5. dec, 2018

Slutdejtat med kommunstyrelsen, på väg in i omsorgsnämnden, vattenskotrar och forskningsmotion

Så har det gått några dagar igen utan att jag orkat/hunnit med något skrivande. Blev akut sjuk i söndags eftermiddag och är fortfarande dålig; rinnande ögon, näsa, huvudvärk. Trodde alldeles bestämt att det hörde ihop med genomgången av brev, foton, vykort politiska papper, de äldsta från 1940-talet, den ena kartongen efter varandra. Maken L.s dotter och bror och jag höll på med detta hela lördagskvällen och söndagen, fördelade mellan oss till olika ”familjearkiv”. En del hade stått i vårt kallförråd orört i 30 år. Kanske mögelsporer? I varje fall damm. Allergisk reaktion? Inte otroligt alls, men har nu övergått i en vanlig influensa, som jag nyligen vaccinerat mig mot… Usch, så tråkig inledning men jag är inte i toppform.

Mycket har hänt. Vänsterpartiet i Växjö kommun har haft medlemsmöte för att välja folk till de platser vi har i kommunpolitiken. 25 unika personer, 14 kvinnor och 11 män valdes. Många är helt nya och får i allmänhet börja på en ersättarplats. Fullmäktigeledamöterna tar hand om de ”tunga” nämnderna. Jag har nu omsorgsnämnden på min lott, vilket innebär äldreomsorgs- och tillgänglighetsfrågor (för personer med funktionsnedsättningar). Ja! Jättekul! Äntligen får jag arbeta i en saknämnd! Tillsamman med en yngre V-man, som tidigare suttit ett par år som ersättare i nämnden för arbete och välfärd och nu blir ersättare i omsorgsnämnden. Ser fram mot att göra många studiebesök i verksamheterna, träffa anhörig- och intresseorganisationer och driva frågor ur vårt valprogram. Insändare planerad men måste bli av med influensan först. Kan inte glömma hur vid flera tillfällen på senare tid som vi förtroendevalda fått reda på via media om missnöje/missförhållanden med både äldreboende och skolor. Hur ta itu med problem direkt när de blir kända eller ännu hellre förebygga?

Igår var det en stor dag eller vad en ska kalla det: Kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen, sista kommunstyrelsen för den här mandatperioden och min absolut sista kommunstyrelse. Vi var tre ledamöter som slutar för gott, rimligen, det går ju att komma tillbaka. Det var mycket skoj och god stämning under eftermiddagen. Mycket nöjd med att vår motion om mer forskning i skolan, samarbete med universitetet och bra villkor för t ex lärare som vill förkovra sig, fick positivt svar med tydliga uppdrag  – allt för att ha lärare som är trygga i sin pedagogiska roll och som i sin tur skapar trygga elever med bra resultat. Som författare av motionen är jag nöjd och stolt. Ett annat sista avtryck var att jag yrkade på att förbjuda vattenskotrar i strandnära lägen i det nya naturreservatet i Hovshaga, precis som Länsstyrelsen har ansett vara befogat. Voterade och så klart 14-1 blev resultatet. Övriga ville vänta på en utredning- blaj - blaj. Inte stöta sig med någon skoterklubb. -Det är väl sak samma med båtar och skotrar. -Nä, det är det inte. Vi som lever nära båtar och vattenskotrar vet skillnaden mellan en farkost som förflyttar sig och en som pinar oss, för att inte tala om fåglarna, till vansinne med att köra runt, runt och hoppa på svallvågorna.

Så på kvällen traditionell julmiddag med kommunstyrelsen, nu utökad med avtackning av fullmäktigeledamöter som slutat sitt uppdrag. 50-60 personer i konserthusets restaurang med god mat, alkoholfritt dricka, om en inte själv betalar (infört av nuvarande kommunstyrelsens ordförande – bra regel), presenter, blommor, tal och trevligheter. Tänkte själv tala, berätta om vissa händelser från mina många år i kommunstyrelsen, men hade inte röst eller ork för det. Får bli en annan gång.

Nu vila för att komma igång med diverse åtaganden igen.

