10. aug, 2018

Grand Samarkand, tillgänglighet, Älghult, Uppvidinge, tillförsikt, V-boa

Fy vad det blåser! Hemma denna fredag kväll från att ha varit på marknad i Älghult. Sitter lite tveksamt på altanen. Kofta på för första gången på mycket länge. Det är mycket med väder. Natten till torsdag åskade det. Jag hade precis somnat och hörde men gick inte upp. På morgonen mötte jag en altan som drabbats av tromb eller något ditåt. Omkullvräkta krukor, möbler på vift. Inte roligt alls. Natten till idag hörde jag åskan kl 3.00. Gick upp för att bevaka altanen. Satt till 3.30 och såg blixtarna fara härs och tvärs över sjön, regnet smattrade och det blåste, men inte så att sakerna lyfte. 6 mm regn plus i natt 13 mm. Ändå något.

I Älghult idag blåste det också. Folk fick stå och hålla i sina tält bitvis. Trevlig marknad, Stod vid V-tältet och delade infoblad och pratade med folk och partikamrater. Bra stämning i gruppen, tillförsikt. V Uppvidinge fick beröm av både motståndare i politiken och folk i allmänhet. Så jag lämnade Älghult efter en inköpsrunda och besök på kyrkogården vid gott mod. Vi ska klara valet bra, vi har kandidater, vi har goda förslag. Fyra veckor kvar bara!

Vi har startat dörrknackning nu. Ja, det är sent. Borde gjorts i våras. Dessutom är ett fåtal hemma när vi knackar mellan 17 och 18. Igår var det över 30 grader ute och folk är utomhus, många på badplatser. Vet inte vilka tider som är bäst, vilka dagar eller vilka kvarter. Min erfarenhet är att folk är trevliga när de öppnar dörren, men vilken effekt det har – ingen aning. Vet att det var positivt när vi knackade dörrar hösten/våren före ett val och frågade efter vad folk tyckte vi skulle driva i kommande valrörelse. Det har vi inte hunnit med. Kan bero på att sociala media tar mer kraft och tid? Ja, där har jag nog en korrekt iakttagelse. Kanske är dörrknackning helt bortkastad i denna tid. Eller inte. Det är väl som vanligt; det krävs att partierna är ÖVERALLT för folket är det.

Deltog i tillgänglighetsvandring i köpcentrat Grand Samarkand i onsdags. Två timmar plus en halv ungefär och vi var ca 20 personer som gick runt och lyssnade på tillgänglighetskonsult Maarit. Hon jämförde med vad vi kom fram till 2011, då Samarkand var nytt. Det var många brister då och många kvarstår, men de deltagande representanterna för fastighetsägarna hade gjort en hel del. De förstod poängen med tillgänglighet för personer med olika funktionsnedsättningar men talade också om balansgången mellan krav, kostnader och andra aspekter från butikerna. Det första som hände var att vi fick gå ut för att kunna höra vad vi sa på grund av hög musik. Jag blev lite nedstämd av att så många regler och förordningar är okända och att stadsbyggnadskontorets representanter säger att de inte fixar den lagenliga tillsynen på grund av resursbrist.  Det är otroligt segt att verka för tillgänglighet. Fruktansvärt. Jag beundrar dessa ideella människor som finns i rörelsens olika föreningar och inte ger upp, trots motståndet. Ofta handlar det bara om att använda huvudet och tänka till. Att göra rätt. Det är inte dyrare än att göra fel. Och här i kommersialismens högborg gäller ju att få kunder, så varför då inte anpassa för fler kunder?

I morgon lördag ska valstugan, V-boa, byggas. Vi har också Röd lördag, så jag drar in till stan. Annars är det akut att städa, vilket inte är gjort sedan midsommar. Ja, det var en ovanligt varm och torr sommar! Eller försmak av en ny era med högre temperatur? Vem vet hur det ser ut om 50 år. I det sammanhanget kan städningen kvitta. Klimatpolitiken är viktigare. Läs gärna Naturskyddsföreningens betyg av partiernas miljö- och klimatpolitik och Djurens Rätts  ranking av partiernas djurskyddsförslag! Om du bryr dig om just de frågorna så finns kunskap om partiernas politik på respektive förenings nätsidor.

