21. dec, 2018

Dyr och dum nerläggning, 200 år till jämställda löner, citroner, kallt på Dalbo

Väldigt kallt, tokkallt, på Dalbo torg i eftermiddag. Stod där och delade (V)äxjös Kommunnytt tillsammans med Eva och Henrik, båda nya medlemmar i Vänsterpartiet. Kunderna på COOP och ICA var fullastade med varor inför helgen. Vi fick nog ut ca 100 blad på en timme plus samtal.

Citronträdet (ja, mer en buske kanske), som är inne över vintern, har plötsligt fem citroner under utveckling!

Har lyckats lösa det mesta av bestyr inför julen. Fick hjälp av dotter, som tittade in på en kopp te, och löste ett julklappsproblem med hjälp av näthandel. Hon hittade också var jag kunde köpa en ny bok om ”Ätten Stenfelt”. Jag hade gått bet på det. Måste bara ha den.  Det är en släktkrönika. Min morfars syster gifte sig med en Stenfelt. Krönikan lär innehålla ett namnregister innehållande 4 000 personer, ättlingar till Georg Stenfelt, som adlades 1729.

World Economic Forum (WEF) rapporterar att det kommer att ta 200 år innan kvinnors arbete värdesätts ekonomiskt lika med männens i världen. Sverige fick mycket internationell uppmärksamhet när jämställdhetsmyndigheten bildades i januari 2018. Nu ska den läggas ner efter M+KD-budgeten röstades igenom. Ett 60-tal anställda ska sägas upp. Hyresavtalet för lokalerna i Göteborg löper på fem år. Dyr och dum nerläggning av något som skulle verka långsiktigt för jämställdhet och kunna vara en förebild för andra länder. Vilken regeringsbildning ändrar på M+KD-budgeten och satsar på jämställdhet istället? Mot hedersrelaterat våld. Mot våld i nära relationer. Mot prostitution. För det som #metoo-rörelsen visat händer på arbetsplatser. Varför ska just detta område inte ha en myndighet som håller ihop trådarna?

Carin Högstedt

181221

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

18. dec, 2018

Livaktigt fullmäktige, isarena i Öjaby, tiggeriförbud nej tack, pepparkakor, julmarknad i Braås

Hemma efter lång dag med kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunfullmäktige. Hoppade över lunchen för att åka hem en sväng till Tassikatten, som annars undrar vart jag tagit vägen, om det dröjer bortåt 12 timmar.

Rätt livligt fullmäktige, som började med tekniskt strul som tack och lov löste sig så småningom. Fullmäktiges ordförande Bo Frank (M), på mycket gott humör, höll i det hela med  bravur. En enda motion behandlades och det var undertecknads författade om mer forskning inom utbildningssektorn, mer samarbete med Linnéuniversitetet och mellan universitet och pedagogisk personal. Allt för att ge stöd till lärare som vill fortbilda sig och därmed bli än bättre och tryggare pedagoger och ge barn/elever ännu mer trygghet och bättre förutsättningar för inlärningen. Motionen syftar också till att lättare rekrytera personal och behålla dem. Väldigt roligt att kunna yrka bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut som innebär tydliga uppdrag till motionens innehåll. Det var till och med så att  partiföreträdare från så gott som alla partier var uppe i talarstolen och lovordade motionen!

Mötet innehöll många formella ärenden som t ex val av alla ledamöter i nämnder och styrelser. Därtill en del medborgarförslag och många frågor på ledamöternas frågestund. V-ledamöterna aktiva och jag är stolt över ”min” grupp som inte väjer eller duckar för någonting utan står i talarstolen som födda där. Det bådar gott för framtiden.

Ett medborgarförslag om att förbjuda tiggeri avslogs med stor majoritet – endast SD för. Gunnar Nordmark (L) höll ett mycket synnerligen bra brandtal om varför tiggeri inte ska förbjudas. Ett annat medborgarförslag om att använda termen tjänsteperson istället för tjänsteman bifölls av alla utom (KD) och en het debatt mellan Jon (KD) och Magnus P (MP) utspelade sig. Intressant jämställdhetsdiskussion mellan två partiföreträdare inom blå-gröna Växjö (alliansen + MP) och helt plötsligt ett livaktigt och inte totalt förutsägbart kommunfullmäktige.

