17. maj, 2022

Bostäder som folk har råd med, främlingsrädsla, pride stad Växjö

Igår kväll, 16/5 kom första igelkotten! En liten en med god aptit och orädd för mig. Cirka kl 21.00, fortfarande ljust. Livligt fågelliv. 25 - 30 pilfinkar och mitt i den brun-beiga flocken en domherre, Den kommer då och då. Har troligen en ruvande hona i närheten. Fem ringduvor samtidigt igår. Syrenerna är ingen berså eller häck längre. Snarare en skogsdunge. Mängder med blommor. Bra gener i syrenerna från Sörbo utanför Oskarshamn, där mamma och pappa bodde på äldre dagar. Sammaledes med aklejorna som sprider sig hej vilt, också de från Sörbo. Tog alltså med plantor därifrån för ca 34 år sedan.

Prideparaden var en fullträff, en glädjefylld upplevelse och så många som ställde upp! Inte förrän jag såg paraden på TV via Smålandspostens inspelning av hela paraden fattade jag hur många vi faktiskt var som tågade. Gott om folk som deltog genom att stå längs vägen och vifta med prideflaggor. Ett plus för Växjö kommun, något att vara stolt över och ta vara på. Tusentals i pridetåget – wow!

Igår kväll på möte med Region Kronobergs ”funkisråd”, där patientföreningar och tillgänglighetsföreningar får träffa ledningen för regionen och ha en dialog. Jag är där för ProLiv Kronoberg. Frågor kan skickas in skriftligt i förväg och svaren fås också skriftligt. Sedan är det information. Det var hög klass på informationen om Barnens bästa i Kronoberg, om kunskapsstyrning och om läkemedelsgodkännande. Diskussion om huruvida rådet ska ha funktionsnedsättningar eller funktionsvariationer i sitt namn. Olika meningar. Jag håller på variationer men det är rätt tungt och inte så beskrivande vad det handlar om. Å andra sidan; vem är inte begränsad och nedsatt i någon funktion?

Idag en fantastisk morgon med frukost ute. Så ideliga problem med anslutningar till nätet. Konstiga nya krav på pinkoder och f-n och hans moster. Inte förrän jag kom till fullmäktige förstod jag att det var inte bara jag och mina maskiner som var problem utan hela kommunens system. Allt verkar nu löst, peppar, peppar. Kommunfullmäktiges dagordning inte särskilt lång eller upphetsande. Mötet tog dock fyra timmar. (V) hade en motion, den enda, och den handlade om att tillämpa nya grepp för att minska kostnaderna för hyresrätter, så att vanliga människor med vanliga inkomster har möjlighet att bo i dem. Debatt och avslag från alliansen, som uppenbarligen inte vill att vanligt folk ska kunna efterfråga lägenheterna. De har de hellre tomma. Ett år efter att nya lägenheter i en fastighet varit färdiga är hälften inte uthyrda. Trots bostadsbrist. Intressant att de inte heller ansåg att de subventioner som staten lämnat under en period varit positiva. De bidragen/subventionerna har avskaffats i riksdagen, av allianspartierna. Samma partier som försvarar detta kunde för ett par månader sedan besluta att bygga ett P-hus med ca 5 milj kr i underskott varje år – som tas från skattebetalarna. Det bidraget köper de men inte till bostäder! V+S stod för att pröva de idéer som haft framgång i t ex Örebro och Göteborg, men de kallades illegala här. (SD) höll egentligen med (V) men trodde på fullt allvar att det inte var lagligt. När de pressades på vad som inte var lagligt kunde de inte svara. Voteringen 24 för V.s motion, 37 mot.

Mitt ärende i den tunna dagordningen var förslag till ny kemikalieplan. Märkligt att i denna kommun som en gång var bland topp fem i fråga om miljöarbete är intresset inte märkbart för sådana här frågor. Ingen utom jag begärde ordet. Jag har följt kemikaliefrågorna och planerna i åratal med stort intresse. Den här planen var en blek kopia av den förra på samma ämne. Min fråga var om kompetensen nu finns att förverkliga planen och fasa ut gifterna. Svaret från ordföranden i Hållbarhetsutskottet var ett ärligt - nej. Vi har alltså sedan 2016 när första planen antogs haft bristande kompetens på området och har fortfarande. Därför ska kunskaper komma i första hand nu. Inte konstigt att vår ranking när det gäller miljö och klimat är neråt.

