26. jul, 2018

Svettigt och meningsfullt valarbete i positiv valvind

Ställde nyss in den planerade resan till Helsingborg i morgon. Äldsta dottern och jag skulle gått på antikmarknaden, stor händelse sedan många år i slutet på juli och Helsingborg. Men väderprognosen är plus 32 grader och bara tanken på att sitta i bil i den temperaturen, nä, vi var överens, vi badar och simmar istället. Så det får bli en ledig dag efter att ha suttit flera dagar i partilokal och bladat i valsedlar och information i kuvert, som ska ut till alla hushåll i Växjö kommun. Många kuvert är klara, många av de 44 000 är ogjorda. Varje dag, lördag som söndag som måndag träffas partikamrater och jobbar samt pratar och svettas. Det kommer att gå bra. V i blir färdiga i tid. Alla hushåll ska ha fått när förtidsröstningen börjar 22 augusti. Nu har även vårt kommunala ”Sommarknytt” kommit från trycket och ska ut i brevlådorna. Det är bara att välja aktivitet: Cykla/gå/svettas med Sommarknytt eller sitta i lokal och svettas med kuvertering! Meningsfullt valarbete är det ingen brist på.

Den för Vänsterpartiet positiva valvinden verkar aktiverande på medlemmarna. Nya förmågor kommer och stannar vid arbetsbordet i timmar. Det monotona arbetet med att stoppa i kuvert hindrar inga samtal om politik eller annat. Vi lär känna varandra.

Den extrema värmen tar på krafterna och min tankeförmåga. Och ingen väderförändring är i sikte. Kanske återkommer jag i morgon. Nu är det kväll här och 30 grader på altanen. Blå himmel, tornsvalorna svischar i luften, skatungar leker – och inte ett grönt grässtrå.

Carin Högstedt

180726

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

22. jul, 2018

Försvar som fredsbevarande, syriska folket, Utöya 2011, kris och bygdebolag, Tolg

När Gudrun 2005 blåste ner skogen i stora delar av Sydsverige sattes krisorganisationen på prov, inte minst i Kronoberg och Växjö kommun. Jag satt i ”krisledningsnämnden” i kommunen och vi hade möten så gott som dagligen. Mitt bestående intryck var hur otroligt beroende vi i kommunhuset var av kunskaperna och kompetensen hos landsbygdernas civilbefolkning och föreningar. Där fanns vetskapen om var det bodde folk i ensligt belägna fastigheter. Där fanns de som kan hantera motorsågar och visste var de behövde röja för att nå folk med förnödenheter. För er som inte har några associationer till Gudrun, så var det en så kallad 100-årsstorm som inte går att beskriva konsekvenserna av, de måste upplevas, ses. Googla gärna på dokumentärer!

Som sagt; mitt bestående intryck var hur civilsamhället och dess organisationer ute i bygderna räddade liv. Sedan dess har jag funderat på hur väl kommun och t ex Länsstyrelsen förvaltat insikterna från 2005 och byggt vidare på dem. Är mycket osäker. På senare tid har det byggts upp så kallade bygdebolag på landsbygderna. Sockenråd och samhällsföreningar bildar ett aktiebolag och har därmed ett effektivare verktyg när det gäller investeringar, bankkontakter, bostadsbyggande osv. Det finns en rörelse för att bilda fler bolag. Jag är med i en lite facebookgrupp på detta tema. En eldsjäl, Gunnar Pettersson (kan vara felstavat), har föreslagit att bygdebolag skulle kunna få ansvar för krisberedskap, t ex livsmedelsdepåer och annat som ingår i att vara beredd på stormar, torka, bränder, översvämningar, världskatastrofer som betyder klimatflyktingar exempelvis. Jag tycker tankegången är helt rätt. Skulle vara ett erkännande av landsbygdernas betydelse för samhällsberedskap och utveckling. Jag vet att åtminstone en samhällsförening i  Växjö kommun är inne på att bilda ett bygdebolag. Finns goda erfarenheter från andra håll. Hoppas det går framåt och att vi kan bygga trygghet och säkerhet på ett konstruktivt och medvetet sätt framåt.

