4. dec, 2019

Äldreomsorg på dagordningen, fortsatt intraprenad Sörgården, återremiss var ordet, islossning

Hemma och klockan är inte mer än 18.00. Kunde ha blivit rekordlångt omsorgsnämndsmöte, men de tre mest brännande ärendena sköts upp till sammanträdet i februari! Så ärende 2 på dagordningen ”Översyn av verksamhetsområde omsorg funktionsnedsättning samt inriktningsbeslut gällande verkställighet av insatser” är inte avgjort utan kommer att göra en ny vända i förvaltningen och komma tillbaka i februari. Ärende 3, ”Revidering av omsorgsnämndens vägledning för biståndsbedömning enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade” samma sak; tillbaka och kommer upp i februari. Ärende 4, ”Föreningsbidrag och verksamhetsstöd inom omsorgsnämndens verksamhetsområde” likaså. Bakom dessa rubriker finns många människors behov av och tillgång till stöd och hjälp, sysselsättning, fritid, boende och socialt liv, Det är mycket viktiga beslut.  Inte enkla. Inte lätta att beskriva. Att majoriteten väljer att återremittera tyder på att något gnager i förslagen, i ett eller annat parti eller – alla?  Vi diskuterade i ett bra tonläge och ärende 2 och 3 i alla fall kommer upp i hela nämnden om två veckor för information och diskussion, inte beslut. Jag vill gärna påminna om att allmänheten har närvarorätt på nämndsmöten och yttranderätt under en halvtimme vid starten. Tyvärr sällan någon använder detta forum för information och insyn i hur nämnden ser ut och fungerar.

Jag tror inte att oppositionen och majoriteten kommer att bli överens i de tre ärendena, men vi kan i alla fall lyssna på varandras argument.

Ett bra beslut idag – Sörgården får behålla sin intraprenad! Det betyder att personalen har viss egenmakt över sin arbetsplats. Bra!

Tog upp frågan – som aktualiserades på debatten om äldreomsorgen i måndags – om vart en som vanlig människa och t ex anhörig ska vända sig med klagomål på ett boende eller  hemtjänsten. Finns broschyrer och de delades ut på mötet. Men uppenbarligen så vet inte allmänheten om detta, enligt vittnesbörd under debatten. Eller vet de men de får ingen återkoppling. Får nu veta att majoriteten håller på med en skrivelse till nämnden om det som jag är ute efter: Tydlig information i alla media och kanaler vart en vänder sig. Lite konstigt att sitta vid makten i jag vet inte hur många år och behöva skriva till sig själv. Men OK. Om det behövs för en sådan sak, så är det väl så.

Kom äntligen iväg till gymmet idag. Var där igår. Då fick jag inte upp bakluckan på bilen. Hade frusit fast. Där hade jag skor och diverse som behövs. Nu milt igen, tack och lov. Lite snö är vackert men isen och halkan livsfarliga. Vet att på en halv sekund kan livet bli helt annorlunda. Lårbensbrott och fan och hans moster vid min ålder – ja, livsfarligt.

Försöker komma ifatt mig själv och mina åtaganden och måsten. Går inte så bra. Skulle varit på föreläsning på biblioteket ikväll, men kände att 4,5 timmars intensiv omsorgsnämnd, ja intensivt lyssnande , tänkande, talande, satte punkt för dagens aktiviteter. TACK till alla som peppar mig via mail, brev, kort, tel, facebook och samtal på COOP eller var som helst! Ni gör att jag orkar mer och skärper mig och mina kunskaper.

Carin Högstedt

20191204

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

1. dec, 2019

Politisk depression, 2010-talet sammanfattat, Björn Wiman, Sveland, Hassen Khemiri

Dåligt med träning, dåligt med bloggande den gångna veckan. Gott om möten och städning däremot. Nu första advent och ambitionen är att ta det lite lugnt, vara mer social och läsa/skriva-aktiv. Idag adventsfika hos barnbarnens farmor, min vän och granne. Där träffar jag döttrarna, barnbarnen med flera av de närmaste. Trevlig början på december.

Med kölden – minus 9 grader idag på morgonen – försvann fåglarna, trots att jag gav dem nytt foder igår. Annars dagliga besök av nötväckor, pilfinkar, talgoxar och blåmesar.