I övrigt tog ”vildens” interpellationer så mycket tid i anspråk att det är skamligt. Det bara fortsätter. Personangrepp, främlingsfientliga uttalanden i en evig svada. Gräsligt.

Sitter ute och skriver. Lite kyligt men skönt. I morgon och resten av veckan fulltecknat. Fantastiskt att få uppleva en vår igen! Solen skiner fortfarande på skogen tvärsöver sjön kl 20.30. Duvor traskar runt.

Carin Högstedt

Växjö 20220517

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

13. maj, 2022

Knacka dörrar, tillgänglighet, krisberedskap, praktikplatser, anhörigvård , TräffpunkterText

Låsta dörrar och avsaknad av koder är ett gissel för oss förtroendevalda som ”knackar dörr”, det vill säga ringer på hos okända, presenterar sig och överlämnar broschyrer om partiet och vad det vill ändra på, förslag av olika sorter. Många gånger blir det också ett kortare samtal om vad den uppsökta tycker är viktigt att förändra och förbättra. Dörrknackning som metod att ”nå ut” används av flera partier och speciellt i valtider.

Två kvällar denna vecka har jag knackat dörr ihop med partikamrat i ett bostadsområde, där det ännu inte är låst och koder. Mycket vänliga människor öppnar mitt i matlagningen och kvällsbestyr med småbarnen. Någon har bestämt sig för vad hen ska rösta på och det är inte på mitt parti. Klart besked. Andra har inte uppfattat att det är val i höst, frågar efter datum. I området, på Nydalavägen 36 B, är den lägenhet som jag kom till 1968/9 (lite osäker) och bodde i med man och två barn till 1973. Jag knackar på. Kvinna öppnar och hon har bott där i 40 år! Det är en bra lägenhet i markplan, fyra rum. Vi pratar om detta. Trapphuset är sig likt. Stor renovering på gång i området men har inte nått hit ännu. Tittar på lekplatsen på innergården. Minnesbilder far genom huvudet. Det var en trygg plats för barnen, bilfritt.

I onsdags kväll var det paneldebatt på temat tillgänglighet arrangerad av HSV (handikappföreningar i samverkan), en paraplyorganisation för många föreningar. Alla partier var representerade utom (SD). Frågor var utskickade i förväg. Det var inte så mycket debatt, mer en utfrågning. Frågorna rörde brottslighet, ”hemmasittare”, skyddsrum och krisberedskap – utifrån pandemi och krigsfara. Men även gatstenarna som hindrar rullstolsburna och många andras framkomlighet. Detta senare var en av de frågor som diskuterades i politiken när jag kom till fullmäktige i slutet på 1970-talet; gatstenar och nivåskillnader mellan gator och trottoarer.  Alla svarande ville väl på alla punkter. Jag hoppas att det kommer en skärpning, så att kommunen tar emot fler och fler med funktionsnedsättningar på praktikplatser. Det lät hoppfullt när den frågan besvarades.

Denna fredags förmiddag var det besök på Kommunrehab, förebyggande enheten, på Sommarvägen i Växjö stad. Vi var nio förtroendevalda från omsorgsnämnden där och hade nöjet att få lyssna på mycket engagerad personal, som ansåg sig ha ett fantastiskt roligt och tacksamt jobb. Bra upplägg. Gemensam start och introduktion, sedan grupper om tre förtroendevalda i varje. Kan inte återge allt, långt ifrån, men det blev en god inblick i verksamheter som inte låter tala om sig så högt, som är otroligt värdefull för personer som lider av ensamhet, ser dåligt, hör dåligt, har demensdiagnos. Om anhöriga som vårdar sina föräldrar, sin partner och ofta balanserar på gränsen till sammanbrott. Verksamheten ska vara förebyggande och hälsofrämjande. Det är dagverksamhet (inte samma som daglig verksamhet), det är Träffpunkter, avgiftsfri avlösning (för anhörigvårdare), kontaktpersoner, det är syn- och hörselhjälp, det är sociala grupper, det är… Finns mer än vi vet om, vi som inte har de här problemen i vår närhet. Något önskemål? -Ja, ett par som är lätta att åtgärda. Sedan behöver ju nämnden och politiken utöka antal platser i verksamheter utifrån befolkningsökning och medborgarnas behov. Tack för detta besök! En i personalen citerade en gäst i verksamheten: ”Vi har problem, men vi är inte problem. ”

