26. mar, 2019

Blåsig tisdag på cykel, snart EU-val, "Haggan", storlommens ankomst

En vanlig tisdag – utan möten. Tillbringade förmiddagen på cykel laddad med flygblad. Fint väder - men vilken blåst! Folk gick dubbelvikta och jag höll på att välta med cykeln. Nu ikväll verkar det lugnare. Ska sätta mig ute en stund senare. Nästan färdig med flygbladen. Ett område kvar. Det får bli i morgon förmiddag.

Söndagen möte i V Kronoberg inför EU-parlamentsvalet 26 maj, EU-valskola med partistyrelseledamot. Rätt bra dag med tillfällen att agera i grupper, både som vänsterpartist och med annan partifärg. Såg någon statistik på att valdeltagandet beräknas bli betydligt högre än tidigare.

Besök av maken L.s dotter från Lund söndag-måndag. Vi fick mycket gjort, inköpt, pratat och åt indiskt till lunch igår.

Såg dokumentären om Josefin Nilsson. Omöjligt att inte bli depp.

Ska vara ordförande för Bröstcancerföreningens årsmöte i veckan. Ska bli trevligt och också intressant att höra hur de ser på vården i Region Kronoberg.

Börjat läsa Aase Bergs ”Haggan”.

Nu ut och lyssna efter storlommen. Ser i mina fågelanteckningar att den brukat höras och synas i början på april. Kan nog komma tidigare än så en sådan här vår.

Carin Högstedt

20190326

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

23. mar, 2019

Vårstädning, vårfåglar, vårblommor, fuckcancer, klimat, Vikaholm, Dalbo

Lördag morgon. Snart till Braås och liveauktionen där. Lyssnat på Naturmorgon till frukosten, om fågelskådning per cykel, vårfåglar och olika alger. Trevligt. Igår passerade en man min altan och frågade om jag hört storlommen än. Det har jag inte. Ska uppehålla mig mer ute, så jag kan lyssna på fåglarna. Nu är temperaturen helt OK med varma kläder och filt om benen. Suttit ute runt en timme två kvällar i sträck. Börjat röja altanen. För mycket saker. Även om jag ser altanen som ett rum i lägenheten. Gör inte så stor skillnad på ute och inne. I övrigt städat hela veckan, fönster, golv – fixat. Skönt!

Som skrivits i onsdags – jag deltog i ProLiv Kronobergs årsmöte. Blev invald i styrelsen som ordinarie ledamot. Fick frågan i höstas och bad om betänketid. Ville höra med några andra kvinnor som jag tyckte skulle passa. Men till slut sa jag ja. Förstår och ser i årsmöteshandlingarna att det verkligen är ordning och reda med både papper och pengar. Mötet leddes med bravur och en föreläsning av en urolog följde. Varför börja med detta uppdrag då? Jo, jag tycker jag kan bidra med anhörigperspektivet efter att ha levt med dotters bröstcancer under några år (hon är frisk nu) och maken L.s cancer som startade i prostatan. Som anhörig blir en ”medsjuk”. Och jag vet ju att föreningen ProLiv är för allmän screaning, modell mammografi, vilket jag är fullständigt övertygad om ska bli verklighet i Kronoberg och Sverige. -Inte så enkelt får en höra. Nej, inget är enkelt, men fullt möjligt och nödvändigt. Kommer att rädda många liv. Ser fram mot uppdraget och att sätta mig in i ämnet. Kände mig välkommen.

Igår startade spridningen av (V)äxjös Kommunnytt, nr 3 2019. Se vaxjo.vansterpartiet.se! Skulle åkt till Ingelstad och Tävelsås, men ingen mer än jag anmälde sig till den aktiviteten. Delade Vikaholm själv, lagom stort med artroshöft. Uträttade en massa nödvändiga ärenden och deltog sedan i fredagsstrejken för klimatet utanför kommunhuset (det som har bygglov). Trevligt, folkligt, prestigelöst. Nästa fredag ska det bli korvgrillning! En av initiativtagarna har skrivit ett medborgarförslag om vad Växjö kommun ska göra för att leva upp till klimatmålen. Inte inlämnat ännu såvitt jag vet, men väldigt bra. Hon visade det igår. Skönt att det finns medborgare med framtidstro och entusiasm

Från strejken till Dalbo torg, där vi var tre V-kvinnor som spred Kommunnytt direkt till folk plus i ett av höghusen. Träffade en äldre man som berättade mycket från sin uppväxt och sitt liv. Han visade sig vara väl införstådd med politiken både på lokal och nationell nivå. Men han hade inte trott att E B-T (KD) skulle börja ta upp samtal med SD. -Jo, menar jag, det har varit tydligt ett bra tag nu. Håller helt med Amanda Sokolnicki, DN ledarsidan idag: ”Inte modigt”. Bara början!?

