13. apr, 2018

Forskning är utveckling, Rädda LSS! Barnens bästa, sex timmar/dag, Åsnen

Nu har jag inte bara hört utan även sett storlommen. Tyvärr blåser det något helt otroligt från öster över sjön och in på altanen. Går inte att sitta ute. Saker flyger omkring. Ska emellertid stillna vad jag kan se av prognoser.

Hemma efter intensiv dag och vecka. Strax bostadsrättsföreningens valberedningsmöte hos mig. Kanske har vi alla bitar på plats? Vi hittade ingen annan tid än fredag kväll, vilket i och för sig inte är något problem.

Idag tre timmars möte med Region Kronobergs Forsknings- och utvecklingsberedning (FoU), där jag är ordförande sedan rätt kort tid. Tänk att en vanlig fredag förmiddag få insupa forskares berättelser om vad de önskar sätta igång av projekt och vad de har forskat och disputerat på. ”Barnens bästa gäller!” i Kronoberg. Torbjörn från Linnéuniversitetet informerade om vad enheten (fel ord) Socialt arbete ägnar sig åt i allmänhet och om möjlig följeforskning kring det som kan kallas Skottlandsmodellen eller ”tidiga insatser”. Helen miljöansvarig på Region Kronoberg informerade om arbetet med att få fram en handlingsplan för Agenda 2030. Frågan är hur FoU-beredningen kan bistå i det. Nu vet vi i alla fall tidsplan och tankegångar. Charlotte (Lotta) gav oss en sammanfattning av sin avhandling, som hon disputerade med 15/3, om rehabilitering av patienter med värk i rygg och nacke. Åratals forskning med hjälp av väldigt många patienter för att utröna möjligheter för den enskilda att fortsätta arbeta, arbetsgivarens ansvar och patienternas syn på situationen. Väldigt mycket mer mångfacetterat än det låter när jag skriver, och intressant att höra om val av metoder i forskningen.

Jag är nöjd med att se vad de nya pengarna (5 milj kr varje år i tre år) kan åstadkomma av förbättringar i medarbetarnas möjligheter att på deltid i sin tjänst kunna forska. Det gäller läkare och sjuksköterskor. På de senare satsas nu massivt på utbildningsdagar för att visa på möjligheterna att söka forskningsbidrag. Alla dessa insatser kan underlätta Region Kronobergs rekrytering och intresset för att arbeta i regionen. Säkert skulle vi kunna dubbla insatsen ekonomiskt och få ut ännu mer av nytta för patienter, anhöriga, medarbetare. Viktigt att driva dessa frågor som sällan väcker större politiskt intresse. 

Ja, det kändes bra efter det mötet. En bisak men synnerligen rolig överraskning; med på mötet satt en ny medarbetare på Region Kronobergs utvecklingsavdelning, Andreas Liljenrud, tillbaka i Växjö från Stockholm efter jag vet inte hur många år. Vi samarbetade en gång i tiden kring jämställdhet i allmänhet – han var då fritidsledare – och en jämställdhetskonferens i synnerhet. Jag var då ordförande i Växjö kommuns jämställdhetskommitté och vi hade tvådagars rikskonferens varje år i många år. Andreas var konferencier den gång jag tänker på, då vi på kvällen samlade 800 i publiken med Jämos Claes Borgström bl a. Jädrar vilka tider! Vilket intresse! Var är det idag? Noterade på bokslutsdag häromsistens med heldags föredragningar från chefer i kommunen att jämställdhet nämndes av en enda, nämligen personalchefen. Ja, det är värt en egen avhandling. Vart tog jämställdhetsarbetet vägen? Om det fortsatt oförtrutet -  hade då #metoo! behövts?

På eftermiddagen årsstämma och styrelsemöte i mitt andra regionala uppdrag – Destination Småland AB.  Som alltid fruktbart, informativt, positivt, trevligt. Besöksnäringen går framåt. Även i Kronoberg. Vår VD och personal är på hugget, snart invigs Kronobergs första nationalpark vid Åsnen.

