26. apr, 2018

Socialism, kärlek, språk med Nina Björk, Greider och Timbro, Katalys och klassklyftor som dödar

Lyckad föreläsning med Nina Björk i Växjö i tisdags kväll. Publiken fick vänta en bra stund, för hon kunde inte kliva av på stationen i Växjö. Alla passagerare hann inte ut! De fick åka med till Hovmantorp och Nina ordnade där skjuts med någon tillbaka till Växjö. Tågtrafiken upphör inte att överraska.

Nina talade utifrån sin bok Drömmen om det röda, som handlar om den historiska Rosa Luxemburg, men drar också paralleller till nutiden. Hon höll sig till tre teman: socialism, språk, kärlek. Inte minst inom kärlek är Rosa överraskande – och Nina! Vi ca 60 personer, unga och äldre blandat, fick en rejäl dos intellektuell stimulans och kanske mer ideologiskt mod.

Väl hemma blir jag sittande vid köksbordet med de två senaste Dagens ETC. Här läser jag om det som Nina Björk talat om – på ett annat sätt. Göran Greiders ledare tisdag 24 april handlar om ”Timbroiseringen av Sverige” och det oerhörda övertag i opinionsbildning och problemformulering som Sveriges Näringsliv och Timbro har. ”Trots att enkät efter enkät påvisat det stora motstånd som finns ven bland borgerliga väljare mot vinster i välfärden, lyckas aldrig medierna ställa de borgerliga partiledarna till svars för att de inte går i takt med sina egna väljare.”

I samma tidning har SAU-MAI-DAU skrivit om klassklyftor som dödar. Det är Katalys som gjort rapporten som artikeln bygger på. ”Medellivslängden i Sverige ökar. Men samtidigt tilltar skillnaderna i livslängd och hälsa mellan fattiga och rika”. ”Bland arbetarklasskvinnor står medellivslängden till och med stilla”, säger Mats Wingborg (uppvuxen i Växjö) på Katalys.

Den högsta medellivslängden kvinnor och män har  boende i Danderyd, Lidingö, Täby. Lägsta för kvinnor har Landskrona, Sundsvall och Piteå, för män Landskrona, Eslöv, Sandviken.

Hur kan det gå så här? Vad kan politiken göra? Eller är det ödesbestämt? Nina Björk är tydlig: Det är politiska beslut som saknas, politiskt mod. Men det är inte enkelt heller. Vi är ju som individer beroende av och del i systemet, kapitalismen.

Intensivt arbetsmöte i valberedningen för vår bostadsrättsförening igår kväll. Vi löste upp knutarna! Vi har ett förslag till styrelse, som kommer att hålla!

Hinner inte mer nu. Ska ha möte här hemma i eftermiddag och det kräver insatser med dammsugare.

Carin Högstedt

180426

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

24. apr, 2018

Paddstrejk, bostäder i Åryd, 800 brevlådor i Lammhult, ödekyrkogård med frid

Denna dag började dåligt. Fick inte igång min kommunpadda med handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott. Hann inte få hjälp av IT-avdelningen före mötet. Just idag dessutom tjänstgörande ersättare. Hade ögnat igenom dagordningen och läst vissa förslag till beslut innan paddan bröt ihop, men kände mig illa förberedd. Men våra två motioner på dagordningen går ju vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige, så ingen panik. Motionen om gratis färdtjänst på sommarloven – när alla skolelever under 18 ska åka gratis kollektivtrafik – för de elever i den åldersgruppen som måste använda färdtjänst – togs bort från dagordningen, när de styrande förstod att de tänkt fel om förslag till beslut. Kommer nytt – och, tror jag, positivt förslag till beslut. Tog på ”övrigt” upp bristen på nya bostäder i Åryd och blev lovad att situationen ska undersökas och återkoppling. God stämning efter gårdagens firande av Lakers guld. Ca 18 000 personer på torget. Själv satt jag på distriktsstyrelsemöte under firandet. Bra beslut togs. En knäckfråga som oroat mig en längre tid löstes upp.

Efter arbetsutskottet gick jag till IT-avdelningen med paddan och mannen där kunde med många tryckningar och lösenordsinstallation få igång den.  Just i denna stund inget krångel med någon maskin, peppar, peppar. Allt känns bättre och om ett par timmar ska jag lyssna på Nina Björk för tredje gången. Nu är hon inbjuden av Vänsterpartiet Växjö. Förra gången hon var i Växjö på temat ”Drömmen om det röda” var Bibliotekets Vänner arrangör. Lyssnar gärna en gång till!

