8. maj, 2019

Röstkort, EP-val 2019, Ett jävla solsken, Diakonicentrum, MUCF, HBTQ och unga

Deltog hela förmiddagen på MUCF.s (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) seminarier om ungdomar, HBTQ, normer och inkludering. MUCF är den statliga nyinflyttade myndigheten som fått sitt säte i Växjö och Kronoberg. Vi var två från V.s fullmäktigegrupp där. Vilken tillgång för kommunen att ha all denna kunskap om hur unga människor har det, på fritiden, i skolan, i sina liv! På måndag ska vår kommunala grupp besöka myndigheten och få info om hela verksamheten. Idag var seminarierna ett inslag i Växjö Pridevecka. Jag är glad att jag gick till Palladium och lyssnade på alla föredragen. MUCF är ansvariga för Youmu.se, den infowebb om sex, relationer, kropp och hälsa, som finns på flera språk och av vars besökare 80 % är från andra länder än Sverige. I april hade webbsidan 85 000 besökare. Vi fick se statistik på HBTQ-personers utsatthet för kränkningar och mobbning. MUCF har utbildningspaket, t ex heldag för all skolpersonal på en skola, om bemötande och inkludering. Också lättillgänglig skriftlig info om vad som kan göras inom föreningslivet. Bra!

Igår åt jag lunch på Diakonicentrum, en mötesplats som drivs av Svenska kyrkan. Noterade hur hjärtfrekvensen lugnade ner sig i den miljön. Det är något särskilt där, som gör att en känner sig hemma och stressen minskar. I alla fall gäller det mig. Här arbetar volontärer och hit kommer människor som är ensamma, har dålig ekonomi, är kristna eller inte. Eller som gäst helt enkelt för att det är trevligt att vara på denna mötesplats.  Här kan en sitta och prata i väntan på maten kl 12.00, spela spel, hjälpa till med dukning. Maten kostar 30 kr eller frivilligt mer för gästerna.

Nu kom röstkortet i brevlådan! Det blir röstning i morgon. Ikväll med Eva-Britt Svensson med dotter på ”Ett jävla solsken”, efter boken om Ester Blenda Nordström, på Växjö Teater. Spännande!

På lördag 11/5 Växjö Prideparad! Happy Pride!

Carin Högstedt

20190508

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

7. maj, 2019

EP-val 2019, Malin Björk, MÄN, kommunrehab, hjälpmedelscentraler, HBTQ-certifiering

I morgon onsdag 8/5 börjar förtidsröstningen inför EP-valet. Hade varit bra med ett röstkort, för jag hade tänkt rösta. En tradition jag har; rösta första dagen det är möjligt. Jag är denna gång dessutom utomlands på själva valdagen. Posten kom just (kommer här hemma 17-19!) och inget röstkort med.

Dagens ETC kom däremot med posten, fredagstidningen (3/5)! Vet inte vem som ska anklagas men Postnord ligger nära till. Tidningen kommer nästan aldrig på rätt dag. Men innehållet håller. Här går att läsa om upphandlingen av skyddade boenden som stockholmskommuner gjort. Det vill säga en del av traditionella kvinnojourers verksamheter. Kvinnojourer gör mycket mer och en fråga när privatiseringen går som löpeld är: Vem ska göra det där andra? Det förebyggande? Informationen? Utvecklingen? Barnverksamheten? Samtalen? Systerskapet? Nu kommer bl a 12 aktiebolag att ersätta kvinnojourer, bara fem lyckades få avtal. Bra Dagens ETC att ni uppmärksammat detta!

I Växjö kommun pågår förberedelser för samma procedur som i Nacka med fler kommuner. Föreningen MÄN har startat namninsamling mot vinstdrivande privatisering av skyddade boenden. Bra! Finns på facebook. Skriv under!

Finns det ingen gräns för blå-grönas iver att göra ”marknad” av fungerande sociala verksamheter? Det fanns en tid när konservativa hade viss social förståelse och insikt. Socialkonservativa, socialliberala – var är ni?

