12. jul, 2018

Scensommarkväll, Rottne, gult gräs, tornsvalor, deltagardemokrati, skolforskning

Hemma efter viskväll med Anders Lundin på Kvarnabacken utanför Rottne, hembygdsgården. ”Expedition livet” kallar han sin visshow. Min granne, barnbarnens farmor, och jag åkte dit. En av mina döttrar dök upp en stund.  Fantastisk miljö, mycket folk, kaffe med hembakat, varmt och skönt, bara ett par mygg. Mycket trevlig föreställning, seriöst om livet på planeten, från de första fotspåren av upprättgående människor. Inget flams, bra röst. Det var ett arrangemang i en lång rad inom kommunens ”Scensommar”, som jag gärna lovordar. Bra grepp med föreställningar i HELA kommunen, hela sommaren. Nästa utflykt för min del blir på lördag till Brittatorp, där Sara Niklasson ska tolka Leonard Cohen. Den föreställningen heter ”Bird on the Wire”. Måndag vill barnbarnen se Cirkus Saga i Kronobergs slottsruin. Härligt! Sedan vill de också delta i Carl-Einar Häckners kväll 2 augusti – och vilken mormor vill inte det! Så då blir det Linnéparken. Däremellan får vi se. Programmet denna sommar har mycket som intresserar mig – eller bara lockar för ett avbrott i valarbete. Herregud, att få sitta och lyssna i någon dryg timme i en helt magnifik utemiljö och högsommar på någon som sjunger och pratar, helt opretentiöst och enkelt, inga biljetter, ta med din stol eller filt om du inte vill sitta på en bräda…vad kan en mer begära?

Aldrig sett så gult ”gräs” som nu vad jag kan minnas. Lite otäckt. Lågt vattenstånd i sjön. Det var det förra året också. Vattnar krukorna med blommor. De fullkomligt slukar vatten. En dahlia ser väldigt bra ut, röd och stora blommor. Önskar jag vore en hejare på att fota och förmedla vackra vyer. Det kommer kanske så småningom. Försöker hinna ifatt alla önskedrömmar, men så många åtaganden kommer emellan. Som distriktsordförande i Vänsterpartiet Kronoberg måste jag vara någorlunda alert hela tiden. Jag stöter hela tiden på problem som ska lösas. Tar tid.  -Ja, någon annan ska ta över uppdraget, jag är lite less.  Senast årsskiftet har jag sagt.

Hela veckan har jag försökt beta av ”göralistan” och lite till. Det blev en motion om att utveckla möjligheterna till forskning inom utbildningssektorn i kommunen och en motion om att introducera ”medborgarbudget”, båda garanterat inga plagiat (som varit aktuellt i växjöpolitiken i veckan). -Nä, och inget heller som intresserar media. Men trägen vinner. Kan läsas på www.vvaxjo.se . Eller facebook inom kort. Båda handlar om sådant som alltid engagerat mig: Forskning och utveckling (FoU) och deltagardemokrati, medborgarnas direktinflytande.

Tornsvalorna svischar runt här ikväll på altanen, det gjorde de även tidigare på Kvarnabacken i Rottne ikväll. Så skönt att de finns fortfarande och skapar sommarljudet.

Carin Högstedt

180712

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

9. jul, 2018

Riktig semester med släkt o vänner, nära o kära, vattenbrist, stekhett i gräset

Besök av ett skrattmåspar (svarta huvuden). Fisktärna bor i närheten. Börjat studera boken om Sveriges humlor. Identifierat den kanske vanligaste av alla humlor, stenhumlan (orange rumpa) men sett fler sorter i blommorna på altanen. På väg hem från Gasslanda i lördags fick jag stanna i byns utkant, när en fågelmamma försökte få en skock ungar över vägen. En del var hos mamman på ena sidan, andra var på den andra och flaxade. Fick gå ur bilen för att få alla över på samma sida. Helt kamouflagefärgade. Hade inte sett dem om de inte rört sig i diket och på vägen. Men vad var det för fåglar??? Jag har tittat i olika fågelböcker. Det närmaste jag kommer är kornknarr. Det är väl en mindre sensation i så fall. Finns ju knappt kvar… Detta hände sig mitt i jordbrukslandskap och de tog sig över en smal väg. Kanske någon annan vet mer om kornknarrar och liknande fåglar.

