22. feb, 2019

Tvåsiffrig opinion, Greta Thunberg, sjukhusbygge kontra primärvård, Röjar-Ralf, rågbullar

Japp! DN/Ipsos idag: (V) har tvåsiffrigt, 10 % (avrundad siffra)! Ett halvår efter valet har vi ökat med 2 %. Det går inte fort, men är nog stabilare än att åka hiss upp och ner! Må det fortsätta uppåt med klok progressiv politik på alla nivåer.

Greta Thunberg är en helt otrolig tjej, som väcker beundran var hon än är och talar. Nu senast i Bryssel. Hon ger andra ungdomar hopp och framtidstro; det går att förändra. De unga har gjort sina läxor och väntar nu på att vuxna ska ta itu med klimatet och det de lovat i Parisavtalet. Greta tycker vuxna agerar som bortskämda barn. ”Vi har börjat städa upp i er röra och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara” (SvD 22/2). Fantastiskt vad Gretas skolstrejk lett till! Det kan vara den globala vändpunkten!

Igår skrev Bengt Järhult och Christer Petersson, båda distriktsläkare, en tänkvärd och insiktsfull artikel om det stora sjukhusbygget i Växjö, bygga till och om på nuvarande plats i centrala stan eller nytt på annan plats? De båda skribenterna menar att primärvården (vårdcentralerna) är hårt trängd i Kronoberg. Finns statistik från Dagens Medicin 13/2, som ger regionen nästan sämsta plats på satsningar på primärvården. I åratal har det talats om ”den nära vården”, om tillgång till psykiatri och geriatrik på vårdcentralerna, om kontinuitet och trygghet i den nära vården, så att människor med förtroende vänder sig till vårdcentralen i första hand. Det lättar naturligtvis på trycket på sjukhusen. Hur – om det genomförs enligt beslut och planer – påverkar utvecklingen av primärvården behoven av plats på sjukhusen? Det var min första fråga till fastighetschefen som informerade V-gruppen häromdagen. Svaret var att det som i Kronoberg kallas ”vård nära kronobergaren” (ungefär) inte har satt några tydliga spår. Nej, så är det tydligen, men då är det ju hög tid för politiken att visa i konkret handling vad det betyder!

De båda skribenterna är oroliga för att kostnader för ett nytt sjukhus äter upp resurserna för närvården. Befogad oro förstås. Snabbutredningen som nu pågår för definitivt beslut i april bör kompletteras med olika extern expertis, tycker de. Samma tanke framfördes av Carl-Olof Bengtsson (S) häromdagen. Dilemmat är att om inte nytt sjukhus-beslut så ska nytt stort hus, L-huset, på nuvarande plats sättas igång. Ja, regionpolitikerna har en del att bita i.  

Möjligen var rubriken på ett reportage i Smålandsposten 20/2 lite vilseledande: ”Nytt sjukhus kräver dubbelt så stor yta”. -Ja, markyta kanske, fast själva sjukhusytan skulle enligt info kräva färre kvm än det gamla ombyggda. Så behovet av mark beror då på hur själva byggnaden ser ut och placeras plus P-platser. På fullmäktige på tisdag ska vi få information om sjukhusplanerna av regionstyrelsens ordförande (M).

”Röjar-Ralf kraschar internet”. Så heter filmen som barnbarnen och jag såg igår. Skickligt gjord och i botten ställer den existentiella frågor om digitalt innanförskap eller utanförskap, vilken värld vill vi leva i? Uppskattades av barnen och även av mig, men två timmar med dessa animerade effekter väl långt.

I övrigt spelade vi spel och jag förlorade i Memory i vanlig ordning. Blev i förrgår plötsligt sugen på mammas rågbullar, varma, direkt från ugnen med smör som smälter. Bakade igår morse och bjöd barnbarnen på. Tja, de smakade inte som mammas. Hon använde nog fint rågmjöl, mitt var fullkorn. Barnen måttligt förtjusta, jag nöjd med resultatet. En ambition är att baka en omgång varje vecka och slippa köpebrödet. Lunchen åt barnen med mycket god aptit. Snabbmakaroner och småköttbullar. Tillbaka till småbarnsåren! Falukorv eller köttbullar och snabbmakaroner, stående diet.

Inte bara baka rågbullar; måste också skärpa mig och skriva aktuella, angelägna artiklar om kommunpolitikens händelser och icke händelser. Det vi gör inom (V), motioner och interpellationer, blir normalt inte nyheter i media. Facebook och twitter i all ära, men där når vi långt ifrån alla kommuninvånare. Skärpning!

