1. okt, 2018

Röda vinbär, fåglar runt knuten, klimatflykt en faktum, urbanisering ett faktum, pappers- o hemlös

Fågelungarna från i somras kastade sig över jordnötterna, när det bjöds från fågelmatare. Pilfinkarna, drygt 10, talgoxar 4, blåmes, ett par och så nötväckan. Speciellt talgoxarna rör sig även på altanen (frön serveras strax utanför) och hackar på stearinljus. Orädda. Bryr sig knappt, när jag kommer ut. Eller bryr sig för den delen om katten Tassi, som studerar fågellivet intensivt.

Har tillbringat helgen med att röja både ute och inne. Framför allt är jag nöjd med att ha grävt upp den 30-åriga döda röda vinbärsbusken och planterat en ny, som förhoppningsvis ska bli lika trogen och mäktig som den förra, vilken inköptes i Oskarshamn minns jag. Den blev enorm och gav mängder med bär, som maken L plockade och frös in. Blir det livsmedelskris, så har jag i alla fall vinbär i frysen för mer än en vecka. (Det sägs att vi klarar en kris med bunkrade livsmedel en vecka i Sverige).

Röjning, städning och så födelsedagsfirande för barnbarn, som fyllde 10. Nöjd och rätt rådbråkad efter allt fysiskt arbete. Nu åter till möten och politiskt arbete, men i lugnt tempo den här veckan.

DN igår – äntligen en sammanhållen artikel om ”Floden kommer att ta deras hem”, situationen i Bangladesh, där 10 000-tals människor tvingats flytta på grund av jordens uppvärmning. De bor i nu i slummen i Dhaka. 2 miljarder människor lever i tätbefolkade områden som kan tvingas på flykt om havsnivån fortsätter att höjas. Bangladesh är särskilt utsatt. Mycket hög tid att inte sätta klimatförändringar som ett politikområde bland andra. Klimatet är i allt, hela tiden. Och fattiga människor tvingas flytta först. Men till vad?

Också DN igår om flyttströmmarna i Sverige – av annan anledning än klimatförändringen. Kompetensbristen för arbetsgivare som behöver anställa. Nästan alla län i Sverige tappar högskoleutbildade till fem områden i Sverige, främst storstäder med omnejd. Det är ju precis det min, ännu på förslagsstadiet, motion till Växjö fullmäktige handlar om. Vad kan göras för att unga färdigutbildade människor, många kvinnor, drar så fort de kan från t ex Växjö/Kronoberg? När inför Sverige den norska modellen med att efterskänka studieskulder till den läkare som arbetar på landsbygden förslagsvis i minst fem år? Det funkar i Norge.  Kanske ska ”landsbygd” få en vidare definition än den vanliga och inkludera de områden i Sverige som har stort tapp av utbildade unga människor?

Och äntligen, Anna Lundberg, professor och tidigare särskild utredare för regeringen ”om uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder”, SOU 2017:84, fyller SvDs debattsida söndag 30/9. Mycket läsvärt om det faktum att alla statslösa och de som har ett utvisningsbeslut över sig INTE har något att återvända till. Det finns inget land som vill ta emot. ”Antingen blir de papperslösa i något annat land inom EU eller så hamnar de i en socialt och ekonomiskt helt utblottad situation som står i skarp kontrast till välfärdsstatliga ideal. ” Artikeln ger mycket kunskap om flyktingars situation i världen, som verkar vara totalt bortblåst – med vissa undantag – i svensk debatt.

Tiden flyter iväg och jag får sluta för att dra mig in till staden och dagens uppgifter.

Carin Högstedt

181001

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

27. sep, 2018

Lite minnen, Rättviksmodell, forskning i läkemedel, lärarbrist på landet och i stan

Skrev häromdagen om utbudet på Bokens Dag i Växjö 9/10. I tisdags skulle jag köpa biljetten till något som annonserades ut förra veckan. Slutsålt! Direkt! Växjö Teater rymmer ca 400 personer. Intressant och roligt att intresset för böcker och författare är så stort. Men jag missar Bannerhed med fler.

Såg igår på lokala TV-nyheterna inslag om att extra lönepåslaget till sökande behöriga lärare på landsbygdsskolor med 3000 i månaden inte gett någon märkbar effekt. Men efter vad jag hört, så är det inte så konstigt för i flera fall har lärarlönerna i stan haft samma nivå, när det kom till kritan. Behöriga lärare är eftersökta överallt. Hur som helst så är 3 000 kr nog för lite med tanke på vad det kostar att pendla några mil.