Haft riktiga semesterdagar (med avbrott för mail, samtal och snabba beslut om tryckning av valprogram) med 11-årskalas på landet i intensiv hetta, gäster hemma och utesittande till 22.00 utan ytterkläder, fika och bad med barnbarnen med familj igår och som i övrigt ägnades åt bevattning av slokande växter. Föreningen har en pump för sjövatten. Det funkade, men ”min” trädgård ligger långt från kranen. Det är ett helt företag att koppla ihop slangar så det räcker ända fram. Fick hjälp av granne. Idag lite gladare växter. Fina vindruvsklasar! Verkar inte bry sig om vatten. Några aubergine och gott om chilipeppar. Kryddgården uppäten av myror. Fick nytt fikonträd från maken Ls systers barnbarn, som dragit upp fikonplantor av frön. Tack! Den ska vårdas ömt. Större kruka köps in idag, så den kan växa till träd.

Politiken hat bestått av att se alla partiledartalen i Almedalen med kommentarer efteråt plus lite debattinslag på TV. Isabella Lövin (MP) höll ett bra tal om klimat och miljö igår. Bra förslag att öka självförsörjningsgraden från 50 till 80 % beträffande livsmedel. MEN det var ju uppe i den parlamentariska landsbygdskommittén (de 75 förslagen) och det gick inte att enas om procentsats där, blev bara ett till inte så mycket förpliktigande ”ska öka”. Förslaget 80 % är bra – ur trygghets- och säkerhetsaspekter, ur djurskyddssynpunkt, ur besöksnäringssynpunkt (öppna landskap), ur klimat- miljösynpunkt, ur landsbygdssynpunkt. Vi är med! Isabella har helt rätt i att klimatförändringarna skapar krig. Hört expert tala om hur torka är en av orsakerna till krigen och motsättningarna på bl a Arabiska halvön, inte bara oljan. Enligt uttalande av landsbygdsminister Bucht (S), så skulle en ökning av odling i Sverige med 10 % ge 10 000 nya jobb. Så välbehövligt i landsbygderna!

Tog en liten paus och studerade en humla med vit rumpa. En jordsnyltshumla kom jag fram till, också en humla som är mycket frekvent.

På val.digital finns de senaste opinionsmätningarna från sju olika institut, sammanvägda. Det enda roliga jag kan hitta är (V).s 9,5 % och därmed större än (C). Det känns mycket bra i partiet, nya medlemmar kommer och vi arbetar oförtrutet. Tvåsiffrigt är målet. Ju starkare vänster, desto starkare tryck för humanistiska värderingar, jämställdhet och jämlikhet, barn och äldre i centrum för nya reformer (och bevarande av gamla, t ex LSS) som kostar pengar och därför sänker vi inte skatten för de rika, utan tvärtom.

Idag skrivarbete hela dagen. Sitter parkerad på altanen under parasoll. Ska formulera nya idéer till politiska förslag. Avbrott för ärenden i stan och simturer. För första gången vad jag kan minnas var ”gräset” så hett igår att det brände under fötterna. Inte upplevt i Sverige tidigare.

Så kära släkt på Gotland, som brukar retas för Växjös placering i Solligan. Vad säger ni om maj månad och att Växjö kom högre än både Visby och Ölands södra udde? Juli hittills går inte av för hackor. Vi längtar efter regn! Hädiskt att säga i regnstaden Växjö, men så är det. Och för lantbrukarnas djur ser det illa ut med fodertillgången.