I veckan en heldag på mässan/mötesplatsen Funka för livet. Jag valde att delta i Rikskonvent LSS och fick många aspekter på denna lag om stöd och service för personer med funktionsnedsättningar, den lag som nu 2018 är i upplösning. 1498 personer har förlorat sin assistans från 2015 till idag, sa Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot och han skrädde inte orden. Andra föreläsare talade t ex om vad som kan göras för att kommunicera med en person som varken kan tala eller skriva. Superintressant. Kommunalråd (S) från Botkyrka talade om varför Botkyrka 2016 blev bästa LSS-kommun. Lågmält och konkret – vad kan göras inom lagens ramar. Verkligen inspirerande! Tack Tuva!

Så de interna mötena! Valledningar, distriktsstyrelsens arbetsutskott – det fyllde på hela veckan. Igår kväll föreläsning om Sex timmars arbetsdag av partikamrat från Skåne, som suttit i partiets utredning i ämnet, ”Striden om tiden”. Bra innehåll och möte, men jag var väldigt trött och sliten vid det dagset måste jag erkänna. Vadan dessa eviga krav på att komma hem för att förbereda denna dags möten? Jag har ju inte gjort annat än förberett möten i en herrans massa år!

Nåväl. Nu är det fredag kväll. En tredjedel av valberedningen i bostadsrättsföreningen sjuk. Vi skjuter upp till söndag kväll. Inte helt löst hur styrelsen ska se ut alltså ännu.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

180413

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

10. apr, 2018

Sädesärlan här, storlommen likaså, tidiga sociala insatser, funka för livet, rädda LSS

Tidigt på morgonen idag såg jag första sädesärlan. På Skogslyckans kyrkogård, på den nästan dagliga promenaden till maken L.s vilorum. I förrgår hörde jag storlommarna från Toftasjön. All is på sjön är borta idag. Igår 20 grader plus, idag på morgonen 2. Klädde av fikonträdet vinterskruden bestående av bubbelplast, frigolit, säckväv. Ser ut att ha klarat sig bra hittills.  Baxade ut en av korgstolarna och fixade till altanen. Nu blåser alla löven in igen.

Träffade en ängel i eftermiddag, på vårdcentralen i Hovshaga. Lyssnade, fattade att jag har ont i min axel med mera. Avvaktar med att lista mig till annan vårdcentral som jag faktiskt tänkt.

Kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen. Intressant information om Social Impact Bonds, ett sätt att ta itu med utanförskapsproblem genom ”socialt utfallskontrakt” där offentlig sektor samarbetar med privata intressenter. Bakom detta fikonspråk finns ca 100 kontrakt i Sverige. Norrköpings kommun var först 2016. Metoden är importerad från England. Den går ut på att effektivt åtgärda problem inom en begränsad grupp och hitta nya metoder och kunna visa resultat och ta hem en ”vinst” som delas ut till aktörerna. Min enkla fråga är varför inte offentlig sektor själv arbetar mer metodiskt, systematiskt och utvärderande med sociala åtgärder? Måste privata in för att åstadkomma det? Kejsarens nya kläder? Kanske inte. Allt som leder fram till att hjälpa t ex barn med särskilda behov på ett tidigt stadium är ett framsteg. Faktiskt väldigt elementärt.

Har deklarerat och betalt min restskatt samt lämnat över maken L.s deklaration till Bladhs begravningsbyrås boupptecknare m m. Känns skönt att släppa ansvaret till någon som kan. Morgondagen tillbringar jag på mässan Funka för livet och Rikskonvent för LSS, heldag. Sedan arbetsutskott med Vänsterpartiet Kronoberg. Nu lite stillsam avslutning på dagen med tidningen Antik och Auktion.

Carin Högstedt

180410

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

7. apr, 2018

Lammhult hela dagen! Ridklubben i Lövhult, Träffpunkt Lammhult, socialt o ideellt enagagemang

Kanske bästa studiebesöksdagen någonsin! Många trevliga, givande, lärorika besök hos föreningar och företag har vi gjort genom åren, men gårdagen i Lammhult var i en alldeles särskild klass som helhet. Tack Ann-Christin E som lagt upp och haft alla kontakterna! Tack för sällskapet Ann-Christin och Elisabet F! Vilken eftermiddag vi hade!

Vi startade med lunch på Lammhults Värdshus, som är igång. Dess historia är kantad av konkurser, ägarbyten och svårigheter att få det gå runt. Bra pris och något så ovanligt som paella som en av dagens rätter. Får plats fler gäster! Hoppas det går vägen för de som driver värdshuset nu.

