17. okt, 2018

Premiär för nya kommunfullmäktige, en ära att få leda det konstituerande mötet

Så är det överståndet! Jag har öppnat nya fullmäktige som ålderspresident; flest år i kommunfullmäktige som ordinarie ledamot. Det gick bra. Jag hade förberett de olika stegen för att få en ny valberedning och ett nytt presidium tillsatt och det flöt enligt ritningarna. Naturligtvis tack vare att det rådde enighet om val av ledamöter, att de blå-gröna har majoritet, S+V är i opposition och så är det några nya i SD, som vi inte vet så mycket om. I alla fall var de på plats igår. Jag är faktiskt nöjd med min korta insats. Så fort valen var över tog det nyvalda presidiet plats på podiet och det vanliga fullmäktige tog vid. God stämning hela tiden. Många nya som inte lär ha blivit avskräckta på detta möte.

Intressantaste ärendet diskussionen om nya stadshuset, främst ekonomin och fasaden. Gunnar Storbjörk (S) hade ställt en interpellation (frågor) till Anna Tenje (M) om det. Äntligen uppklarat vad som menats med att 85% av kostnaderna för huset var ”säkrade”, vilket vi fått höra många gånger. Fel uppgift, fel ord, fel upplysning. Kanske dock stämmer någorlunda med verkligheten, men som sagt fel uppgift.

Många ärenden men mer av sådant som ska tas beslut om av formella skäl än av debattärenden. Lån beviljade till tre föreningar VFK, ridklubben i Bergunda får låna till tävlingsarena, Öster(Fotbollsfastigheter AB) till ut- och ombyggnad av Myresjöhus arena och Funkibator till anpassning av sina lokaler för personer med funktionsnedsättningar. Gott så!

Absolut roligaste ärendena var medborgarförslag, där förslagsställarna talade för sina idéer. En ung kvinna hade föreslagit hundbadplats. Inte ovanligt – men vi fick en synnerligen intressant föreläsning om vad en hundbadplats är – inte att förväxla med en badplats där hundar får bada. Ojojoj så mycket fakta vi fick och jämförelse med Malmö. Tack och lov var svaret från kommunstyrelsen att utreda behovet av hundbadplatser. Nästa kvinna talade för sitt förslag att renovera en bro i trakten av Gemla (Feretbron), så att den vägen kan användas av hästar och ryttare. Det var avslag med motiveringen att bron är privatägd. Men det är den inte alls! Kvinnan hade gjort en grundlig utredning. Bron har getts som gåva till kommunen för ca 20 år sedan. Kvinnan radade upp bevis för att kommunen har ansvar för bron! Och nu fick den ny- och omvalda församlingen uppleva något som mycket sällan händer; både (C ) och (V) yrkar återremiss och ingen säger emot. Hon, kvinnan med bron,  har klivit upp i talarstolen och ändrat ett beslut från kommunstyrelsen! Jösses.

Nu är klockan sju på morgonen. Gick upp fem, började skriva sex. Dagen är vikt för produktion av (V)äxjös Kommunnytt, så detta är bara förspel i skrivande. Vänsterpartiet har fyra nya i fullmäktigegruppen och det blir lite av paradigmskifte. Bitarna börjar falla på plats. Jag ska försöka inte lägga mig i allting, hålla mig undan så att nya rutiner och idéer får ta plats. Mitt nya liv ska vara mer socialt, mer tid för vänner och släkt. Mer bloggande också! Och släktforskningen ska bli släktträd och kanske någon bok. Så är ambitionen. Helt nytt är inte läget förrän efter årsskiftet. Först då är alla politiska uppdrag tillsatta. S+V har en uppgörelse (återstår några saker) om valtekniskt samarbete och fördelning av poster mellan oss. När det är spikat får V-valberedningen sätta fart. 3 december bestämmer medlemmarna vem som ska få/göra vad i kommunpolitiken.

Satt ute igår när jag kom hem från kommunfullmäktige vid halvsjutiden. 16 oktober, ute och ljumt i luften! Idag en artikel av mig och min partikamrat Mikael i Smålandsposten, en slags sammanfattning av vår inställning till nya kommunhuset, en artikel som förresten bygger innehållsligt på en blogg jag skrev häromsistens. Jag blev rekommenderad av flera att göra om den till en insändare. Gjort!

Carin Högstedt

181017

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

13. okt, 2018

Skogspromenad, TV-serier, till salu - vårdcentral, brittsommar, koppla av - hur gör en?

Vilka dagar mitt i oktober! 20 grader plus. Var på vippen att ta ett dopp i Toftasjön men fegade ur till slut. Inte för sent i morgon för den delen. Tog en skogspromenad på nästan en timme för att få inspiration till bloggen. Hjälpte inte. Fint i skogen men jag har ju fler fåglar vid altanen än jag såg i skogen. Hade i och för sig ingen kikare med mig. En koltrast i alla fall.

