12. maj, 2018

Happy Pride! Frihet, kunskap, kärlek! Växjö bubblade av glädje!

Vilken Happy Pride i Växjö idag! Så mycket folk, glädje, stolthet, kärlek i paraden och så mycket publik som stod packade utmed paradvägen! Trodde inte riktigt på det med tanke på att det är långhelg för många, men det lyckades igen. Har inte sett någon siffra men det spelar ingen större roll, vi var tusentals. Vänsterpartiet/Ung Vänster har inte varit så många i sin sektion tidigare! Känns som vi lyfter – 1 maj likadant och nya medlemmar kommer. I Sverige totalt nya sedan 1 maj – 738 enligt uppgift häromdagen. Men, men… Det är bara valresultat som räknas. Tämligen vindstilla idag, varmt, åska i luften, mullrar ikväll, men själva paraden klarade sig från regn. Träffade många gamla bekanta idag. Folk åker rätt långt för att delta i Växjö Pride.

Har inte satt på TV.n och Mello över huvud taget. Ska upp tidigt och göra utflykt till Skåne med äldsta dottern. Vi ska till Saxtorp (lite söder Landskrona), där vi bodde en period i slutet på 60-talet, i en sommarstuga. Berättar mer om det när vi väl varit där. Hoppas på några loppisar på vägen, kanske besök på något slott, galleri eller hembygdsgård. Vi får se. Nu läsa in handlingarna till kommunfullmäktige i veckan. Skrev manus till (V)äxjös Kommunnytts baksida igår – eller var det i förrgår? Ja, i varje fall har jag jobbat ifatt med skrivarbete förutom de artiklar/insändare jag går och drar på.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

9. maj, 2018

Sandsbrofestivalen, litteraturquiz, tröstergök, citronträd, ridsport, ullbollar, Pride Växjö

Utryckning till träff med en personal på lasarettets bröstavdelning, där det händer mycket som för en utomstående är svårförståeligt. Nu senast politisk hantering av en från personals sida begäran om dialog för att eventuellt starta en intraprenad. Ombudspersonerna (V) hade ordnat en träff med stor hastighet och jag kunde hänga på. Intressant att höra denna inside information kring turerna på lasarettet. Vänsterpartiet är positivt inställda till intraprenader som ett verktyg för att medarbetare – som vill – ska få mer inflytande över sitt vardagsarbete, ett sätt att fördela mer makt till personal, något mindre till politiken. Det kommer att bli mer diskussion i Region Kronobergs styrelse nästa vecka. Varför säga nej utan dialog?

Min ambition är att blogga varannan dag. Jag brukar klara var tredje. Den här veckan har varit omöjlig. Uppe tidigt, sent hemma eller helt slut. Igår av trevlig orsak! Sandsbrofestivalen – mellanstadiet på Sandsbro skola har musikuppvisning i konserthuset. De är 200 elever, publiken fyller alla 800 platserna och består förstås av anhöriga. Klasserna har övat in musiknummer hela vårterminen och de är väldigt skickliga på alla möjliga instrument och de sjunger så bra! Mycket hög stämning! Konferenciern låter ingen vila, allt ska applåderas och allt är värt att applådera. Min dotterdotter i klass 4 spelar trummor. Jag håller på att krevera av stolthet. 2,5 timmar pågick denna festival. Nästa år har jag ytterligare ett barnbarn på mellanstadiet. Ser redan fram mot den festivalen som blir nr 22 i följd. Vilket jobb lärarna lägger ner och vilka resultat!

Innan dess var det kommunstyrelsens arbetsutskott, V Växjös valledning, årsmöte med Bibliotekets vänner (BV) och därefter litteraturquiz. Det senare konkurrerades ut av det oerhört vackra varma sommarvädret. Jag deltog i quizet en halvtimme, för sedan var det konserten. Hela styrelsen och alla andra förtroendevalda omvaldes i BV. Har tyvärr missat en del styrelsemöten nu i vår, men hoppas komma i fas igen och kunna påverka utbudet av författaraftnar. Höstens program ser bra ut för den delen!

