27. jun, 2018

Underbara sommarmorgnar, kvinnors rätt, plats 33 i miljöranking, blodtryck och bad

Både kropp och själ suger i sig de underbara sommarmorgnarna. Stilla, tyst förutom insektssurr och duvkutter. Vattnet håller 20 grader. Simturerna blir lite längre för var dag. Några fjärilar har äntligen dykt upp. Börjar deras säsong nu kanske? Får läsa på bättre om fjärilars liv.

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 rankat kommunernas miljöarbete. Växjö kommun har sjunkit rejält – ligger på plats 33. Känns tyvärr rätt. De ambitiösa miljömålen nås inte. Till och med ekologiska och närodlade livsmedel  har legat stilla eller sjunkit den här perioden.  Det låter bra att ha målet 80% men när verkligheten är ca 40? Har letat på nätet för att se vad tidningen mäter och värderar, men ännu inte hittat. Nyheten är helt färsk. Helsingborg etta för andra året i rad. Uppryckning är nödvändig! Lär av de framgångsrika kommunerna och inse att Växjö är inte världsbäst mer än i retoriken.

Skrev igår och ska skicka in idag en debattartikel om regionala frågor, som inte handlar om sjukvård: Forskning o utveckling, kollektivtrafik, besöksnäringen. Hade problem med infallsvinkeln. Skulle jag skriva främst som ordförande i FoU-beredningen och ledamot i Destination Småland AB eller främst som V-partist i en valrörelse? Till slut blev det det senare och utifrån vårt regionala valprogram.

Försöker varva lite politisk aktivitet med bad, städning/rensning, läsa böcker. Igår besökte jag tandopererad dotter och hade med mig näringsdrycker av olika sorter. Planerar för utflykter och gäster.  Idag till vårdcentralen för att installera en blodtrycksapparat som jag ska ha på mig 24 timmar och även skriva ner vad jag gör. Låter inte badvänligt, så denna heta förmiddag får jag bada extra mycket. Ca 30 grader i skuggan på altanen.

Mycket läsvärd debattartikel idag i SvD, 27/6 om ”Kvinnors rättigheter” som riskerar att tappas bort i valrörelsen. I V.s budgetförslag i Växjö kommun har vi 13 förslag för att förebygga mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld (vi väntar fortfarande på en handlingsplan beslutad för två år sedan, arbete har startat nu), diskriminering, hot, hat etc. Inget annat parti var i närheten av ämnet på det sättet, vill jag påstå. Men ändå får vi kritik för vårt förslag att ha frivilliga kurser i feministiskt självförsvar. -Nä, vi skulle angripa orsaken istället! Hej och hå – det var precis det vi gjorde i våra 13 förslag, men inte ens med dem genomförda tror vi att allt våld och trakasserande av kvinnor skulle upphöra helt. Kvinnor behöver kunskaper och kroppsspråk som kan rädda ur en farlig situation. De kommer att uppstå igen och igen. Den dagen män har slutat slå och våldta, den dagen lägger vi ner vårt självförsvar, det lovar jag.  

Carin Högstedt

180627

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

23. jun, 2018

Midsommarminnen, solstolsslappt, deckare, Sommar i P1, 23/6, fågelungar

23 juni. Den riktiga midsommarafton, som vi sa förr i världen. Fram till 1952 var den datumfäst. Och det var pappas födelsedag. Idag skulle han blivit 106 år. På 50-60-talet, när vi bodde på landet, firades midsommar med björkar vid verandatrappan, god mat säkerligen, brydde mig inte så mycket om det. På kvällen grillade vi korv vid öppen eld. Sedan när vi fått TV, så brukade det vara en Agatha Christie-film, vilket var en högtidsstund. Eller var det på julafton? Eller både och? Trevligt var det i alla fall.

Berättade för barnbarnen igår om den enda TV-kanalen och enda filmen att välja på. Vilka skilda världar! På 50-60 år. Lite kyligt igår ute på landet med barn och barnbarn med föräldrar , farmor och farbror, men det hör nästan till midsommar, sa vi  och grillade, åt, gick runt byn, spelade boccia, åt jordgubbar och tårta. Satt i glasverandan och såg helt plötsligt ett helt gäng nötväckeungar, kläckta i en holk och nu utflugna.  

