26. maj, 2019

Podgora, pass, identitet, EP-val, pinjer, oväder, pocket, rösta vänster!

Söndag lunch i Podgora, Kroatien. Sitter inne på hotellet och skriver för vi, mellandotter och jag, har balkong med fantastisk utsikt men utan tak. Det småregnar. Bara början på ett väldigt oväder och regnande enligt väderprognosen – hela veckan. Ja, sånt är livet. Vi kom bortåt midnatt fredags kväll. Gårdagen ljuvlig från morgon till kväll. Badade, solade, slappade, sov, läste. Idag molnigt. Vi tog två timmars promenad utmed stranden genom nästa by (utan namn?) och tills det var stopp för promenerande. Några regndroppar på hemvägen.

Lite dramatik innan vi åkte hemifrån. Blev av med min plånbok med visakort, körkort, kontanter med mera. Lyckades identifiera tid och ungefärlig plats men först dagen efter, då jag plötsligt inte hittade plånboken. Spärra konto, anmäla till tranportstyrelsen, polisanmälan och till banken för att få ett engångskort och kunna få ut en summa pengar att leva av tills jag är hemma igen och fått nytt bankkort.  Svettigt. Konstaterade till slut att jag ändå hade tur; Passet inte i plånboken och heller inte de pengar jag växlat för Kroatien, som har en alldeles egen valuta.  Kunde varit värre alltså. Passet var en förutsättning för att kunna få ut ett engångsbankkort. Väldigt formalistiskt.

Nåväl. Nu är vi här i den lilla byn Podgora. Så himla trevligt och mysigt. Stranden och havet utanför, palmer, pinjer, svalor, som har bon i taken på balkongerna (alla rum inte utan tak). Vi planerade en utflykt med regionalbuss, men det gick inte. Här helgas söndagarna och inte mycket är öppet eller tillgängligt. Så vi tar det väldigt lugnt i väntan på det utlovade stora ovädret. Har ca 10 pocketböcker med oss plus tävlingskortlek i svenska språket. Blev lite orolig när vi igår skulle hämta ut passen från receptionen. De kunde inte hitta mitt! Tänkte att nu finns jag inte, kan inte identifiera mig. Lämnade de stackars receptionisterna som vände ut och in på kartonger med pass. Gick ut på byn och rekognoserade var det finns livsmedel. Tittade på olika monument (finns gott om). Å god middag i strandkanten. När vi kom tillbaka hade de hittat mitt pass. Var lagt på fel rumsnummer.

Valdag hemma och i andra EU-länder. Ska självfallet följa valvakan ikväll. Kommer (V) i Sverige att ha en eller två ledamöter i parlamentet? Utgången inte given, men du som ännu inte röstat – lägg gärna din röst på (V) och de båda toppkvinnorna Malin och Ana, för klimat/miljö och genomförande av Parisavtalet, för arbetsrätt, social rättvisa och antirasism. Jag är rädd för en högerskräll, som slår mot allt vad jämlikhet och jämställdhet strävar till och för. Inte för sent att använda sin rösträtt för en mer progressiv politik inom EU. Vad man än tycker om unionen – inget blir bättre av att inte använda sin rösträtt och helst åt ett vänsterhåll.

Carin Högstedt

20190526

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

23. maj, 2019

Sommarkänning, 50 milj plus eller minus, simhallsförslag, Wilhelmshill, solceller, Evelid

Så blev det sommarkänning! Varmt, göken gol från sitt vanliga håll bortöver sjön. Fisktärnan här, frukost ute, pilfinkarna är ännu fler, sett 12 samtidigt, och äter gärna solrosfröna som inte är för fåglar utan människor. Fågelfrön slut på COOP. Nässelfjäril synts.

Slutspurt i EP-valet. Ett eller två mandat för Vänsterpartiet? Vi gör vad vi kan genom att stå på Storgatan i Växjö varje dag som vi kan mobilisera partikamrater. Denna maj verkar mer fullspikad än vanligt – eller är det som vanligt fast en glömmer mellan varven. Många vi träffar av folk på stan har redan röstat. Själv kommer jag att följa valresultatet från Kroatien, dit jag och en av döttrarna åker i morgon kväll. Inga måsten mer än vila, läsa, bada och besöka Dubrovnik, som jag aldrig varit i - trots en önskan sedan barnsben.

