16. nov, 2019

SigBrit - en tuffing o humanist, Toftagården, Äldreguiden, Ehrenberg, Helmersson, PSA-prov - viktigt

Igår var SigBrit Fors i Smålandsposten igen. Som den tuffa, målmedvetna kvinna hon är, så fick hon en plats på särskilt boende. SigBrit och hennes dotter valde Humanas boende på Söder i Växjö, det som jag besökte i måndags. De hade hört att det finns lediga platser där. Det stämmer. I måndags var det tolv tomma. Det är helt galet att människor som vill ha plats, behöver plats! inte kan få det medan platser står tomma eller har förklarats ”vilande”.  Bra reportage genomgående om SigBrit och hennes kamp. Bra för många andra att läsa om hennes kämpande för sitt boende trots allvarlig sjukdom. Bland annat säger hon i artikeln: ”Man kan ju undra vad den här blå-gröna röran, som jag själv varit med att rösta fram, egentligen sysslar med.” Ja, SigBrit har såvitt jag vet alltid varit centerpartist och aktiv i kommunpolitiken förr. Jag känner henne som mycket kulturintresserad och stark humanist. Hon har gjort en stor insats för andra med att gå ut så offentligt. De flesta vågar inte.

Min skrivelse om att omgående ta upp ”Vägledning SoL” för granskning i nämnden har ännu inte behandlats. Skickade mail att jag ville ha upp den på arbetsutskottet i onsdags, men har inte ens fått svar från ordföranden. Vägledning SoL är de kriterier som gör att människor inte får eller får plats på särskilt boende alternativt hemtjänst. De har nyligen reviderats och det är nu ännu svårare att komma igenom nålsögat. Det och överetablering av privata LOV-boenden gör att det finns tomplatser. Som också kostar.

I torsdags besökte jag det särskilda boendet Toftagården, som ligger i kanten på min egen stadsdel. Toftagården har mycket hög nöjdhet i Socialstyrelsens Äldreguiden. Tänkte det skulle vara intressant att tala med personal på ett sådant – som guiden säger – välskött boende. Trogen, stabil personal, inga rekryteringsproblem. Vad jag än frågar så är svaren positiva från chefen, som är en kvinna med lång erfarenhet inom omsorgen. De har kunnat göra utflykter och annat roligt med hjälp av Kampradpengar (stiftelsen efter Ingvar Kamprad). Svårigheten är att få ekonomin att hålla. Hon skulle också vilja samla hela personalen ibland, men det är så gott som omöjligt att få till med alla olika arbetstider. Vi kommer inte fram till någon enskild insats som ger de goda betygen. Förmodligen en bra arbetsplats från start och bra grund föder bra fortsättning med rätt ledarskap. Toftagården kom till efter envis kamp från folk i Sandsbro med omnejd. Både maken L och jag var med i en särskild förening, Gårdsby Boservice Intresseförening, som drev på för att få ett äldreboende till Sandsbro. Jag passiv, maken L mer aktiv medlem. Nu har jag fått kallelse till årsmöte i föreningen! Visste inte att jag räknas som medlem. Ser intressant ut. Nya byggplaner på gång. Seniorbostäder.

Läser med intresse och nöje Johan Ehrenbergs ledare i Dagens ETC igår fredag 15/11. ”Nyliberalismen äter liberaler” är rubriken. Ser att Ehrenberg också läst och fastnat för Erik Helmersson på DN.s ledarsida, när han skrev om Ken Loach film Sorry, we missed you, 8/11. Jag skrev om Helmersson i bloggen häromdagen. Ehrenberg har också Wolodarski som exempel på liberal – långt från nyliberala idéer - som behövs, ”för att mota den fascism som annars kommer”. Instämmer.

Igår eftermiddag var ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) på COOP Norremark och delade material, bl a om vikten av att PSA-testa sig. Gick bra. Många tog informationsblad, många samtal. Min medrepresentant från föreningen, Sten, har en alldeles särskild förmåga att få folk att stanna och prata, trots att de säger sig ha vansinnigt jättebråttom.  