 Här hemma, där jag sitter nu, har sädesärleungar kommit ut. De är lätta byten för katter, uppehåller sig mycket på marken, så Tassi har husarrest. Uppe rätt tidigt idag, en enda människa till var inom synhåll när jag tog första simturen kl 8.00. En kvinna med hund. Hon frågade om jag sett några ormar. Det ska vara ett ormår, sa hon. Men nej, det har jag inte. Men då passade jag på att berätta vad jag precis läst i ”Gårdsbybladet”. Storön i Toftasjön, som vi har i blickfånget, ägs av IOGT. Där finns sommarstugor modell mindre på arrendetomter. Christina Nilsson, den världsberömda sångerskan, ägde inte bara Villa Vik en bit bort, som nu är hotell och restaurang, utan även Storön. Men där var så mycket huggormar, så hon skänkte ön till nykterhetsrörelsen! Hon dog 1921. Har aldrig hört detta om Storön innan.

Mycket fin dag denna midsommardag. Mycket sol, lite moln. Badade som sagt kl 8.00. Simtur är att ta i. Inte många simtag när vattnet håller 17 grader. Men badat en gång till. Rensat och klippt buskar men mest använt nya solstolen och begrundat tidens obönhörliga gång. En lång period tillbringade maken L och jag midsomrarna på sjön. Vi campade på någon ö och helst på Koön, dit vi tog oss på fem minuter med båten. Den ön har allt. Klippor, skog och en gräsäng lagom för ett mindre tält. Om det var fint väder midsommarafton var det en kamp för att ockupera Koön först. Den var populär – och är fortfarande – och vi åkte över så fort vi kunde, satte upp tältet och sedan åkte vi hem och packade i lugn och ro. Med tältet markerade vi att det var upptaget. Solnedgången är magnifik därifrån. Så kom barnbarnen och traditionerna ändrades. Vi blev äldre också, inte så begivna på att åla ut och in i tältet. Så nu är det barnbarnens hem som bjuder på midsommarfest med lite inslag av knytis.

Lyssnade på Sommar med skådespelaren Claes Månsson – ja, riktig sommardag det här! Trevligt och musik i min smak. Läst 300 sidor i en deckare också, Viveca Stens ”I fel sällskap”. Bra dag – slapp och skön – valrörelsen känns eoner bort.

Carin Högstedt

180623

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

21. jun, 2018

Rankinglistor, Humana, utegångsförbud, vuxennärvaro, midsommar, garderobsrensning

I tisdags (19/6) hade ledarskribenten Haage i Smp rubriken ”Fri- eller rövarliv” på sin ledare. Det är tydligen så att KD i Stockholm vill ha utegångsförbud för unga i vissa områden under vissa tidpunkter. Haage tycker det kan vara en god idé och passar på att hyvla av ”sextiotalets revoltpolitik”. Jag läser och erinrar mig när jag för ett antal år sedan – 12? – vaknade på hotell i Stockholm av Aftonbladet, som per tel undrade om jag stod bakom Växjö- och vänsterpartipolitikern Anders Mårtensson som motionerat om att från en viss ålder skulle, efter ett visst klockslag, inga ungdomar vistas ute utan vuxens sällskap. Minns inte detaljerna. Till journalistens häpnad (hörde jag) försvarade jag Anders motion, så gott jag kunde. Jag kände till den. Det blev mycket publicitet! Mycket diskussion. Och ja, vi var en del som ansåg Anders lite KD-anstruken i familjepolitiken. Kan också sägas att han var socialnämndens ordförande flera perioder. Kan ha påverkat. Anders har flyttat och gått över till S, såvitt jag vet. Nä, det blev ingenting med det förslaget. Däremot har jag sett stora affischer vid infarterna till Cagnes-sur-Mer vid franska rivieran med just budskapet: Här vistas inte barn under 15 år (tror jag) ute efter kl 22 utan vuxens sällskap. Så det är prövat där i alla fall. Oavsett allting så är det bra med vuxna ute på kvällar och nätter. Det är ju därför vi har ”nattvandrare”.

