27. aug, 2019

Från moralism i den lilla världen till politik i den stora - om klimatomställning

Sagolik morgon. 19 grader i skuggan. Klockan är 8. Återupptagit simmandet de senaste dagarna. Drygt 20 grader i vattnet igår, när jag äntligen kom hem från olika ärenden i stan. Förmiddagen ägnade jag åt en kurs inom SeniorNet i en tillkämpad ädel strävan att höja min digitala kompetens. Verkar bra. Fem kursgånger till. Sedan går det att avancera. Eftermiddagen på banken för olika ärenden och genomgångar och även digital uppgradering. Kom hem rätt utmattad och gick rakt ner till badet.

Vi är många som tänker, pratar, skriver om klimat- och miljöarbetet och den skam och skuld som enskilda människor känner för sin livsstil. Vi menar det helt fel att lägga allt ansvar på enskilda individer. Det krävs faktiskt politiska beslut för den omställning som behövs. Vi kan sopsortera oss till döds – men det är ju överproduktionen av burkarna, flaskorna, sladdarna, mobilerna vi sorterar som är problemet. De har ju producerats för att tjäna så mycket som möjligt. En slags moralism har uppstått, som inte är av ondo – det är nödvändigt att sopsortera! – men det lär inte rädda planeten. Miljöarbetet behöver lyfta till politiska beslut och krav på produktionen, analyser och konkret omställning.

Igår (26/8) i SvD, i kulturdelen, har Thomas Steinfeld, författare och professor i kulturvetenskap vid universitetet i Luzern, skrivit om just detta ovanstående, moralism kontra analys i klimatarbetet. Ibland blir jag extra lycklig över att ha papperstidning till frukosten. Jag tar en penna, jag streckar för, jag sätter utropstecken, stryker under. En ren njutning att kunna och underlättar att minnas. Steinfeld inleder: ”Det talas mycket om flygskam, men lite om att USAs försvarsmakt dagligen bränner lika mycket olja som hela Sverige. Om vi verkligen vill stoppa klimatförändringarna måste vi flytta fokus från moral i den lilla världen till politik i den stora.” Han skriver vidare att moraliseringen tenderar att skuldbelägga vissa saker, t ex flyget, men det finns studier som säger att om några år är det den digitala kommunikationen som ger större utsläpp av drivhusgaser än flyget. Streamad film för privat bruk är särskilt energikrävande. Det har jag inte tänkt på, där jag sitter och streamar hur mycket som helst. Men återigen. Om jag och du slutar med det (vilket ju kan vara bra av alla möjliga skäl) så har vi inte räddat planeten. Steinfeld har ett bra exempel på något som skulle förändra till det bättre. Varför förs inte godstransporter över till järnväg? I alla år jag varit politiskt engagerad så har vänsterpartiet och – tror jag  - flera andra partier sagt: Sverige ska överföra godstrafiken till järnvägen.  Hur ser tendensen ut? När jag tagit upp frågan med företag har jag ofta fått till svar att det är för krångligt. Får forska i denna alltför bortglömda fråga. Senare års diskussion om järnvägar har ju rört det faktum att tågen inte kommer och går när de ska, att det saknas underhåll och bortfallet i produktionen på grund av pendlares förseningar kan räknas i jättebelopp.

Som sagt; Thomas Steinfeld – jättebra läsning! Han skiljer på vetenskapens tillförlitlighet och dess giltighet. Bra att ha med sig de skillnaderna i klimatdebatten. Många studier och deras mätningar är tillförlitliga. Giltigheten kan vara mindre, för vad var det som inte mättes? Nya faktorer dyker upp.

Idag ett studiebesök hos hemvårdsgrupp i Öjaby. Jag ordnar besök inom Omsorgsnämndens verksamhetsområde för min egen del som ordinarie i nämnden. När jag sedan frågar om andra i kommunala gruppen vill följa med så javisst, intresset finns. Bra! En kommunpolitiker kan aldrig få för många bilder och intryck av hur verksamheten ser ut. Mer är 7 000 anställda, ca 5 miljarder i omsättning. Mycket att bita i.

 I morgon nästan heldag med en arbetsgrupp inom vår kommunala grupp som ska ägna sig åt Agenda 2030 och kommunens kommande hållbarhetsprogram. Ser fram mot det.

