10. sep, 2018

Valresultat, bra men kunde varit ännu bättre lokalt, oklart läge i landet

När jag släckte fram på småtimmarna var jag oerhört besviken. Draghjälpen från partiet centralt var inte i den storleken som synts i opinionen. Seriöst arbete verkar inte löna sig. I Växjö kan folket hellre rösta på tomma stolar/vildar än på seriösa partier?

MEN så vaknar jag och börjar granska valnattsresultatet: Fortfarande starka fem mandat i Region Kronoberg. Plus ett mandat i Växjö kommun (borde vara två). Rimligen är det så att jag fått den ordinarie femte platsen.

Går igenom ett antal vallokalsresultat i kommunvalet; Braås 11,0 % – bra jobbat Maria och Björn! Arbetsseger. Araby 13,5, Berg 9,9, Dalbo 13,7, Dädesjö 10,7, Furuby 9,6, Gemla 7,9, Ingelstad 8,5, Norr 10,6, Nydala 14,2 (näst största partiet), Sandsbro Östra 8,0, Teleborgs centrum 13,1, Åryd 8,4. Kungsmadskolan 10,5. Tvåsiffrigt på flera ställen! Bra på orterna utanför Växjö stad. Finns naturligtvis andra siffror som jag ännu inte hunnit kolla. Centrumröstandet är ett exempel: 4,5 %.  Snittet i skrivande stund är 8,1 % i hela kommunen.

Vi hade en makalös valrörelse! Vi har fått många nya medlemmar, aktivisterna har aldrig varit fler. Tyvärr ingen ny majoritet i sikte i kommunen vad jag kan förstå och i riksdagen hänger allt på ett hår. Vilda spekulationer. Finns utlandsröster som inte är räknade med mer som kan rubba nattens resultat. Inte förrän onsdag spikas resultatet.

Inget riksdagsmandat men bra ökning för att vara Kronoberg!

Dagen är fyllda av olika saker att göra inför morgondagens möten, Destination Småland, kommunstyrelsen plus onsdagens resa till Sardinien. Allt eftersatt på grund av valarbetet. Men det var det värt.

Carin Högstedt

180910

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

7. sep, 2018

Valfeber helt enkelt, Mikael Wiehe, Björn Afzelius, V-boa max

Fredag kväll.  Äntligen hemma efter lång dag i valstugan. Snart den avslutande debatten i TV. Ska se den förstås, men börjar kunna varje replik. Om jag tänker tillbaka på den här dagen så är det väldigt många unga människor som ställer frågor och söker kunskap. Många vill också markera att de har röstat på (V) och vill ha pins, tröjor eller tygkasse som markerar var de står. Men inte ta ut något i förskott! Det är bara valresultat som räknas.

Höjdpunkten i vår valrörelse var onsdag kväll i veckan, när Vänsterpartiet Växjö arrangerade konsert med Mikael Wiehe. Ett ekonomiskt vågspel som jag inte var förtjust ifrån början. Men jag medger, det var ett lyckokast. Fullsatt Växjö teater, 400 personer i publiken. För att stötta det hela köpte jag redan i maj åtta biljetter och alla mina närmaste kom, de tre döttrarna, två barnbarn, barnbarnens farmor, svärson. Det blev en magisk kväll och alldeles speciell för vår del på bänk 9. Döttrarna har ju vuxit upp med Wiehe och Afzelius och konserter, som de släpades med på. Inte minst maken L var stor beundrare av de båda. Nu när Mikael Wiehe sjöng de gamla fina låtarna så kom tårarna. Tänk vad Lennart hade uppskattat denna föreställning med en publik som var entusiastisk till max! Ett par av döttrarna tillsammans med maken L och mig träffade för övrigt Björn Afzelius live på järnvägsstationen i Växjö och hälsade på honom en gång för länge sedan. Ja, förutom ett mycket fint arrangemang och konsert, så blev det en minnesstund för oss närstående med Lennart. Tack för det, ni som slitit med förberedelserna! Och det blev ingen ekonomisk förlust…

Fysiskt uttröttad men vid mycket gott mod. Dock - inte ta ut något i förskott! Väldigt många förtidsröstar vad jag kan förstå – vill ha helgen fri för annat. Kö på stadsbiblioteket hela dagen.

