23. jun, 2019

Insektssurr, tyst vår? löst brunnslock, Carson, amnesti nu! skillnad på folk o folk? gifter i vardag

Underbar morgon med tidig frukost ute. Tidningar. Lyssnar på P1. Hör att utvisningarna till Afghanistan blivit fler. Avtal med afghanska myndigheter har gjort det enklare och tvångsutvisningar med polis har ökat rejält. Den enda relevanta följdfrågan – hur går det för ungdomarna som tvångsavvisas? Vad händer med dem? – ställs inte. Tankarna far genom huvudet; varför blev jag inte journalist och ägnade livet åt att researcha/undersöka hur det ser ut bakom kulisserna och ordsvallen/plattityderna: Människan i centrum! Individen i centrum! Barnens bästa främst! Allas lika värde!  - Och unga utvisas från Sverige till det näst farligaste landet i världen. Äldre och skröpliga, som inte klarar sin vardag utan hjälp, får duscha max två gånger i veckan. Det bestäms politiskt i Växjö kommun, över huvudet på individen. (Jag lyckades få igenom att undantag kan göras!)

Läser i Lokaltidningen Växjö/Alvesta (gratistidning med inslag av reportage bland annonserna) om ”Ett område i förfall” på Vintervägen mitt i Växjö. Där ska bli nya fönster, första sedan 60-talet. Reportaget är en intervju med en boende där som visar hur det ser ut, hur misskött det är och hen har anmält till ägarna, kommunala Växjöbostäder, det ena efter det andra – bland annat löst lock till brunn. På Växjöbostäder känner man dock inte till att det är så illa. Nä, kontoret ligger ju ett par hundra meter från området ifråga. Jag har ingen anledning att misstro reportagets sanningshalt. Det är inspekterat. Bor själv granne med ett område som ägs och drivs av Växjöbostäder. Hur fint som helst. Så på vad beror skillnaden? Hur kan lösa brunnslock inte vara första prio? Minns har jag i 20-årsåldern råkade kliva på ett sådant i ett studentbostadsområde i Lund. Ärren på smalbenet kan anas fortfarande. Tänk om ett barn ramlar ner…

När jag växte upp och vi bodde på landet var det frapperande mycket surr i luften på sommaren, från insekter. Djuren bidrog förstås. Kanske att det hördes också för att där vi bodde var det nog vad som idag kallas tyst zon. Inget trafikbuller eller andra störningar. När jag nu anstränger mig så hör jag surret även här hemma och nu, men inte så mycket. Kan bero på att jag hör sämre på grund av ålder och här finns bakgrundsljud. Men troligen ett faktum; surret har minskat. Min utläggning om detta beror på fasan för en tyst vår – igen. Kom ihåg Rachel Carsons Tyst Vår från 1962, som tog upp fågeldöden och DDT-användningen! Finns mycket att läsa om denna människa och författare som blev hårt angripen av kemisk-tekniska industrin, stämplad som ”hysterisk” och bakåtsträvare.  Ja, naturligtvis. DDT, hormoslyr, asbest… inte var det självklart att det var farligt!

Nu ska det bli simtur nr 2 idag. I övrigt lyssna på surret i luften och läsa.

Carin Högstedt

20190623

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

21. jun, 2019

Djurliv på altanen, flora och fauna, 10 %, traditionell midsommar

Igår kväll fick jag besök av en igelkott. Den första i år, tror jag. Eller möjligen andra. Trevligt. Den åt av nerfallna solroskärnor från fågelmataren. Till frukosten idag hände att en liten talgoxe flög in i en fönsterruta. Den hamnade på altangolvet och såg helt bruten ut. Jag räddade den från katten och lade den på säkert ställe. Därifrån har den uppenbarligen flugit iväg. Påminner mig om när maken L hittade en, till synes, död fågel på balkongen (i annan lägenhet). Han tog den i hushållspapper och slängde den i sophinken. När jag senare öppnade skåpet med sophinken satt en grön vacker fågel på kanten. Den flög ut genom balkongdörren, som en annan fågel fenix. Minns också när en blåmes hade flugit in i ett fönster. Satt med slutna ögon i en buske och såg eländig ut. Då kommer en annan blåmes med ett frö i näbben och stoppar in det i näbben på den halvdöda mesen. Som piggnar till och flyger igen! Det gulligaste jag sett.

Har jobbat stenhårt hela veckan med fysiska saker. Flygbladsutdelning i södra kommundelen, städning, ogräsrensning. Finns ingen ände på vad som behöver göras. Badat tre dagar i rad. Ca 20 grader och väldigt skönt. Härligt sommarväder överhuvudtaget. Rejäl åskskräll igår kväll med 10 mm regn på tio minuter. Effektiv blöta i den torra marken. Har begåvats med stockrosor lite överallt. Två är planterade men det har kommit upp fler lite här och där. Är det förra sommarens extremväder som åstadkommer detta? Precis som det kommer penséer överallt. Ser ut att bli gott om vindruvor också.

