13. sep, 2019

Aase Berg, arga kvinnor och ofrihet, "brandsköterskor", centralisering, laddstolpar saknas, LOV

Fullsatt igen! Stadsbibliotekets Galaxen i Växjö fylldes när Bibliotekets Vänner bjöd på Aase Berg om sin bok ”Haggan”! Härligt att gång efter gång dra så stor publik till en författarföreläsning! Ca 140 personer, flertalet kvinnor (som alltid tror jag). ”Kulturtanten” är stark i Växjö. Underrubriken på boken är ”den arga kvinnans frihet”. Aase gav en ingående bakgrundsbeskrivning till boken, temat och hur hon tänkt. Jag önskar att jag hade fått höra henne innan jag läste boken. Den är lite snårig på så sätt att en får tänka efter vem som säger vad. Nu blev jag sugen på att läsa om den! Den är ju väldigt drastiskt rolig också, inte bara arg. Ilska bär långt enligt min mening. Ilskan över ofriheten, kvinnofällorna och ett underläge är alltid befogad. Jag blev arg som liten över pojkars större frihet än flickors. Det är jag fortfarande.

Fredag eftermiddag och jag är hemma efter att ha ägnat förmiddagen åt regiongruppmöte. Hade tänkt att gå på MAT-mässan och något seminarium om undernäring bland äldre människor. Men det får vara. Måste faktiskt städa och ta itu med diverse post, betala räkningar etc.

Intensiv vecka tillända. Omsorgsnämndens arbetsutskott hade utbildning i onsdags förmiddag. Genomgång inför taskigt budgetläge kan det beskrivas som. Sedan ordinarie möte på eftermiddagen med mycket information. V-motionen om att skapa tjänster som kombinerar brandman och undersköterska fick ett rätt positivt yttrande. Beslut tas i fullmäktige. Verkar dock kunna gå vägen. Sämre gick det med en V-skrivelse till nämnden om att ställa krav på de privata entreprenörerna att erbjuda heltider till personalen. Det blev avslag från de styrande M+C+L+KD+MP med en konstig – och felaktig – hänvisning till att det inte skulle vara tillåtet enligt LOU.  V-motionen om att gå ur LOV-systemet av – inte minst – ekonomiska skäl kom inte upp på dagordningen som utlovat. Orsaken var enligt ordföranden att han hade svaret på motionen i sin dator och den hade precis kraschat. Digitaliseringen har uppenbarligen inte kommit så långt i Växjö kommun…

Omsorgsförvaltningen klarar inte att få bort koldioxidutsläppen enligt miljömålen. Det sägs bero på att det inte finns tillräckligt med laddstolpar för hemvårdens bilar. De kör ju över hela kommunen – inte minst nattpatrullen. Alla ekonomiska prognoser för 2019 visar minus. Ett botemedel som föreslås och genomförs är centralisering av olika funktioner. Ja, det brukar gå i perioder, centralisering – decentralisering -centralisering… I november ska nämnden besluta om internbudgeten för 2020. Det vill säga att vi ska fördela den budgetram som fullmäktige beslutade om i juni på de olika verksamheterna inom vård och omsorg. Blir en delikat process. S+V hade visserligen mer pengar till omsorgen då i juni, men vi förlorade ju och har nu inte mer pengar än de styrande. Här krävs kreativitet (och större statsbidrag) för att vård- och omsorg ska gå skadeslösa ur det faktum att inkomsterna minskar och behoven ökar. Det krävs ett maktskifte också. S+V har 24 mandat, de andra inklusive SD har 37.

Trevlig helg alla!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

10. sep, 2019

Amnesti nu! bortgångna studentkamrater, manifestationer utan framgång

Så stod vi där igen i regnet. Precis som för två år sedan. Och många gånger däremellan. Vi samlas vid Speakers Corner för att manifestera, protestera, tala, uttala vår absoluta vilja att ge de ensamkommande ungdomarna amnesti. Vi uttalar vår absoluta ståndpunkt: Sluta bryta mot Barnkonventionen, sluta deportera dessa unga människor till ett av världens farligaste länder, sluta behandla dem som mindre värda.

