11. jun, 2018

Likheter o olikheter i tre budgetförslag, vattenskotrar, pilfinkungar på gung

Bra arbetsväder denna måndag. Går att sitta ute och skriva – utan att bli bländad av solen. Har haft ett par dagar med bortåt 30 grader i skuggan. För er utombys, som inte känner Växjö så noga – vi brukar tävla med  Borås och Lund om jumboplatsen i solligan. Denna maj hade vi fler soltimmar än hela förra sommaren enligt statistiken. Gräsmattan är gul och prasslar när en går på den. Vattenståndet i sjön har sjunkit rejält. 1 mm regn hade kommit i natt.

Arbetat hela dagen igår och hittills idag med att försöka få grepp om de tre budgetförslagen vi ska avhandla tisdag – onsdag. Likheterna är slående, i varje fall textmässigt. Finansieringen skiljer och prioriteringar också om en fingranskar. (V).s budget skiljer ut sig genom att knyta jämställdhet-jämlikhet-#metoo-åtgärder  till trygghetsskapande, genom att satsa på ridklubbarnas eftersatta arbetsmiljö, genom att koncentrera oss på de 7000 anställdas arbetsmiljö och hälsa, genom att ta fram mer framtidsinriktade projekt för att kunna attrahera och behålla personal. Stress och stressrelaterade sjukdomar ska angripas effektivt – annars står vi snart utan personal på flera områden, speciellt inom vård och utbildning. Vi börjar med att inte lägga ut några sparbeting överhuvudtaget under 2019. Annars är det närmast legio att lägga ut ett ”omvandlingstryck” på en eller annan procent och konsekvensen är att en del nämnder får mer resurser i en ände men ska spara i en annan. Eftersom personalkostnaderna är den dominerande utgiften i en kommun går sparandet ut över de anställda.

Snart till stan för diverse möten. Sedan intensiv vecka till söndag. Då börjar jag räkna ner för midsommar, mötesfritt och blanka dagar. Trots valrörelse blir det lite lugnare, åtminstone första hälften av juli.

10 pilfinkungar sitter och gungar på en torr gren ca 5 meter från mig. De är ljuvliga. Önskar jag kunde fota dem men de flyttar sig när jag försöker. De har inte gett upp hoppet om nya fröer från Granngården. Inte nötväckan heller som var här och letade efter fågelmatarna.

Varje dag en ny insändare i Smp om vattenskoteråkningen och dess negativa konsekvenser för fåglar och människor på grund av bullerfrekvens, svallvågor etc. Även risker för olyckor har kommit upp i ljuset. Inga åldersgränser, hög fart och risk för att köra på simmande, badande människor.  Flera påpekar att användningen av skotrar och båtar är väsensskilda. Det går bra att kalla alla sjöfartyg för båtar – eller skotrar – men användningen är verkligen olika. Båtar används för transport från en punkt till en annan. Skotrarna är leksaker som det gäller att köra så fort som möjligt med och helst flera stycken samtidigt, runt – runt, hoppandes på varandras svallvågor.

Carin Högstedt

180611

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

8. jun, 2018

Ryttartorpet, kanin, fågelgnissel, simtur och budgetointresse

Sagolik morgon, spegelblank sjö, pilfinkungarna gnisslar, sjövattnet håller 20 grader och simturen perfekt. Igår kväll sprang plötsligt en kanin förbi altanen. Antingen var det en tamkanin på rymmen eller den första vildkaninen på flera år, efter att kaninpesten florerat. Fågelmaten är slut och jag har tagit ner fågelmatarna. Känns i hjärteroten när fågelungarna protesterar mot denna ordning.

Igår förmiddag fick vi vårt budgetförslag offentliggjort i handlingarna till kommunfullmäktige, som hålls tisdag-onsdag nästa vecka. Vi som arbetat med budgeten utlyste presskonferens. Vi visste att det kommit en journalist på blå-grönas pressträff och samma på socialdemokraternas. Nu noll! Skickade ut materialet, en sammanfattning och hela budgeten till media. Noll intresse. För 20 år sedan hade flera tidningar, TV, Radio Kronoberg m fl kommit. Inte konstigt att folk är oinformerade. När vi delar ut (V)äxjös Kommunnytt får vi ofta höra: ”Det är det enda vi får veta om vad som händer i kommunpolitiken!”