Använde gårdagen till att skriva två motioner och en skrivelse till valnämnden plus ett antal andra dokument, rapporter etc. Har länge levt i tron att jag var inbokad på en konferens, heldag, men det var jag inte alls. Måste vara en felskrivning vid något tillfälle. Så dagen blev ledig och jag kom ifatt med en del. Skrivelse till valnämnden i kommunen om iakttagelser under förtidsröstningen och valdagen; jätteköer och trängsel på flera håll med mera. Motion om att använda Rättviksmodellen vid tillsynen av livsmedelsföretagare. Den går kort ut på att tillsynsmyndigheter ska ta betalt EFTER tillsyn, inte före, och att myndigheten ska bistå med rådgivning. Den modellen vinner mer och mer terräng i Sveriges kommuner efter att i flera år varit så gott som bannlyst. Hoppas på att få igenom en regelförenkling i praktiken. Men vem vet? Retorik är en sak, praktik en annan.

Den andra motionen handlar om att ta fram en strategi för att färdigstuderade studenter ska välja Växjö kommun att arbeta och leva i. Som det är nu försvinner många – kanske på grund av möjligheten till passande arbete och bostad. Ja, säkerligen, men finns det något annat som saknas? Vad kan Växjö kommun göra förutom att bygga bostäder med rimliga hyror och ha ett mångsidigt näringsliv? Inte helt färdigtänkt, så jag avvaktar några dagar med den.

Vänsterpartiet Kronoberg ska rekrytera personal. Det tar jag itu med nästa vecka, annonser osv. Vi har lyckligen nog nu en visstidsanställd, som avlastar mig med flera med det dagliga kneget på en partiexpedition. Regionvalet gick bra, så vi har kvar de fem mandaten och möjlighet att hyra lokal och anställa. Känns bra.

I morgon är det maken L.s födelsedag. Vi närmaste som bor nära varandra besöker förstås kyrkogården. Vi äter också middag tillsammans. På lördag är det kalas för barnbarn som fyller 10 år på söndag och nästa torsdag är det yngsta dotterns födelsedag. Vi brukade fira alla tre i ett svep. Ofta förr, när Växjö fullmäktige hade sina möten sista torsdagen i varje månad, så sammanföll maken L.s födelsedag  med kommunfullmäktiges sammanträden, där vi båda hade plats. Fullmäktige drog ofta ut på tiden och slut sådär 21-22 var vanligt. Efter den pärsen skulle vi i V-gruppen producera (V)äxjös Kommunnytt. Det var helt självklart att arbeta på natten för att ha ett färdigt flygblad på morgonen. En lång period stod vi vid några av industrierna på morgonen efter fullmäktige, Getinge, Telub, ABB. En gång tog fullmäktige och produktionen av flygbladet så lång tid på natten att jag hann hem, tog en kopp kaffe och vände om till jobbet som SFI-lärare på Studiefrämjandet. Det var tider! Förstår om ni undrar om vi verkligen var riktigt kloka. Tja, vi hade framgångar i valen! Men visst, det kan ifrågasättas. Numera producerar vi Kommunnytt dagen efter fullmäktige, vilket går lika bra om inte bättre.

Ute är det höstruskväder. Katten Tassi och jag ser fram mot att kura ihop oss i sängen och slötitta på lite nyheter. Hon är sur just nu för jag gav henne vispgrädde istället för ny kattmat, som hon inte äter upp i vilket fall. Brukar gå över snabbt, surheten alltså.

Mycket givande eftermiddag med FoU-beredningen på Region Kronoberg. Forskningsplan för 2018-27 på dagordningen och besök av två sjuksköterskor som arbetar på Onkologens kliniska prövningsenhet, där det pågår mycket som de flesta av oss inte har en aning om. Enkelt uttryckt handlar det om utveckling av läkemedel. 54 studier pågår. Imponerande verksamhet och tämligen unik. Ett övergripande ”kliniska studier i Sverige” har bildats för ett eller ett par år sedan. Det var näst sista mötet med FoU-beredningen, inte bara för mandatperioden utan för gott. Region Kronobergs fullmäktige har beslutat att lägga ner beredningen och infoga verksamheten i regionstyrelsen. Låter sig göras naturligtvis men min erfarenhet av att lägga ner särskilda utskott/beredningar/kommittéer för att låta dem bli del i en större verksamhet är negativ. Om det inte är de häftigaste, dyraste, sexigaste verksamheterna så drunknar de snart i mängden av styrelseärenden.