Slut för idag. Debatten börjar snart. I morgon valstuga med underhållning, men jag tänker skolka några timmar och åka till Braås och auktion, åtminstone visningen.

Carin Högstedt

180907

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

4. sep, 2018

Sandsbro, Toftagården, Växjö, Tävelsås, Ingelstad, Åryd, Furuby, Nydalavägen, hem

Lysande kväll igen! Sol på väg ner, sjön nästan spegelblank. Krukväxterna helt OK efter den stora torkan och sedan regnet. Rentav jättefina dahlior t ex. Alla de som står i krukor och som jag vattnat hela sommaren. De andra i rabatten är illa åtgångna förutom vinstocken som trivts alldeles utmärkt i torkan och hettan. Skörden skulle nog kunna bli en flaska vin?

Fy tusan vilket slitgöra en valrörelse är! Arma partiledare som ska utstå den ena utfrågningen efter den andra i alla tänkbara media. Har det inte gått inflation i debatter och utfrågningar?

Jag har det egentligen väldigt lugnt. Inte etta på någon lista. Tagit några debatter men inte mängder. Det är väl helt enkelt så att jag hetsar mig själv att kampanja oavbrutet, för min livsluft är politik. Å ena sidan. Å den andra är jag V Kronobergs ordförande och ansvarig för hela faderullan samtidigt som jag sköter uppgifter inom Vänsterpartiet Växjö. Jag kan inte gå och gömma mig. Funderar mycket på livet efter valet när jag envist går och cyklar runt med (V)äxjös Kommunnytt eller andra politiska vardagssysslor. Satt idag med en trave fakturor till V Kronoberg och attesterade. Vad pengar det går åt i en valrörelse!  Och vad avgör valresultatet? Affischer, annonser, broschyrer, facebook? Säkrast att inte utesluta något! En lukrativ bransch för många företag.

Började denna dag med att cykla runt med de sista (V)äxjös kommunnytt  i Sandsbro i en timme. Sedan till särskilda boendet Toftagården i Sandsbro med valsedlar till den särskilda röstmottagningen där idag. Inga problem. Valförrättarna var där. Så till kommunstyrelsens arbetsutskott där vi för första gången fick information om simhallsbygget, som vållat politiska diskussioner på senare tid. Inte så mycket om det behövs en ny simhall som om var den ska vara. För någon tid sedan damp det ner en nyhet från den styrande alliansen plus mp att nya simhallen ska placeras på ett industriområde västerut i staden. Varför det? Jo, det blir billigare än att bygga om och till nuvarande simhall vid Växjösjön. Inga kalkyler, inga diskussioner, bara ett pressmeddelande. Samma metod som när nya kommunhuset lanserades för fyra år sedan. Ju mer pengar, desto mindre förankring och diskussion! Nu  som först fick kommunstyrelsens  arbetsutskott information om de” indikationer” på kostnader att bygga på nuvarande plats (Växjöbornas vilja tror jag) och på Vaktvägen. Finns inga kalkyler, bara indikationer enligt föredragande tjänsteperson. Hoppas innerligt det går att lösa och att nya simhallen ligger vid Växjösjön och att så småningom får Växjös invånare också ett kallbadhus i anslutning till simhallen.

Sedan till partilokalen för att granska posten. För närvarande har distriktet ingen anställd i tjänst, så det är nödvändigt med tid för administration och att vi hjälps åt. Somt faller mellan stolar och annat blir inte gjort helt enkelt i denna situation.

Så var vi två som körde mot Tävelsås, Ingelstad, Åryd, Furuby med Kommunnytt och annat. Tre timmar och vi lyckades stoppa bedömningsmässigt 600 blad i brevlådor, kanske fler. Svettigt. Några trevliga samtal. Så tillbaka för att vara i valstugan respektive knacka dörr på Nydalavägen. Där tog jag på mig en länga lägenheter. Tröttnade snabbt på att knacka, ingen var hemma eller ointresserad. Stoppade material i 48 brevlådor och stod vid Netto och pratade med kunder. Givande. Borde vi ha gjort varje månad.