Tal från scenen av personer från Svenska Kyrkan, Rädda Barnen, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet. Om dessa talare hade de nationella partierna med sig, så funnes en betryggande majoritet för att stoppa utvisningen av ca 80 ungdomar, vilket är aktuellt just nu. Två partier ställer upp på de krav som rörelsen mot deportationerna ställer: Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Över hela landet pågår sittstrejker och demonstrationer mot utvisningarna till Afghanistan. Civilsamhället är engagerade, skriver, talar, tar hand om, stöder – intill eller in i utmattning. Nationella politiken rör inte ett finger. Undrar hur länge det dröjer innan Sveriges Riksdag och regering tvingas be världen om ursäkt för den skamliga behandlingen av unga människor? Vad kostar det inte i pengar att jaga, förvara, flyga dessa människor? De har gått i skolan, de kan svenska, de finns mitt i samhället och är snart klara att gå ut på arbetsmarknaden, som skriker efter personal. Även ekonomiskt är det helt stolligt att jaga dem och på så sätt köra ut dem i ett skuggsamhälle eller köra dem till ett för många av dem okänt land där dödligheten bland civila är skrämmande hög, ett livsfarligt land.

Idag öppnas riksdagen. Så gör något! Stoppa deporteringarna! Visa mänsklighet!

Ser en första konsekvens av att privatisera tekniska förvaltningen i Växjö kommun. Ett avtal med Skanska Schakt och Transport sägs upp och sju chaufförer sägs upp från det företaget. Ett cyniskt resultat minst sagt.

Jubileumsfesten av studentexamen 1964 i Oskarshamn avlöpte väl. Vi var på Hotell Corallen som ligger vid havet bortanför färjeterminalen med utsikt över kobbar, småöar och Blå Jungfrun. När Gotlandsfärjan passerar känns den som inne i rummet. God mat och föredrag om original från trakten.  Vi var bara fem från latinlinjen, min klass,  där. Totalt var vi 27 deltagare, vilket ju är riktigt bra. Vi startade med att titta på gamla klassfoton, utomhus i den vackra kvällen. Vi höll en tyst minut över de som avlidit. Jag blev skakad av hur många det var från just vår klass. Några visste jag om, men ett par jag haft en relation till och som jag gärna velat träffa – borta. Visst, vi är i en ålder då livet kan ta slut och det är inte särskilt uppseendeväckande. Men det blev väldigt påtagligt vid detta tillfälle.

Stressigt dessa dagar. Mina uppdrag har en tendens att klumpa ihop sig i vissa veckor och på vissa dagar. Viktigast idag att delta i styrelsemöte med prostatacancerföreningen och styrelsen för ABF. Därefter en arbetsgrupp inom partiet för ”strategi framtiden”. Eventuella tomma tider mellan mötena ägnas åt utdelning av Kommunnytt. Vi har täckt Åryd, Furuby, Tävelsås, Vikaholm, Ingelstad, Bramstorp. Nu är bara resten kvar.

Carin Högstedt

20190910

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

7. sep, 2019

Oskarshamn, student 64, igelkottar, LOV, Kommunnytt nr 7, "media", "politiker"

Lördag och tidigt uppe. Ska ta mig till Oskarshamn och jubileumsfira studentexamen 1964.  Men har lite att göra innan jag kan åka hemifrån.

Först tack alla som grattat till utmärkelsen och guldmedaljen till Eva-Britt Svensson och mig! Fått vykort, kramar, mail och positiva meddelanden på olika medier. Det värmer.

I torsdags upp 4.30 för att hinna med första tåget till Stockholm och möte med en grupp inom riksförbundet Noaks Ark, som arbetar med att revidera stadgarna för både riks- och lokalföreningarna. Vi är två representanter för lokala föreningen Noaks Ark Småland -Halland. Vi är väl förberedda och efter fem timmars möte är vi nöjda; vi har kunnat påverka förslaget till det bättre, speciellt ur de mindre lokala föreningarnas aspekter, tycker vi. Trötta går vi ut i ett varmt, soligt och skönt Stockholm. Har tid att promenera till centralen och tåget. Min medresandes man hämtar oss i Alvesta där vi annars skulle suttit och väntat en halvtimme – så skönt! Finns inget tristare än en väntan i Alvesta, som inte är eller kan göras till annat än just väntan i Alvesta. Är hemma 20.30. Tidigt i säng.

