9. jun, 2022

Sommarlov, första doppet, budgetdebatt, sexköp, skolpengar, tornseglare

Visst hör jag tornseglarna ibland, men tyvärr inte i den omfattningen som tidigare år. Annars ungefär som vanligt med fåglarna. Dock fler duvor och de kommer gärna till altanen. Två igelkottar är stamkunder. Har börjat läsa Ulf Lundells Vardagar 6. Blir bra att ha här på altanen. Lite svårhanterlig på grund av tyngden liggandes läsande i sängen. 700 sidor.

9 juni är min mammas födelsedag. Hon skulle fyllt 106 år idag. Har haft en tradition att göra mig ledig den dagen. Bara vara hemma i försommarskönheten. I år en dag utan inbokade möten. Japp. Lugnt och rätt vackert väder. Första doppet i sjön! Några simtag men för kallt för längre tur. Stod 20 grader på temperatur-appen, men då har det inte mätts vid vår badbrygga. Där är det möjligen 17.

Kommunfullmäktige och budgeten är avklarad. Det tog ca 12 timmar. Det blev som förmodat; minoritetsalliansen vann i sista änden. Men det kan bli en kort period för den budgeten. Snart är det val. Knappt tre månader kvar. Då kan möbleras om och i november blir det återigen budgetdebatt och beslut. Den nära framtiden gjorde debatten i förrgår sansad. Förutom ”vildens” rasistiska inlägg stup i kvarten. Olika meningar om finansiering, olika meningar om anslag till främst utbildning och äldreomsorg, olika meningar om skattepengar till flygplatsen… Det är skillnader. Alliansen hade minst pengar till nämnder och styrelsers verksamheter. SD låg väldigt nära allianspartierna. Mest resurser till skolan och omsorgen finns på motsatta sidan S+V+MP. Alliansen sänker skatten. Vi andra lägger mer pengar på skolan, V hade största anslaget, och det behövs om alla barn och unga ska bli sedda, hörda, förstådda och klara av grundskolan, komma in på gymnasiet och ha en bra grund vidare i livet. Det var på samma sätt också skillnader i resurser till äldreomsorgen. Klart att skattesänkningen påverkar resurserna som kan fördelas till viktig verksamhet, att avskaffa delade turer, öka grundbemanningen i omsorgen t ex. Vänsterpartiet var enda partiet som inte nallade pengar från bostadsbolaget och hyresgästerna. Däremot tog vi – liksom övriga – en rejäl summa ur energibolaget VEABs stora överskott. V-gruppen var nöjda med vår budget och förslag. Nu är en sammanfattning av debatten på pränt i ett nytt Kommunnytt.

Nu gäller det för mig att läsa in mig på partiernas förslag till Region Kronobergs budget. Två heldagar nästa vecka är avsatta. Det lär vara sista regionfullmäktige före valet och jag ska tjänstgöra båda dagarna. I morgon möte i vår regiongrupp för att fördela ärendena och även anta en valplattform. Efter det – samling i Gasslanda och tårtkalas, för nu är skolan slut och sommarlovet börjar.

Dagens ETC, ledare av Andreas Gustavsson, ”Maktmän köper sex i vår pursvenska hederskultur”. Om ”Männen som har allt, kvinnorna som har ingenting – som blir ingenting. Är det kicken?” Läs!

Carin Högstedt

Växjö 20220609

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

6. jun, 2022

Valstart på Ekobacken och Osaby, budgetxfem, skola o omsorg, andmamma m 9 dunbollar

Sitter ute och skriver. Väntar på solen, men den är sparsam. Vi har haft två underbara dagar och trodde det skulle fortsätta men koll på SMHI säger moln och mot kvällen regn. Synd att klaga. Min partiförenings valupptakt i lördags bjöd på fantastisk miljö på Osaby säteri, numera Herrgård de Lux, tror jag det heter. Gården har anor från 1400-talet. Drevs tidigare av Naturskyddsföreningen. Verkligen en oas, God mat, många där, både nya och veteraner. Bra start på den riktigt intensiva valrörelsen. Först besök på EKO-backen i centrala Växjö, där odlingar tar upp en stor yta. Tänk att inga försök till exploatering av den här backen haft framgång. Bra gjort Växjö. Unikt med odling mitt i stan! Där fick vi kaffe och smörgås. Så hämtade buss och vi for söderut i kommunen till vackra Osaby.

