27. maj, 2018

Internationella mensdagen, renande riter, Carla del Ponte och krigsförbrytarna,

Lördag-söndag bra DN! Läser om superåklagaren Carla del Ponte, fantastisk person, som jagar krigsförbrytare. ”Våldet i Syrien är värre än det i Jugoslavien och Rwanda”, säger hon. ”Samtliga inblandade i konflikten har begått fruktansvärda övergrepp”. Att hon lever är ett mirakel. Hon vill att FN utser en krigsförbrytartribunal om Syrien och hon tvekar inte att själv ställa upp, om hon får frågan. Riktigt spännande läsning i lördagsbilagan om hennes liv. Hon är född 1947.

Idag har Peter Wolodarski en ledare i DN om ”Rekordsiffrorna vi inte får prata om i Sverige”, det vill säga det faktum att under hela 2000-talet har andelen sysselsatta aldrig varit så hög som nu. ”Ytterst få svenskar inklusive regeringen tycks medvetna om denna historiska framgång.” Wolodarski använder SCB-siffror och konstaterar att även utrikesfödda har fått del av den positiva arbetsmarknaden. Läs- och tänkvärd ledare!

Huvudledaren handlar om hur mensen gör att flickor runt om i världen inte går till skolan. Det finns inte toaletter, rent vatten och de saknar mensskydd. I vissa kulturer anses kvinnor orena under mensen och får hålla till i någon hydda. I vissa krävs en rituell rening efter mensen. Inte så länge sedan det i Sverige krävdes en rening genom så kallad kyrktagning efter en barnafödsel. Kyrktagningen byggde på Gamla Testamentets text om orenhet i 40 dagar. Sex veckor efter förlossningen skulle det ske. Fram till 1870-80 var kyrktagning allmän. Den levde kvar på Västkusten fram till 1940-50-talen. Mens har varit och är mer eller mindre tabu. Tänk bara på reklamen som har använt blå färg på mensskydden fram till nu! I morgon är det internationella mensdagen. En dag som borde ägnas åt att ta fram medel och åtgärder för sanitet i världens skolor, så att flickorna kan fortsätta gå i skola, trygga trots mensen.  

Varit på terminsavslutning och uppvisning  med dottersonens karateklubb, Tiny Tigers. Åh, så elegant och säkert han förde sig genom det hela! Ja, alla var duktiga förstås. De har tränat balans och koncentration under våren. Nu visade de sina kunskaper. I övrigt cirklat runt och hittat på anledningar att undvika jobbet med kommunbudgeten. Det får lösa sig. Skrivit texter men vi ska också ha bra mål och nyckeltal med mera.

Har också läst handlingarna till tisdags arbetsutskott och kommunstyrelse. V.s motion om att även färdtjänstberoende ungdomar ska kunna åka gratis på sommarlovet – den gruppen bortglömd i regeringens och Vänsterpartiets bidrag till gratis kollektivtrafik för skolungdom – kan få en god upplösning om Region Kronoberg är positiva. Och något annat är väl inte möjligt? Däremot vår motion om arbetskläder för utomhusbruk för fritidshems- och förskolepersonal avslås av den borgerliga kommunala ledningen.

Varför är inte solcellspaneler standard vid nybyggnationer? Frågan ställdes av en man vid vår ”röda lördag” på Storgatan i Växjö i lördags? Ja, det kan en fråga sig. Det borde vara norm och prövas vid alla byggnationer.

Carin Högstedt

180527

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

24. maj, 2018

Nationalpark Åsnen, sommar redan, PRO, landsbygden, brf Sågverket, budgetarbete

Sommar! Oavbruten sol idag. Full fart på cyklen till stan och möte med PRO.s  samorganisation i Växjö kommun, som är ett paraply för sex olika lokala PRO-föreningar i kommunen. Samtal om seniorangelägenheter att driva. Kanske bli årets seniorkommun 2020? Ja, inte oss i (V) emot. Vi är med på många frågor, som t ex fria bussresor för pensionärer under lågtrafiktid, hemtjänst utan biståndsbedömning ett visst antal timmar och mycket annat. Apropå kollektivtrafik. Läser i dagens Dagens ETC att Estland infört gratis kollektivtrafik i hela landet. De är därmed världsledande på det området. OCH de räknar med att satsningen kommer att bära kostnaderna och även gå plus! Intressant!

