31. mar, 2018

13 april 1985, Rädda LSS, lokalhistoria med djup och räckvidd, religioner, White o glashuset

Så var vi där, på Smålands museum och utställningen om 13 april 1985 i Växjö. Det började den dagen på Stortorget med VPK.s torgmöte, där dåvarande partiledare Lars Werner talade. Det torgmötet fortsatte med en tillståndsgiven demonstration av Nordiska Rikspartiet, NRP. Det var ett par tusen människor som följde det hela, som protesterade, många verbalt, några mer handgripligen. Nazisterna flydde mot järnvägsstationen och barrikaderade sig där inne. Maken L, då 40 år, talade för besinning och lugn istället för våld. Han hjälpte polisen, något som vissa på den tiden hade svårt att erkänna.  

Det är fotograferna Hans Runesson, Roy Himsel, Tommy Bernesson, Erik Johannesson som ställer ut sina foton och beskriver dagen timme för timme. Och vilka fotografer, vilket sinne för bildhistoria! Det finns också tidningsklipp, nationella och internationella, och inspelade program och intervjuer från TV. Växjö var verkligen i centrum. Diskussionen rörde naturligtvis hur vi bäst ska bemöta nazismen och dess anhängare. Där är vi fortfarande. Utställningen är aktuell idag. ”Damen med väskan” är där på många foton, inte bara det som blev ”Århundradets bild”. Hon var engagerad, helt klart. Utställningen pågår till 6 maj, så det finns tid ännu att se den. Ett stycke lokalhistoria för 33 år sedan, som har ett allmänmänskligt djup och bär vidare.

Vi var alltså där idag, mina döttrar, barnbarn och svärson. Det är gripande att se maken L i full vigör och handlingskraft, i händelsernas centrum, på flera foton. Vi gör det med stolthet.

I torsdags hade jag ordförandeberedning med tjänstepersoner på Region Kronoberg inför nästa möte med FoU-beredningen. Kände mig nöjd. Vi planerade nästa möte och gjorde lite grovplanering av de tre återstående mötena under mandatperioden, det vill säga 2018. I övrigt den dagen en manifestation för LSS – bort med försämringarna i denna lag, som ska ge personer med funktionsnedsättningar möjlighet till assistans och därmed frihet i sitt vardagsliv. Initiativet kom från SSU. En rad talare fick oss i publiken att stå kvar i den kalla snålblåsten och lyssna. Självfallet ska de mest utsatta ha det stöd de behöver, behoven ska styra, inget annat. Bra initiativ, väl genomfört, gott om V-partister i publiken. Det gläder mig. Detta är en av de enskilda sakpolitiskt viktigaste frågorna som rör sig i Sverige idag. Det handlar om människovärdet, det handlar om frihet för alla oavsett funktionsnedsättningar, från födsel, olyckor eller sjukdomar.

 Läser med stort intresse biskopen Fredrik Modéus artikel i Smp idag (31/3): ”Vi behöver ett vuxet samtal om religion”.  Det är lätt att hålla med. Svenska Kyrkan gör mycket gott. Han nämner 200 000 hem- och sjukbesök årligen, 40 000 hushåll får ekonomisk hjälp, inom diakonin sker 450 000 samtal per år.  Sedan vänder jag till nästa sida och läser Ulf Carlssons insändare om ”Partier fiskar i grumligt vatten” och den antimuslimska retoriken som råder i svensk politik. Carlsson (vet inget om honom) räknar upp olika omänskligheter från kristendomens sida och menar att varken kristna eller muslimer i allmänhet vill något annat än leva i fred med sina medmänniskor.  Också rätt!

Nu ger arkitektbolaget White sin version av vad som gjort att de inte längre har något ihop med Växjö kommun om bygget av glashuset på stationsområdet. Mycket intressant! White anser att intentionen hela tiden varit att de skulle ha ansvaret hela vägen. Det är ju så vi har uppfattat det utifrån också måste jag säga, från det fullmäktige där White presenterade sitt vinnande förslag! Överraskningarna är många i denna dokusåpaliknande historia. Det jag har hört ryktesvägen var att trä blivit betong och att fläktar och ventilation flyttats till takvåningen, så att det omöjliggör restaurang med mera. Nu läser jag – i Smp idag – att fläktar etc flyttats (enligt White). Vilka konsekvenser det får för tänkt användning vet vi ännu inte. Så vad är det för hus som första spadtaget på fredag 6 april  kl 12.00 ska tas för? -Ja, jag vill ju inget hellre än att projektet läggs ner, men om de som styr inte gör det, så undrar en ju vad det blir av den storslagna tanken? Revisionen ska granska ”stadshusbygget”. Bra det.