Carin Högstedt

20190827

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

24. aug, 2019

Tjäna mycket och få 100 000 till på ett bräde! Kommunrehab, Vilhelm Moberg och sommarkväll

Nästa år tas värnskatten bort. Den infördes 1995 för att sanera statens finanser. Den innebär – eller innebar - att de med högsta lönerna fick höjd skatt med fem procent. Det handlar om de med över 703 000 i inkomst på ett år, som betalat fem procent mer på det överstigande beloppet. Enligt januariöverenskommelsen mellan S+MP+L+C ska värnskatten bort, en lång våt borgerlig dröm blir därmed förverkligad. Och höginkomsttagare kan räkna in en rejäl summa till den redan tidigare höga inkomsten. Till dessa hör riksdagsledamöter och många region- och kommunpolitiker, vilka senare har infört samma löner som riksdagsledamöterna. Näringslivstoppar hör naturligtvis till ”vinnarna”. Jag sätter det inom citationstecken för i ett långsiktigt hållbart samhälle tjänar alla på att klyftorna mellan grupper minskar, inte ökar. Som exempel på vad värnskattens borttagande betyder i realiteten så tjänar Stefan Löfven 81 000 kr sådär på ett bräde. Han har dock inte bett om detta, men gått med på krav från de båda allianspartierna.  Riksbankschefen Stefan Ingves kommer att få en skattelättnad på över 166 000 kr. Finansmannen Christer Gardell nästan otänkbara 813 000 kr. Siffrorna har jag från SvD häromsistens. Det känns överdjävligt i ett läge när kommuner och regioner/landsting skriker efter resurser för att hålla kärnverksamhet på en nivå som kan kallas välfärd. Speciellt förb-d är jag faktiskt över politikens – som jag tycker – oförtjänade pengar. Vad kommer det ut av förslag, reformer och framtidstänkande och visioner? Tycker det är väldigt tyst – förutom idéer om att förbjuda slöjor i skolan, förbjuda mobiler i skolan, förbjuda fattigt folk att panta burkar. Så väldigt påhittigt och nyskapande! OBS! Det sista är ironi.

Underbar kväll Sommar igen. Har träffat undersköterskor i veckan, vilket jag skrev om häromdagen. Igår besökte jag KommunRehab efter att ha fått brev från personalen. De vill få berätta om vad de gör på jobbet innan de flyttas till nya lokaler och eventuell aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Brevet skickat till alla ordinarie i omsorgsnämnden. För att få veta mer om något som jag möjligen hört nämnas men inte mer i nämnden eller arbetsutskottet, så bad jag om en träff. Bra! Tror jag nu förstått problematiken och verkligen trevligt att träffa tre kvinnor ur personalen och prata. Tyvärr inget möte på tre månader i nämnden, en nämnd med ett par miljarder i omslutning och ett par tusen anställda samt budgetproblem. -Ja, det är inte jag som är ordförande.

Roat mig denna lördag! Suttit på auktion i Braås tillsammans med en av mina bröder – och en stund en av döttrarna. Roligt, intressant, lärorikt om en har intresse för det gamla, topografisk litteratur, Vilhelm Moberg, konst och udda föremål. Ska ägna resten av kvällen åt att bläddra i två band Lennart Karlsson ”Medieval ironwork in Sweden” och beundra mina nya bokstöd i form av hästhuvuden. En mycket intressant boksamling från person i Kalmar  den här auktionen. Höga priser på en del – säkert med rätta. Böcker har ju i dagsläget inget värde alls – om det inte är något speciellt. Här hade Vilhelm Moberg dedicerat böcker och det har ju ett värde, även ekonomiskt på en marknad.  

Stilla, sol, blå himmel. Klockan är 19.15. I morgon sommarens traditionella familjeträff på Kronoberg, kaféet Ryttmästargården vid slottsruinen. Vi prickade in en riktig sommardag som det verkar på prognoserna.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20190824

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

21. aug, 2019

Undersköterskeupproret, PFAS, Sommarvägen, ojämställda löner och villkor, igelkottlivet

Hej och hå så jobbigt väder! Störtskurar och åska titt som tätt. Som vanligt blir jag trött och depp av elektriciteten i atmosfären. Men mer sommar och värme utlovas på löpsedlarna. De kan ha rätt.

Det lilla äppleträdet, som inte vuxit många millimeter under förra årets torka eller detta år, bär ett tiotal äpplen. Små men jag tog det första häromdagen. Fin smak på mina Transparent Blanche!

Ibland tre, ibland två och någon gång en igelkott kommer varje kväll och äter och dricker. Trevligt sällskap. Undrar när de går i ide? Får läsa på mer om detta intressanta djur. I början när de kom så gav de ett rätt förvirrat intryck och fällde ut taggarna om jag kom riktigt nära. Men det var då. Nu hittar de direkt var maten står och jag kan fylla på skålarna när de äter utan några taggar ut.