Igår besök av Malin Björk, Vänsterpartiets listetta till EU-parlamentet. Jag mötte upp Malin och hennes assistent Berit på stationen i Växjö. De kom från Malmö respektive Stockholm till Alvesta. Två tåg och båda försenade. Olika bud om tider, byte av spår och svinkallt. Det löste sig och de kom i tid till föreläsningen men jag var bottenfrusen hela dagen. Mötet på Linnéuniversitetet gick bra men kunde ha lockat fler studenter. Malin enkel, chosefri, säker och mycket kompetent och kunnig. Kan inte ha bättre kandidat. I morgon onsdag är hon i utfrågning i P1.

Efter Malin var det besök på Växjös Kommunrehab med info om bostadsanpassningsbidrag, rehabilitering, hjälpmedel, syn- och hörselkonsulentens arbete med mer. Det är mycket som görs bakom kulisserna i en kommun! Och allt bärs upp av entusiastisk personal. Av en slump var jag idag med på regiongruppens besök på hjälpmedelscentralen på Älgvägen i Växjö. Utan tvekan är det lite förvirrande för utomstående vilken instans som sköter vad – kommunen eller regionen. Regionen har en hjälpmedelscentral och några hundra meter därifrån ligger kommunens. De gör inte samma saker, men det finns gränsfall och är många gånger obegripligt för de som behöver ett hjälpmedel. Mycket intressant och nya kunskaper på hjälpmedelscentralen idag. Slutsats: Samordna, lägg ihop kommunernas och regionens verksamhet så långt det går. Ordna filialer ute i kommunerna. Vi ska undersöka hur andra kommuner och regioner gör. Det verkar vara olika lösningar i olika regioner. Utrymme för enklare och effektivare?

Efter Kommunrehab direkt till fullmäktigegruppen och sedan kommunala gruppen i tre timmar med mig som kvällens ordförande. Nästan alla i gruppen där och livligt värre. Många skratt, många beslut om nya interpellationer, nya idéer att förverkliga, nya motioner. Interpellation om Kvinnojouren Blendas framtid av Maria G, motion om HBTQ-certifiering av biblioteksverksamheten och om vegonorm i kommunens mötesmåltider. Vi var överens men diskuterade livligt. Vi veteraner och nya har börjat vänja sig vid varandra och kan tillåta oss att både skämta och diskutera på allvar. Klimatet och takhöjden är synnerligen väsentligt för framgång i opinion och valrörelser. Vi hade också Vöfab- tjänstepersoner för att informera om simhallsprojektet. Många frågor och svar. Projektet är ”parkerat” för närvarande. Händer inget nytt just nu i avvaktan på utredning om betongens status i nuvarande simhall.

Ska ge mig lite återhämtning nu. Ha det gott!

Carin Högstedt

20190507

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

4. maj, 2019

Malin Björk, EP-val, hittepåmarknad, kvinnofrid till salu, liveauktion

Läser Dagens ETC från 2/5 och förstår plötsligt mönstret och förebilden för Växjö kommuns majoritet att lägga ut skyddat boende för misshandlade kvinnor på anbud! Jaha. Stockholmskommuner har gjort det. De har ratat de ideella kvinnojourerna och bl a anlitat ett privat företag vars ägare är misstänkta för misshandel av egna barnen, har en halv miljon i skulder, är dömda för bokföringsbrott m m.  Fruktansvärt dumt, inhumant, kompetensvidrigt, kvinnoföraktande. Och nu ska Växjö kommun följa efter. Är det verkligen förankrat i alla fem partierna??? Skrev en insändare igår om detta senaste upprörande förslag från blågröna Växjö – eller är det möjligen bara (M)?