Mycket möten i denna vecka; första mötet med styrelsen i min bostadsrättsförening, (V) Växjös styrelse, kommunfullmäktige 5,5 timmar, omsorgsnämndens arbetsutskott 3,5 timmar. Kommunfullmäktige avslutades 19.30 fast ett antal motioner inte var behandlade. Kommer då först på nästa fullmäktige, som är två dagar och ska fastställa en budget. Första gången på många herrans år som jag inte är huvudansvarig för vårt budgetarbete. Visserligen roligt – lite som att lägga patiens, ska gå ut på slutet – men tidsödande. Det är våra kamrater i kommunstyrelsen och politisk sekreterare som sliter med budgeten. Ambitionen är att komma överens med (S ) om ett alternativ till de styrande majoritetens. En sak är jag säker på efter gårdagens omsorgsutskott: Vård och omsorg behöver rejält tillskott av resurser. Säger det igen: Med de 50 milj kr mer som (V)s budget för 2019 innehöll hade den ekonomiska situationen för omsorgen varit dräglig och inte 50 milj minus, som prognosen visar för helår.

Fullmäktige var livligt. Ingen risk att nicka till där. Det var främst medborgares förtjänst. Många medborgarförslag, varav tre om nya simhallens placering och förslagsställarna var med på mötet och pläderade för sina idéer och placeringen vid nuvarande plats vid Växjösjön. Vackert, osedvanligt bra läge för icke bilburna, möjligt att äntligen bygga till med kallbadhus. Fördelarna är många. Medborgarnas inställning var inget att ta fel på. Alla fick samma svar: Utredning pågår och olika alternativ till placering och utformning hanteras i den.

Också medborgare med förslag till mer användning av solenergi var på plats och talade och visade bilder på hur byggnader kan förses med solceller. Kunnigt och intressant. S+V ville svara mer positivt än den blå-gröna. Inte bara kommunala byggnader utan även privata byggare ska bidra till solenergi. Kan lösas genom krav vid markförsäljning, tror vi, om viljan finns.

Allmänhetens frågestund – två anhöriga till boende på Evelids äldreboende ställde frågor om processen när boende flyttades från sina lägenheter, om sveket när löftet att inte behöva flytta blev tvångsflytt, om sjukskrivna personal och brist på information till boende och anhöriga.  Omsorgsnämndens ordförande (M) svek sitt löfte för att den ekonomiska situationen förändrades, sa han och skulle göra likadant idag, trots all kritik. Möjligen skulle informationen till de berörda kunnat göras bättre.

Omsorgsutskottet igår tog beslut att ”titta över Wilhelmshill en gång till”. Ärendet om att säga upp pensionärernas sommarparadis togs bort från dagordningen. Det faktum att pensionärerna sköter om både den stora villan och marken runt omkring ska värderas. Jag ser detta som en seger för förnuftet – åtminstone tills vidare.

Hinner inte skriva mer nu.

Carin Högstedt

20190523

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

19. maj, 2019

Flashback, Violetta Parra, sjukhuset, visselblåsare, NPM, pengarna styr - inte behoven

Så sakteliga viker trycket över pannan, men det är en seg förkylning eller liknande. I fredags gick det bra. Börge Nielsens begravning i Moheda kyrka var fin och kyrkan nästan fullsatt. Många föreningar där – ABF, PRO m fl plus revisorer från Region Kronoberg och många andra. Prästen utgick i sitt tal från Börges egen bok om sina seglatser i danska farvatten. Violetta Parras ”Jag vill tacka livet” inledde. Var beredd på en flashback; första begravningen jag är på efter maken L.s för 20 månader sedan. Då var också Violetta Parra med. Det blev parallella upplevelser, dels minnesgudstjänsten för Börge, som jag känt sedan 70-talet, dels maken L.s motsvarande. Konstigt nog kände jag mig styrkt efter detta.  Kanske fungerade som meditation.

Deltog i ett välbesökt och givande regiongruppsmöte på eftermiddagen. Diskussion om nytt sjukhus eller bygga till och om det gamla.  Ingen enkel fråga, inget enkelt svar. Vårt resultat under utarbetande och blir offentligt i början på denna vecka.

