6. aug, 2022

Vilken art är mest invasiv? Farlig? Lupinen? Pollinatörers arbete.

Blivit mer och mer fascinerad av att följa pollinatörernas arbete bland växterna. Det som förr var ett helt naturligt inslag i floran och inte uppmärksammades mer än som ett enda surrande har nu blivit högintressant på grund av brister i den biologiska mångfalden. Jag har lyckan att ha ett humlebo i kanten på altanen. Där är stora och små humlor, några riktigt stora. ”Mörk jordhumla” har jag lyckats definiera, kraftig och, tror jag, vanlig i södra Sverige. Nära boet finns lavendel i krukor. Där är nästan alltid någon humla. Likaså i gullriset, som i år kommit alldeles frivilligt, ett helt bestånd. Vackert och inte betraktat som invasivt, men det är nog en tidsfråga. Alltid insekter i gullriset. Det odlades förr som trädgårdsväxt. Ätit den första egna tomaten. De är många men mycket små. Perfekta som godis. Egna äpplen minsann! Sommaräpplen, ”Transparente Blanche”, som min farmor och farfar hade i trädgården, när jag var riktigt liten och lärde mig älska smaken.

Tänk att få läsa en sommarspaning i Smålandsposten, som är något som levt i huvudet på en själv länge, men inte fått ord! Tack Solveig Olsson-Hultgren (författare bosatt i Växjö) för ”Låt oss tala om lupiner”4 augusti! ”Låt oss tala om invasiva arter då” Vi kan till exempel börja med vissa av arten människa: de som ödelägger naturen genom att hugga ner den svenska skogen och förvandla den till det ena kalhygget efter det andra.” I krönikan nämns också människans spridning av ämnen som bly, svaveldioxid och näthat. Krönikan är rolig, full av kunskap, vänder upp och ner på perspektiv – allt utifrån den vackra blomman, lupinens,  horisont.

Två kvällar den gångna veckan har jag deltagit i dörrknackning för att överlämna valmaterial. Det är trevligt. Det är givande. Det är uppiggande när vi överlämnar information om vilka som får rösta, när och hur på det språk den besökte behärskar bäst. Det uppskattas! Så finns det någon som stänger dörren innan man hunnit starta samtal. Och alla är inte hemma. Då stoppar vi i brevlådan. Inte heller optimalt när det är 31-32 grader varmt som i torsdags. Men vi kommer att fortsätta, det positiva överväger utan tvekan. Huvudbudskapet är att använda sin rösträtt. I det område vi rör oss i för närvarande är valdeltagandet lågt.

Till veckan brakar det loss; Valstugan på Storgatan ska upp, alla partiers stugor i en rad. Vår är byggd av återvunnet material. Ska bli spännande att se den i verkligheten. Högtidlig invigning nästa lördag.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220806

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

2. aug, 2022

40 dagar kvar, arbeta mer och längre - hållbart? Nytt Kommunhus o nytt sjukhus

Idag tisdag 2/8 (japp, där satt det; det är min och framför allt min dotterdotters namnsdag. Måste gratulera henne). Men det var inte det utan den debattartikel som den moderatledda Alliansen i kommunen skrivit i Smp. Rubriken är ”Hållbart arbetsliv med en modern organisation”. Svårt att hetsa upp sig på rubriken. Vem vill inte ha ett hållbart arbetsliv?  Jag läser och förstår att lösningen på rekryteringsproblemen är att personalen i t ex vård och omsorg (där rekryteringen är mycket svår i förhållande till behoven) ska arbeta heltid i större utsträckning och längre upp i åren. Tredje faktorn för att klara personalbehovet är digitalisering.

