8. jul, 2019

Ord o handling - får inte ihop det, liveauktion, Kvarnamåla, värnskatt för välfärd, Regionnytt ut

Dagarna går. Inget badväder. Min dotterdotters födelsedag firades inomhus i lördags. Gick bra det också. Ett annat år var det barnspring i gräset och dusch medelst vattenspridaren.

Så vansinnigt vackert! Jag besökte byarna Lädja och Rösås i norra kommundelen i fredags (Bergveckan). Vilka hus, vilka gårdar, vilken natur! Kuperat. Gjorde nerslag för att hitta en ring till mig själv. Har vuxit ur de jag haft, som jag fick använda såpa för att få av mig, när jag skulle operera ett öga. Till slut kom jag till Aino Gates glasutställning i Rösås. Hon hade två ringar. Den ena passade. Nöjd. Har hennes farfars (Simon Gate) champagneglas, Salut.

På kvällen stand up i Residensets trädgård (Scensommarevent), en innergård som normalt inte är öppen för publik. Säkert 100 personer där, helt OK väder. Tyvärr inte min stand-up-smak. Vill ha mer satir, skämt med mening. Men så kan det vara. Bara att få sitta under den enorma lönnen är värt ett besök, när det nu var öppet för allmänheten.

Har sett och lyssnat på Jonas Sjöstedt (V), Nyamk0 Sabuni (L), Magdalena Andersson (S) och Ebba Busch Thor (KD) och deras tal i Almedalen. Måste säga att om jag inte hade gedigna kunskaper om partipolitiken sedan decennier tillbaka, så skulle jag vara helt förvirrad om jag tvingades välja parti efter att ha hört talen. Ingen vill öka klassklyftor, alla vill ha bort vårdköer och bygga ut äldreboenden. Hur kan det då se ut som det gör – med ökande klassklyftor, med brister i äldreomsorgen, med köer till vården?! Hur kan Ebba Busch Thor stå och skryta med hur KD i kommunerna prioriterar kärnverksamheten istället för arenor och skrytbyggen? Hon borde besöka Växjö och ta till sig om KDs inställning till nya kommunhuset! Är Växjö enda undantaget? Ånä. Säkert inte.

Retoriskt var EBT väldigt skicklig, utan tvekan. Även Magdalena Andersson höll ett bra tal. Innehållsmässigt håller jag på Jonas, tydligt klass – tal och helt rätt att förra mandatperioden när (V) deltog i budgetförhandlingarna så blev det många reformer som gynnade barn och unga, kommuner och regioners verksamheter, kort sagt välfärden. Många av de reformerna har gått förlorade genom M+KD+SD-budgeten och genom S+C+L+MP – avtalet. MA hade den goda smaken att något beklaga detta faktum och en eller annan återställare kan måhända komma till hösten. Men faktum kvarstår. Det parti som vill satsa på välfärden får ta fram resurser från staten till kommuner/regioner. Och det är lättare att göra det om inte skatter sänks –  borttagandet av värnskatten är ett hån mot skola, vård, omsorg för alla. Prat hjälper inte.

Igår var mellandottern och jag på en traditionell liveauktion i Kvarnamåla, söderut mot Tingsryd. För mig första gången jag är där. Vi kom halv tio på förmiddagen. Jag var hemma igen 18.45. Ändå lämnade vi innan allt var slut. Intressant! Började med redskap och dylikt utomhus och fortsatte så småningom inomhus med mängder av utrop, högt och lågt om vartannat. Till slut var folk rätt utmattade och på slutet såldes mycket för 20 kr per rop. Dottern och jag gjorde en del inrop, ibland för nöjet att gå igenom en låda och se vad som döljs i mängden grejer. Jag är försörjd med stearinljus i rätt många år kan jag säga, alla färger, alla storlekar, blommiga, grenljus… Kul dag! Kvarnamåla lägger ut bilder på sakerna på hemsida men det går inte att bjuda eller handla på nätet. Bra kvalité på utbudet av varm korv och hamburgare, glass, kaffe… Gick åt mycket under den långa dagen. Gott om folk på denna folkfestauktion.

Idag fått motion genom att gå och cykla med vårt Regionnytt, som ges ut av regiongruppen och nu kommit med nytt nummer efter att regionfullmäktige haft budgetfullmäktige. Ett par hundra har jag fått ut. Cyklade i områden i närheten där jag normalt inte befinner mig. Bra sätt att få koll på vad som byggs och förändras, sommarstugor blir permanentvillor etc.

