9. mar, 2019

Alltid 8 mars, jämställdhet i politiken, jamstalldhet i litterära världen, Moa och Harry

Internationella kvinnodagen igår, en mycket bra dag för min del. Återkommer till det. Tidningarna har som vanligt mätt jämställdheten på längden och tvären denna dag. DN har två braskande sidor om den politiska representationen. Den toppas av foton på tre kvinnor i SD, det minst jämställda partiet, och rubriken ”Kvinnorna nyckeln till mer makt för SD”. Måste säga att jag reagerar. Varför inte skriva om de partier som lyckats med jämställdheten? Exempel: Andel kvinnor ledamöter i riksdagen per parti: MP 75%, V 68%, M 56%.  Kvinnor ledamöter i landstingen/regioner per parti: V 58%, L 52%, S 50%. Andel kvinnor ledamöter per parti i kommunerna: V 53%, MP 51%. Går man bakom dessa siffror och studerar maktens fördelning ser det annorlunda ut, men självfallet är det mer troligt att en kvinna blir kommunstyrelsens ordförande om det finns gott om kvinnor på uppdrag i partierna. Som sagt: Varför inte skriva om de som har lyckats bygga en grund för en jämställd fördelning av makten inom politiken? Och som bedriver en politik för jämställdhet! Stolt över mitt parti i detta avseende, mycket stolt.

I SvD igår 8 mars finns en helsida med nya jämställdhetsministern, Åsa Lindhagen (MP). Rubriken är ”Viktigt ingripa tidigt mot hedersförtryck”. Bra att hon tar upp detta. Jag ser i faktarutan att i januariavtalet finns en punkt om att ”brott med hedersmotiv ska utgöra en egen brottsrubricering och en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv ska införas”. Hög tid! Gör nu! Skrev en artikel till Smålandsposten på temat hedersvåld inför 8 mars. Ännu inte publicerad. Men lika angelägen varje dag för den delen.

Det hände en hel del på 8 mars. Jag valde att se Maj Wechselmanns film om Moa Martinsson. ABF arrangerade visning i 23 städer i Sverige och återigen denna vecka var jag på Palladium i Växjö och såg en stark film. Kunde varit fler där men vi som kom var nog alla nöjda med att få den 1,5 timmar långa berättelsen om kvinnoöden i allmänhet och Moas i synnerhet.  Vi är ju också många som börjat vårt vuxenläsande med Moas ”Kvinnor och äppelträd” till exempel. Väldigt starkt om Moa och Harry Martinssons liv tillsammans, hur Moa hjälpte, stöttade, livnärde den sjuke Harry, skrev rent hans dikter osv.  Samtidigt som hon själv skrev och så småningom sålde massor med böcker. I media och litterära kretsar var Harry uppburen, akademisk, fick priser. Moa skrevs ner, populär bland folket, men det hjälpte inte. Idag ser vi den patriarkala strukturen, som slår blint, men troligen insåg inte Moa hur hon bidrog till den genom att ständigt rycka ut för Harrys skull. Jag tror inte det.

Så till nästa arrangemang; (V) Växjö, Ung Vänster, Palestinagruppen, IKFF, Amnesty m fl hade gemensamt program och fyllde Café Fontaine både med publik och väsentligt innehåll. Tal, musik med ”Pusy Power”, information, feministiskt quiz, namninsamling för samtyckeslag i Danmark, poesi av och med Tina Persson (mycket bra!) med mer. Vår fullmäktigeledamot Maria Garmer höll ett mycket suveränt tal om hur en kan pendla mellan hopp och förtvivlan en Internationell Kvinnodag. Mycket är gjort, men mycket är ogjort.

Två citroner av åtta ligger plötsligt på golvet. Har de ramlat från busken eller är det Tassi som har lekt? Lite mjuka är de men gröna. Ska testa saften lite försiktigt.

