7. jun, 2019

Nationaldag i Älghult, Gillbonderyd lever, olyckshändelse 1726? biologisk mångfald, byanmn som poesi

Nationaldagen brukar inte sätta några avtryck i mitt liv direkt. Undantaget var igår, då jag var inbjuden att tala på firandet i Älghults hembygdspark. Det var en fin upplevelse. Jag var där tidigt och kunde notera att alla volontärerna visste precis vad som skulle göras och vem som hade ansvar för vad. Stolar och bord ut, högtalaranläggning fram, kakor på fat, bullar och kaffe – allt i ordning till kl 15.00, då evenemanget öppnades för fika. Först till plats kommer de äldre, sedan kommer barnfamiljerna och sist de nya medborgarna som ska uppmärksammas och få present. Ett par hundra personer.

Kl 16.00 börjar själva programmet. Älghults musikkår och drillflickorna – de som vi anlitade 1 maj både i år och förra året! Härligt och vi får veta att drillflickorna är uppmärksammade för sina talanger både nationellt och internationellt.

Så talar jag sådär 10-15 minuter. Skrivit ner för säkerhets skulle det jag ville säga. Kan bli vildvuxet med bara stolpar. Talade om 6 juni och vad vi kan fira utan att gå tillbaka till ”fornstora dagar”. T ex den otroligt vackra natur vi har omkring oss just den här tiden. T ex att också kvinnor fick rösträtt för drygt 100 år sen, den allmänna och lika rösträtten.  T ex att Älghults hembygdsförening gett ut ”Älghultskrönikan” i 75 år och att den socknens invånare genom dessa krönikor har synnerligen mycken kunskap om både dåtid och nutid. Finns det någon hembygdsförening och socken som slår Älghult? Tror inte det. Ja, det blev en hel del om landsbygd och stadsbygd, om planeten och allas ansvar för framtida generationers möjligheter att leva ett liv med biologisk mångfald inställer för enfald, fiskar i sjö och hav istället för plast. Om rika länders större ansvar än fattigas.

Så lite om varför jag står där och talar och inte någon från socknen eller kommunen. Jo, jag är med i hembygdsföreningen, en ivrig läsare av krönikorna, där jag en gång medverkat. Och det i sin tur beror på att en av mina förfäder, morfars farfar var från Älghult och hans förfäder och mödrar i sin tur, som jag kunnat spåra in i 1600-talet. Ättlingar till dessa är spridda i socknen och dess byar och gårdar genom århundradena. Jag berättade om Måns Olsson från Gilbonderyd, min morfars farfars farmors far, som dog 1726, ”föll af hästen”. Genom krönikorna har jag fått reda på mer: Det var bröllop i Myklashult i början på maj. Måns var där och även Per Nilsson, kyrkvärd från Fagereke.  Båda föll av sina hästar och dog på hemvägen. Ingen närmare förklaring ges – hittills. Märkligt. Tänkte att någon i publiken kanske hört om detta eller sett något i någon gammal dagbok eller så, men visst, det är ju ett tag sedan…

Hur som helst förstår jag nu i efterhand att alla nog inte är så insatta i byarna och gårdarna som jag blivit genom att söka upp, läsa in och skriva ner. Gilbonderyd – min favoritplats – långt bortundan. Jag körde dit igår, ställde bilen för att gå runt lite. Träffade kvinna som målade ett hus. Pratade! Jo, det är nu två hushåll permanent bosatta i Gilbonderyd! Det såg mörkt ut för några år sedan. Jättekul att höra om hennes anknytning till byn!

Jag nämnde en hel del byanamn under talet och som tack fick jag en nyframställd tygkasse – med alla bynamnen på! Vilket sammanträffande. Rena poesin. Sug på Silverekemåla, Botillabo, Höneskuv, Fjärdingsmåla.

Så fick nya svenskar, flera familjer, välkomnande av kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge Niklas Jonsson (S). Och sångkören sjöng fina sommarvisor. Varmt och soligt. Vi drogs till skuggan.

