12. aug, 2019

Industrihistoria, Öfverums bruk, industrihistoria, PFAS, miljöskandaler, bussfärd, bilfritt

Hemma igen efter utflykt och syskonträff i Gusum, Östergötland. Klev av bussen ca 21.00 på Norremark, 1 – 2 km hemifrån. Går ett par hundra meter och kollar lokalbussen hemåt. Inga större förhoppningar så sent på söndagskvällen, men har tur, Efter fyra minuter kommer bussen.

Efter att ha gjort en helt onödig stollegrej på p-platsen vid Samarkand (köpcentrum, hörs ju på namnet), och kört på en slags stålbåge som ska hindra folk att köra på skyltar o dy, så är jag utan bil. Den är på reparation. För en bilälskare som jag är det nyttigt att ta sig fram på andra sätt. I mitt fall en rolig och intressant upplevelse att åka buss mellan Växjö och Oskarshamn, tur och retur. Trodde det var en snabbuss som stannade max i Åseda och Högsby. Helt fel! Helgalet! Det var mängder med hållplatser, ett trettiotal, med fängslande namn på byar, som kanske bebos av någon året runt, kanske inte. Men möjligheten att stanna eller kliva på finns. En etnologisk, kulturell och nostalgisk bussfärd; jag har ju vuxit upp i Oskarshamn med omnejd och rört mig i de här byarna. Tack Kalmar länstrafik! Det går även att köpa biljett på bussen. Ja, på bussen, med kort eller kontanter. Kontantköp kostar 20 kr extra, men är ju ändå hanterligt. Så ingen utan mobil, appar, kort eller fan och hans moster är utestängd. Det går att åka från Trätsjömåla till Smältebro och tillbaka också.

Syskonträffen lyckat. Vi spelade en form av kubbspel (men inte kubb) som var riktigt roligt och fick igång oss. Fick god mat och pratade – mycket om vårt gemensamma intresse (mer eller mindre utvecklat) för konst och gamla saker, köpa, sälja och samla. Vi besökte åtskilliga loppisar och antikaffärer samt ett klädbolag, stor lada, i Falerum. Vi besökte Eds Bruk och Överums bruk. Smedsgrenen på vår farmors sida fanns på Överums Bruk 1797-1800, kanske längre. Mina syskons och min farmors morfars far är född och antecknad 1800 i kyrkböckerna som ”Nils Petter på Öfverum”. Här besöker vi Bruksmuséet. Så väldigt väl mottagna av mannen som är värd på muséet! Bruket grundades redan 1655 av valloner och är ett av en gång i tiden många bruk i trakten som fortfarande producerar – idag plogar framför allt. Från början var det kanoner och kulor till dem som gjordes. Sedan har det blivit spik, hästskor, husgeråd, jordbruksmaskiner och mycket annat, ofta dekorativt. Trevligt museum, snyggt! Rekommenderas för den som är intresserad av industrihistoria. Svårhittat, men det finns ett torg i Överum med en restaurang/pizzeria, som vi var mycket nöjda med.

När maken L och jag för ett antal år sedan roade oss med att följa en bok om svenska jätteträd i hasorna, så hamnade vi ofta i Östergötland. Såg nu när vi körde på gamla vägar hur enorma många ekar, bokar och andra träd är. Fina landskap och vyer i Uknadalen.

Frukost ute idag. Såg en ekorre ca 50 m bort. Tror det är den som Tassi jagade upp i ett träd i början på sommaren.

Skrev ett förslag till motion förra veckan om ”Att fasa ut användningen av de högfluorerade ämnena, PFAS-familjen. Den ligger fortfarande på is, för jag är inte nöjd med att-satsen, som ju ska avsluta en motion. Utan att överdriva på något sätt kan en sammanfatta att PFAS ska förbjudas enligt försiktighetsprincipen pga av att studier visar på samband användning av PFAS och cancer. Förbud är en nationell och internationell fråga, men en kommun ska kunna undvika att använda livsmedelsförpackningar som innehåller PFAS liksom brandskum som hamnar i dricksvattnet. Det senare har hänt. I lördags hade Hans Mannefred (folkbildare/fristående samhällsdebattör) skrivit om detta i en artikel i Smålandsposten Bra! PFAS kan vara i klass med DDT- och PCB- skandalerna. Jag ska ta itu med att göra färdig min motion.