Simmade ikapp med sex änder igår. De vann. Inte alls rädda för mig. Nya kullar av pilfinkar, talgoxar och sädesärlor förgyller tillvaron här på altanen. Nu, precis nu, ett gäng unga björktrastar jag inte sett förut.

Carin Högstedt

180810

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

7. aug, 2018

Tillgänglighetsvandring, V-boa, valutskick, Drömmen om Amerika, krishantering

Äntligen hemma, 20.30. Varm och intensiv dag med möten på möten. Skulle egentligen friska upp mig med en simtur, men det får vara till i morgon bitti. Fin kväll med stillsam sjö och blå himmel, 25 grader på altanen. Citronträdsplantan har vuxit rejält och fikonträdet likaså. Båda är gåvor av maken L.s syskon. Ska fota och lägga ut. Tornseglarna flyger högt.

Första kommunstyrelsens arbetsutskott efter sommaruppehållet idag. Mycket information av säkerhetschefen om sommarens väder och konsekvenserna av det. Somliga har jobbat hårt med värmen, brandrisker och torka, bland annat med hjälp åt lantbrukare. Värst av kommunpersonalen har de som jobbar i köken haft det; mycket varmt i köken och svårt att göra något åt. En intensiv jakt på fläktar har förts. Jag frågade om bevattningsförbud och vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att införa det. Fick svar att det ska finnas risk för att inte kunna leverera vatten innan det blir förbud. Den risken finns inte. Ännu är det väl bäst att säga.

Fick också information av chefen för Kulturparken (Smålands museum och Utvandrarnas hus) om att den väldigt gamla utställningen Drömmen om Amerika ska förnyas. Den ska moderniseras och den ska kompletteras med arbetskraftsutvandringen till Tyskland och med immigrationen fram till 1973, då militärkuppen i Chile ledde till att många chilenare kom till Växjö och Sverige.  Intressant att höra om denna nödvändiga förnyelse av Drömmen om Amerika, som fortfarande fängslar, inte minst nutidens invandrare, som har svårt att förstå att Sverige var ett av Europas fattigaste länder för inte så länge sedan.

På dagordningen V-motioner om fortsatt kontanthantering i kommunens verksamheter och motion om medborgarbudget. Båda avslagna. Men de ska vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige. Sista ordet inte sagt.

Så förberedelse av morgondagens tillgänglighetsvandring ute på stormarknadsområdet Grand Samarkand. Med hjälp av samverkansrådet med representanter för de olika tillgänglighetsförbunden och tillgänglighetskonsult ska vi undersöka hur lokalerna fungerar idag för personer med funktionsvariationer jämfört med när området var nyetablerat och vi gjorde motsvarande. Lite spännande. Vi, det vill säga ordförande och vice ordförande och två tjänstepersoner, planerade också nästa samverkansrådsmöte senare i augusti.

Så till Vänsterpartiet Växjös valledning som kunde konstatera att 45 000 kuvert är istoppade och att alla hushåll i kommunen ska få ett sådant lagom till förtidsröstningen startar. Vi ska nu bygga V-boa på Storgatan, invigning måndag 13/8  kl 11.30. V-boa blir själva hjärtat i verksamheten under de fyra veckorna som återstår till valdagen. Därifrån utgår vi åt alla håll i kommunen med ett enda fokus; göra så bra val som möjligt. Vi var många på mötet ikväll, långt blev det, varmt var det, men mycket blev gjort. Vi har bra grepp, tycker jag.

Ger mig nu. En dag i morgon också. Ska bli ännu varmare. Är det ens bra att ”knacka dörr” en sådan kväll? Folk kan ju vara irriterade av värmen, ute och badar eller har hittat en skön plats i en skuggad del av trädgården eller på balkongen. Ingen vill bli störd. Tja, det är ju beslutat och jag har själv drivit på så jag får ta konsekvenserna, även om jag ångrar mig just nu.