Redo för midsommarfirande med familjen på landet. Det blir grillat och jordgubbar, tårta,  spel och lek, promenad runt byn.

DN/Ipsos  idag – (V) fjärde största parti med 10 %. Alltid något. Två sidor och det handlar nästan enbart om (KD) och dess nedgång. Ordstävet besannas: Snabbt fånget, lätt förgånget. Min enkla politiska analys av minus 4 % för KD.

Nu är igelkotten här igen! Erinrar mig den sommaren när vi hade en hel hoper igelkottar, som åt kattmat. De flyttade in i obevakade ögonblick – kanske hade vi altandörren öppen på natten. Bosatte sig under ett skåp. Maken L hade en kasse med kommunala handlingar i hallen. När han tog den och skulle dra till jobbet, tyckte han den var väl tung. I påsen låg en igelkott. Detta är sant.

Ha en riktigt skön midsommar!

Carin Högstedt

20190621

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

18. jun, 2019

Klimatångest är en sak, klimatflykt en annan, en realitet. Simhallsbesök. Första simturen.

Premiärdopp i sjön idag! Hög tid. Mätte upp 22 grader i vattnet, men så varmt var det inte. Kanske 19-20. Skönt. Mycket varm och vacker dag. Städat altanen, varit på hemmahosmöte i eftermiddag. En liten grupp inom ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) förberedde en information till Region Kronobergs politiska ledning nästa vecka. Trevligt och givande i 70-talsvilla i Öjaby, stadsdel i Växjö.

Har alltid P1 inställd på bilradion, i arbetsrummet, i köket. Nu är den senare radion flyttad till altanen. Ska ha nära till sommarpratarna bland annat. Väldigt många intressanta program. Igår t ex om klimatsmarta res-sätt. Inte så enkelt att som att alltid ta tåget. Det är olika utsläpp beroende på drivmedel. Missade delar av det hela, men det finns säkert att ta del av på SRplay.

Söndagens DN hade en krönika av Björn Wiman kulturchefen, med rubrik ”Kvinnorna och barnen är klimatkrisens bortglömda offer”. P1 har också uppehållit sig vid det globala tillståndet, där klimatflykten är ett faktum. Wiman skriver om Indien där hetta och torka varit ovanligt svår den sista tiden. Varmast på jordklotet har uppmätts – 50,8 grader. New Deli har haft  48 grader i juni. Teknik slocknar i hettan. Människor dör, slutar fungera. I vissa områden har 90 % av folket lämnat sina byar och hem. 4 700 jordbrukare har begått självmord. Kvinnorna ärver sina mäns skulder. Flickors skolgång är det första som offras i fattigdomen. När kvinnor flyr lever de farligt; överfall, våldtäkter, misshandel. ”Att vara fattig och kvinna är de sämsta förutsättningar man kan födas med och klimatkrisen, den jäveln, förstärker detta”. Wiman citerar Johanna Frändén från 8 mars i år. -Ja, vi kan beklaga regnskurar på midsommarafton, men för miljoner människor är vädret en fråga om liv eller död. I Turkanaregionen i Kenya, där de första spåren av mänskligt liv hittats, där har klimatet gjort det så gott som omöjligt att bo. Rädda Barnen har uppmärksammat kvinnors och barns svåra situation där.

Igår gjorde delar av V-gruppen i Växjö kommun guidat besök på nuvarande simhall vid Växjösjön. Tittade på och fick en lektion i vad som finns i de undre regionerna, alltså under bassängerna. Mycket teknik som krävs! Fem-sex föreningar har sina lokaler här. Skytte, brottning, jiujitsu som exempel. Fina och välskötta lokaler såg vi, men saknas god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar.  Platsen för nya simhallen är given; Här ska den vara, vid Växjösjön och med möjlighet att bygga kallbadhus ut i sjön. Finns vad jag förstår en betryggande majoritet för platsen bestående av S+V+M.

I övrigt cyklat/gått i några timmar med (V)äxjös Kommunnytt. Söndagen utflykt till Lund och inflyttningslunch hos maken L.s dotter som bytt boplats från Malmö till Lund. Vi var sex personer från min familj som tog tåget (flöt bra) och hade en trevlig eftermiddag med god mat. Vi träffade också makens son med sambo och barnbarnet Julia, som nu är fem år. Jättebra att vi kom iväg och lyckades sammanstråla så många!

Nu dags laga lite mat och kanske ett kvällsdopp också.

Carin Högstedt

20190618

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

14. jun, 2019

Djurliv på altanen, sommarlov, Sandsbro, privatisering kontra egenregi, konsthall, simhall

Frukost ute. Tio pilfinkar tjattrar högljutt ett par meter från mig. Solroskärnorna är slut. Det är bara att dra på sig något över pyjamasen och åka till COOP och köpa en påse Risenta solroskärnor. Hände häromdagen  Idag jagade min katt en liten ekorre som uppenbarligen varit väldigt nära altanen. Ekorren räddade sig upp i ett träd, tack och lov. Alltid något på gång i den lilla världen!

