roligt att forska tillsammans med barnbarn! Fortsatte sedan på kvällen att fördjupa mig i en gren på min mormors sida, som fanns i Gransmåla, Mörlunda socken, från 1700 och framåt. Bröt för På spåret. Tog Dresden på Zwinger, slottet som är konstmuseum bl a. Var där med maken L på campingturné i öst 1986. Glömmer aldrig campingplatsen, Mockritz. Tälten stod så tätt att pinnar och linor gick kors och tvärs över varandra. Livsfarligt om det började brinna.

I fredags förmiddag gjorde V.s regiongrupp besök på Barn- och ungdomsrehab, på Älgvägen i Växjö. Där träffade vi Karin och Frida som gav oss mycket utförlig information om verksamheten. De tar emot barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar, rörelsenedsättningar, autismspektrumtillstånd och små barn med utvecklingsproblem. De möter barn och unga både i grupp och som individer.

De berättar om en verksamhet som växer med många fler individer att ta hand om och en budget som inte växer i den takten. De berättar om de dåliga lokalerna, som inte uppfyller krav på sekretess och som ligger i skogen utan kollektivtrafik, vid en återvändsgata där trottoaren inte har skottats utan telefonpåminnelse att gatan finns. Från närmaste busshållplats är det en bra bit att gå och ofta med rullstol, uppför en backe. Det är inte god tillgänglighet med tanke på kategorin patienter! De vill flytta och det lär finnas ritningar på nya lokaler, men saknas beslut om igångsättning. Jaha, vi ställer frågor, vi resonerar och lämnar med ett tydligt uppdrag, anser jag. Viktig verksamhet, kompetent personal från många yrkesgrupper, samma läkarresurs som på 1980-talet trots väldigt många fler barn och unga att möta. Låg sjukfrånvaro, låg omsättning av personal. Tack för mycket strukturerad information, Frida och Karin!

En partikamrat och jag håller på med en motion om att beräkna koldioxidutsläppen på hela konsumtionen, inte bara den som sker i kommunen utan också den importerade. Känns mycket angeläget.

Lördag förmiddag. Var 10 minusgrader när jag gick upp. Nu lite sol och minus 1 grad. Orolig för fikonträdet om kylan fortsätter nattetid. Ett koltrastpar har slagit sig ner här.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

180224

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

20. feb, 2018

Dagordning och protokoll, nya förslag, stimulans för forskning, en gammal stege

Kommunstyrelsens arbetsutskott inställt idag. Flera p-platser lediga på kommunhusgården i eftermiddags och rätt tomt på förtroendevalda. Många har nog gjort sig lediga under sportlovet. Jag har inga möten förrän ikväll, men tog en runda med lite ärenden. Lämnade in två nya motioner, som Eva-Britt Svensson producerat och som vi två skrivit under. En handlar om stadsodling, en om att ha kulturellt enprocentsmål även för privata byggen. Vid bygglov kan ett sådant krav ställas: 1 % av produktionskostnaden till kulturella utsmyckningar, installationer eller vad som nu passar.

Hämtade också en gammal stege som jag inhandlat på Växjö Auktionskammares nätauktion. Stegen är från början av 1900-talet, full med färgfläckar. Den ska jag ha i sovrummet och hänga kläder på, sådana som jag ska ha nästa dag. Istället för på en stol, där katterna gärna lägger sig och fäller pälshår. Nöjd med det köpet!

Regionstyrelsen har haft möte idag och bekräftat FoU-beredningens förslag till fördelning av de fem nya miljonerna (se tidigare blogg). Jag är mycket nöjd med att vi kan lägga ytterligare 2,5 milj kr till Region Kronobergs medarbetares forskning. Jag säger det igen: Det är bra för rekryteringen, det är bra för att behålla medarbetare, det är bra för kvaliteten i vården och alltså bra för patienter och anhöriga. Det betyder utveckling för framtiden i Region Kronoberg.

Igår kväll hade vi kommunala gruppen-möte. Det gick snabbt men var innehållsrikt och trevligt. Vi gick igenom alla förslag på motioner som ligger och gror. Två nya tog vi som sagt beslut om igår, några är på gång och en del förslag driver vi på andra sätt än genom motioner.  Ett antal är inlämnade sedan tidigare men inte besvarade ännu.

Vi gick också igenom våra planerade studiebesök. Nästa kommundelscentrum är Åryd, dit vi ska 12 mars. Sedan är det Lammhult kvar av de sex kommundelscentrumen. Men vi planerar återbesök i Gemla  och någon i Tolg har bett oss komma, så det ligger också i planeringen liksom Öjaby skola och Theleborgs Ryttarsällskap. På nästa kommunala grupp får vi besök av representanter för anhörigföreningen. Bra när föreningar bjuder in sig!

Tillbringat nästan hela dagen vid datorn. Tog god tid på mig för att göra dagordning till kvällens distriktsstyrelsemöte. Sedan skrev jag protokoll vid gruppmötet igår. Det tog också tid att formulera. Skriver inte i dator direkt vid mötet.  Är för upptagen av diskussionen. Eller för gammaldags?

Väldigt trött på väderleken – minus 1 grad hela tiden. Vill ha vår!

Carin Högstedt

180220

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

1724525559, privat