Höjdpunkt nästa vecka är arrangemang av Bibliotekets Vänner torsdag 14 mars på Stadsbiblioteket. Då kommer Stefan Edman, förr lärare på St Sigfrids folkhögskola, kommunfullmäktigeledamot (S) i Växjö, författare om existentiella frågor, miljö, klimat… Mot alla odds? är rubriken. Ska bli mycket intressant att lyssna på en dialog mellan Stefan och Christer Petersson, Bibliotekets Vänners ordförande, författare, läkare m m. Växjö stadsbibliotek kl 18.00.

Är väldigt lite intresserad av Mello, men på grund av John Lundvik ska jag se finalen ikväll, förhoppningsvis ihop med barnbarnen. Hoppas verkligen att denne fantastiske son av Växjö med sina Mamas vinner!

Carin Högstedt

20190309

@hgstedt

www.carhog14.se

www,maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

6. mar, 2019

Kapernaum, Hamnarbetarna, slavläger, (V)äxjös kommunnytt, 8 mars

Så skönt att Hamnarbetarna kommit i hamn så att säga och kunnat komma fram till ett acceptabelt avtal efter mycket lång konflikt! Det lönar sig att stå upp för principer och sina medlemmar.

Mamma med tre barn berättar i P1 hur det varit under flera års slavläger hos IS. Fruktansvärt är ett ynkligt ord.  Vad händer med barn som ser sin pappas huvud rulla på marken och får hans blod på kläderna? Ser sin mamma säljas gång på gång i lägret. Ett under att alla tre lever och har kommit undan IS.

Har filmen Kapernaum på näthinnan. Såg den i söndags på Palladium i Växjö, där Folkets bio har bio kontinuerligt. Filmen är något utöver det vanliga, sannerligen. Se den! Utspelar sig i Beirut, Libanon, där miljoner flyktingar vistas. Vi ser miljön och villkoren ur barns ögon. Vi ser vad som händer när människor varken har pass eller ID, pengar eller mat och drar sig fram på svartarbete, barnarbete, handel med människor. Mitt i allt elände finns ändå kärlek. Även elaka och misshandlande föräldrar beskrivs med viss empati ur deras underifrånperspektiv. Vilka andra utvägar har de haft? Inte minst i Beirut finns miljoner barn i den miljö som filmens huvudpersoner lever i. I andra läger ytterligare miljoner barn utan hopp om en annan framtid än lägerlivet. Många av dem får viss hjälp av olika organisationer, om de har tur och är på rätt plats vid rätt tillfälle. Se filmen! Den är värd alla lysande recensioner den fått! Unik.

Intensiva arbetsdagar måndag-tisdag med kommunala gruppmöten, besök Åryd med (V)äxjös Kommunnytt i delvis snöyra men också vårljus mellan molnen. Anna, rätt ny medlem med för första gången. Bra och framtidsinriktat samtal om unga kvinnors situation. Haft problem med inloggning till kommunpadda och blir som alltid helt konfys, när det inte fungerar. Fick hjälp av snälla, hjälpsamma IT-avdelningen. Försökt göra rätt när jag lagt in mina sammanträden på nätet för att få sammanträdesarvoden. Tror inte jag lyckats ännu. Folk tror jag överdriver eller skojar när jag säger att jag har en blind fläck i huvudet som gör att jag inte klarar att fylla i blanketter rätt, antingen de är på papper eller nätet. Men jag har ett sådant funktionshinder, vad det än må kallas. Fobi för instruktioner? Nätet är värre än papper förstås. Ångestskapande.

Två dagar utan inbokningar framför mig. Ska användas väl till både politiskt arbete och annat. Snö ute, men den lär försvinna under dagen. På fredag Internationella Kvinnodagen! Händer en hel del i Växjö. Läser för övrigt Gunnela Björks biografi om ”Kata Dalström, agitatorn som gick sin egen väg”. Hoppas där få kunskap om vad som hände i Växjö, när hon i början på 1900-talet häktades för uppvigling. Bland annat. Ska också jobba med några idéer till den ”kompetensförsörjningsplan” som omsorgsnämnden ska ta beslut om nästa vecka. Ett viktigt dokument, inte minst ur kvinnors perspektiv.

