1. okt, 2019

SKBL, kvinnokraft, Möbelriket, åldersvänligt, tillgängligt, frivilligt, nerskärningar, nudging

Ljus, värme, sol, vågskvalp i en vecka. Kommer hem. Förkylning startar så smått. Trött. Så kan det vara. Förtränger snuvan. Nyheterna svämmar över av nerskärningar på främst kultur och på äldreomsorg. Allt mer kommunal social omsorg ska göras av frivilliga pensionärer. Som i sin tur redan svimmar av frivillig social omsorg om barn, barnbarn, föräldrar, svärföräldrar, mormor och idrottsledarskap. Välfärden hänger löst så snart en lågkonjunktur kan anas. Långsiktigt tänkande är långt borta. Skära, skära, skära är lösningen.

Skrev en motion igår – för att något visa på att framtiden kan vara något annat än nerskärningar – även för äldreomsorgen. Föreslår att Växjö kommun går med i ett globalt WHO-nätverk som handlar om att skapa åldersvänliga städer/kommuner. Flera kommuner i Sverige är med och det finns i hela världen. Lägger ut motionen senare idag. Alla behöver inte uppfinna alla hjul hela tiden utan kan enkelt lära av varandra. Omvärldsbevakning är alltid bra. Vi är inte bäst i Växjö eller Sverige. Vi har mycket att lära. Ett medlemskap i ”Age-Friendly Cities” betyder inte att vi ska besöka Melville i Australien eller Dijon i Frankrike för att kolla hur de ordnat sina stadskärnor utan allt sådant utbyte ska ske digitalt. Dessutom: Det som är åldersvänligt är också bra för alla andra.

Igår hade vi fullmäktigegrupp och kommunal grupp – summa 4,5 timmar för en del av oss. Först förbereddes och fördelades ärendena till fullmäktige. (V) har tre motioner uppe till beslut, alla med miljötema: Motion om cirkulära upphandlingar – besvaras positivt (men borde bifallas), motion om plastpåsefri torghandel genom att papperspåsar (kommunens matavfallspåsar) använd iställets. Modell Möllevångstorget i Malmö. Svaret är att ta upp en dialog med torghandlarna. Bra början, men borde framgå bättre vad som ska vara dialogen mål. Ska ju inte handla om vädret.  Nåja. Inte så illa svar men kan bli bättre. Tredje motionen om att vegetariskt ska vara normen när kommunen serverar mat. Kött kan beställas. Inga förbud – varken i motion 2 eller 3. Men ”nudging” kan det beskrivas som. Inte piska, inte morot men en knuff i rätt riktning. Här är svaret – hittills – avslag! Ingen vegnorm.

Annars är det viktigaste ärendet på kommande fullmäktige ”Hållbarhetsprogram 2030”. Beslut togs 2016 om att utifrån FNs globala 17 mål för en jämlik och jämställd värld komma fram till detta program. Nu är det framme och politisk enighet om innehållet råder. Men – nu ska själva nyckeltalen för verkställighet och uppföljning tas fram. Det är lätt att vara eniga om att ”Främja en god, trygg och aktiv ålderdom”, men vad betyder det i praktiken? Likaså ”Främja goda matvanor för alla”? Har inte en vegetarisk norm sin plats där? Framtiden får utvisa vad de fina målen betyder. Vi i Vänsterpartiet kommer fortsätta påverka klimat- och miljöpolitiken med hjälp av motioner och aktioner.

SKBL – betyder inte något med kärnkraft – men med annan kraft – ”Svenskt kvinnobiografiskt lexikon”, ett digitalt lexikon om ca 1 000 svenska kvinnor från medeltid till nutid. Det är kvinnor som har deltagit i utvecklingen av Sverige men ägnat sig åt sådant som inte blivit omskrivet. Enkelt uttryckt: ”Vad gjorde kvinnorna när männen skrev historia”? Historieprofessor Maria Sjöberg skriver en essä i smp.se 28/9 om arbetet och tankarna bakom SKBL. Den tidningen – konservativa Smålandsposten – är en positiv upplevelse rätt ofta, inte alls helt förutsägbar om än tunnare än förr. SKBL – intressant och tacknämligt att detta verk är i vardande!