Är Sverige värst i världen på ”hittepåmarknader”? När det inte finns en marknad, så hittar man på en kvasimarknad; vårdval, friskolor… Skyddat boende för hotade kvinnor, de ideella kvinnojourernas verksamheter, ska nu bli en ”marknad” och då kan uppenbarligen vilket företag som helst slinka in. Och vilka tjänar respektive förlorar på detta? Ja, förutom kvinnor som behöver stöd och skydd så kan jag inte se annat än att kommuner förlorar på att avhända sig seriösa, kompetenta och empatiska kvinnors arbete i föreningarna som driver kvinnojourer.

Har kopplat av denna lördag. Suttit på liveauktion i Braås och njutit av vackra och gamla  saker. Jättenöjd över de fynd jag gjorde. Ja, jag tror faktiskt jag gjorde några bra köp. Hursomhelst mycket nöjd. Lite dåligt samvete över att inte vara på stan och dela flygblad på Röd lördag eller delta i städdagen i min bostadsrättsförening, men det må vara hänt. Tar igen det.

Gjorde en EP-valskompass. Blev mest FI, sedan MP och så V. Lite intressant. Sist kom SD. Inte så förutsägbart i EP-valet som i ett vanligt riksdagsval. På måndag 6/5 kommer Malin Björk (V), vår listetta, till Växjö! Hon talar på Linnéuniversitetet, Sal Wicksell, K-huset kl 12.00. Hon är inte bara bäst i EU-parlamentet på klimat och miljö, hon är också talesperson i HBTQ-frågor och gästar alltså Växjö under prideveckan. Välkomna!

Carin Högstedt

20190504

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

1. maj, 2019

Böksholm, EP-val, fullsatt, Malin och Ana, ProLiv, fuck cancer, växtkraft

1 maj! Bra tal i Växjö, först på Storgatan av lokala talare, sedan på Vattentorget av vår nummer två på EP-listan och – om det går bra  - vår kandidat nr 2 i EU-parlamentet! Malin Björk och Ana Süssner Rubin blir väldigt bra att ha i parlamentet! Malin, parlamentsledamot sedan 2014, har blivit känd och respekterad, utsedd som bäst i klimat- och miljöfrågor av Naturskyddsföreningen! Ana, som ombudsperson inom Vårdförbundet, kan fackliga och arbetsrättsliga området, Båda behövs, båda har stor kompetens. Hoppas verkligen att EP-valet (EU-parlamentsvalet) blir den framgång som (V) faktiskt förtjänar, för klimatets skull, för arbetsrättens skull.

Lyfte den helt fullsatta Sigfridssalen gjorde också bandet ”Böksholm”; vilken satir, vilken musikalitet! Politik framförd på ett mycket roligt sätt. Första gången men inte sista vi använder dessa fem i Böksholm.

Allt flöt bra. Det är mycket arbete bakom och många som har ansvarsuppdrag, från kaffebryggning till dekor av salen, ljudteknik och som jag gjorde – sålde 1maj-märken. De tog slut! Hade behövt fler.

Väldigt blandad publik, äldre, yngre, internationella, veteraner, nya och nygamla. Sådana som lade ner sin aktivitet för 20 år sedan är nu tillbaka i leden.

Startade denna morgon med en cykeltur och utdelning av (V)äxjös Kommunnytt. Rätt varmt och skönt, lite sol. Nu kallt, mulet och bara tio grader. Jobbade hela Valborgsmässoafton med diverse, bl a flygbladsutdelning och så inköp av några säckar jord och plantor och växter. Släpade med säckar och krukor och planterade, gödslade, vattnade. Till slut så trött att jag la mig och somnade kl 20.00 ungefär. Sov med vissa avbrott till 7.20!

Blev av med mina ett halvår gamla glasögon i Stockholm i lördags. Troligen glömda på en bänk i en park och sedan stulna. Hade läsglasögon med mig och väl hemma hade jag kvar mina gamla glasögon, som funkar till nöds. Pratade med försäkringsbolaget, var hos optiker och det blir snart nya glasögon. Pinsam och kostsam glömska, men sånt är livet.