Isen på Toftasjön gick upp för flera dagar sedan! Idag kallt men sol och helt underbart vackert. Löfte om värme. Kajorna har tagit makten över fågelmatarna. De hittar alltid möjligheter att komma åt maten, även om fröhusen inte är för större fåglar. I övrigt ett par talgoxar och blåmesar.

Ha det gott!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

18. feb, 2019

Spännande regionärende: Nytt sjukhus i Växjö eller? Goda siffror i opinion o medlemsökning

Hemma efter trevligt och informativt möte med V.s regiongrupp. Först Region Kronobergs fastighetschef som informerade via bl a en film om ett mycket stort ärende; renovera och bygga till nuvarande sjukhus i Växjö eller bygga nytt utanför stan. Utredning pågår. Ett första beslut ska tas redan i april. Behoven av att riva en del och bygga nya hus på nuvarande plats för sjukhuset i Växjö redovisades. Byggarbetsplats i 20-30 år. Trångt. Många ytor inte rationella. Nytt sjukhus blir mer flexibelt och rationellt. Kräver mindre yta än ett om- och till- och påbyggt existerande sjukhus. Därför kanske nybygge är mindre kostnadskrävande än att klämma in ännu mer på en redan trång yta med svårigheter för ambulans att ta sig fram och för lite P-platser? Inte lätt detta. 7,3 mrd är en rund summa för ett nybygge. Någon lämplig placering är ännu inte officiell. Pågår säkert undersökningar av möjliga platser. Spännande ärende! Carl-Olof Bengtsson (S) har en artikel i både Smålandsposten (18/2) och Smålänningen (15/2) om att skynda långsamt med beslut. Kloka tankar om ekonomi och att regionens utredning bör granskas av oberoende experter. Det kan ju handla om den största investeringen i länets historia. Om ca 8 år kan det vara klart för invigning!

Så tog vi beslut om ett par nya motioner och planerade gemensam träff med V-partister i Region Kalmar och Jönköping samt några studiebesök. Konstruktivt och enhälligt möte.

Underbart ljus, lite soldis, när jag körde hemåt vid fyra-halvfem! Isen har inte gått upp ännu. Väntar ivrigt på det.

Skriv- och läsarbete, men lugn vecka. I morgon distriktsstyrelsemöte.

Roligt att på Radio Kronobergs webb kunna se att V i kronoberg hade en medlemsökning 2018 med 104 personer, 34 %.  9,6% i senaste SIFO är också bra. Nästa tvåsiffrig?!

Carin Högstedt

190218

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

15. feb, 2019

Plusrekord Alla hjärtans dag, protester mot LOV, bra lag om tillgänglig digital service

Kollade på 14 februari i maken L.s och mina dagboksanteckningar, från 2004 till och med 2018. Ingen Alla hjärtans dag något år med så många plusgrader som i år. En gång plus minus noll. Något år var vi utomlands båda två. Nu blommar vintergäcken. Hoppas det håller i sig. Jag har grovstädat altanen och invigt utesäsongen med 20 min i korgstolen. Satt när mörkret föll och granskade vilka solcellslampor som lagt av. Bara några stycken, som nu är ersatta. Men, men, det är bara mitten på februari!

Haft ett par från möten hellediga dagar under veckan – eller näst intill. Jag är så ovan vid det livet att jag tror det är lördag, när inte klockan ringer och jag måste iväg. Men blodtrycket är bra och hjärtat slår jämnt.

Motionen om att inte tillämpa LOV (Lagen om valfrihet) för särskilda boenden blev en insändare i Växjöbladet-Kronobergaren idag. Tack för det. Anhöriga m fl skriver insiktsfulla insändare i Smålandsposten om vad LOV ställer till med och konsekvenserna för vård- och omsorgstagarna. Växjö kommun går bra ekonomiskt – många fler miljoner i bokslutet 2018 än de resurser som saknas i just omsorgsnämnden. Folk noterar orimligheter.

Läser att den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service kan få motsatt effekt (Dagens samhälle 14/2)! Från september 2020 kräver lagen textning i webbsändningar. Kommuner som sänder eller överväger att sända fullmäktige via webben tänker sig att sluta med det på grund av att textning blir ett krav. I Växjö kommun har teckentolkning av två möten per år införts. Borde självfallet vara alla, men en bra början. Textning för 1,5 milj hörselskadade är bra och inte bara för denna stora grupp utan även andra, t ex personer med annat förstaspråk än svenska. Här tar offentlig sektor ett steg framåt i tillgänglighet för alla och då finns det tydligen kommuner som vill kringgå den lagen. Det är tragiskt. Det  pratas vitt och brett  om digitalisering, men sannerligen inte om hur alla ska bli delaktiga av den digitala servicen.