Carin Högstedt

180807

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

3. aug, 2018

Sanningen om Sveriges ekonomi, bedrägeri, klassklyftor, Häckner och skäggdoppingar

Trodde jag såg i syne när storfamiljen skäggdopping simmade förbi! Inte sett till dem på hela sommaren. De var så många som 11! Om det var två föräldrar med (hann inte se så noga) så skulle de ha 9 ungar, rätt stora vid det här laget. Så underbart!

Åkte med partikamrat söderut i kommunen med vårt Sommarknytt – flygblad. Två timmar, sedan var vi nöjda. Tokvarmt. Klarade av Vikaholm och Tävelsås. Fortsätter en något mindre varm dag, men det kanske inte blir någon? Lite olika prognoser från olika håll. Kanske söndag kväll ligger något under 25 grader? Sandsbro verkar vara centrum för detta heta och torra väder. Märk väl: Växjö med omnejd är känt för moln och regn.

Satt sedan och bladade i vårt stora utskick – nästan klart med alla 45 000! Vilken frenesi det funnits i den varma lokalen, utrustad med fläktar, men… Så åkte jag hem helt sonika, trött på svetten, trött på det mesta. Upptäckte att jag har ledig fredagskväll och ska gotta mig med en fjärde simtur så småningom. Det svalkar något i alla fall.

Roligt igår kväll med Carl-Einar Häckner i Linnéparken! Barnbarnen mycket nöjda och glada, mycket folk och härlig stämning. Häckner är inte någon av mina favoriter men mycket skicklig, ska medges.

Johan Cronemans krönika idag i DNs kulturbilaga (3/8) är en höjdare. Han skriver där sådant som inte går att läsa på nyhetssidorna mer än i Dagens ETC, där Johan Ehrenberg  återkommer till temat i ledaren då och då. Men i kulturbilagor under ”krönika” finns godbitar. Rubriken är ”Inte konstigt att SD håvar in röster efter år av lögner”. Vilka lögner då? Jo, det politiska etablissemangets lögner om att Sverige är ruinerat, att vi lever över våra tillgångar, svartmålningen av Sverige som fattigland. ”Allt är givetvis tidernas bedrägeri. Allt för att dölja den stora omfördelningen. De rikas kaka har vuxit rejält – och de med minst pengar och sämst samhällsinflytande har så småningom givetvis dragit den slutsatsen att nu är samhället kört i botten!” Och så kommer Jimmie som frälsaren och får rösterna.

 Även om det skulle finnas invändningar mot beskrivningen i krönikan så läs den – om så bara för att njuta av en annan sanning än den gamla vanliga; vi har inte råd med er fattigpensionärer, funktionsnedsatta, hemlösa, trångbodda, sjuka, ensamkommande…

I morgon Röd lördag – dialog med folk på Storgatan. Fem veckor till valet. Varje dag ska användas till direktkontakt med folk, på ett eller annat sätt.

Trevlig helg önskas till alla!

Carin Högstedt

180803

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

1. aug, 2018

Ödesfrågan - inget skoj, sikta på barnbarnsbarnens möjligheter till bra liv

Kom upp senare än vanligt idag. Ändå ensam människa i sjön vid första simturen i ljummet vatten och spegelblankt.  Sällskapet vara fyra storlommar, två änder och en häger. Nu syns botten där vi stiger ner i vattnet. Har inte hänt tidigare såvitt jag vet. Människor jag träffar använder ”otäckt” om hettan och torkan. Det är något obönhörligt över solskenet. Som vi längtat den långa kalla vintern – och så blir det så mycket av det goda att många söker skydd inomhus.