Vårt blad med nytt från fullmäktige och kommunpolitiken blev klart sent igår kväll. Nu ska det ut till folket. Jag startar med utdelning denna fredag eftermiddag vid Netto på Nydalavägen. Partikamrat har anmält att hon också kommer, någon jag aldrig träffat. Roligt.

Bifall till vår motion om visselblåsarfunktion i kommunorganisationen! En på sikt avgiftsfri kulturskola fick dock nej. Över huvud taget går de styrande i M+C+L+KD+MP hårt åt kulturen. Det sägs att de ska flytta Fria Ordets Hus och Konsthallen för att spara pengar. Men i helskotta att det går att spara fem miljoner på att byta lokaler. Det kommer att påverka verksamheten negativt, det är jag övertygad om. Det finns många sparförslag i S+V-budgeten också, men inte kulturen. Vi höjer skatten med 38 öre och får inkomster som främst går till äldreomsorg och utbildning, men vi värnar även kulturlivet. Vi lägger heller inga förslag för att privatisera tekniska förvaltningens verksamheter. Mycket som görs där, parker och planteringar till exempel, är också kultur som befrämjar de estetiska intrycken, bilden av Växjö kommun, och hälsa och välmående. Inte blir det billigare om kvalitén ska behållas och dessutom skapa vinster i privata företag. Nä. Men fullmäktige är slut och det är kört för vår budget. Enda sättet att stoppa privatiseringar är att rösta på partier som inte är för den politiken!  Det finns en stark koppling mellan röstsedel och vilken kommunpolitik som bedrivs. Det är stora skillnader, som påverkar vardagslivet för många.

Skolavslutning idag och på Sandsbro skola var det väldigt många vuxna som lyssnade på sommarsångerna som varje årskurs framförde. Jättebra! Dotterdotter var en av dem som sjöng solo under en del av femmornas låt. Hjärtat sväller. Nästa år slutar hon sexan och ska byta skola. Dottersonen börjar då sexan. Så fort allt går! Nyss var de pyttesmå.

Många sociala aktiviteter i helgen och politiska måndag-tisdag, bl a ska vår kommungrupp göra besök på nuvarande simhall. Speciellt intresserade är vi av de föreningar som håller till i undre planet.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20190614

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

12. jun, 2019

Första budgetförslaget - men inte det sista, 17 timmar debatt, trötttrött

Hemma efter 17 timmars fullmäktigemöte i två dagar. 11 timmar idag. Möts av uttråkad katt och förödelse på altanen. Tydligen starka vindar som har vält saker och blomkrukor. Slagit sönder lite men inte så allvarligt. Väcktes kl fem idag på morgonen av häftigt regn och åskväder. Ser att det blivit drygt 10 mm i regnmätaren.

Är alldeles för trött för att kunna skriva om allt som sagts och inte sagts dessa dagar. Det är en anspänning och ett evigt lyssnande. Jag för anteckningar hela tiden av det som sägs för att ha som underlag till (V)äxjös Kommunnytt som ska skrivas och redigeras i morgon. Dessutom skriver jag ner mina inlägg under tiden, som stolpar.

Utgången är given. Ingen kan övertala någon annan att byta sida och eftersom de tre budgetförslagen ställs i sin helhet mot varandra finns inget utrymme för ändringar ens i ett kommatecken. Tråkigt till max. Hoppas på en ändring i upplägg från presidiets sida. Det var  roligare förr när vi gick från konto till konto och utgången av voteringarna inte var given på förhand. Vi ska inte tillbaka dit, men kan inte hålla på att diskutera timme ut och in utan möjlighet att förändra ställningstaganden. De tre budgetförslagen var dels den styrande majoritetens (M+C+L+KD+MP) och dels S+V.s budgetförslag och för första gången på alla år de funnits i fullmäktige hade även SD ett eget förslag.

Jag är jättenöjd med vår V-gruppens agerande. Fyra av oss fem är helt nya och har gjort sitt första budgetförslag – men inte det sista!

Som sagt: Väldigt trött men behagligt ändå. Har inte hunnit skriva blogg på flera dagar, men snart ljusnar det. På alla sätt hoppas jag. Det gäller för alla medborgare att tänka efter nästa gång de går till val; Vilka partier flyttade konsthallen till i nuläget obestämd plats? Vilka partier privatiserade tekniska nämndens verksamheter? Vilka partier förflyttade vårdtagare från äldreboendet Evelid och varför? Det är ju så att så många har röstat på de styrande partierna att de kan fortsätta sitt i mångt och mycket ideologiska sparandet och privatiserandet. Det är i valbåset vart fjärde år som det sker. Ibland undrar jag om folk inser konsekvenserna av sitt röstande.

Återkommer och förhoppningsvis oftare efter den här veckan.

Carin Högstedt

20190612

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se