Carin Högstedt

20190708

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

5. jul, 2019

Om skatteparadis o sommarparadis, Trafikplats Fagrabäck, Lammhults skola o nya kommmunhus, bankomat

Har börjat titta på den danska serien Follow the money på SVT Play. Välspelat, spännande! Kanske därför jag läste SvDs näringslivsbilaga lite noggrannare än vanligt igår (4/7). Rubrik: ”Anders Borg ville stoppa avtal med skatteparadis.” Sammanfattning: ”Anders Borg försökte lägga ned Nordiska ministerrådets projekt att skriva informationsavtal med skatteparadis. Till slut tröttnade Norges dåvarande finansminister och ville driva projektet utan Sverige. Inte heller Magdalena Andersson har försökt täppa till hålen i skattelagstiftningen.” Birgitta Forsberg har på två sidor berättat om hur Torsten Fensby, ”världens största expert på skatteparadis”, ger upp sin kamp för skattelagstiftning som ska täppa till hål som gör det möjligt gömma pengar i skatteparadisbolag. Han tar i alla fall ett sabbatsår. Det är en  häpnadsväckande artikel, ja, lika spännande som Follow the money. Så här säger Fensby: ”Jag vänder mig emot att man låter en svensk elit tömma delar av den svenska statskassan på pengar. Hela skatteparadisindustrin penetrerar djupt in i den svenska statsapparaten. Vi har inte någon som helst lagstiftning i frågan. Svenska statskassan är en bankomat för den som kan spelreglerna”. I dagens SvD (5/7) följs artikeln upp med intervju med finansminister Magdalena Andersson. Hon menar att frågan är prioriterad, men har inga konkreta förslag. Det enda som hänt på den fronten är sådant som EU tvingat fram. Finansministern är representant för (S) i Almedalen idag. Hoppas hon får frågor på temat skatteparadis. Läs artiklarna!

Är det något nytt i Forsbergs reportage, idag kompletterad med Mikael Törnwall? Kanske inte; egentligen vet vi men suveränt att få det så bra beskrivet på ett bräde så att säga. Vi vet ju t ex att Sverige har världens mest generösa lagstiftning för vinster i välfärden/skolan. Jag värjer mig mot kunskapen. Jag växte upp när Sverige fördelade resurserna medvetet för att även arbetarklassen skulle kunna leva drägligt, utbilda sig och bo modernt. Jag trodde att Sverige var bästa landet i världen, var stolt. Detta sitter djupt och därför värjer jag mig mentalt för kunskaper som visar motsatsen. Det är så sorgligt onödigt med växande klassklyftor i ett civiliserat land.

Lammhultsborna (norra delen i Växjö kommun) har varit mycket tålmodiga i väntan på skolans om- och nybyggnad, bibliotek och sporthall. När det nu var dags för beslut efter åratals utredningar – så är det för dyrt. Bromsen slår till. Visst. Byggkostnaderna har ökat markant de senaste åren och inte bara i Lammhult! Som boende i Lammhult säger i Smålandsposten idag: När nya kommunhusets kostnader ökade, så stoppades inte bygget. Nä, men Lammhult ligger 4-5 mil från Växjö centrum (obs ironi).

Trafikplats Fagrabäck har fått klartecken från regeringen. Alla överklagningar är avfärdade och avslagna.  Runt 300 miljoner till ett onödigt betongmonument för att bilar ska kunna köra förbi Växjö i 100 km/h. Strider mot miljö- och klimatmål på alla nivåer, äter upp en del av ett naturreservat. Finns utredning som visar att det blir sämre för kollektivtrafiken och cyklister. Hela bygget är en parallell till Förbifart Stockholm. Jag är fullständigt övertygad om att siffran 300 miljoner inte kommer att hålla. Men processen drivs framåt och när slutsumman är ett faktum så är det säkert för sent att stoppa. Här rör det sig mest om statliga pengar, som också är skattepengar.  

Väg 941 i Uppvidinge kommun, en näringslivsväg mellan Fröseke och Grönskåra på 11 km är aktuell igen. 2013 första politiska beslutet att bredda vägen så att lastbilar som använder vägen ska kunna mötas. Sedan fler beslut om samma sak. Men ingen verkställighet. Trafikverket är mot breddningen. Lokala enskilda har lagt ner enormt arbete på att få vägen i bra skick (det händer olyckor!) och sedan december 2013 fått stöd av politiken. Jag drev vägfrågan i dåvarande regionförbundet Kronoberg och till slut så var alla partierna med på noterna (med Bo Frank (M) i spetsen). Nu är verkställandet i fara igen. Annat ska prioriteras verkar det som. Hela historien borde vara intressant för Uppdrag Granskning. Hur långt och länge kan ett statligt verk motarbeta politiska beslut?