Ha en god och glad helg!

Carin Högstedt

180331

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

  

 

 

28. mar, 2018

Regementsparken, bofinkar i snö, valhemlighet för alla, böneutrop och klockklang, religionstolerans

Minus 19 grader vid fyratiden idag på morgonen, Dymmelonsdagen. Dymmel sägs i uppslagsbok komma av ordet träkläpp. Under stilla veckan, veckan före påsk, användes träkläppklang istället för metallklockklang. Dymmelonsdag har jag kunnat hela livet att det heter, men aldrig slagit upp såvitt jag minns. Träkläppar, klockringning, böneutrop – inget nytt under solen. Människan har alltid hittat sätt uttrycka sina religiösa traditioner. Mellan tio års ålder och till jag flyttade hemifrån som 18-åring ungefär bodde min familj på landsbygd där frikyrkan i byn var mycket stark. Den var av en art som såg synd i det mesta och som hade bestämmelser om speciellt kvinnors utseende. Håret i knut, inga smycken mer än ett halsband, inte gå på bio oavsett filmens innehåll, Vilhelm Moberg fick inte läsas etc.  Mina föräldrar var inte medlemmar, men de flesta av invånarna i trakten var det och församlingen skapade en alldeles särskild kulturell miljö. Jag var ju ofta i upprorsstämning mot alla förbuden och begränsningarna, men blev också intresserad av religion både som fenomen och som en möjlig enkel väg till ”lycka”. Det senare gick inte så bra att förverkliga.

Senare.

Gjorde ett avbrott här för möte på partiexp.en. Redde ut praktiska saker som tidsplanering, SvTs Valkompass, datum för kommande möten etc. Valledningsmöte igår kväll och styrelsemöte V Växjö ikväll.

Temperaturen på nollpunkten nu och både bofinkar och koltrastar är i farten igen. Klarade alltså den bistra natten. Städade inför påsk och våren på altanen i måndags, ja, röjde lite, la duk på bordet, tog fram nya stolsdynor. Hängde påskägg i lilla julgranen. I tisdags morgon var allt dränkt i snö! Ställde in vårresa med en av döttrarna till Skåne. Får bli senare när vägarna är säkra och våren kan anas i alla fall.

Mycket bra artikel i Smp idag (28/3) om ”Vad ska människor göra när de inte längre behöver jobba?” När vi kunnat befria från visst arbete tack vare digitalisering – vad gör vi då? Bengt Johannisson, professor vid Linnéuniversitetet, föreslår att handarbetets värde återupprättas. Ja, kortare arbetstid, medborgarlön kan frigöra tid för hantverk, kulturellt skapande, återbruk och ”grön” möbelproduktion – finns ingen ände på vad som kan bli gjort om vi har orken och tiden. Ljus framtid!? – socialt, ekonomiskt, ekologiskt hållbar!? Japp, den ska vi verka för.

En annan insändare, samma dag, samma tidning är skriven av Cecilia Fransson och handlar om matsvinn. Hon tycker att butikerna inte tar sitt ansvar för matsvinn när de bjuder ut till exempel två gurkor till billigare styckpris än att köpa en styck gurka. Känner igen detta. Sedan jag har blivit ensamhushåll så har jag funderat på detta, att det är svårt att handla så lite som jag behöver. Dels är jag ovan, men jag hittar inget mjölkpaket med ekologisk lättmjölk som är halvliter, bara enliters. I varje fall inte i min affär.

På kommunstyrelsens arbetsutskott igår var ett remissvar på statlig utredning om ökad valhemlighet uppe. Saknas vad jag har läst mig till att i samma veva ta upp SRFs (Synskadades riksförbund) mångåriga propåer om möjlig valhemlighet vad gäller att kryssa personer. Om det är så – ska kolla ytterligare – lägger vi i (V) till krav på det i kommunens yttrande.