Nu slutskrivet för att komma iväg till Braås och auktionen. Ute börjar det lysa blått i gräset. Scillan är på väg upp.

Carin Högstedt

20190323

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

20. mar, 2019

Evelid, flyttcirkus, företagsklimat, medborgarengagemang, simhall, livscykel

Onsdag morgon efter ett kommunfullmäktige igår som gick undan. Fyra timmar och med mycket info, bland annat om fem alternativ till placering av simhall, lite om kostnader och innehåll. Kommer att krävas mycket mer utredningar, innan det går att välja! Alltför mycket fokus på investeringskostnader. Vad säger en livscykelanalys? Vad kostar driften, underhåll, räntor, städning, energi? Hur länge beräknas simhallen hålla? En annan aspekt är möjligheterna för Växjö Simsällskap att ha verksamhet under byggtiden. P-platserna. Varför just 300 P-platser. Fick inget svar på vilken P-norm som använts. Behövs verkligen ett P-hus?

I övrigt fick vi information av Lena Nyberg, chef för nya myndigheten MUCF, som hanterar ungdomsfrågor, bidrag till föreningar, demokrati och inflytande. Roligt med denna nya arbetsplats i kommunen. Vår partigrupp planerar ett besök där.

Det hettade till på allmänhetens frågestund. Tre medborgare ställde frågor och hade åsikter om flytten av hyresgäster på äldreboendet Evelid. De var väl insatta, upprörda och har nog förlorat tilliten till politiken. Svaret på varför de gamla och sköra människorna ska flyttas är ”organisationsförändring”. Berörda vill ha trygghet, lugn, empati, förståelse under sin mänskligt att döma sista tid och i sitt sista boende. Total konflikt. Och i onödan.

Tomas Thornell (S) ställde frågan om varför det tar sådan tid för omsorgsnämndens myndighetsavdelning att besluta om placering av personer som fått plats på särskilt boende, 8 – 9 veckor. Det var andra gången han frågade ordföranden i omsorgsnämnden Ulf Hedin (M) om detta. Nu kom ett svar: Sjukdom och hög arbetsbelastning på myndigheten. När jag frågade på nämnden häromdagen, så fick jag inget svar.  Kan det vara så att det är ett sätt att spara pengar? Fördröjningen är anmärkningsvärt lång.

V-motionen om företagsvänligare myndighetsutövning, Rättviksmodellen, genom råd, stöd, dialog och debitering efter tillsyn - inte i förskott - fick tyvärr inte bifall. Övriga partier ville avvakta en utredning om att införa Rättviksmodellen i hela landet. Lite intressant att andra kommuner går före och att speciellt (C ) och (M) varit pådrivande. Det är bara att googla och läsa om den ena kommunen efter den andra, motioner och insändare. Rättviksmodellen handlar om livsmedelsföretag - jordbruk, butiker, restauranger.

Har ägnat ”håltimmar” åt att göra en grundlig vårstädning. Helgen gick i stort sett till det. Tog lite ledigt och besökte Kulturarvscentrums öppna hus och lyssnade på ett föredrag om det medeltida Växjö. Fortsätter idag med städningen och ska också till årsmöte med ProLiv – Kronoberg. Mer om det senare.

Igår kväll skrev vi manus till (V)äxjös Kommunnytt för skick till trycket denna morgon. Lite snärjigt tidsmässigt med korrekturläsning, men det gick nog bra. På fredag ska det börja spridas – i brevlådor, på nätet, på stan lördag 11-13.

Carin Högstedt

20190320

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

Bra om alla använder telnr 0706214959. Det är det enda numret jag kommer att ha från i sommar någon gång.

15. mar, 2019

Fridaysforfuture, serviceresor, Greta, NPM, existentiellt, minuträkning, körkort krävs

Fredag kväll. Hemma efter liten utflykt med en av döttrarna till Hovmantorps Folkets Hus, där det är visning inför auktion i morgon. Kollade grejerna men hittade inget vi måste ha. Innan dess möte med V-gruppen i Region Kronoberg och träff med ledningen för Serviceresor (färdtjänst och sjukresor). Bra genomgång av vad nya avtalet innebär. Förbättringar miljömässigt med fossilfria bilar. Kvalitetskontrollant anställd. Egenavgiften för sjukresor höjd från 100 kr till 150. Dock ligger högkostnadsskyddet kvar på 1800 kr. Samåkning inom färdtjänsten medför längre restid för en del passagerare och det är inte  populärt.  Mycket, koncis och bra information på en dryg timme!

