17. feb, 2018

Västgötaklimax, glashushysteri, kommunlistan, plats nr 5, takdropp, våfflor

Hå hå ja ja! Där har vi medlemsmöte i torsdags kväll för att spika kommunlistan. Allt är väl förberett av valberedningen. Vi har till och med haft ett möte mellan ”den gamla fullmäktigegruppen” och den presumtiva nya. Nu har det hänt att nr 5 på listan har samma dag, tror jag, fått något i arbetslivet ändrat och vill flytta ner en bra bit på listan. Vi håller stenhårt på varvade listor kvinnor-män och det visar sig inte enkelt att få in ett nytt namn på plats 5 som ju är fullmäktigeplats, åtminstone ersättare, men förhoppningsvis bättre än så efter valet. Stökigt. Vi ajournerar oss, tar fika med smörgås och efter effektiv övertalning så är jag där igen, plats nr 5 på listan. Det var verkligen inte meningen, men jag ställer upp i det prekära läget. Har ju väldigt trevliga och kunniga personer både framför och efter mig på listan. Kanske skulle vi inte ha försökt byta hela toppen samtidigt!?

Hela listan, 41 namn, finns på Vänsterpartiet Växjös facebooksida just nu. Ska naturligtvis ut på www.vvaxjo.se också.

Mycket interna möten i den gångna veckan. Igår eftermiddag regiongruppen med diskussion och beslut om verksamhetsplan, verksamhetsberättelse och dylikt. Allt sådant ska upp på Vänsterpartiet Kronobergs års- och valkonferens 3/3. Då tas även beslut om riksdags- och regionlistorna. Efter det faller mycket på plats och valrörelsen med utåtriktade aktiviteter kan dra igång med full kraft.

Nyss lite sol och plus 8 grader. Nu molnigt och plus 2 grader, takdropp. Kanske en liten utesittning ikväll. Tittar hellre ut i det stora svarta än på mellon, måste jag säga. I morgon hoppas jag kunna bjuda barnbarn med föräldrar, moster och farmor på våfflor. Nästa vecka är det sportlov här och rätt lugnt med möten. Barnbarnen ska sova här från torsdag till fredag och vi ska gå på bio är planerna. Roligt!

Västgötaklimax – eller vad ska en kalla försäljningen av gamla kommunhuset till – kommunen! Ett kommunalt bolag äger huset nu, säljer till ett annat kommunalt bolag och i transaktionerna tas 70 milj kr ut av kommunen för att betala driften av delar av skola, vård och omsorg. För det har de styrande borgerliga lagt in i sin budget. Ekonomiskt hållbart? - Nä, känns tryggt med ett budgetförslag som finansierar med hederliga skattepengar, gemensamt, för att hålla kvalité på skola, vård och omsorg. Enda felet med oppositionens, S+V, budgetförslag är att det inte har majoritet! Men det går att ändra på! Hela glashushysterin (nya kommunhuset) är åt helskotta. Från första stund vi hörde om tanken på att sälja nuvarande kommunhus för att bygga ett nytt ihop med stationen har vi motsatt oss det hela. Bygg bostäder på stationsområdet, behåll nuvarande kommunhus! Tydligt ställningstagande från början till slut.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

14. feb, 2018

Skogsmaskiner i Rottne, barkjärn, böneutrop, palliativt centrum, FoU, intraprenad, Sörgården

På gränsen till töväder. Ja, jag vet, det är sportlov nästa vecka och alla barn vill åka pulka, men jag gläds åt varje millimeter som snön drar sig undan på altanen. -Nä, jag har inte skottat undan något. Det får gå den naturliga vägen.

Igår eftermiddag mitt andra sammanträde med FoU-beredningen i Region Kronoberg. Vi tog beslut om en budget för detta år och 2019-2020. Den bygger på de fem milj kr som för första gången finns i regionbudgeten till beredningen per år. Med mycket stor glädje kunde jag klubba förslaget till fördelning, där ytterligare 2,5 milj läggs till FoU Kronobergs medel för att stödja medarbetares forskning och med betoning på sjuksköterskors möjligheter att i sin tjänst ha forskningsuppdrag. Det är sådant som gör Region Kronoberg mer attraktivt som arbetsplats, det blir lättare att behålla personal och att rekrytera. Det blir också ökad kvalitet i vården och det finns således bara vinnare. Beredningen rekommenderar och regionstyrelsen beslutar 20/2. 1 mars är nästa utlysning av forskningsmedel.