Nu är motionen om att fasa ut PFAS inlämnad. Det handlar om en jättefamilj av högfluorerade ämnen som finns i livsmedelsförpackningar, i brandskum, i allt från kosmetika till pizzakartonger. Enligt forskning är ämnena mycket svårnedbrytbara och ansamlas i natur, djur och människor, ger skador, påverkar hälsan. Expertisen menar att det finns alternativ så det går bra att sluta använda dessa ämnen. Motionen kräver att försiktighetsprincipen tillämpas i kommunen tills det – troligen - kommer ett förbud för användning, åtminstone nära mat och vatten. Danska COOP har fasat ut PFAS i livsmedelsförpackningar. Föredömligt!

Denna dag började bra med ett studiebesök hos hemtjänstgruppen ”Sommarvägen”. Vi var två V-partister och kände oss mycket välkomna. Enhetschefen tog emot och lämnade oss sedan med ca 20 av personalen för en stunds frågor och svar under kaffepaus. Fick ett par idéer med oss till förbättringar. Verkar vara en välfungerande grupp! De arbetar hårt men tycker de klarar det. 29 personal inklusive chef och samordnare. Riktigt roligt! Härliga kvinnor! De tog upp det faktum att unga människor inte vill arbeta inom vården och att det beror på den dåliga lönen. Tyvärr kan vi inte göra så mycket åt det på den politiska nivån. Det i Sverige pågående ”undersköterskeupproret” har drygt 14 000 namnunderskrifter för bättre villkor i äldreomsorgen. Hur många behövs för att rubba de ojämställda lönerna??? Den urgamla strukturen med lägre löner i kvinnodominerade yrken och branscher? Synen på kvinnors arbete som mindre viktigt? Två män jobbar på Sommarvägen, båda på natten om jag fattade rätt. Nästa vecka har jag bokat Öjaby hemvårdsgrupp.

Ikväll har V Kronoberg distriktsstyrelsemöte och jag ska dit. Därför denna korta blogg. Ha det gott!

Carin Högstedt

20190821

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

18. aug, 2019

Dädesjö, samtal om vårdkris och kommunhus, skolk, oligarker och mördarclowner, populism

Dädesjö marknad – en 400-årig tradition, sa någon. Vilken mötesplats! Här träffar en människor som inte synts till på 20 år. Eller mer. Tre timmar tillbringade jag på marknaden igår – en marknad som bedömningsmässigt lockade större publik än förra året. Flertalet partier där. Vid V-tältet delade vi senaste Regionnytt – ett blad som görs av V-gruppen i  Region Kronoberg. Måttligt intresse från storhandlande marknadsbesökare med händerna fulla av matvaror, blommor, marknadsgodis, kläder och mycket annat. Brett utbud. Men vissa besökare har mycket på hjärtat. Inte minst situationen inom vård och omsorg; underbemanning, sjukskrivningar, personalflykt, stress – en ond spiral neråt. -Ja, det är besvärligt. I Växjö kommuns årsredovisning för 2018 står att en analys ”visar att Växjö kommunkoncern har en god förmåga att både attrahera och behålla personal”. Några sidor senare framgår att personalen inom omsorgsförvaltningen minskat med 35 personer, ”vilket delvis beror på en brist på utbildade undersköterskor”. Ett minus i bokslutet på 50 miljoner kr – vilken betydelse hade bristen på pengar??? Övertidstimmarna ökade under 2018. Både den korta sjukfrånvaron och den upp till 14 dagar ökade också, från en redan hög nivå. Behövs inte så mycket analys för att se att det inte är en hållbar situation, när allt fler äldre ska ha vård och omsorg. Kan bara upplysa folk om att med en vänsterpräglad budget, så hade 2019 varit 50 miljoner större. Summan motsvarar ca 100 fler personal. I realiteten hade det i alla fall förhindrat en minskning av personal. Det har stor betydelse för välfärden, vilken valsedel som folket väljer att lämna. Och inte hade vi satt igång ett bygge av nytt kommunhus för bortåt en miljard!  

Läst en artikel i Dagens ETC 12/8 av George Monbiot, som bl a skriver i The Guardian. Den har rubriken ”Mördarclownerna tar över – och backas upp av de superrika”. Mördarclownerna är Orbàn, Trump, Bolsonaro, Erdogan, Johnson med fler som styr nationer, som väljs till det, trots att de är ”överspända pajaser”, otänkbara som statsmän för ett antal år sedan. -Ja, en kan grubbla sig fördärvad över hur det blivit så här. Monbiot har ett svar, en analys av kapitalismens förändring, miljardär-oligarkernas makt och inflytande, den orättvisa fördelningen av resurserna, oviljan att beskatta inkomster och rikedomar. Artikeln slutar med att det är extremt svårt att korrigera och ändra i den ”offshorevärld” som miljardärerna skapat. Men vi kan börja med att förstå omfattningen av utmaningen. Inte särskilt hoppfullt alltså. Ulrika Lindahl följer upp i sin ledare i Dagens ETC 13/8. Hon skriver om en bok, Populocrazy,  av Catherine Fieschi, forskare och debattör. Hon, Fieschi,  menar att utan sociala medier hade världen haft populistiska partier och ledare, men de  kanske inte valts till presidenter. Lindahl: ”Världen är aldrig så trång som i ett twitterflöde. Lösningarna blir de enkla. Har vi problem med segregation i skolan? Förbjud slöjor. Har vi problem med fattigdom? Förbjud tiggeri. Har vi problem med sexbrott? Utvisa alla. Har vi problem med orättvisa och klyftor? Bygg murar.”  Bra skrivet.