Gick upp jättetidigt och såg solen krypa fram bakom skogen på andra sidan sjön. Helt magiskt. Fick arbetslust och jobbade vid datorn hela förmiddagen; artikel, dagordning, brevväxling  etc. Så smyger tröttheten sig på och jag förbannar mig själv för att jag inte kan sitta stilla och läsa en bok. Så då gjorde jag det, det vill säga jag tittade på en TV-serie i Svt play. Eftersom jag aldrig kunnat följa serier innan Svt play fanns, så har jag mycket att ta igen. Jag har ju inte varit och är ju inte så ofta hemma på kvällarna. Därför meningslöst att börja se på något. Nu har den tekniska utvecklingen gjort att det är fullt möjligt att följa serier i alla fall och jag börjar förstå fascinationen. Det är något visst att kunna vräka i sig 10 avsnitt på en gång en sömnlös natt!

Min vårdcentral ska säljas igen. Den började som en vanlig landstingsdriven när jag blev listad där. Sedan har den sålts åtminstone två gånger till privata företag. Nu ägs den av Capio och ska köpas av något annat bolag, minns inte vilket. Vad betyder det ekonomiskt för alla och vårdmässigt för dig och mig som är listade på Hovshaga – förutom en ny skylt på fasaden?

Jättefint utesittarväder. Väljer det och lägger ner aktiviteten på nätet. Ha en skön kväll och söndag!

Carin Högstedt

181013

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

9. okt, 2018

Kommunhusblues, deportationer, simhallsplacering, fågelfrön uppskattas

I den bästa av kommuner hade diskussionen om ett eventuellt nytt kommunhus fått ta tid. En parlamentarisk kommitté (alla partier) hade tillsatts, som fått ta ställning till underlag om nuvarande kommunhusets status, framtida möjligheter och behov av något nytt, placering och storlek. – Hur påverkar den ständigt påhejade digitaliseringen besöksfrekvensen till den kommunala administrationen? - Är det möjligt att fördela olika administration till olika delar av staden eller utanför? Med tanke på den digitala framtiden är tanken inte alls främmande, inte för mig och medborgare har varit inne på det också. -Vad säger nuvarande medarbetare i nuvarande kommunhus om sin arbetsmiljö? – Och vad säger de som arbetar i kommunen men aldrig har någon anledning att besöka kommunhuset om sin arbetsmiljö i skolor och äldreboenden? – Hur blir säkerheten i det nya kontorshuset som samlokaliserar med ett resecentrum? – Hur är tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar och bilburna som saknar både cykel- och kollektivtrafikmöjligheter? – När i tiden är rätt att börja bygga nytt, dvs hur länge håller nuvarande kommunhus? Vilka funktioner är viktiga att finnas fysiskt för medborgarna i ett framtidsperspektiv? Vad får det kosta? – Vad säger medborgarna om de idéer och förslag som kommer upp under en sådan förberedande diskussion? Växjö kommuns medborgare är aktiva och engagerade i sin miljö och framtid, det vet vi. - Ja, tänk om det inte hade startat som ett inlägg i en valrörelse 2014 från den styrande majoriteten, som ville göra bostäder av det nuvarande kommunhuset! Betydligt enklare hade ju varit att bygga bostäder ovanpå stationen. Ett inlägg i en valrörelse som snabbt växte till  en fråga om ett slags monument.

Om en förberedande och djupare diskussion hade förekommit, så kanske det inte blivit någon partipolitisk enighet i alla fall. Då hade olika alternativ kunnat utgöra ämne för en folkomröstning i det nyss överståndna valet. Vi kanske hade sluppit viss hybris (världens finaste parlamentsbyggnad uttryckte ett kommunalråd i fullmäktige – fast något parlament aldrig varit påtänkt att husera i nybygget) och entusiastiska lovord över det vinnande arkitektförslaget, vilket förslag sedan sagts inte gå att genomföra i verkligheten!?!?

Den nu i media pågående infekterade diskussionen om fasaden på nybygget är inte min. Jag tycker och tänker om husens utseenden, men anser mig inte kompetent att uttala mig om vad som är fult och fint. Däremot är jag övertygad om att själva processen gick snett från början. Bara kostnaden (712 milj kr) hade förtjänat att det blivit en valfråga i någon form. Dessvärre dök en ny stor husfråga upp från ingenstans inför denna valrörelse; placeringen av ny/renoverad simhall. Helt plötsligt var den efterlängtade nya simhallen placerad på ett industriområde i stans periferi! Växjöborna reagerade starkt och nu utreds äntligen (hoppas jag) att behålla nuvarande placering vid Växjösjön, centralt och bra för alla kategorier besökare. Dessutom med möjlighet att komplettera med kallbadhus i framtiden.