Äntligen hem och mat! Nu faller skymningen kl 20.00. Demoskop vill att jag tittar på TV4 och utfrågningen kl 21.00 för att ge ett omdöme.  Kanske det. Jonas Sjöstedt är ju med. Solcellslamporna tänds nu en efter en. Om en vecka är jag framme på Sardinien vid denna tid!

Carin Högstedt

180904

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

2. sep, 2018

Solsken i Braås, festival, regn i Växjö, #inteminröst, namninsamling

Från ett ruggigt och regnigt Växjö igår till Braåsfestivalen i solsken! Fullt med folk och händelser, bra politisk debatt, paella gick att köpa och den var jättegod. Rapp och rolig utfrågare i debatten och Vänsterpartiets representant Maria Garmer på hemmaplan och som klippt och skuren för att svara på frågor om landsbygd och ridning t ex. Vi hade infotält och folk var intresserade av vårt kommunprogram med mera.

I Växjö hade Amnesty med fler föreningar manifestation mot rasism. Bra tal och trots regnet en hel del publik. Namninsamlingen finns på Amnesty och #inteminröst. Skriv under uppropet om du tycker vi ska #röstamermänskligt.

Idag cyklat och gått i några timmar med senaste (V)äxjös Kommunnytt. Underbart väder! Många var utomhus när jag kom med blad i brevlådan. Glada tillrop värmer!

Besökt barnbarnen och ätit blåbärspaj som var helt ljuvlig. Så skrivarbete och nu stilla stund på altanen. Mycket innehåll i SvD och DN idag. DN Debatt om ”Den akuta klimatkrisen kräver bred politisk samling”. Tio kända klimat- och miljöpersonligheter har skrivit. Läs gärna! SvD har sex helsidor med ”valguide -så tycker partierna”.

Det blev inget med Släktforskardagarna för min del. Kilometerlånga köer när jag kom dit igår. Väldigt mycket folk!

 Vindstilla. Vackert. Vilsamt.

Gott inför en hård arbetsvecka!

Carin Högstedt

180902

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

1. sep, 2018

Goda krafter, släktforskardagar, mänskliga rättigheter? LSS, amnesti, tvåsiffrig opinion

Det hände igen; två partiledare i TV pratade om ”gymnasielagen” – de unga afghanernas möjlighet att stanna i Sverige om de går i skolan. Lagen beskrivs som hafsverk från många håll och det må vara så. Men INGEN talar om de ca 9 000 ungdomarna som människor i en fruktansvärd situation med hotet om utvisning till ett livsfarligt Afghanistan som ständig följeslagare. Jag tänker på duellen mellan M-ledaren och S-ledaren igår. De görs till en juridisk fråga. Unga människor som varit här bra länge nu, som inget hellre vill än stanna och studera, arbeta, bilda familj och leva ett värdigt liv. De har ingen som helst framtid i ett Afghanistan, där de ofta inte han någon anhörig, aldrig varit där ens utan vuxit upp i Iran, finns inte arbete, civila dör i bombräder så gott som dagligen… Ingen vettig människa sätter sin fot i det landet – UD avråder naturligtvis från resor dit.

Amnesti hade varit smidigt och humanistiskt. Det är mitt partis linje sedan kongressen i februari. Gymnasielagen är ingen ond vilja i, men eftersom den inte accepteras av juridiken så har den förvärrat situationen. För ungdomarna. Idag kl 12.00, lördag 1/9 är det manifestation för dessa ungdomar, på scenen Storgatan i Växjö. Väl mött där!