Startat adventsstädningen så smått idag. Putsat några fönster och tjuvstartat med adventsstakar. Fick äntligen sätta fram min retroljusstake (50-talet) som ”fyndades” någon gång i våras. Japp! Två gardiner upphängda – de är verkligen fynd i ordets rätta bemärkelse -från sommarens auktioner i Kvarnamåla. Kostade kanske en krona styck.

I morgon hälsa på bonusbarn och barnbarn i Lund.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20191116

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

13. nov, 2019

Tjohoo! Regionfullmäktige! Bättre info om äldreboenden, Humana, bokprat, pengar, pengar

Avdelning – det var inte meningen: Är nu invald i Region Kronobergs fullmäktige som ersättare. Var nr 17 på regionlistan, en ”säker” plats för den som inte åstundar ett så stort och viktigt uppdrag, men gärna finns med på en lista. Efter att flera lämnat sin plats av olika skäl, så är jag nu enligt besked från Länsstyrelsen vald som ersättare nr 5. Ja, det var ju verkligen inte meningen, men jag säger tjohoo, här är jag! Jag har saknat regionpolitiken.

Hemma denna onsdagskväll efter 4,5 timmar med omsorgsnämndens arbetsutskott. Jag är ersättare och enda från (V). Måste vara väldigt uppmärksam, anteckna, fråga, lägga mig i utan att yrka. Tröttande, jag är ju inte purung, men också givande.

Börjar med ett positivt beslut på min skrivelse om att ge dem som ansöker om särskilt boende och deras anhöriga bättre information om de äldreboenden som finns och vilka resultat de har i socialstyrelsens ”äldreguiden”. ”Valfriheten” ska få ett objektivt underlag. Ja, det går att påverka. Positivt beslut.

Mötet börjar med mycket information om översyn av omsorg funktionsnedsättning. En rejäl genomgång och presentation av kommande förslag om ny ”vägledning LSS”, förändringar av daglig verksamhet genom centralisering av många små till ett par stora. Inga beslut men det kommer. Allt – eller det mesta - går ut på att strama åt, att spara pengar. Ekonomin är ständigt i fokus. Budgeten går inte ihop trots avsevärda besparingar i år. Jag säger det jag tänker: ”Omsorgen är underbudgeterad. Hjälper inte att gneta till max. Anställda blir sjuka. Antal äldre 85+ bli fler och behoven ökar. En värdig vård och resurser till den är en angelägenhet för kommunstyrelsen och fullmäktige. Det går inte med nuvarande resurser.”

Mycket annat avhandlades men majoriteten, M+C+KD+L+MP, var inte färdig med sitt internbudgetförslag – det blir ett extra arbetsutskott – och allt känns väldigt avvaktande. Varför slår de inte klubban i bordet?

Den enda intraprenaden inom särskilt boende, Sörgården i Rottne, hotas av upphörande. Jag tänker gå emot det. Vill att det får pågå ett år till i alla fall.

Besökte Humanas äldreboende, Södra Järnvägsgatan, i måndags. Nybyggt, ljust och snyggt. Ligger mitt i bebyggelse men har en grön innergård. Bra samtal om verksamhetens innehåll med cheferna. De försöker tillfredsställa varje boendes egna önskemål om aktiviteter. Både ABF och Kulturparken är engagerad. Var inte inne på avdelningarna. Berättade om det negativa jag fått mig till livs om hur det kan se ut. Visst, det kan hända konstiga saker, men de kände inte igen sig i beskrivningen. Deras största problem är 12 tomma platser. Det har ju att göra med kommunens allmänna neddragning av platser inom särskilt boende.

Dock har nu omskrivna Sigbritt Fors fått plats på särskilt boende. Hanteringen av hennes ansökan hade gått fel. Helt rätt i Smp.

Igår kväll ett kulturellt nerslag, när Bibliotekets vänner i samarbete med Linnéuniversitets Hälsa, Humaniora och Medicin arrangerade ”Bokprat, Att vara blind för det uppenbara”, med tre bibliotekarier från universitetsbiblioteket, hälsobiblioteket respektive stadsbiblioteket. Tre kvinnor. En av dem, Lena, var en gång min granne ovanpå. Roligt att träffas i detta sammanhang! En är kollega på universitetet till min yngsta dotter och en från stadsbiblioteket, som ligger mig varmt om hjärtat. Trevligt, tankeväckande!