Lördag morgon febrig igen och ställde in mina aktiviteter och åtaganden. Medlemsmöte, vårfest, EP-valaktiviteter på stan… Istället tråkigt, tröttsamt innesittande.  Nåväl. Nu får det vara nog med den förkylningen eller vad det nu är. Nu är det ny vecka och massor att göra.  Kommunfullmäktige på tisdag. Tre V-motioner på dagordningen: Inför visselblåsare i kommunen, gör Kulturskolan avgiftsfri inom en treårsperiod och så ”om att låta människors behov styra den kommunala välfärden”, som handlar om att skrota NPM, New Public Management. När jag läser handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott på onsdag blir just NPM-motionen högst aktuell. En ny ersättningsmodell för särskilt boende beskrivs. Framgår att en översyn av grundbemanningen på kommunala boenden pågår – ”för att nå budget i balans 2019”. Vidare ska aktiva arbetssätt arbetas fram för ”utevistelse och aktivitetssamordning, med systematisk användning av civilsamhället”. Så tydliga exempel på hur pengarna/budgeten styr, inte behoven. Och att allt mer av innehållet i de boendes liv blir beroende av att frivilligföreningar/anhöriga ställer upp. Jag tycker det är jättebra att föreningslivet är del i utbudet av aktiviteter, men systematiskt förlita sig på det? Det krävs ju just frivillighet från föreningslivet. Växjö kommun är inte barskrapad. Omsorgsnämndens budget är för liten helt enkelt. Behoven ska styra. Det rör sig om ett kärnområde och handlar om människor som många gånger har svårt att föra sin talan. Den som fyllt 90 + ska inte ens behöva motivera sitt val av särskilt boende.

Slut för idag.

Carin Högstedt

20190519

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

16. maj, 2019

Nattpatrullen, Kvinnojouren Blenda, MUCF, Bibliotekets Vänner, partimöten, studenter och halsont

Tredje dagen med halsont, huvudvärk och feber. Trött på det, trött av det. Skulle haft barnbarnen i eftermiddag men ställde in. MEN dottersonen missade skolbussen och kom hem till mig i alla fall. Trevligt avbrott. Åt en rejäl lunch (skolmaten inte så god denna dag) och så körde jag honom hem. Hoppas att bacillerna inte hann bita tag i honom. Vet inte om det är influensa, förkylning eller pollenattack. Kombination kanske. Det är fruktansvärt mycket gult frömjöl överallt ute. Missar även vår årsstämma ikväll i min bostadsrättsförening. Tråkigt. Lämnat in en fullmakt så att min röst kan räknas i alla fall – om det nu skulle uppstå behov av rösträkning. Måste vara något mer alert i morgon för att delta i en begravning av en partikamrat i många år, Börge Nielsen från Lekaryd. Han hade svår cancer som han levde med länge – alltid positiv till den sjukvård han fick och överhuvudtaget med en mycket positiv livssyn, trots sjukdomen.

Veckan som gått började väldigt bra med tre givande studiebesök i måndags: Kvinnojouren Blenda – ville uppdatera mig. Har ett långt förflutet som aktiv i jouren men inte de senaste åren. Min partikamrat Maria med plats i kommunstyrelsen hängde med. Jättebra info om läget, om jourens olika verksamheter, statistik och kommunens uppsägning av avtalet med Kvinnojouren blev ännu mer absurt. (Se tidigare bloggar på sista tiden och artikel i Smålandsposten 9/5.)

Så besök på Växjö kommuns Nattpatrullen, de som ser till vårdtagare om nätterna, alla nätter mellan 21 och 07. Mycket informativt av chefen Peter och samordnarna Malin och Emelie. Den här informationen har jag inte fått tidigare. Många arbetsplatser har jag besökt men många är kvar. Inte minst inom äldreomsorg finns mycket att sätta sig in i. Ca 7 600 besök per månad gör patrullen, som består av ca 42 anställda. De önskar nya lokaler för mer samordning. De vill ha bilar som är höga och automatväxlade. El- och gasdrift går inte ännu på grund av körsträckorna som löper över hela kommunen. Vill också att privata utförare ska ha samma journalsystem som kommunen, vilket inte är fallet. Direkt klantigt att inte kräva det vid upphandlingar och avtal, sägs det runt bordet. Detta var ett studiebesök som arrangeras av omsorgsnämnden. God uppslutning från ledamöterna i nämnden.

Så besök i partiets regi på MUCF, den nya (i Växjö) myndigheten med det svåra namnet: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Generaldirektören Lena Nyberg informerade oss om verksamheten och vi ställde frågor. Tacknämligt att Växjö och Kronoberg fått denna utflyttade myndighet, som har mycket kunskaper om ungas villkor och upplevelse av livet. 90 anställda och nästan alla är nya på jobbet.