Gick lite i förtid från det mötet till överläggning med Eva Johansson (C ) och kommunens två landsbygdsutvecklare om just aktuella landsbygdsfrågor. Diskuterade fördelningen av bidrag till samhällsföreningarna och sockenråden – summa 26 aktiva – kanske dela in dem i tre kategorier istället för två, stora och små föreningar? Pratade hemsändningsbidragen till lanthandlare som kör hem med varor till de som inte själva kan ta sig till affären. Bostäder och brist på tomter och mark är alltid aktuellt. Lekplatser utanför Växjö tätort, på badplatser t ex? Där brister det. Revidering av landsbygdsprogrammet ska göras efter valet. Nytt möte mellan oss – efter valet. Vi är nu inne i det skede då det inte finns plats för mer före valet. Eller nerver.

Jag använder all tid jag hittar till budgettexter för (V)s kommunbudgetförslag och så får det fortsätta några dagar till. Morgondagen har jag vikt sedan ett halvår minst för att delta i invigningen av Nationalpark Åsnen. Men jag lägger ner det. Kan ju lika gärna åka dit en annan dag i lugn och ro. Väldigt roligt att Kronoberg får den 30.nde svenska nationalparken! Verkligen ett lyft! Nä, det får bli budgetarbete i morgon, trots allt.

 Ikväll årsstämma med min bostadsrättsförening, noggrant förberedd av valberedningen vill jag påstå som en av tre i den. Bra förslag till styrelse med några nya unga förmågor, ny ordförande och förslag till höjning av arvodena till styrelsen. De har legat stilla länge och vi har kollat med jämförbara föreningar i HSB Sydost och sett att vår förening ligger långt under medianen. Allt väsentligt gick igenom och smörgåstårtan, fräsch sådan, kunde ta vid efter en frågestund. Jag tjänstgjorde som ordförande för mötet, där 25 personer närvarade och föreningen har 44 lägenheter.

Lagt ner fikonträdsodlandet. Den klarade förra vintern men inte den här. Nu står ett citronträd i den fikonträdskrukan. Kollade SMHI-prognosen framöver. Varmt, soligt, torrt! Tog första badet i sjön igår. Säkert 20 grader i vattnet. Semester – var är du?

Carin Högstedt

180524

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

21. maj, 2018

Barsbro, vattenkraft, valpepp, Gemla, 800 bevlådor, tornseglarna är här, försommar

Åter en mycket fin kväll med blå himmel, stillsam Toftasjö och just nu sex pilfinkar på fågelmatarna.  Efter den lyckade ögonoperationen för några veckor sedan ser jag nu dessutom hur fint tecknade de är! Trodde ett tag det var en ny art. Idag på förmiddagen hörde jag för första gången denna vår/sommar tornseglarna swischa i luften. Det betyder att nu har de sista flyttfåglarna anlänt och försommaren är här.

Hela söndagen igår på möten. Först ett ”valpeppmöte” på Kronobergs folkhögskola, där vi gick igenom valrörelsen på längden och tvären. Vem gör vad, när och med vilka medel? Bra flyt. Nya engagerade. Vår kommunala listtopp är suveräna på både att skriva och tala. Viss ökning i opinionen, i SIFO 9,3%. Borde vara mycket mer men är åt rätt håll.  Ja, milde himmel vad mycket som ska göras. Vänsterpartiet i Växjö kommun har ingen särskild anställd. Vi har två deltidare i hela Kronobergsdistriktet. De hjälper och stöder de små föreningarna i övriga kommuner.  Växjö får lita till ideella krafter i hög utsträckning. Och vi gör så mycket vi kan!

Tillbringat denna eftermiddag med två partikamrater i Gemla och delat (V)äxjös kommunnytt, som delvis handlar om vårt besök där häromsistens. Kul att gå in i affären idag och överlämna bladet – fast mest för att köpa vatten och kaffe – till ägaren, som var omnämnd på bladet. Lite kvavt och värmt på en gedigen promenad i norra delen av Gemla, södra delen tar en av våra medlemmar som bor i Gemla. Bra sätt att få grepp om bebyggelsen i kommunens olika orter att gå runt så här! Nu har vi gjort besök i alla sex kommundelscentra och följt upp i politiken och på (V)äxjös kommunnytt. Känns som mycket meningsfullt politiskt arbete.

