15. jul, 2022

Stiltje, Gammalsby, Haga Park, Stora Frö, Stenåsa, stockrosor, läslust

Fredag kväll. Lite kyligt även om det är lä på altanen. Blåsigt. Blev bara en simtur idag. Dagarna rusar i väg. Inte ens två månader till valdagen. Lite stiltje i politiken ett tag till. Två igelkottar knaprar på torrfoder (kattmat).

Ölandsturen tisdag – onsdag med två av döttrarna var toppen: Mycket vackert väder, badade på både västra och östra sidan, Haga Park och Stenåsa. Bodde i gästgiveriet Gammalsby  i sydöstra Öland. Vackert, trevligt, gångavstånd till Gräsgårds hamn. Det boendet gav mersmak. Besökte Stora Frö och den lilla antikboden där, som vi fäst oss vid. Blev några loppisar också, men vi passerade faktiskt en del utan att stanna. Lite småsaker köptes. Gick Storgatan upp och ner i Borgholm, där vi varit väldigt lite tidigare somrar. Mycket folk, god mat, tittade på kläder men det blev inget köpt. Däremot handlade vi en del på stor och bra marknad i Färjestaden. Lugnt och skönt – så vackert Öland är, massor med stockrosor i full blom.

Gör inget särskilt. Läser tidningar, läser böcker. Stora städ- och röjprojektet är uppskjutet. Men vadå? Det gäller att ta vara på de dagar det går att vara ute. I morgon är det Röd lördag, vilket betyder att (V) är på Storgatan i Växjö, redo för dialog med folket. Efter det till dotterdotters födelsedagskalas, det som blev inställt förra lördagen. Nu ska det bli av, alla är friska - peppar, peppar. Fick besök av dotterdottern igår. Vi lagade middag och invigde mina fina tallrikar från antikboden i Stora Frö, Vineta, Rörstrand. Gjordes mellan 1887 och 1925.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220715

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

10. jul, 2022

Självbespottning, humlebo, stockrosor, från Skrikebo till Amerika, uppskattad dörrmatta

Solig, blåsig söndag. Badade på morgonen, endast 19 grader i vattnet. Blev ingen längre simtur. Födelsedagsfesten blev inställd. Mamma till dotterdotter sjuk i influensa. Tråkigt för alla, men inget att göra åt. Blir nästa helg i stället. Frågan är hur det går med vår sedan månader bokade resa med övernattning på Öland? Jag och döttrarna enligt tradition ska gå på loppisar m m på den fina ön. Tisdag är avresedagen. Är dotter tillräckligt frisk? Det ger sig.

Lyckades göra en videosnutt med igelkott som biter upp ull ur dörrmatta, stoppar munnen full och sedan smetar ut innehållet på sina taggar. Inte första gången jag ser detta. Begriper inte varför hen gör så här. Jag lade ut videon på facebook. Snälla människor har kommit med uppgifter om igelkottars självbespottning, som fenomenet kallas. Men varför är inte utklarat. Kan vara ett föremål som ger kotten en kemisk retning? Kanske är det en handling som rensar igelkottens lukt- och smaknerver? I det här fallet en dörrmatta helt olik förra dörrmattan som också lockade till bespottning. Intressant! Senaste tillskottet till faunan här på altanen är ett humlebo i en springa mellan trägolvet och cementplatta. Har haft ett s k insektshotell på väggen några år. Ingen humla eller annan insekt där över huvud taget. Ett besök noterades och det var en hackspett. Nu nertagen och ett bo etablerat i golvet.

Lavendeln är fin i år. Petuniorna och pelargonerna också. Rosa stockrosor har slagit ut. Helt underbara. Och 20 m ner mot sjön växer stor blåklocka, finaste sommarblomman. Har inte funnits tidigare. Gullris har letat sig in till kanten på altanen liksom renfana. Pryder sin plats, tycker jag.