Den sektor som har uppenbara problem med rekrytering och att behålla personal – den sektorn ska alltså arbeta mer, fast problemen till stor grundar sig i dåliga villkor: för få arbetskamrater, för tunga jobb för att orka heltid till nuvarande pensionsgräns, höga sjukskrivningstal, brist på tillitsstyrning och omodern struktur med delade turer. Rätten till heltid gäller inom Växjö kommuns omsorgsförvaltning. Men alla orkar inte! Det är helt riktigt att om fler medarbetare arbetade heltid så skulle färre behöva rekryteras. men om orken inte finns p g a för hög arbetsbörda, så hjälper inte fluffiga meningar i en insändare. När vi i oppositionen gång på gång krävt att även de privata äldreboendena (LOV-boendena) skulle ha rätt till heltid för sin personal, så sa de styrande nej. När vi tar upp behov av ökad grundbemanning inom omsorgen, så – ja, det vet vi inte, för ni ställer in omsorgsnämndens planerade möte i augusti, där V-motion om det kunde behandlats.  Ökad grundbemanning är själva fundamentet till ett ”Hållbart och modernt arbetsliv”. Delade turer har oppositionen tagit upp att avskaffa åtskilliga gånger under mandatperioden. Det är segt som tusan. Samma sak med kontinuiteten, där det dock blev en förändring i attityden från Blå-gröna (som nu är Allians utan MP) och till omsorgstagarnas fromma har ett gediget arbete börjat för att minska antal olika personal som de med hemtjänst får träffa. Inte ens rätt till arbetsskor för t ex gruppen som rör sig mellan omsorgstagarnas hem är infört i omsorgen i Växjö kommun. Så gärna heltider, men i en arbetsmiljö som gör att de berörda orkar fram till pensionen. Att kräva heltid och längre arbetsliv är meningslöst, ja kontraproduktivt, om inte grunden är lagd med rimliga, hållbara villkor.

Härlig helg passerat med underbart väder, Röd lördag på Storgatan, träffar med familjen, bad och det goda livet utomhus. Igår möte med regiongruppen. Valarbete på dagordningen. Styrelsemöte med V Växjö ikväll och sedan två kvällars dörrknackning.  Äntligen lite fart. Massor med nytryckt material att dela ut.  Bara 40 arbetsdagar kvar till 11/9. Jag hoppas verkligen att de röstande i kommun och region överlägger med sig själva om det inte är dags att byta regering i Växjö kommun och i Region Kronoberg. I den förstnämnda lyckade de styrande få upp ett nytt kommunhus mellan två val och i pandemitider (kan ses som en prestation, men betänk hur det ser ut i centrum med det gamla kommunhuset, helt öde. Tänk så många bostäder det skulle bli när det begavs sig). Regionstyret  M, C, KD lyckades, med stöd av S och SD (minus 1 ledamot) driva fram beslut om nytt sjukhus – trots pandemi etc mellan två val. V och L ville avvvakta valet och låta folket diskutera igenom den stora frågan. Oavsett allt annat hade det varit mycket klokt att avvakta med tanke på vad som händer i skuggan av krig med kostnader för byggprojekt. Som sagt: Hoppas att allt inte är glömt, att tillräckligt många vill se vad en ny konstellation i regeringarna går för.

Ha det gott!

Carin Högstedt

Växjö 20220802

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

29. jul, 2022

Overshoot day 28/7 i världen, 3/4 i Sverige, det går åt helskotta

Härlig fredag. Härlig vecka, den sista innan valarbetet m m tar över helt och hållet. Börjat den genomgripande städningen. Frukatsvärt tidsödande. Tre proppfulla Billybokhyllor genom- gångna och städade. Det mesta skönlitteratur. Joyce Carol Oates leder räknat i mängd. Ulf Lundell i bredd, nåja, lite överdrivet. Inger Alfve´n, som gick bort alldeles nyligen, är väl representerad liksom Vilhelm Moberg, Ivar Lo Johansson, Doris Lessing… Så många har betytt så mycket. Den bok som betytt mest var nog Marylin French och ”Kvinnorummet”, som kom på svenska 1978. För mig och många andra. Från senare tid vill jag nämna Ola Larsmos ”Swede Hollow”, helt otroligt bra – kanske speciellt bra för den som söker vad som hände med alla släktingar som for till USA. En del böcker blir utmönstrade, helt nödvändigt, får inte plats. Väldigt skönt att Växjö kommun har återbruk på ”tippen”. Böcker lämnas och kan plockas hem helt gratis. Alldeles utmärkt. Tror dock att det behöver marknadsföras mer.

