17. mar, 2018

Medborgarlön/basinkomst, kortare arbetsdag, Timbro, ambitiös landsortspress

Nio minusgrader tidig lördagsmorgon. Nu fem och lite sol mellan snöbyar. Stackars fåglar. Gräsänderna kommer regelmässigt och äter småfågelmaten. Lagt lite på marken för dem och de tre koltrastarna, som jag har på mitt ansvar. I övrigt blåmesar, talgoxar, pilfinkar, kajor, kråkor, skator. Och alla vill vi ha vår och värme nu!

Fantastiskt bra av en landsortstidning som Smp att ha en artikelserie om medborgarlön – eller som det numera kallas; basinkomst. Bo Ströberg har skrivit del 1 och 2, fredag-lördag 16-17 mars. Det kommer fyra artiklar till på detta ämne, en riktig djupdykning och mycket ambitiöst. Ströberg skriver om forskning, pågående försök och pionjärer inom basinkomst. Närmsta pågående försök är i Finland och Holland. Svenskarna är mindre intresserade av medborgarlön än andra länders invånare i Europa, enligt undersökningar. När Per Jansson skrev avhandling om basinkomst för sådär 15 år sedan, så fick den betecknande nog titeln ”Den huvudlösa idén”. Kanske är det islossning på gång, för Timbro har gett ut en antologi om just basinkomst, helt nyligen. Måste ta del av den!

Jag är och har länge varit anhängare av tanken på att alla människor ska kunna ha mat och husrum utan att be om det eller tigga sig till. En garanti för att det går att överleva oavsett situation i övrigt. Däremot är det inget jag har drivit dagligdags på många år. Det har känts så fåfängt i det kompakta motstånd som råder. Men visionen verkar vinna terräng runt om i världen. I Sverige borde vi kunna tillgodogöra oss all digitalisering och robotisering genom att korta lönearbetstiden. Målet är ju livet, inte lönearbete in absurdum. Livet innefattar så mycket av skapande, av omsorg om barn och äldre, om hälsa och föreningsliv. Det ska också räknas in i ”arbete”, tycker jag. Tror att medborgarlönstanken kommer att ta tid att genomföra, men kanske till och med blir naturlig utveckling i framtiden.  

Har vilat mycket i veckan för att komma i fatt mig själv och bli av med värk i kroppen. Mycket bättre nu, även om en axel krånglar. Deltog igår i IDs årsstämma som ombud för Växjö kommun. ID är en ideell förening, Institutet för lokal och regional demokrati, som håller i och utvecklar internationella projekt, gör utvärderingar åt organisationer och jämställdhetsanalyser av arbetsplatser. Alltid trevligt att träffa de som arbetar där och ta del av deras verksamhet! I många år var jag både vice ordförande och ordförande i ID, vilket gjort mig många erfarenheter rikare. På eftermiddagen kommunala gruppens arbetsutskott med planering av studiebesök, ”röda lördagar” och valprogramskrivning.

Carin Högstedt

180317

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

14. mar, 2018

F d brukssamhället Åryd, Kafé Masugnen, lanthandel, Anhörigföreningen, Glasrikets Golfklubb, värk

Vi var sex V-partister som tillbringade måndagseftermiddagen i Åryd och hade det jättetrevligt. Först skolan och förskolan. Skolan är en av de från 60-talet som inte har moderniserats och står i kö för om- och tillbyggnad. Här finns 135 elever och det är 17-21 barn/klass, vilket är ett bra antal. Svårigheter med rekrytering. Tillagningsköket är slitet. 200 portioner/dag lagas och kökschefen är inte glad över trånga utrymmen, men glad att eleverna äter maten, vilket ju är det viktigaste. 17 personal och 4 är män. Vi ställer många frågor om elevhälsa, rastfaddrar, arbetskläder och får en bild av en välfungerande skola och förskola. Negativt för rekrytering och över huvud taget för Åryds utveckling är att bussarna inte går in i Åryds samhälle. Det är en bra bit ut till väg 25, där de passerar. Ett tågstopp skulle också underlätta för miljösmartare pendling.

Så träffar vi samhällsföreningens ordförande och kvinnan, Desirée, bakom nyskapade lanthandeln och Kafé Masungnen. Vi sitter i kaféet, fikar och pratar om hur kooperativa lanthandeln lade ner efter flera års strävan med den lilla butiken. Nu är den i gång igen sedan några månader i privat regi. Hittills med gott resultat. Butiken är ombud för post, apotek, Schenkertransporter, Svenska Spel. Kaféet där vi sitter är i sin grund industriminne från 1600-talet. Mycket fin miljö med bevarat vattenhjul och masugn!