Ser fram mot att få julstäda och ta fram adventsljusstakar, slingor och annat som kan bryta med mörkret. Märker att mina sporadiska men i alla fall besök på gymmet har haft effekt. De ytterst plågsamma första stegen på morgnarna har upphört. Peppar, peppar.

Carin Högstedt

20191113

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

10. nov, 2019

Stress i onödan, effektivisering - mindre resurser, tillitsstyrning, TACK

Helgen redan över och jag har inte hunnit med det jag tänkte. Är nog stressad – helt i onödan. Har ju gott om tid egentligen. Men har alltid jobbat bättre under tidspress. Ja ja. Har läst handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott. Fram och tillbaka. Internbudgeten. Den ram för 2020 som den styrande majoriteten röstade igenom i juni ska nu fördelas inom omsorgens olika verksamheter. Det handlar om mycket pengar, ca 1,5 miljarder. Men det räcker inte till ökat antal äldre och större behov ju äldre vi blir. Det kallas ”effektivisering” men är många miljoner nerskärning som föreslås i ett antal uppdrag till nämnden. Majoriteten i fullmäktige har satt ramen. Vi i oppositionen kan inte ändra den. Men frågan är om inte fullmäktige skulle ta upp behovet av tilläggsanslag, prioritera upp just äldreomsorgen. Inte alls orimligt. Funderar på detta. Vi vet ju att det är personalbrist och den lär inte bli mindre av ”effektiviseringen”. Det är en ond spiral neråt. Det Växjö kommuns vård och omsorg behöver är förbättringar, gott rykte, tillitsstyrning och resurser, som ger bra arbetsmiljö, som i sin tur lockar sökanden till tjänster.

Var bara tvungen att gå och se filmen ”Sorry, we missed you” av Ken Loach. Så många sa att jag måste bara se den. Ja, snälla nå´n, så fruktansvärt bra. Ska upplevas. Tack Folkets Bio för möjligheten!

Varit kattvakt åt en dotter, hälsat på en annan dotter, besökt yngsta dottern med man och barnbarn. Trevligt. Haft kontakt med min yngsta bror, som stött på någon som skulle vara en släkting, en kusin till min pappa, vid namn Sif.  Fick börja forska och har löst det mesta. Snarare en syssling än kusin men i alla fall.

I morgon börjar dagen med besök på Humanas särskilda boende som är tämligen nytt och ligger på Söder i Växjö.

TACK till alla som hört av er om äldreomsorg eller brist på sådan! Respons ger mig mer kraft. Kommer att ägna mycket tid åt att försöka hitta infallsvinklar för att – trots oppositionsläget - skapa ett klimat där vård och omsorg blir mer prioriterat.

Carin Högstedt

20191110

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

7. nov, 2019

Arbetslöshet, brist på arbetare, validering, AF, halvering av sommarjobb, dö i trygghet

Det var ett trevligt ”lyssna, fika, fråga” på Tallgården i Växjö igår kväll. Blandad publik och då menar jag blandad, köns-, ålders- etnicitets-, språkmässigt. Inte minst det senare medför risk för missförstånd och vi från V-sidan har svårt att prata så enkelt som vi skulle behöva. Mest frågor om att få jobb, hur? vad? Finns alltså arbetslösa och brist på arbetare samtidigt. Förstår att de med utbildning i sina hemländer tycker det är vansinnigt att göra om hela utbildningen i Sverige för att få det jobb de kan. Validering har jag tjatat om i 20 år. Men de måste förstå att det kan vara bra med svenska krav på vissa yrkeskategorier. I England behövs det inte, säger någon. Där får somalier arbete och i USA. Och Kanada lägger jag till.  Det skulle kunnat vara Arbetsförmedlingens uppdrag att validera och med lite fart få ut folk på arbetsmarknaden. Men jag vet inte hur det ser ut i dagsläget. AFs handläggare är ju till stor del borta när nu hela den organisationen ska krossas – utan att något annat finns istället.