Så till anrika Svenssons, möbelbutiken. Blev guidade genom de betydligt större lokalerna än det ser ut från gatan. Snyggt, fräscht och vår guide berättade om Svenssons historia och utveckling, från torpet där litet snickeri startade av Sven till dagens möbelvaruhus med butiker i Göteborg, Stockholm, Malmö och förstås Lammhult. Svenssons är en viktig aktör i Möbelriket.

Så till skolan där vi träffade biträdande rektor Olof, som sökt sig till denna skola för att anta utmaningen med väldigt många nyanlända elever. Vi pratade om om- och tillbyggnaden av skolan som är beslutad och på skisstadiet. Det blir ny idrottshall och skolan samlas på ett ställe. Gamla Herrgården, där administration m m är inrymd töms, förskolans 10 avdelningar samlas på ett ställe, biblioteket ska ha nya lokaler och även medborgarkontoret ska ha plats. Äntligen! Det har varit segt, men nu är ortens invånare nöjda med placeringen och tankegångarna. Måtte det inte dyka upp några hinder!

Vi samtalar om det speciella med att det snurrar barn hela tiden på skolan. Nya kommer successivt, nya flyttar också successivt. Det är en pedagogiskt svårhanterat att sammansättningen i klasserna varierar hela tiden. Vi samtalar om svårigheten att rekrytera personal, vi talar om den socioekonomiska fördelningen av resurser, som kan bli bättre, vi talar mycket om att det inte bara är löner rekryteringen handlar om utan också möjligheter till fortbildning och forskning i tjänsten. Som läkare eller sjuksköterska kan en få forska på del av sin tjänst. Varför inte liknande system för lärare? Kanske en termin vart fjärde år skulle kunna innehålla utbildning, forskning (Finlandsmodell?)? Bara som lös idé ännu, men det skulle göra lärarjobbet attraktivare och på sikt höja elevernas kunskapsnivå och resultat. Mycket givande samtal och vi var lyriska när vi lämnade Herrgården.

Så träffade vi två representanter för samhällsföreningen i Folkets Hus. Båda mycket socialt och ideellt engagerade, ja, väldigt många strängar på deras lyror. De berättade om integrationsarbetet, om Träffpunkt Lammhult, om Odla Lammhult, om Läxhjälp som har alltför begränsad omfattning, om Cykla Lammhult, om projekt Kvinnor och dans. De gör tidning, som kommer fyra gånger per år och de håller på med hemsida. Önskemål att förfallna fastigheter ska bort eller åtgärdas, att det skulle finnas en ställplats för långtradare och husbilar, om behovet av nya lägenheter.    

Fullmatade med information – bättre informatörer kunde vi inte fått – om Lammhult och vad som händer där eller inte händer kör vi till Lövhult (jag har felaktigt skrivit Slätthult tidigare) och Lammhults Ridklubb. Tas emot av ordföranden i klubben, som stolt visar den nybyggda ridarenan (tappat rätt ord just nu), som kostat 2,3 milj kr. -Hur har de finansierat det? Vi är nyfikna värre. Ridanläggningar är ju inte gödslade med kommunpengar precis. Allt byggande är ideellt. Material något sponsrat men inte mycket. Pengar från Jordbruksverket, Växjö kommun (300 000 kr), egna medel, sponsring – ja, så här efteråt framstår summan som lite av trolleri. Denne ordförande jobbar nog mer än heltid för att få färdigt bygget. Intressant och information till max om verksamheten och t ex integrationsprojektet inom Unga på landsbygden och ”projekthästen” Luna träffar vi. Mildan dag vad mycket som händer utanför stadsgränsen!  

Jag säger som många gånger förr: Det bästa i det politiska arbetet är sådana här träffar med engagerade medborgare och föreningar! Jag är djupt tacksam för att jag har kunnat berika mitt liv och det politiska innehållet i mitt budskap med människors upplevda erfarenheter och  kunskaper.