Upp tidigt igen! Nu är (V)äxjös Kommunnytt nr 7, som vi jobbade med på onsdagen klart och ska distribueras och delas ut.  Men innan dess till polisen. Bokat tid för nytt pass. Till kyrkogården för att tända nytt ljus. Använder femdygnsljus. Förnämligt att det finns. Plockar lite sena blommor också i min ”trädgård” till graven.

 Så är vi tre V-partister som drar söderut med Kommunnytt. Jag kör, mina kamrater rör sig som gaseller jämfört med mig, så de får hoppa ut och in och stoppa blad i brevlådor. Målet är Ingelstad men vi har för lite tid, så vi nöjer oss med Vikaholm, Tävelsås och Bramstorp plus en del däremellan.  På måndag blir det Ingelstad. Tillbaka i stan delar jag ett av mina mindre områden innan jag träffar Anna B vid Netto på Nydalavägen kl 16.00. Vi delar de nya lägenheterna (108 st) på Bokelundsvägen och står sedan vi Netto och delar live till folk som kommer ut ur affären. Mer rusch än vanligt. Vilken trevlig timme och avslutning på arbetsdagen!

Hemma igen och rätt trött. Noterat att igelkottarna inte varit framme, i alla fall inte frekvent. Googlar. De drar sig tillbaka och in i idet när temperaturen går ner till + 9 grader. Så det är väl läge nu att hitta ett gömställe i en lövhög, under ett hus eller vad det nu blir. Ingen aning om vart ”mina” kottar tar vägen, men troligen inte långt borta. De var runda och fina efter matning, så jag hoppas de överlever vintern. De måsta äta upp sig på sommaren för att klara sig, har jag läst.

Dessa djur har funnits i 65 miljoner år. De fanns på dinosauriernas tid. Onekligen ger de intryck av urtid. Tidigt i säng.

Smålandspostens chefredaktör Kristina Bingström skriver i sin moderatorspalt idag, lördag,  att uttrycket ”enligt media” används svepande. Känner mig träffad. Det händer att jag säger eller skriver så. Det är så media själva gör – skriver ”politikerna” lite svepande, fast det kan vara hur olika som helst mellan partier eller enskilda förtroendevalda. Det irriterar. Skulle kunna precisera oss bättre båda parter. När jag refererar till ”media” så avser jag seriösa sådana och framför allt DN, SvD, Smp, Dagens ETC samt Sveriges Radio P1 – de jag följer dagligen.  Andra media namnger jag förhoppningsvis.

Lägger märke till en skribent, Jonas Aronsson, språklärare bl a, som skriver så bra insändare i Smålandsposten. Senast (29/8) ”Skapar ett slöjförbud gemenskap i skolan?” Svaret är nej uppbyggt med fakta, tänkande, logik, erfarenheter. Tack för det.

Nu har vi fått handlingarna till första mötet efter ett tre månader långt sommaruppehåll med Omsorgsnämndens arbetsutskott nästa vecka. Det är ett mycket långt uppehåll för en så stor och viktig nämnd. Inte särskilt många ärenden. Fortfarande saknas V-motionen om att säga upp anslutningen till LOV. Jag vet att den har skickats till omsorgsnämnden för yttrande och innan dess kan den inte tas upp i fullmäktige. Känner att jag håller på att ilskna till. Det är ju inte svårt att svara på vår motion. Antingen är det ja eller nej. Går inte att säga jaså. Ett nej till motionen innebär ett ekonomiskt risktagande. Vi behöver inte prata ideologi, privatisering, vårdfilsofi, om vi inte vill. Kan stanna vid ekonomi. Det faktum att överetablering kan uppstå – och har uppstått – med LOV (Lagen om valfrihet) och att gäster i de kommunala särskilda boendena kan tvingas flytta till andra och LOV-boenden för att minska utgifterna… Det snålas på småsaker, men giganten i rummet står kvar.