Åryd saknar samlingslokal och det står överst på önskelistan, säger samhällsföreningens ordförande Monica. Hon menar att när skolan blir om- och tillbyggd kan det bygget kompletteras med en samlingslokal för möte och fester, sådant som finns på de flesta övriga orter utanför Växjö stad. I 25 år har de drivit frågan om villatomter och nya bostäder, utan något gehör, men nu ska kommunala bolaget Vidingehem bygga några lägenheter. Ja, det är ju så att ska orterna ha befolkningsutveckling, så krävs nya bostäder jämna mellanrum! Utan det blir det stagnation har alltid varit min tes. Det bekräftas i Åryd.

Så till industriområdet och ölbryggeriet, Skogsträdens bryggeri, som drivs av Mattias och två personer till sedan 4,5 år. De gör det på deltid, har andra jobb också. Här får vi en lektion i processen och ingredienserna vid ölframställning. Det är första gången jag besöker ett sådant här småskaligt bryggeri (deras öl finns på Systembolaget i det småskaliga sortimentet). Det är mycket med malt och humle, olika smaker och styrka. Mattias berättar att industriområdets lokaler är fullbokade med företag.

Väl tillbaka i Växjö har vi kommungruppmöte och inleder det med ett besök av fyra kvinnor från Anhörigföreningen, som berättar om sin viktiga verksamhet med socialt stöd till anhörigvårdare. Oftast är det kvinnor som vårdar. Och vårdar sig sjuka. Lätt hänt att ta på sig för mycket och inte så enkelt att hantera till exempel dement person. Somliga minskar sin arbetstid eller slutar arbeta för att orka med. Orimligt i längden.

Av en månads 700 timmar kan anhörigvårdare få avlösning i 20 timmar i Växjö kommun. Det var (V) som fick igenom att timmarna ökades från 15 till 20, men det är inte särskilt mycket. Ett givande samtal med önskemål om lokal för föreningsverksamheten. Lite senare i vår ordnar föreningen en debatt med alla partierna. Inför valet driver Anhörigas Riksförbund att arbetslivet ska anpassas efter anhöriga ungefär som det anpassats till föräldraskap. Inför VAN, Vård Av Närstående, precis som VAB, Vård Av Barn! Mycket tänkvärt!

Har värk i kroppen och framför allt i vänster axel och arm. Har infört att jag ska vara ledig åtminstone en vardagskväll i veckan (förutom fredag). Kopplar värken till utmattningssymptom, men det kan vara fel. Kan vara influensa på väg? Ska kontakta vårdcentralen, om det inte släpper under denna dag, då jag håller mig hemma. Har lämnat förhinder till kvällens händelse, att vara ordförande på Glasrikets Golfklubbs vårårsmöte. Den äran har jag haft ett antal gånger. De har som tradition att engagera någon politiker från Sandsbro, därför att här ligger golfbanan. Det är ett rent nöje att ta del av dagordning och handlingarna till mötena. Alltid mycket väl förberett och god ordning. Den här gången foton och presentationer på de nya som har tackat ja till styrelseplatser. Snyggt! Ska försöka ta efter i de valberedningar jag är med i.

Carin Högstedt

180314

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559, privat

 

 

 

11. mar, 2018

Söndagsarbete, städning, nu räcker det - slutar som DS-ordförande efter valet

Söndag förmiddag. Vilodag? Nja, det ska skrivas kallelse, dagordning till distriktsstyrelsen, dags för annons i Smp, ta kontakt med V Markaryd etc. Passade på att skriva ner direktiv för den nya valberedningen och att skicka in min avsägelse till dem. Tänker inte vara distriktsordförande mer än över valet. Det räcker nu.

Men igår lördag kopplade jag av; städade timme ut och timme in. Golven är som barnhud. Rensade vissa tidningshögar. Skulle ta ner julgransslingan ute, men den hade frusit fast i snön på altangolvet. Krävs töväder för att ta in den. Vilken känsla – om än värk i kroppen – att ha städat och gjort något praktiskt. Satt ute en stund, tittade på Shetland, tittade på Mello (men hade svårt att hålla ögonen öppna) för att se hur det gick för växjösonen John Lundvik. Bra! Trea.

