30. jun, 2022

Funktionsrätt Sverige, Djurens Rätt, Växjölöftet, NATO, charmiga kottar

Sista dagen i juni månad. Lugn dag, varm dag. Tre simturer hittills. Ska enligt prognos regna i natt. Det vore väldigt bra. Torrt, torrt.

Igår kväll lite fest här med den här mandatperiodens fullmäktigegrupp. Knytkalas och god mat. Vi var flera som var riktigt hungriga, utsvultna. Vi badade i ljummet vatten i Toftasjön. Idag, nu, 25,1 grader i vattnet, 25,6 i luften. Det är sommar det! Det var ett trevligt möte, kombination valrörelseprat och skoj. Tre igelkottar charmade gästerna totalt. Sprang runt benen på oss hela kvällen. åt och drack vatten. Fin och varm kväll. Ett fullmäktige kvar, 30/8. Vi har flera interpellationer och motioner som väntar på svar. Vi vill ha svar före valet, t ex om trafikterminal Sandsbro och motionen om att öka grundbemanningen inom äldreomsorgen. Då måste dessa ärenden upp vid detta möte 30/8.

Skrev i förra bloggen om Vänsterpartiets goda betyg i fråga om djurrättsfrågor, mycket bra placering i Djurens Rätts ranking. Nu har jag läst Funktionsrätt Sveriges ranking av partierna. Det är en organisation med 50 medlemsföreningar. De har ställt 23 frågor till partierna och gjort en ranking, där Vänsterpartiet är bäst. Har 95.4 poäng, (M) är sämst med 53,3. Även (MP) och (L) ligger i täten. Det handlar alltså om att personer med funktionsnedsättningar ska ha möjligheter till utbildning, arbete, hälsa. Vad vill partierna göra eller inte? Går att läsa om frågor och svar med mera på nätet, Funktionsrätt Sverige. Blir väldigt nöjd när jag ser hur väl mitt parti hanterar och driver funktionsrättsfrågor. Det är så viktig del av demokrati.

Hittar ett reportage om arbetslösheten i Kronobergs kommuner. 18-24-åringar 7,7 % arbetslösa i Växjö kommun. Ljungby och Markaryd ligger lägre. Utlandsfödda Växjö 20,0 %. Fyra kommuner ligger lägre. Total arbetslöshet – Ljungby och Tingsryd ligger lägre än Växjö med sina 7,1 %. Blir lite konfunderad. Vi i oppositionen får ständigt höra hur lyckosam ”Växjölöftet” är med samarbete arbetsförmedling, kommun m fl. Jag tycker vi borde ha lägre arbetslöshet om Växjölöftet är så framgångsrikt. Men alla siffror går åt rätt håll i en jämförelse mellan maj 2021 och maj 2022. Bra så långt.

Bra skrivet av Joakim Medin i Dagens ETC 30/6: ”Sverige säljer ut kurderna”. Hoppas verkligen att det inte är så, men nog känns det riktigt skakigt. Vad har vi dragits in i på grund av brådskan att gå med i NATO utan att det skulle bli en valfråga, utan att medborgana har möjlighet att påverka? Det är som i Region Kronoberg där beslut om ett nytt sjukhus dök upp efter val 2018 och avgörs definitivt några månader före val 2022. Avgörande beslut om nytt kommunhus i Växjö var heller aldrig aktuellt i någon valrörelse.   

Nu börjar de lediga dagarna på riktigt, men politiken pågår, det är valrörelse. Jag är tillfreds med att inte ha några storstilade semesterplaner utan njuta av sommaren hemmavid. Där jag sitter och skriver har jag utsikt över grannhuset - Växjöbostäders hyresrätter, blommor, träd, jätteträd, sjö och bortom sjön skog. Tillsammans med djur- och fågellivet en fin miljö att semestra i.

Carin Högstedt

Växjö 20220630

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

26. jun, 2022

Sagolik midsommar, Djurens Rätt - bästa partierna, Hjärnkraft, Vardagar 6 och 7

Söndag kväll. Midsommarhögtiden är över. Fantastiskt väder. Tappat räkningen på hur många gånger jag tagit simtur per dag. Barn och barnbarn varit här och badat, ätit jordgubbar med mera. Igelkottarna är mycket törstiga. Det är nog det viktigaste, att de har tillgång till vatten. Vattentempen uppe i 21,9 grader här i sjön. Luften i Sandsbro 33,1 grader. Torrt. Gräset gulnar i snabb takt. Blommor slokar. Men sagolikt skönt och ljust.