Och i morgon är det Pride Växjö parad! Vädret ser bra ut i prognosen. Det blir mycket folk, mycket glädje, mycket skoj, musik och allt för att säkra allas rätt att älska den de vill.

Carin Högstedt

Växjö 20220513

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

10. maj, 2022

NATO, skrivarstuga, grönområde utplånas? Pride Växjö, "Alla ljuger", Elin Wägner

Har jag hört tornseglarna ännu? Deras fartfyllda svischande i luften? Nej. Kollar fågelboken. Kommer senare i maj eller början på juni. Då är sommaren här.

Läste analyser av Putins tal 9 maj i SvD 10/5). ”Inga nya besked. Ingen krigsförklaring men heller inga tecken på nedrustning.” Kriget lär fortsätta med en utdragen konflikt, som av Putin kallas specialoperation. Det är ett vidrigt krig mot civilbefolkningen, kvinnor, barn, som mördas, jagas, svälter, våldtas. I Sverige diskuteras anslutning till NATO eller ej. Invasionen i Ukraina började egentligen 2014, men utlyste inga krav på omedelbar anslutning till NATO. Ges ingen tid att analysera för- och nackdelar, ingen tid att höra vad svenska medborgare tycker. Jag skulle rösta NEJ till NATO, om jag fick chansen. Men det får jag inte och ingen annan heller, varken i stundande val eller en folkomröstning. Lyssnar på intervju med försvarsministern i P1 denna tisdag morgon. Ingen tvekan. Trots en stark motståndare till medlemskap i NATO tidigare, så är han där nu.  

Röd lördag på Storgatan i Växjö i lördags. Representanter för vår regionlista deltog. Utdelning av både Kommunnytt och Regionnytt. Bra samtal. Socialdemokrater som vill ha nära samarbete med oss i V. – Vad pågår för markarbeten vid infarten till Högstorp i Fagrabäcksrondellen? Märker allt tydligare att jag inte längre sitter i kommunstyrelsen och därmed har sämre koll på vad som händer i kommunen som helhet inom alla områden. Mycket info där om skeenden, händelser, utredningar. Men andra i kommungruppen har kunskapen.

Söndagen blev en trevlig arbetsdag med en skogsvandring med två engagerade kvinnor med klimat och miljö i fokus. Vi promenerade i Domfälleskogen, som den tydligen kallas numera, tidigare Hovsdal (Hofsdal?). Här har exploatering för bostäder varit på gång i åratal. Men det har varit svårt att få igenom detaljplan, som överklagats och fått göras om. Nu är ärendet på väg till fullmäktige igen. Motståndet får förhoppningsvis majoritet. Överslagsmässigt är det kanske 1 000 förskole- skolbarn i närområdet, som har skogen som pedagogisk utgångspunkt i lärandet. Bara det är ett tillräckligt argument för att tacka nej till exploatering.

Sedan ”skrivarstuga”, arbetade med texter till valprogram och presentation av kandidater i partiföreningarna och regiongruppen. Gick bra. Tankemöda tillsammans underlättar och saker blir gjorda.

I övrigt förberedelser för Pridefestivalen på lördag 14 maj. Dörrknackning i kväll och på torsdag. Full fart.

Läst Camilla Grebes ”Alla ljuger”. Fängslande och bra skriven. Blir fler av henne lästa av mig. På tur ”En ensam plats” av Kristina Sandberg. Finns nu som pocket. Älskade hennes böcker om ”hemmafrun” Maj.