Carin Högstedt

180709

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

6. jul, 2018

Regnlängtan, Almedalen, Naturbokhandel, Bergveckan, humlor, antidemokrater

Måste erkänna att jag blir lätt apatisk när temperaturen står på 25-30 grader dag efter dag. Skönt på ett sätt, men blir inte mycket gjort. Tar en simtur då och då, ungefär så.

Hade en träff här hemma med vår listetta i kommunvalet, Maria Garmer. Vi började med att ta en simtur. Så pratade vi om valrörelsen som återstår och om vad som händer efter valet. Maria är ny som fullmäktigekandidat, men har uppdrag i ett par nämnder. Vårt samtal bekräftade det jag hela tiden trott; Vi tänker i samma politiska banor och jag är trygg i vårt val av alla fyra listtopparna, som alla är nya i fullmäktigesammanhang. Ja, jag är imponerad av deras engagemang och frivilliga insatser. På söndag går alla valprogrammen för hela distriktet till tryckning, mycket tack vare Björn Kleinhenz´ (fyra på listan) insatser vad gäller redigering. Vi skojade om det. Han kan kalla sig ”Björns grafiska byrå” vid det här laget. Ja, valrörelsen pågår för fullt. Många tror nog att den finns i Almedalen och sedan tar semester för att dyka upp i augusti. Men nej, det är mycket som görs bakom kulisserna, hela tiden.

Sitter med en ny bok från Naturbokhandeln på Öland, i Stenåsa. Sveriges ornitologiska förening, SOF, driver den sedan många år. En filial finns på Ölands södra udde, intill Långe Jan. Var inne i Stenåsabutiken. Imponerande utbud av fågelholkar, kikare och intressanta böcker. Köpte fälthandboken ”Sveriges humlor”. Det finns 40 arter. Finns även en fälthandbok i samma serie om ”Sveriges bärfisar”. Det är mycket i naturen jag vet väldigt lite om, det är uppenbart. Humlorna ska jag se om jag kan identifiera några olika här hemma.

Jag har lyssnat på alla partiledartalen och analyserna efteråt under veckan. Retoriskt bra tal. De har arbetat mycket med dem. Starka markeringar mot rasism och nazism, vilket ju uppenbarligen inte hjälper mot trakasserier, störningar av möten och direkt våld från nazisternas sida i Almedalen. Jag vet inte heller vad som kan göras mot de antihumanister och antidemokrater som går lösa nu. Troligen stärka skyddet av demokratin genom lagstiftning. Men långsiktigt är det ökad jämlikhet, fostran och kunskaper i demokrati och människors lika värde som krävs. Även nazister har ju fötts som oskyldiga barn. Vad har gått snett? Vaccin mot fundamentalism?

Jonas Sjöstedts (V) tal var inte bara retoriskt bra utan även innehållsmässigt starkt. Både ideologiskt och konkret. Stefan Löfven (S) tog upp konkreta förslag till förbättringar för gamla och barn, skola och vård, som (V) har fått igenom förbättringar av i förhandlingar med regeringen. Nu ska det komma ännu mer pengar, vilket behövs till grunden i välfärden, men det har ju varit uppenbart hela mandatperioden.

”Bergveckan” pågår, en lång tradition av att öppna Berg med omnejd (ett par mil utanför Växjö) för utställningar av konsthantverk, trädgårdar, musik, föreläsningar, loppis m m. Alltid lika trevligt första veckan i juli. Det blir idag jag åker dit. Sedan väntar kalas i morgon med storbesök från Västergötland och Malmö. Dotterdotter fyller år – idag – men kalas i morgon. Två av maken L.s syskon och dotter samt exhustru kommer och eventuellt en av mina bröder med sambo från Kalmar. Plus alla andra! Även om vi är många som längtar efter regn, så måtte det inte komma just i morgon!

Ha det gott!