Ögonoperationen verkar ha gått bra. Jag ser bättre och bättre. Inte ont i ögat heller. Om sex veckor kan jag skaffa nya glasögon som passar min nya synförmåga. Då blir det ännu bättre. Tog ledigt i eftermiddag och träffade barnbarnen. Nu väldigt mycket skrivarbete i morgon och dessutom möten dag och kväll. Går inte ihop sig. Ska sätta mig ute en stund och se om jag hittar en lösning. Nu är det i varje fall lördag kväll och våren är här. Tittar ofta bort över sjön. Isen går upp på andra sidan först. Det är dags nu!

Carin Högstedt

180407

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

6. apr, 2018

Perfekt mottagande på ögonop, busstrassel, suddigt, uppåtopinion, Lammhult i sikte

Första patienten på ögonklinikens operationsavdelning i Växjö igår, 7.20. Åkte taxi in för att vara säker på att komma i god tid. Patient nr 2 var en man i samma situation som jag, ett öga skulle bli användbart igen. Vi pratade lite. Vi erbjöds lugnande drink om vi ville av sjuksköterskan som droppade pupillförstorande i ögonen med jämna mellanrum. Nä, tänkte jag, bäst att vara så drogfri som möjligt när jag ska gå till bussen sedan. Patient nr 2 tog ”drinken”.

Det hela gick väldigt lugnt och fint. Ca 20 min till själva operationen. Uppassad hela tiden med frågor om hur det kändes. – Du har haft väldigt dålig syn på ögat, sa läkaren. Och så är det. Sista tiden varit förfärlig egentligen. Genom att jag anmälde mig till återbudstider, så fick jag en tid efter 14 dagar efter sista undersökningen istället för att vänta ett par månader. Mycket bra!

Efter operationen samtal med sköterskan om vad jag ska tänka på etc och så drar jag mig till apoteket. Här finns mina ögondroppar färdiga. Lite yr i huvudet men inte så farligt. Går till busshållplatsen på Kronobergsgatan. Lite långt i mitt tillstånd men jag kommer fram. -Var är det nu Sandsbrobussen står? Frågar mig fram för jag har svårt att se vad det står på skyltarna. Klockan är 9.00. Buss ska gå 9.03. Perfekt. Buss kommer 9.27 ungefär. Kvinna  missar buss till Araby med 2 sekunder. Chauffören ser henne men kör vidare. – Chaufförerna är förbannade, säger hon. Inte förvånande, menar hon. -Nähä, tänker jag, föga talträngd. Vill hem. Så kopplar jag till situationen på N Järnvägsgatan och bussen som körde ner i ”slukhålet” som jag kallat det, men det är visst tvärtom, någon upphöjning som gjorts för att hindra bilar men inte bussar att köra där. I vilket fall så är det en buss som fastnat dagen innan enligt medias rapportering. Är det därför de är förbannade?

Nu får jag känna på hur det är att i inte alltför kallt och blåsigt väder, men inte heller trevligt, stå och vänta, lite yr i huvudet, finns inget att sitta på, inget vindskydd, ingen buss nr 5 i sikte. De ska gå var 20.nde minut. Vänsterpartiet har skrivit till tekniska nämnden om behovet av soffor, väderskydd, toaletter på denna ”provisoriska” hållplatscentral som ska fungera till 2024… Ja, fick vi, men det är faktiskt bråttom att verkställa, om inte resandet ska minska och folk bli begränsade i sin rörlighet. Jag tänker på personer med funktionsnedsättningar eller variationer, som att inte orka stå längre tid. Det är många i den situationen och de har i allmänhet inte bil!

I onsdags kom rapport från uppmärksam medborgare från öppningen av det tillika ”provisoriska” nya stationshuset. Det öppnades tydligen utan att vara färdigt. Rörigt och svårtillgängligt – återigen är personer med funktionsvariationer särskilt utsatta. Partikamrat fotade och bekräftade att det hade varit bra att skjuta på öppnandet en vecka så att åtminstone basal bekvämlighet och information finns på plats.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ BRÅTTOM??? Frågan ska och måste ställas till de som styr i kommunen: M.C,L,KD,MP.

Idag ska jag inte köra bil (pga ögat) men åka med partikamrater till Lammhult för heldag med besök på Värdshuset (lunch), Svenssons Möbler, skolan, ridklubben och träff med representant för samhällsföreningen. Riktigt spännande program och kanske rapporterar jag redan ikväll från det.