I helgen var jag på invigning av isarena i Öjaby – jättebra gjort av ideella krafter och privata bidrag – på julmarknad i Braås, där Braåsgården m fl ordnat ett mycket trevligt arrangemang plus på sedvanlig karateuppvisning, där barnbarn visar sin skicklighet. Så pepparkaksbak med barnbarnen och nu finns det pepparkakor för ett helt år framåt; katt, grisar, bockar, häst, gubbe, gumma, måne, stjärnor, hjärta… Ja, vissa är vackra, andra mindre snygga, men alla är goda och hemgjorda inklusive degarna, två olika som jag inte prövat tidigare.

I morgon heldag om kommunens internbudget. Ska dessutom producera ett (V)äxjös Kommunnytt tillsammans med övriga V-ledamöter i kommunfullmäktige. Skriver min del ikväll eller i morgon bitti.  Sedan ska julbestyren ta över förhoppningsvis. Dåligt samvete för att jag inte fått iväg julbrev till vissa av maken L.s vänner utomlands, men det ska bli av i morgon kväll. Det finns ju för den delen ett liv även efter julafton.

Carin Högstedt

20181218

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxio.se

 

14. dec, 2018

Småfåglar saknas, grönaste kommunen, lussefika, fossilfritt, tillgänglighet

-          Var är alla småfåglarna? Kajor, skator, kråkor, men de små? De brukar ju samsas om fröautomaterna. Konstigt. Sista helgen i januari är det fågelräkning igen. Har blivit en succé enligt Bird Life, som ordnat räkning av Vinterfåglar runt Knuten sedan 2006.

Äntligen en sammanhängande artikel som beskriver tillståndet i ”Europas grönaste kommun” när det gäller fossilbränslefritt och de ambitiösa miljömålen; de uppfylls inte. De är orealistiska. De till och med motarbetas med mer flygtrafik. Inget nytt egentligen men bra att dagens granskande artikel i Smp gör en rejäl genomgång av läget. Inte muntert alls. På sistone fick jag faktiskt fram en motivering till på vilka grunder Växjö kommun fick priset (delat med ytterligare en kommun) Green Leaf Award av EU-kommissionen. Motiveringen är i sammanfattning modiga politiker och långsiktigt engagemang med ambitiösa mål och åtgärder. -Ja, det är ett politiskt engagemang med lång historia. Behöver bara nämna Stefan Edman, som en gång i tiden var S-politiker i kommunfullmäktige. Ambitiösa mål – absolut! Men de uppfylls inte, det är det som är haken. Inte ens det rätt enkelt uppfyllbara att handla ekologiskt och/eller närproducerade livsmedel! Det blev ett sparobjekt! Med tiden har den politiska glöden falnat. De starka framåtsyftande åtgärderna saknas. Planerna på en återbruksby blev en tummetott. Solkraftskampanj, nej tack. Att räkna in utsläppen från hela konsumtionen, det vill säga även import och konsumtion utanför Växjö kommun, nej tack. Inte så enkelt men det vore något att komma först med! Fast jag tror Göteborg gör det. Att satsa på samarbete med större företag för att diversifiera arbetstiderna, så inte alla slutar och börjar jobben samtidigt. Nej tack. Skulle annars vara en klimatvänlig linje istället för att bygga jättelik Trafikplats Fagrabäck och kapa naturreservat.

Ingen skugga ska dock falla över VEAB (Växjö Energi AB) som levererar fossilbränslefri fjärrvärme och fjärrkyla!  Det är verkligen värt en eloge (och ett pris).

Hoppas på mer glöd framöver! Det har ju med tiden blivit en alltmer brinnande angelägen sak att hejda uppvärmningen.

 Igår sista mötet med Kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsorganisationerna för det här året och mitt sista överhuvudtaget, eftersom jag lämnar kommunstyrelsen. 2002 tror jag att rådet bildades och jag kom in som ordförande. Rådet består alltså av representanter för de olika föreningarna för synskadade, rörelsehindrade, hörselskadade etc plus några politiker. Eva (C) ordförande, och jag kunde konstatera att vi inte har haft några samarbetsproblem, tvärtom. Vi har även haft landsbygdsutvecklingen som ansvarsområde och det har också funkat. Kan vara svårt att tro att C och V kan fungera ihop när en tittar på TV och hör tongångarna där, men det är något enklare på kommunnivå. Plus en god personkemi.

Hur som helst så kan jag bara tacka den här rörelsen för allt jag lärt mig om olika funktionsnedsättningar och hur villkoren i samhället kan se ut. Hoppas bara Växjö kommuns ledning snart kan inse behovet av mål för tillgänglighetspolitiken – vems ansvar? – med vilka medel? - vad ska göras och varför? - vart ska vi?