(V)äxjös Kommunnytt den här månaden handlar bl a om Lammhult, där vi ju gjorde en hellyckad dag häromsistens. Därför var vi fem V-partister där igår och pepprade med ca 800 blad. Regn, blåst och kallt, men det går snabbt när en hjälps åt. Vi avslutade med fika på konditoriet på gatan i centrum. Tidernas godaste vaniljbulle (efter min mammas)! Skrattmåsar i Lammhult, de med svart huvud, som minskat drastiskt i antal på senare år. Sedan har jag prånglat ut 700 ex själv i Sandsbro med omnejd, per cykel och gång. Blir mycket motion kan jag lova.

På födelsedagskalas i byn Eke i söndags. Efter kakor och tårta gjorde vi en vandring till en av mina favoritplatser i kommunen, ödekyrkogården i Eke. Den medeltida kyrkan (nämnd i skrift på 1300-talet) revs 1795. Delar av den användes till Dädesjö nya kyrka. Några gamla gravstenar finns kvar och platsen är inramad av stenmur. Det är väldigt fridfullt här! Och svårhittat.

Har bilen full med plantor och jord, som ska kånkas till altanen. Längtar efter att få ta itu med plantering, att sitta i korgstolen och bara titta på hur det växer och spana in de ca 15 pilfinkarna som kivas vid fågelmatarna. Men… regionalt valprogram ska mejslas fram (vi har ett bra underlag skrivet) och det ena med det tredje. Just nu en regnskur igen. Inte läge för altanhäng.

Carin Högstedt

180424

@hgstedt

www.carhog 14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

  

 

 

 

22. apr, 2018

Drev-Hornaryd, Tolg, Stockholm, järnvägsstrul och sunk, disputation

Kom hem 22.30 igår från Stockholm och årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark. Jag var ett av tre ombud från Noaks Ark Småland-Halland. Tre ombud, två anställda från Växjö. Vi hade enda motionen och den blev noggrant analyserad och diskuterad. Vi vill ha effektivare styrelsemöten och representation från landets Noaksarkföreningar. Riksförbundet är ett paraply för de regionala föreningarna. Ja, vi baxade motionen från ord till verkstad, arbetsgrupp ska utses och stadgarna ses över.

Dagen började uruselt med tågförsening redan i Växjö. Där försöktes SJ sätta ytterligare en vagn till tåget. Det misslyckades. -Men det där har de ju försökt tidigare, sa en luttrad passagerare. Det gick inte då heller.  Missade anslutningen i Alvesta. Bokades på nästa tåg, som också var försenat. Överlade med mig själv? Hinner jag till mötet över huvud taget? Beslöt att försöka. Kom fram med taxi lagom till själva stämmoförhandlingarna började men missade preludierna, bl a föredragning från AIDSImpact, 13.th international conference i Kapstaden i november 2017.

Tåget till Stockholm var bedrövligt. Satt i 1 klass (ej bokat själv). Toalett ur funktion. Nästa toalett en stinkbomb, spolning ur funktion. Stationen i Alvesta smutsig, rulltrappor ur funktion. -Nä, detta är inte mitt Sverige. Där är det rent och snyggt, inte sunkigt. Hemvägen gick jättebra – till den ömma knutpunkten Alvesta. Där sköts avfärden till Växjö fram, tills vi gav upp och tog en taxi. Höghastighetståg – glöm det tills det vi har av järnväg fungerar!

Det var en mycket intensiv mötesvecka! Varje kväll intecknad, Tolg, Fullmäktige, ABF och sedan möte i Drevs församlingshem med sockenrådet i Drev-Hornaryd. 300 personer bor här, rätt jämnt fördelade på de båda gamla socknarna. Kvällen började med bildvisning som gav en bra inblick i bygdens liv. Väldigt fin inledning! Så ställdes frågor till Eva Johansson (C ) och mig om våra visioner för landsbygdsutvecklingen i allmänhet och Drev -Hornaryd i synnerhet. Vi talade barnomsorg, skola, äldreomsorg, kommunikationer, P-platser i Växjö stad, pendelparkeringar, bredband, bostäder, förväntade förslag från regeringens landsbygdsproposition, som ska komma.  Ett rejält möte och mycket engagemang för bygden. Jag kände inte till projekt ”Kul-tur-tramp”, som äger rum varje sommar; en cykeltur med information om det som passeras, som inte minst hemvändare ser fram mot. Ja, milda makter vad av ideellt arbete som utförs i det tysta! Länstrafikens ”närtrafik”, beställningstrafik, är ett svar på hur det ska gå att åka kollektivt i de här glesa bygderna. Det är igång i Ljungby och Tingsryd. Kommer till Växjö kommun så småningom. Pendlarparkeringar är också nödvändigt, för stadskärnan tål inte mängden privatbilism.