När jag gick från mötet i regionhuset, så hamnade jag mitt i en klimatmanifestation utanför kommunhuset. Mycket folk, många ungdomar, som följer Gretas exempel! Varje fredag framöver kl 15-16 är det manifestation. Naturskyddsföreningen arrangerar i samarbete med Studiefrämjandet. Hädanefter tänker jag delta varje fredag som är möjlig för mig. #fridaysforfuture.

Igår kväll på Bibliotekets Vänners föreläsningskväll med Stefan Edman, författare, biolog m m, som bott och verkat i Växjö under 20 år, men drog till Västkusten för ett antal år sedan. Fullt i salen och ett spirituellt samtal mellan Stefan och Christer Petersson, läkare, författare och ordförande i vår livaktiga förening Bibliotekets Vänner. Dialogen handlade om Stefans senaste bok, ”Mot alla odds”, om universum och människans plats i det, om existentiella frågor, om skapelsen, Gud och religionens betydelse, klimathot och mycket annat. Nästa begivenhet med Bibliotekets Vänner är 4 april. Då kommer filosofen Jonna Bornemark. Hon är känd från Sveriges Radios ”filosofiska rummet”, sommarprat och hennes senaste bok ”Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde”. Jonna Bornemark kommer att ge oss en välbehövlig kritisk granskning av New Public Management (NPM), den styrform som blivit förhärskande i offentlig sektor och som är hämtad från privat industristyrning. Passar således illa för verksamhet som handlar om t ex vård och omsorg av människor. Tänker på det dagligen när jag möter hemtjänstpersonal hemma på min gård, vilka är på väg till behövande vårdtagare; de småspringer och har näsan i mobilen. Kan inte tolka det på annat sätt än att de är jagade av minuträknande.

Möte med omsorgsnämnden i onsdags blev fyra timmar långt. Mesta tiden tog ärendet ”kompetensförsörjningsplan”. Den handlar om hur kommunen ska kunna rekrytera och behålla personal. Saknas utbildad arbetskraft inom flera kategorier och inte bara i Växjö kommun utan i hela landet. Många inom vård och omsorg går i pension de närmaste åren. Många arbetar deltid för att de inte orkar mer. Fanns ett förslag från den borgerliga majoriteten, som det inte var något fel på, men S och V hade åtta tilläggsförslag, varav sju gemensamma. Efter ajournering (paus) hade de borgerliga kommit fram till att ett förslag ville de bifalla, övriga sju avslogs. Vi var verkligen modesta i våra yrkanden. Jag tog inte till storsläggan sex timmars arbetsdag t ex. Det ska (V) skriva motion till fullmäktige om. Nä, vi föreslog att särskilt rikta in information om vård- och omsorgsyrkena till studenter och att betala teoristudierna för körkort för omsorgsstuderande och medarbetare som inte har körkort, som exempel. Det senare har varit infört i kommunen, men sedan tagits bort. Dumt att inte ta tillvara alla möjligheter att få och behålla medarbetare. Teoridelen kan inte vara några kostnader att tala om för kommunen men avgörande för en enskild individs val av arbetsplats. Märkligt också att få avslag på yrkande att när personal på en arbetsplats vill bilda en intraprenad så ska omsorgsnämnden se positivt på det. Jag har bestämt för mig att Liberalerna är för intraprenader!? Bra samarbete S+V och i vissa voteringar fick vi stöd av SD. Till exempel körkortet. Då blir utslaget 8 – 7 i nämnden, annars 9 – 6. Ett yrkande från (L) om utbildning av personliga assistenter köpte vi från oppositionen direkt.

De fyra timmarna innehöll också mycket annat. Prognosen för 2019 års bokslut är minus 50 miljoner. Stolt över att (V) i budgeten i juni hade 50 milj kr mer i sin budget till omsorgsnämnden än de borgerliga hade! Hade suttit bra med de pengarna istället för ett evigt sparande. Så jäkla rätt vi hade!