Som sagt; till Oskarshamn och möte med studentkamrater. Spännande. Kan bli lite avvikelser från stora vägen till mina hembygdsbyar också.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

20190907

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

3. sep, 2019

Klimatnödläge, borgmästarmedalj, arbetsgemenskap, slöjförbud, aktivism i olika former, träningslycka

Här händer det positiva saker! Jag har installerat swish och i kursen jag går hos SeniorNet har jag upptäckt möjligheter i min iphone som gör att min aversion mot mobilen minskat betydligt. Tycker rent allmänt att jag genom livet tagit till mig innovationer och teknikutveckling, men lite motvilligt. Motviljan har vuxit men jag kan faktiskt övervinna den. Om än med svordomar och diverse sammanbrott.

Så igår också tid hos sjukgymnast. Och äntligen har jag förstått poängen med träning! Hen gav mig en rejäl omgång på 45 minuter. Jag trodde inte jag skulle kunna röra mig idag, men tvärtom; inte alls träningsvärk och mindre ont av artrosen, i alla fall idag. Nu känner jag mig motiverad och ska försöka gå in för träningspass varje vecka. Lovar inte för mycket, men jag var mycket nöjd när jag lämnade gymmet.

Idag fullmäktige med ett inslag som inte händer, men det hände: Borgmästarmedaljen (av guld) delades ut av kommunfullmäktiges ordförande Bo Frank (M), en utmärkelse instiftad av honom själv. Det är andra gången den delas ut och utmärkelsen tillägnades Eva-Britt Svensson och mig själv, två vänsterpartister, för engagerat, långt och hårt arbete i politik och föreningsliv! Ja, det är rätt otroligt - men sant. Presskonferensen hölls i V-lokalerna, lunch med presidiet i fullmäktige på ”4 krogar” och så startade fullmäktigemötet med själva utdelningen. Fina blommor. Frank läste upp motiveringen, vi tackade med korta tal och församlingen var med på noterna. Många grattis.

Eva-Britt och jag har sedan slutet på 80-talet haft mycket gemensamt, bildat nätverk, bland annat gatuteatern Dackes döttrar, drivit antiporrkampanj (Växjö aktionsgrupp mot pornografi), suttit i styrelser för olika föreningar och gör fortfarande, i partiet men framför allt i föreningslivet utanför partipolitiken. – Hårt arbete, ja, men roligt, utvecklande, intressant - inget lidande, sa undertecknad. Eva-Britt sa att hon fått utmärkelser som EU-parlamentariker men den här medaljen slår allt – för den är på hemmaplan. Så sant. Ingen blir profet hemma, heter det ju. Det var lite nervöst, men uppskattat av oss berörda och en händelse som är helt unik. Stort tack!

I övrigt var fullmäktige lugnt och snabbt. Märkligt att inte fler och större ärenden finns på dagordningen efter uppehåll på tre månader! Ett medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge åstadkom lite diskussion. Miljöaktivister driver utlysandet av klimatnödläge över hela världen. Ett 30-tal kommuner i Sverige lär ha frågan på dagordningen. Här blev det nej. M+C+L+KD+MP ville inte bifalla motionen och utlysa klimatnödläge. Visserligen är det nödläge, men så ska vi inte göra sas i olika versioner från högerhållet. S+V ville bifalla men förlorade med 24 röster mot 37. Fempartimajoriteten fick stöd av SD i voteringen. – Tragiskt att ni inte vill stödja klimataktivisterna, tyckte V-partisterna. Finns ju ingen motsättning till det som görs i kommunen. Hur tror de den nödvändiga omställningen ska gå till, om inte aktivisterna får något stöd eller uppmuntran?

Ser att (V) sedan april lämnat in fyra motioner på klimat- miljöområdet: Motion om cirkulär upphandling, om utfasning av PFAS, om vegetariskt som norm, om att byta ut plastpåsar till pappersdito i torghandeln. Jag är stolt. Vi fick höra idag i diskussionen om klimatnödläget att ord inte hjälper utan nu gäller handling. Men då så! Då finns det motioner och handling att bifalla.

Ser i Lokaltidningen en stor artikel om att moderaterna vill utreda slöjförbud i förskola och grundskola. Läser med nöje min vän Afrah Ismails kommentar: ”Trött på att höra att alla flickor som bär slöja är förtryckta.” Hon tycker helt enkelt att flickor ska få välja vilka kläder de har på sig. Hon har själv fem flickor. En av dem bär slöja. Hon har själv arbetat inom vård, barnomsorg m m och hennes slöja har aldrig varit problem. Det är märkligt, tycker jag, hur det växlat från att vara ute med förbud, inte minst från högerhåll, till att det krävs förbud för det ena efter det andra som rör sig. Ämne för forskning.