Regementsparken – bygga eller inte? - Nej, nej, sa V+MP+C i byggnadsnämnden till denna mycket ifrågasatta förtätningsexploatering i en ”grön lunga” i Växjö. S avstod i det läget. Ska bestämma sig till kommunstyrelsen nästa vecka.  Som hörs på namnet är området ifråga starkt knutet till I11, gamla regementet och dess bebyggelse av kulturhistoriska officersvillor, vilket jag tror de tjänade som.

Ska på läkarkontroll i eftermiddag. Tror på rätt bra värden. Börjar arta sig orkesmässigt, men tar det lugnt. ”Högt blodtryck är inte att leka med”, säger folk varnande till mig.

Carin Högstedt

200328

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

26. mar, 2018

IDS?, glashuset igen!, liveauktion, skicklig auktionsutropare, påsklov, avstressad med TV-serier

Vilken nyhet! Växjö kommun bryter med White Arkitektbyrå vad gäller fortsättningen på glashusbygget! Nu är firman för dyr! Denna byggnad, av kommunalråd C kallad ungefär oerhört framstående ”parlamentsbyggnad” i världsklass i november 2017, har satsats väldigt mycket prestige på av de positiva fem partierna, M, C, L, KD, MP. Bortsett från att det inte är och aldrig varit tänkt till parlamentsbyggnad, så skulle det bli en skapelse i glas och trä, med höga miljökrav. Vi i (V) har fått info om att trä bytts mot betong och att andra förändringar också redan är gjorda. Vi insåg att det krävdes mer än det vi hade på fötterna för att använda oss av den infon. Nu läser vi det i tidningen (Smp)! Men hade de inte koll på Whites kostnadsnivå???

Det är måndag morgon. Väntar på barnbarnen som har påsklov och ska tillbringa dagen här hos mig. Känner mig väldigt mycket piggare efter en vecka med TV-serier och mycket vila. Lördagen på effektiv verklighetsflykt; liveauktion i Braås. Kvinna som var auktionsutropare, jätteskicklig, med alla bollar i luften hela dagen: bud på nätet, både tidigare och i realtid, publiken i salen, bud per telefon. Var där hela dagen med en av döttrarna och hennes särbo. Många intressanta saker, varav jag fick med mig hem några allmogesaker, som gör mig glad. Gammal spånkorg, stämplad med initialerna IDS. Kan fantisera om vad det står för. Isak Danielsson?

Äntligen går det att cykla igen, utan risk för halkolyckor. Tillbringade 2,5 timmar på cykel med (V)äxjös Kommunnytt, 600 ex utdelade i Sandsbro. Ändå något politiskt gjort den veckan, trots blodtrycksproblem. Men som sagt: Nu mycket bättre. Kontroll igen på onsdag. Ska bara inte stressa. Säger hela tiden till mig själv: Du har inte bråttom.

Växjö 180326

Carin Högstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

22. mar, 2018

"fattigpensionärer" i Sverige, skärgårdsdoktorn, fortsatt time-out, valdebatter

Torsdag kväll. Anmält förhinder till alla möten och aktiviteter även idag. Trist! Men även om blodtrycket gått ner, så mår jag inte bra. Vilar, vilar. Känns rätt. Sett säsong 1 och 2, är inne på 3 av Skärgårdsdoktorn. -Ja, jag lever i en bubbla med denna serie som jag aldrig haft tid att följa, när det begavs sig. Då fanns ju inte Svtplay. Vissa avsnitt har jag sett och minns lite av, det mesta är nytt. Letade efter något inte för våldsamt, inte för hurtfriskt och hamnade på Skärgårdsdoktorn. Lite humor, lite drama, lite spänning och mycket svensk skärgård i sommar som vinter. Perfekt för min sinnesstämning och ork.