Läser med intresse allmänläkaren Christer Peterssons artikel i Smp idag: ”Vi måste tänka på oss som delar av naturen” är rubriken. Ett annat citat: ”Vår egen civilisation har alltför länge litat på sin makt över naturen för att skapa förutsägbarhet.” Slutsatsen är som min i förra bloggen: Ni som har svårt att bestämma er för vilket parti ni ska rösta på – utgå från ödesfrågan och långsiktigheten (tänk barnbarn, barnbarnsbarn…) klimat-miljö. Ni hittar direkt partier att sålla bort och har färre att välja mellan. Ta del av rankingarna från Naturskyddsföreningen. Det finns både genomgång av vad partierna gjort den här perioden och en om vilka åtgärder de har på agendan den kommande. Bra ledning, seriöst arbete, tydliga skillnader. Liknande finns från Djurens rätt. Hur vi kommer att ta hand om det levande, människor, djur, natur är naturligtvis avgörande för överlevnaden. Läs Christer Peterssons artikel idag 1/8. Låt dig vägledas av framtidens behov, av att om möjligt avstyra stora folkvandringar från delar i världen som torkat bort eller översvämmats. Det är vår tids uppgift, igår egentligen, men framför allt inte nästa dag.

Körde dotter till Halmstad i tisdags för operation. Allt gick bra. Mulet i Halmstad! Som ett lock över stan. När vi körde hemåt på eftermiddagen blev det blåare himmel och soligare ju närmare Växjö vi kom. Brukar sannerligen vara tvärtom. Försökte cykla runt på kvällen med Sommarknytt, vårt sommarflygblad, men gav upp efter halvtimme. Då hade jag bränt mig på plåtbrevlådor, som hettats upp av solen. Ny erfarenhet det också.

Igår mot allt bättre vetande till Tingsryds marknad, drygt 30 grader. Skulle dels gå igenom den stora marknaden för nöjes skull men också vistas vid V-tältet, dela broschyrer och prata med folk. Det gjorde jag ett tag och det gick bra tills svetten rann. Pratade med partikamraterna i V Tingsryd; De är vid mycket gott mod, arbetar målmedvetet och har ny person som nummer ett på kommunlistan. Hon var i Radio Kronoberg häromdagen och höll ett ”tal till kommunen” (alla partier bjuds in till detta) som hette duga. Intressant val av ämnen, verbalt tydlig och säker. Roligt!

Medföljande dotter till Tingsryds marknad och jag lyckades trots värmeslag hitta lite trevliga kläder, vände hemåt och så ner i sjön. Barnbarnen med far och farmor kom också och badade och det blev sedan fika på farmors balkong, ett stenkast från min lägenhet.

Veckan fulltecknad men jag tar det lugnt mellan varven. Över 25 grader är jag mer en våt fläck än rationell och arbetande. Idag eventuellt åskskurar. Ikväll kanske gruppen Faela i Linnéparken, i morgon definitivt Häckner på samma plats.

Kommunalråd (M) har gått ut med att de som varit tre år i Sverige inte ska ha rätt till tolk. Tre artiklar har argumenterat mot den på många sätt huvudlösa idén – mycket bra skrivna alla tre. En aspekt har kanske inte riktigt kommit fram. Det är det faktum att även som infödd och uppfödd med svenska som modersmål, så finns det situationer i kontakter med vården eller socialtjänst som är så allvarliga, så viktiga att de uppfattas på ett korrekt sätt, så att en som svensk tar med anhörig eller vän för att vara säker på att uppfatta diagnosen, medicineringen, behandlingsalternativen, barnets problem och åtgärder rätt. Det är svårt för den berörde att ”ta in” informationen. Jag har själv suttit som anhörig bredvid med anteckningsblock för att inte missa något. Om det vore i ett annat land, så skulle jag, oavsett om jag studerat landets språk i tre år, vilja ha ett allvarligt läkarsamtal med bisittare och med tolk. Det är djupt mänskligt och en mycket rimlig begäran, som kan förhindra tråkiga missförstånd. Men kampen om SDs röster tar sig verkligen  absurda uttryck.