En gång i tiden, när S+V+MP, hade majoritet i Växjö kommun, hade vi ansvariga politiker för varje kommundel. Jag hade Lammhult med omnejd och gick in med hull och hår för det. Mycket hände. ”Möbelriket” – pendang till Glasriket – skapades. Bland mycket annat drev jag tillsammansmed näringsliv och föreningar i Lammhult på för ett möbelmuseum i just Lammhult, som är ett centrum för möbeltillverkning och försäljning. Om jag minns rätt blev en förstudie finansierad. Men det hände saker och frågan hamnade i någon skrivbordslåda, längst ner. Entreprenören Johan Sjöberg överraskade häromsistens; han har startat ett möbelmuseum. I Lammhult. Så roligt! Vissa ger sig aldrig och förr eller senare så… Har också skrivit en möbelhistorik. Bra Johan Sjöberg! Möbelriket lever.

Ikväll Bibliotekets vänners styrelse.

20191001

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

 

27. sep, 2019

75-årsdag, fuck cancer, fridaysforfuture, stoppa Trafikplats Fagrabäck, cirkulär upphandling

Idag är det klimataktioner (strejker/manifestationer/demonstrationer) i hela världen, på över 2 000 platser (uppgift i DN 27/9). På kartan är Europa och Nordamerika väl företrädda och även Indien. I eftermiddag olika manifestationer utanför Växjös kommunhus, som jag ser fram mot att delta i. Samtidigt är det viktiga att ta klimataktiva beslut i de parlament vi har, lokala, regionala och nationella samt globala. Hör från vår kommunstyrelseledamot Maria att V-motionen om cirkulär upphandling är på väg upp till fullmäktige och med positivt svar. Det är bland det mest verkningsfulla en kommun kan göra: Upphandla med klimat och miljö i siktet vad det än handlar om, produkter eller tjänster. För en kommun av Växjös storlek är det flera 100 miljoner varje år. Där finns makt att påverka tillverkningsprocesser och även den sociala hållbarheten i arbetslivet i den privata sektorn. Där finns också makt att påverka utvecklingen genom så kallade innovativa upphandlingar; att efterfråga något som inte finns men som borde finnas, t ex olika saker av plast som kan ersättas med något annat material eller en miljöbättre sorts plast.

Kom hem från Rhodos igår eftermiddag till en vacker höstdag i Växjö. Semesterveckan var ett oändligt solsken och varmt i havet. Sammanlagt var solen skymd av moln 45 minuter på hela veckan.  Vår boplats Ixia ligger ca sex km söder om staden Rhodos. Där finns en hel del ödetomter och även betongskelett – som vi tolkade som påbörjade husbyggen som stannat av, ett krisens ”skulpturer”. Veckan var en riktigt trevlig avkoppling och väldigt mycket bad i både pool och havet. Inget ytterplagg eller tröja kom till användning.

12.00. Gör nu paus för diverse ärenden – nytt pass ska hämtas ut med mera.

16.30. tillbaka, genomblöt. Stod utanför kommunhuset tillsammans med många andra klimataktivister i ett alltmer tilltagande regn. Det var gott om folk, unga och äldre i demonstrationen, som kom iväg så småningom. Musik och tal på Speakers Corner. Avvek i förtid när det sa klafs, klafs om tygskorna. Nu gäller det att göra verklighet av alla kloka tankar från denna dag. Ansvaret är framför allt politikens, men både det privata näringslivet och det offentliga kan ställa om i sina egna organisationer och verksamheter. Tänk om Trafikverket och Växjö kommun kom ut med nyheten att Trafikplats Fagrabäck är borta ur planeringen, då den strider mot miljömålen på alla nivåer. Den gigantiska trafikapparaten uppmuntrar bilismen, försämrar för regionbussar och cyklister. Kostar en massa skattepengar. Tänk om!  Det handlar om några minuters bilköer morgon och kväll. En modern och hållbar lösning på det är att lägga om större arbetsplatsers tidpunkt för start och slut på arbetsdagen. Skifta lite. Det skulle kunna bli väldigt mycket mer cykelvägar för pengarna. Många fler skulle elcykelpendla till och från jobb, om det fanns säkra cykelvägar till orterna runt 1-1,5 mil utanför Växjö stad, Gemla, Rottne m fl.  Och det skulle vara helt i linje med det som krävs för att rädda oss från negativa klimatförändringar.

I morgon är det 75 år sedan maken L.s födelsedag. Undrar hur vi hade firat den, om L levat? Kalas med hela släkten? Rest någonstans? Fint vid graven idag. Mycket blommor och ett par små fåglar som utsmyckning har kommit dit under min resa. På måndag fyller barnbarn 11 år och vi firar det på söndag. Nästa vecka på fredag fyller barnbarns mamma år och det firas också på söndag. I övrigt ska jag ta itu med min träning och ett antal skrivelser/motioner som länge legat och grott i huvudet.