Carin Högstedt

180927

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

 

24. sep, 2018

Städningslitteratur, klimatkatastrofer, talmansröstning, landsbygdsutveckling

Suttit i kommunhuset och resonerat med våra två landsbygdsutvecklare och min medansvariga Eva från (C). Vi talade om hemsändningsbidrag – det bidrag som går till lanthandlare som kör hem varor till de som bor avsides och har svårt att ta sig till affär själva. Vi pratade också om bostadsbyggandet utanför Växjö stad och behovet av att förebygga brist på tomter, mark, bostäder. Märk väl: Förebygga brist. Ha färdiga detaljplaner. Ha tillgång på mark. Hela tiden. Kontinuerligt arbete. Men just nu, idag, enligt Smålandsposten, så har Ingelstad nio villatomter lediga och Växjö stad har en kvar!

Följer turerna i riksdagen på TV. Första slutna omröstningen pågår. Andreas Norlén M eller Åsa Lindestam S som talman?

Bokens Dag i Växjö – vilket utbud av författare! Jag ska äntligen bevista detta. Tomas Bannerhed, Jens Liljestrand, Denise Rudberg med fler. Blir svårt att välja. Liljestrand om ”Mannen i skogen”, Vilhelm Moberg, eller min stora favorit Tomas Bannerhed om ”Lugnet”?

Trevlig start på denna dag. En insändare, underskriven med namn i Smp, ingen jag känner vad jag vet, skriver om ”Flytta besluten närmare folket”: ”Här i Växjö har Vänsterpartiet och Moderaterna haft bäst kontakt med kommuninnevånarna, främst genom Carin Högstedt och Bo Frank, som tagit sig tid att lyssna på folket och jag hoppas att deras efterföljare går i samma fotspår”. Skribenten vill utveckla den kommunala demokratin, bland annat genom att förverkliga V.s förslag om medborgarbudget. Jag tackar! Äntligen någon som satt sig in i vad det handlar om och förstått poängen. Det var ingen enda ledamot i hela fullmäktige som gjort – mer än Vs partigrupp. Skribenten har många förslag till förbättringar inom fritidssektorn och trafik. Så väldigt trevligt att få cred för att ”lyssna på folket”.

I den gångna helgens tidningar fäste jag mig vid Björn Wimans söndagskrönika i DN. Han skriver om klimatkatastrofer som gjort en miljon människor hemlösa i Indien, fem miljoner fattiga på Filippinerna som fått sin försörjning förstörd av översvämningar etc. Klimathotet är privatiserat – en fråga om enskilda konsumenters dåliga samvete ”medan de verkliga klimatförbrytarna, producenterna, skrattar hela vägen till banken”. Wiman talar om koldioxidutsläppen som ”ett brott mot mänskligheten”. Det är svårt att tänka sig ett större brott mot mänskligheten än den uppsåtliga och metodiska förstörelsen av det som gör mänskligt liv möjligt, anser han. - Javisst. - ”Motsatsen till att tiga är inte att tala utan att utkräva ansvar”, avslutar Wiman.

I samma tidning en bra artikel om städning. Det är Fanny Ambjörnsson, socialantropolog och genusforskare, som skriver och hon kommer med en bok snart: ”Tid att städa. Om vardagsstädningens praktik och politik”. Artikeln är intressant och högeligen aktuell för mig. Förfallet här hemma har gått långt i valrörelsen och det krävs krafttag. Jag ska börja med att städa förrådet. Men innan dess går jag igenom de ”8 böcker som gör rent hus”, påpassligt uppmärksammade i tidningen. Cora Sandel, ”Alberte och Jakob”, Sonja Åkesson, ”Husfrid”, Maja Ekelöf, ”Rapport från en skurhink”, Astrid Lindgren, ”Känner du Pippi Långstrump”, Kristina Sandberg, ”Sörja för de sina”, Inger Alfvén, ”Städpatrullen”. Jag har läst dem! Måtte veta mycket om städning, både i teori och praktik. Bara två av de åtta har jag inte läst: ”Herakles tolv storverk”, Karl Ove Knausgård, ”Min kamp”. De två männen i sammanhanget alltså. Herakles skriver på 600-talet f Kr om hur han skulle städa ett stall med tusen djur som inte var rengjort på 30 år. Han löste det så att han ledde in två floder i stallet som snabbt gjorde rent! Inte tillämpligt i mitt förråd dock. Fyllde bilen med sånt som ska till Erikshjälpen, Emmaus och återvinningscentralen. Jobbade hårt och kan nu få in trädgårdsmöbler till vinterförvaring.