Igår var jag på sommarfest med PRO på Wilhelmshill, Evedal, vid Helgasjön. Jag är medlem men inte aktiv i den föreningen. Någon gång då och då med på något möte. Igår var en sådan gång. Träffade en ”dagmamma” till äldsta dottern och en klasskamrats mamma till mellandottern. Många år har passerat. Trevligt med dessa samtal! Wilhelmshill är ett gammalt träslott, patriciervilla kallas det väl. Kommunen äger (det är ursprungligen en donation) och pensionärsorganisationerna förvaltar, sköter det både ute och inne. Hyr ut till bröllop och fester. Pengarna från uthyrningen går tillbaka till fastighetens skötsel. Detta sommarparadis som är öppet varje dag under den varma säsongen är (naturligtvis) ifrågasatt av den styrande majoriteten M+C+L+KD+MP. Målet verkar vara en privat entreprenad. Det lär inte bli billigare drift! Återigen ingen uppskattning av ideella krafter som verkar för en enkel sommarvistelse för pensionärer och ett vackert alternativ för barnkalas och fester för den som vill hyra för rimlig kostnad. Om Wilhelmshill blir det strid!

Blåser friskt men solen skiner idag. Drar ett varv till Bergveckan och ikväll dags för Scensommar och stand-up på Residensets innergård.

Stockrosorna blommar successivt och gläder mig ofantligt.  Alla hittills har vacker rosa färg.

Carin Högstedt

20190705

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

2. jul, 2019

Konst o poesi, Bergveckan, Almedalen, kollektivtrafik, grönfink, I oxögat, glasriket

Väldigt trevligt besök i Gynkelstorp (mellan Tolg och Berg) och Galleri Garaget i lördags. Konstutställning med musik- och poesiunderhållning. Dan Andersson! En av de författare jag förälskade mig i som ung. I övrigt var Bergveckan denna varma eftermiddag oerhört välbesökt. Det var trångt, mängder med besökare. Förklaringen var ett mopedrally, som uppenbarligen är populärt. Rekorddeltagande av mopedister har jag förstått och troligen även publikmässigt. Jag gjorde några få nerslag i utbudet, men åker dit en gång till i veckan, när det är lugnare.

Från + 30 grader till 15 på ett dygn - det svänger i vädret. Inget bad på två dagar. Noterat en grönfink i kolonin pilfinkar, som uppehåller sig i mina buskar.  Tycker också om solroskärnor. Vacker grönskimrande fågel.

Hör en minidebatt från Almedalen i radion mellan en Elin (V) och en Emma (MP). Det är Vänsterpartiets dag och vi har lanserat ett förslag till utvecklad kollektivtrafik. Sex miljarder på tre år till regionerna för att de ska använda pengarna till det de anser bäst gynnar folket och klimatet: Sänkta avgifter, nya bussar, nya tåglinjer, tätare trafik, kollektivtrafik på landsbygden… Var behövs nya resurser mest? Att låta regionernas trafiknämnder avgöra vad som är mest relevant i respektive region/landsting – bra – sympatiskt! Behoven varierar ju! Men Emma är inte nöjd. - Inte bra att satsa på gratis, säger hon. Fast Elin gång på gång säger att regionerna ska förfoga över användningen. Det kan bli sänkta avgifter och/eller fler bussturer. Trist att lyssna på, när ena parten inte vill lyssna på den andra. Så uppfattade i alla fall jag det hela.

Ikväll ska jag följa sändningarna från Almedalen. Verkar vara dåligt väder där. Här är också innesittarväder. Läser Ida Andersens ”I oxögat”, livet i glasbruksbygder på 1700-talet, en fiktion men med mycket research bakom för beskrivning av miljön, byggnader, redskap, verktyg. Återkommer när jag läst ut den.

Kom till skott igår med en motion om kombinationstjänster deltidsbrandmän och undersköterskor. Radio Kronoberg intresserade. Gör inslag i veckan.

Mycket bra artikel i Smålandsposten idag 2/7 av en språklärare, som ifrågasätter Växjö kommuns krav på sommarskola istället för sommarjobb. Insiktsfullt, resonerande, granskande. Läsvärt.

Carin Högstedt

20190702

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

29. jun, 2019

Landsbygdspolitik, konst på landet, kultur och kollektivtrafik, Gynkelstorp, Berg, Tolg

Dagarna har varit fyllda av barn och barnbarn och många bad. Några möten kvällstid också. Nu ligger några veckor väldigt blanka framför mig. Födelsedagar, träffar med nära och kära men i övrigt fria för att göra mycket eller inget alls. Med de höga temperaturer som råder nu, så lutar det åt inget alls. Blir helt blasé när det är runt 30 grader.