Tog itu med släktforskningen igår kväll. Måste göra min 250 sidor text begripliga. Började med mammas sida. Skrev ner de boplatser som finns i rakt nerstigande led. Gård, by och socken samt vilket århundrade. Kärnan är Döderhults socken, mellersta Kalmar län. Gränsöverskridande sker bara till grannsocknarna, Misterhult, Högsby, Mönsterås, Mörlunda, Fliseryd t ex. Kan följa släkten på ett självägt hemman i Skrikebo (Döderhults socken) från slutet av 1600-talet till 1865. En bouppteckning från 1845 visar på ett mycket burget hem. Även i Lilla Eckerhult (också Döderhults socken) var släkten väl förankrad och självägande från 1600-talet. Med tiden så ökade befolkningen och de kunde inte försörja sig på dessa små hemman, som skulle delas mellan många barn. Därför flydde de fattigdomen, dräng- och piglivet och for till Amerika. Väldigt många i släkten lämnade Sverige. Viss kontakt har vi haft med somliga och har fortfarande. En del tror jag kom till Swede Hollow i Minnesota, utanförskapsområde för de som inte lyckades så bra i nya landet. Swede Hollow har beskrivits i bok av Ola Larsmo, så bra, så fruktansvärt bra!

Ny rubrik på Radio Kronoberg igår: ”Synskadad 86-åring med demens nekades plats på äldreboende”. Överklagade och fick rätt. Växjö kommun. Se förra bloggen!

Carin Högstedt

Växjö 20220710

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

8. jul, 2022

Almedalen, Bergvecka, fint i Skåne, makt över sin vardag livet ut

Fredag, efter en intensiv vecka. I morgon födelsedagskalas. Dotterdotter 15 år, varav 13,5 i Sverige och Gasslanda. Hon fullkomligt bedårade oss, när hon kom som första barnbarn till mig, mormor och maken L bonusmorfar. Livet blev fyllt av ny mening – att träffa dotterdotter och sedan även dottersonen, snart 14 år, minst en gång i veckan. I morgon blir det fest i trädgården, prognosen visar på uppehåll och lite sol, farmors jordgubbstårta och troligen nya favoritspelet sifferkubb. Eller kanske en hel olympiad som förra året?

Gjorde ytterligare besök i Bergveckans utbud, bl a Lilla Björka, där Elin Wägner bodde i många år. Elin Wägnersällskapet bjuder på skulpturer i den undersköna trädgården, som inte är park utan rätt vilt växande. Fint att gå runt och upptäcka på egen hand hur de olika hantverken/skulpturerna ter sig och vad de säger mig betraktaren. Inne i huset fanns fotoutställning med bilder på 20 - 30 svenska författare från 1960 - 70-talen, som inspirerats av Elin Wägner. Kunde snabbt konstatera att jag läst bok/böcker av samtliga. Inte så konstigt. Jag har levt och läst länge och flera perioder läste jag enbart böcker författade av kvinnor.

Så blev det en tur till Lädja. Loppisen på vägen dit ska besökas varje år -  men stängd. Grönsakshandlaren som brukar stå utanför loppisen inte där. Är det coronaeffekter eller? Allt som funnits öppnas inte efter två års pandemi. Så återigen till Galleri Garaget. Ville se på utställningen en gång till och särskilt Annelies Vanhercks linosnitt. Två av dem till salu. Jag väljer den som heter Ung varg. I Belgien finns inga vargar och A har gjort denna lilla bild ( speciellt för denna utställning i Sverige. Finns i 20 ex. Jag är mycket nöjd. Tack vare det lilla formatet (20x14 med passepartout) så är det inga problem med att hitta plats för den.

Lyssnat på en del intervjuer med partiledarna i P1, sett en del av partiledartalen också, så gott som hela Nooshi (V), Annie Lööf (C) och Johan Persson (L). Nooshi: ”Folket bygger landet” och ”förändra på riktigt” genomgående teman. Annie talade bra om våld mot kvinnor, jämställdhet och mot rasism. Persson om skolans brister – men nämnde inte det faktum att L haft hand om skolan som ministerpost i 8 år. Som jag minns hans tal.

Almedalsveckan, som vanligt störd av nazisters/rasisters närvaro, innebar en synnerligen tragisk händelse mitt i vimlet, mordet på kvinna, anställd som psykiatrisamordnare på SKR. Den unge mannen som begick detta hemska knivdåd, har haft kopplingar till rörelse med antisemitiska konspirationsteorier bl a enligt föreningen Expo. Läs i Dagens ETC 8/7 om knivdådet i Visby och hur ”Naziterror har hängt som en mörk skugga över Almedalen” av Andreas Gustavsson plus Keya Izols ”Detta var kortet som Erdogan behövde”.