Bra på DN Debatt idag: ”Oroande jakt på kryphål i flyktingkonventionen”. 16 professorer, docenter etc inom internationell rätt, folkrätt och liknande skriver: ”Respekten för flyktingkonventionen är inte bara en fråga om trovärdighet i internationellt samarbete och efterlevnad av internationella avtal, utan också om grundläggande mänsklig värdighet och hur vi vill att våra samhällen ska se ut. Svenska riksdagspartier bör nu reagera och stå upp för flyktingkonventionen (till skillnad från partier i Danmark) och flyktingars rättigheter.” Jojo. Ledare i DN samma dag ägnas böneutropet i Växjö.

SvD idag växlar upp sin bevakning av valrörelsen. Oppositionen i riksdagen ligger risigt till enligt bedömare och otryggheten har aldrig varit så stark hos folket menar Thage G Peterson, (S) som går in i sin 22:a valrörelse. Ja, om trygghet skapas av hårdare straff så är ju utgången given, men så är det  inte! Därmed inte sagt att straffskalor kan behöva ändras, men om målet för trygghetspolitiken är just det, så är det farligt värre. För människors trygghet.

Vår kommunala grupp gör ett ryck och flera motioner är på gång, bl a om fria arbetskläder för personal inom fritids och förskola. I morgon besöker vi Åryd, industri (bryggeri), lanthandel, skolan, träffar samhällsföreningen. Det är den bästa sidan av kommunpolitiken, nära till folk och verksamheter!

Efter administrativt arbete denna dag hoppas jag kunna hälsa på barnbarnen, köpa ekologiska ägg på landet några km hemifrån och så göra det oftast dagliga besöket på kyrkogården och maken L.s grav, där ljusen ska brinna i lyktorna hela tiden.

Carin Högstedt

180311

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

9. mar, 2018

Krusning på ytan eller reell förändring på djupet efter #metoo? Intressant samtal.

Bra program på Kafé de Luxe i Växjö igår på Internationella Kvinnodagen! Stor intresserad publik, varierande åldrar. Först läsning av inskickade #metoo-berättelser, från Växjö. En teatergrupp från Linnéuniversitetet läste de mycket berörande upplevelserna av att vara ute och dansa och aldrig göra det igen, att ta sig genom stan på cykel och bli förföljd av en man. Till slut stanna och hugga tag i en okänd kvinna för att få skydd. Att ständigt ha nycklar i näven, pepparspray och alarm i fickan, när en går hem på kvällen. Att bli totalt negligerad när en blir angripen på skolan och INGEN ser, varken vuxna eller skolkamrater…

Sedan tog samtal om #metoo-rörelsen vid. Jämställdhetsdirektör Karin Hopstadius, Länsstyrelsen, var samtalsledare. Kommunpolitiker var inbjudna att svara på frågor om skolans roll efter #metoo. Men det blev bredare än så. Fem av företrädarna sitter i kommunfullmäktige och har andra kommunala uppdrag, Två, de från C och V, är inte så involverade i det parlamentariska. Frågorna var typ: Vad har ert parti gjort efter #metoo? Har ni förändrat något? I så fall vad? Tror ni på någon djupare förändring?

Jag lyssnade och noterade att denna kväll var alla partirepresentanter, väldigt lite block och allianser. Skillnader i politiken fick en vara rätt finkänslig för att uppfatta, men de fanns. De som betonade att sexuella trakasserier har mer med makt än med sex att göra var framför allt de tydligaste feministerna: Malin Lauber (S), Disa Horner (V) och Lennart Adell Kind (L). Inget käbbel. Varför har vi inte denna ton oftare i fullmäktige? När (V) har förslag som ska göra att #metoo inte blir en krusning på ytan utan en reell förändring för att få bort själva grogrunden för hatet, hoten, angreppen, våldet, tafsandet, så blir det bara nej eller ickesvar i fullmäktige. Men i en annan situation går det att samtala. Intressant. Nu kunde flera tänka sig separatistiska möten, män för sig, kvinnor för sig, för att prata om de svåra frågorna som väckts i den nya rörelsen. När (V) föreslog feministiska självförsvarskurser i skolan som tillval, så föll det på att vi vände oss till tjejerna enbart.