Ikväll är det styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Skönt att komma igång igen! Har bokat lite studiebesök inom området äldreomsorg. Ja, som sagt, dags att fylla vardagarna med meningsfullt arbete. Men hoppas också på en varm augusti som tillåter fortsatt simmande i sjön och utesittande på kvällarna.

Carin Högstedt

20190812

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

OBS! Har bara ett telefonnummer numera: 0706214959, men nås bäst via mail.

 

 

 

8. aug, 2019

Hiroshima, Edita Morris, Ester Blenda Nordström, Elin Wägner, Tina Persson, igelkottar, Agenda 2030

Får se hur länge det fungerar att sitta ute och skriva. När jag väl stökat undan allt nödvändigt och burit ut datorn, så börjar åskan mullra. Klarade en rejäl cykeltur till Skogslyckans kyrkogård och COOP på Norremark – hotfulla svarta moln – men nu är ovädret ikapp. Löpsedlarna skriker om tromber, åska och skyfall.

Minnesdagen för offren i Hiroshima och Nagazaki för 74 år sedan samlade 30-40 personer i tisdags kväll. Det innebär fullsatt och ståplats i det lilla kafé Fontaine. Monica Braw, japankännare, journalist, författare, berättade om sin biografi om Edita Morris, ”Jorden är vårt hem”. Återigen en för många okänd kvinna som från ett tämligen lättsamt överklassliv gått till att bli kärnvapenmotståndare, fredsaktivist och människorättskämpe.  Jag har precis läst ut ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer, en biografi om Ester Blenda Nordström, journalist, författare, äventyrerska, som inte gav sin familj en lugn stund. Hon levde med samer som lärare, som piga på bondgård, reste som tredjeklasspassagerare till Amerika, deltog i expedition i Sibirien… Skrev artiklar från sina resor på ett sätt som attraherade läsarna. Boken handlar också om livet i allmänhet i Sverige första hälften av 1900-talet och inte minst om de litterära vännerna till Ester Blenda och däribland Elin Wägner. Boken kan bara rekommenderas. Välskriven och intressant om den tidens feminister och förebilder, deras villkor och svårigheter i en tid, då homsexualitet var kriminell.

Mötet på Hiroshimadagen antog en resolution om att Sveriges riksdag ska ändra sig och anta antikärnvapenavtalet, vilket ju det hittills blivit nej till från en majoritet i riksdagen. Tina Persson läste egna dikter – så bra, så väldigt bra poesi! Missade musiken för jag skulle till bussen.

Jag kom hem 21.30 och möter tre igelkottar på altanen. Fascinerande att se dem så nära. Under en och en halv timme tultade de runt, åt, drack i omgångar. Knuffades kring matskålen. Jag hämtade en till och då blev det lugnt. Funderade på om jag skulle ha valt ett begränsat intresse och forskat i på djupet. T ex någon uggleart – eller igelkottars liv och leverne. Istället för att kunna lite om mycket?

Åskvädret vek undan. Solen skiner igen. Badar fortfarande de flesta dagar. Vattnet varmt och skönt.

Ja, så publicerades min artikel om ”prylbantning” och cirkulär upphandling i Smålandsposten idag och med foto. Den är alltså en kommentar till en annan artikel häromdagen av ett antal organisationer. Läs gärna 8/8 på Smp.se! Offentliga upphandlingar är inget lätt ämne. Det finns många åsikter om vad som får ställas för krav eller inte enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling. Under årens lopp har jag varit upphov till het diskussion om möjligheten att ställa krav på att företag ska visa jämställdhetsplan, när Växjö kommun upphandlar. Nu handlar det om att ställa krav på att produkter består av återvunnet material och liknande. Finns kommuner som tillämpar det. Bra! LOU är mer tillåtande numera. Och alla länder har skrivit under Agenda 2030, Parisavtalet, så det är bara att köra på, att använda alla medel och verktyg som finns.

Media har skrivit om plastbantning på torget i Malmö. Möllevångstorgets handel har förbjudit plastpåsar. På bara ett torg en lördag användes 20 000 påsar! Nedskräpning runt torget var legio. Se mer om detta i t ex SvD näringsliv 6/8. Enkel åtgärd och naturligtvis en liten sak i det stora hela. Det bästa är förstås att företagen bakom produkterna och handeln tar ansvar för att icke nedbrytbart material produceras och används överhuvudtaget. Men om vi ska nå målen i Agenda 2030 ska inte enskilda människors handlingar missaktas. Möllevångstorget kan göra att intresset för klimat och miljö väcks hos enskilda medborgare. Det intresset är också viktigt för den omställning och paradigmskifte som är nödvändigt. Tänka nytt, tänka annorlunda, mindre slentrianmässigt.