Växjö kommun har klättrat i Humanas tillgänglighetsbarometer, bl a för att bostadsbolagen inventerar både ute- och innemiljön i bostäderna och möjligheten för personer med funktionsnedsättningar att kunna bo i dem. Det har gjorts och pågår fortfarande för att partikamrat Eva-Britt Svensson och jag två gånger gjort skrivelse resp motion om ”tillgänglighetscertifiering”. Första gången fick vi ja, men det blev inget gjort för då skulle stor del av hyresrätterna säljas. Andra gången blev det ja på riktigt. Tyvärr omfattas inte de privata bolagens lägenheter! Men vi har bidragit till denna rankingklättring. Lite roligt – även om vi inte bryr oss särskilt mycket om rankinglistor. Såg att rankingen ”Här är det bäst att bo” (görs av Fokus) har en parameter där det ger högre poäng med låg skatt och en med högre poäng om husen är dyra!? För vem ska det vara bäst att bo?

Dagen före midsommarafton. Sämsta vädret på länge. Sista mötet den här säsongen igår. Men det lär bli kort semester, för det är mycket med valsedlar, utskick, valprogram, annonsering. Tre veckor framåt rätt lugnt i alla fall. Har avslutat städningen/rensningen idag. Alla fönster putsade, alla golv våttorkade. Mina garderober, som kastat onda ögon på mig i ett par år, är tömda och sorterade, till Emmaus, till döttrar, till ”tippen”, tillbaka till garderoben. I morgon ut på landet, till barnbarn och krocket, tårta, grill och vandring runt byn. Ska ha med jordgubbar, det viktigaste inköpet idag.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

180621

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

17. jun, 2018

Fuck cancer, resenostalgi, Lammhult i mitt hjärta, flest motioner

Vilken söndag! Cyklat runt med ca 600 (V)äxjös kommunnytt och lagt i brevlådor. Bara ca 200 kvar till i morgon. Där emellan under regnskur fortsatt städningen. Kök och hall klart. I varje fall golven, ett jättejobbigt vitrinskåp och fönstren. Återstår bara tre rum. Badrum och toalett, haha! Blir inte färdig till midsommar. Sorterat ut lite fina vinglas ur vitrinskåpet. Det är för trångt. Bilen full med grejer till ”tippen” och Erikshjälpen. Vinglasen till Växjö auktionskammare. Sorterat hårdhänt i samlingen gamla kartor och turistbroschyrer från alla resor maken L och jag gjorde genom åren. Nostalgi och tårar, men vem ska ta hand om en bilkarta från ca 1985 över Polen?  Eller campingguide i Tatrabergen i Tjeckoslovakien från 1986. Jo, det finns nördar, men… Idag 9 månader sedan maken L drog hädan.

Igår i Lammhult på Lammhultsdagen. Av någon anledning hade vi fått för oss att det viktiga var att vara där på eftermiddagen. Så var det nog inte och de politiska partierna var lite förvisade till en plats där inte så många passerade. Vi V-partister var i alla fall där ett par timmar, delade Kommunnytt och annat material, pratade med folk och de andra partiernas representanter. Trevlig stämning. Partiföreträdare gratulerade mig till den stora artikeln i Smp igår. Jag är den aktivaste motionären i Växjö fullmäktige. Inblicksserien handlar om medborgarförslag, motioner etc. Jag var som vanligt livrädd inför publiceringen. Inte för att jag tror någon vill mig illa utan mer att jag sagt konstiga saker (vi satt 1,5 timmar och pratade och med fotograf som förevigade det hela) och att jag ska se knäpp ut på fotona. Mest det senare. Var vid postlådan kl 4.00 på morgonen. Tänkte att det är lika bra att få det gjort (läst)  och sedan gå vidare i livet. Halv fem kom tidningarna. Lugnt. Jag är nöjd. Ska läsa ordentligt senare ikväll. Smp, fredag 16/6. Och partiet! På andra plats och tredje som motionsskrivare – V-partister!