I torsdags på stan med senaste (V)äxjös Kommunnytt, i solsken! En man stannade cykeln och sa att han kommer att sakna  Rossana Dinamarca i partiets ledning. Det är viktigt med en invandrarkvinna där, tycker han. Men nya vice ordföranden är just det, säger jag: Nooshi Dadgostar. Det hade han missat.  En annan man, äldre, kommer med hjälp av rullator fram och säger att nä, han har svårt att få in mer i sitt huvud och vill inte ha något flygblad. -Men säger han, en sak vet jag, vad som än händer så ska jag rösta på SD. -Jaha. En äldre kvinna tar upp den dåliga pensionen. Hon har dessutom fått restskatt. Men då har du väl haft någon mer inkomst, säger jag. Jo, det medger hon, men på grund av restskatten, så ska hon inte rösta över huvud taget.  Vissa så kallade argument för att rösta si eller så – hur ska en motargumentera? Blir bara trött på okunskap och brist på respekt för demokratin. Men så går ju inte att resonera, det inser jag.

Så på disputation i fredags eftermiddag på Linnéuniversitetet! Karin Pernebo, psykolog i Region Kronoberg, har forskat på deltid i sin tjänst och är nu färdig med sin avhandling om barn som upplevt/bevittnat våld i nära relationer. Kommer säkert en fortsättning. Intressant samtal mellan Karin och opponenten, en norrman. Blev riktigt spännande. Svårt ämne, bygger på intervjuer med barn och deras mammor plus en pappa. Så bra att någon forskar i detta. 5-10 % av barn i Sverige är i situationen att bevittna våld mot – oftast – sin mamma. Därmed är de också våldsoffer och det påverkar hela livet.

Två av mina döttrar fyller år nu i slutet på april och idag blir det gemensamt kaffekalas. Har lyssnat med ett halvt öra nu när jag skrivit på radion, där Ulla Andersson (V) och Elisabet Svantesson (M) m fl diskuterat det faktum att oro och trötthet ökar, att stress och press drabbar många och att kvinnor är lätta byten för utmattning. Finns för lite tid för återhämtning i det slimmade arbetslivet och i det politiska heltidslivet. Svårt att dra gränsen. Söndagsnoja – gå igenom allt som jag måste göra kommande vecka. Skriva upp och ordna efter angelägenhetsgrad. Ja, det är dessutom fullt frivilligt valt leverne!

Ha en god söndag!

Carin Högstedt

180422

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559, privat

 

 

 

 

18. apr, 2018

Folkbildning, ABF, #metoo, V-motioner, Diakonicentrum, utsatthet, Bostad först, Tolg, Hornaryd

Lite paus mellan debatt på Diakonicentrum och ABFs årsmöte, där jag är (V)s ombud. Rejält trött efter att ha jobbat fram ett (V)äxjös Kommunnytt på förmiddagen. Långt fullmäktige igår med idel nederlag. Fem V-motioner behandlades, bl a två som skrivits i kölvattnet på #metoo-rörelsen. Men den rörelsen rubbar inte övriga partier en millimeter. - Är det sant, tänker jag nu själv, kan det vara sant? -Ja, röstsiffrorna 51 mot jämställdhetsambitionerna, 4 för (V), 6 frånvarande talar sitt tydliga språk. Är det något konstigt med våra motioner? Nä, inte alls. Ingen säger att vi har fel, men de vill inte göra något mer än det som redan görs – eller inte görs. Inte ens en redovisning av vad skolan har av genusutbildning och pedagogik och en redovisning av hur kommunens mångfaldsprogram används i styrelser och nämnder kan fullmäktige få, innan motionerna behandlas! Ja, jag är förb-d. Går inte in på övriga ärenden – allt finns inspelat på www.okv.se, Öppna kanalen Växjö. Kan ses på webben var en än befinner sig. Ett snilledrag av maken L en gång i tiden att driva TV-inspelning av fullmäktige i Växjö och sedan även - satt långt inne - regionfullmäktige. Många ser och kommenterar. Finns också på närradion. Kommunfullmäktige pågick i sex timmar igår.