Försöker läsa ifatt tidningshög. Har många verkligt bra medlemstidningar fån olika föreningar, en är Djurens Rätt. I nummer 2 i år finns en gedigen genomgång av hur de olika partierna ställer sig till djurrättsfrågor. Ska ni verka för att minska köttkonsumtionen? Hur ska ni jobba i frågan om djurförsök? Kommer ert parti verka för avveckling av pälsdjursfarmning? Ska ni verka för ett förbud mot att hålla hönor i burar? Kommer ni stödja inrättandet av djurskyddsminister? Med fler. Frågorna innefattar också besked om vad partiet gjort den gångna perioden, vilket jag uppskattar. Det är för enkelt att bara svara vad man vill göra. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är utan tvekan de partier som gjort och har högsta ambitionerna inom djurrättsområdet. På djurensratt.se/val2022 går att läsa om hur partierna agerat i djurrättsfrågor. Sedan finns det ledamöter i samtliga partier skulle jag tro som är intresserade av dessa frågor och motionerar i riksdagen som enskilda. Men det krävs majoritet för att t ex höja stödet till forskning utan djurförsök. Tycker det är beklagligt att vi inte kommit längre i Sverige.  Att inte pälsfarmningen avskaffats fullt ut är också ett nederlag för djurens rätt. Minkfarmerna är kvar i Sverige. Tyskland har nyligen stängt sista pälsdjursfarmen. Många europeiska länder har förbud, England, Frankrike, Italien…

Hjärnkraft heter Hjärnskadeförbundets tidning. Är stödmedlem i Hjärnkraft Kronoberg. Tidningen är lättläst och informativ. Den jag läst nu är nr 1 2022 och inte färsk. Har blivit liggande i högen som ska tas itu med när det finns tid. Här läser jag om 20-åriga Thelma, hjärnskadad efter olycka, som nekats assistans. Ett reportage i Helsingborgs Dagblad fick en kompis att starta namninsamling. Efter någon bara dag hade hon över 1 000 underskrifter. Hoppas det löste sig! Och så startar NKC, Nationellt Kompetenscenter, för gruppen förvärvad hjärnskada. Förbundet Hjärnkraft har fått drygt 8 miljoner av arvsfonden för ett treårigt projekt, som ska föregå ett permanent nationellt center. Poängen med att vara medlem i många föreningar, förutom att jag stödjer verksamheten, är att jag får del av mycket information som jag inte skulle nås av annars. Jag är inte med för att jag tänkt vara aktiv (mer än i några).

Ulf Lundells Vardagar 6 – snart slutläst. Bara måste ha 7.an också. Drygt två månader till valet. Känns avlägset just ikväll, när värmen är på topp och båtar drar runt på sjön. Nu kom dotterdotter hit. Varit på vift med kompis under dagen. Nu här för att bli hämtad av pappa vid tiotiden. Så slut från mig!

Carin Högstedt

Växjö 20220626

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

22. jun, 2022

inget inrutat liv på ett tag, sommarauktion, ojämställdheten ökar

Kvällsmötena slutförda. Nu från onsdag 22/6 uppehåll. Inte för politiken, men det inrutade livet. I morgon den gamla midsommaraftonen, när datum gällde. Det är min pappas födelsedag. Han föddes 1912 i Äshult, Döderhults socken.

Två skogsharar (tyskharar) här på besök igår. Nyfikna men på behörigt avstånd. Långbenta, snabbfotade.

Trevligt att träffa två av mina bröder live i lördags. Vi möttes på auktionssalen i Braås. Kollade in utbudet. Följde auktionen live i ca fem timmar. Då hade vi köpt nog, tyckte vi och åt pizza i Braås. Mycket nöjda med våra inköp åkte vi så hem till mig, fikade på altanen ihop med igelkottar och pilfinkar. Mycket bra dag.

Fredagen också riktigt bra. Körde med partikamraten Anna till Åryd och Furuby och delade Kommunnytt. Det gick smidigt. Vi har mycket att prata om och förenar gärna nytta och nöje. Avslutade med räksallad vid Växjösjön.

Hör på P1 att skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner ökar. 10 % skillnad. 4,5 % oförklarliga, sägs det. Beror väl på att kvinnor jobbar i sektorer som har lägre löner, vilka löner i sin tur beror på att det är många kvinnor som jobbar där…. Vårdsektorn är ett bra exempel. Många kvinnor, ca 90 % i kommunen, dåliga villkor som t ex delade turer, deltider etc. Hög tid att göra jämställdhet till prioriterad valfråga. Vårdens kvalité hänger på att personalen har goda villkor och inte sliter ut sig i förtid.

Igår var det varmt och soligt här. Mellandotter kom hit och vi badade två gånger. Så skönt. Dagens vattentemperatur i Toftasjön är 19,5 enligt appen Temperaturkollen. Hoppas på ett par grader till.

Nu viker molntäcket undan och det verkar bli sol och bad igen.