I förrgår kväll hade Equmeniakyrkan politikersamtal om Mänskliga rättigheter, FN-konventionen. Vi var fyra representanter för fyra partier som svarade på frågor, varav en del var utskickade i förväg. Tidigare hade varit motsvarande med fyra andra partier. Här stod nu V, MP, L och M. Frågorna rörde stöd till ideella organisationer som arbetar med de ensamkommande t ex, ordnar boende och ”familjer” till dem och stöder oavbrutet för att ungdomarna inte ska bryta ihop fullständigt. 18 ungdomar i Växjö kommun är nu utan hem. Föreningen Goda Krafter har avtal med kommunen och gör sitt bästa för att lösa situationen. Får de resurser så det räcker? -Det är snålt, anser jag. Kan bli generösare. Finns vänfamiljer som har flera barn själva och bidraget de får för ytterligare ett barn räcker egentligen inte. Det är heller inga kommunskattepengar, påpekar MP.s representant, vartenda öre kommer från staten. Diakoncentrum är också en förening som har avtal med kommunen. De gör stordåd för utsatta människor av alla kategorier. Bidraget är 300 000 kr om året. En struntsumma i sammanhanget.

Det var ett tämligen bra samtal, där partiföreträdarna visade mer empati än sina respektive partier eller i regeringsställning. Tyvärr var publiken fåtalig och debatt överflödig. De som var där var till dels medlemmar i olika partier och visste precis hur läget är inom området mänskliga rättigheter. Jag är stolt att kunna säga att mitt parti har inte velat hit och dit. Linjen är klar: Permanenta uppehållstillstånd (PUT), familjeåterförening, värna asylrätten, snabb handläggning. Amnesti för de ca 9 000 ensamkommande. Beredskap för klimatflyktingar.

I bilen till kyrkan hörde jag det senaste om LSS. Tre partier har plötsligt ändrat sig. Nu ska barn som behöver sondmatning t ex få assistans och en utredning ska inte inväntas, vilket varit budskapet tidigare, från regeringen S+MP, från C och från M. Mediala reportage om vilken gräslig situation indragning av assistans har ställt familjer i tog skruv, 10 dagar före valet. Under galgen. Pinsamt. Mänskliga rättigheter? FN.s konvention om villkoren för personer med funktionsnedsättningar? Ja, den är också underskriven. Agenda 2030 – FNs 17 mål om jämlikhet, jämställdhet, avskaffa fattigdom, rent vatten, utbildning för alla… Alla länder minus möjligen USA har skrivit under. Dags att gå från ord till handling. Åttonde rikaste nationen håller sig med ”fattigpensionärer”, medborgare som arbetet hela livet och som belönas med en pension som inte räcker månaden ut. - Ja, jag har svårt att få ihop mål och medel, ord och verkstad . Förstår frustrationen som många människor bär på. Hoppas innerligt på ett val som går åt rätt håll – så kallade svaga grupper ska stå överst på dagordningen, inte längst ner.

Behöver inte sägas att dagarna är fulla med valrörelseuppgifter. Igår var jag i valstugan från 10 till 18, med avbrott för lunch och lite ärenden. Tyvärr  regnigt och kallt men fullt av ungdomar med massor med frågor och andra trevliga människor med glada tillrop. Vi studerar opinionsundersökningarna, vi har tillförsikt, dock väl medvetna om att det bara är valresultat som räknas. Fullmäktige tog 4,5 timmar i tisdags, i onsdags gjorde vi sista (V)äxjös Kommunnytt före valet. Det är nu under spridning. Jag ska ägna söndagen åt min rejäla bunt.

Idag lördag är det Braåsfestivalen och jag ska dit i eftermiddag. Innan dess en snabbvisit på Släktforskardagarna, som äger rum i Växjö lördag-söndag. Flera tusen människor från hela landet kommer dit. Men politiken går före släktforskningen för min del en vecka till.

V-partister har ca 7 insändare/artiklar inlämnade till stora tidningen Smp. Det är inte så – om någon undrar – att vi inte skriver; det är trångt om utrymme. En valrörelse för länge sedan vet jag att tidningen utökade till tre sidor med insändare inför valet. Kanske vore idé Smp?

Carin Högstedt

180901

@hgstedt (har problem med kontot f n)

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se