Carin Högstedt

20190306

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

3. mar, 2019

Sju års uppdrag slut, kattskulptur, LF, Toftagården, Äldreguiden, La Graciosa

Tidig söndag morgon. Somnade tidigt, gick upp före sex. Ätit god frukost med Naturmorgon i P1 i bakgrunden. Intressant och lugn rytm. Bra för både kropp och själ. Sjörapporten funkar också bra som lugnande. Som poesi. Och funnits i evighet. Nu gryning. Plusgrader. Har regnat. Skumläst SvD och DN.

Hittar en turistisk nyhet i DN: En åttonde ö i Kanarieövärlden, La Graciosa! Den är bebodd, ingår i ett naturreservat, bil- och vägfri. Cykelväg finns. Blir intresserad. Maken L och jag besökte sex av de sju Kanarieöarna, bodde på fyra av dem. El Hierro var vi inte på. För besök på La Graziosa kan man flyga till Lanzarote och ta färjan därifrån. Och ja, det går också att ta tåget från Sverige till spanska Cadiz och färja därifrån. La Graziosa beskrivs som torrt och ödsligt med berg på norra halvan, sand och sten i övrigt. Passar för vandring, snorkling, dykning, cykelutflykter, Det är lugnt! En gång läste jag om Cap Verde, när det nyss öppnats för charterturism, att där fanns absolut inget att göra. Det gjorde att jag drev igenom att vi, maken L och jag, åkte dit, även om det var lång resa. Det blev två gånger till och med. Karga, torra, öppna landskap, oändliga stränder med gott om space och få måsteupplevelser – skönt!

Igår lördag hade V Kronoberg sin årliga distriktsårskonferens. Vi var ca 40 ombud från de olika partiföreningarna i länet och övriga från distriktsstyrelsen med fler. Nu har jag definitivt lämnat ordförandeskapet efter ca 7 år. Avtackades med en magnifik kattskulptur, gjuten i flytspackel, väger 7 kg. Den är tillverkad av två kvinnor i Åseda, varav en var med som ombud för V Uppvidinge. Vilken present! Katten är inte behandlad med konserveringsmedel av något slag och ska stå lite skyddad. Det blir under tak på altanen. Min katt Tassi var omedelbart framme och nosade på denna kompis. Jag lyckades föreviga detta ögonblick. Ska se om jag kan förmedla det på nätet. Politiska nyheter från gårdagen: Staffan Sandström  fortsätter som distriktsordförande. Han gick som vice ordförande in för mig när jag lämnade vid årsskiftet. Det blir bra. Ny kassör blir Anders Göransson. Några nya ledamöter i styrelsen. Jag är ersättare i styrelsen och lär delta i alla möten men utan totalansvaret för dagordningar och allt kom ihåg som följer med att vara ordförande.  Mötet innehöll gäst från partistyrelsen, Sarah från Blekinge, som satte oss i arbete i workshops. Tog också ett uttalande och beslut om bidrag till Hamnarbetarna och strejkkassan.

I fredags utflykt med (V)äxjös Kommunnytt nr 2, nyproducerat, till Vikaholm, Tävelsås, Ingelstad och byar däremellan. Vi var tre som hjälptes år och fick ut många blad, bortåt 8-900. Tyvärr överansträngde jag min artroshöft och hade problem med att röra mig igår. Tror att jag har meniskskada i ett knä också. Bättre idag och ska ta itu med utdelningen i Sandsbro.

Trevlig träff med representanter från Lärarförbundet i torsdags. Mycket att prata om, livlig diskussion. Måste ha regelbunden kontakt med facken för att få info från olika håll om hur saker och ting förhåller sig. Alltför mycket får vi nys om genom media. Gäller generellt om t ex arbetsmiljöproblem.