I alla fall har vi i vårt förslag en höjning av kommunskatten med 40 öre för att klara välfärden, skola och omsorg i första hand. Vi lägger in pengar till ridklubbarna för att åstadkomma en god arbetsmiljö för barn och unga, personal och hästar. Ridklubbarnas verksamhet är ofta bredare än ridning. Fungerar som fritidsgårdar. Alla barn rider inte, men umgås gärna med djur. Vi lägger mer pengar på social verksamhet, på måltidsorganisationen och har mycket fokus på arbetsmiljön för personalen. Vi lägger inte ut något ”omvandlingstryck” (sparande) under 2019 på nämnder och styrelser. Personalen behöver faktiskt andrum!. Att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare är lätt att säga. Vi vill testa sex timmars arbetsdag på minst två arbetsplatser. Kommunen ska låta tala om sig som intressant arbetsplats där nya idéer är välkomna. Vi vill också låta personal i hemtjänsten få tid att laga mat hos vårdtagarna. Helt plötsligt talas det mycket om ensamhet som stort problem. Men gör något åt det då! Matlagning hemma är ett sätt att bryta en isolering och få en god måltidsstund. Ett annat är att låta pensionärer åka gratis buss under lågtrafiktid. Det skulle öka friheten och sociala och kulturella möjligheter för många.

I onsdag kväll var Vänsterpartiet Växjö värdar för Ryttartorpets underhållningskväll. Fint väder, 3-400 i publiken, Mona G på scenen. Ja, första Eva-Britt S och jag. Det ingår i värdskapet att på ett par minuter presentera sin förening. Vi gjorde det som dialog mellan varandra. Roligt! Sedan uppehöll vi oss vid vår röda lådcykel och infobord tillsammans med ytterligare tre partikamrater. Lång väntan på våfflorna, men allt på torpet sköts ideellt och under denna kväll gick en propp till elen. Det ordnade sig dock. Varje onsdagskväll under sommaren händer det något här på Ryttartorpet, som ligger vid Helgasjön. Verkligen enkelt och trevligt. Inget inträde.

Bra insats av denna förening som står bakom det hela. Mest äldre i publiken. Givande kväll på alla sätt och vis!

En fröjd att läsa insändare och inlägg om vattenskotertrafikens negativa konsekvenser och avarter. Ska bli fler!

Ett par möten denna dag, som gör att jag nu bryter skrivandet. Ikväll ska manus till (V)äxjös Kommunnytts baksida formuleras. Det är alltid något. Ingen brist på uppgifter.

Carin Högstedt

180608

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

5. jun, 2018

Magiska morgnar o kvällar, trötta dagar med mycket budget, vattenskotrarna

Tisdag kväll och lite helgdagsafton. Vattenskotrarna har just börjat gasa på här utanför. Annars fint med helt blå himmel. Men gräset är gult och det slokar i rabatterna. Fågelungar har börjat flyga och de lever farligt. Tassi är på jakt. Pilfinkarna brukar vara uppmärksamma men ungarna är godtrogna.

Trött, trött. Stressad. Behövde verkligen komma hem i eftermiddag. Inte för att jag gör något åt det som krävs här hemma utan för att gå ner i varv, bli av med huvudvärken. Vi satt med korrekturläsning med mera av vårt budgetförslag i eftermiddag, upptäckte förstås några fel, när jag kände att nu räcker det. Och då har veckan bara börjat.

Ett kortkort arbetsutskott på förmiddagen med Malin (S) som ordförande. Redovisning av ”vilka konsekvenser ett nej till övervinster i välfärden” skulle få – ett harmlöst förslag som diskuterar olika tänkbara scenarion som kallas för sitt rätta namn, ”spekulationer”. Men redovisningen av konsekvenserna för att fortsätta betala med skattepengar till vinster?

I övrigt tände jag till på att ett överklagande av Länsstyrelsens beslut att förbjuda vattenskotrar i ett naturreservat lämnats in och redovisas som vilken skrivelse som helst i handlingarna, under en stående punkt som inte går att yrka på och troligen inte läses alltför grundligt. Finns alltså noll transparens, noll insyn, noll möjlighet att tycka annorlunda. Det är inte tjänstepersonens fel utan ett politiskt beslut från 2012 som överlämnar beslutanderätten till tjänsteperson – enligt mig tills jag blir överbevisad om något annat – mot kommunallagen 6 kap 38 § p 2. Jag började med en skrivelse till kommunstyrelsen om att ändra beslutet från 2012. Men ska gå vidare och överklaga om jag har energi nog. Det är ju inte klokt; Europas grönaste kommun strider för vattenskoteråkning i ett naturreservat. Och – minskar ett annat reservat för att bygga trafikplats!

Skickat ut pressmeddelande och bjudit in media till att ta del av vårt budgetförslag torsdag kl 11.00. Innan dess ska vi vara färdiga alltså med vissa korrigeringar och finslipningar. Morgondagen lär gå åt. Inget nationaldagsfirande förrän på kvällen då Vänsterpartiet Växjö är värdar på Ryttartorpet, ett uppskattat utflyktsmål för många växjöbor.