I morgon debatt med förtroendevalda i Omsorgsnämnden, från alla partier. Det är  pensionärsorganisationerna som arrangerar. Anledningen är de uppmärksammade händelserna inom omsorgen under året: Först hanteringen av särskilda boendet Evelid med flytt av boende trots löften till hyresgästerna om att inte behöva flytta. Sedan misstag med ansökan om särskilt boende från mycket sjuk men modig kvinna. Och så som exempel nerläggningen av terapihundarna. Bakgrunden är budgetunderskott och nerskärningar, hårdare krav för särskilt boende och mer sådant är på väg. Jag ska representera (V) och göra mitt bästa, kan inte mer. Ulriksbergskyrkan, Växjö  kl 14.00 – 16.00.

Ser i handlingar till Omsorgsnämndens arbetsutskott att antalet ansökningar om särskilt boende är ungefär 30 per månad. Antal avslag är 15 under 2015, 13 under 2016, 35 2017, 33 2018 och 72 2019 (10 månader). Talar tydligt språk. Nålsögat har blivit trängre.

DNs kulturdel idag 1/12 handlar om 2010-talet. Intressant och bra med lite analys av det nyss förgångna. Björn Wimans söndagskrönika, ”2010-talet var den delade lögnens decennium”, är mycket läsvärd. Wiman utgår från några läsefrukter, Knausgård t ex. Jag har inte läst Knausgård, som ”alla” gjorde. Wiman tar också fram två artiklar från DN: Maria Sveland från 2012 om hur hon blivit politiskt deprimerad av att iaktta hur uttryck för kvinnohat och rasism blivit mer legitima, normaliserade. Jonas Hassen Khemiris artikel om ”vardagsrasism” och egentligen om polisens projekt REVA, DN 2013. Jag minns den senare. Tog den till mitt hjärta, som så många andra gjorde. Då. Sju år senare ”får Sveriges statsminister löpa gatlopp för att han INTE pekar ut nyanlända flyktingar som skyldiga till en sedan länge grasserande gängkriminalitet”. Ja, vad är det vi varit med om detta decennium? Och hur blir nästa?

Carin Högstedt

20191201

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

27. nov, 2019

Fackeltåg mot våld, bussar o pensionärer, funkispolitik, hårt arbete

Bra uppslutning i fackeltåget mot våld i nära relationer i måndags! Familjefrid Kronoberg var arrangörer. Någon sa att vi har genomfört sådana här fackeltåg genom stan varje år sedan 2012. Säkert så. Vi har också alltsedan hedenhös marscherat på Internationella Kvinnodagen för samma mål – ett samhälle utan våld. Tyvärr – målet är konstant rätt långt borta. Men vi fortsätter berätta om hur livet ter sig för många utsatta. Och numera finns det hjälp och skydd att få tack vare kvinnojourrörelsen.

Mycket intressant artikel i Dagens ETC 22/11. En ekonom har granskat Uppsala kommuns utbildningssatsningar. Politiker säger att de satsar men när denne ekonom granskar så är det i själva verket en minskning av resurserna. Uppsala växer, lärarnas löner ökar och de nya miljoner som ”satsas” är i realiteten uppätna av växande kostnader. Med statistik kan vad som helst bevisas, men jag har själv tänkt tanken: Vart tar pengarna vägen? Även Växjö kommun har lagt stora nya belopp till skolan i budgetar. Samtidigt verkar det alltid saknas pengar. Arbetsmiljö, barngruppernas storlek, arbetsbelastning, barns oro, stress… Vad krävs egentligen för en reell förbättring?

Hemma efter heldag med Region Kronobergs fullmäktige, det första för min del. Kunde sitta på ersättarbänken och lyssna i ja, vad blir det? Åtta timmar inklusive lunch och fikaraster. God stämning, tycker jag. En hel del voteringar och ingen oväntad utgång. De borgerliga fick igenom alla sina förslag och hade stöd av SD i samtliga. Det kommer att krävas ett mirakel mer eller mindre, känns det som, för att åstadkomma en progressiv majoritet. Men mirakel händer inte. Hårt arbete gäller.

Bästa delen under dagen var nog bussdebatten, skulle biljetterna kunna bli billigare för pensionärer? Ja, sa Eva-Britt (V) och radade upp info om hur andra regioner har gjort just detta, sänkt eller tagit bort avgifter för pensionärer. Ja, sa Henrietta (S) och visade på skärmen vad (M) sa i sin valpropaganda inför val 2018: ”Vi lovar billigare bussresor för alla”. Toppen! Men 36 röstade för att inte rubba biljettpriset (uppåt går nog bra), 24 ville genomföra en reform till förmån för klimat och mot äldres isolering och ensamhet.