Nu är talman vald, Hårlén M och 1 vice talman Lindestam S. Spännande fortsättning senare i eftermiddag då 2 vice ska utses. Jag lär missa det mesta av TV-sändningen eftersom jag ska till vår partilokal och ha dels distriktsstyrelsens arbetsutskott, dels möte med  distriktsstyrelsen. Mycket att avhandla ikväll.

Carin Högstedt

180924

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

21. sep, 2018

Meningen med livet och döden, Mazzarella, badrekord, valresultat, katten Sally,

Lyssnade på Merete Mazzarella igår kväll. Hon var inbjuden av Bibliotekets vänner att tala om sin bok ”Är det meningsfullt att tala om livets mening?” Då jag tyckte mig vara omringad av död just igår, så tänkte jag att titeln passade mig. Kunde jag få hjälp att hitta någon mening? En vän har nyligen plötsligt dött. Han hade för övrigt säkerligen varit på föreläsningen. Vi brukade byta några ord om litteratur när vi sågs. Igår fick jag reda på att en partikamrat sedan 1970-talet avlidit. Igår körde jag avlidna katten Sally till djursjukhuset för att få henne kremerad, precis som jag gjort med de två andra katterna vi haft maken L och jag. De kommer tillbaka hem i en liten ask. Som sagt; mycket död.

Merete, professor vid universitetet i Helsingfors och författare, är lättsam om svåra frågor. Njutbart att lyssna till hennes anekdoter som svar på frågor om empati, medkänsla, förlåtelse och livets mening. När hon frågat människor om meningen med livet har hon fått svar som ”kärlek och arbete”. Det svaret ligger väl nära till hands för många. Merete själv bytte ordet arbete mot ”verka”. Att verka. Smart och där hittade jag en mening med livet även denna dag. Arbete kopplas till lönearbete, yrke, position. Att verka är både arbete i vanlig bemärkelse och så mycket mer än 8till5. Att verka går dessutom att göra efter döden. Jomenvisst, så är det ju. Hugnesamt att höra någon prata om detta. Fullsatt i salen och uppskattande applåder.

Under min semestervecka i Alghero, Sardinien blev katten Sally, gammal och ynklig, hastigt mycket sämre, slutade äta och dog här hemma. Min mellandotter hade hand om katterna och fick uppleva Sallys död, som var lugn. Sally blev ca 18 år, kom från Djurens vänner, som tagit hand om henne från ett olämpligt hem. Hon blev framför allt maken L.s katt och dör alltså nästan på årsdagen av maken L.s bortgång. De två tidigare katterna vi haft tillsammans blev 19 respektive 20 år. Jag tar det som en antydan att de trivts hos oss.

Semesterveckan var lyckad, sol, bad och härliga varma kvällar. Även en och annan regnskur. Ca 30 grader i havet! Inte behov av något ytterplagg någon gång. Följde alltså rösträkningarna på avstånd och lite sporadiskt.

Denna sommar måste vara rekord i badande för min del, från maj till september. Att simma verkar vara bra för den förslitning jag har i ena axeln (har papper på den defekten nu efter röntgen). Barnbarnen var mer i vattnet än på land.

I valrörelsen är det en typ av interna möten som måste till; valledningar om beställningar av affischer, broschyrer, bemanning av valstugan och en valbudget som ska hållas. Efter valet är det fortfarande interna möten men nu på temat valutvärdering, vad gör vi med valresultatet, vilka uppdrag har vi av egen kraft och vilka kan vi samarbeta med och eventuellt på så sätt få fler uppdrag. Och så träder valberedningen in. Så småningom ska ett medlemsmöte besluta om vem som ska ha vilket uppdrag. Inte givet att alla blir nöjda! Igår första mötet i V.s lokala ”förhandlingsgrupp”, där jag ska vara ”back-up”.