Carin Högstedt

20190315

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

 

 

 

 

 

12. mar, 2019

Tyst vår? Kata Dalström, agitator av rang, sex viktigaste siffran, klass och kön

Plus 9 grader efter kall natt. Blå himmel, spegelblank sjö. Satt en stund  i lä med ansiktet mot solen. Hörde talgoxe sjunga, fiskmås skria, skator prata och kråka kraxa. Tänkte på det jag läst i ”Lommen”, Växjö Fågelklubbs tidning, igår. Känd växjöornitolog skriver om ”tyst vår”, antalsmässigt få fåglar denna vinter och vår. Han funderar på om det konstiga klimatet förra året - kall lång vinter, het sommar – har påverkat vissa arters förekomst och många arter antalsmässigt. Hoppas att det är en tillfällighet och inget á la Rachel Carsons ”Tyst vår”, som skrev på 1960-talet och framför allt visade på vad användningen av DDT betydde för fågellivet – eller snarare fågeldöden. Har hela vintern noterat väldigt få småfåglar jämfört med alla andra år (31) jag bott i denna lägenhet och kollat fåglarna.

Sträckläste Gunnela Björks bok om Kata Dalström i söndags. Mycket intressant person Kata och på köpet får en mycket historia från sekelskiftet 18 - 1900 och första världskriget. Fick också svar på vad som hände Kata i Växjö 1909; först var hon i Ronneby och talade om rösträtten. 400 personer lyssnade. Hon beskrev hur rösträtten till första kammaren gick till. För att vara valbar krävs egendom eller pengar, sa hon och drog slutsatsen att ”alltså är det inte människor, utan oxar, får, getter, svin och penningpåsar, som välja och då förstå ni själva vad resultatet är: inga arbetare och inget småfolk kan komma in i den kammaren”. Stadens borgmästare förbjöd henne att fortsätta tala, vilket hon naturligtvis inte lydde. Hon blev stämd för att ha ”talat smädligen mot riksdagen” och dömd till två månaders fängelse och 25 kr i böter. Hon behövde dock inte sitta av straffet. Hovrätten upphävde tingsrättens dom. I Växjö gick det också illa. Hon blev dömd till 250 kr i böter av Tingsrätten. Hovrätten fastställde, men Högsta domstolen upphävde den. Kata satt således inte i fängelse eller i häkte, såvitt jag förstår, i Växjö. Det har jag läst någon annanstans, men minns inte var. All medial uppmärksamhet gjorde att hennes publik växte. Stor del av sitt liv lade hon på turnéer i Sverige, gärna så långt norrut som gick att komma. Ofta problem med att hyra lokal och då blev en sten i skogen eller liknande talarstolen. Hon var ”småfolkets” talesperson och visste vad hon pratade om genom kontakten med dem, från norr till söder.

Igår kväll första mötet med Vänsterpartiet Växjös nya styrelse. Jättelång dagordning som det blir när vi ska utse ansvariga för olika uppgifter och starta arbetet för EU-valrörelse, 1 maj, Pride och mycket annat. Drygt två timmar och vi var klara. Jag har åtagit mig att vara sekreterare och har ett långt protokoll att skriva, något som jag inte tycker är tråkigt eller problematiskt på något sätt. Styrelsen består av sex kvinnor och tre män, alla arbetssugna. Bådar gott.

I morgon möte med omsorgsnämnden. Har läst förslaget till ”kompetensförsörjningsplan” flera gånger. Har sex punkter att lägga till. De stora förslagen vi har i vårt valprogram om att testa sex timmars arbetsdag på ett par arbetsplatser och att pröva matlagning hemma hos vårdtagare inom hemtjänsten – de gör vi motioner till fullmäktige om. Det är sådant som kan göra Växjö kommuns omsorg uppmärksammad, intressant, attraktiv.

Som Dagens ETC.s ledarskribent 8 mars, Ulrika Lindahl, skrev: ”Sex är dagens viktigaste siffra”. Hon citerar ur LO.s jämställdhetsbarometer: Män i arbetaryrken tjänar 5 000 kr mer än arbetarkvinnor – i månaden. Hälften av kvinnor i arbetaryrken jobbar deltid ofrivilligt eller för att de inte orkar mer. 6 av 10 arbetarkvinnor jobbar kvällar, helger, nätter. I tjänstemannayrken är det 2 av 10 som arbetar på obekväma tider. SCB visar att livslängden inte ökar längre, inte för alla i Sverige. För lågutbildade kvinnor i arbetaryrken sjunker den. Lindahl har många siffror, obehagliga klass- och könsskillnader synliggörs. Vad göra? Svaret är 6 som i 6 timmars arbetsdag, en reform som bekämpar en heltidsnorm som gör oss sjuka, fördelar arbete så att alla kan leva bättre och längre.

Kan inte sägas bättre.

Carin Högstedt

20190312

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se