Igår ett långlångt möte med Omsorgsnämnden. Mycket information om sådant som är på väg att tas beslut om. Nu är det omsorg funktionsnedsättning som är under luppen för ”anpassning” till för lite pengar i budgeten. På decembermötet lär en del komma upp på dagordningen. Vi antog också en internbudget, som det heter. Det betyder att vi fördelade och prioriterade inom de ramar som bestämdes i juni i kommunfullmäktige. S+V höll ihop och lade fram förslag, voterade, förlorade och reserverade oss. Ska lägga ut V-reservationen på nätet. Där framgår några av våra förslag och också vad vi sa nej till. Drygt fem innehållsrika timmar.

Lite mosig efter dessa dagar och ligger efter med mail och annat. Inte fått upp någon ljusslinga utomhus ännu. Nåväl. Det är en dag i morgon också.

Carin Högstedt

20191127

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

24. nov, 2019

Kronobergs bokmässa, Älghult, af Kleen, Palm, Lagerlöf, Tina K Persson, Greider, antivåld

”Gråmulet” beskrivs vädret i DN idag söndag 24/11. Bra ord. Och gråmulet har det varit så gott som konstant. Växjö leder solligan från botten. Tre soltimmar i november. Inte konstigt att tröttheten också är konstant.

Har legat i hela veckan! Varvat städning – alla fönster putsade, adventsstakar framme och i funktion – med möten och flygbladsutdelning. Påverkad av vaccineringen i onsdags stannade jag inte och lyssnade på Björn af Kleen på bibblan i torsdags. Hade lovat stå i kassan, så jag var där en timme. Återigen mer än fullsatt; ståplatser och en del fick vända om. Vi, Bibliotekets vänner, får hitta ett system med förköp. De som fick plats och lyssnade ansåg att det var bra föreläsning om ”Amerikaner”. Större lokal? Kostar. Föreningen lever på medlems- och entréavgifter. Härligt att så många vill komma på våra författarträffar, men gräsligt att inte kunna släppa in alla som tagit sig ut i gråmulenheten och sett fram mot en intressant föreläsning. När Göran Greider kommer i vår så… ja, kanske dubbla föreläsningen? Saknas inte diskussionsämnen i denna Bibliotekets Vänners styrelse. Positiva problem!

Mer kultur. Igår Kronobergs bokmässa på Stadsbiblioteket i Växjö. ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) hade en liten plats vid ett bord, där Carina Danemalm Jägervall, författare till boken ”Sex, samliv och prostatacancer” skulle finnas. Hon kunde inte komma förrän tolv så från klockan tio var jag plus annan representant för föreningen där. Många trevliga samtal med författare och folk från föreningar. Köpte ”Livet i all enkelhet” av Tina K Persson. Får bli julläsning efter att jag kommit igenom Anna-Karin Palms biografi om Selma Lagerlöf, som jag rekommenderar. Finns även som ljudbok.

Gick igenom alla tre våningarna på bibblan för att hitta Älghults hembygdsförening och nya Älghultskrönikan. Fick till slut höra att boken blivit försenad från trycket. Kommer att finnas på julmarknaden i Älghult på lördag. Fick en god överblick över de medverkande på bokmässan. Stadigt växande är min känsla.

Nu ta itu med det ena och det andra. I morgon fackeltåg mot våld 16.45 i Växjö. Inledning på ”en vecka fri från våld” med fokus mäns våld mot kvinnor. Tisdag omsorgsnämnden med bl a internbudget för 2020, onsdag regionfullmäktige (ska vara med som ersättare), torsdag heldag med ABF. Tur att jag redan fixat adventsfönsterputsningen. Folk säger att det inte är nödvändigt att putsa fönster till advent. Men jag hävdar att det är lag på det.

Carin Högstedt

20191124

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

 

 

 

 

 

20. nov, 2019

Hyllning till Pride på fullmäktige, debatt om äldreomsorg, Barnkonvention, daglig verksamhet, LOV

Har pressat fram ett förslag till manus till (V)årt Kommunnytt som produceras idag, dagen efter kommunfullmäktige. Mycket som jag vill säga och mycket begränsat utrymme på flygbladet. 5,5 timmar tog mötet och det var bl a beroende av interpellationer, viktiga sådana om resursfördelning mellan skolorna och nerläggning av psykoterapiteam, båda V-partistiska, om Lagen om Valfrihet och tomplatser på särskilda boenden och daglig verksamhets framtid, om hur lagen om Barnkonventionen förbereds, de tre från (S).