Trött och hängig. Förkylning på gång? Snart på möte med V Växjös valledning – för utvärdering av valrörelsen.

Köpte fågelfrön (Blomsterlandet) som verkligen uppskattas: Förutom pilfinkar, blåmesar, talgoxar, nötväcka,  så har tillkommit en bofink och en rödhake.

Fin manifestation igår mot deportationerna av unga människor till Afghanistan. Hur många sådana har vi haft de senaste åren? Hur många av de berörda ungas framtid har slagits sönder? Självmord, droger, hemlöshet, kriminalitet, utsatthet, övergrepp… här och där, i Sverige, i Afghanistan.  Döda i bomb-räder där?

Carin Högstedt

181009

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

 

7. okt, 2018

Fredspristagarna, våld mot kvinnor som vapen i krig, porr som inspiration till våld

Bra möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen i torsdags. Bland annat var bygglovchefen där och informerade om hur ett bygglov går till och hanteras. Hur kan det komma sig att med de lagar, regler och förordningar som finns kring hur bostäder och lokaler ska fungera för alla människor – så gör de inte alltid det? Det kan saknas ledstänger, P-platser är för trånga, kontrastmarkeringar saknas… Restauranger  i källarplan som har trappa ner, omöjlig att komma ner till med rullstol? Hur kan de få tillstånd? Det går åt mycket tjat och blir bara dyrare att göra om i efterhand. -Jo, det stavas ”bedömningar”, ”avvägningar”, ”avsteg”. Just de orden återkom. Frågan är hur ofta, hur många avsteg som görs och varför. Det kan vara knivigt att hitta lösningar, men om tillämpningen av lagar och regler har väldigt mycket bedömningar och avvägningar, så sätts ju lagarna ur spel. Har diskrimineringslagen haft någon effekt? Måste kolla. Flera års ändrad tillämpning av LSS har kunnat pågå med rent tragiska konsekvenser för barn och föräldrar.

Peter Grönlunds film Goliat har haft premiär. Jag blev jättesugen på att se den, men får vänta till onsdag. Då kommer den till Växjö. Ser fram mot det. Förstår nu att jag måste se Grönlunds film Tjuvheder också. Bra med sådana filmer att se fram mot.

Så många vi är som gläder sig åt fredspristagarna! Läkaren Denis Mukwege och fredsaktivisten Nadia Murad delar priset för sitt arbete mot det sexuella våldet som vapen i krig och konflikter. Under mina år som aktiv i Kvinnojouren Blenda i Växjö hade jag många informationer till föreningar och organisationer om denna globala farsot: Våld mot kvinnor. Hur ser det ut? Varför? Vad göra? Oftast var det kvinnodominerade föreningar som hörde av sig och ville veta mer. Jag tog alltid upp det faktum att sexuellt våld och övergrepp används i krig. Sett i backspegeln undrar jag om folk trodde att jag överdrev? Eller förmådde inte ta till sig? Jag kopplade också sexuellt våld och våldtäkter till våldspornografin. Men fick en del mothugg. Av män. Som troligen och förhoppningsvis inte var så kunniga om den sortens porr som är övergrepp på unga kvinnor från tredje världen. Sedan läste jag om hur USAs stridspiloter under Irakkrigen i början på 2000-talet hade porrbilder framför sig för att göra sig aggressiva och modiga. Inspiration!

Nåväl. Så bra att just dessa två fått nobelpriset. Gårdagens ledare i Smp, av Martin Tunström har rubriken ”Nobelpris till pingströrelse”. Han berättar om kopplingen mellan svenska kristna kyrkor, SIDA och ekonomiskt stöd till arbetet i Kongo genom en generös donationskultur i bl a pingstkyrkor. Tunström nämner även Läkarmissionen. Och nu blir jag riktigt nöjd. Det kan tyckas konstigt att jag, som inte är med i någon kyrka och inte är troende, stöder kyrkors arbete i andra länder. Men det gör jag. Jag väljer de jag har gott intryck av och då blir det t ex Läkarmissionen. Jag tror det var en artikel om hur de – lyckosamt-  bekämpar könsstympning av flickor i någon del av världen som gjorde mig uppmärksam på just den organisationen. Det är inte så ofta en ledare i Smp gör en glad över att vara en gnutta delaktig i ett så otroligt viktigt arbete, väl värt nobelpris! Men plötsligt händer det!

I morgon manifestationen ”Sverige mot deportationer”, Växjö, ”Speakers Corner” Storgatan kl 18-20. Vänsterpartiet Växjö har kommunal grupp-möte, men vi tar paus och deltar i manifestationen mot deportation av unga människor till det livsfarliga Afghanistan.