Nyhetskrönikan i DN idag av Viktor Barth-Kron med titeln ”Vad är det ni firar, Vänsterpartiet?” är läsvärd. Jo, vi firar ett något ökat stöd hos väljarna, men visst – tittar vi på Växjö kommun så har S+V precis som förra perioden 24 mandat av 61, fast V har ett mer och S ett mindre. Lägger vi till MP så har de ett mindre än förra perioden och sammantaget blir det 27. Inte så mycket att hurra för. De fyra allianspartierna har 29. Detta trots allvarlig kritik från medborgarna mot nya kommunhuset för bortåt miljarden, Trafikplats Fagrabäck och försämrat miljöresultat i ranking, utförsäljning av hyresrätter med mera.

Hör på radion att enligt Novus så har MP plats i riksdagen tack vare stödröster från S och V. Tänkvärt när MP väljer sida att samarbeta med.

Nu ska det bli ordning och reda här hemma! Städa, rensa, plocka och ordna. Läsa, skriva. Lediga helger ska vara regel och inte undantag. Kultur och sociala aktiviteter. Börjar idag. Inga möten denna fredag, helgen fri. Har flera idéer till nya motioner och skrivelser. Kan vara ett helgnöje att formulera sådana också. Ska vägas mot att rensa förrådet!

Carin Högstedt

180921

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

17. sep, 2018

Minnesdag, vandring, personkryss, poolen eller havet? Alghero 23 år sedan

 

 

Dagens blogg från Alghero, vänster och Carin Högstedt

Ytterligare en hälsning från Alghero, Sardinien.

Igår gick jag en rätt lång vandring utmed kusten, norrut bör det vara. Följde stigar i pinjeskogen. Här gick maken L och jag för 23 år sedan, i början på april. Vi var på egenkomponerad resa för att fira min 50-årsdag. Just 1 april gick vi från den lilla kuststaden Bosa Marina i stark kyla och klarblå himmel till staden Bosa, där vi tog bussen till Alghero, där jag nu befinner mig, fast lite utanför själva staden. Det är ungefär 6 mil mellan dessa städer. I Alghero hittade vi raskt ett hotell i själva gamla staden, som vi upptäckte delvis var en gammal kyrka. Fast där hade vi fel; det var ett kloster, inte kyrka. Finns än idag och är ett hotell med konstinriktning. Glömt namnet just nu. Hur som helst. Vi inrättade oss snabbt för några dagar. Vädret blev varmare och vi var på stranden, tämligen ensamma. Självfallet drog vi iväg till fots. Hittade en stig i pinjeskogen och följde den. Minns att vi här såg steglitsar för första gången. Tillbaka gick vi i strandkanten. Så gjorde jag om den vandringen igår, fast kortare, och tänkte på för 23 år sedan, på det som hänt sedan dess och att idag, 17/9, är dagen då maken L vandrade vidare.

Vi åt middag alla sex i sällskapet igår kväll på Villa Maria Pia, spagetteria, i en formidabel miljö och talade om 17/9 och även det tråkiga att Sally, gamla katten, hemma är riktigt dålig enligt dotter som passar alla våra djur som vi som är här har; fem katter totalt och en kanin. Jag misstänkte att det skulle kunna inträffa en försämring för Sally. Hon såg skruttig ut men åt och drack, ville ut och in. Nu slutat äta och åldern har tagit ut sin rätt. Märkligt att det inträffar kanske just denna maken Ls årsdag. Deras förhållande var djupt och ömsesidigt.

Dotter går till graven med nytt ljus och blommor idag. För den som vill se finns annons i Smålandsposten, Till Minne. Har träffat många människor i valrörelsen som velat prata om Lennart och sagt sig sakna honom, uppskattat honom. Tack! Det värmer.

Personröstningen i Växjö kommun är på sluttampen. 47 av 52 valdistrikt räknade. Vår etta, Maria Garmer, leder och har 8% kryss, jag är tvåa med 6,6%. Roligt att två av oss ser ut att hamna över 5% och att av våra väljare kryssar nästan 30%. Engagemang! I övrigt inte mycket nytt om lokala/regionala valresultat. (MP) ska förhandla med allianspartierna har de gått ut med. Väntat? Kanske inte efter storförlusten?

Vilodag med bad efter att åskregnet – som plötsligt dök upp – har försvunnit. Det stora valet här? Poolen eller havet?

Carin Högstedt

180917

@hgstedt

Www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se