-          Vad gör ni här? Det är ju inte val nu! Säger någon, lite spydigt. Alla politiker kommer under valåret! -Jo, men vi avviker, säger jag. Vi har alltid valrörelse. Det blir mer lyssna, fika, fråga ett par gånger varje år här på Tallgården.

Ett par helt nya medlemmar var där. Vi gör om det hela frampå vårkanten. Får fundera på hur vi kan intensifiera lösningar på utbildning och arbete så alla kan försörja sig. Pratade mycket om behovet av undersköterskor t ex. Utbildning är A och O. Grundskola och gymnasium – utan det är vi så gott som chanslösa på arbetsmarknaden. Svenskar såväl som invandrade.

Och det är det som Björn Kleinhenz och Maria Garmer (V) skriver om i debattartikel i Smålandsposten idag: ”Det är dags för en jämlik skola i Växjö kommun”. Läs! Tankegångarna är ett steg, det viktigaste, för att alla ska få sin chans. Resurserna ska fördelas mer utifrån behoven till de olika skolorna.  Vänd på bladet i tidningen) och läs om hur det INTE ska gå till! När det infördes bl a betygskrav för att få sommarjobb – så blev antalet sommarjobbare ca hälften mot tidigare. Vi var stolta över att alla garanterades några veckors sommararbete. Slut på det. Betydligt färre tar nu sin chans att få göra något annat än plugga, få kontakter, träna språk, förstå vad som krävs på olika arbetsplatser. Så kontraproduktivt – om målet är att alla ska få sin chans! Jonas Aronsson har skrivit insändaren om denna fadäs (mitt ord) i Växjö kommun. Tack för den! Jonas.

Sedan läser jag om SigBrit Fors och hennes kamp för en plats på särskilt boende, för hon är mycket sjuk och trött. Blir totalfrustrerad. Känner denna SigBrit sedan jag kom till Växjö i slutet på 60-talet. Tillhörde olika partier men förenade oss i vissa kultur- och sociala frågor. Träffats på stan och kulturevenemang genom åren. Jag känner först när jag läser (www.smp.se) att helst vill jag bara ge f-n i allt som har med omsorgsnämnden att göra, så maktlös. Men nej. Agera är bättre. Jag gör en enkel skrivelse till nämnden om att nämnden ska få upp styrdokumentet (gräsligt ord) Vägledning SOL på dagordningen och se vad vi eventuellt behöver ändra för att få en mer värdig hantering av de som söker plats på särskilt boende. Ska se hur många av V.s ca 10 ändringsförslag när vägledningen antogs som har bäring på just detta ärende. Vi diskuterar inte enskildas ärenden i nämnden men kan ha berättelser som utgångspunkt. Noterar i artikeln att en kommunanställd inte törs uttala sig med namn. I Växjö kommun med sina fina värdegrunder? OBS ironi.

 

Hade tänkt göra helt andra saker denna dag men hamnade vid datorn. Lättar lite att kunna skriva om det som händer. Tack SigBritt för att du säger rakt ut att omsorgsnämnden är en katastrof! Jag menar det. Bra att vara tydlig. Det kan ta skruv.

Carin Högstedt

20191107

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

6. nov, 2019

ProLiv, straffpåfund, 443 skolkare, #jagmed, 1793, Natt och Dag, Araby

ProLiv Kronoberg bjöd på föreläsning igår kväll. Ca 50-60 personer kom för att lyssna på arbetsterapeut Christina och Anna, sjukgymnast, båda anställda i Region Kronoberg. De använder sina kunskaper inom cancervården. Med ett väl förberett och trevligt framfört föredrag i dialog med varandra, så fick vi  i publiken en superbra genomgång av hur motion och träning kan hjälpa mot den alldeles särskilda tröttheten som cancersjuka, ofta  under behandlingar,  känner. Trötthet, nedstämdhet, brist på koncentration, en mängd trista symtom – som kan lindras med rörelseaktiviteter. Upp från stillasittandet! Det finns evidens  inom vetenskapen att – låter motsägelsefullt – men det går inte att vila bort denna speciella trötthet, men den påverkas positivt av träning, rörelse, promenader. Mycket bra föreläsning – för alla – antingen vi har cancerdiagnos, är anhöriga eller vill få bort ålderskrämpor.