Diakonicentrums debatt var mer en frågestund, väldigt väl skött av Åsa, moderator och övriga ledare på D-centrum. Bra frågeställningar på sociala temat! Blir bara lite konstigt när partiföreträdare tar upp en fråga som metoden ”Bostad först” som angelägen, när samma parti har avslagit en V-motion om det rätt så nyssens. Men de kan ju ändra sig förstås. Trevligt och alla partier utom (SD) var där. Diskussion om varför inte kommunen driver ett centrum för utsatta utan överlåter det till kyrkan. Svar från höger såväl som vänster: Vissa verksamheter drivs bättre i föreningsregi. Kommunal förvaltning passar inte till allt. Men mitt tillägg är att kommunen alltid har yttersta ansvaret för medborgarnas väl och ve. Det är viktigt att ha justa villkor och inte använda föreningslivet för att spara pengar rätt och slätt.

Härligt väder! Drar mig till ABF och återkommer senare.

Tillbaka 20.30. Bra folkbildningsverksamhet inom ABF! Årsmötet gick också vägen och avslutades med paj och musikunderhållning. I morgon Kommunnyttsutdelning på Storgatan i Växjö och på kvällen till Drev Hornaryds sockenrådsmöte, inbjuden tillsammans med Eva Johansson (C). Vi är ju landsbygdsansvariga i kommunstyrelsen och ska svara för utvecklingen utanför tätorten.

Kommunstyrelsens direktmöte i Tolg i måndags kväll samlade 120 personer. Ja, nästan alla i bygden var där. Inga stridsyxor utan lugna gatan. Tolgborna i stort sett nöjda tolkar jag det hela. Får se vad de säger i Drev Hornaryd.

Nu ska jag sätta mig ute en stund och uppleva skymningen och se solcellslamporna tändas.

Carin Högstedt

180418

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

16. apr, 2018

Granhults träkyrka värd att ses, starar o sädesärlor, Tolg Direkt, Gemla, Lammhult

Måndag morgon och proppfull kalender den här veckan. Men igår bröt jag med sittandet vid datorn och gjorde något jag tänkt göra i 40 år; jag åkte på utflykt till Granhults gamla kyrka, som ligger avsides i Uppvidinge kommun. Äldsta dottern och hunden Troll följde med. Granhult är rätt namn på byn. Väldigt tätt med mäktig granskog. Sveriges äldsta bevarade träkyrka med anor från 1200-talet! Av de 14  socknarna i Uppvidinge härad hade 7 träkyrkor. Bara denna är kvar av dem. Biskop Tegnér ville riva också denna kyrka men granhultsbönderna vägrade och inledde en lång kamp för sin kyrka. Den blev sädesmagasin under en period. Kyrkogården används ännu. Den innehåller en del gamla gravstenar utan synliga inskriptioner. Klockstapeln är från 1703. Kaplansgården, Kyrketorp, ligger bredvid kyrkogården och är församlingshem numera, väldigt sevärd och genuin den också. En enkel guide ger en bra beskrivning av Granhultsbornas engagemang för kyrkan och om dess historia och målningar. Så bra utflykt! Gör vi i sommar också för vi lyckades inte ta oss in i själva kyrkorummet och titta på målningar och annat. Verkar vara kaffeservering sommartid. Underbar miljö.

Mycket skrivarbete i helgen och ligger efter med alla ambitioner. Men… har börjat städa trädgården. Har ordnat på altanen – dock inga blommor ännu. Det känns som för tidigt och kallt. Satt i alla fall ute i lördags kväll ett par timmar utan att frysa. Såg en meningslös (meningslösheten är själva poängen) TV-deckare på SvtPlay på ipaden. Runt om glada starar och sädesärlor som nu anlänt. Pilfinkarna flockades i fågelmatarna och så storlommen som ropar från sjön. Mina katter gjorde mig sällskap och lyckades avhålla sig från att ge sig på sädesärlorna. De är lätta byten för katter, där de trippar omkring på marken.

I morgon kommunfullmäktige med flera V-motioner, årsredovisning och en hel del intressanta ärenden. (V)äxjös Kommunnytts baksida är så gott som klar. Innehåller berättelse från vårt besök i Lammhult häromsistens och presentation av tre kandidater till kommunfullmäktige. Nästa heldagsbesök i kommundelscentrum Gemla i maj.

Nu till dagsverket. Ikväll möte i Tolg, Tolg Direkt, kommunstyrelsen och folket i bygden träffas.

Carin Högstedt

180416

@hgstedt

www,varhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se