3. nov, 2019

Vänsterdagarna, Karl-Petter, LO, Nina Björk, Göteborg, Jonas, återhämtning

Hemma igen! Kom med tåget från Göteborg strax före 19.00 och fångade sandsbrobussen precis när den skulle gå. Någon gång ska en ha tur. Har varit på Vänsterdagarna sedan fredags morgon, då tåget gick till Göteborg via Lund (!). Bokade hotell sent och hamnade en bra bit från Folkets Hus, ett par km. Lite offside men jag fick mycket motion och använde som alltid hotellvistelsen till mycket sömn och återhämtning. Det är så. Jag sover bättre på hotell än hemma. Hemifrån minskar kraven. Kan inte göra något åt att jag inte städat på två månader t ex.

En upplevelse dessa Vänsterdagar! Har inte deltagit på flera år. Tycker det är nya i partiföreningen som ska vara där. Nu hade vi så bra ekonomi i vår kommunala grupp att alla som ville kunde åka (vi betalar 15% av våra arvoden till ett gruppkonto).  Jag gav det en chans och är nöjd. Framför allt med att ha upplevt LOs ordförande Karl Petter Thorwaldsson, Jonas Sjöstedt och underhållning under lördagens eftermiddag. Så himla bra! Vilken stämning! Går inte in på innehållet nu, men publiken som var ca 700 i salen var entusiastisk, det är ett som är säkert. Karl Petter började med att säga något om sin bakgrund. Berättade att han satt i Växjö fullmäktige en gång i tiden och bredvid (bokstavsordning) Lennart Värmby, maken L. Jag var beredd. Jag är lite synsk. Visste att det skulle komma. Men ändå rann tårarna. Ja, det var ett tag sedan och du Karl Petter har tagit dig långt från Småland men har din bakgrund och klasskänsla med dig. Bra!

Vänsterdagarna innebär en mängd seminarier, debatter, dialoger, föreläsningar om aktuella frågor eller existentiella. Svårt att välja. Jag har lyssnat på Nina Björk om ”Det goda livet – om mänsklig biologi och kapitalistisk ekonomi”. Suveräna Nina – pedagogisk och intressant till max! I övrigt om kommunala upphandlingar, om vänsterpartiet i opposition och en del seminarier om media och kommunikation. Lite nya idéer här och där men framför allt igenkännande och bekräftande; Så här har de det i andra kommuner också.

Det tar på krafterna att delta i vänsterdagar. Väldigt mycket folk, fruktansvärt trångt stundtals. Inget för någon med panikångest. Måste sluta nu. I morgon tar kommunpolitiken vid.

Carin Högstedt

20191103

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

29. okt, 2019

Fröken Julie, Eva Ström. Bibliotekets vänner, Apotekstjänst in i döden, konst, tallbit

Stolt över starten på denna dag. En seger över mig själv. Körde fram bilen till altanen, släpade ut dammsugare och satte igång sanering av det inre i bilen, lagrat sedan många år. Fyra soppåsar skräp. Dammsugaren höll på att sprängas. Det är ett trauma detta, att alltid ha städning av bil sist på göra-listan. Nu ska den in på service och jag ville inte skämmas en gång till. Efter det ett träningspass på gymmet. Jajamensan. Kl 10 hade jag gjort dessa bravader.

Hemma efter en kväll på biblioteket med författaren Eva Ström, som blivit hyllad för sin roman ”Rakkniven”, men kanske mest känd för sin poesi. Nu skulle hon, inbjuden av Bibliotekets vänner, berätta om tillblivelsen av Rakkniven under titeln ”varför måste fröken Julie dö?” Eva Ström har alltså utgått från Strindbergs tragedi Fröken Julie, där Julie begår självmord efter en kärleksnatt med Jean. Eva fortsätter Julies liv, utvecklar det. Accepterar inte självmordet, accepterar inte den skuld och skam som fått kvinnor att ta livet av sig och/eller lämna bort sina barn efter att ha haft sex utanför äktenskapet, då i slutet av 1800-talet. Hon drar paralleller till hederskulturers skuld- och skam-beläggande, vår syn på den och hur den levt i Sverige för inte så länge sedan. En fråga under kvällen är också hur mycket en författare får göra av andra författares människor. Fantasin får flöda är svaret. Intressant och så gott som fullsatt! Själen får lugn under dessa anspråkslösa och föreläsningar och samtal med distans (ännu så länge) från nerskärningarna på kulturen i Växjö kommun. Bibliotekets Vänner finansieras till största delen av medlems- och entréavgifter.