Dags att sätta punkt för skrivbordet denna fredag. Svag sol ute och 6,7 grader plus. Sportlov nästa vecka och heldag med barnbarnen, årets semleparty hos mellandottern och olika styrelsemöten.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

190215

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

12. feb, 2019

Trevliga träffar IRL, Tehusrörelsen, EU-val-strid, hejda studentflykten, Enzo, Räppe

Kom hem ca 20.30 igår kväll. Vet att nu väntar Tassi ivrigt på mig efter flera timmars ensamhet. Sätter nyckeln i dörren. Då ser jag till vänster på bordet vid dörren, där sitter en annan katt och väntar på att jag ska öppna. Det är en praktfull lurvig en, som gärna låter sig kramas. Försöker säga att det är fel dörr, men den ger sig inte. Vill in. Ja, gärna det, men inte så bra att möta Tassi (som säkert sitter på andra sidan dörren) med denna katt i sällskap. Troligen bråk direkt. Vems kan katten vara? Den är varken mager eller tilltufsad, har troligen bara smitit ut. Väljer att ringa på hos grannen Ann, som jag vet har en innekatt, ej bondkatt, och två hundar. Kan det vara hennes? Nix. Hon har ingen egen katt längre. Hon stänger in hundarna och undersöker om det finns chip eller något. Jo, i all päls finns ett halsband och telefonnummer. Ett SMS senare är ägarna kontaktade. Katten heter Enzo och är en korsning maincoon och norsk skogskatt. Slutet gott. Men oj, vad vi blev förtjusta i Enzo! Trevligt möte!

Trevligt möte också på lunchen! Uppsöker en pizzeria som jag inte besökt på flera år. En man slår sig ner och berättar vem han är: en granne från mitten på 70-talet. u är vi vänner på sociala media och har positiva kontakter på nätet. Pratstund live och äntligen fick jag klarhet i att vännen och forna grannen är samma person. Har inte varit hundra på det.

Innan dess under dagen information till fullmäktige om nya digitala systemet för talarordning, voteringar, handlingar. Blir två talarstolar. Bra förändring. Vi V-partister får nära till den ena och slipper då som hittills kryssa oss fram mellan bänkarna. Idag ska min kommunala ipad bytas ut till en ny. Hoppas övergången blir hanterbar.

Så hade vi fullmäktigegrupp och gick igenom ärendena till kommunstyrelsen idag och fullmäktige senare i månaden. Gott om ärenden. Många medborgarförslag, en S-, en V-motion, detaljplan för Regementsparken (hoppas verkligen det blir avslag!), köp av marken där den anrika stärkelsefabriken i Räppe ligger för 15 miljoner. Vi är tämligen nöjda med svaret på vår motion om att göra insatser på olika sätt så att fler studenter fortsätter bo och arbeta i kommunen/regionen efter avslutade studier på universitetet. Det kräver bostäder och arbete och kanske mer därtill. Förslag till svar innehåller ett tydligt uppdrag, så vi köper det.

Därefter kommunala gruppen med mycket god närvaro och många punkter och diskussioner plus årsmöte. Motionsförslag från mig om motion om att inte fortsätta med LOV för särskilda boenden. Godkänd direkt och lämnas in idag. Rapporterade från konferensen ”Gör små saker med stor kärlek”, om nya i Sverige och psykisk ohälsa. Regional konferens och jättemycket publik som ägde rum två dagar på universitetet, samma program båda dagarna. Bl a talade Soheila Fors om hedersrelaterat våld och om Tehusrörelsen, som är en fristad på några platser i Sverige för människor som är utsatta för hedersvåld. Vi beslöt nu att göra besök på en sådan fristad i Jönköping för att se hur de arbetar.

Och vi tog många andra framåtsyftande beslut.

Hör på radion att det seglar upp en strid till Vänsterpartiets EU-valkonferens i helgen. Partiledningens – av mig efterlängtade – förslag att inte driva ett utträde ur EU går nu andra emot. Skrivit många kongressmotioner om att ta bort kravet på utträde ur partiprogrammet och tyckte – när Jonas Sjöstedt gick ut i vintras i en artikel med ny inställning - att nu hade partiet äntligen hunnit ifatt. Äntligen! Men nu är vi där; diskutera utträde/ej utträde istället för vad vi vill med vårt deltagande i parlamentet. Eller? Jag är orolig. -Nä, det finns mycket att önska och arbeta för att EU var annorlunda. Det är inte det. Men vi är med och det är bara en folkomröstning som kan besluta om utträde.