Börjat äta frukost ute. Har sällskap av en flock pilfinkar. Räknade till 12 på en gång. Hört göken för första gången denna vecka. Östergök – tröstergök. Idag besök av maken L.s syskon med en respektive. Satt ute och åt smörgås och drack kaffe. Trevligt. De hade varit på kyrkogården och planterat lite växter runt gravstenen, som äntligen anlänt. Det gjorde jag och barn och barnbarn i söndags. Det är fint med plats för några växter till. Nu hade syskonenen bl a perenn från ”Källebacken”, sommartorpet som maken L.s föräldrar köpte på – tror jag - 50-talet, med sig. Fick ett citronträd av syskonen, det första jag haft, med en citron på. Får nog ersätta fikonträdet som inte visar några livstecken ännu. På tal om växtlighet så var HSB här och klippte gräset igår. Den unge mannen på gräsklipparen stannade när han såg mig och frågade hur jag ville ha ”min” trädgård klippt. Skulle han göra något eller sköter jag det själv? Vi kom överens om att  han inte ska behöva flytta några av mina saker men gärna får ta en sväng där han kommer fram enkelt med maskinen. Bra! Han skulle bara veta att efter att HSBs gräsklipparmaskinister någon gång klippte av någon/några av våra buskar/växter i sin nitiskhet, så döpte maken L samtliga till ”HSBs huliganer”.

I måndags besökte delar av fullmäktigegruppen Theleborgs Ryttarsällskap. Nu har vi besökt alla fem ridanläggningarna i kommunen. De är olika. Theleborg är mer fritidsgård än tävlingsbenägna, har bra lokaler. Alla hästar har boxar utom en som finns i spilta. De har utmärkta hagar och ängar att vara på och en utsökt vacker omgivning. De dras med knaper ekonomi, behöver fler hästar, men de kostar. Ca 270 elever, mycket ideellt arbete från styrelsens sida. Två grupper för ”funkisar”, personer med funktionsnedsättningar, 6 + 6 elever.  Förhoppningen är att kunna köpa sex hästar till hösten. Nu har vi bra underlag för att driva ridningen och ridanläggningarnas möjliga utveckling vidare. På kvällen hade vi kommunal grupp och inbjuden förening var Djurens rätt. De har 400 medlemmar i Växjö kommun och 45 000 i Sverige! I Växjö driver Djurens rätt förbud mot djur på cirkus, bort med ullbollarna, som har kommit istället för påskfjädrar med mer. Växjö kommuns majoritet upplåter cirkusplats gratis. Alla andra ska betala för sig på Spetsamossen men inte cirkusar… ”Gratis” är ju annars närmast ett skällsord, speciellt om det handlar om pensionärer och kollektivtrafik.

Regiongruppen i måndags tog beslut om regionpolitiskt program, med något tillägg och ändring. Bra! Nu är vi klara med många valförberedelser och kan ägna oss åt att sprida budskapen.

Växjö Pridefestival – lördag 12/5, samling 13.30 på Norrtulls parkering i Växjö. För kärlekens skull, för frihet och kunskap – delta!

Carin Högstedt

180509

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

5. maj, 2018

Inhumanismen regerar, Tingsryd, Gemla, mejeri, byggbolag, Gransholms IF, Spring, Uje, spring!

Första fjärilen en kålfjäril. Sommarkänsla. Sitter på altanen och skriver på datorn. Funkar utmärkt. Var orolig att denna relativt nya dator, router och hela köret skulle strejka. Satt och solade nära fågelmatarna. Då blir det ett väldigt tjatter från pilfinkarna. Men vid bordet på fem meters avstånd får jag vara. Kanoter ute på sjön. Tystare än gårdagens vattenskotrar. Milt uttryckt.