På DN Debatt samma dag skriver Per Frankelius aktuellt om torka, kris och livmedel under rubriken ”Se jordbruket som en del av det svenska försvaret”. Han menar att försvarets anslag kan ökas för att stimulera innovationer inom jordbruk, som i sin tur kan spridas i världen. Frankelius ser ett vitalt jordbruk som en fredsbevarande styrka. Ja, att använda försvarsanslag till sådant känns meningsfullt.  

Söndagskrönikan i DN (22/7) av Björn Wiman är (som så ofta) mycket läsvärd, ”När som helst kan dina väskor stå packade ute på gatan”. Handlar enkelt uttryckt om antisemitismen och hur saker och ting kan förändras väldigt snabbt. Ena dagen inga problem att vara av judisk börd, nästa inte plats på hotellet, ut på gatan. Ledaren i samma DN handlar om situationen i Syrien. Över 12 miljoner människor på flykt, hälften inom landet. I Libanon finns en miljon, i Turkiet 3,5 miljoner, i lilla Jordanien 650 000 och i Europa 800 000. En ny lag säger att syrierna har en månad på sig att göra anspråk på sin mark och eventuella hus. Sedan tar Assad och staten över. Säger något om hur denne maktgalning ser på det syriska folket. Undrar var gnällfaktorn över flyktinginvandringen är högst, i Jordanien, Libanon eller Europa?

22 juli 2011. Jag minns var jag var. Maken L och jag besökte min bror och svägerska i Gusum. - 60 ungdomar dödade, sa svägerskan Anne helt plötsligt. Hon kollade nyheter, mest av en slump. – Inte möjligt, sa jag. Du måste ha tagit fel. Vi satte på TV.n och det sjunker långsamt in, sanningen om Utöya. Finns inga ord. Men finns det lärdomar i våra medvetanden?

Åkte ut till Tolg och scensommarkväll igår. Vid Pannkakshuset uppträde Simone Moreno med Samba på svenska, en slags afrobrasiliansk pop, helt egen mix av reggae, soul, samba. Ett härligt band hade hon med sig och det var mycket svängigt och fullt med folk, många bekanta och vänner i publiken. Enda smolket ett getingstick, det första på länge. Ett pekfinger nästan obrukbart ännu.

I eftermiddag ännu en underhållning; Bio med dotter och barnbarnen – LasseMaja.

Carin Högstedt

180722

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

21. jul, 2018

Hettan sänker min tankeförmåga, vill bara simma omkring, bokstavligt och mentalt

Det var tufft igår! En otrolig mängd pappersmaterial hämtades på tryckeriet, kördes till partilokalen, där det skulle upp med hissen, sorteras och staplas tillsammans med valsedlar. Det är tungt och bökigt normalt, men hettan går i alla fall mig på nerverna. Men vi var några stycken frivilliga som fixade detta tillsammans. Upptäckte en rejäl miss – vi hade glömt skicka ett manus till tryckeriet. Löste sig med annat tryckeri som gör det i helgen för att vi ska kunna ha det på måndag, då stora istoppningen och kuverteringen börjar. I princip slut på ledighet från nästa vecka kan jag nog konstatera. Ett valår är inte andra år likt under juli månad. Har aldrig varit. Svettigt utöver det vanliga igår men jag har ju förmånen att ha nära till badvatten, 50 m. En murad ”brygga”, rester från det sågverk som en gång låg här, är försedd med stege ner i vattnet. Bara att slänga sig ut och simma. Det är så djupt att en inte bottnar. Kanske i dagsläget att lång person gör det – sjön har mycket lågt vattenstånd i torkan. Men botten lär hur som helst inte vara särskilt trevlig. Så badstället passar för de som kan simma. Väl hemma så kom barnbarnen med föräldrar och alla slängde vi oss i vattnet. 26 grader. Har mätt upp 27 tidigare i veckan, vilket är rekord för mina mätningar i Toftasjön.

Fick en bok av min bror, antikvariatsägaren, i onsdags. En alldeles nyutkommen bok av Lars Alldén, ”Till och från Kvarnemålen. Torparliv 1800 – 1950.” Alldén är född i Alvesta 1944. Hans far var flykting från tyskockuperade Norge, hans mor var svenska född i Fliseryd i Kalmar län. Alldén är magister i sociologi, har studerat statskunskap och historia vid universitetet i Oslo. Släktforskat i mer än 30 år i framför allt mellersta Kalmar län, kommunerna Mönsterås, Oskarshamn och Högsby. Det är där jag håller till också med min släktforskning. Boken handlar om och utgår ifrån två torp, Stenbacken och Kvarnemålen i Fliseryds socken och de människor som har byggt och bott där. I persongalleriet hittar jag flera av mina anor i rakt nedstigande led. Bland andra min morfars farmors farmors far och mor, Johan Nilsson och Ingeborg Svensdotter. Vilket sammanträffande! Vilken lyx att få kött på benen bara genom att läsa en bok. Tack Lars Alldén. Ska se om jag hittar dig på nätet och kan tacka dig direkt. Och tack min bror, som vet vad jag vill ha för böcker!