I morgon besök på särskilda boendet Vikaholmsallén, Attendoägt, ett av våra LOV-boenden. Här har boende och anhöriga såväl som personal tagit upp olika problem. Dåliga betyg bekräftas i Äldreguiden (Socialstyrelsen). Så hur gör nu ledningen för att få nöjda vårdtagare? Oavsett driftform och annat så är ju huvudsaken att vårdbehövande gäster har ett gott liv!!! Räknar inte med att genom en eller två timmars besök kunna få grepp om verksamheten, men något snappar en ju alltid. Fortsätter sedan med det kommunala Toftagården, som har nöjdhet 100 % i flera parametrar. Om jag själv skulle välja ett boende idag så ligger ju Toftagården nära till hands i Sandsbro, där jag bott sedan 70-talet. Men det är inte det som avgör; det är kvalitén, möjligheten till utevistelse, aktiviteter och att personalen har tid.

Carin Högstedt

190303

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

27. feb, 2019

Nya insikter på fullmäktige, fler studenter ska stanna, (V)äxjös kommunnytt nr 2 under produktion

Tre intensiva dagar denna vecka har passerat. I morgon endast en träff med lärarfacken och möte med V Växjös nyvalda styrelse. I måndags hade vi årsmöte, som kombinerades med fest och underhållning för medlemmar och andra nyfikna och intresserade. Blev lyckat på Café de Luxe. Åtog mig att vara sekreterare för mötet och var även del av valberedningen. Alla valberedningens förslag gick igenom utan gnissel och nu är Elisabet Flennemo ny ordförande. Johnny Werlöv avgick på egen begäran, av tidsbrist. Mycket folk och många av våra nya medlemmar dök upp!

Igår fullmäktige med många ärenden och energikrävande. Fem timmar. Dock inte så långt som jag trodde. Resonemang i gruppen efteråt om vad vi skulle skriva i (V)äxjös Kommunnytt nr 2 detta år. Fördelade uppgifter och jag var uppe vråltidigt för att säkert hinna det plus protokollet från årsmötet för att sedan gå på omsorgsnämndens arbetsutskott idag.

Väldigt fint väder och varmt idag. Ska bli kallare dock. Bra cykelväder. Måste få cykeln till vårservice.  Hörde fiskmåsarna i natt. Alltid härligt ljud.

Så vad hände på fullmäktige? Tja, många medborgarförslag avverkades. Växjö kommuns invånare är verkligen aktiva och väcker förslag som inte skulle komma fram, om vi inte hade systemet med förslag från medborgarna. Allt fler, vad jag uppfattar, väljer att få svar i fullmäktige och inte berörd nämnd. Några kommer dit och talar för sitt förslag. Sålunda var en medborgare i talarstolen igår och pratade för ”en handlingsplan för särskilt begåvade barn”. Han gjorde det på ett sätt så vi som lyssnade fick en ny insikt i vad det kan medföra att vara ett barn med särskild begåvning. Fick applåder!

En motion från (V) behandlades och fick lovord från alla håll. Den handlar om att få fler studenter och unga människor att välja Växjö som bostadsort efter avslutade studier. Det är bara 11 % som stannar. Stockholm 65 %, Örebro 22 %. Klart vi kan bli bättre – med fler intressanta arbetsplatser och företag, bostäder förstås. Kanske finns det annat som krävs för att vara riktigt attraktiva. Roligt att kunna påverka genom motioner, även i opposition. Jag tror det är den tredje motionen på raken som blivit mycket välvilligt behandlade. Men våra motioner är inga dussinförslag, om jag ska skryta lite.

På omsorgsnämndens arbetsutskott behandlades ett förslag till kompetensförsörjningsplan. I vilka yrken kommer vi att ha brist på personal framöver? Vad kan vi göra åt det? Noggrann genomgång av förslaget med många frågor och svar.  Jag har lite idéer till fler åtgärder, som jag tar upp senare vid nämndmötet. Är ersättare i utskottet och kan inte yrka där.