SvD  har idag (29/7) rapport om Overshoot day, det vill säga den dag då världen har förbrukat årets ranson av förnybara resurser. Det är Global Footprint Network som räknar ut och ser då på bl a energikonsumtion och koldioxidutsläpp. 28/7 var datumet. OM vi tittar på Sverige så var resurserna slut 3 april. Det kan liknas vid att vi lever av sparkapitalet. Det värsta är att trenden är tydlig: Datum för Overshoot day kommer tidigare och tidigare över åren. 1971 var det 25 december. I år har USA 13 mars, Kina 1 juni – för att nämna några. Måste vara svårt att jämföra. ”Vi behöver ta vårt ansvar och inse att vi har en självbild som inte riktigt stämmer med verkligheten” säger Carina Borgström-Hansson, som är expert på ekologiska fotavtryck vid Världsnaturfonden.

I DN har Per Svensson skrivit en lysande recension/artikel om Anna-Lena Lodenius bok ”Svart på vitt. Om Sverigedemokraterna.” Kan inte återge. Måste läsas. Hoppas den är öppen för att läsas på nätet, DN Kultur, rubriken är ”Sverigedemokraterna vurmar för rötter - men inte de egna”.

Tingsryds marknad i tisdags, så stort, så mycket folk, så trevligt bland partitälten. Träffade gamla bekanta, köpte lite kläder, delade ut valbroschyrer och av alla läckerheter som bjöds ut blev det en korv med mos. Gick förvånansvärt lätt att få folk att ta emot broschyrer. Utbudet var ju stort med alla partierna samlade på liten yta. På hemvägen traskade jag runt i Ingelstad och delade valmaterial. Rätt slut när jag kom hel på kvällskvisten. Men bra dag.

Igår tog två mostrar barnbarnen på bio. Mamman hjälpte mig med städningen, den på hög nivå, som kräver stå och vingla på en pall. Jätteskönt att få gjort sådant som jag tvekat att ta itu med själv. Sedan träffades vi alla på fika på kondis i närområdet. Varmt och skönt, satt i skuggan. I morgon Röd lördag på Storgatan och sedan den traditionsenliga träffen på Ryttmästargården intill Kronobergs slottsruin. Jag bjuder de närmaste på vad de vill ha på denna historiska plats med utsikt över ruinen, den gamla vasaborgen. Silhuetten är vacker. På lite avstånd syns heller inte hur illa det står till med murarna, men rasrisken är allvarlig. Sorgligt. Ägarna, staten, måste skaka fram pengar innan det som finns kvar ramlar ihop. Det är ett kulturarv av rang.

Ha en fin helg!

Carin Högstedt

Växjö 20220729

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

25. jul, 2022

Valrörelse alltid, med grandiost slut?! Inga ärenden i omsorgsnämnden!?

Måndag morgon 25 juli. 18 grader i luften, 20 i vattnet. Högsommar och ovanligt låg vattentemperatur. Tog en simtur igår eftermiddag. Frös sedan hela kvällen. Höstkänning. Usch. Vart tog sommaren vägen? Jag har läst fler böcker än vanligt, nästan en om dagen senaste tiden. En igelkottunge pinnade över altanen en sen kväll. Inte sett så liten tidigare vad jag kan komma ihåg, inte på många år i alla fall. Som min knutna hand. Brydde sig inte om maten eller de andra kottarna, som var här. Finns alltså tillväxt.

Nu börjar de politiska aktiviteterna så smått. I morgon åker jag till Tingsryds marknad, både som valarbetare vid V-tältet och som privatperson. Marknaden är stor, mycket stor. Pågår i två dagar. Vår valkalender är full av aktiviteter att delta i. Det är marknader i hela regionen, det är valstugan i Växjö som snart ska invigas, det är torgmöten och träffar, dörrknackning och utdelning av flygblad. Jag tänker att det som inte gjorts under tre och ett halvt år, det går inte att göra på ett par månader. Men för att få upp intresset för att rösta, höja valdeltagandet och visa vad som är gjort under de tre och ett halvt åren och vad som ska göras de kommande fyra, om vi får mandat att styra – så är en intensiv sista spurt befogad. En del människor tycker dock det är lite hysteriskt, andra tar tillfället i akt och går Storgatan fram och har en angelägen fråga till alla partierna. Jag är glad att V-gruppen har under hela perioden informerat många invånare om vad som händer i kommunpolitiken via Kommunnytt. Under perioden har även ett Regionnytt tryckts och delats ut. Partistöd infördes en gång i tiden för att de förtroendevalda skulle ha medel att informera medborgarna om vad som händer.