För övrigt en halvdag med fullmäktigegruppen för genomgång av arbetet, systematik, förankring, kommunikation. Intervju av två studenter som ska göra ett arbete och valt det nya kommunhuset som ämne. Trevligt. Nu började rösten dock svikta och halsontet ta överhanden. Deltog i alla fall i distriktsstyrelsens möte på kvällen. Även bibliotekets Vänner har haft styrelsemöte i veckan. Häftigt program för hösten klart. Börjar med Aase Berg och hennes arga bok ”Haggan”.

Nu lite mera glass (som flyter ner fint i onda halsen) och vila.

Carin Högstedt

20190516

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

12. maj, 2019

Prideglädje, EP-val, V Göteborg, Lövgärdet, kvinnofrid, humanism kontra marknad

Fantastiskt! Så roligt! Så stort! Så glatt! Växjö Pride – tusentals människor i paraden, 90 föreningar/organisationer/företag och packat med åskådare, som av en eller annan anledning inte går med men det är uppenbart att många sympatiserar. Vi var många i sektionerna Vänsterpartiet och Ung Vänster med Maria på röda lådcykeln och musik i täten.  Idag har jag sett Smålandspostens livesändning från hela paraden. Ett annat perspektiv än att gå i den. Rysningar av lycka över alla dessa människor som dansar fram, alla som talar om alla människors lika värde, berättar om att de är där för att deras barn är HBTQ-personer och att de är i paraden för deras skull… Växjö Pride är dock inte bara paraden utan en hel vecka av seminarier och samtal om vad som behöver göras för att alla ska kunna uppleva att vara trygga i sina liv oavsett könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet etc. Paradglädjen beror på att vi kommit långt i Sverige och Växjö, att vi kan uttrycka oss utan risk för straff. Tyvärr är det inte så överallt i världen, långt, långt ifrån.

Efter dagar, veckor, med trist och kallt väder kom sol och värme igår och hjälpte upp stämningen till rena euforin. Före paraden hade (V) EP-valslördag på Storgatan med utdelning av foldrar och valsedlar. Innan dess var jag en stund på fotbollsmatch. Dotterdotter spelar i SAIK-lag (Sandsbro AIK). De vann med den äran och solen sken över Norremarks fotbollsplaner.

I fredags var vår fullmäktigegrupp i Göteborg på studiebesök. Vi träffade delar av Göteborgs V-grupp plus politiska sekreterare för att jämföra och se om vi kan lära av deras arbete. Intressant. Så besökte vi Lövgärdets socialkontor och träffade både V-politiker och anställda där. Lövgärdet är en del av stadsdelen Angered, Göteborg. Socialkontoret är ett försök att komma närmare medborgarna i Lövgärdet och de vi pratar med är entusiastiska över att arbeta där. De är kända för att ha infört sextimmars arbetsdag, vilket sedan med ny majoritet inte får några resurser längre. De har dock behållit goda erfarenheter och organisation från sextimmarstiden. Vi var mycket nöjda med dagen, när vi summerade på tåget hem. Lång dag blev det för oss som åkte tåget kl sex från Växjö, men verkligen värd resan.

Köpt nya fågelfrön till småfåglarna. I kylan, regn och snöblask så kändes det som det behövdes.  Ett tiotal pilfinkar är jätteglada, några blåmesar och talgoxar också.  Och så idag: två rätt färgglada likadana som jag inte sett tidigare. Bofinksliknande i storlek och utseende. Skulle naturligtvis fota dem, letade efter mobilen och såg hur de flög upp i ett träd och så … borta. Hann inte memorera utseendet tillräckligt för att ha det på näthinnan. Känner mig dum, men jag vet inte vad det var för några. Någon sorts skvätta? Fortsätter titta ut så ofta jag kommer åt. Det har hänt förr att någon fågel har visat sig i mina buskar en enda gång.  Som jag vet om. Stjärtmes t ex.

I morgon tre olika studiebesök på schemat; Kvinnojouren Blenda, Nattpatrullen, MUCF. Ja, ingen dag i den politiska vardagen på lokalnivå är den andra lik. Det är bland annat därför jag bloggar; jag vill förmedla hur intressant och givande det är att engagera sig politiskt. Inte alltid roligt men givande och tacksamt. Ja just tacksamt. Inte ett enda lidande med hat och hot!

Tack alla ni som sagt uppskattande saker om min artikel om Kvinnojouren i Smålandsposten i torsdags! Den frågan ska vi vinna. Det ska sättas en anständighetens gräns för vad som ska ut på marknaden, säljas till lägstbjudande.  

Carin Högstedt

20190512

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se