Carin Högstedt

180706

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

4. jul, 2018

Dyngsur utflykt, loppisrunda på Öland, Stenåsa, natur o kultur, valmaterial tar inte paus

Tycker om ordet utflykt. Det innehåller närområde, billigt, enkelt, kort och intressant omväxling och miljöbyte. Första utflykten den här ledigheten var en båttur på sjön Innaren, en rätt stor sjö och nära mitt hem, men jag har aldrig varit ute med båt där förrän den här kvällen. Svärsonen körde och vi fem andra njöt av nya utsikter och stränder. Vi la till vid en sandstrand och badade. Körde sedan till en ö och fikade. Varmt i luften, varmt i vattnet. Så plötsligt blåste det upp, rejält. Riktiga vågor. Båten stampade sig framåt. Tung last. Vissa stora vågor sprutade över mig där jag satt. Barnbarnen tjöt av förtjusning över dessa duschar som speciellt mormor fick. Riktigt spännande båtutflykt som lär oss att även på en insjö kan lugnet vända till storm, om än inte med någon större fara. Dyngblöt klev jag iland, viss om att vi kommer att minnas den utflykten just för att vågorna sprutade över båten och  mormor blev så blöt.

Nästa utflykt till Öland med två av döttrarna. Öland finns i mitt hjärta sedan uppväxten i trakten av Oskarshamn. Om det blev någon utflykt på sommaren så var det naturligt att ta båten till Byxelkrok. Där hade jag ett av mina första sommarjobb på Pensionat Sjöstugan. Det finns kvar! Skalade potatis, diskade, rensade fisk en månad. Just den sommaren mycket dåligt väder.  Hur som helst; nu åkte döttrarna och jag till Stenåsa Camping på sydöstra sidan. Checkade in i en stuga på den lilla trevliga campingen, som moderniserats avsevärt sedan maken L och jag var där för ett antal år sedan och höll på att frysa ihjjäl i dåtidens enkla stuga. Fortfarande enkelt och trevligt, tyst förutom fåglarna. Vi körde runt på södra delen och uppsökte ca 15 loppisar. En del av dem har varit där i åratal. Mycket olika utbud! I Stora Frö skulle vi gå in i Örtagårdens butik, där det säljs kryddor en masse. Där intill kryddorna visade sig numera ligga en butik med mycket trevlig sortering av antikt och kuriosa. Ja, vi hade tyngre last hem. Roligt! Åt gott på Skansens hotell i Färjestaden. För första gången för min del inne i Paradisverkstadens butik och utställning. Så mycket mer än det jag sett av Paradis- produkter! Snyggt Mycket med frökapslar och frukter. Är det Jugendstilen som är tillbaka 100 år senare? Spelade ”Språknörd” på kvällen, ett kortspel. Vi är jämspelta när det gäller ordnördighetsgraden, som är rätt hög.

Hem till verkligheten och en mängd ställningstaganden om tryckande av valmaterial, manus till utskick etc etc. Men det är ingen överraskning att det krävs insatser hela juli ett valår! Gäller bara att hitta fria tider emellan varven och göra något vettigt av dem. Idag var min artikel om (V)s regionpolitik (dock inte sjukvården den här gången) inne i Smp.

En ren njutning att läsa artikel i Smp igår (3/7) av en Niklas Johansson om ”Cykelställsfrågor”. Intelligent, underhållande om viktigt och oviktigt i samhällsdebatten! Perspektiv, proportioner på integration och migration.

Carin Högstedt

180704

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

30. jun, 2018

11,1 % i lokala opinionen, Röd lördag, gröna partiet är V, ficklampans betydelse

Lördag morgon. Simtur strax efter kl 7. Ensam med sex andungar. Återigen en solig och varm dag!