Carin Högstedt

181205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

30. nov, 2018

Ör-Ormesberga, SRF, Noaks Ark, FoU, Kulturarvscentrum, landsbygdspolitik

Första bloggen denna vecka. Ambitionen är varannan dag. Har klivit över dammsugaren i hallen hela veckan. Allt kan ha ett samband. Vi har haft flera möten med distriktsstyrelsens arbetsutskott – bland annat med anledning av vår planerade anställning av ombudsperson och politisk sekreterare till regiongruppen. Ny intervju idag men sedan ska vi ta beslut.

Kom hem efter 22.00 igår kväll. Var inbjuden till årsmöte med  Ör-Ormesbergas  sockenråd, som ansvarig för landsbygdsutveckling (uppdrag från kommunstyrelsen). Mötet började 18.30. En gedigen sammankomst alltså, som ofta på landet. Jag åkte med kommunens ansvarige tjänsteperson, Joakim till bygdegården i Ormesberga, en mindre (jämfört med många andra bygdegårdar) och trevlig lokal. Hur mycket folk kom det då denna mörka kväll med risk för ishalka, duggregn och blåst? -Jo, drygt 60 personer, fullt hus, 10 % av folket i berörda bygden! Blandade åldrar, ett par nyinflyttade som presenterades. Ordförande i sockenrådet, Anders Hermansson, ledde mötet som innehöll vanlig årsmötesförhandling, presentation av några närvarande föreningar, föredragning av Joakim om speciellt vilka hinder och möjligheter det finns att bygga hus på landsbygden och en punkt de kallar ”Nyfiken på” och som innebär att någon utvald berättar om sitt jobb. En annan del var grannsamverkan och vad som kan göras för att stoppa tjuven. Måste säga att jag har aldrig varit på något årsmöte med så många skratt och högt i tak! Jag var med för två år sedan också och imponerad även då.

Joakim gjorde sin föredragning med både humor och problematiseringar. -Varför inte bygga på åkermark? Varför inte unna någon som sitter på en åkerlapp som ändå inte odlas att bygga ett hus till någon som faktisk vill bo en bra bit från allfarvägen? Det finns argument både för och emot att bygga på viss åkermark. Vi ska ju odla mer mat i Sverige t ex. ”Nyfiken på” var en ung man som bor i bygden och startat en betongfirma för några år sedan. Den har nu 12 anställda och vi fick veta mycket om betong som byggmaterial. Firman jobbar med byggbolag och privatpersoner som kunder och har mycket att göra.

Det som är tråkigt i sockenrådets arbete enligt Hermansson är att det tar sådan evig tid med vissa projekt. Sockenrådet har arbetat fram en trafiklösning för busshållplats och säker cykelväg i Örs centrum. Nu ska Trafikverket göra en trafikplan (ungefär som detaljplan) under 2019 för att dra igång projektet – enligt meddelande från verket ifråga till mig. Tyvärr finns det efter en herrans massa år med önskemål om säker cykelväg etc en skepsis mot sådana uppgifter. Det uppstå en hopplöshet och brist på tillit. ”De pratar och lovar men det händer inget.”

Tre nya hus är på gång i Ormesberga, två i Ör. Ja, det var en givande kväll! Och troligen det sista mötet jag deltar i som ansvarig för landsbygdsutvecklingen. Det hör ihop med att vara ledamot i kommunstyrelsen och den platsen lämnar jag vid årsskiftet. På måndag 3/12 har vi medlemsmöte och utser personer till alla uppdragen vi har i kommunen.

Veckan har också bjudit på ett möte med SRF Växjö (synskadades förening), där jag var ombedd att vara ordförande. Informativt och jag fick med mig några uppdrag att ta reda på vad som hänt med vissa beslut. Gäller att komma ihåg och att rapportera tillbaka. Fick ett vanligt brev på posten igår med förslag på förbättringar för rullstolsburna i den yttre miljön. Bra att folk hör av sig med både stort och smått!

Så hörde föreningen Noaks Ark av sig och kallade till möte där, jag ansågs ingå i valberedningen. Något som jag inte har minne av – en muntlig förfrågan och jag hade svarat ja!? I alla fall hur trevligt som helst att träffa styrelsen i denna välskötta förening i den fina lokalen. Jag har ju ett långt förflutet i föreningen som deras representant i Riksförbundet och har alltid trivts med människorna jag träffat där. Så OK, jag är med i valberedningen!