Tänkte komma med lite djupa tankar om det politiska läget… Men nä. Pallar inte. Hjärnan avstängd. Ca 30 grader. Tar en simtur, den andra för idag.

Carin Högstedt

180721

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

18. jul, 2018

Fina dagar med cirkus, besök, deckare, utflykt i landsbygderna och 3 mm regn

Tre mm regn i Sandsbro idag! Trodde vi var bortglömda av vädergudarna, men inte helt. Bara 21 grader ute nu onsdag kväll 19.45. Tar på mig kofta.

Dagarna går. Tyckte det var en oändlig tid att inte vara inbokad på möten under juli månad, men snart har den passerat. Det drar ihop sig. Den här veckan dock Cirkus  Saga i Slottsruinen Kronoberg med barnbarnen. Vi satt på borggården under den magnifika eken. Mycket folk, många barn. Ingen traditionell cirkus med djur utan teater, akrobatik och skoj. Sedan fika tillsammans sju personer, i skuggan utomhus, på Ryttmästargården. En tradition att göra detta besök en gång varje sommar, var och en äter det hen vill och jag betalar. Så många gånger vi tvingats sitta inomhus på grund av dåligt väder! Minns inte att vi letat skugga, men det kan ha hänt. Maken L saknas vid varje tradition och särskilda dagar. Det blir inte detsamma. Han gjorde oförglömliga videoinspelningar med mobilen vid de här träffarna.

Igår väldigt slappt. Värmen har satt sig inomhus och det är svårt att sova på nätterna. Började läsa en deckare på natten och läste ut den under dagen. Riktig bladvändare och välskriven av Emelie  Schepp, ”Pappas pojke”. Finns fler i en serie som kan läsas fristående. Ägnade några timmar åt att städa i mailkorgen. Kom ner i fem olästa från 169.

Idag kärt besök av min yngste bror med sambo. Vi började redan kl nio och efter min lunch (som faktiskt var riktigt god) åkte vi till min yngsta dotter med familj ute på landet för en kort visit och sedan till mellandottern, också ute på landet, där vi fick fika och hembakat på altanen. De har aldrig tidigare besökt denna dotter och den byn hon bor i. På vägen dit ett stopp vid loppis i Brittatorp. -Trevlig butik! Min bror, antikvariatsägaren, hittade några böcker, jag en duk. Så åkte vi vidare till Åseda, där vi var inne i Tigerströms antikhandel. Jag har aldrig varit där tidigare! Begriper inte varför det blivit så. Så till Näshult av alla ställen, där vi tittade på träkyrkan. Kom inte in i den, men läste lite om den och beundrade utformningen. Så till Lemnhult, där jag ville visa gravstenen från 1600-talet över Britta Sabelsköld och hennes man Ulfsax. Den ligger vid en ruin efter gamla kyrkan som brann upp, glömt när det var. Bara en ruin och några gravstenar utan inskriptioner och så denna fina liggande sten över vår avlägsna släkting Sabelsköld. Nu hade den fått ett skydd av plexiglas – inte så snyggt. Kan det vara släktföreningen Sabelsköld som fixat det? I övrigt verkar den fina platsen rätt glömd. Ny kyrka finns ju.

Vidare hemåt på småvägar, inklusive grusvägar, genom trakter vi inte sett tidigare och vägar vi inte åkt. Finns ödehus men också förvånansvärt många levande gårdar och djur, långt från affärer och service. Uppvuxen vid änden på en liten grusväg så tänker jag hela tiden: Hur kommer ni ut på vintern? Minns hur vi väntade på plogbilen, som kanske dök upp ett dygn efter ett snöfall.  