Carin Högstedt

Växjö 20220622

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

17. jun, 2022

Region Kronoberg behöver ny regering! Barnbarn och igelkottar.

Första ”semesterdagen”, fredag 17/6, dagen efter två dagars regionbudget. Härligt väder, barnbarnen här, badat två gånger. 20 grader är vattnentempen uppe i. Lagat favoritmaten och barnbarnen åt med mycket god aptit. Jordgubbar och kortspel. Körde dotterdotter till kompis, där hennes cykel var. Så skulle de cykla till badplatsen Evedal. Var och handlade, extra mycket när jag nu hade bärhjälp. Sammantaget väldigt fin dag. En svullen fot spökar dock. Vet inte vad det beror på. I morgon träffar jag två av mina bröder på auktion i Braås. Jättekul och många fina saker i vanlig ordning. Ska gå igenom katalogen ikväll. Åker tidigt och tar del av visningen före auktionen.

Regionfullmäktige – ja, vad ska sägas? Hur sammanfatta ca 16 timmars (minus luncher och fikapauser) ordsvall? För det mesta bra debattklimat. Bra att vi fått Quickchannel, det vill säga digitalt system för att begära ordet, votering, rösta etc. Lite skakigt men för att användas första gången välfungerande och sparar tid. Det jag skrev om i förra bloggen – att budgetens underlag förändrats ett par dagar innan vi skulle besluta – var förvarnat om att det skulle kunna inträffa. Men jag hade inte nåtts av det budskapet. Det blev lite hafsigt tror jag för alla partier och konstellationer. Men oroligheter i världen, stigande priser och räntor, snart ett val som beroende på vilka som vinner avgör vilka statsbidrag som kommer att avsättas till sjukvården och regionerna – alla dessa osäkerheter gör att vi ser fram mot november och ett förhoppningsvis säkrare budgetläge. När utrymmet för finansiering minskade med 130 milj kr löste vi i (V) det med att ha kvar uppdragen (reformer/insatser) och skjuta på genomförandet till 2024. Förstår om detta jag skriver kan vara obegripligt. Hur kan 130 milj kr försvinna hux flux? Svaret är att de är inte borta men fick inte användas i denna budget enligt juridiken.

Det är stora skillnader på alliansens ambitioner och S och V.s när det gäller personalpolitiken. Min partigrupp vill tackla situationen med många läkarvakanser på vårdcentralerna, sjuksköterskor som säger upp sig på grund av orimliga arbetsvillkor, jättekostnader för hyrpersonal med reformer som gör att personalen stannar på jobbet, nya söker sig till Region Kronoberg för ryktet om arbetsmiljö och villkor är gott, vi vill tackla det med tillitsstyrning, testa kortare arbetsdag på de mest utsatta avdelningarna (förlossningen och akuten), avskaffa delade turer, max 1100 invånare per läkare på vårdcentral med mera med mera. Från alliansen hördes gång på gång att det finns inga att rekrytera. De förlitar sig på digitalisering och färre personal.  Jag tycker faktiskt de har abdikerat.

I åratal och otaliga debatter har vi tagit upp ett av de mest frekventa önskemålen från pensionärerna om rabatt eller avgiftsfri kollektivtrafik. Det har genomförts i så gott som alla andra regioner och erfarenheterna är bara positiva. Varför köra omkring med halvfulla bussar? Fyll dem! Bra för klimat, miljö, kollektivtrafiken, pensionärers plånböcker och för äldres psykiska hälsa! Ja, det kan bidra till att bryta ofrivillig ensamhet och isolering. Men svaret är nej från alliansen. År ut och år in. Prestige!

Trodde detta var mitt sista regionfullmäktige. Står inte på listan och det är mitt eget val. Men det visar sig att det är ett möte i september. Så om jag behövs (är ersättare) så blir det ett möte till.

Finns naturligtvis väldigt mycket att skriva om från de båda dagarna men det här får räcka.  Jag är nöjd med min partigrupps agerande och övertygad om att det behövs ett nytt styre i Region Kronoberg.

Igelkottarna är här, tidigt ikväll. Superfina. Tassi sover i korgstolen, nöjd med att jag är hemma. Fortfarande varmt och skönt ute på altanen.

Carin Högstedt

Växjö 20220617

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

14. jun, 2022

Tre kottar och en skata, regionbudgetelände, 1100/läkare, att lägga snavben på motståndarna

Tre igelkottar samtidigt kring matskålen. En skata har förklarat altanen som sitt revir och äter igelkottmaten så snabbt hon kommer åt. Skyr inte mig något vidare utan testar hur nära hon törs komma mig och maten. En halvmeter nu. Vacker fågel, blank och putsad. Det blommar rikligt, förutom klätterrosen från förra året som dött och bägarrankan (heter den så?) som har svårt att komma igång.  