Vi fick också en synnerligen intressant rapport om ett projekt som startade 2013 och planeras fram till 2023, då Helene, som gav oss rapporten, hoppas att det blivit permanent verksamhet. Det handlar om ”palliativt centrum”, alltså det som brukar översättas med vård i livets slutskede. Lärde mig att palliativt kommer från latinska ordet för mantel och att det har en lite vidare betydelse än koppling till död. Detta projekt rör mycket som är tabu bland oss människor. Det har väckt stort intresse och fått mycket medel, från Kampradstiftelsen bl a. Enkelt uttryckt går det ut på att skapa bättre förutsättningar för personal, anhöriga och mycket sjuka patienter genom ökade kunskaper. Mycket givande att få den genomgången av ”palliativt centrum”. Media har också uppmärksammat det på senare tid.

På förmiddagen kommunstyrelsens arbetsutskott. Inte särskilt många ärenden denna dag, då eventuellt böneutrop från moskén var i fokus i media. Journalist hade ringt partiföreträdare från alla partier i Växjö kommun och frågat vad de anser. (V) saknades och det är mitt ”fel”. Fick telefon när jag var upptagen av annat samtal och glömde bort att ringa upp. Om jag svarat hade jag sagt mig vara positiv. Det handlar alltså om en gång i veckan, fredagen och efter att miljö- och hälsa bedömt om det är störande och ytterst tar polisen beslut. Alla de tillfrågade partiföreträdarna utom liberalen är tveksamma, ja mp svarar inte direkt på frågan.  Så L och V har i detta fall samma inställning och gör inte väsensskillnad på kyrkklockor och böneutrop. Sedan hade ju inget parti hunnit diskutera i sina grupper, så partiinställningen kan ju vara en annan.

Måndagen gick till besök i Rottne. Familjeföretaget Rottne Industri AB startade 1955 och är fortfarande familjeföretag och ligger i Rottne. De gör skogsmaskiner och har fabrikslokaler förutom i Rottne i Stensele och Lenhovda. Totalt 235 anställda. 50 % går på export, till Tyskland, Tjeckien, Ryssland, Nordamerika… Svårt att rekrytera, speciellt svetsare. Vår guide och informatör Roland Axelsson helt superb. Det han inte vet om denna industri är inte värt att veta. Vi, fem V-partister, noterade en lugn arbetsmiljö och en hel del hantverk i fabriken, där maskinerna växer fram.  - 1955, sa jag, så var jag 10 år och följde med pappa på skogsarbetet. Där fick jag barka stockar med barkjärn och fick 10 öre för varje stock. Vi hade behövt en maskin, men jag tror inte vi visste att det fanns ens. Roland hade också stått med barkjärn, fått liten peng och förstod precis vad jag pratade om. Pappa drygade ut inkomsterna från vårt lilla jordbruk genom skogsarbete år Södra eller Domänverket.

Så var vi på Sörgården, äldreboende och åt lunch (gott!) och pratade med personal. De har intraprenad sedan 1/6 -17 och är mycket nöjda med det. De känner delaktighet på ett nytt sätt och alla är medvetna om ekonomin och överhuvudtaget är de måna om och stolta över Sörgården. Har inga problem med rekrytering – alltså ett gott rykte. Mycket upplyftande för oss och jag hoppas intresset för intraprenader (mer självstyre) kan öka i kommunen.

Så träff med representanter för samhällsföreningen och info om behovet av tillbyggd idrottshall. Väldigt aktivt föreningsliv, mycket fotboll, innebandy, gympa. Nuvarande idrottshall fullbokad hela tiden och saknar läktare. Vi talar om behovet av villatomter, cykelvägar, trafiksäkerhet, fritidsgården som stängs, badplatsen m m. Anteckningar från informationen och dialogen ska användas successivt i politiken. Alltid bra att ha kunskaper från föreningslivet med sig.

I kväll distriktsstyrelsens arbetsutskott, i morgon medlemsmöte och beslut om kommunala listan i Växjö kommun plus kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen, för att nämna de viktigaste mötena.

Carin Högstedt

180214

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

11. feb, 2018

V-kongress, avslag, bifall, Rottne, klimatkatatrofer, batongpolitik, mellotrist

Följde stor del av kongressdebatten igår samtidigt som jag hade en både nät- och liveauktion i Braås igång, TV och Ipad. Betalade räkningar, skrev en artikel på ridsportstema, som jag skickar in i morgon, efter att den varit ”på remiss” till kommunala gruppen, som bidragit med synpunkter.  Försökte koppla av med Mello, men blev bara ännu tröttare och blasé. Inte ens Jonas Gardell hade något alternativ att komma med!!!