Helt otroligt bra föreställning på teatern häromkvällen! ”Spring, Uje, spring!” Fick väldigt god recension av Janna Li Holmberg i gårdagens Smp. Jag instämmer i allt! Ta chansen om ni ser att föreställningen är i era hemtrakter! Jag lovar: Gråt och skratt, mest skratt, vansinnigt rolig och tvära kast mellan humor och allvar. Mycket sång och musik – om Uje själv och hans liv, samhällskritik, om livet, kärleken, sjukdomen (Parkinsons). Fick en stark känsla av att Uje Brandelius och musikerna var glatt överraskade av sin publik, som hängde med i svängarna, men så kanske det är överallt. Eva-Britt Svensson och jag på teater två kvällar i sträck – och vi njöt!

Igår i Gemla hela dagen på olika studiebesök: BiWi, byggföretag, som satsar på kvalité och fått flera priser för sitt etiska arbete. De startade 1995, två personer, och har nu 35 anställda, inräknat dotterföretagen, Plåt och Plattsättning. Intressant! Jag visste ingenting om detta företag innan! De bygger hus men också enklare saker åt privatpersoner. Samarbetar med en lokal arkitektfirma.

Så till ICA-affären kallad ”Macken”. Här är affär och även matställe, pizza och kebab i huvudsak. Vi åt och så kom ägaren sedan 1,5 år och berättade om sitt företag, svårigheter och möjligheter, mycket arbete. Vi pratade hemsändningsbidrag och ”skafferiavtal”, som det kallas nä det är tillåtet för kommunal verksamhet att till viss liten del gå utanför de reguljära stora avtalen och handla av lanthandlaren på orten.

Så till Granvallen, idrottsanläggningen i byn, där vi träffar representant för Gransholm IF, föreningen är drygt 90 år, och representanter för samhällsföreningen. Väldigt mycket information om idrottsföreningen, som jag aldrig hört annat än gott om. Nya omklädningsrum planeras. Samhällsföreningen arbetar nu intensivt med cykelväg till Växjö och som alltid med bostäder, mark- och planfrågor. Stationsområdet behöver förbättras och busshållplatserna är inte optimalt belägna. Och så förstås Gemlas undergång, behovet av en underfart under järnvägen som klyver byn och där väntetiderna är många och långa.

Skolan – vi träffar rektor Magnus och får en bra genomgång av denna låg- och mellanstadieskola. Skolan räcker till lokalmässigt för de 170 eleverna, men förskolan måste ha mer utrymme och det kommer paviljonger i avvaktan på ny förskolebyggnad. Vi pratar elevhälsa, simundervisning, behov av socialpedagog. Stora svårigheten är rekrytering av behörig personal. Mycket informativt.

Så slutligen ”Härensås mjölk”, litet mejeri som sedan 2016 satsar på en gårdsbutik, där en kan köpa mjölk, youghurt, ostkaka, korvar från trakten med mera. Bonden Anders berättar stolt att hustrun nyligen fick hämta medalj av kungen för 23 års prima mjölk. Jag köper ostkaka, vilken nog blir mat ikväll. En riktigt bra dag – tack partikamrat Ann-Christin som fixat alla besöken! Suveränt använda timmar! Nu ska vi följa upp allt vi hört och lagt på minnet så gott vi kan.

Idag lördag åkte jag till Tingsryd, där Vänsterpartiet Tingsryd skulle vara på torget med aktiviteter och vi försöker stötta från regiongruppen och distriktsstyrelsen. Träffade fyra partikamrater från olika delar av Kronoberg – men ingen från Tingsryd! Inget bord, inget tält, inga flygblad, inget kaffe. Började ringa och jo, de var i Ryd igår med torgmötesrekvisita, men idag hade de inte tänkt göra något sådant… Tjaha. Missförstånd kan inträffa och det hade det gjort. Inget att göra åt det. Vi åt räkmackor på Börjes (billiga och berömda). Jag handlade lite där, sådant som jag hade på inköpslappen. Stannade i Väckelsång på hemvägen vid ett trädgårdsmästeri och handlade ännu mer plantor. Nu får det vara nog. Har ca 20 krukor planterade plus en pall med kryddväxter. Det blev alltså en lyckad utflykt men utan partipolitik.