Nu avslutar jag för att sitta och njuta av den friska luften denna kväll. Inget mer regn i sikte, Såg många gulbruna björkar idag. Såg även brandbil under utryckning och läste på nätet att skogsbrand släckts i Uppvidinge. Det var där vi såg den. Det är lite otäckt att se det helt gulbruna gräset här där jag sitter. Inget grönt!

Oj! Besök av en igelkott! Den första i år. De brukar tycka om kattmat. Det får jag ta hand om.

Carin Högstedt

180718

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

15. jul, 2018

56 dagar till val 2018, 30 gr i skuggan, hyllning till Cohen, Brittatorp, sjön Innaren

30 grader i skuggan på altanen. Ca 25 i vattnet. Tropiska nätter. Fantastiskt här i Norden, men inte för djur och växter, inte för människor heller i förlängningen om det fortsätter. Ett par åskväder har seglat upp, men avvikit från Sandsbro. Här fick vi sammanlagt 10 mm regn i midsommarhelgen. Innan dess inget mätbart sedan början på maj. Borde inte kommunen ha bevattningsförbud? Om inte annat så i förebyggande syfte. Fått frågan av kvinna som menar att både förbud att vattna och påbud att spara är på sin plats. Vatten är vår viktigaste naturresurs, om det nu går att gradera.

Blev klar med det mest akuta skrivarbetet (manus, svar på frågor från media etc) igår och kunde simma och slappa med äldsta dottern tills vi åkte till Brittatorp för att lyssna på en hyllning till Leonard Cohen med bl a Sara Niklasson. Återigen en föreställning under samlingsnamnet Scensommar, i en jättefin miljö vid sjön Innaren, en gammal folkpark skulle jag tro, men nu privatägd och fint skött. Dansbanan kvar och varm korv med bröd kunde köpas. Mycket folk och inte bara ortsbor utan även från exempelvis Växjö. Blandade åldrar. -Ja! En fin hyllning till Cohen, som lyfte hans mångsidighet och texterna, som har många bottnar. Och publiken sjöng med i Halleluja. Mitt i föreställningen dök yngsta dottern upp med dotterdotter. Blixtvisit. Hela familjen var ute med båten på Innaren och passade på att göra strandhugg i Brittatorp. Jag säger det igen: Det är inte bara kulturen som lyfter i Scensommar, det är möjligheten att uppleva naturen i småorterna, för många helt okända platser får uppmärksamhet och blir en tillgång för fler. Det är bra på alla sätt. Träffade en kvinna som aldrig varit i Brittatorp förrän denna kväll. I morgon till Kronobergs slottsruin och ”Kom hit!” med Cirkus Saga. Barnbarnen har önskat den föreställningen. Så vi kommer alla som är hemma och tar det årliga fikat på Ryttmästargården efter det.

Stenhumla, Ljunghumla, Vallhumla, Jordsnylthumla är de fyra sorter humlor jag hittills har identifierat här på altanen i blomkrukorna.  Ett stilla tidsfördriv som går an i plus 30 grader. Börjat ta upp den försummade släktforskningen  igen. Satsar på den morfarsgren som funnits ( och säkert finns) i Älghults socken och främst Alster och Gilbonderyd. Tänk om det finns något dokument som kan förklara varför min morfars farfars farmors far, Måns Olsson, på väg hem från ett bröllop i Mycklashult (Möcklashult idag) 1726 trillade av hästen och dog. Och inte bara han! De var två som red hemåt och båda trillade och dog. Sannerligen märkligt. Det hände 8 maj, så de bör inte ha frusit ihjäl. I Gilbondery fanns hustrun och minst fyra barn kvar. Vid den här tiden ägde de en del av ett hemman i Gilbonderyd (finns otaliga stavningar av det konstiga platsnamnet).

56 dagar kvar till valet. I slutet på denna vecka kommer en stor sändning lokala program, regionalt program, riksprogram. De ska stoppas i kuvert tillsammans med valsedlar. En klassisk sysselsättning i en valrörelse. Sociala media i all ära, men…det räcker inte.

Tack för sällskapet igår i Brittatorp! partikamrat Ylva. Och bonus att åka via byn Löpanäs på hemvägen, på en väg som jag inte åkt på många, många år.

Ska röra mig lite sakta ner mot sjön och andra simturen idag.

Sommar i P1 idag – Uje Brandelius! Rekomenderas! Tack för påminnelsen Eva-Britt! Hade missat det.

Carin Högstedt

180715

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se