Finken tallbit (pinicola enucleator) har  kommit till södra Sverige i större mängd denna höst. Läser jag. Den är stor (20 cm), hanen karmosinröd, och jag vill se en sådan. Håller utkik och fyller mataren.

Läser i Dagens ETC om familjeföretaget som driver Apotekstjänst, som fått massor med operationer inställda. Herregud. Mitt Sverige, min stolthet, mitt förtroende – var är du?

Beslutet i den styrande majoriteten i Växjö kommun, M+C+L+KD+MP, att säga upp avtalet för terapihundar inom omsorgen har väckt berättigad negativ kritik. Så negativ att vissa fått kalla fötter? Eller vad betyder det att nu föreslår en KD, en C och en M att det ska undersökas om ”läshundar” och terapihundar kan bli ett projekt inom utbildning och omsorg. Ursäkta, men vad är detta? Ena dagen blankt nej, sedan, ja vadå?

Rekommenderar artikeln ”Flytten av konsthallen ett enda stort feltänk” i dagens (29/10) Smålandsposten.  För den som är kulturintresserad, för den som är konstintresserad, för den som också har rörelsehinder. -Ja, det är klarspråk från vänster.

Höstlov och många far- och morföräldrar får sin chans att umgås med barnbarnen. I morgon bio med mina.

Carin Högstedt

20191029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt-se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

26. okt, 2019

Sjöliden, hundar som skapar lugn och ro, Noaks Ark, löv och vatten, god mat på trangian

-          Jag har inte varit så ledsen på flera år, som när jag förstod att inte terapihundarna skulle få komma hit mer! Det sa en undersköterska, Christina, när vi satt runt kaffebordet på äldreboendet Sjöliden i Braås i torsdags. Vi var ett antal förtroendevalda från omsorgsnämnden som gjorde gemensamt besök i verkligheten. Christina beskrev hur dementa oroliga vårdtagare som kanske bara går fram och tillbaka över golven, reagerar. – Ett lugn sprider sig när hundarna är här. Ni skulle uppleva det! Ni skulle se själva!

-          Ja, det är ett smärtsamt besked från den styrande majoriteten. För de som mår bättre av att umgås med hundar. För personalen som sett vilken otrolig effekt de haft och som inte kan ersätta hundterapin. För oppositionen som inte medverkat till beslutet. Så onödigt dessutom.

Två omsorgstagare deltog i samtalen vid kaffebordet plus fyra personal. 1967 öppnades Sjöliden. Sedan har det renoverats, byggts till och om naturligtvis. 29 omsorgstagare bor där, men det finns fler platser, Fem är ”vilande”, det vill säga ingen bor där, men de finns och kostar pengar. Enligt personalen så finns det äldre med myndighetsbeslut om rätt till särskilt boende som vill bo på Sjöliden, men får nej, fast det finns plats. Poängen med det är svårförståelig. Valfrihet?!

På Sjöliden finns tillagningskök och ingen klagar på maten. Där lagas också mat till skolan. Uppdagas att personalen inte får hjälp med trasiga elrullstolar. Ska kollas upp. Jag har för mig att en V-motion om hjälpmedelsjour fick till svar att det finns en sådan. I så fall bra om de berörda får veta det. Bra besök och mycket info om verksamheten.

Igår i Stockholm hela dagen. Gick bra fast jag bara hade sovit fyra timmar. Verksamhetsledare Elli från Noaks Ark Småland-Halland, Britt-Marie, Småland-Halland, som sitter i Riksförbundets (RNA) styrelse och jag åkte med sex-tåget. Använde tiden att diskutera – återigen – förslag till nya stadgar som vi ska anta i lokala föreningarna och i riksförbundet. Efter ca fyra timmars möte är vi så gott som nöjda med förslaget. Vi har haft perspektiven små föreningar, enkelhet, ej detaljstyrning och fått igenom det mesta. Vi hinner promenera både till och från RNAs lokaler på Östermalm. Elli och jag åker samma tåg tillbaka och har det mycket trevligt trots 40 minuters försenat tåg. Är så stolt över Noaks Ark Småland-Halland. Så proffsiga, så engagerade.

Hektisk vecka och inte förrän idag lördag blev det en träningstimme. Får ta mig till gymmet i morgon också för att hålla löftet om två pass i veckan. Mycket skrivarbete att göra. Städar mellan varven. Regnat hela dagen men verkar slut nu. 14 mm sedan i natt. Altanen delvis en vattenpöl och delvis en lövhög.

Lördag kväll snart. Ska laga god mat, maken L.s och min favorit, rotfruktsgryta, som vi utvecklade när vi tältade och lagade mat på trangiaköket.