Och med tanke på gårdagens kalldusch när Socialdemokraterna presenterade sina senaste förslag till flyktingpolitik, så vet jag inte om det är något eftersträvansvärt med politik längre. Nästan bara en tävlan kvar om att överträffa Sverigedemokraterna i synen på flyende människor. Inga journalister frågar om hur partierna ser på tillståndet i olika länder, hur det kan påverka antal flyktingar. Ingen ifrågasätter att folk i Sverige som fått avslag gömmer sig för att de inte har något land att återvända till, inget alternativ som är värdigt över huvud taget.  Några mindre partier talar fortfarande om att familjer ska kunna återförenas, men en stor majoritet är långt därifrån.  Och här ska Barnkonventionen bli lag! Det är bedrövligt att ett parti kan häva humanismen överbord, byta fot helt och hållet, men det värsta är att hela samhällsandan är sådan.

Nej, nu lite mat.

Carin Högstedt

180505

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

 

 

3. maj, 2018

Feel-good, 1 maj, organisering, Gulli Petrini, 100 år av rösträtt, #metoo

Såg ”Föregångerskan”, teaterpjäs med suveräna Catherine Westling i rollen som Gulli Petrini, rösträttskämpe med mera 1867 – 1941, igår kväll. Tack vare partikamraten Eva-Britt Svensson så hade vi för ett par månader sedan skaffat biljetter och lyckats hålla kvällen fri från annat. Supertimme med Gulli på Smålands Museum om den långa hårda kampen för kvinnors rösträtt och lika villkor för kvinnor och män. Om spott och spe, om akademiledamoten Albert Engströms elaka karikatyr av henne, om knuffar och sparkar, om sexistiska hotbrev, förvånansvärt lika de som idag skickas via nätet. 100 år sedan. Ja, rösträtt fick vi, tack vare organisering i hela landet och en obruten kämpaglöd, men det kostade tårar också. Och 100 år senare uppstår #metoo-rörelsen.

Gulli Petrini bodde och verkade i Växjö ett antal år. Hon var bl a lärare och fick sparken från det, när hon undervisade om evolutionsläran. När Eva-Britt och jag m fl gjort ”feministisk stadsvandring” är hon en given person att berätta om. Hon satt i stadsfullmäktige och verkade där för ensamstående mödrars väl och ve. Enastående människa!

Och ikväll ska vi på teater igen! Vi ska se en föreställning med Uje Brandelius, ”Spring, Uje, spring”. Han är en tidigare anställd på Vänsterpartiets kansli i Stockholm, som fick parkinsons sjukdom, sa upp sig och bara gör sådant som roar honom numera, enligt tidningen idag. Ska bli mycket intressant på Gamla Teatern ikväll. Upptäckte igår kväll att jag missar ett styrelsemöte med Bibliotekets vänner, men det hjälps inte. Den här teaterbiljetten har den också legat i månader och väntat. Nu är det dags.

Läste en artikel i Valborgsmässoaftons Smp om feel-good-böcker. Som exempel på en sådan skribent nämns Liane Moriarty, som jag gärna läser men aldrig tänkt på som ”feel-good”. Har nyss läst hennes ”En annan Alice” som jag – tyvärr måste jag säga - tycker är tråkigt långdragen. Förstår efter denna artikel att det var mitt behov av trygghet, feel-good, som fick mig att läsa Edit Unnerstads Pip-Larssons och Kastrullresan säkert 50 gånger under barndomen/tonåren. De båda böckerna hade jag i stringhyllan ovanför sängen. Det är väl det behovet som gör att jag numera bara måste ha en deckare till hands, antingen jag läser något annat eller ej. Den måste finnas där, om jag behöver fly verkligheten.

1 maj blev verkligen bra! Det organisatoriska flöt på. Alla visste vad de skulle göra. Vårt nätbaserade aktivistsystem gör sitt. Talen var mycket bra och varierade. Älghults musikkår och Uppvidinge dans och drill höjde stämningen. Talkörerna satt som en smäck. Vi var 220 – 250 i tåget. Jag räknade. Det är svårräknat. Den antiauktoritära växjövänstern går inte i några räta led! Men jag är säker på antalet inom det spannet. Publiken i Sigfridssalen på Vattentorget bestod bl a av många ungdomar OCH 70-talsvänster som hittat tillbaka. Roligt värre och motivationen för valaktiviteter gick uppåt.