Fått meddelande från ordförande i Omsorgsnämnden (M) att planerat möte med nämnden 31/8 ställs in. Finns inga större ärenden är skälet. Nej, det är ju bara några V-skrivelser plus V-motionen om ökad grundbemanning plus genomgång av Socialstyrelsens Äldreguiden, som nu är klar efter två års uppehåll. Vad tycker omsorgstagare i hemtjänsten och på särskilda boenden om vården, bemötande, måltidssituationen, utevistelser, aktiviteter? Hur många är nöjda, ganska nöjda eller missnöjda? Mycket väsentligt att ta del av. Men det kanske stör valrörelsen? Nästa möte 28/9, förra var 1 juni. Har aldrig känt mig så negligerad på något uppdrag som på detta. Men det handlar inte om mig, det handlar om en verksamhet som berör så många, personal såväl som omsorgstagare. Hoppas väljarna är uppmärksamma på att här behövs ett nytt ledarskap.

Tog ett djupt grepp i göra-listan och rensade bilen på skräp m m. Till ”tippen” direkt. Fullföljde och dammsög bilen i Gasslanda där familjen har bra kontaktuttag på ladugårdssväggen. Nu ska röj- och städverksamheten fortsätta inomhus. Tog tag i en låda med sådant som jag stoppar lite av varje i. Hittade 155 euro. Lönsamt att städa!

Carin Högstedt

Växjö 20220725

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

 

20. jul, 2022

Värme och sol, synskadade o hemtjänst, gatubelysning på landsbygden

Klockan är 20.00 onsdag kväll. Det är 27 grader på altanen i skugga. Badat fem gånger idag och funderar på en sjätte. Barnbarn här i eftermiddags och svärson, dotter och barnbarnens farmor. Underbart skönt. Kanske blir det exotisk natt? Alltså ej under 20 grader. Två igelkottar och katten som sällskap. ”Min” skata lurar i kulisserna. Hon hoppas jag ska gå in, så hon kan dyka ner i igelkottmaten. Två ringduvor bråkar med varandra. Julkaktusen trivs ute och har börjat blomma. Dahliorna positiv överraskning. Vet ju aldrig säkert vad det blir. Köper en påse med rötter och extremt vacker bild på blomster.

Skickat in en insändare idag om omsorgsfrågor, äldres och funktionsnedsattas omsorg. Var med på Storgatan i lördags (Röd lördag) och pratade med folk. Igår fika här på altanen med en eventuell ny medlem, som ville veta mer om (V) och Anna, partikamrat. Vi diskuterade livligt i två timmar. Bra form för politiskt möte! Annars är det rätt lugnt på den politiska fronten, i alla fall på kommunnivån. Lite debatt i tidningen (Smp) på insändarsidorna. Bra skrivet av (V)s toppkandidater på regionlistan igår (19/7) under rubriken ”Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är”. Bland annat ifrågasätts beslutet att bygga nytt sjukhus av ekonomiska och miljömässiga skäl. Pengarna behövs till innehållet i vården och nuvarande sjukhus kan byggas till och renoveras i etapper. I måndags skrev två centerpartister under rubriken ”Ingen nedsläckning på landsbygden i Växjö”. Nä, det håller jag verkligen med om! Det hela handlar om att Trafikverket vill göra sig av med en hel del gatubelysning, som inte svarar upp mot deras kriterier, som utgår från biltrafiken om jag förstår rätt. Allt kring gatlyktorna rör förstås pengar och parterna är dels Trafikverket, dels kommunerna. Det är stor risk att landsbygderna blir av med belysning. Det är miljarder det handlar om.  Har nu (C ) en lösning på detta? Jag läser texten och den slutar med att det kommer att bli en utredning om huruvida Växjö kommun kan ta ansvar för belysningen på landsbygden. Jaha. Och om svaret är nej?

Bra artikel idag av representanter för Synskadades Riksförbund om hur ”Det krävs fler åtgärder för att trygga en bra hemtjänst för synskadade”. Det behövs en stabilare bemanning (kontinuitet) där den enskilde synskadade och personalen känner varandra, skriver de. Det handlar om trygghet, att veta vilken personal från hemtjänsten som kommer.  Bra skrivet och det finns aspekter som jag inte tänkt på måste jag erkänna.

Nu är klockan 21.45. Lusten att bada har gått över. Det börjar skymma. Får tända utebelysningen.  I morgon ska det bli ännu varmare.

Carin Högstedt

Växjö 20220720

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se