Finns mycket mer att säga om vad som avhandlats både igår och idag, men slutar här och nu för idag.

Carin Högstedt

190227

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

24. feb, 2019

"Hemma igen", Lundvik! sänkta skatter finansierar inte välfärden, primärvården igen

Söndag morgon efter John Lundviks seger i mello. Såg ihop med barn och barnbarn ute på landet. För Lundviks skull! Sol och spegelblank sjö. Lite is här och där men mycket öppet vatten. Plusgrader. Nästan hundra på att jag såg två fiskmåsar igår över sjön. Mycket tidig ankomst!

Igår – äntligen – någon som säger sig sluka SVT-serien Hemma igen! Inte hört någon kommentera den serien innan - mer än mina döttrar. Karin Thunberg, känd journalist och krönikör i SvD: ”Som en veckotidningsföljetong i min ungdom – och därmed totalt avkopplande”, säger hon. Själv är jag närmast förhäxad av denna serie! Kommer nya avsnitt måndag, tisdag, onsdag varje vecka. Läggs ut kl 02.00 på natten. Ofta ser jag nya avsnittet sådär kl 03, 04 redan. Vad den handlar om? Allt. Australien är platsen. Kärlek, passion på liv och död, ränker, över- och tjänsteklass, politik, mord… Just love it.

Johan Ehrenberg skrev ledaren i Dagen ETC i fredags (22/2) om ”Rädda socialister räddar ingen planet”. Budskapet är i korthet att det finns pengar i Sverige och det finns teknik att ställa om till hållbar framtid och samtidigt ge invånarna större frihet, allt i ett. Det är befriande att läsa. Låter så enkelt och självklart. En tioårig omställning till bättre elnät och så el till så gott som alla transporter, tåg, rälsbussar, bilar, bussar… Men jag skulle vilja att vi skulle få lyssna på en debatt, eller hellre utfrågning, med partiföreträdare representerade och Ehrenberg. Är det möjligt det Ehrenberg säger? Varför sker det i så fall inte? Hur ska vi komma loss? På bästa sändningstid i SvT.

Läsvärt i DN Debatt idag, 24/2. Åtta representanter för läkarna i Sverige skriver om behovet av reformering av primärvården, som är ”underdimensionerad, underfinansierad och kännetecknas av brist på allmänläkare”. Intressanta goda exempel från t ex Kalmar län, där ett tätt samarbete med kommunerna, ambulansen och Kalmar lasarett har kunnat minska ”onödiga och dyra sjukhusinläggningar”. Jag tror att hur politiken hanterar primärvården kontra sjukhusvården är en synnerligen viktig vårdfråga, där det krävs politiska beslut, inte bara allmänna goda uttalanden och floskler utan åtföljande resurser. I Region Kronoberg handlar det också om eventuellt nytt sjukhus och dimensionering av det, men primärvårdens utveckling är en nationell angelägenhet av högsta rang.

Alltid roligt när ens egna reflektioner och frågor ställs av andra i media; SvD idag, Claes Lönegård: ”Januariavtalets(JA) ömma punkt – vem betalar för skattereformen?” ”Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att inse att förslag och principen krockar med varandra”. Nä, det räcker med att ha varit kommunpolitiker ett antal år för att se det kontradiktoriska i  Jas 73 punkter. Sänkta skatter skapar inte resurser till kommuners äldreomsorg, regioners vård. Miljöskatter är ett trubbigt inkomstverktyg, då de ju ska ha som konsekvens att bli obehövliga.

Idag bjuder dotter på den traditionella semlefesten, hemlagade förstås. I övrigt förbereda kommande veckas fullmäktige och omsorgsnämndens arbetsutskott. V Växjö har årsmöte och vänsterfest. Träff med lärarfacken, produktion av (V)äxjös kommunnytt och som avslutning på lördag V Kronobergs årskonferens.

Carin Högstedt

190224

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se