Roligast; träffade en de tre herrarna som drivit breddningen av väg 941 år ut och år in, hittills i en ojämn kamp med det statliga Trafikverket. Denne man kramade om mig och sa så snälla saker, så…. 2013, Luciadagen, i dåvarande Regionförbundet Kronoberg fick vägen ett genombrott när jag fick stöd för ett beslut om breddning av vägen. Jag var ute hos de tre herrarna i   Grönskåra kanske 2012. De berättade och vi besiktigade vägen. Jag beslöt mig för att stötta dem i deras strävan, som mer handlar om näringslivets behov av breddad väg än privatpersoners. Sedan dess är vi vänner. Jag beundrar dem, deras otroliga engagemang och klokskap.  Region Kronoberg har nya beslut om bättre status för vägen med näringslivets stöd – allt är klart – förutom att Trafikverket inte verkställer. Den här mannen sa att de fortsätter kämpa och att nästa år ses vi igen i Älghult.  Hoppas det. Politiken för med sig så många upplevelser, så många dimensioner, så många oväntade händelser och vändningar. Nyfiken vinner i längden. Kanske.

Sitter på altanen och skriver. Åskan har mullrat men det har lugnat ner sig. Varmt och skönt.  Var hos polisen idag och hämtade plånboken. Allt kvar. De visste bara att Länstrafiken hade lämnat in den. Jag hade alltså rätt i att den försvunnit på Länstrafiken kontor i stationshuset eller bussen till Sandsbro. Allt i sin ordning nu.

Dagarna framöver blir det att läsa budgetalternativen på längden och tvären samt förbereda två dagars kommunfullmäktige nästa vecka. Sedan är det semester eller vad en ska kalla det, när en är pensionär och är ledig jämt, haha.

Trevlig helg med första doppet i sjön? Jag tänker testa iaf.

Carin Högstedt

20190607

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

5. jun, 2019

Plånboken till rätta! sällskap till frukost, ABF, ProLiv, kultur i vården

Hej och hå, här händer det saker! Fått meddelande från flera håll att min plånbok är inlämnad till polisen – med innehållet kvar om jag fattat rätt! I morgon är det 14 dagar sedan den försvann. Undrar var den varit under tiden??? Skulle naturligtvis hämtat den idag men det smög sig. Hann inte. Satt fast på möte tills denna avdelning hos polisen var stängd. Tack alla som meddelat mig den glada nyheten! Har haft svårt att svara i telefonen de senaste dagarna på grund av möten så gott som oavbrutet. Förstår nu att polisen försökt få tag i mig. Men ”inget uppringnings-ID” är svårhanterat. Nu har jag nytt visakort och nytt körkort på väg men ändå skönt att plånboken med innehåll tydligen inte blivit stulen!

Härliga morgnar med frukost ute de senaste dagarna. Idag i sällskap med gökens galande, duvors kuttrande (ringduvor), ett helt gäng med pilfinkar, en blåmes som ser ut som den körts i tvättmaskin, grå, rufsig men alert. Och så min katt, som verkar mindre intresserad av fågellivet än tidigare. Skönt det. Lite för rund om magen för jakt på höjden kanske.

Omsorgsnämnden i eftermiddags varade i över tre timmar. Mycket information så här i början på en mandatperiod. Inga större konfliktärenden. En votering där S+V höll ihop mot övriga. Det handlade om utredning om att göra särskilda boendet Bågen till trygghetsboende. Nackdelarna överväger och alla var ense om nej till det. Däremot ville vi i V och S inte ge förvaltningschefen i uppdrag att istället komma med förslag att reducera antalet platser i särskilt boende. Men majoriteten plus SD gjorde det. Ett avtal med Studiefrämjandet om ”Kultur i daglig verksamhet” förlängdes. Det har varit så positivt och uppskattat så det var ett enhälligt bifall till förlängning av projektet ”Scenen är din”. Bra beslut! Kulturen är ju annars det som först får stryka på foten när tiderna blir aningen bistrare ekonomiskt.

Igår satt jag i möten från 8.30 till ca 17.00 och 17.30 hade vi röjningsdag på partilokalen, som jag deltog i ett par timmar. Koncentrerade mig på pärmar med papper och foton. Fick ihop ett antal pärmar till folkrörelsearkivet (Kulturarvscentrum) och gick igenom en packe foton. Sorterade foton och papper rätt hårt och en säck gick till ”tippen”. Många album är kvar och de tar jag med mig hem på sommarledigheten och går igenom. Mötet igår var mitt första med ABF, först planeringsdag med styrelse och personal, sedan styrelsemöte. Kände mig väldigt välkommen och det var genomgående bra upplägg och mycket information för mig som är helt ny. Gruppdiskussioner om kort- och långsiktig utveckling av ABF som samhällsaktör. Japp. Gjorde en paus mitt på dagen för att delta i ProLivs styrelsemöte, där jag också är ny. Mycket trevligt och givande, välskött, informativt. Ämnet, prostatacancer,  är ju inte roligt på något sätt, men styrelsemötena är framåtsyftande och vill utveckling både av vården och marknadsföring av föreningen med stödgrupper etc. Så tillbaka till ABF, Arbetarnas Bildningsförbund. Kroknade så småningom av värme och intryck, men kom slutligen hem och kunde njuta av ljummen kväll och skymning.