Styrelsemöte med Bibliotekets vänner, kommunstyrelsens arbetsutskott, träff med FoU Kronobergs chef. Vi gick igenom de ansökningar om forskningsmedel som kommit in, 25 stycken, och varav Vetenskapliga rådet beviljat anslag till 16, sju kvinnor, nio män, drygt 3 miljoner kr. Det är en formalitet att jag som ordförande i FoU-beredningen ska ”godkänna” det som föreslås, men det är intressant att se vad som blir forskat kring framöver. Summan medel är, tack vare maken L.s insatser och tjat som tidigare ordförande, betydligt höjd och det är mycket bra för Region Kronobergs patienter, anhöriga, befolkningen i stort och medarbetare.

Ca 40 pärmar fullproppade med papper har jag packat in i bilen. Det är V-dokument från många års partiverksamhet, mest kommunala sidan, som stått på V-rummet i kommunhuset och i mitt privata förråd. Nu ska jag köra dem till Kulturarvscentrum där folkrörelsearkivet finns. De tar emot, tar hand om och forskare liksom privatpersoner kan söka svar på frågor i framtiden.

Ha en fin första advent!

Carin Högstedt

181130

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

25. nov, 2018

Liljestrand, Larsson, syskonjordbruk, Älghult, Gustav Vasa, Vilhelm Moberg

Bokmässa Kronoberg igår lika givande som den brukar vara. Gick rakt på Älghults sockens hembygdsförening och köpte Älghults Krönika 2018. Den började ges ut 1941. Jag har en hyllmeter krönikor, men inte alla. Det är rätt tjocka böcker och alltid intressant innehåll. Så bland alla bokbord såg jag en bekant bok – ja, där satt han Lars Alldén som skrivit ”Till och från Kvarnamålen. Torparliv 1800 – 1950.” Jag fick boken av min bror Mikael och kunde konstatera att på min morfars farmors sida så är personlistan i Kvarnamålen överensstämmande med många namn i min förteckning över anorna i rakt nerstigande led på morfars sida. När jag studerar närmare idag så fick jag nya personer genom Alldéns forskning, långt ner på 1600-talet. Det är framför allt rötter i Fliseryds och Högsby socknar det gäller. Nu har vi etablerat kontakt, Lars Alldén och jag.

Parallellt med bokborden och mötet med författare pågick föreläsningar på biblioteket, i källarens sal Galaxen. Jag hamnade mitt i en föreläsning om syskonjordbruk, ett 1900-talsfenomen visade det sig. En historiker berättade om sin forskning i detta udda ämne. Mycket intressant! Så historiker Olle Larsson, briljant retoriker, om sin nya bok om Gustav Vasa. Den mannen, Olle Larsson alltså, skulle kunna få publiken med sig på temat att koka ett ägg, om han ville. Verkligen bra berättare och rolig. Den jag gått ner till Galaxen för att lyssna på var Jens Liljestrand, författaren av ”Mannen i skogen”, biografi om Vilhelm Moberg. Jag har ca 100 sidor kvar att läsa av den drygt 700 sidor långa boken. Och jag vill inte att den tar slut! Liljestrands föreläsning var jätteintressant, givande och blev ett porträtt av Moberg, som beskrev den komplicerade mannen väl. Åkte sedan till Arenastaden och Tipshallen, där barnbarns fotbollsmatcher pågick hela dagen. Avkoppling alltså denna lördag.

Tog en timmes promenad idag med flygbladsutdelning. Hade tur – sol, blå himmel! Kändes som det var länge sedan sist.