I Dagens ETC (5/8) ser jag att FN varnar för att arbetet med Agenda 2030 går för långsamt. En rad organisationer (Greenpeace, Action Aid, Amnesty, Oxfam bl a) kräver nu att det inrättas en global fond för att uppnå målen. Agenda 2030 säger att hunger och extrem fattigdom ska utrotas. Utvecklingen i många länder går åt helt fel håll med ökade klassklyftor och därmed fler konflikter, anser organisationerna. Det stämmer med mitt intryck av situationen i världen.  

Carin Högstedt

20190808

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

5. aug, 2019

Torgaktivitet, prylsvinn o återbruk, liveauktion, zinkbaljor, Ester Blenda

Torgaktiviteten i lördags med ProLiv Kronoberg (prostatacancerförening) var jättelyckad med mina mått mätt. Vi hade bord med tälttak (tur det för det kom regnskur) mitt i den aktiva torghandeln med blommor, bär och livsmedel. Mycket folk ute och många bra samtal om livet och politiken men framför allt om cancer i allmänhet, prostatacancer i synnerhet och vikten av att ta prov om misstanke finns. Intressant att se hur kvinnor är öppna för att få infomaterial i handen, ger det direkt till mannen vid sidan och säger: Detta ska du läsa. Många berättelser ur livet fick jag mig till livs. Kändes mycket meningsfullt att lägga några timmar på detta. Vi var där två och två från styrelsen. Bra materiel – bl a ny bok av Carina Danemalm Jägervall och Ola Bratt om ”Sex,, samliv och prostatacancer”. Jag har ännu inte läst den, men den får uppskattning av dem som har gjort det. Ämnet är mycket angeläget.

Det enda negativa är min artros som begränsar min kraft att utan besvär stå och prata med folk ett par timmar. Vet inte vad jag ska göra åt det eländet men det ordnar sig väl på något sätt.  Stortorget i Växjö är en inarbetad marknadsplats sedan århundraden. Torghandeln är en mycket uppskattad företeelse. Förr hade Vänsterpartiet alltid torgmöten just där. Varför flyttade vi egentligen? Kanske för att scenen på Storgatan (kallas Speakers corner) skapades. Scenen har tak och det finns el att koppla högtalare till. Men publikmässigt är torget oslagbart. Förresten har vi inte torgmöten med mikrofoner och tal till publiken särskilt ofta längre. Det är mer samtal med folket.  

Så kom jag hem i lördags, tog en simtur i sjön, satte mig i solstol och tänkte: Nu ska jag sitta här i lugn och ro. Solen intensiv, blå himmel. Då hör jag åskan mullra. Förstår inte var den håller hus – men det ändrar sig mycket snabbt. Regnet börjar piska och mullret tilltar. Tassi springer och gömmer sig inomhus. Jag lägger mig i sängen, det dånar i huvudet och det dånar i ett över sjön. Därtill blixtar och dunder i och över dånet. Sannerligen växlande väder.

Idag är det måndag och jag har bestämt att det är en arbetsvecka. Nu ska jag ta itu med det som borde ha gjorts tidigare. Fick iväg en insändare idag, en kommentar till en artikel om ”prylsvinn” av olika organisationer som verkar för återbruk och klimatfrågor. Bra artikel, men jag tycker de hade glömt en viktig ”aktör”, den offentliga sektorns ansvar. Hoppas på snabb publicering i Smp.

I morgon är det 74 år sedan Hiroshima/Nagasaki och atombomben som dödade 250 000 människor. IKFF (Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet) ordnar som alltid en minneskväll i Växjö (platsen är Café Fontaine, IOGT, Vattentorget) kl 19.30. Det blir tal av Monica Braw, sång och musik med Mats Sturesson och poesi av Tina Persson. Hoppas vi ses, säger jag och i och med det har jag bestämt att jag ska dit.

Har varit många besök här hemma och alla har passat på att simma i sjön.  Ett helt oväntat besök av en bror och svägerska med övernattning. Alla har fått bekanta sig med igelkott och de nu ca 20 pilfinkarna i skocken. Ingendera är särskilt glada över mycket folk på besök, men de kommer fram i alla fall. Min bror och svägerska kunde notera att ”kotten” inte alls är rädd för mig hur nära jag än kommer. Verkar känna igen den som kommer med maten.