Fortsatt trevlig söndag!

Carin Högstedt

181007

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

4. okt, 2018

Brittsommar? Ålderspresident, 61 förtroendevalda, NPM, industriprocesser i vården

Vilken morgon! Intensiv sol, trolska dimslöjor över sjön, klar luft, vindstilla och 0,0 grader,  när jag läste av mätaren kl 7.  Nu gäller det att skapa skydd för olivträdet, citron och fikon. Ska också köpa en svart vinbärsbuske och ersätta den med nuvarande fula snår med taggiga björnbärsrankor med mera. Såg att vattenståndet i sjön är så lågt att det nu är en liten bit sandstrand mittemot min bostad. Aldrig hänt tidigare på de drygt 30 åren i denna lägenhet, såvitt jag minns. Här har båten legat och vi badade där under många år.

 Hade igår en träff med kanslisekreterare Martin om kommande kommunfullmäktige med de nyvalda 61 ledamöterna. 16 oktober ska det vara först ett konstituerande möte, där jag är ordförande enligt regler om ”ålderspresident”. Det betyder att den som suttit i fullmäktige längst blir ordförande för det första mötet. Finns det två som suttit lika länge så avgör den fysiska åldern, äldst vinner. På dagordningen står val av valberedning. När det är gjort ajourneras mötet, den nya valberedningen drar sig tillbaka och kommer ut med förslag till kommunfullmäktiges presidium, ordförande, första vice och andre vice. Så bestäms sammanträdesdatum och var folk ska kunna se när och var sammanträdena finns och lite om innehållet. Annonsering alltså. Fullmäktige är ju enligt lag offentligt. Det sänds på radio och på Öppna kanalen, lokala TV-kanalen i Växjö.

Efter det konstituerande mötet startar så det vanliga mötet med 37 ärenden och den nyvalde ordföranden tar över. Kanske inte så spännande möte. Många ärenden är mer formaliteter, men delårsrapport och revisionsrapporter, lån till tre föreningar, Funkibator, Bergunda Fältrittklubb, Östers IF, borgar för att mötet kommer att ta sin tid.

Vänsterpartiets grupp har utökats med två personer. Vi har fem mandat istället för fyra och vi har tre ersättare istället för två. Det är fyra kvinnor, fyra män och fem är helt nya i fullmäktige. Väljarnas personröster rubbade ordningen så att jag flyttades från femte plats till andra (TACK!) I övrigt har våra väljare kryssat i hög grad och visat sig uppskatta kandidaternas placering. Allt sådant här finns på www.val.se, en guldgruva för statistikintresserade men också om en bara vill se vilka personer som sitter i Växjö fullmäktige för de olika partierna. Vilka är personvalda, det vill säga hade mer än fem % kryss? Vilka kan jag vända mig till med förtroende om det är en fråga jag vill diskutera? Kanske någon jag känner sitter där? En granne?

I förrgår deltog jag i ett seminarium; ”Människan i framtidens vård, om människosyn och begreppen person och individ i vårdsammanhang utifrån patient-,  närstående- och personalperspektiv. ” Inbjuden talare var Per Johansson, idéhistoriker och doktor i humanekologi m m m m.  Med en sådan föreläsning varje dag skulle åtminstone jag må bra mycket bättre. Att sitta och lyssna, ta in och reflektera. Mer sånt i vår tid för utveckling med eftertanke! FoU Kronoberg och Region Kronoberg arrangerade.

Per började med begrepp som individ, person, människa, vårdapparat… Den senare består av vetenskap, teknik och omdöme. Han kom in på taylorismen, lean production och new public management (NPM), alla dominerande styrsystem som utgår från saker och processer. De kommer från industrin och har i hög grad anammats i offentlig sektor, t ex vården. Hur skulle en vårdapparat se ut om omdöme fick styra mer än effektivitet och kontroll? Vilken risk utsätts patienter för i nuvarande system? - Vad händer med mig? Var är jag? Vanliga frågor för den som är inne i apparaten.

Svåra frågor, inga enkla svar. Det slog mig att jag ska ha denna föreläsning i huvudet och läsa delårsrapporten till fullmäktige en gång till. Väldigt mycket processer i kommunens verksamhet numera…

Idag för 45 år sedan föddes min yngsta dotter på Växjö BB. Det var ”Hem till byn” på TV. Jag hann se det, när det blev dags att åka till BB. Jag var ensam hemma med barnen, mannen i Stockholm. Ringde mamma som engagerade en av mina bröder att köra dem från Oskarshamn till Växjö i den sena kvällen för att vara hos de två små döttrarna. Brittsommar i luften minns jag. Kan det bli nu i helgen också.

Idag samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen och ikväll styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Det flyter på utan regeringar vare sig här eller där.

Carin Högstedt

181004

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se