Vår V- representant i panelen, Disa Horner, utsågs igår till nr sju av 100 Årets Kvinnor (Expressen). Hon var en av dem som startade #tystiklassen. Otroligt bra gjort och välförtjänt! Hon fick platsen sju tillsammans med växjötjejen Julia-Desirée Obitian, också Ung Vänster. Till skillnad från övriga i panelen går Disa själv fortfarande i skolan. Hennes erfarenheter och tjejkompisars är att #metoo hittills inte inneburit något genomgripande i undervisningen.

Sammanfattningsvis ett bra samtal med god samtalsledning och förtroendevalda med engagemang i frågorna. ”Klubb Matriarkat” var arrangörer.

Denna fredag avsatt till städdag, men ännu inte kommit ifrån datorn. Har flera protokoll att gå igenom. I förrgår var barnbarnen här och de hade två kompisar med sig. Roligt – inklusive hela hallen full med stövlar och jackor och ryggsäckar. Gjorde våfflor och de åt med god aptit. Kommit mer snö igen. Våren – var är du?

(V)äxjös Kommunnytt har inte gått att läsa på ”gamla” hemsidan men finns på nya: vaxjo.vansterpartiet.se.

Carin Högstedt

180309

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

7. mar, 2018

Till försvar för demokratin i Sverige, Internationella Kvinnodagen, kontanthantering

Hände sig igår att jag parkerade vid Utvandrarnas hus som så ofta. När jag skulle betala i automaten satt redan ett bankkort där. Det finns alltså fler som glömmer kortet i den P-automaten än jag själv! Namn fanns på kortet. Jag gick till mitt möte i IOGT-huset, partikamrat googlade namnet, hittade telefonnummer och jag ringde. Telefonsvarare. Läste in meddelande. Samtal tämligen omgående. Tacksam ung tjej som var på vandring runt Växjösjön. Jag har ju själv fått samtal från upphittare och vet vilken oändlig lättnad det ger. Det borde faktiskt vara obligatoriskt med en ljudsignal som säger ta ut kortet, inte bara ett litet blink.

Apropå P-automater så har vi i V-gruppen nu en motion om kontantanvändning klar för inlämning. Det är viktigt att kommunens tjänster kan betalas med kontanter för den grupp människor som inte är digitala i alla lägen.

Intressant upprop om ett försvar för demokratin i SvD i måndags! Bakom #vimåsteprata står ett hundratal samhällsengagerade medborgare, som anser demokratin i Sverige hotad och är beredda att starta dialoger och möten i hela landet tillsammans med studieförbund, folkhögskolor och svenska Pen.  Artikeln har ett 20-tal undertecknare. Jag hyser största respekt för t ex Ola Larsmo, Elisabeth Åsbrink, Po Tidholm, som är några av de 20. ”Spänningar är nyttiga, åsiktsskillnader oundvikliga. Men tonens råhet, föraktet för svaghet, hånet mot det som inte passar har gått för långt”, skriver de. Superbra initiativ! #vimåsteprata är öppet för alla som vill samtala om och stödja det öppna samhället.

Kommunstyrelsen igår gick snabbt. Togs beslut om en integrationsplan, som inte med ett ord nämner de ensamkommande barnen/ungdomarna. Vi från V lade några förbättringsförslag till denna plan.  Lite gehör på någon punkt, men ingen väsentlig förändring. I övrigt ett till intet förpliktande svar på V-motionen om #metoo. Dock positivt att vi nu beslutat om en digital översiktsplan!

Sitter och väntar på att barnbarnen ska komma från skolan. Deras föräldrar är i Falkenberg idag (begravning) och därför kommer barnen till mig. Det blir troligen våffelfest.

Äntligen plusgrader. Igår bortåt sju, idag 1,5.

I morgon Internationella Kvinnodagen. Ska till Club Matriarkat på Café de Luxe. Ska finnas i bakgrunden till Ung Vänsters debattör Disa Horner, en av initiativtagarna till #tystiklassen. Partierna är inbjudna att diskutera skolfrågor. Kl 18-20.30. Finns också möjlighet att delta i demonstration från Speakers Corner på Storgatan i Växjö 17.30 till Fria Ordets Hus, där det är flera progressiva organisationer som har program i några timmar. Härligt – finns något för alla och världen blir sig inte riktigt, riktigt lik efter #metoo och denna 8 mars, som lär vara en uppföljning av #metoo i hög utsträckning!

Carin Högstedt

180307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se