Carin Högstedt

20190927

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

 

25. sep, 2019

Svartvit katt, Rhodos gamla stad, förintelsen, sol o värme, god mat, busstur

På sjätte dagens efter middag kom de första molnen… Det blev skugga i en halvtimme ungefär. Riktigt skönt. Och nu sjunde dagens morgon är det lite moln, lite blå himmel. Sista hela dagen i Ixia. Vilken vecka!

I förrgår kväll tog vi (med visst besvär) lokalbussen till Rhodos stad och gick runt i den fantastiska gamla staden, som finns mycket att läsa om på t ex Wikipedia. Mäktigt! Vackert. Knökafullt med butiker och restauranger. Här ska många invånare försörja sig på turistströmmen under ett halvår.

Hade ingen aning om att Rhodos varit bebodd av en stor grupp judar. 1944 dödades 1500 på en dag av nazisterna. Förintelsen borde vara högst påtaglig här även om tiden har gått. Namnen på alla dödade den dagen finns på en lista. Synagogan Kahal Shalom finns kvar i gamla stan.  Rhodos är stort som Öland med 43 städer/byar (kommuner tolkar jag det som).

Information om lokalbussar, hållplatser etc kunde vara bättre. Genom att fråga oss fram hittade vi rätt hållplats. Vi hade flera timmars vandring i gamla stan. Skulle så tillbaka via ett matställe vi sett. Gick vilse i mörkret. Bad Anna-Lena i receptionen på stort hotell hjälpa oss få en taxi. Inga problem. Hon var svenska för övrigt. Kom hem smidigt och åt på Mr Greek, som vi läst skulle vara bra. Mycket riktigt – och framför allt en upplevelse med en karismatisk ägare som gör allt springande. Blev orolig för hans hälsa men förstod sedan att det var en del i konceptet.

Nu helt blå himmel igen och en lugn sista dag. Hemma är det omsorgsnämndsmöte idag. Självfallet information och diskussion om Attendos Vikaholmsallén och bristerna i vård och omsorg där. Stoppa placeringen av vårdtagare där!

Svartvita katten som är så lik vår Sally (död sedan ett år) sitter utanför balkongen och tittar på mig. Ser ut att vara Sally. Av alla katter här har just denna och jag fått kontakt. Ja, vem vet.

Strax till poolen. Återkommer förhoppningsvis i morgon kväll hemifrån Sandsbro.

Carin Högstedt

20190925

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

21. sep, 2019

Ixia, havsstrand, pool, processtyrning, Ströberg, landsbygdsutveckling, NPM

Hej alla! Här är Dagens blogg från Rhodos, Grekland.

Har inte blivit mycket skrivet de senaste dagarna och den mycket blåa himlen, havsbrus och 25 – 30 grader drar mig ut, ut. Dessutom inte helt oproblematiskt med uppkopplingen. Wifi finns enligt beskrivningen av hotellet och det är möjligt att det funkar på någon plätt i anläggningen, men vi fick ge oss och köpa till. ”Vi” är alltså barnbarnens farmor, de som jag är mormor till. Farmor heter Monica. Vi hyr en lägenhet på ett hotell i Ixia på Rhodos. Har det hur bra som helst. I morgon utflykt hela dagen till Fjärilsdalen och en annan ö i arkipelagen. I övrigt ska vi hitta en buss och åka till Rhodos stad, där den gamla staden är sevärd. All annan tid går till bad och sol, god mat, läsa och slappa. Snart hemma igen. En vecka går väldigt fort.

Var här, som jag tror jag skrivit tidigare, 1976 med två av mina flickor. Minns inte var på ön vi var, men turismen lär ha vuxit sedan dess. Gott om gråsparvar här i ”vår” trädgård. Katter också. De ser hyfsat omhändertagna ut. Palmer och oleander i blickfånget från balkongen.

Inblicksreportaget igår i Smålandsposten om process-styrformen i Växjö kommun och de konvulsioner inom personalen den åstadkommit är välkommen och väldigt bra, initierad, seriös. Bo Ströberg med fler är en journalistisk tillgång av en djupgrävarsort som inte är vanlig i landsortspressen. Tack igen!  Jag har förundrats över hur just ordet process blivit så frekvent i kommunens budgetar och årsberättelser att det måste slå de flesta ord som inte är och eller men. För sådär 15 år sedan var Gunnar Elm © och jag tillsammans ansvariga för landsbygdsutvecklingen. Gunnar var drivande i att när vi skulle ut till folket i någon by/ort som ville t ex ha nya bostäder, så skulle alla berörda förvaltningar och bolag delta samtidigt. Alla skulle med. Planerare, VA-folket, miljö- och hälsa etc. Jag tror detta med process är just det. Men vi kallade det samarbete över förvaltningsgränser helt enkelt. Effektivt? -Ja, absolut, gav bra förutsättningar för rätt beslut. Att det sedan segat i förverkligande är en annan sak. Det har med prioriteringar av land kontra stad att göra. ”Landets” behov ligger längst ner i högen av behoven. Oavsett majoritet påstår jag faktiskt. Det visar sig ofta bli dyrt att bryta ny mark i småorterna. Då blir det liggande istället för att undersöka hur vi räknar ut dyrt och billigt, vilka kalkylmodeller vi har och om det är lång- eller kortsiktiga räkenskaper.