Igår också på en bolagsstämma i ett privat bolag. Tror det är den första för mig någonsin! Har ju aldrig köpt några aktier, så inte så konstigt. Däremot varit på kommunala bolagsstämmor förstås. Nu har jag ärvt fyra aktier i Barsbro kraftbolag, småskaligt vattenkraftverk i glesbygden i norra kommunen. De har 30 delägare. När inbjudan kom blev jag intresserad. Vattenkraft var ett av maken L.s stora intressen och det var därför han köpte aktierna förstås. Nu ville jag veta mer om detta. Styrelsen var där - består till stor del av lätt grånade män i min ålder – och förra stämman hade tagit upp behovet av föryngring. Hade inte lyckats men flera namn nämndes och försöken fortsätter. Verksamhetsberättelsen gicks igenom grundligt. Ingen enkel sak att driva vattenkraftverk! Det är mycket kunskap som sitter i den här styrelsen, om vatten och flöden, om is och luckor, om klimat och väder, elpriser och framtidsutsikter. Vattenflödet 2017 extremt lågt. Jag ska fortsätta följa bolaget, kanske köpa lite fler aktier?!

I lördags ”på stan” med Kommunnytt och sedan runt i olika områden för att dela i brevlådor. Har ett par hundra kvar av de 800 jag åtagit mig. Mitt åtagande gäller fram till valet. I morgon kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen och på kvällen distriktsstyrelsen och V Växjös valledning. Tror vi ska försöka minska de interna mötena. Men lättare sagt än gjort. Dyker hela tiden upp nya frågor och ställningstaganden som ska göras.

Well, well. Underbar kväll. Ska läsa handlingar inför morgondagen men också njuta av en helt otrolig försommar.

Carin Högstedt

180521

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

18. maj, 2018

Växjö kommuns budget i Borgholm, stress o press, partiarbete i massor, vacker kväll

Hemma efter två dagars budgetberedning på Hotell Borgholm, enligt lång tradition. Först är den styrande majoriteten där i två dagar med tjänstepersoner, sedan kommer oppositionen S+V i två dagar och får samma genomgång av det ekonomiska läget och mycket annat. Uppgiften är att komma fram med ett förslag till budget för 2019 och framåt, som ska beslutas i fullmäktige i början på juni.

Nytt för i år: Vi var så många som fyra från (V), förutom Eva-Britt och undertecknad från kommunstyrelsen, så vår politiska samordnare Atti och Maria G, vår kommunlistetta, för att hon ska få en handfast inblick i kommunekonomin. Tillsammans med S och tjänstepersoner var vi tre män och tio kvinnor. God stämning! Frågor fick svar. Mer nytt för i år: (S) och (V) hade enskilda överläggningar och kommer att ha skilda budgetar inför valet. Vi är två partier och agerar utifrån det. Hur olika de blir återstår att se!

Fint väder på Öland men lite kyligare än här hemma på fastlandet. Känner tröttheten efter de här överläggningarna. Varit med om många budgetberedningar, men anspänningen att lyssna, tänka, räkna, analysera och prioritera är alltid där. V-gruppen hade enskilt möte i ”vinprovningsrummet”, som var en källarlokal utan fönster. Bra på så sätt att vi kunde koncentrera oss utan att blicka trånande ut i det vackra vädret. Tiden tills vi ska ha färdig budget med pengar och texter är kort. Jag kan inte se hur vi ska klara av det, men det gör vi förstås. Vi kom en bra bit idag när det gäller pengarna och prioriteringarna.

Gårdagen började med möte mellan S+V och de fackliga organisationerna. Många representanter där och samstämmigt om stress och press. Arbetsmiljön var det gemensamma temat. Fler medarbetare behövs, inte sparåtgärder. Riktigt bra möte!

I morgon ut på stan för ”Röd lördag”, söndag heldag med utbildning för valarbetare. 800 (V)äxjös Kommunnytt väntar på att delas ut. Ja, lite stress och press här också. Vacker kväll, synnerligen vacker! Ska sätta mig i korgstolen och läsa dagens tidningar.