Kongressen är sig lik; har deltagit i otaliga sådana. Yrkat, voterat, reserverat mig, motionerat, avvikit från partistyrelsens linje, oftast i underläge! Men påverkat, på sikt. Så är det ju. Idag är jag  i allmänhet tillfreds med partiledningens förslag och svar på motioner. Tidsbristen har alltid varit påtaglig på kongresser. Ombuden har i allmänhet förberett sig hemma och vill säga det de tänkt – självfallet. Inte lätt att korta ett inlägg från två minuter till en helt plötsligt.

Bra artikel idag i DN, där Jonas talar klartext om ”populistisk rättspolitik”, batongpolitiken, som nu grasserar i framför allt (M). Perspektivförskjutningarna i svensk politik går snabbt. Nu gäller det att ”runda” (SD), bli ännu hårdare, kräva ännu strängare straff, sätta asylrätten  ur spel. Inte hört tillstymmelse till fundering på vad som händer om/när klimatförändringar driver massor med människor på flykt från t ex Bangladesh och andra områden på jorden, där torka respektive översvämningar kan göra det omöjligt att leva. Jag förstår inte hur synen på invandringens volym aldrig sätts i samband med situationen i världen; krig, naturkatastrofer, klimatförändringar, folkmord (nu rohingyabefolkningen i Burma).

Intressant artikel om sömnlöshet i DN Kultur idag! Känner igen mig. Författaren Marie Darrieussecq berättar. Min sömnbrist grundar sig delvis i tre barn och de störningar det medför. Men jag tror också det är ärftligt. Min mamma pratade ofta om hur dåligt hon sovit. Kan ju bero på oss fyra barn förstås! I alla fall det bästa jag läst om sömnlöshet!

Lyssnar hela tiden med halvt och ibland helt öra på sändningen från kongressen. Så mycket engagemang och energi! Skulle tro att motionen om ”jämlikhetsdata” går igenom, trots att partistyrelsen avslagit den. Det är ju helt enkelt ett verktyg för att se hur jämlikheten, eller brist på, fördelar sig på olika grupper.

Gör ett avbrott i eftermiddag och besöker barnbarnen. I morgon gör V-gruppen besök i Rottne, ett kommundelscentrum utanför Växjö stad. Börjar på Rottne Industri, sedan Sörgården, särskilt boende som blivit intraprenad, och så träff med representanter för samhällsföreningen.

Carin Högstedt

180211

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

9. feb, 2018

DN Debatt, GAL-TAN, väderskydd, soffor, skolmarknad, kajors rätt att leva

Det finns två lokala insändarskribenter som jag fäst mig vid på senare tid. De är väldigt bra och vågar ifrågasätta ”sanningar”: Agnes Ozolins och Catarina Thestrup. Agnes är kemist och skrev om ”Europas grönaste stad” som mer marknadsföring än innehåll för några veckor sedan. Catarina är lärare i Växjö kommun och skriver i Smp idag. Rubriken är: Granska skolsystemet i stället för skolorna. Hon angriper marknadstänket i skolan, konkurrensen mellan skolor, mörkandet av brister, tystandet av kritik. ”I och med att skolan inte längre ägs och drivs gemensamt har samarbetet mellan skolor i det närmaste försvunnit och lärarnas och även kommunens, skolverkets och skolforskningens möjligheter till styrning och påverkan har minskat.” ”Är det verkligen såhär vi vill ha det?” -Ja, hur blev det så här och går det att ändra? När det inte ens finns en majoritet i riksdagen för att stoppa vinstjakten. Catarina skriver väldigt insiktsfullt. Många håller nog med i själ och hjärta.

I Alvesta kommun ska de börja skjuta kajor. Inte i Växjö ser jag i Smp idag. Tack och lov. Men de ses som problem enligt tjänsteperson på tekniska nämnden. Jag måste säga att jag tänker inte alls på Hitchcock när en flock kajor far genom luften. Jag tycker de tillhör staden och jag känner mig som en del av kosmos, när de susar över himlen. Men det kanske en inte får säga i det här landet?

På förre fullmäktige ställde jag en fråga till ordföranden i tekniska nämnden om väderskydd och soffor på den provisoriska bussterminalen på Kronobergsgatan i Växjö, ett provisorium som ska vara i 2-3 år. Det saknas väderskydd, det saknas soffor. Det är ju orimligt obekvämt och kommer att betyda färre passagerare. Många av bussåkarna orkar inte stå upp någon längre stund utan behöver sätta sig. Kan ju inte vara en nyhet. Hade ingen tänkt på det?  Så verkade det på svaret. Vi följde upp frågan i V-gruppen med en skrivelse till tekniska nämnden. Idag – återigen i Smp -  förstår vi av artikel att det kan bli soffor, någon form av väderskydd och kanske en toalett. Det går framåt alltså.