I samma tidning från 14/8 läser jag att 27 800 gymnasieelever har fått sitt studiebidrag indraget för att de skolkat. Men tänk om de skolkar för att de ständigt misslyckas i skolan? Inte blir det bättre av indraget studiebidrag. Undrar hur det funkar i Växjö kommun. Ska ta reda på.

I morgon har vi möten med både fullmäktigegrupp och kommunal grupp. Håller på och läser in handlingarna till kommunstyrelsen. En hel del att bita i och fundera över.

Carin Högstedt

20190818

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

15. aug, 2019

Smalspårscykelväg, Wilhelmshill, PRO, almanackor, ofrivilligt deltidsjobb = kvinnors jobb

Fick just definitivt besked; min bil är lagad och klar. Tyvärr så sent på dagen att jag får vänta till i morgon med att hämta den. Men inga problem. Buss nr 8 tar mig till närheten av bilverkstaden. Behöver bilen i morgon för att ta mig till Dädesjö marknad, där jag ska stå ett pass vid V-bordet. Och se mig omkring på marknaden förstås.

Cyklade till Evedal och Wilhelmshill, där PRO hade föreningsmöte i eftermiddag. Härlig cykeltur på gamla smalspåret. Mycket snabb färd mellan Sandsbro och sommarparadiset Evedal/Wilhelmshill. Det enda som är kvar av smalspårsjärnvägen är just cykelväg. I Kronobergs län. I Kalmar län är järnvägen kvar och en förening vårdar, utvecklar och driver verksamhet till sommarturismens fromma.

På mötet idag var det föreläsning – en grundlig sådan – om tidemätning genom historien, kalendrar och almanackor. Första kalendern som hittats är 13 000 år gammal. Det är ett ben från en örn som graverats med streck för dagar. Över huvud taget är det en spännande resa där olika tideräkningar tillämpats i olika kulturer för att så småningom bli mer likartade och utan större brister. Fantastiskt vad människor kunnat lista ut för tusentals år sedan genom att studera månen och solen. Första almanackan kom på 1500-talet. Trycktes av Gutenberg. Vissa almanackor är rätt åtråvärda – t ex den som strök 10 dagar i slutet, för att komma i rätt fas. Jag tittade igenom de almanackor jag har, när jag kom hem. Den äldsta är från 1918. Där jag någon skrivit ”Valborg och Hilding”, ”min älskade o jag” och ”vårt bröllop den 27 juni 1918” på pärmen.  Vet tyvärr inte vilka de är. I pappas almanacka från 1945 står vid 1 april med stora bokstäver ELISABET kl 7.10. Det var påskdagen. Elisabet är mitt tredje namn (efter både farmor och mamma). Det namnet var de tydligen överens om på det stadiet. Sedan skulle jag heta Kajsa, men det sa prästen nej till. Han menade att det var ett smeknamn av Karin. Jag blir faktiskt upprörd över detta. Kajsa har använts som dopnamn i släkten sedan minst 1500-talet, väldigt frekvent.  Karin också. Intressant föreläsning idag! Ska hålla utkik efter gamla almanackor hädanefter.

Läser ifatt tidningar i högen olästa/dåligt lästa. Dagens ETC 9/8, ledaren av Veronica Palm tar upp det ofrivilliga deltidsarbetet, som aldrig tycks upphöra. Det var en av de frågor som engagerade mig och många andra kvinnor och även män på 1980-talet. Vi visste ju att den låga inkomsten påverkar villkoren livet ut. Veronica beskriver situationen mycket bra. Enligt LO.s statistik är hälften av deltidsarbetet ofrivilligt. När kvinnor själva beskriver det så är det ofta att arbetet är för krävande för att arbeta heltid. LO-kvinnor finns ju i tunga arbeten, fysiskt och psykiskt, inom vård, omsorg, handel. Mycket lyfta, gå, stå, lyssna, le, sköta och bära. Vissa strukturer sitter som berg. Finns det någon enda reform i sikte som kan öka jämställda liv, löner, pensioner? Jag kommer inte på någon. De 73 punkterna – någon enda som syftar till jämställdhet i arbetslivet?

Carin Högstedt

20190815

@hgstedt

www.varhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959