I morgon är det Nationaldag och jag är bjuden att tala i Hembygdsparken i Älghult. Tackade ja till det för ett par månader sedan. Har inte hört något sedan dess men utgår från att det gäller och kommer dit med ett tal. Troligen så att jag har fått telefon men inte svarat. Jag är inte att lita på när det gäller telefonen. Har bara ett nummer numera, men folk ringer nog på det andra numret som fortfarande är i bruk men inte sköts av mig. Ständigt urladdat batteri. Gällande telnr är 0706214959, ett nummer jag haft i evigheter på kommunal telefon men numera är flyttat till privat telefon, den enda jag har.

Ha en trevlig Nationaldag!

Carin Högstedt

20190605

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel0706214959

 

2. jun, 2019

Läsvärt i DN idag, slut semester, olivträd vid liv, hussvalor bor på hotell

Kom lyckligt hem från Kroatien, mitt i natten till lördag. Sista dagen fint väder och vi badade i havet. Sådär 17 grader bedömer jag. Friskt. Har nu läst resedagboken från förra resan till Kroatien och ön Hvar med maken L. Det var midsommarafton 2004 vi åkte via Kastrup. Jag kände inte igen mig i staden Jelsa på ön, när vi nu var där med utflyktsbåt. Där hade jag rätt. Vid koll i dagboken bodde vi då i staden med samma namn som ön, Hvar. Då en soldränkt vecka med bad på strand med FKK /freikörperkultur), naturistbad. Nu summa två badvänliga dagar. Men trevligt ändå! Vänliga människor som talar bra engelska. Funderade på vilka som var flest boende på hotellet: Hussvalor eller människor? Mängder med svalbon i taket på balkonger och andra språng. Så bra att de får vara ifred. I övrigt duvor, koltrastar, gråsparvar, trutar, fiskmåsar, bofinkar.

Startade dagen med rätt noggrann läsning av tidningar. Ledarskribenten Lisa Magnusson i DN en upplyftande spalt om kommunpolitiken i Staffanstorp. Förbud mot tiggeri drabbade summa en tiggare. Beslut om att IS-återvändare ej ska få någon form av bidrag – berör inte en enda person i kommunen ifråga. Nu senast slöjförbud i grundskolan. Handlar om max ett barn. Magnusson frågar sig med rätta om det inte finns några riktiga problem att ta itu med i Staffanstorp. -Ja, en undrar ju.

Peter Wolodarskis söndagskrönika i samma tidning, helt suverän analys av Adaktusson som journalist kontra som KD-politiker, public service och Ebba Busch Thors (KD) lagom-retorik. Läsvärt!

Så ut på cykel med (V)äxjös Kommunnytt i ett par timmar och så till landet och besök hos barnbarn med familj. Fika ute. Blå himmel! Vi konstaterar att snart är det skolavslutning, midsommar, semester och sommarlov. Beundrar växtligheten i den stora trädgården. De bor på en gammal gård med mycken yta mellan och runt ladugård och boningshus.

Här hemma upptäcker jag att olivträdet som jag trott dött men ändå inte forslat bort – det har börjat grönska! Så roligt! Nu har jag två olivträd. Tror att krukväxterna är på gång. Jag planterade för tidigt och snö och frost gick illa åt dem, men de repar sig så sakteliga.

Två veckor framåt väldigt mycket att göra. Budgetfullmäktige i två dagar, omsorgsnämnd, flera styrelsemöten i de föreningar/organisationer jag på senare tid har tackat ja till att ingå i: ProLiv (prostatacancerföreningen) och ABF är två av dem. Verkligen intressant att vara med och lära nytt. Budgetfullmäktige kan bli riktigt häftig. Det jag har kunnat ta del av i media ur de blå-grönas förslag är kontroversiellt – privatiseringar enkelt uttryckt och kulturellt tveksamma idéer om flytt av konsthallen och Fria ordets hus. Nåväl. I morgon har vi i (V) möte inför budgeten. Jag lär återkomma om detta.