Carin Högstedt

20190212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

8. feb, 2019

Evelid, Ingelshov, Bågen - folkligt engagemang, Steve Sem-Sandberg Lodz

Vilken upplevelse! Igår kväll kl 18-19. Lyssnade på författaren Steve Sem-Sandberg på Växjös stadsbibliotek. Bibliotekets vänner arrangör. Var hemma på eftermiddagen. Kände mig frusen efter att ha plöjt fram genom vattenpölar och modd i ett par bostadsområden med (V)äxjös Kommunnytt. Ut igen, lite motvilligt. Men jag hade åtagit mig att stå i kassan, så… Steve Sem-Sandberg. När augustprisvinnande ”De fattiga från Lodz” kom 2009, så blev jag intresserad och lovade mig att läsa den. Det har inte blivit av! Pinsamt. Här sitter jag denna kväll och har inte läst något av denne synnerligen intresseväckande författare.

Gott om publik. Hörde inte någon ens hosta under föreläsningen. Steve berättade om tidigare böcker och mest om den kommande som heter ”W”. Manus lämnades in i förrgår! Boken kommer i september. Sju års skrivande ligger bakom. Det är inte enkelt att kort beskriva vad böckerna handlar om; det är de svåraste livsfrågorna. Vad händer med människor under starkt tryck i krig t ex? Vad händer när barn med intellektuella och fysiska funktionsnedsättningar eller dåliga familjeförhållanden samlas ihop i eutanasisjukhus (i Wien t ex) för att dödas med överdoser av mediciner? Vilka är människorna som utför dessa handlingar? Vi är väl många som sagt och tänkt: Aldrig att jag hade ställt upp på att fösa barn och gamla in i gaskammaren eller medvetet mörda svaga barn, gamla och sjuka! Men det vet vi väldigt lite om. Så vad händer med människor under tryck? Och varför vill ingen ta ansvar efteråt? Sjuksköterskor på eutanasisjukhusen sa, att de hjälpte barnen till en bättre värld.

Mycket av det som Sem-Sandberg skrivit om (behandlingen av polska judar i Lodz t ex) har inte varit känt innan eller gömt undan. Det är unikt material, dagböcker, patientjournaler, som ligger till grund. Vi som gick ut från biblioteket tillsammans sa att det kändes som vi fått en smäll rakt in i bröstet. Föreläsningen stärktes för min del av personen, att se författaren, som närmast gav ett lite blygt intryck. Ja, det var en upplevelse på en timme som kommer att sitta i mitt medvetande så länge jag har något.

Intressant på ett helt annat sätt också omsorgsnämndens möte i onsdags. Det var fullspikat i A-salen i kommunhuset. Runt väggarna satt bedömningsmässigt 40 engagerade kommuninvånare, som ville stoppa nerläggningen av särskilda boenden och koncentration av alla korttidsplatser till Växjö stad. Någon kanske bara ville lyssna. Omsorgsnämnden har aldrig haft så många besökare tidigare, hörde jag sägas. Det ärende som lockade så många besökare och som hade lett till namninsamlingar, som överlämnades och redovisades lades tack och lov först på dagordningen. Det redogjordes för av tjänstepersoner och så småningom blev det politisk diskussion. S+V överens om att säga nej, inte minst av etiska skäl, SD yrkade återremiss, övriga var för nerläggningar och koncentration. Ingenting rubbades. Jo, den detaljerade tidsplanen för flytten togs bort. Blev förvånad över att grundproblematiken, LOV, inte diskuterades. Förvånansvärt många inlägg om direkt personliga erfarenheter av vård och omsorg.

Mötet blev mycket långt. Vi hade efter vårdboendena Evelid, Bågen och Ingelshov m fl beslut om internbudget med olika yrkanden, åsikter och frågor. Varför har måltidsupplevelsen  blivit sämre i enkäter? Varför ökar fallolyckor? Varför har vissa särskilda boenden väldigt dåliga resultat i enkäter med de boende? Hur dåliga resultat får verksamheter visa innan det händer något? Är dessa ständiga jämförelser med hur det ser ut i riket eller i jämförbara kommuner relevanta över huvud taget? Det sista är något jag har börjat tänka intensivt på. Är allting bra om det är lika dåligt överallt? En eloge till Benny Johansson (M), som är mycket påläst och ställer frågor bakom den lite glättade sifferfasaden.

Utan tvekan ett intressant uppdrag att sitta i den här nämnden. Var så engagerad i ärendet Evelid etc att jag nog inte uttryckte mig så stringent som jag hade velat. Tyvärr, alla engagerade, vi förlorade saken. Ibland hjälper inte ens en folklig opinion.

Carin Högstedt

20190208

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959