Fortsatt trevlig helg!

Carin Högstedt

20191026

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

23. okt, 2019

Hög andel kvinnor röstar (V), terapihundar, SPES, ProLiv, ABF, fuck cancer, Sjöliden Braås

Ser i SvD SIFO att om det var val idag och kvinnorna bestämde så skulle V få 18.4 %. Om enbart män väljer så blir det 9,6 %. Ingen siffra är dålig, men skillnaden föder många tankar. Vad gör vi för fel som inte attraherar män i samma utsträckning? Vad gör vi så bra att så stor andel kvinnor finner oss värda att rösta på? Ett svar på det senaste är förstås att Vänsterpartiet ägnar resurser och engagemang åt de sektorer där många kvinnor arbetar, och ofta med dåliga villkor både miljömässigt och ekonomiskt; vård, omsorg, utbildning. Men män är ju lika beroende av välfungerande vård, omsorg, utbildning… Men mer oberoende ekonomiskt. Ja, detta tål att fundera på. Finns en artikel i SvD idag 23/10.

Denna vecka fullsmockad med intressanta möten. Varvar möten med utdelning av Kommunnytt till fots och per cykel samt träning på gymmet jag har bokat i tre månader. Var på röntgen av ena knäet igår. Får se vad som sägs om det.

Varit tre gången på bilverkstaden med krånglande blinker. Nu, efter besök på morgonen, ordnat, tror och hoppas jag. Felet uppstod när verkstaden reparerade bilen efter min krasch på Grand Samarkand. Jag slapp betala idag – utan att jag ens andades om att jag tyckte det skulle ingå i förra räkningen. Tack för det.

I måndags förmiddag var jag på föreläsning för oss i ProLiv Kronoberg, som är eller kan tänkas ingå i närstående/samtalsgrupp och ta emot samtal från prostatacancerdrabbade och närstående. En psykolog föreläste om olika faser i sjukdomsprocessen och hur en kan hantera dem. Enkelt uttryckt. Det är inte lätt att få samtal från urledsna, chockade, ensamma, deppade människor, ja, kanske med suicidtankar. Jag vet det från åratals verksamhet som kvinnojourare. Inte minst fick vi goda råd om vilka instanser vi kan rekommendera för proffshjälp. Det finns mer än en vet om. Jag kom också på att föreningen SPES finns i Växjö. De arbetar med självmordsprevention. På gårdagens styrelsemöte beslöts att kontakta SPES och få närmare information om deras verksamhet vid ett styrelsemöte i februari.

Distriktsstyrelsen har haft möte med partiföreningarna inom V Kronoberg. V Växjö har haft styrelsemöte. (Måste börja skriva protokollet… ) ABF hade styrelsemöte igår kväll. Bland annat intressant diskussion om studiecirklar i religion. De flesta var överens om att studiecirklar OM religioner är en sak. Att utöva en religion med böner, psalmer etc är en annan. Men finns säkert gråzoner. Givande möten denna kväll såväl som alla andra under de gångna dagarna!

Tyvärr har jag hamnat i en trötthetssvacka. Gör det ibland sedan 20-årsåldern. Kände igår att jag inte var totaluppmärksam som jag brukar känna mig. Hoppas det är som vanligt; går över. Passar bra att nästa vecka innehåller höstlov. Lugnt på mötesfronten. Ska ägna mig åt mig och mitt hem.  Kanske barnbarnen vill gå på bio?

Nu snart är det omsorgsnämndsmöte. På dagordningen förslag från de styrande, M+C+L+KD+MP, att avsluta avtalet med terapihundarna, som besöker äldreboendena och är väldigt omtyckta. Alla vet ju att djur skapar glädje och kan lugna oroliga. Att avsluta den verksamheten är enligt min mening direkt kontraproduktivt om målet är att ha vård och omsorg med hög kvalité, medicinskt, socialt, förebyggande, ja, hållbart. S+V överens. Terapihundarna ska vara kvar. Men våra röster räcker inte. Säger som alltid: Fler måste byta valsedel 2022 om det ska bli ändring inom välfärden!

I morgon besök på ytterligare ett äldreboende, Sjöliden i Braås. Fredag till Stockholm och Riksförbundet Noaks Ark (RNA), heldagsmöte. Räknar med att kunna höra av mig igen på lördag.