Intervjun i P1 med partiledare (SD) var otroligt vag på frågor om klimatflyktingar och är de ”riktiga”? Verkade okunnig om att klimatflykt är en realitet idag i olika delar av världen, översvämningar, torka.  Men vi ska inte oroa oss enligt svar, för (SD)s partiledare tror inte dessa flyktingar kommer till Sverige. Blir det inte jobbigt i längden att dela in folk i ”dom där och vi här i Sverige”? Nä, är man nationalist så är man väl, antar jag.

Igår en rejäl utflykt till skånska breddgraderna tillsammans med mellandotter. Vi hälsade på hennes särbo (jag hade inte varit på besök i huset tidigare) i trakten av Tollarp. Fick tidernas lunch. Åkte småvägar hela tiden ner och på helt nya vägar, i alla fall som jag kommer ihåg det. Bodde en gång i tiden i Kävlinge och har sett mycket av landsbygden men kanske inte denna del. Efter lunch gjorde vi utflykt till bl a Kivik – så vackert med alla stockrosor! – till alunbrukets och Christinehofs slott, gick i hembygdsparken i Degeberga… Alun har kallats Det svarta guldet. Alunbrytning startade i Andrarum under 1600-talet och lades ner 1912. Alunskiffer har kunnat användas till mycket, inom färgerier, t ex färgning av tyger, vid garvning, vid papperstillverkning och har haft namn om sig att vara verksamt mot pestsmitta vid förbränning. Ja, det var mycket givande dag, vackra vyer, slott och gårdar, Brösarps backar, lummiga trädgårdar, Kiviks musteri, fantastiska träd.

Två rubriker från Smp nätutgåvan idag som tydligt visar att något är fel när sökande till äldreboende inte tas på allvar: Växjö kommun – ”Sjuk 85-åring får flytta till boende – trots att Växjö kommun sa nej”. Domstolen river upp beslutet, som berörd kvinna överklagat. Alvesta kommun: ”91-åring undvek att dricka för att inte behöva gå på toa – nekades särskilt boende”. Hon är ensam och otrygg. Hon får rätt i domstol. Ska gamla och sjuka och otrygga människor behöva gå till domstol för arr få rätt till ett boende de önskar? Nej. Reglerna ska ändras. Hela denna gångna mandatperiod har (V) i omsorgsnämnden försökt få igenom en mildring av kraven, men de styrande med (M) i spetsen har sagt nej. Tänk på det den 11 september! Det behövs ett nytt styre för individens makt över sin vardag.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220708

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

 

8. jul, 2022

Text

Vacker söndag, Lite blåsigt men skönt. Blommorna slokar inte, Kom 37 mm regn häromnatten. Väldigt mycket på kort tid. Åska också. Begrep varför jag hade ont överallt och var vrång. Men som vanligt kopplade jag inte förrän åskan dundrade. Lågtryck sätter sig i både kropp och själ på mig.  

I fredags med barnbarnen. Vi badade, lagade mest populära maten, åkte buss nr 8 till Grand Samarkand, där vi på drygt en timme hittade precis det vi sökte: T-shirts till dotterdotter, som blir födelsedagspresent i veckan, jeans till dotterson, Ulf Lundells Vardagar 7 till mig. Läst ut Vardagar 6. (Sticker nu emellan med en Sofie Sarenbrant, ”Andra andningen”. Suttit i solen och läst hela eftermiddagen. Välskriven.) Buss nr 8 går inte via centrum i Växjö utan knyter ihop öst och väst och ger en god överblick över stora delar av Växjö stad.

Magdalena Andersson (S) är först ut som partiledare i Almedalen. Meddelar att utredning tillsätts för att komma med förslag hur vinstuttag i skolor ska kunna förbjudas. ”Det är nog nu”, säger hon. Ja, verkligen. Fram med förslag och beslut!

Igår var det Röd Lördag, som vi kallar våra enkla gatumöten med folket på Storgatan i Växjö. Kaffe till de som vill, Kommunnytt delas ut, samtal vid cykeln och nybildade husbandet Dadgo-Stars underhöll med välkända progglåtar. Uppskattat och vi som inte sjöng och spelade märkte att passerande log, lyssnade, saktade ner - och tog flygblad. Två timmar gick snabbt. Ett längre samtal med kvinna med mycket på hjärtat, bl a inom äldreomsorgen.