Nästa vecka är det Elin Wägner-vecka med ett fantastiskt program varje dag. Och varje dag är intecknad för min del upp till taknocken. Men rekommenderar verkligen att passa på att lyssna på föreläsningar och ett digert utbud av kultur. Tror jag ska lösgöra mig för att lyssna på Irena Pozar (chefredaktör Veckorevyn, bördig från Växjö)) på temat ”BACKLASHEN – metoo och revolutionen som stoppades”, fredag 20 maj, 15.00 på Stadsbiblioteket i Växjö.

Carin Högstedt

Växjö 20220510

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

7. maj, 2022

Hovsdal, solceller, Nina Björk, Nytida, LSS-boende, Ingelstad, Ehrenberg

Ingen sol men halva frukosten åts ute för första gången i år. Fick sällskap av flera talgoxar och blåmesar plus en vacker grönfink och den alerta nötväckan. Kanadagås trumpetade.

I veckan var Johan Ehrenberg här och talade om klimatet och hur ”Räddningen” ska genomföras. Solkraft spelar mycket stor roll; eller rättare kan och borde göra det. Det plus batterier. Johan visade bilder på solcellsutvecklingen i andra länder. Finns knappt en yta som inte går att förse med solceller. Bara begränsat tänkande. Sverige, Finland, Norge ligger i botten på solcellsanvändning i Europa. Johan talade i två timmar drygt och med humor om energi, om husbygge, om ekonomi – saknas inte pengar - om konstgödsel kontra fermentering och mycket annat. Gott om publik i IOGTs stora sal. Som avslutning hade vi allsång – ”Staten och kapitalet”. Tack ”Tankarnas trädgård”, den lokala föreningen/tankesmedjan, som arrangerade det hela.

Innan Ehrenbergs föreläsning hade vi styrelsemöte i V Växjö och kunde bl a summera den mycket lyckade 1 maj – manifestationen. Några förbättringar antecknades, inköp av svensk flagga (den gamla försvunnen) och nya megafoner. Talkörerna behöver organiseras bättre. Men småsaker jämfört med det som fungerade och publiken som hörbart uppskattade talen och musiken liksom Nina Björks föreläsning.

Genom en inställd aktivitet i onsdags blev dagen fri och den använde jag till att plantera och röja på altanen. Inte helt färdig, men en mycket bra början. Precis när jag kände att nu får jag sluta häva jordsäckar och tunga krukor för artrosen protesterade, så kom dotter på besök och vi hade första te-stunden ute omgivna av blomkrukor med blommor eller med jord och spännande lökar.  Tyvärr har olivträdet inte klarat vintern. Får se om jag försöker igen med fikon, citroner eller oliver. Palmen jag köpte förra året dog en långsam men dock död från första stund.

I torsdags till Kalmar för träff mellan V.s regiongrupper i Kronobergs, Jönköpings och Kalmar regioner. Gott om folk från alla håll och en givande dag, då vi pratade om samverkan, gemensamma förslag, om läget och aktuella händelser. Vi höll till i det helt nya ”psykiatrihuset”, där all psykiatri är inrymt och med en in inbyggd korridor är kopplat till gamla sjukhuset. Bara detta nya hus är värt ett besök i Kalmar, snyggt, ljust, genomtänkt och kostade under en miljard, blev billigare än prognosen. Fantastisk utsikt från plan 8.

Vi talade om akutvården, om den nära vården, om förlossningsvården, om kollektivtrafiken och hittade flera gemensamma punkter vi kan driva i alla tre regionerna. Intressant föredrag av landsbygdsutvecklare Christina Johansson, Region Kalmar. Hon berättade om ett projekt som ska lyfta Högsby kommun och som sedan förhoppningsvis kan användas som metodik i flera kommuner med utflyttning, arbetslöshet etc. Har Region Kronoberg en motsvarande funktion som landsbygdsutvecklare och vem är det i så fall? Hela utflykten tog 12 timmar. Åkte tåg ett gäng från Växjö och Kronoberg.