Carin Högstedt

20190903

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt-se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. aug, 2019

Bonderunda, Triathlon, Öjaby, Tallgården, Nydalavägen 50 år, 100 000 invånare

Startade för 23 år sedan. Två hängivna personal har arbetat där hela tiden. Sammanlagt är de fyra anställda. Kallades i början för ”fritidsgård för vuxna”. Idag säger vi mötesplats. Lokalerna är ständigt bokade. Det är soppluncher, läxhjälp, schackspel, kultur i alla former, svenska för invandrare (SFI), Lyssna Fika Fråga med politiska partier, bibliotek, kafé… Jag syftar på Tallgården på Hjalmar Petris väg, Araby i Växjö. Igår kväll hade Vänsterpartiet Växjö kallat de medlemmar som bor i området till möte på Tallgården. Det föll inte så väl ut numerärt, men blev ett mycket givande studiebesök istället, då Dennis, en av de länge anställda, höll en föreläsning om Tallgårdens historia och verksamhet. Lysande! Vilket engagemang! Betydelsen av sådana här mötesplatser är mycket större än vi kanske förstår. Vi behöver fler platser där människor kan träffas, prata, diskutera, lyssna på föredrag, sjunga, dansa, Befolkningen växer med politikens goda minne. 100 000 invånare skulle det bli har bestämts och det går som smort uppåt. Tyvärr går inte anslagen till mötesplatser i takt med befolkningsutvecklingen. En trevlig kväll som vi avslutade med en vandring i området (som är ett så kallat särskilt utsatt område). Passerade lägenheten på Nydalavägen, dit jag kom med man och två barn 1968-69. Vi flyttade från Kävlinge i Skåne till Växjö. Då var hyreshuset alldeles nytt. Sig alldeles likt faktiskt. Ingen tvekan om vilken lägenhet jag bodde i. 50 år sedan! När jag tänker efter, så var det första helt moderna bostaden för min del. Badade och duschade hur mycket som helst i början.

Om jag får råda så ska vi ha tätare kontakter med Tallgården och dess gäster och verksamhet framöver. Idéer kläcktes igår kväll.

Intensiv vecka! Tre V-partister besökte Hemvård Öjaby i tisdags. Vi fick med oss en del tips – kolla hur Kalmar kommun klarar att hantera behovet av vikarier. Vi träffade en specialistundersköterska inom geriatrik som har ett projekt igång inom demensvård. Öjaby hemvård har inte bara Öjaby som arbetsområde utan även Gemla, Räppe, Bergsnäs, halva Öhr, vilket betyder ett stort geografiskt område. Trots det har de bara en fyrhjulsdriven bil. Är detta faktum för att det är en kvinnodominerad arbetsplats? Ska kollas. Enhetschefen berättar att de har svårt att hinna med t ex genomförandeplaner i den utsträckning som ska göras. Hen menar att det är ett generellt problem. På fråga om svårigheter med rekrytering så svarar hen:  Nu börjar de ensamkommande killarna vara mogna för att ta klivet ut i reguljära arbetsmarknaden. De är intresserade av vårdarbete. - Så positivt – för alla parter!  Det kommer att finnas undersköterskor i framtiden också.

Nästa besök blir på myndighetsenheten för kommunens omsorg och vård. Där arbetar de som beslutar om vilken hjälp en sökande ska få – hemtjänst eller särskilt boende t ex. Det ser jag fram emot. Har många frågor kring detta.

I morgon ”bonderunda” i norra kommundelen. Det innebär att företag på landsbygden visar upp sig. Kan förstås vara en bondgård men även andra företag. Det blir trevligt. Vi är tre V-kvinnor som ska göra rundan – och sedan ska vi till Rottne och Rottnedagen där det bl a är tävling i Triathlon. Vi är där med V-tält och info förstås. Kommunpolitik innebär att vara marknadsknalle. Också.

Fin kväll. Stilla. Ska bara ta det väldigt lugnt. Invänta igelkotten – eller eventuellt igelkottarna. Ibland är de flera.

Ha en givande helg!

Carin Högstedt

20190830

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se