Carin Högstedt

20191023

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

18. okt, 2019

Äldreboende, Bågen, omsorg, ABF, extratjänster saknas, otillgänglighet planeras

Började dagen med möte på Noaks Ark. Vi förberedde sista kommittémötet i Stockholm på Riksförbundet nästa fredag, då verksamhetsledare i Växjö Elli och jag ska till möte om de nya stadgarna. Förhoppningsvis sista innan beslut på stämman kommande vår. Vi kunde konstatera att vi har fått igenom många ändringsförslag och att ett fåtal frågetecken kvarstår från vår förening. Känns bra. Noaks Ark Småland-Halland har jobbat systematiskt med stadgarna. Roligt att delta i sådant föreningsarbete.

Körde sedan runt med olika ärenden. Förstår inte varför jag har så mycket att göra hela tiden. Hämtade en låda Kommunnytt, som jag ska dela ut. Färdiga – trots strul med vår redigerares dator, som försvårade korrekturläsning.

Så till det särskilda boendet Bågen i stadsdelen Teleborg, ett besök som arrangeras av omsorgsnämnden. Där väntade 15 – 20 av de boende vid ett dukat kaffebord plus personal. Äppelkaka med vaniljsås hade bakats på förmiddagen. Lite ovanligt studiebesök, där de boende fick huvudrollen. Det hela inleddes med allsång, ledd av en kille från ABF. Det är så varje fredag eftermiddag. Härligt! Det är en medveten inriktning på detta boende att ha mycket aktiviteter. ABF leder både sångstunder och studiecirklar. Min bordsgranne var en kvinna som var lätt att få kontakt med. Vi pratade om Bågen förstås men även TV-serier och litteratur. Ja, mina upplevelser och kontakter på dessa två timmar gör att jag ska besöka dem till våren och titta närmare på den lilla trädgården. En snabb visit i trädgården säger mig direkt att det behövs ett plank för att minska trafikbullret.

Överlag gav de boende runt bordet ett positivt betyg till Bågen. Lite kritik mot maten – som inte lagas i huset utan kommer från centralköket. De boende tog upp en hel del frågor och bland andra varför den personal som haft så kallade extratjänster måste sluta. De har varit uppskattade till max uppenbarligen. -Ja, vad ska en säga. En annan budget, (M+KD+SD), satte stopp för dessa och jag vet faktiskt inte hur det går framöver. Detsamma gäller aktiviteterna. Samordnarna för detta arbete försvinner. -Det spelar roll hur ni röstar, säger jag, naivt förvånad över att folk uppenbarligen röstar mot sina önskningar. – Vi är livrädda för besparingar! sa en boende. Mycket bra sammanfattning av läget.

I tisdags i samband med fullmäktige så var vi några från V-gruppen som besiktigade den så kallade orgelsalen på Smålands museum. Dit ska nämligen den kommunala konsthallen flyttas enligt nuvarande styrande i kommunen, M+C+L+KD+MP. Kunde konstatera att det nog krävs väldigt mycket investeringar för att göra om denna sal till något annat. Idag gick jag till Smålands museum och frågade i receptionen hur jag kan ta mig till orgelsalen med rullator/rullstol. Jo, hissen där och så en bit åt det hållet och hiss igen och så in. Kan konstatera att trappan upp är estetiskt magnifik men avskräckande för den som har vissa balansproblem eller behöver vila på vägen upp. Testar hissen. Den är rymlig men om måtten är bra för en permobil kan jag inte avgöra med ögonmått. Går vidare och där kommer en ny hiss för att avhjälpa det faktum att det är nivåskillnad på denna våning.

Nu ligger konsthallen så att vem som helst kan slinka in direkt från trottoaren, mitt emot biblioteket i stan. Den nya belägenheten kräver många aktiva beslut; ta sig till Smålands museum. Komma in där och förklara att en ska till konsthallen, som är gratis inträde till. Det är inte gratis till muséet. Om jag då är något rörelsehindrad ska jag dessutom hitta hissarna för att komma upp på vinden. @andersekberg har en mycket bra insändare i dagens Smålandsposten (18/10) om detta, ”När den fina konsten behandlas som skräp”.  Håller med om analysen men kanske inte lösningen. Låt konsthallen vara där den är! Det är bästa lösningen. Tillgängligheten till orgelsalen är dålig, lindrigt uttryckt. Publiksiffrorna lär minska rejält. Och kanske det är avsikten? Då kan ju konsthallen läggas ner med hänvisning till ointresse. Det nedskärningskrav som lagts på kultur-fritid i Växjö kräver mer än att byta lokal!

Avslutade det politiska arbetet denna dag med att dela Kommunnytt vid Netto på Nydalavägen tillsammans med två partikamrater. Ovanligt många som var och handlade och bladen gick åt. Delade också de nya lägenheterna på Bokelundsvägen, 108 styck. Nu trött och fredagskväll.

Carin Högstedt

20191018

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se