Läser nu äntligen Fatima Bremmers ”Ett jävla solsken”, biografin om Ester Blenda Nordström. Har sett teaterpjäs och läst många artiklar om boken och Ester Blenda. Men boken ger mycket mer om journalistiken och kvinnors villkor, om Elin Wägner och ”Pennskaftet”, om tidsandan och förstås Ester Blenda själv.

Igår på liveauktion i Kvarnamåla igen, mellandottern och jag. Blev med restid 10 timmar. Ett helt hems lösöre såldes till förmån för Kattkommando Syd, som alltså fått en donation. Föreningen är en motsvarighet till Djurens vänner och katthemmet i Växjö. Det handlar om att hemlösa katter ska få vård, omsorg och ett bra hem. Mycket folk, bra priser (för hemlösa katterna) på mycket. Tänk att zinkbaljor kan bli värdefulla! I min barndom var det badbaljan, tvättbaljan och skurhinken, inget märkvärdigt alls.  Rolig dag och total avkoppling från världen i övrigt. En auktion är för övrigt en återbrukets högborg!

Carin Högstedt

20190805

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

31. jul, 2019

Privatisering som mål? Egen regi med kvalitet,Tingsryd, marknadspolitik, vård som funkar

Igår kväll – utan förvarning – ramlade en stor bit av en hörntand ut. Ringde Folktandvården Norr, som är ”min tandläkare” strax efter kl 8 idag. Telefonkö – kort och snabb – och jag får tid 10.30!  Idag. Tar med mig tandbiten i en liten plastpåse. En vet aldrig. Har hänt mig förr att jag bitit av en tand som limmades ihop. De har bra klister. Har aldrig gett upphov till problem. I alla fall; jag är orolig. Måste ju ha en hörntand, ja, summa fyra förstås. 10.40 får jag komma in. De båda, tandläkare och assistent, ber om ursäkt för förseningen. Jag vill bara krama dem för att jag får komma så direkt. Vad är tio minuter hit eller dit i min situation. Tandläkaren tittar på hålet, på biten jag har med mig. Analyserar. Säger: Vi kan försöka limma dit biten igen. Det kan gå. Wow! Fem – tio minuter senare är tanden hel igen. Vilken service! Vilken effektivitet! Återbesök bokat. Tänker att allt negativt som sägs om vården påverkat mig så jag inte förväntar mig att få hjälp utan att stå i kö i en evighet. Det är faktiskt illa.

Gjorde ett nerslag på Tingsryds marknad igår. Träffade partikamrater i V-tältet. Trevligt! Åt lunch med Göran Mård, V-politiker i Tingsryd. Vi har varit engagerade i vänstern ungefär lika länge, alltså i decennier. Fick nu reda på att han 1961-64 bott i Oskarshamn och hade en flickvän i lilla samhället Korsvägen. Jag gick just de åren i gymnasiet på läroverket i Oskarshamn och bodde några km från Korsvägen. Ja, så det kan slumpa sig. Det politiska intresset från marknadspubliken är inte jättestort, men några samtal blev det under den korta tiden jag var där.

Jag älskar marknader. Maken L och jag hade samma intresse för sådana tillställningar. Hittade alltid något. Keramikmuggar och tillbringare i Spanien. Finaste gardinerna på landsbygdsmarknad i Frankrike. Bästa blusen på landsbygden i Kosovo. Tingsryds marknad är jättestor. Tredje största i Sverige, sägs det. Kompletterade min garderob igår med blus och kjol. Köpte marknadskarameller i ståndet från Mariannelund. De är bäst.

Superbra artikel igår (30/7) i Smålandsposten av partikamraterna Maria och Johnny med rubriken ”Vissa verksamheter är bäst i egen regi”. Fin ton och sansat svar på moderaternas ”Höjden av hyckleri” i Smp 23/7. Det handlar om tekniska förvaltningens verksamheter som den styrande majoriteten M+C+KD+L+MP har beslutat ska ut på entreprenad. Till exempel den parkskötsel som Växjö kommun enligt SKL ligger fyra i landet vad gäller invånarnas nöjdhet med denna skötsel. Det ligger nära tills hands att det varken är kostnader eller kvalitet som styr beslutet. Det är helt enkelt privatisering som är målet. Läs gärna hela artikeln!