I måndags första mötet efter årsmötet med ProLivs styrelse. Det var också konstituerande möte och tog tre timmar. Sammanträde på dagtid och start med lunch tillsammans.   Så bra det kan bli,när alla är pensionärer! Intressant och innehållsrikt möte. Jag kände mig välkommen i styrelsen och tror jag kan bidra med vissa saker. Om inte annat har jag stort kontaktnät efter många år i kommunpolitiken och föreningslivet.

Har haft problem med internet. Därför inte kunnat kommunicera som planerat. Verkar ha lossnat nu, peppar, peppar.

Såg en strandskata i museiparken i stan idag. Alltid uppiggande.

Snart besök av barnbarn med föräldrar.  I morgon regiongrupp, Kommunnytt ut i södra kommunen, årsmöte med Öppna Kanalen. Full fart. Snart val. Också uppiggande.

Carin Högstedt

20190501

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

 

 

28. apr, 2019

Fikon tack vare frigolit, Noaks Ark, Drottninggatan, såga ved, torrväder, ProLiv

Ja, fikonträdet lever! Efter två dagar i Stockholm kollade jag, om jag skulle hoppas mer eller begrava det. Fullt med knoppar som snart brister! Går alltså att få dem att övervintra utomhus. Frigolit under krukan, bubbelplast runt om. Såg för ledsamt ut, bara ett par pinnar, men nu med full växtkraft.

Kom hem efter kl 22.00 igår kväll. Satt ute någon timme. Ljumt i luften, men fåglarna hade somnat. Summa 7 mm regn – långt mindre än prognoserna – och alldeles för lite för växtligheten. Tänk att önska regn! Brukar sannerligen inte behövas i Växjö. Men det är knastertorrt i jorden.

Åkte tåg till Stockholm i fredags morse tillsammans med verksamhetsansvarig på Noaks Ark Småland – Halland. Blev lång resa. Elfel och diverse annat och så småningom ta upp alla passagerare från ett annat tåg. En timmes försening. Vi kom fram till vårt möte exakt på sekunden när det började, med hjälp av taxi. Annars trevlig resa och samtal plus en slumrastund. Intensivt möte på Riksförbundet Noaks Ark om stadgeändringar. Drygt tre timmars diskussion om framför allt Småland – Hallands remissvar och förslag till förändringar. God stämning. Många förslag från vårt håll accepterades, andra ska funderas mer kring. Blir ett nytt sådant här möte för vi blev inte alls färdiga. En knut att lösa är medlemsföreningarnas självständighet, som vi ute i landet värderar högt.

På lördagen var vi fem representanter från Noaks Ark Småland – Halland, varav tre ombud. Då var det årsstämma. Flöt bra den också. Vi fick igenom ett tillägg till verksamhetsplanen.Efter den gick vi och åt på ett ställe på Drottninggatan, tillsammans med Noaks Ark Göteborgs representanter.  Satt ute och hade mycket trevligt. MEN vi gick där terrordådet hände, där lastbilen dånade fram över människor. Massor av människor ute nu också i ett härligt vårväder en lördagseftermiddag. Svårt att inte tänka på hur något fint och trevligt kan fördärvas och på sekunder bli död och förstörelse. Så destruktivt.

Pratade, diskuterade, skojade och hade trevligt hela vägen hem och kom fram i rätt tid. Var nöjda med vår insats på mötena.

Idag söndag en hel del skrivarbete gjort. Plus att jag fick besök av mellandottern, som ville ha syrenplantor, vilket jag har gott om. Hon hjälpte mig med att få upp en död buske, ja, mindre träd. Behövde inte såga. Det gick att vräka omkull. Nu har jag packat bilen full med träavfall till ”tippen” i morgon. Fick in det i bilen genom att handsåga i mindre bitar. Ganska mör nu och behöver vila för nya veckan med 1 maj, minsann.

I morgon första styrelsemötet med ProLiv efter årsmötet. Ska bli spännande.

Carin Högstedt

20190428

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se