Gårdagskvällen avslutades med lussefika i bostadsrättsföreningens samlingslokal. Så trevligt! Det är ju annars nästan  bara sommartid en träffar folket som bor i kvarteret.

Nu är det plus 0,3 grader. Jag går ut och sätter mig på altanen en stund. I morgon invigning av isbana i Öjaby, julmarknad i Braås plus lite bestyr inför pepparkaksbak med barnbarnen på söndag.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

181214

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

12. dec, 2018

Avgiftsfria bussresor, Diakonicentrum, bokslut för kommunala uppdrag

Julen närmar sig fortare än fort. Blandar nu möten och skrivarbete med att angripa tavlorna här hemma med trasor, putsmedel, dammvippa… Sedan bokhyllorna. Får bli årets julstädning.

Trevligt adventskaffe i söndags med hjälp av döttrars bakande av lussebröd och pepparkakor. Vi var 12 personer och en hund och det gick bra. Varken hunden eller katten Tassi brydde sig om varandra.  Lite förjulafton för samma personer träffas då också, men på landet i Gasslanda.

Näst sista kommunstyrelses arbetsutskott igår. Rapport om inläsningstjänst för synskadade, som varit nerlagd ett bra tag. Beslut om att ersätta tjänsten med något och bl a digitala tjänster på webben. Skulle göras under hösten, denna höst. -När händer det något i praktiken? – Inte bara jag verkar ha gett upp om det. Tar upp det på kommande sista utskottsmöte på tisdag. Igen. Men inga större stridsämnen på dagordningen.

När jag tittar i kalendern på nästa år ser jag tomma tisdagar, förutom fullmäktigetisdagen varje månad. Omsorgsnämnden har möten onsdagar, en gång per månad. Stor skillnad i kalendern att inte ha kommunstyrelseuppdrag! -Ja, ett tomrum som ska fyllas med… Vi får se. Många planer, men inget bestämt.

Samtal om att nu kommer ett medborgarförslag om avgiftsfria bussar för personer över 80 år. Vilket i ordningen? År ut och år in kämpar folk för detta som den ena kommunen/regionen efter den andra inför: Låt pensionärer åka buss avgiftsfritt på dagtid när bussarna ändå kör med gott om plats! Jag kommer att rösta för alla förslag åt det hållet och vänsterpartiet kommer att driva frågan i Region Kronoberg (och i kommunen), så snart den nya mandatperioden är inne, det vill säga från 1 januari 2019. Hur länge ska det styvnackade nejet från övriga partier fortsätta? Vilken är poängen?

Fick iväg en artikel till Smp igår. Varit dåligt med sådant ett tag. Handlar om omsorgen och de förslag på förnyelse vi gått till val på. Hoppas på snabb publicering.

Vår nya kommunala grupp bådar gott. Vi hade ett första möte i måndags kväll och var väldigt många jämförelsevis. En stor grupp nya, många kvinnor, verkar på bettet.

Bra i Smp idag 12/12 med partikamraten Anders Göransson, som också är volontär på Diakonicentrum och har uppdrag i Diakonirådet i Svenska Kyrkan. Diakonicentrum är ett synnerligen viktigt nav i arbetet för de som behöver en fristad, en måltid, värme, ett samtal, gemenskap, något meningsfullt att göra. Verksamheten sköts mycket ideellt med litet stöd av Växjö kommun. Avtalet är uppsagt och oron är stor. Blir det något bidrag över huvud taget? Inget svar ännu.

Lyssnade förstrött på radion om nya turer i talmannens regeringsansträngningar. Presskonferens igen. Han fick frågan om vilken betydelse hans vice talespersoner har. Har själv funderat på det. Tyvärr inget tydligt svar. - Tas besluten gemensamt eller inte? Nja, håller dem informerade. Vill faktiskt veta: vilken roll har de? Lyssna på information eller påverka, lägga sig i?

Ska nu fixa några ärenden, bl a en present till Per Schöldberg (C ), som har avtackningslunch idag. Är anmäld och hade gärna deltagit men hosta och taskigt innehåll i bihålor gör att jag avstår att umgås med en massa folk. Måste bli av med eländet. Tänkte att jag ska avstå från att besöka vårdcentralen och att tjata till mig antibiotika. Satsat på apotekets receptfria utbud. Kanske feltänkt. I morgon ska jag vara betydligt piggare. Det är mitt sista möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen. Kommer dock fortsätta att driva tillgänglighetsfrågorna från min plats i omsorgsnämnden.