Besök av en andhona med nio dunbollar häromdagen. Kom upp till altanen. Stolt moder vakade över ungarna som fick lite havregryn. Själv åt hon inte, bara passade. Kanske räknar in hela tiden, så alla är med. Alla småfåglar är fina, men grönfinken tycker jag är särskilt vacker. Har ett par som ofta gästar fågelmataren.

Gårdagen använde jag helt till att läsa in mig på de fem olika budgetarna som står på dagordningen i morgon, då kommunfullmäktige ska ta ställning till vilken budget som ska gälla för 2023. Alliansen har sitt förslag, S har sitt, V likaså och MP och SD. Idag fortsätter jag och går igenom skillnaderna i finansiering. Överskotten de senaste åren har lett till 2,1 miljarder som är bunkrade. Ingen överhängande kris alltså. Så ska jag tänka efter vad jag själv ska säga om ”mina” områden, först och främst äldre- och funktionshinderpolitiken. Kan konstatera att Alliansen M+C+L+KD, och SD ligger betydligt lägre i resurser till utbildning än övriga partier och att till omsorgen är det mer jämnt fördelat men även där ligger nämnda partier lägre än S, V. MP. Fortsättning följer. I morgon kl 9.00 startar vi. Förra året tog det 13 timmar… Hela mötet går att följa på Öppna Kanalen t ex.

När väl budgeten är klar och Kommunnytt är skrivet, så är det dags för skolavslutning med tårtkalas i Gasslanda, där barnbarnens sommarlov börjar. Sedan – nästa vecka, är det två heldagar budgetbehandling i Region Kronobergs fullmäktige. Jag ska tjänstgöra båda dagarna. Följ gärna debatten på Öppna kanalen! Regionvalet brukar kallas det glömda valet. Det är synd för här avgörs stora viktiga frågor som berör varje människa någon gång i livet eller många gånger beroende på hälsan. Vad kommer att sägas om köer, personalbrist, hyrpersonal och nya sjukhuset?

Som sagt; har att göra även på Nationaldagen. Ha en trevlig dag!

Carin Högstedt

Växjö 20220606

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

2. jun, 2022

Skumtimmen, skratt, Theorin, Värend och Sunnerbo, vägmuseum, 55+, minutjakten

Så roligt, så trevligt och underhållande! Vet inte vad jag väntat mig men att lyssna på Johan Theorin, författaren till Skumtimmen bland andra mordgåtor från Öland, var verkligen underhållande. Bibliotekets Vänner arrangerade, nästan fullt i salen. Johan var lättsam, verbal och berättade om sina böcker, som har en bakgrund i Johans historieberättande släkt. Vi fick Ölandshistoria, släkthistoria, roliga historier och skräckhistorier.  Som uppvuxen nära Öland kunde jag de ord han förklarade. ”Gensare”. Klart jag vet vad det är. Det sa pappa. ”Skumt” i skumtimmen, det var det ord vi använde i min barndom om skymning och mörker. -Usch för att gå ut i skummet, sa vi. Johan Theorin vansläktas inte sina förfäder; han kan berätta historier. Väldigt många skratt den här föreläsarkvällen.

Väl hemma låg ”I Värend och Sunnerbo”, tidskrift som vi medlemmar i Kronobergs läns Hembygdsförbund får i brevlådan. Mycket innehållsrikt nummer. Läser alltid inledningen av Kjell Gustafsson, en man med många kunskaper. Här skriver han om gamla mått och uttryck. Hur lång är en fjärding? Hur djup eller hög är en famn? En aln känner många till för det används i korsord, men hur lång är en aln, en fot, en tum? Det finns de som kan svara!

Nästa artikel jag läser med stort intresse är av Per Andrén, Kronobergs arkeologiska förening, och handlar om möjligheten att etablera ett vägmuseum, ett friluftsmuseum. Med frågetecken. Gamla vägar finns. Nättraby har ett vägmuseum, på en fysisk plats. Nu efterfrågas intresset från hembygdsföreningar att bidra med väghistoria till det än så länge digitala vägmuseet, som kan nås via hemsidan på www.hembygd,se/kronoberg.