Spännande att ta del av den lokala opinionsmätningen som Smp presenterar idag. Men , men. Hur säker är den? 800 personer intervjuade per telefon. Statistiskt säkerställda siffror för S, M, V och SD sägs det. S en rejäl minskning med 8,3 %, M en ökning med 5,9.  Jag har svårt att se någon rim och reson i de siffrorna. V en ökning med 3,8. Känns rättvist och följer rikstrenden. SD ökar med 3,9. Helt barockt. Inga företrädare i fullmäktige trots 4 mandat. Inte där förutom kvinnan som gått med i KD. Ingen politik, ingen budget. Av de 800 är det 300 som uppger sig osäkra och ett 70-tal vill inte svara på frågan om vilket parti de skulle rösta på i kommunvalet. KD kommer inte upp i de 2 % som krävs för att få mandat. MP minskar. Gruppledare Cheryl kommenterar med att miljöfrågorna ligger väljarna varmt om hjärtat och att det ska gynna MP. Häromdagen kommenterade hon raset i miljörankingen för Växjö kommun med att en fråga hade handlat om att ersätta plast och det har inte kommunen arbetat så mycket med. -Kom och hjälp alltså! Det är inte länge sedan V-gruppen lade fram en motion om just plaster, mikroplast och plast över huvud taget, en väl genomarbetad motion. Vad sa då MP? Precis samma sak som alla övriga partier! Bra motion men det enda som bifölls var kravet på att följa forskningen om plaster. I övrigt inget nytt, bara ord. Jag säger det igen: Både på riksplanet (se Naturskyddsföreningens omdöme) och i Växjö kommun är det Vänsterpartiet som är det gröna partiet. Och väljarna är både miljöintresserade och läskunniga.

Gjorde Aftonbladets valkompass igår. Blev 83 % V-partist, 78% MP och 64 % S. 28-23 % föll på L, KD, SD och M. Där emellan 33 % C. Skäligen enkel kompass. Hade kunnat svara så jag blivit 100 % V. Men hur intressant är det?

Satt och läste tidningar igår kväll. Bl a Femina som cirkulerar mellan döttrarna och mig med flera. I det som skulle kunna kallas ledaren i ett nummer skriver chefredaktören om somrarna i djupaste Småland, då hon gick med morfar på strövtåg i markerna i skenet av en ficklampa. Just ordet ficklampa fick mig att börja grubbla. En fungerande ficklampa var ju så oerhört nödvändig att ha. Då när jag bodde med mina föräldrar på ovanvåningen i farmors och farfars hus i Äshult i Småland. Hur skulle vi annars kunnat hitta till dasset när det var mörkt! Men när hade jag behov av en ficklampa senast? Inte på många år! Så det kan ändra sig.

Enda sommarprataren från Kronoberg (ja, han bor dock i Lund) är Kent Wisti. Det programmet ska jag lyssna på! Äskar hans satir och elakheter.

Backsvalor är fridlysta. De har en häckningsplats inte långt från mitt hem, i ett grustag. Där ska byggas ny skola, planeras i alla fall, och nu har Växjö kommun anlagt en ny brant för att de ska kunna göra bohålor där istället. Det är kommunekologen som sysslat med detta med hjälp av länsstyrelsen, konsult och Peab. Det får mig att tänka på att det var en av mina första strider i kommunfullmäktige för många herrans år sedan – att anställa en kommunekolog. Vi hjälptes åt, en M, en C och undertecknad. Det gick vägen så småningom och Lars Andersson anställdes. Han är pensionerad nu och har ersatts med Martin Unell. Jag tror det har haft stor positiv betydelse för kommunen, inte revolutionerande, men positivt att vi haft den kompetensen i bortåt 40 år.

Ska strax ta cykeln till stan. Ska ha en extra Röd lördag; Lådcykeln och (V)äxjös Kommunnytt på Storgatan, tacka folk för det tvåsiffriga resultatet (11,1 %) i opinionsundersökningen! Må det hålla hela vägen.

Måndag-tisdag till Öland med två av döttrarna. Ska bo i campingstuga, uppsöka loppisar och göra vad helst som faller oss in. Blir inget Almedalen. Funderade på att åka över men nej. Går så bra att följa hemifrån.

Carin Högstedt

180630

@hgstedt

www,carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se