Träffade några medborgare i Lammhult som kom ihåg att jag någon mandatperiod, när S+V+MP styrde kommunen, var ansvarig för Lammhult med omnejd. Det stämmer att vi delade in kommunen i områden och att kommunstyrelseledamöter fick varsitt område som ansvar. Bra idé! Jag såg Lammhult som en utmaning; längst bort från Växjö och (V) hade lågt röstetal där. Det har vi fortfarande men det var jätteroligt med ansvaret. Hände mycket med Möbelriket. Jag var i Lammhult mer än i Växjö, besökte varje företag av någon storlek, deltog i möten och utveckling, räddade stationsmagasinet från rivning och blev vän med företagare och andra. Varför jobbar vi inte så längre i kommunstyrelsen? De ansvarsområden vi har nu sätter väldigt lite spår i kommunstyrelsen. Eller? Landsbygdsansvariga tjänstepersoner gör ett jättebra jobb liksom ansvarig för tillgänglighet (mina ansvarsområden), men det är sällan diskussion i kommunstyrelsen om dessa frågor. Men efter valet ska landsbygdspolitiska programmet revideras och om jag inte tar fel kommer Växjö fullmäktige besluta positivt om vår motion om en handlingsplan för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättningar. Då blir det en kommunstyrelsefråga på ett naturligt sätt.

Skolavslutning i fredags. Massor med folk på Sandsbro skolas skolgård. Bra väder för utomhusavslutning. Alla årskullar sjöng en sång, det hölls tal och så till Gasslanda för kaffekalas med jordgubbar i glasverandan. Första utflykten går till Liseberg för barnbarnen. Sedan sova över hos mormor vid tillfälle.

Sista mötet på onsdag.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

14. jun, 2018

Fantastiska juni, förlösande städning, mycket mötessittande, vad f-n har ni gjort på 12 år?

Torsdag kväll 14 juni. Min bästa väninna under tonårstiden, Berit, hade födelsedag 14 juni. Jag minns att jag tyckte det var absolut finaste tiden på hela året, just 14 juni. Och 9 juni, min mammas födelsedag. Hon hade fyllt 102 år i lördags om hon levat. Vet inte om Berit lever eller ej. Hon var nygift när hennes man, 20 år bara, begick självmord efter att familjens företag, där han arbetade, gick i konkurs. Vi har inte haft kontakt sedan den tragiska begravningen, 1968. Så det kan bli.

Som jag sett fram mot denna kväll, när jag kunnat lägga åt sidan kommunbudget, skrivande av (V)äxjös Kommunnytt och annat intellektuellt arbete! Vad gör jag när jag kommer hem ca kl 17.00? -Slappar? Nä, inte alls utan precis det jag verkligen vill: Börjar städa. Putsar köksfönstren och tar ut allt i kylskåpet, diskar alla hyllor och rensar från sirap som gick ut 2015. Så skönt! Det får bli min semester. Praktiskt arbete. Så mycket eftersatt här hemma.

Två dagars fullmäktige tar på krafterna. Det är mycket ord om vad partiföreträdarna vill med omsorg, med skola, med kultur, med det ena och det andra. Om jag inte visste partifärg utan bara lyssnade, så skulle jag inte kunna gissa parti. Nu har de borgerliga suttit vid makten i 12 år och låter som om de är nyförlösta i sin vilja att skapa de bästa måltiderna, de bästa skolorna, de bästa villkoren för alla människor! Rörande, men hur kan det komma sig att så många anställda är stressade, sjukskrivna och slutar sitt arbete? Varför slutade 117 undersköterskor sitt arbete 2017? Ingen kan svara. Till slut gör det ont i öronen. Jag är dock stolt över min egen partigrupp! Så få och så aktiva! Tisdagens ordinarie fullmäktige dominerades helt av våra tre V-motioner, varav en slutade lyckligt. Även färdtjänstberoende ungdomar ska få resa gratis på sommarlovet, precis som de som åker kollektivtrafik.

Tiden är ur led. Renfanan har jag för mig brukar blomma i augusti. Nu är den på gång i juni. Vinbären, de få som finns på busken, maken L.s älskling, är redan röda. Tyvärr, den 30-åriga busken tålde inte flytten efter altanbygget. Från att ha varit en jätte i vinbärsbuskkretsen är den helt miserabel men omtyckt av pilfinkarna att sitta och gunga i.

I morgon skolavslutning och jag ska delta i den på Sandsbro skola. Nu är tid för barnbarnen!

Carin Högstedt

180614

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se