Stort uppslag i Dagens ETC (22/3) om pensionerna i Sverige i nutid. Ingmari, 78, lever på 12 000 i månaden (inklusive bostadstillägg). Ibland måste hon ta hjälp av barnen för att klara månaden. Ingmari har arbetat sedan hon var tonåring. Hon kunde på grund av sjukdom inte arbeta fullt ut till pensionen. Hon fick sjukpension när hon var 61. Hon har utgifter för mediciner. Hon drömmer om att kunna flytta från sin tvåa, ett ”trygghetsboende” (ja det sägs så), som håller på att förfalla och saknar service. Hon vill bo i en annan stadsdel där det finns bibliotek, natur, vårdcentral, affär nära bostaden. Där bor också två av barnbarnen med barnbarnsbarn. Ingmari vill ha en miljö som ger möjlighet att vara människa – inte bara ”tant”. - Är det för mycket begärt? Nä. Fakta; 328 000 personer lever under gränsen för fattigdomsrisk av dagens pensionärer i Sverige. Av dem är ca 70 % kvinnor. EUs gräns för risk för fattigdom anger 60 % av medianinkomsten, vilket ger 11 800 kr. Av de som är 75 år och äldre lever 24,5 % under gränsen för risk för fattigdom. Frågan är: Blir detta en stor fråga i valrörelsen? Nej, inte om inte väldigt många höjer sina röster och kräver det! ”Tantpatrullen” i Växjö gör det! Plus tantpatruller i andra städer/kommuner. Pensionärsorganisationerna är bra på att ordna valdebatter. Igår startade SPF med debatt i Växjö och bortåt hundra personer var där, lyssnade och frågade. Bra! Pensionärer är ca 27 % av befolkningen. Går inte att negligera hur länge som helst!

Hoppas vara mer på fötter i morgon.

Carin Högstedt

180322

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

20. mar, 2018

Fuckcancer, DestinationSmåland, vårdcentralsbesök, timeout, social hållbarhet - var är den?

Tråkig nyhet om cancersjukdom i närståendekretsen och en känsla av att någon sjukdom, psykisk utmattning och/eller fysisk, härjade i min egen kropp drev mig igår till vårdcentralen, utan tidsbokning. Kunde jag få ett EKG och blodtryck månne? Jovisst, blev väldigt väl mottagen under en dryg timme. Armen troligen artros, hjärtat inget fel men högt blodtryck. Fick intravenös medicin innan de släppte ut mig och trycket gick ner. Mötena igår kväll kunde jag glömma sa läkaren. Hemma idag och äter mina piller. Missar väl förberedda möten med kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunfullmäktige. Inget att göra åt i detta läge. Ska på återbesök på vårdcentralen i morgon. Så får vi se.

Mycket bra – verkligen bra debattartikel i SvD idag 20/3! En rad människor med anknytning till socialarbete har skrivit om behovet av en djuplodande diskussion om socialpolitiska visioner, om det förebyggande arbetet för att undanröja fattigdom och misär, hemlöshet och utsatthet. Socialarbetarnas situation är svår och många lämnar sitt yrke. Deras kunskaper och kärnan i socialarbetet kommer inte till användning. Hur ser de socialpolitiska visionerna ut idag? frågar de partiledarna och vill nog ha fylligare svar än ”fler poliser och hårdare straff”.

Som vanligt trevligt på styrelsemöte med Destination Småland AB igår förmiddag; resonerande, informerande, framåtsyftande, utan stridigheter. Jag tog upp bristen på forskning nationellt kring hela området besöksnäring och hur vi i Region Kronoberg skulle kunna utveckla samarbetet med Linnéuniversitetet. Tog också upp hur kollektivtrafiken skulle kunna stödja besöksnäringen genom att sommartid tänka turism, destination, istället för arbetsresor och istället för att minska trafiken just sommartid. Kanske någon förstudie? Fler och fler efterfrågar möjligheten att resa kollektivt och miljösmart på semestern. Hur ta tillvara det? Vi pratade också om den utredning om besöksnäringen som är på remiss. I det omfattande remissvar som det samlade destinationsnätverket i Sverige föreslår, så framgår att det finns ett mycket omfattande regelverk kring besöksnäringen och deras ofta små företag. Hur gå fram och förenkla istället för att bara prata om dessa regler? Vilka behövs inte?

Jaha, här sitter jag på blanka tisdagen och tar det lugnt. Lite overkligt. Men nödvändigt uppenbarligen.

Carin Högstedt

180320

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se