Vaknade tidigt och plöjde dagens tidningar rätt noggrant. Vad skriver de om Vänsterpartiets kongress som börjar idag? -Ja, självfallet om det faktum att en f d partiledare är portad från kongressen och avhoppad plus några andra ”avhopp” (det går att sluta ett uppdrag utan att det är något dramatiskt). Men rätt hovsamt ändå. Ja, Smps ledarskribent vrider om kniven lite extra. Ett svar på den skulle kunna vara DN Debatt idag, ”extremhögerns politik görs självklar med GAL-TAN-skalan, av Aron Etzler, (V).s partisekreterare. GAL-TAN betyder Grön-Alternativ-Liberal och Traditionell-Auktoritär-Nationalistisk, de motpoler som enligt upphovsmännen skulle kunna ersätta den klassiska höger-vänster-skalan. Tycker artikeln är mycket intressant och synnerligen läsvärd. Tycker även att GAL-TAN är intressant som tankegods. Etzlers kritik är en vidräkning med GAL-TAN – den saknar ju socialismen t ex. DN Debatt idag.

Så blir det! -Nä, jag ska inte kandidera till kommunfullmäktige. Beslut om listan tas nästa vecka, men valberedningens förslag verkar väl förankrat. Vi får nya namn på toppen och det har vi arbetat för hela perioden. De kommer att göra en god insats inför valet. Sedan får vi se hur majoriteten ser ut och vilka platser i nämnder och styrelser vi kan komma in i. Hur det känns? -Ja, kluvet. Men rätt. Lite att förlora ett fotfäste, lite av en befrielse. Men kommunpolitik kan bedrivas på andra arenor än just kommunfullmäktige.

Ska följa kongressen på SVT Forum så mycket jag hinner. Lyx att sitta i soffan och ha en massa fåglar utanför (steglitsarna är fem) och TV-sänd kongress innanför. Lite sol idag. Var på kyrkogården kl 8.00 och sedan på gymmet. Kanske skriver några intryck från kongressen senare idag.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

@hgstedt

 

7. feb, 2018

Sally är hemma igen, Karin Boye, Den nya dagen gryr

I den bästa av världar hade någon granne tagit hand om Sally, när hon var utestängd i kylan igår. Jag var borta hela dagen och kom hem sent, men levde i förvissningen om att båda katterna var inne. Så var det inte uppenbarligen. Sally smet ut när jag matade fåglarna på morgonen och blev kvar ute. Jag såg henne inte komma ut över huvud taget. Och jag lever i den bästa av grannvärldar! Jag satte upp en efterlysning vid dörren till miljörummet vid lunchtid. Två grannar sa att de sett Sally idag. Lugnande. Alltså ingen rovfågel som tagit henne, vilket jag börjat föreställa mig. Och så öppnade en granne sin dörr när jag gick över gården och ropade på Sally. Där var hon! Låg i en garderob hos grannen och sov. Jag bar in henne och nu får hon husarrest ett tag. Medan jag satt hela förmiddagen och stirrade ut på altanen där hon brukar gå ut och in, så fanns hon nära och har enligt en granne suttit vid dörren från gården och varit väldigt upprörd över att inte bli insläppt. Tack goda grannar för hjälpen! Det är fantastiskt fint att bo i en sådan här liten förening. Maken L sa om Sally, att hon började bli ”lite senil”. Kan vara så. Nu är vi i alla fall inne både katterna och jag.

Hemma efter att ha lyssnat på professor Johan Svedjedal, som berättade i nästan två timmar om Karin Boyes liv och författarskap. Bibliotekets vänner arrangerade denna kväll och det var återigen så gott som fullsatt i Galaxen på stadsbiblioteket. Han satte in Boye i samtidens politik och litterära liv. Jätteintressant. Jag kom på mig själv att vara väldigt glad för att jag en gång läste litteraturhistoria i Lund, att jag haft stor glädje av det hela livet om än inte yrkesmässigt direkt. De sitter bra i minnet faktiskt, namnen på författarna, på dikterna, på diktsamlingarna från tiden 20-30-talen. Skulle kanske fortsatt studera och forska!?

Händer mycket i politiken just nu, men jag tar det en annan dag. Nu ska jag koppla av med tidningarna Retro och Antik o Auktion. Tack och lov att Sally är hemma!

Carin Högstedt

180207

www.maqt.se

www.carhog14.se

@hgstedt