Igår ett besök på LSS-boende och daglig verksamhet i Ingelstad; Tallskogen med flera hus. Verksamheterna drivs av Nytida. Färre än vanligt från omsorgsnämnden deltog: En från C, en från V och en från S. Ligger väldigt fint de här husen med nära till natur och smälter fint in i övrig bostadsmiljö. Nischen för dagliga verksamheten är hantverk, vävning t ex. Gick inte att motstå en liten matta eller jag tror jag ska använda den som duk förresten.  Vissa saker är till salu alltså. Den dagliga verksamheten innehåller också legoarbete till två olika privata företag. Trevligt och väl förberett besök. Semestervikarier har de klart med.

Nu är det snart Röd lördag på Storgatan i stan. Ska ta bussen in och delta. Regiongruppen ska vara där idag, det vill säga de som står högt upp på listan och de nuvarande i fullmäktige.

I morgon söndag ska jag träffa två kvinnor som är engagerade i att bevara Hovsdal-skogen i Växjö. Vi ska göra en skogsvandring i det hotade området. Inte för att jag behöver övertalas. Jag har varit emot exploateringen av denna gröna lunga sedan idén kom upp för många år sedan. Kyrkan, industrier m fl har protesterat, detaljplanen har överklagats, fått göras om. Förutom kyrkogården och industri är en granne mycket trafikerade Norrleden. Men det blir trevligt att få kunnigt sällskap om den biologiska mångfalden t ex i morgon kl 9. Sedan är det ”skrivarstuga” med V Kronoberg.

Carin Högstedt

Växjö 20220507

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

3. maj, 2022

1 maj, Pride, Ehrenberg, Räddningen, Ingelstad,Kommunnnytt

Ojojoj! Vilken första maj! Perfekt väder, långt tåg, bra tal, häftig musik av Folkdivizjon från Malmö, Älghults musikkår med drillflickor, plus den dagen bildade lokala musikgruppen Dagdo Stars och huvudtalare Nina Björk om sin senaste bok om frihet.   Fullsatt på Palladium. Längsta tåget i stan. Mycket publicitet. Bra gjort ni som jobbat med förberedelserna för V Växjös 1 Maj.  Några saker ska förbättras/inköpas och det ska styrelsen i V Växjö besluta om ikväll på sitt styrelsemöte. Ett möte som vi tidigarelagt något för att kunna delta i Johan Ehrenbergs föreläsning/tal om nödvändiga klimatåtgärder i Växjö kl 19.00. ”Räddningen” är namnet på hans turné genom Sverige.

Och så stundar Pride i Växjö. Äntligen får vi tåga genom stan i paraden igen, lördag 14 maj kl 14.00. Brukar locka väldigt många både i paraden och på stan som publik. Så positivt, så roligt!

Igår var en lång dag med Kommunnytt-utdelning i södra kommundelen, Ingelstad, Tävelsås och orter däremellan. Partikamrat Örjan och jag drog runt i flera timmar. Var nöjda men rätt spaka när bladen var slut. Kommer fortsätta med sådana utflykter över sommarsäsongen.  Sedan fullmäktigegrupp som gick igenom handlingarna till denna dags kommunstyrelse och senare kommunfullmäktige. Inte så många ärenden verkar det som, men det kan komma interpellationer som väcker debatt. Därefter möte med  kommunala gruppen, fysiskt möte. Vi har vartannat digitalt, vartannat fysiskt. Somliga, t ex de med småbarn passar det digitala för. Mycket välbesökt, initiativrikt och peppat efter 1 maj. Också mer fokus på utåtriktat arbete, mindre på att skriva motioner och dylikt, ju närmare valet vi kommer. Det som är gjort är gjort. Nu ska folket få bestämma utifrån de politiska gärningarna under mandatperioden.  

Vackert väder ute och jag har plantor och krukor på altanen som inte är färdiga plus är det skräpigt. Och jag sitter inne vid datorn. Samma sak varje år. Min önskan är att följa våren och sitta och titta på när blad och blommor slår ut. Men det är en hektisk tid i föreningslivet. Ska ta tillvara varje utestund som går.

Hoppas på mycket folk i kväll för att lyssna på Johan Ehrenberg! IOGT, Vattentorget 1, Växjö, kl 19.00. Vad kan vi göra mer för klimatet?

Carin Högstedt

Växjö 20220503

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt,se

carin.hogstedt@vaxjo.se