Varit igång sedan kl 4 idag och det blir tidigt i säng. Synd att sova. Både kvällar och morgnar är synnerligen fina den här årstiden. Men nödvändigt. Att sova alltså.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

180605

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

2. jun, 2018

Allmoge, poesi, skillnad på båtar och skotrar, Åseda, tillgänglighetsdebatt

Klockan är 19.00. Det är 27 grader i skuggan. Hjärnan på tomgång. Men vattenskotrarna kör runt, runt som vanligt. Ljudet kan göra en vansinnig. Det sägs från skoterhåll och de styrande i kommunen att skotrar ska jämställas med båtar. I drygt 30 år har jag bott vid vattnet och vet vilken skillnad det är på skotrar och båtar. Båtar passerar här. De har ett mål. Ska ut i Helgasjön genom kanalen, till något fint badställe i Toftasjön eller ta en tur i Toftasjön och titta på fåglar. Inga som helst problem. Skotrarna ska ingenstans.  De kör fort och runt, fram och tillbaka. Det är själva poängen med skotern! Att studsa runt, höras och synas! Jag vet.

Denna rekordvarma dag har jag tagit ledigt från politiken och roat mig grundligt, inomhus. Varit på auktion i Braås och där umgåtts med min yngsta bror Mikael, som åkte ända från Kalmar för att vara med. Eftersom han har antikvariat tipsade jag honom om den här auktionen som innehöll mycket böcker, på engelska, svenska, tyska, franska, riktigt gamla, gamla och nyare. Även mellandottern med särbo var där. Roligt! En liveauktion tar tid. Efter drygt fem timmar gav vi oss och då hade jag lyckats få två allmogeskrin och Gunnar Ekelöfs samlade skrifter, fem band, med mig hem. Ett skrin är daterat till 1828, det andra odaterat men ungefär samma ålder och med initialerna GGS och AGD inuti locket. Det är säkert någon bröllopsgåva, Båda skrinen med originalmålning. Gunnar Ekelöf var poet framför allt och jag har alltid gillat hans dikter. Ska bli fint att läsa dikter från 1927 till 1968. De fem böckerna var oupptagna, orörda och från 1990. Jättenöjd. Eftersom jag också lyckats köpa på mig ett bord, så kallat rökbord, från 40-talet, på senare tid, så måste jag nu bestämma mig: Vad i vardagsrummet ska ut?

Det var en jädra intensiv vecka. Avslutades igår kväll med att partikamraten Eva-Britt och jag åkte från Växjö till Åseda för att delta i utåtriktad aktivitet där, med flygblad etc. Ingen kunde ju veta vid planeringen att det var så varmt att benen blev stumma efter lite vandring med infoblad. Inte heller särskilt många som gick till COOP för att handla. Men vi genomförde detta tillsammans med V Uppvidinge och må det leda till någon mer röst i Uppvidinge kommun. I övrigt har jag med fler arbetat med vårt budgetförslag mellan mötena. Så blir det också i morgon söndag. Vi närmar oss ett resultat och kan presentera det i veckan som kommer.

I torsdags kväll debatt om tillgänglighetsfrågor, som var väl förberedd av rörelsens organisationer. Tyckte det gick bra. Vi i (V) är väl pålästa om dessa frågor och har gjort många förslag, som i vissa fall gått igenom. Ta bara den tillgänglighetsinventering som pågår i de kommunala bostadsbolagens bostäder, utomhusmiljön och inomhus! Den har vi föreslagit och fått igenom. Den leder till att åtgärder kan göras där det brister och att lägenheter kan ”certifieras” som tillgängliga och att det kan redovisas på bostadsförmedlingen. Synd bara – inte vårt fel – att 2 000 hyresrätter med bra lägen och rimliga hyror, såldes ut och inte omfattas av inventeringen! Ja, synd, är ju ett understatement; det är tragiskt hur vår gemensamma egendom har hanterats av de styrande M+C+L+KD+MP.

Carin Högstedt

180602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

29. maj, 2018

Strandskydd o nationalpark hör ihop, "Vi får hoppas på det bästa", KomVux nedmonterat

Inte var dag en uppskattar mycket fyra av fem insändare på en sida i Smålandsposten, vår lokala dagstidning. Men idag hände det. Det är ju mycket jag själv tänker att det där borde jag skriva insändare om, men allt blir sannerligen inte förverkligat. Men så gör någon annan det! Känns riktigt bra. Exempel idag: ”Växjö har monterat ner vuxenutbildningen”. Jonas Jansson, f d elev på Kom Vux skriver att nu har Växjös kommunala vuxenutbildning ”sämre ekonomi, nedlagda kurser, sämre arbetsro och allmän förvirring vid skolvalet”. ”Tidigare kunde jag läsa alla ämnen med lärarledning på samma skola, inte nu längre”.