Vacker kväll! 19 grader nu 18.15. Sommarkänning – igen.

Carin Högstedt

20190602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959 – snart bara detta telefonnummer, numera privat.

 

 

 

30. maj, 2019

Till havs, lavendel, olivolja, P-avgifter, ö-liv, 428 kommuner

Hemma på hotellet efter lång dag på Adriatiska havet och besök på de två öarna Hvar och Brac’. Blandat väder. Tittat runt i de små städerna vi kommit till. Pittoreskt, snyggt och prydligt, trevliga människor. Kroatien har 428 kommuner, många fler än Sverige, på 4-5 milj människor. Podgora, där vi bor, har 3 000 invånare och är en egen kommun. Skulle tro att självstyret är starkt begränsat jämfört med Sverige och att makt och inflytande istället ligger i regionerna, som är 21. Jag tänker på beskattningsrätt t ex. Det kommunala självstyret i Sverige (och Skandinavien) är unikt i Europa.

Hvar är ön som också kallas den lila ön. Där odlas och växer lavendel i sådan mängd att den kallas ”the purple island”. Den används bl a som ingrediens i olivolja, vilken är en viktig produkt här i Dalmatien, som regionen heter. I morgon hemåt men först rätt sent på eftermiddagen. Hotellet väldigt bra, ja, överdådigt vad gäller frukost som har allt inklusive glas med bubbel med jordgubbe i!

Ser att de blågröna i Växjö kommun ska öka inkomsterna med 15 milj kr på parkeringsavgifter i Växjö stad. Motsägelsefullt. Å ena sidan ska folk helst inte ta bilen, å andra sidan gärna göra det och betala ännu mer för att parkera. Fördelningspolitik saknas; de som inte har annat val än bil – t ex för att de bor på landsbygden – kan inte värja sig. Besöken i centrum och butikerna där blir ännu färre. Tror jag.

Fin vecka, trots regn mer eller mindre, alla dagar utom en.

Carin Högstedt

20190530

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

29. maj, 2019

Segull wings, monument, vandring, regn o rusk, sol o bad, EP-val besvikelse o lättnad

Ett livstecken från Podgora, i ett av Europas solsäkraste områden. Enligt statistiken 28 soliga dagar i maj månad. De tre övriga dagarna har vi lyckats pricka in… mellandottern och jag. Regn, åska, kyligt. Stack ut näsan några gånger för att hitta en buss och besöka Makarska. Möttes av en vägg av regn. Är inne på fjärde boken. MEN idag lite tunnare molntäcke och vi drog iväg på en vandring upp till ett monument som syns vida omkring. Det är fiskmåsvingar (seagull) i betong, en kraftfull, hel vinge som ska symbolisera frihet och Adriatiska havet, en bruten vinge som ska erinra om alla som dött till sjöss för sitt land. Fritt översatt. Det är mäktigt och där hålls nog ibland evenemang av olika sorter. En rad stenbänkar finns, som en mindre amfiteater. Utsikten är bedårande. Vi gick vidare på småvägar och stigar genom ett hav av blommor, de flesta lätt igenkända som våra svenska ängsblommor runt midsommar. Även orkidéer. Osäker på arten. Kom till grannbyn, som är liten och synnerligen fin med trädgårdar, som väcker min odlarlust. Rent och snyggt överallt. Tre timmars vandring och vi var mycket nöjda.  

Så äntligen bröt solen igenom och dagen blev helt igenom lyckad med avslutning på fiskrestaurangen Nota Bene. I morgon med båt till öarna Hvar och Brac´. Hvar har jag varit på tidigare, med maken L, en semestervecka. Ska bli en intressant dag. Fredag tillbaka hem.

Vi följde EP-valet i söndags kväll - förstås. Lättnad eller besvikelse. Beror på vilket perspektiv en ser med. Lokalt/nationellt – stor besvikelse. Globalt/europeiskt – kunde blivit värre med ännu fler högerextrema/populistiska mandat. Grattis till miljöpartiet/de gröna, som stärkts i ett antal länder!

Budgetarbete pågår hemmavid. De blågröna har lagt fram sitt förslag idag, tror jag. Det blir mycket inläsning lördag-söndag. Skönt att ha denna vilsamma vecka i kropp och själ, när verkligheten kräver koncentration och intellektuell rörlighet.

Carin Högstedt

20190529

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se