Carin Högstedt

180518

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

15. maj, 2018

Förskolor eller kommunhus, Kävlinge, Saxtorp, 50 år senare, sommarkväll, semantiktrött

Hemma efter fullmäktige. Varm kväll, full sommar, syrenerna (de små som är kvar efter kapningen i höstas) har blommor. Maskrosor i gräset och även tusenskönor. Skulle behöva en vecka för att rensa och sköta om utomhus, städa och sköta om inomhus. Men den här veckan är körd för sådant. Nu ska (V)äxjös Kommunnytt, skrivas, redigeras, tryckas och distribueras och delas ut av idoga V-partister.

Men jag börjar i en annan ände. I söndags kom faktiskt min äldsta dotter och jag iväg till Skåne på en utflykt som planerats ett bra tag. Det började med att jag som skulle köra lyckades låsa in mina bilnycklar i bilen. Ja, det låter konstigt men det var vad som hände. Efter diverse letande så hittade jag något som kunde vara reservnyckel. Ja, nu åkte vi. Mot Kävlinge, där jag bodde i ett annat liv och där Cissi föddes, på Lunds BB.  Det tog en evig tid att komma dit. Körde fel någonstans. Hittade i alla fall en trevlig loppis med olika hönsraser utanför. Blev vid – ytterligare en – porslinsskäggdopping. Väl i Kävlinge hittade vi Unionsgatan och kunde identifiera var den rivna kåken stått, där vi hyrde. Men så mycket förändringar! -Ja, det handlar alltså om för 50 år sedan detta! Så till Saxtorp, lite söder om Landskrona, där vi hade sommarstuga och varifrån Cissi – då tre år – har minnesbilder och naturligtvis även jag. Körde lite på måfå men plötsligt var Brunnsvägen där i ett sommarstugeområde som fortfarande är sommarstugor mestadels! Tänkte att här hade blivit villor och permanentboende, men det verkar fortfarande finnas restriktioner i byggrätterna. Uppvuxna tallar, vackert och väldigt trevligt område! Kunde inte identifiera vårt hus, men nästan. Hade tyvärr inte hittat exakt nummer på huset bland alla brev och vykort hemma, men igenkänningskänslan infann sig vid ett par hus på Brunnsvägen. Stugorna har förändrats, byggts till och om. Den tavla jag köpt på auktion som är en kulle med träd från Saxtorp Skåne enligt text på baksidan fick vi ge upp direkt. Hela Skåne är full av sådana kullar i odlingslandskapet. Men ändå lyckad dag! Mycket lyckad!

Fullmäktige idag – flera av våra nya listtoppar satt som åhörare. Bra introduktion till att bli fullmäktigeledamot. Tyvärr kanske inte det mest representativa fullmäktigemötet. Kändes avslaget – och inte minst jag själv trött o less på det hela. Så kan det vara när solen skiner och det enda jag vill är UT! Men också en märklig tillställning där den styrande majoriteten ställer interpellationer till S-oppositionen om deras kampanj mot nytt kommunhus. Det blir huvudgrejen – om det nya kommunhuset kan ställas mot 12 nya  förskolor eller ej. Snälla, dessa långa semantiska utläggningar om vad ”eller” betyder i S-kampanjer, nej! Det enda det visar är att de blå-gröna är livrädda för vad det nya skrytbygget för över 700 milj kr kan kosta dem i valet. Med rätta. Självfallet kan det gå att avbryta bygget. Det går att ändra – finns inte ens bygglov – och göra bostäder ovanför stationen. Vad skulle Jernhusen ha mot det? Eva-Britt Svensson, min partikamrat, lyckades hålla fanan högt i denna fråga. Bra! Jag segade.

Underbar kväll så tidigt i maj! Inte på humör för någonting men nöjd med att ha cyklat två dagar i sträck. Det blir drygt 13 km per dag. Inte ett moln på himlen. Solen lyser på andra sidan sjön. Skulle ge vad som helst för att vara 10 år tillbaka då maken L och jag tog båten över till Koön och tältade en sådan här kväll. Men det är som det är.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se