Carin Högstedt

180801

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

29. jul, 2018

Atomvapen och klimatpolitik i valbåset, kort- eller långsiktigt? 10 mm regn sedan midsommar

Så kom då det efterlängtade regnet igår eftermiddag. Två skurar och regnmätaren visade 10 mm – eller 9,5 om en ska vara riktigt noggrann. Temperaturen sjönk och jag kände hur livkrafterna och hjärnan började återvända. Även om det blev kort. Nu söndag kvavt och hett. Gick upp tidigt och kände fortfarande energi från gårdagens urladdning (åska). Cyklade iväg med vårt Sommarknytt och delade några hundra. Sedan in till partilokalen och kuverterade några timmar. Gott om folk även nu på söndagen. Gjorde klart alla blad jag släpat hem igår. Ett jädra kånkande är det. MEN jag känner verkligen för den här valrörelsen! Hade tänkt ta det väldigt lugnt, men så blev det inte.

Nu hemma och tagit en simtur. Åskan mullrar långt bort. Skulle kunna bli en regnskur? Har noterat att i den gulbruna gräsmattan har det kommit upp nya blommor, som jag inte sett här tidigare. Det är blåeld som plötsligt lyser i den övrigt så trista marken. De växer ju på t ex Ölands och Gotlands vägrenar, på torra platser och skräptomter. Skulle kunna vara frön som legat i jorden sedan det var sågverk här (las ner för ca 40 år sedan) och fått liv nu i torkan? Eller? Jag är inte tvärsäker, men jag tror det kan vara så.

Pierre Schori, ”tidigare FN-ambassadör och socialdemokratisk politiker”, som det står under namnet, har en intressant och mycket läsvärd debattartikel i SvD idag 29/7. Rubriken är ”Ödesfrågan i valet är kärnvapen”. ”Vi bäddar för ett kollektivt självmord om vi överlämnar ansvaret för att arbeta för en kärnvapenfri värld åt Trump, Kim, Putin, Netanyahu och de fem andra kärnvapeninnehavarna”. Artikeln slutar: ”Valet blir så för mig framför allt ett ställningstagande för alliansfrihet och en kärnvapenfri värld, mot alla kärnvapen, dess allianser och förvarare. Vi kommer inte ifrån atombomben i valbåset!”

I samma tidning skriver Jenny Nordberg om ”Klimatproblem – eller har vi bara haft tur med vädret?” Det är ett stort samtalsämne folk emellan. Vad är det som händer med klimatet och är det permanent? ett tecken på förändring? eller en slump? Klart att vi är oroade av extrema torkan, hettan, låga vattenståndet, bränderna! Redan förra året låg Växjö, detta regnhål i ”normala” fall, inom området för extrem torka tillsammans med Öland, Gotland.

Sant, Pierre Schori, vi kommer inte ifrån atombomben i valbåset och inte heller klimat- och miljöpolitiken. Det är två parametrar som tvehågsna väljare kan använda som ledning, när de väljer långsiktigt för en värld att överlämna till barnbarn och kommande generationer. Det finns stora skillnader mellan partierna ifråga om vapenhandel, klimat- och miljöåtgärder, NATO-anslutning… Det är så mycket mer än procentsatser och projektmiljoner. Beredskap för miljöflyktingar från vissa delar av världen till andra, där problemen är mindre - sysslar FN med det?  Hur ska vi uppfylla målen i Agenda 2030, om vi fortsätter som vanligt? Många gör vad de kan som individer, källsorterar, blir vegetarianer/ veganer, åker kollektivt men inte flyg osv. Men det räcker inte. Det är politiska beslut och obekväma sådana som krävs och alldeles speciellt i de rika delarna av världen. Dit hör Sverige. Snart är det slutdebatt med partiledarna inför valet (42 dagar kvar). Vi får se vilka ämnen som kommer upp och vilka långsiktiga lösningar på de stora problemen som presenteras. Olidligt spännande val stundar.

Två jordsnylthumlor håller mig sällskap. Ska försöka vara kreativ resten av dagen. I morgon till Halmstad med en dotter som ska genomgå en tandoperation. Hoppas det går bra. Tisdag Tingsryds marknad, en god tradition.

Carin Högstedt

180729

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se