Igår sista mötet med Omsorgsnämnden före semestern. Nästa är inte förrän 30/8. Mötet tog fyra timmar och innehöll mycket information. Först ut var Fredrik Polback som berättade om företaget 55+Kronoberg. De har ca 100 medarbetare, som har så mycket arbetstid de vill ha och många är pensionärer. Dessa hjälper de som behöver hjälp med t ex städning, trädgård, måleri, snickeri. Det som skiljer från vanlig hemtjänst/hemvård är att vård inte ingår i utbudet av tjänster. Kommunen använder detta företag och privata kan också göra det. Fredrik betonade livserfarenheten hos medarbetarna och de goda relationer som uppstår mellan dessa och de som behöver hjälp. Fredriks berättelse gav ett mycket positivt intryck.

Förra mötet bordlade ett ärende om att utvärdera det digitala system som används i hemtjänsten i kommunen, ”minutjakten” kallat. Utvärderingen skulle låta medarbetarna tala om vad de tycker om systemet, om det behöver förändras och i så fall hur. Detta har initierats av en skrivelse från S. Så skulle det kunna gå igenom idag? Nä, det blev 7 – 7 i voteringen och en SD avstod. Hon hade ett eget yrkande. S+V+MP samlade alltså 7 röster och det gjorde i detta läge även allianspartierna. Så hur gör man då? Jo, ordföranden har utslagsröst och då blev det alliansens avslag som vann. Nära, men…

Verkar vara tre igelkottar som kommer till altanen nu. Blir inte klok på deras relationer. Först kommer en och äter ur skålen. Sedan kommer en till. Då buffar de på varandra, knuffar och fnyser. En får ge sig. Då går jag efter en till skål så de slipper träta med varandra. Och då så äter de plötsligt ur samma skål. Är det ett märkligt sätt att hälsa på varandra, markera en hierarki det där knuffandet?

Carin Högstedt

Växjö 20220602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt,se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. maj, 2022

Tårta i fyra våningar, hackspett, budgetar, bostadsbubbla, kritik från IVO

Ja, men Mors dag blev ju väldigt fint väder och besök av alla döttrar som kunde, barnbarn, svärson och barnbarnens farmor. Inga problem med att sitta ute. Och min egengjorda tårta fick godkänt; fyra våningar, vaniljkräm, bananer, jordgubbar, jordgubbsmousse, vispgrädde. Bottnarna inköpta på COOP.  Riktigt roligt och urlänge sedan jag gjorde en tårta nästan själv. Hackspett har glatt i fågelmaten flera dagar, större hackspett som den heter, men är rätt liten tycker jag. I övrigt en helg med fönsterputsning och städning. I alla fall köket, hall och badrum. Fortsättning följer, men mycket tid är inbokad av politik och föreningsaktiviteter.

Idag på förmiddagen träff med regiongruppen, Finputs på vårt budgetförslag. Ska lämnas in idag. Läser i media om att Alliansen i regionen ökar budgeten med 200 milj kr. Varifrån kommer dessa pengar? Blir inte klok på det. Nämns inte. Varför frågar ingen journalist om det? Nåja. Får ägna tid åt att jämföra de olika budgetförslagen i detalj. Två dagars möte planerat för regionfullmäktige, 15 – 16/6.

Intressant i Smp, lokala dagstidningen, idag. ”Växjöföretagen använder Stockholmslinjen i mindre utsträckning: Väldigt lite”. Handlar alltså om flyget och företagsledare uttalar att de väljer tåg i stor utsträckning av miljöskäl. Digitala möten i större utsträckning, flyg i mindre. Näringslivet går i bräschen för klimatet, men ägarna, dvs ledningen för Region Kronoberg och Växjö kommun vill behålla stockholmslinjen trots att planen inte ens är halvfulla. Det betyder förstås att det kommer behövas ännu  mer skattestöd till flygplatsen, vilket då tas av skattebetalarnas pengar.

På insändarsidan skriver signaturen ”Stopp!”  om ”Bostadbubbla i Växjö?” Det är inte bara nyproducerade hyresrätter i Galaxen (byggda av kommunalt bolag) som står tomma. Det är flera på olika ställen i staden, både bostadsrätter och hyres. Skribenten är också rädd för att varenda grön plätt ska exploateras. Delar oron och säger nej till exploatering av skogen i Hovsdal, som jag skrivit om tidigare. Inte för att skogen är så märklig, men för att den används som studielokal av många förskolor, grundskolor i den omgivande närheten. Och som vandringsstråk av andra.