Dagarna är långa, lugna och kravlösa ännu så länge. Träffar barn och barnbarn, simmar mycket, läser, ser rätt meningslösa TV-serier, sett friluftsteater, släktforskar, städat i datorn… På lördag är ProLiv (prostatacancerföreningen Kronoberg) på torget i Växjö. Vi ska informera och prata med den som vill om vår verksamhet. Jag ska vara där ett par timmar på förmiddagen tillsammans med Sten, som också är styrelseledamot. Ny erfarenhet för mig. Mina kunskaper är grunda än så länge.  Men vi har gott om bra material att ta del av. Tror det är många, män och anhöriga, som har funderingar kring detta lite tabubelagda ämne.

Carin Högstedt

20190731

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

28. jul, 2019

Varför blåser det så? papperslösa, Mahmoud, igelkottars matvanor, smeder i släkten

Hörde att Trump har fått tillstånd att använda försvarsbudgetpengar till muren mellan USA och Mexiko. Slår mig denna mur som han lanserade i valrörelsen och när han blivit vald då framstod som en bisarr idé, sprungen ur en galen hjärna. -Ånä. Det blir inte verklighet. Det är bara för mycket! Så snabbt vi vänjer oss och blir totalt blasé. Axelryckning. Ett steg närmare förverkligandet?

De varma sommardagarna gick snabbt över i Sandsbro. I fredags badade barn och barnbarn med fler här hos mig. Barnbarn hade olika flytetyg med sig. Vattnet ljumt. Jordgubbar och glass. Sedan började det blåsa. Rejält. Igår försökte jag sitta ute och jobba med min släktforskning. Gick inte att hålla samman papper, pärmar och dokument. Släkten flög iväg. Gick in och var inte ute på hela dagen. Hatar blåsten. När jag tittade ut frampå kvällen hade parasollen (nedfälld) vräkts omkull, blomkrukor rasat och möbler stuckit. Bättre idag men på gränsen. -Nä, det är inte synd om mig. Men det oroar mig att den här sortens hårda blåst inträffar oftare och oftare med åren. 32 år i denna lägenhet och jag kan jämföra. Lite trombliknande.

Tyvärr har jag inte fått in rutinen att lyssna på sommarpratet i radion. Jag hör delar av och vet ungefär vilka jag absolut ska lyssna på i efterhand. Alexander Mahmoud kom jag in i den senare delen. Hans så osentimentala beskrivning av papperslösas liv fick tårarna att rinna. Så himla bra och så bra att Alexander valt detta ämne! Och han hade med Iryna Zamanova, terroroffer från Drottninggatan, kvinnan som ska utvisas, hon som blev av med ett ben och har bett om nåd.

Håller på att förbereda den nästan årliga släktträffen med mina bröder och respektive. Om 14 dagar bär det av till Gusum, där Thomas och Anne bor. I närheten finns rötterna till smedsgrenen på vår farmors sida. Jag har kartlagt dem men det är länge sedan och jag kollar om jag gjort rätt, fördjupar och ska också hitta orter/byar som Forsby, Tinderedstorp, Kyrkbyn, Malmtorpet, Edet. Först på kartor och sedan i verkligheten. Farmors morfars farmor Kajsa Nilsdotter gifter sig 1797 i Västra Eds kyrka med Lars Malmgren (också Petersson och senare Edgren). De bor år 1800 i Överum, inom Överums bruk. Hittar dem i husförhörslängden. En son har de fått. Senare flyttar de till Eds bruk och så till Falsterbro bruk i Hjorteds socken. Där drunknar mannen 1811. Kajsa (också Catharina) flyttar med sonen till Kristdala socken och börjar nytt liv där. Jag kan följa smedsgren bakåt ett par generationer till. Hittar inget som tyder på valloninflytande. Den tanken har min familj odlat, då min pappa såg lite ”utländsk” ut, men ännu inget belägg för det.

Hörde att någon sett i Aftonbladet att en kvinna matar 15 igelkottar varje dag. Jag har ännu haft max tre samtidigt. Men de är trogna och kommer varje dag. Läst på om deras matvanor. Helt rätt med kattmat (torrfoder) och vatten. Behöver inte vara rädd för att ge dem för mycket. Om de kommer dagtid, vilket dessa gör, betyder det att de är hungriga. De ska dessutom äta upp sig till en viss vikt för att överleva sin ide-tillvaro under vintern. De har vant sig vid mig, men kommer inte fram om det är många på altanen. Intressant att se hur de snabbt lär sig var maten finns och vattnet. Först äter de, sedan till vattenskålen och så lägger de sig gärna i ett hörn och päser. Efter ett tag en ny runda.

I eftermiddag friluftsteatern Söderkåkar!

Carin Högstedt

20190728

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se