Carin Högstedt

181212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

9. dec, 2018

Regeringscirkus, Grazia Deledda, Moberg och Greta, Svälten, Braås, nobelpristagare

Halv sju söndag morgon. Läser ifatt några tidningar. Dagens ETC fredag 7/1. Johan Ehrenbergs ledare: ”Gå i opposition”. ”Hur svårt kan det vara att förstå att 40 % röstade rödgrönt och 60 % röstade blåbrunt?” Ehrenberg menar att det inte går att komma framåt med angelägna reformer genom att driva borgerlig politik. Därför ska socialdemokraterna gå i opposition, för att organisera, bygga nytt underifrån – allt för att rädda världen, vilket han anser fullt möjligt. 84 dagars ”regeringsförhandlingar” (nu är det 86) och ”mediacirkus” om det vi visste före valet… Känns bra med annan vinkel än de borgerliga ledarskribenternas. Ingen ond vilja i att försöka hålla SD utanför påverkan, men kanske leder cirkusen åt motsatt håll? Det kommer nya val. Vad händer då om en S-ledd regering med stöd av C genomfört marknadshyror, försämrat arbetsrätten, fortsatt ta ut vinster ur välfärden… Tänkvärt. Hoppas bara Dagens ETC orkar överleva ekonomiskt.

I SvD lördag 6/12 finns en helsida om ”Nobelpristagaren som glömdes bort lite för fort”: Grazia Deledda. Hon fick som andra kvinna i världen nobelpriset i litteratur och kom till Sverige för att hämta det 1927. Hon var från det inre av Sardinien, fyraårig folkskola, hade egentligen allt emot sig. Men lyckades! Läs gärna och notera hur hon blivit behandlad genom åren, av sina italienska kollegor. Redan 1951 utesluts hon från listan på de ”värdiga” nobelpristagarna.

1995 reste maken L och jag till Sardinien, en av de bästa och intressantaste resorna vi själva komponerade. I förberedelserna upptäckte vi Grazia Deledda, lånade en bok av henne (fanns i magasinet på biblioteket), läste och sökte upp hennes hem på Sardinien. 2017 var jag återigen på Sardinien med en av döttrarna. På en utflykt på inre landsbygden berättar invånarna att de har en nobelpristagare i bygden, att de både läser och hyllar henne. Så läser jag i artikeln i SvD av Cecilia Schwartz, docent i italienska vid Stockholms universitet, om hur hon, Deledda,  är på väg mot en ny renässans. Bl a är hon med i en ny pocketserie med 14 nobelpristagande kvinnor (ja, det torde vara alla) i litteratur.

På tal om litteratur. Vet väldigt mycket om Vilhelm Moberg efter att ha läst Jens Liljestrands bok. Fick tyvärr inte Augustpriset men ”Svälten” är säkert också värd priset! Ska läsa den i julhelgen, av Magnus Västerbro. Det enda jag frågar mig efter ”Mannen i skogen” är hur ser hustrun Gretas liv ut? Finns något skrivet om henne? Skrev hon själv? Liljestrand nämner henne i meningar som ”äktenskapet knakade i fogarna”. Inte alls konstigt med tanke på Mobergs nära relationer till andra kvinnor. Men hur löste Greta sitt liv?

Gårdagen blev avkoppling. Hade äntligen blivit kvitt det mesta onda i huvudet och körde till Braås och auktion på morgonen för att kolla grejerna – ska ses irl, nätet är inte samma sak. En av döttrarna dök upp och vi bänkade oss och satt i salen några timmar. Går att bjuda via nätet, per telefon och i salen. Jag lyckades som vanligt nosa upp några intressanta saker men som vanligt fann jag mig överbjuden innan jag ens hade börjat. Det har ju gått att bjuda på nätet en vecka ungefär. Firman verkar ha allmoge som nisch, extra roligt, tycker jag. Kom över ett syskrin, originalmålat och daterat 1801, märkt D?D, DJD, tror jag. Kan vara Dorotea Jönsdotter? Vild gissning. Dorotea inget vanligt namn i landsbygdens arbetarklass vad jag vet. Skrinet är ett enkelt träskrin, välbevarat men självfallet finns lite skavanker efter mer än 200 års liv. Tycker om att fantisera kring riktigt gamla saker. Vad har de varit med om?

Ska idag ha adventsfika (knytis) här hemma för åtta – tio personer. Nu röja och ordna. Regnat mycket, över 20 mm de senaste dygnen. Ska kolla vattenståndet i sjön när det ljusnat.

Carin Högstedt

181209

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se