Bra att omsorgs- och funktionshinderfrågor diskuteras i kommunfullmäktige. Kommer upp nästa gång också när V-motionen om att sätta stopp för LoV kommer upp (Väl? Verkar segt?). De skandaler – eller rena fatala missar - som har uppenbarat sig i allt sitt elände – i media på senare tid, måste ju leda till något mer politiskt intresse för omsorgsfrågor. Kanske också en insikt om att omsorgsnämndens budget är underfinansierad? Apropå: Tack Stefan Leo för din berättelse i Smålandsposten om hur din pappa hade det, när han blev beroende av hjälp. Ju fler som är modiga och berättar, ju fler kan få hjälp när de behöver.

Fullmäktige tog tid, 5,5 timmar. Ovanligt många interpellationer om viktiga frågor. S+V hade tre respektive två var. Resursfördelningen i skolan, mer av socioekonomisk hänsyn och nerläggning av psykoterapeutiskt team – V-partister hade många frågor och fick långa innehållsrika svar men diskussionen röjde rätt stora skillnader i synsätt. Socialdemokrater frågade om hur Barnkonventionen som lag (händer 1/1 2020) förbereds i kommunen. Äntligen på gång framgick det. Även frågor om LoV och om dagliga verksamhetens framtid. Allt är under luppen i omsorgsnämnden för att spara pengar. Sammanslagning av olika dagliga verksamheter (finns på 27 platser), terapihundarna är bortröstade, ”översyn” av LSS är på gång. Kommer innebära hårdare bedömning modell ”Vägledning SoL” enligt föredragning. Detta trots att LSS är en rättighetslag och ska utgå från varje individ. Socialtjänstlagen är inte en rättighetslag. Men vem bryr sig om det? -Ja, åtminstone vi som var på FUB.s seminarium om LSS-lagen i måndags kväll i Alvesta. Sedan kunde det handlat mindre om lagen och mer om vad som kan göras för att få nuvarande regering att sätta fart på punkten, av de 73, om att återställa LSS. Nu är det alltså på väg även i Växjö kommun att ytterligare skruva åt de LSS-behövande. Inget beslut ännu, men det kommer.

Dagens motioner var två, en V om att söka medlemskap i det internationella nätverket inom WHO som heter ”Äldrevänliga städer/kommuner”. Tänkte att det kan behövas lite positiv stimulans utifrån, omvärldsbevakning, nya rön och erfarenheter. Men de styrande i M+C+L+KD+MP avslog den tanken. Ville inte ens utreda hur ett medlemskap skulle kunna utveckla kommunens äldrepolitik och kostnaderna för det. Nä, nu håller de på att se över sina internationella förbindelser och då kan inget nytt komma till. Tunt argument.

Nästa motion var från (S) och handlade om att prideflaggan garanterat ska hissas under Pride. Skönt att alla var överens om detta, alla partier utom SD. På senare år har det varit lugnt på flaggfronten. Alla nationella minoriteter flaggas för på sina dagar. Det var ett nytt grepp för några år sedan efter en batalj om romska flaggan. Nu förhoppningsvis stor enighet om flaggpolicyn inklusive Pride.

Trevlig söndag i Lund hos bonusbarnbarn med familj och faster. Lilla Julia har sedan brutit nyckelbenet. Gör ont! Maken L, Julias farfar, bröt också nyckelbenet, när han var liten. Brukade han prata om. Cyklade omkull.

Ska idag använda mig av vaccineringserbjudandet, delta i manifestation för utvisningshotade familjer, som bott länge i Sverige, Storgatan Växjö 16 - 18. Vet inte så mycket mer än så. Finns lite info på facebook. Sedan träff med S i omsorgsnämnden om internbudget. Inte enkelt när vi lever med en budget nationellt som prioriterar skattesänkningar för de välbeställda i stället för bidrag till kommuner och regioner. Därtill gäller en lokal budget som inte räcker till. Säger det igen: Om Vänsterpartiets budget för år 2019 gått igenom hade omsorgen haft 50 milj kr mer till förfogande. Då hade vi klarat omsorgen utan att skära ner ca 30 milj kr bara i år. (Försiktig siffra, tror det är mer) och kunnat rädda terapihundar och haft lite mer personal.

I morgon kväll, torsdag 21/11), har Bibliotekets Vänner föreläsning på Stadsbiblioteket. Gäst är Björn af Kleen, journalist, författare. Hans rubrik är ”Amerikaner”. Samarrangör denna gång är ABF. Välkomna!

Carin Högstedt

20191120

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se