Det finns en förklaring till att process-styrningen stöter på patrull – eller det finns säkert många – men bolagen och kommunen styrs av olika lagar, aktiebolagslagen och kommunallagen. Det vore enklare med en ägarform och lag att hålla sig till.

Jag är stolt över att mitt parti i Växjö kommun tagit initiativ till att över huvud taget diskutera styrformer (som NPM, new public management), tagit upp tillitsstyrning, minskad administration, kommunala kommunikatörers roll kontra förtroendevaldas, personalens makt över sitt arbete, detaljstyrningen kontra personalens förnuft och professionalitet. Vi har motionerat och diskuterat. Min tanke är att vi ska fortsätta och bli än vassare med mycken kunskap i våra huvuden.

Nu läge att ta ett dopp i poolen. Blåser mycket vid havsstranden idag. Återkommer med ojämna mellanrum.

Carin Högstedt

20190921

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

17. sep, 2019

Martha Olsson, fuck cancer, minnesdag 2 år, Peo Hansen, människor som resurser

På dagen två år sedan maken L gick sin väg, på sjukhuset i Växjö, kl 8.00 på morgonen. Vi närmaste, inte minst geografiskt, ses vid graven i sen eftermiddag. Slumpartat men igår kväll hade ProLiv (prostatacancerföreningen) en föreläsning av onkologläkare Martha Olsson, från sjukhuset i Växjö. Som medlem i föreningen och även styrelsen var jag förstås där. Och ca 140 andra personer! Stort intresse, män och kvinnor.  Temat var återfall i prostatacancer. Martha var maken L.s läkare under de tre åren( med något avbrott) efter diagnosen. Vi har alltså suttit i många, många timmar alla tre och gått igenom provresultat, möjliga behandlingar och mediciner. Hörde aldrig maken L säga något negativt om Martha. Hon var klippan i tillvaron. Jag deltog ofta som anhörig i genomgångar och antecknade det som sas. Noterade att även om jag gjorde det, så var det svårt att komma ihåg efteråt, svårt att ta in. – Vad sas egentligen? Var det goda resultat eller dåliga?

Bra föreläsning, pedagogiskt upplägg. Sverige måste snabbt komma fram till någon form av allmän screaning. Det räddar liv. På den punkten ger jag mig aldrig. HUR det ska utformas är vetenskapens och professionens sak att komma fram till, men ATT är självklart och ytterst en politisk fråga, om pengar.

Läste Dagens ETC från 12/9. Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpingsuniversitet, verkar på Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle, skriver på två helsidor om ekonomi och rubriken ”Invandringen rustar Sverige”. Han beskriver läget i olika länder i Europa och hur ”Utvandringsländer förlorar, invandringsländer vinner. Varför? Jo, därför att människor är reella resurser som inget land kan vara utan”.  Utgångspunkten för Hansen är alltså att människor är en resurs. Polen har massutvandring men har lyckats rätt väl med att öka invandringen. Rumänien har massutvandring, är tömt på läkare t ex, som istället arbetar i rikare länder och upprätthåller välfärden där. Ändå beskrivs migrationen som ett hot och finansiell börda. -Ja, en befrielse att läsa en ekonomisk analys som utgår från människor som resurser. Vi är så omgärdade av synen på (vissa) människor som kostnader, så snart är vi fast i ett tänkande som för ett antal år sedan faktiskt var otänkbart. Dagens ETC finns som nättidning.

På torsdag morgon åker jag till Rhodos tillsammans med barnbarnens farmor. Att döma av vädret där, så blir det mycket badande, vilket vi båda är förtjusta i. Jag var på Rhodos 1976 med två av döttrarna, första charterresan ever. Lär inte känna igen mig!

Men innan dess är det mycket som ska göras. Ambitionen är att få iväg ett par skrivelser om äldreomsorg, som ligger och gror i huvudet. Skrivbordet är kaos. Ostruken tvätt. Besök hos sjukgymnasten. V Växjös styrelsemöte. Bara att sättas igång! Kallt ute, sju grader idag när jag steg upp.

Carin Högstedt

20190917

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se