Och så i samma Smp – den sorgliga rubriken om ”Hård kritik mot brister på gruppboende i Växjö”.  IVO har riktat mycket kritik mot förhållandena och ansvarig chef medger en del brister. Varför har inte jag ordinarie ledamot i nämnden kunskap om vad IVO kommit fram till? Varför får jag den kunskapen i tidningen? Ska skicka frågor till Omsorgsnämndens möte på onsdag. Har försökt få till stånd en ändring i delegationsordningen m m men fått nej. Det är förstås alldeles utmärkt att media granskar, men nog borde nämndens ledamöter vara uppdaterade om ett kommunalt LSS-boende brister på flera punkter och av vilka skäl.

Ska snart till V Växjös styrelsemöte tätt följt av medlemsmöte om vårt budgetförslag för Växjö kommun. Det är en hektisk tid. Dock - eftersom det är valår så kommer budgetarna i region och kommun kunna ändras när de nyvalda fullmäktigeledamöterna tar över från oktober. Dessutom är det en svajig tid med krig, inflation och osäkerhet. Inte optimalt budgetläge.

Kallt, grått, lite regn idag. Som gjort för att sitta inne och läsa Ulf Lundells ”Vardagar 6”. Blev helt förbluffad att han fortsatt publicera sin dagbok, både nr 6 och 7 utgivna! Ska skaffa nr 6, absolut. Läst de 5 och blev något mätt. Men nu har det gått ett år och jag är redo igen.

Carin Högstedt

Växjö 20220530

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

22. maj, 2022

Nebrodgran på Sicilien, civilkurage i Polen, folkfest i Araby

DN Kultur denna söndag – fint reportage om Sicilien. Väcker minnen till liv. När var maken L och jag där på spaning efter Nebrodgranen, den sällsynta inhemska granen på norra Sicilien. Någon artikel om den avgjorde resmålet april 2001. Resedagboken berättar: Vi flög från Arlanda till Malpensa. Hyrde bil och körde rätt många timmar mot nordost och Madoniebergen. Så krävdes en vandring på 6 km och där var granarna. Som jag minns artikeln vi läste så fanns det bara tre granar kvar på Sicilien och de står där framför oss. När jag nu googlar så är det ca 25 av Abies Nebrodensis, extremt sällsynt. Avskogning har hotat och hotar. De vi såg stod på 1462 m ö h. Vi bodde på Auberge Madonie, mycket gammalt hus, i P Sottana, mycket gammal stad. ”Otrevligt klinkergolv med flera lösa plattor”, har jag antecknat. Hoppas det har ändrat sig – golvet alltså – och att granarna är kvar. Självfallet fotade vi granarna från alla håll med kamera. Och just den rullen försvann på något hotellrum, glömdes vid packningen.

I samma kulturdel en lång artikel av Maciej Zaremba, som är mycket intressant. Han förklarar hur det kommer sig att Polen tar emot så många ukrainska flyktingar helt i  motsättning till polska regeringens ultrakonservativa politik. ”Jag reser till Lublin, 10 mil från Ukrainas gräns, för att förstå hur det blev möjligt i ett Polen som är långt ifrån välordnat och där man vinner val på att säga nej till flyktingar”, skriver Zaremba. Och så får vi läsare en hel del historia och framför allt en fantastisk berättelse om hus civilsamhället organiserar och har otroliga framgångar i sin iver att hjälpa människor på flykt. Så intressant!

30 mm regn på två dygn. Bra för växtligheten. Men dåligt för planerade aktiviteter utomhus, som Kommunnyttsutdelning på stan m m. Folkfest Araby verkade inte påverkas negativt särskilt mycket. Med tält för verksamheter och musik så var stämningen hög och mycket folk var där. Men visst, kanske hade varit dubbelt om fint väder. Kändes bra att vara där ett tag, så länge sedan det var folkfest i den här förorten.

Två igelkottar samtidigt på besök. Kommer minst en varje kväll.

I morgon besök på Åryds skola, möte med kommunala gruppen och tisdag har Vårdförbundet info och debatt. Omsorgsnämndens arbetsutskott häromdagen tog bara en timme, få beslutsärenden. Fortsatt svårt att rekrytera semestervikarier till nattarbete och LSS-verksamheter. Följt upp studiebesök med att skicka in skrivelse om vissa förbättringar inom LSS.  

Carin Högstedt

Växjö 20220522

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se