Den mindre igelkotten (av de två som visat sig här) rör sig nu hemtamt på altanen. Får lite kattmat som den äter och äter i övrigt av nerfallna fröer från fågelmataren. Vad jag förstår är den nu orädd inför mig och en bajshög på altanens dörrmatta antyder att den vill in. Där finns ju också kattmat minsann.

Fin artikel i Smålandsposten idag om Galleri Garaget i Gynkelstorp, mellan Berg och Tolg i norra kommundelen. Det är vernissage med utställande konstnärerna Kent Wisti och Ulf Lundkvist. Galleristen Lars-Erik har 10 år bakom sig i ett annat Galleri Garage, lite närmare Berg. Maken L och jag besökte och köpte också konst på dessa utställningar som är en del i ”Bergveckan”, vilken går av stapeln denna tid varje år. Bland andra verk har vi där köpt en etsning av just Ulf Lundkvist. Bergveckan med dess konstutställningar, hantverk, Elin Wägners Lilla Björka med seminarier, mopedrally med mera med mera är en landsbygdsvecka med massor av ideellt engagemang bakom och förtjänar verkligen uppskattning. Ingen värme får hindra ett besök där idag och speciellt Galleri Garaget. Kent Wisti är en av mina favoritsatiriker.

Bergveckan visar att Växjö kommuns landsbygd inte ligger i dödsryckningar. Det händer spännande saker. Kommunens satsning på scensommar, kultur för vuxna och barn, på många orter i hela kommunen, är mycket bra kulturpolitik. Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. Behövs bättre kollektivtrafik, gärna närtrafik och lägre priser – för bl a pensionärer. Det ska vara möjligt att bo och få service även utan bil. Digitalt tillgängliga livsmedelsbutiker i olika former växer upp här och där i landet. Bygdebolag bildas för att lösa satsningar. Finns hopp. Kommunen ska vara behjälplig och underlätta för nya grepp och initiativ från befolkningen.

Nu dags för dagens första simtur. Strålande väder ur badperspektiv. MEN gräsmattan går i gult redan. Vattenståndet i sjön är lågt.

Carin Högstedt

20190629

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

26. jun, 2019

Fullmäktigegruppens sommarträff med bad, ProLivs möte med regionledningen, scensommar med stand up,

Kontinental värme. Termometern visar på 34 grader i skugga genom slöjmoln. Trivselträff med hela fullmäktigegruppen här igår kväll, åtta personer. Vi började med bad i sjön, fortsatte med knytmat, mycket veganskt och vegetariskt. Jättegott. Fortsatte med jordgubbar och vispgrädde, vanlig och vegansk, som jag nu lärt mig finns. Gjord på havre bl a. Enda skadan som uppstod vid detta livliga möte var att jag trampade på en geting som stack mig. Gjorde vansinnigt ont och jag kände det som att giftet rusade runt i kroppen. Idag värk och svullen fot, men i övrigt är allting OK. Blir mycket badande idag. Enda måstet är ett protokoll som ska skrivas.

I förrgår träffade tre i föreningen ProLivs (prosttacancerföreningen i Kronoberg) styrelse representanter för regionledningen. De ska ha heder av att med kort varsel ställa upp och ta emot oss. Vi berättade om vår förenings verksamhet och om de goda erfarenheterna av prostatacancervården jämfört med andra landsting/regioner och om oron för framtiden, när prostatacancercentra växer upp vid universitetssjukhusen och kanske kommer att dränera Kronoberg på expertis. Vi vill också att diagnosistiken ska bli allmänt omfattande, enligt t ex Stockholm 3-metoden.  Det skulle rädda liv enligt olika forskare. Enligt min mening är det inte en fråga om utan mer när och hur det blir lika naturligt med screening av prostata som mammografi. Det är faktiskt livsnödvändigt. Tyckte vi blev lyssnade på och att det var ett givande möte.

I morgon är barnbarnen här och på kvällen är det styrelsemöte i min bostadsrättsförening. Sedan blir det tid för kultur. Scensommar har dragit igång och det första evenemanget för min del blir stand up i residensets trädgård 5/7 med bl a Elina Du Rietz. Kanske barnbarnen vill följa med på Djungelns hemlighet med Eva Funck & Hönapöna? 8/7 i Teaterparken i Växjö och 9/7 i Brittatorp.

Nu dags för simtur nummer två hittills idag.

Carin Högstedt

20190626

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959