I morgon heldag i Gemla med arbetsplatsbesök, lunch på ”Macken”, dialog med samhällsföreningen.

Carin Högstedt

180503

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

 

29. apr, 2018

1 Maj, Bullens korv, solidaritet, Trafikplats Fagrabäck, 2 000 hyresrätter till salu, glashuset

Fin helg passerat – ja fortsätter i morgon med Valborgsmässoafton och så 1 Maj. Valborg har i många år varit den dagen då 1 Maj-talet skulle bli klart. Både jag och maken L har talat åtskilliga gånger i Växjö och övriga orter i länet. Maken L höll ut längst. Talade i Älmhult förra 1 Maj. Vi firade aldrig Valborg – mer än när maken L var anlitad som vårtalare, t ex vid elden i Månkullebo, en scoutstuga i Fylleryd.

Idag besökt graven tillsammans med maken L.s dotter, på besök här. Vi väntar fortfarande på gravstenen, som skulle kommit v 17, alltså veckan som gick.

Gemensamt medlemsmöte V Braås-Rottne och V Växjö i torsdags kväll spikade ett kommunpolitiskt program. Det gick väldigt lugnt till. Programgruppen har arbetat effektivt och nu ska det läggas ut på nätet i första hand. Där är det levande och om och när nya frågor dyker upp finns det tillåtelse att ändra i det. Grunden är lagd. Finslipning kan ske successivt.

På samma sätt ska vi nu hantera förslag till Regionpolitiskt program, som jag med goda underlag jobbade med under torsdagen. Det är en avvägning hela tiden. Hur mycket ska med? Vad orkar folket tillgodogöra sig? Vårdområdet kommer att bli en viktig fråga i valrörelsen. Eller är en viktig fråga, som alla människor förr eller senare får kontakt med. Köer är ett gissel. Anhöriga tar på sig stort ansvar och knäcks inte sällan, slutar sitt lönearbete, blir själva sjuka. Bra i DN idag (29/4) om prostatacancer och allmän screening för att rädda många liv. Självklart att den cancerformen ska få samma uppmärksamhet i förebyggande syfte som bröstcancer med mammografin.

Deltagit i min bostadsrättsförenings städdag med Bullens korv som belöning. Alltid lika gott! Gjorde inga stordåd men fick ihop två säckar rens. Besökt äldsta dottern som fyller år idag, född i Lund, umgåtts med maken L.s dotter och i övrigt farit runt för att hinna så mycket som möjligt.

1 Maj, arbetarrörelsens helgdag. Det är absolut något visst att demonstrera och manifestera denna dag, då en vet att det gör massor av människor runt hela jordklotet, på samma dag. Absolut. Villkoren är olika men målen desamma: Solidaritet, rättvisa, jämlikhet, jämställdhet.

I Växjö har Vänsterpartiet samling klockan 13.00, Storgatan, Växjö, ”Speakers corner”. Det blir korta tal av Maria Garmer, etta på kommunlistan, Johnny Werlöv, tvåa på listan och Robert Armblad, etta på riksdagslistan. Estradpoesi av Erica Engdahl. Sedan går vi med Älghults musikkår i täten till Vattentorget 1, IOGT, Sigfridssalen, där Malin Björk, V.s EU-parlamentariker talar kl 14.00. Bergsbestigarna och Disa Horner underhåller med musik och sång. Alla är välkomna! Största tåget i Växjö detta år också? Det avgör du. Det finns tre kommunala ärenden den här mandatperioden som vi högeligen tycker mycket illa om, från början till slut. Det gör många av kommunens invånare också. De tre är Trafikplats Fagrabäck, storskalig trafik”lösning”, utförsäljningen av drygt 2000 hyresrätter och bygget av ett stadshus/glashus på stationsområdet för mer än 700 miljoner. 1 Maj är dagen då vi kan visa vad vi tycker! Om lokala frågor såväl som globala!

Carin Högstedt

180429

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se