Bra siffror för (V) i diverse opinionsmätningar. Noterar att när media rapporterar om dessa mätningar så nämns inte vänsterpartiet i texterna; en är tvungen att söka i siffrorna direkt. Stabiliteten, trenden uppåt (svag men i alla fall) gör oss helt ointressanta. De som hänger på gärdesgården eller under den skrivs det massor om däremot. Hälsan tiger still? Eller är det bara eventuella regeringskonstellationer som är intressanta – inte innehållet? Fast DN har idag(6/4) ett tappert försök att göra opinion av vad väljarna vill. Ska läsa den noggrant, när ögonen klarnat.

Carin Högstedt

180406

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

3. apr, 2018

Gäller att inte ge sig, #metoo, genus, lasershow, gratis mensskydd, valhemligheten

 Ofta, ofta när jag är hemma tittar jag efter den lilla rödhaken, som uppehållit sig här ca en vecka. Den är så liten och skyddslös. Och gullesöt. Omöjligt att inte bli glad av den. Första synen idag på morgonen de tre gräsänderna, som vill ha bröd. Undrar om de är uteslutna ur stora flocken?

Ser i Dagens ETC (3/4) hur prognosen för bostadsbyggandet pekar neråt, både 2018 och 19. Behovet är minst 80 000 nya bostäder varje år till ca 2025. Bostadsbristen hämmar tillväxt i arbeten, ökar hemlöshet, trångboddhet och är inte socialt hållbart. Ett rent helvetiskt elände enkelt uttryckt. Tidningen har frågat alla partierna om hur de vill lösa krisen. Kvalitet i frågor och svar på så sätt att tydliga skillnader kommer fram! Det är stor skillnad på att föreslå regelförenklingar, typ tillåta högre buller och ta bort strandskydd och att vilja se att staten tar större ansvar för att människor ska ha möjlighet att bo med rimlig hyra. Bullerreglerna har f ö ändrats. Till det sämre om en är rädd om hörseln och folkhälsan.

 Haft både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen (KS) idag. På KS behandlades många motioner: Om arbete för jämställdhet, uppföljning av #metoo (V), Om skolans arbete med genusperspektiv, uppföljning #metoo (V), Om mer stadsnära odling (V), Om lägre hyror genom att använda tomträttsavgäld (S), Om konstnärligt 1%-mål även vid privata byggen (V), Om gratis mensskydd (S), Om lasershow istället för fyrverkerier (V). Ingen fick bifall. Vi gör ett försök till i kommunfullmäktige. Lasershowen vek vi oss på. Alldeles för dyrt. Bättre att avstå från både fyrverkerier och lasershow, för djur, människor och miljö.

Ett ärende lyckades (V) få bifall till: Ett yttrande till Justitiedepartementet över ”Stärkt skydd för valhemligheten”. Ett tillägg till förslag till yttrandet om att ”synskadades/blindas skydd av valhemligheten vid personröstning är angeläget” gick igenom. Det har, vad jag kunde läsa mig till i förslaget från departementet, legat hos regeringen för utredning sedan 2015. Dags att göra något! Hjälp vad segt det är i politiken ibland!

Fick ett samtal från aktiv medborgare om att information om vattenåtgång vid olika livsmedelsanvändning gått ut på skolor och äldreboenden i form av ett flygblad. Hen var upprörd över informationen som ibland använde kg, ibland hg och att informationen inte gav ett seriöst intryck. Hur förhöll det sig med detta? Jag ställde frågan på arbetsutskottet.  - Jo, det skulle avhandlas senare i eftermiddag på KS organisations- och personalutskott. Det var inte bara jag som hört kritiken. Globala siffror hade använts och var inte fel, men det blev ändå fel i sammanhanget. Ungefär så. Bra att jag kom ihåg att fråga om det. Försöker vara noggrann men finns risk att missa tillfället.

I morgon och på torsdag budget- och bokslutsdagar från kl 8 till 17. I morgon är jag med men torsdag missar jag på grund av ögonoperation. Måste ta den tid en får för sådant. Hör av mig på fredag, hoppas jag! Och ser bättre förhoppningsvis!

 Carin Högstedt

180403

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559, privat

0706214959