Carin Högstedt

20181125

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

23. nov, 2018

Företagsbesök, Happy at work, invånardialog, Agenda 2030, julpanik, vargtimmen

Himla bra besök på inkubatorn Företagsfabriken och Videums Science Park igår eftermiddag. Vi var sex personer från V.s kommunala grupp varav fem rätt nya i gruppen som fick en ingående presentation av de nya lokalerna och tankegångarna med dem. Vi träffade flera företag i inkubatorn, som utvecklar spännande tjänster och produkter. Jag märkte att jag behövde en uppfräschning av mina kunskaper. Var för ett antal år sedan vice ordförande i Videum och väl insatt. Mycket har hänt sedan dess, inte minst lokalmässigt. Förutom att Videum bygger och förvaltar lokaler åt Linnéuniversitetet, så är meningen med bolaget att vara ett drivhus för kunskapsbaserade företag i samarbete med studenter och universitetsledningen. Utvecklingen går åt rätt håll, sa VD för Videum, David. Vår guide var Robert och tillsammans med honom träffade vi t ex företaget ”Happy at work”, som utvecklar ett verktyg för att ta reda på hur personalen mår och som passar även små företag. Erik berättade om E-sportkläder som de gör i ett litet spirande företag och hur internationell den sporten är. Sara informerade om koldioxidmätning av olika produkter. Om en ishall ska byggas – vilken är bäst ur koldioxidaspekt? Eller simhall? Ungefär så. Sebastian talade om sitt företag Bravo Hub. Härlig miljö och de nya lokalerna vackra och ändamålsenliga som det syntes. Många mötesplatser.

I övrigt ytterligare en intervju med jobbsökande till V Kronoberg och på kvällen på ”invånardialog” om Agenda 2030, hållbart Växjö, på Katedralskolan. -Vad är viktigt i Växjö kommun inför framtiden? Många tjänstepersoner och politiker där i olika roller, politiken ska framför allt lyssna. Upplägget rätt intressant med olika stationer och flera sätt att förmedla sina åsikter. Publiken till antal ganska begränsad men pratade glatt. Ytterligare sex dialoger ska hållas på olika platser i kommunen. V-partister kommer att vara med på varje tillfälle är ambitionen.

Nu till regiongruppmöte. Avslutar denna blogg i eftermiddag. Insåg i natt att det är dan för dopparedan om en månad och paniken börjar sprida sig. Det går inte ihop sig med alla tankar om avkoppling, brödbak, städning i varje hörn, ha trevliga kafferep eller bufféer, umgås med de nära och kära, ljusslingor inne och ute, dela 800 flygblad, rensa V-rummet i kommunhuset på pärmar och papper, möten, möten…

Återkommer som sagt i eftermiddag. Kom på ordet punktstädning i natt. Vissa ställen putsas men inte alla. Är det möjligt och tillåtet? Ja, jag är uppvuxen i ett hem som städades och putsades noggrant till både jul och midsommar.

Sju timmar senare. Hemma efter ett tre timmar långt regiongruppmöte, det sista för i år. Formellt det sista för min del över huvud taget, eftersom jag inte har något regionuppdrag längre. Men inget hindrar att en deltar ändå, fast utan rösträtt. Kommun och region har så många gemensamma angelägenheter, så det är bra att lyssna av och informera varandra, kommungrupp och regiongrupp. Efter att sedan varit på snabb promenad med flygblad till ett par hundra hushåll - äntligen frisk luft och motion denna vecka - så har vargtimmens julpanik försvunnit. Milde himmel, jag har ju hela jul och nyår på mig att städa i alla hörnen, umgås med barnbarn och/eller ligga och läsa i dagar och nätter! Ingen resa bokad i år.  

Bara två plusgrader ute men vindstilla och riktigt skönt gångväder. I morgon Kronobergs bokmässa bland annat.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

181123

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

20. nov, 2018

En dags kommunfullmäktige från min horisont, trafik- och cykelvägplan, budgetar

Hemma efter en dags kommunfullmäktige, från kl 9.00 till 16.30 med start kl 8.00 för gruppmöte med Vänsterpartiets fullmäktigegrupp. Känner hur den förkylning och lätta feber jag förträngt hela dagen, med Ipren och beslutsamhet, nu är tillbaka. Det är väl OK. Får ta det lugnt resten av kvällen och sova mig i form. I morgon är det viktigaste att producera (V)äxjös kommunnytt, flygbladet som ska tryckas i ca 10 000 ex och ut till folket. Det kommer att gå bra. Vi i gruppen har delat upp skrivandet mellan oss. Manus ska vara färdiga på förmiddagen. Sedan gäller redigering, korrekturläsning och tryckning.