Det är precis som vi sagt från (V), uppstyckningen av KomVux på en lång rad företag är kontraproduktivt.  Träffade häromdagen på en nyanländ kvinna som gick på läxhjälp. Hon ska bli undersköterska. Hennes läxhjälpare visade mig hennes uppgifter. Så svåra frågor att inte 0,1 % av Sveriges infödda befolkning kan svara, det sätter jag mitt huvud på. Vilken otrolig inkompetens, eller arrogans, av de som ger sådana uppgifter! Utan läxhjälpstödet hade denna kvinna gett upp direkt och vi hade mist en undersköterska. Helt i onödan.

Nästa goda insändare har rubriken ”Strandskyddet gav nationalparken”. Lars-Erik Svensson har kopplat ihop Åsnens Nationalparks bildande (nyss invigd) med det svenska strandskyddet. Han tycker det är märkligt att politiker av nästan alla sorter vill ha bort eller minska strandskyddet medan alla verkar gilla nationalparken. Så klokt! Det bästa i Sverige är allemansrätten och strandskyddet. Det ger långsiktiga och hållbara möjligheter för besöksnäringens utveckling, biologisk mångfald och folkhälsan dessutom.  

Nästa insändare påpekar att det är ”Inte dyrare att tanka idag än för 50 år sedan”. Jag tror han har rätt i sin uträkning. Mycket tänkvärt. Vad gnäller vi för?

Så har föreningen Kronoberg för fred och alliansfrihet, KFA, skrivit om vikten av att Sverige håller fast vid alliansfrihet, inte går med i NATO utan framför allt via FN bidrar till en fredligare utveckling. Kan inte sägas nog många gånger.

Har läst Carolina Setterwalls bok ”Vi får hoppas på det bästa”. Mycket bra, berörande, engagerande om den unga familjen, där mannen plötsligt dör i sin säng på natten, helt ung och till synes frisk.

Region Kronobergs rödgröna budget är klar och presenterad. De stora nyheterna enligt tidningen är mer resurser för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga samt familjecentraler. Lovande! Det är alltså inte Regionen som bromsar familjecentral på Teleborg utan kommunen. Växjö fullmäktige tog beslut om en ny familjecentral för två år sedan. Det krävs samarbete mellan kommun och region för att bilda en sådan. Inget har hänt. Uselt. Det var en V-motion som skrevs efter att V-gruppen varit på besök på Dalbo familjecentral, den enda i kommunen hittills, trots en ständigt ökande befolkning och behov. Det borde stå i kommunallagen att ej genomförda fullmäktigebeslut ska motiveras i fullmäktige efter ett halvårs dötid eller så.

I regionbudgeten (S+V+MP) finns också ambitioner för fler yrkeshögskolor och självfallet rekrytering av personal och utfasning av hyrläkare.

I kommunen har de styrande partierna (M+C+L+KD+MP) presenterat sin budget och (V) fortsätter knåpa på sin liksom (S). Undrar hur många timmar vi lägger på budgeten som röstas ner i en enda votering efter en troligen intensiv debatt, men utgången är given i det budgetsystem vi har numera och där blocken är cementerade. Har hört att i Kalmar kommun kan de ha 100 voteringar på en budget. Låter roligare måste jag säga. I Växjö ställs förslagen i sin helhet mot varandra, rubb och stubb, alla miljarderna i ett svep.

LRF Sydost bjöd in till dialog med partirepresentanter igår kväll. Eva-Britt Svensson och jag var där. Började kl 17.00 i Kalvsviks bygdegård, där vi fick soppa och mycket engagerad ordförande för bygderådet informerade om hur de arbetar i Kalvsvik från invånarnas sida. Stolt visades Arena Kalvsvik upp. Ja, en arena värd namnet, för idrott och med utegym, på skolgården. Det är sant. De är helt otroliga att hitta möjligheter och utveckling i denna by! Sedan åkte vi till en gård alldeles i närheten där LRF Sydost informerade om jordbruksnäringen, djurhållning, matproduktion, skog och ägande. Somt kan jag hålla med om, annat inte. Till syvende och sist är ju planeten och vi människor på den beroende av den biologiska mångfalden och då behövs både reservat och nyckelbiotoper, även om ägandets makt kan minska.  Gårdens ägare visade stolta upp en ny investering av solpaneler på ett byggnadstak. En ljuvligt varm kväll då vi rörde oss utomhus mestadels.

Idag möte på möte men kommunstyrelsen, den sista innan sommaruppehållet, blev kort. Kunde cykla hem tidigt och det var svettigt. Nu en kvällsbris på altanen. Denna dag började för övrigt med att jag spillde ut en massa mjuk kattmat på köksgolvet. Men sedan kom den regionalt kände fågelskådaren Mikael P förbi med sin hund (han bor alldeles i närheten) och vi bytte några ord om storlommen, som nyss hörts, om skäggdoppingen som flyttat någon annan stans och sedan gol göken. På gott humör igen.

Carin Högstedt

20180529

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se