Bra, Mats Karlsson, tidigare utredare på nämnden Arbete och Välfärd! Mats har överklagat ett beslut i kommunen och får nu upp målet i Kammarrätten. Det handlar om att Växjö kommun trotsar olika domar och lagbestämmelser, väljer egna tolkningar. Här har gymnasielevers studiebidrag dragits in vid upprepat skolk. Det är en sak, men när detta sker så kompenseras inte familjen av höjt försörjningsstöd. Studiebidraget räknas in i inkomstunderlaget, antingen det kommer något eller ej.  Familjen straffas. Oppositionen S+V har protesterat liksom professionen som hänvisar till domstolsprövningar, praxis etc. Återigen ska Växjö kommun utmärka sig genom egna kravpåfund.

443 elever fick studiebidraget indraget under förra läsåret. En ökning med 169 elever sedan året dessförinnan. Det påstås i dagens artikel i Smålandsposten (www.smp.se) om detta att det inte finns uppgifter om hur många familjer som berörts och hur mycket pengar kommunen sparat. Det tror jag faktiskt att det gör, om en vill ta fram den. Det gick ju bra med antal elever som inte kunde få sommarjobb, för att de inte hade vissa betyg. Ännu ett kravpåfund som inte gjort succé.

Den stora frågan är naturligtvis: Hur får stopp på skolket? Hur få stopp på det ökande skolket? Hur få till en skola där alla känner sig välkomna? Att straffa föräldrar lär inte leda till något positivt. Region Östergötland har haft projekt #jagmed, som gått ut på att få unga med risk att stanna hemma från skolan eller redan är hemmasittare, att gå till skolan. Ingen sa sig inte vilja gå i skolan, men behövde visst stöd för att kunna/våga, gå dit och trivas. Det finns tydligen exempel på framgångsrikt arbete. Ta efter! Vad kan vara mer lönsamt än att alla barn inte bara går i skolan utan också går ut med godkända betyg.

Igår (5/11) publicerade Smp min artikel om äldreomsorgen, om det faktum att flera särskilda boenden för äldre har mycket dålig nöjdhet av sina hyresgäster och vårdtagare. Fick samtal från okända, tack från kända och okända på COOP, på bussen, på kursen jag går, på facebook. TACK! Kampen för en värdig äldreomsorg fortsätter. Bokade igår tid för besök på Toftagården, ett boende med mycket goda omdömen från de boende. Bokade också på Humanas äldreboende på Söder i Växjö. Det hade jag tänkt i alla fall (inte varit där tidigare) men ett av samtalen igår fick mig att prioritera det högt tidsmässigt.

Har börjat läsa Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf, ca 650 sidor. Kommit till s 462. Då ska jag till Göteborg på Vänsterdagar och kan inte packa ner den tjocka tunga boken. Väljer en pocket; ”1793” av Niklas Natt och Dag, som reselektyr. En deckare med en uppföljare – ”1794”. Fängslande och mycket får en reda på om livet i Stockholm den här tiden. Mycket som jag inte vill veta egentligen. Det är för gräsligt, för våldsamt, för äckligt, för smutsigt. Fy tusan, vilket liv i de fattiga kvarteren och inte bara där. I princip vet jag att Sverige var fruktansvärt fattigt fram till efter andra världskriget då reformerna började komma efter hård kamp i arbetarrörelsen. Men här i 1793 beskrivs armodet så äkta att det går in i huden, allt från de sanitära förhållandena till avrättning med dyngfull bödel. Jag kan ändå inte sluta att läsa! ”Stockholm noir”, skrev någon recensent.

Ikväll (6/11) har Vänsterpartiet Växjö ett kafémöte, ett ”lyssna-fika-fråga”, på Tallgården i Växjö. Välkomna dit! Hj Petris väg 1, i Araby. Vi bjuder på fika och svarar på frågor.

Nu – äntligen – ett träningspass! Har slarvat i en vecka.

Carin Högstedt

20191106

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se