-          Vad hände under de sju-åtta timmarnas fullmäktige idag då? Ja, det är onekligen mycket ord som uttalas och om alla stämde så lever vi i den bästa av kommuner. Och så är de inte.

-          Först fick vi information om nya kommunhuset av kommunstyrelsens ordförande. På dagordningen fanns också en revisionsrapport om just kommunhusprojektet med diverse kritik. Den ska kommunstyrelsen besvara och det tas upp igen i fullmäktige. Tämligen mild kritik men det finns att ta fasta på för både Vöfab (bolaget som styr bygget) och kommunstyrelsen. Jag ställde frågor på både rapporten och informationen.

-          Så fick vi information om simhallsbygget. Kommunstyrelsens ordförande föredrog både historik och nuläget. Inget att anmärka på. Här har Växjö kommuns invånare verkligen engagerat sig, protesterat och fått gehör. Det pågår en förutsättningslös utredning av var och till vilket pris en ny eller om- och tillbyggd simhall ska placeras. Växjöborna är övertygade om att nuvarande placering vid Växjösjön är överlägset alla andra. Håller med!

-          Sedan var det dags för ledamöternas frågestund och idag mycket frågande. Vänsterpartisterna, inte minst, var aktiva och tog upp ISTs lärplattform, lärarlöner, rankingen av utbildningen på plats 188, knepigt möte med trafik på nybyggd cykelväg, stödet till verksamheten på Braåsgården, Kulturvisionen för Ringsbergsområdet.  Ledamöternas frågestund är en framgång i Växjö kommun; korta frågor, korta svar på aktuella problem.

-          Enda interpellationen som lämnats in var min egen om hur Växjö kommun använder möjligheten att i upphandlingar ställa krav på att människor som står långt från arbetsmarknaden anställs. Det är möjligt enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) att ställa sådana krav likväl som krav på klimat- och miljöhänsyn. Jag fick ett bättre svar och mer positivt än jag trott! Ja, Växjö kommun använder möjligheten. Inom parentes inte så konstigt för det har S+V fått igenom via motion för ett antal år sedan. Skit samma, bra svar och det blev en information om något som jag tror väldigt få känner till är möjligt. Sverige är inte särskilt bra. Andra länder är framstående inom detta, som Finland, Belgien, Holland. Bara Växjö kommun handlar upp för en miljard om året. Det ger makt att ställa krav på att en entreprenör ska använda ett antal långtidsarbetslösa i den verksamhet som kommunen köper.

-          Nästa punkt jag var engagerad i var V-motionen om att ta fram en handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionshinder. Den tredje i raden på samma tema. Mycket förståelse och fina ord men inte bifall från övriga partier. Kanske ändå att en viss förståelse kan skönjas. I voteringen fick vi stöd av hela SD-gruppen, som numera leds av en f d tillgänglighetskonsult.

-          Trafikplan och cykelvägplan – alla partier överens på detta mer övergripande plan. Vi i V kunde ha härjat om Trafikplats Fagrabäck och andra planer på att underlätta för bilismen, men avstod. Cykelvägplanen är en god ambition och trafikplanen likaså, även om den senare endast handlar om Växjö stad. Det kommer att bli en uppgift att bevaka varje budget och beslut så att det går mot en ekologiskt och social hållbar framtid.

-          Till slut var det budget för 2019 och framåt på dagordningen, samma budgetar som vi tog beslut om i juni i år.  Det fanns då tre budgetförslag, Blågröna, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets. Nu föreslog vi samma budgetar med några redaktionella förändringar.  -Skulle vi ta om den debatten? Nja. Socialdemokraterna satsade på det. Jag gjorde en rapsodi, en sammanfattning, av vår budget och vad som särskiljer den från de övriga två och vilka omedelbara reformer vi ser nödvändiga att genomföra. Vi kommer att föreslå mycket av innehållet i vår budget i motioner under mandatperioden. Det fick räcka för dagen.

-          Nästan läggdags för att orka med morgondagen. Nöjd med våra insatser under dagen och som Johnny (V) sa: Den mest progressiva budgeten av alla!

-          Carin Högstedt

20181120

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vxjo.se