Från backlash metoo till hötorgskonst och vårdpolitik i fokus

Sitter ute och äter frukost. Barfota. Känner hur någon pussar mig på tårna. Jovisst. Det är en liten igelkott som också vill ha frukost. Så det serveras. Gläder mig åt stararna som spankulerar i gräset.

Steg upp tidigt igår för kl 9 skulle jag vara i stan på möte med regiongruppen. Kom i god tid. - Nä, det var inget möte. Det är på måndag. Glömt ta bort i kalendern vid någon ändring. Dessutom hade jag dialogmötet Braås Direkt antecknat som igår kväll, helgdagsafton. Idag är nämligen Kristi Himmelsfärdsdag. Borde fattat att den kvällen inte var den bästa att få folk till möte. Men av en slump fick jag veta att det var i tisdags kväll. Och då hade Vårdförbundet kallat till stormöte med partierna för samtal om vårdfrågor, både regionala och kommunala. Vi var tre från (V) som rörde sig mellan de olika borden, där Vårdförbundets medlemmar berättade om hur de har det på jobbet. Jag pratade med anställda inom elevhälsan, sjuksköterskor inom både kommun och region på särskilda boenden, på olika avdelningar på sjukhuset, i hemvården etc. Som förtroendevalda vet vi mycket om läget – rekryteringsproblem, övertider, sjukskrivningar – kort sagt underbemanning och svår arbetsmiljö. Nu fick vi mer kunskap, upplevd från golvet. Berättelserna sitter i huvudet och fördjupar de statistiska uppgifterna. Ingen debatt mellan partierna.

Har i veckan också varit på Åryds skola. Ca fyra år sedan sist. Fortfarande en skola med lokaler från 1962, förutom nya paviljongen som ersatte en nedbrunnen byggnad för inte alls länge sedan. Verkar som att kommunen inte kommer ifatt behoven. Skulle vi kunna satsa de stora överskotten från 2021 på att investera, så att alla skolor i staden, på landsbygden och i tätorterna uppfyller rimliga krav på bekvämlighet för både elever och personal. Till hösten börjar fler barn i skolan i Åryd. Generationsväxling i bygden.

Missade alla föreläsningar och evenemang under Elin Wägner-veckan. Hade bokat in att lyssna på Irena Pozar om ”Backlashen – metoo och revolutionen som stoppades” i fredags, men när jag anlände till stadsbiblioteket fick jag beskedet att Irena varit tvungen att ställa in av personliga skäl. Hoppas hon kan komma i annat sammanhang, t ex Bibliotekets Vänner. Fantastiskt program hela Elin Wägner-veckan!

Igår besök av student för intervju om konst och framför allt Hötorgskonst. Ska bli en uppsats. Roligt! Intressant ämne, trevlig person.

Helledig helgdag idag. Städning är anbefallen av mitt bättre jag. Frestande att läsa Kristina Sandberg istället och/eller leta upp någon krim-serie. Trist väder.

Carin Högstedt

Växjö 20220526

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

Nu vänder det

Måndag 23/6 -14.

Jag kan inte låta bli, fast jag vet att det retar: Nu har det vänt! Vi går mot mörkare tider och det är lätt att bli depp. Försöker bemästra känslan av att allt är slut. 7 gr ute vid frukosten.

Av en slump hamnade jag häromsistens i ett TV-program som visade hur Erikshjälpen arbetar mot könsstympning i en by i Afrika någonstans. Det var en beskrivning hur man går metodiskt tillväga och arbetar på alla plan med försörjning, hygien, undervisning. Det går inte att komma och säga till folk att det här får ni sluta med! Hur gräsligt det än är. Det handlar om hela livet i byarna, om strukturer som är uråldriga. Det var ett mycket bra program som visade att det går och jag blev impad av Erikshjälpens verksamhet. Och tacksam.

För så där 10 år sedan kontaktades jag av en gymnasietjej i Växjö, som gjort en video om könsstympning som skolarbete. Jag var ordförande för Jämställdhetskommittén och hon kom och visade filmen på ett sammanträde. Filmen var superbra! Vi ordnade ett offentligt möte på Tallgården där hon visade filmen och pratade. Barnmorskor var inbjudna och talade om vad som möter dem i deras arbete som konsekvenser av könsstympning. Bl a min vän Monica Elinsdotter, som tyvärr dog i cancer för några år sedan, just vid den här tiden på året. Monica gjorde väldigt mycket för kvinnor, för kvinnors säkerhet och trygghet, för Växjö kommuns medborgare. I det tysta. Mötet på Tallgården besöktes av ca 50 personer, blandad publik, och är ett av de bästa och mest meningsfulla möten jag har haft förmånen att ha arrangerat och deltagit i! Men vad ledde det till? Det ökade medvetenheten och fler engagerade sig en period i olika grupper. Dags att ta itu med hur det ser ut i kommun och nation idag. En fråga för Region Kronoberg/landstinget i första hand kanske.

Idag bjuden till Jan Carlssons födelsedagsfest, J C på Idé- och kunskapscentrum. En av de personligheter som också arbetar mycket i det tysta för en bättre tillgänglighetspolitik. Glad att han räknar mig till sina vänner. Vi har i många herrans år träffats i arbetet för tillgänglighet.

Ha en bra dag! Carin Högstedt

Klarar jag det här - också?

Har länge planerat att öppna en blog, men jag vet att det blir svårt att hinna med att skriva där också. Nu måste jag och ska skärpa mig. Med ännu mer struktur på livet så ska det gå att vara på Facebook någon gång per dag, twittra oftare och skriva ett inlägg på blogen samtidigt som V-boa på Storgatan ska bekvinnas hela juli. Inte alla som hyrt en stuga under juli på Storgatan i Växjö! Står fint i solen vid Willans park, som är en fontän och väldigt lite park. Stort träd dock.

Idag söndag efter midsommar. Solen skiner igen efter 20 mm regn igår.7 gr när jag dukade frukost på altanen. Ska arbeta mig igenom ett antal dokument, har skrivit en artikel till Smp, kl är 9.15. Kommer hinna med lite städning och strykning plus svara på brev och dela ut (V)äxjös KommunNytt på Fridhemsområdet, som är kvar efter kraftutdelning förra veckan. Folk är tacksamma för att de får veta vad som händer i Växjöpolitiken!

Ha en skön söndag! Det är du värd.

Carin Högstedt