Så iväg till Gynkelstorp och Galleri Garagets vernissage – en tradition i Bergveckan, som nu är igång.  Tyvärr kom jag för sent till invigningen av konstutställningen. Illa.  Var inte meningen, men det körde ihop sig. I alla fall såg jag utställningen, som är mycket intressant. Ska dit igen i veckan. Gynkelstorp ligger mellan Berg och Tolg i norra delen av Växjö kommun. Tre olika konstnärer från Holland, Belgien och Stockholm. Jan Nobel, måleri, Annelies Vanherck, linosnitt, Calle von Gegerfelt, grafik och måleri. Galleriet är öppet 2 – 10/7 14-18 vardagar och 12 – 18 helg. Väl värt ett besök!

På hemvägen stannade jag vid Kvarnen i Tolg och loppisen där. Hittade en liten plakett i terrakotta av Arvid Källström med motiv Nils Dacke. Kostade fem kr. Källström är född i Oskarshamn och hans ateljé fanns i min barndom i Påskallavik. Han var morfar till Håkan Juholt.  Källströms skulpturer finns i flera städer i Sverige. Han vistades mycket i andra länder.

Kanske blir det Bergveckabesök i morgon? Inte så varmt enligt prognos. Finns mycket att se och uppleva. Tisdag kommer barnbarnen.

Carin Högstedt

Växjö 20220703

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

  

 

 

 

3. jul, 2022

Dadgo-Stars, Galleri Garaget, Vardagar 7, Buss nr 8, Källström, Bergveckan

Vacker söndag, Lite blåsigt men skönt. Blommorna slokar inte, Kom 37 mm regn häromnatten. Väldigt mycket på kort tid. Åska också. Begrep varför jag hade ont överallt och var vrång. Men som vanligt kopplade jag inte förrän åskan dundrade. Lågtryck sätter sig i både kropp och själ på mig.  

I fredags med barnbarnen. Vi badade, lagade mest populära maten, åkte buss nr 8 till Grand Samarkand, där vi på drygt en timme hittade precis det vi sökte: T-shirts till dotterdotter, som blir födelsedagspresent i veckan, jeans till dotterson, Ulf Lundells Vardagar 7 till mig. Läst ut Vardagar 6. (Sticker nu emellan med en Sofie Sarenbrant, ”Andra andningen”. Suttit i solen och läst hela eftermiddagen. Välskriven.) Buss nr 8 går inte via centrum i Växjö utan knyter ihop öst och väst och ger en god överblick över stora delar av Växjö stad.

Magdalena Andersson (S) är först ut som partiledare i Almedalen. Meddelar att utredning tillsätts för att komma med förslag hur vinstuttag i skolor ska kunna förbjudas. ”Det är nog nu”, säger hon. Ja, verkligen. Fram med förslag och beslut!

Igår var det Röd Lördag, som vi kallar våra enkla gatumöten med folket på Storgatan i Växjö. Kaffe till de som vill, Kommunnytt delas ut, samtal vid cykeln och nybildade husbandet Dadgo-Stars underhöll med välkända progglåtar. Uppskattat och vi som inte sjöng och spelade märkte att passerande log, lyssnade, saktade ner - och tog flygblad. Två timmar gick snabbt. Ett längre samtal med kvinna med mycket på hjärtat, bl a inom äldreomsorgen.

Så iväg till Gynkelstorp och Galleri Garagets vernissage – en tradition i Bergveckan, som nu är igång.  Tyvärr kom jag för sent till invigningen av konstutställningen. Illa.  Var inte meningen, men det körde ihop sig. I alla fall såg jag utställningen, som är mycket intressant. Ska dit igen i veckan. Gynkelstorp ligger mellan Berg och Tolg i norra delen av Växjö kommun. Tre olika konstnärer från Holland, Belgien och Stockholm. Jan Nobel, måleri, Annelies Vanherck, linosnitt, Calle von Gegerfelt, grafik och måleri. Galleriet är öppet 2 – 10/7 14-18 vardagar och 12 – 18 helg. Väl värt ett besök!

På hemvägen stannade jag vid Kvarnen i Tolg och loppisen där. Hittade en liten plakett i terrakotta av Arvid Källström med motiv Nils Dacke. Kostade fem kr. Källström är född i Oskarshamn och hans ateljé fanns i min barndom i Påskallavik. Han var morfar till Håkan Juholt.  Källströms skulpturer finns i flera städer i Sverige. Han vistades mycket i andra länder.

Kanske blir det Bergveckabesök i morgon? Inte så varmt enligt prognos. Finns mycket att se och uppleva. Tisdag kommer barnbarnen.

Carin Högstedt

Växjö 20220703

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se