Jobbigt. I morgon börjar regionfullmäktige, två dagars diskussion och beslut om budget bl a. När vi efter många möten och timmars arbete skickat in vår V-budget kommer hux flux ett meddelande om att förutsättningarna för ekonomin och budgeten ändrats. Det är 130 milj kr mindre att använda. Det är ju ungefär det beloppet som vi i V använder för reformer och OB-tillägg för undersköterskor. Märk väl; denna situation har meddelats efter regionstyrelsens beslut om budgetarna. Det nya underlaget är inte berett. Får man göra så här? Nu sitter vi återigen i möten och lägger tid på något som kanske borde skjutas upp till november? Dagen innan mötet. Har aldrig varit med om något liknande. Nya budgetbeslutet beror på att hanteringen av överskott inte godkänts av myndighet! Det borde vara känt innan.

Haft mycket för mig senaste dagarna. Skolavslutningen i fredags firades med tårtor och två omgångar sifferkubb. Lite kyligt men acceptabelt uteväder. Röd lördag på stan och (V)i var där med cykel, kaffe och nya Kommunnytt. Givande samtal om Staglabergsgatan och den detaljplan som – mot förnuft tycker jag – nu gått igenom efter överklagning. (V) enda partiet som förstod de kulturella skälen att inte ge sig på ”läkarbostaden” och tränga in fler bostäder på denna gata, mitt i ”trädgårdsstaden”. Roligt att någon lagt märke till vårt motstånd, som inte var så högljutt men i alla fall ett tydligt ställningstagande.

Igår ett intressant studiebesök hos sjuksköterskeenheten (Sandvägen 2, Norremark). Två timmar information från anställda på olika nivåer. De var stolta över sina olika funktioner och områden. Här fick jag en hum om hur ”nära vården” kan te sig med anställda som har delad tjänst mellan kommun och regionen. Samarbete betonades. Spännande projekt med måltidsrutiner har genomförts på särskilda boendet Kinnevaldsgården. Nu ska det ut i samtliga boenden, enligt entusiastisk dietist. Bara att tacka för detta besök. Endast MP, C, L och V deltog.

Intressant hur många insändare i lokalpressen som handlar om äldreomsorgen. Senast i raden ( 1/6) är C, som vill ha max tio personal per omsorgstagare per 14 dagar i hemtjänsten. Ja, det var ju det vi sa, max 10 sa vi i (V). Och då sa C+M+L+KD att det var orealistiskt.

Distriktsläkare skrev i lördags att max 1100 invånare per läkare på vårdcentralen är rimligt och det tycker Socialstyrelsen också. Precis det har vi med i vår regionbudget (som just nu hänger i luften) som uppdrag, som det kallas. Mål kanske är ett bättre ord. Nu är det i snitt 1730 invånare per allmänläkare som finansieras av regionen. I teorin. I praktiken värre än så för allmänläkare saknas.

I lördags läsvärd, tänkvärd ledare i DN av Amanda Sokolnicki. Hon skriver om hur Sverige blivit ett land av sabotagepolitik istället för tidigare sakpolitik. Hon menar att de senaste 10 åren kantats av att ambitionen hos partier är att blockera andra att göra något i stället för att agera. Lägga snavben på någon, sa vi förr. Ligger onekligen något i Sokolnickis ledare. Se bara pensionspengarna, som V+S+C+MP är överens om, se hur oppositionen letar smyghål för att peta omkull pensionärerna och den lilla tusenlappen. Vet inte om något har hänt i frågan idag.

Gårdagen innehöll också ett lyckat möte på Tallgården i Araby, där vi från (V) mötte invånare och pratade om det stundande valet och vilka frågor de tycker är angelägna. Informellt och drop-in funkade. Efter mötet fortsatte vi dörrknackningen. Undrar hur många fler som skulle rösta, om alla visste att de kan ha rösträtt utan att vara svensk medborgare, i kommun- och regionvalen. Tror man måste prata live med varenda kotte och att det skulle ta skruv. Nydala-Dalbo har lägsta andel som röstar i kommunen. En del har inte bott här så länge som krävs (tre år) men många fler än som använder sin röst.

Ikväll sista styrelsemötet för säsongen med ABF. Även distriktsstyrelsemöte är jag kallad till men jag väljer ABF den här gången. Om jag nu kommer loss på grund av regionbudgeteländet.

Känner mig trött och räknar dagarna, snart timmarna, tills det blir andrum och midsommarvecka. Då upphör mötesfloden och även ett valår brukar det vara tämligen lugnt och rofyllt i juli.

Carin Högstedt

Växjö 20220614

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se