22. dec, 2019

Dan före dan med bestyr, 59 år med Kalle Anka, amnesti nu! plastpåsalternativ, kvinnojourrörelsen

Vaknade i vanlig oordning vid tre (på natten). Läste ut Kristina Ohlssons ”Mios Blues” som föregicks av ”Lotus Blues”, deckare. Inte nya men har tydligen missat dessa. Finns i pocket. Välskrivna, spännande och intrikata värre. Började med ”Klubben”, ”en undersökning” av Matilda Gustavsson. Den har fått så goda recensioner att jag ska läsa den, innan jag börjar med Tina Perssons ”LIVET i all enkelhet”. Haft en kort period av deckare, nu lite annat. Nåväl. Jag somnade om efter 11 sidor Klubben. Vaknar kl åtta av att Tassi protesterar mot sjusoveriet. Hon åker kana upp och ner under sängen genom att klösa sig fram i sängklädseln. Som en annan kattunge. PS. Klubben handlar om Svenska Akademin, ”kulturprofilen” och det som kunnat hända en otroligt anrik och aktad kulturinstitution.  

Upp och drog igång julmatlagning. Upptäckte att jag saknade vissa ingredienser – förstås – iväg till COOP. Såg att många fler än jag nogsamt tar avfallspapperspåse till potatis, frukt och grönt. Pratade med kassörska. -Det ökar hela tiden, sa hon. Bra COOP! V-motionen om detta handlade i första hand om att folk skulle kunna handla utan plastpåse i torghandeln. Minns inte exakta svaret vi fick just nu, men COOP är en föregångare i att reducera plastpåseeländet. Alla butiker kan erbjuda ett alternativ: En sådan papperspåse som sedan kan användas till avfallet hemma i köket och som i Växjö kommun används för att producera biogas.  

Glömde i berättandet frukosten som blev mycket givande. Skrattade högt åt Berglins söndagsserie i SvD, Kultur. Helt i min humorsmak. Så har Karin Thunberg (favorit bland krönikörer) fyra sidor intervju om Märta Tikkanen (favorit bland författare). Läser varje ord om Märta och Henrik Tikkanens äktenskap, om Märtas vänskap med Birgitta Stenberg och Åsa Moberg, om barnen, livet och författarskapet. Börjar fundera över den ytterst komplexa situation som många gånger finns bakom den enkla frågan: Varför går du inte? Ut ur en dålig relation och förnedring? Tänker på vilket mod, empati och kunskaper som finns i kvinnojourrörelsen, de som ofta möter kvinnor och barn som lever under gräsliga förhållanden, men som ändå stannar kvar i sitt helvete. Kan ta lång tid att ta steget fullt ut. Men hon på kvinnojouren är där, om det blir för illa. I veckan skrevs i media om att våldet i nära relationer ofta börjar i ung ålder, att det är tämligen outforskat men en Sibel Korkmaz, Stockholms universitet, kommer att lägga fram en större studie om gymnasieungdomar och våld i nära relationer under nästa år.

 Tänker vidare att det är helt vansinnigt att privatisera och upphandla hela eller delar av kvinnojourernas arbete. Det är för viktigt för att leka affär med.  I Dagens ETC läste jag en bra ledare häromsistens, skriven av en kvinna, minns inte vem just nu. Hon gjorde verkligen upp med LoV-systemet – och eldade under min vrede. Hur har en riksdag kunnat ta fram en lag som Lagen om valfrihetssystem? Hur i hela friden? Inte ens moderaterna ställde till sist upp med att använda LoV till ny arbetsförmedling! Men i vården med mer ska det fortgå!? Jag hittar namnet på ledarskribenten: Ulrika Lindahl. Hon skriver: Lov har varit den snabbaste och minst kontrollerade formen av privatisering. Vilket företag som helst som på pappret uppfyller villkoren har fått ta sig in i systemet och roffa åt sig offentliga medel. Nu börjar Lov krackelera. En kil av motstånd mot privatiseringshysterin har slagits in.” -Ja, men tänk om det verkligen är så!

Hörde på radion delar av ett inslag om vår TV-jul, detta med att kl 15.00 på julafton ska vi se på Kalle Anka o Co. En forskare har studerat hur det varierat och förändrats inom ramen så att säga. Det började 1960. När fick vi TV hemma hos min familj? Tittar i gamla dagböcker. 1962 har vi definitivt TV. Frågar min bror Peder som har ännu bättre minne än jag. Vi köpte TV 1960, hos ”Harry Karlsson på hörnet” i Oskarshamn, säger han. Så var det löst. Hoppas få höra programmet i repris. Det var intressant.

Tack till Gunnar Nordmark (L) för insändaren i Smålandsposten 20/12 om ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”. Bra att vi är flera partier med detta krav. Men när är vi tillräckligt många? Som du skriver: ”Från juli till och med september i år dödades 1174 civila, 3139 skadades mer eller mindre svårt”. Domen över Sveriges brist på handling kommer bli stenhård.

Nu bara

GOD JUL

GOTT NYTT ÅR

till alla vänner och följare

Carin Högstedt

20191222

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

19. dec, 2019

Äldreomsorg på dagordningen, LoV kvar, inget kärnvapenförbud, 72 avslag på särskilt boende

Trevlig kaffestund med vän (maken L.s ex-hustru) vid köksbordet. Hon åker till barn och barnbarn i Lund över jul och tog med klappar till bonusdotterdotter från mig och jag fick klappar till mina barnbarn i Gasslanda. Mycket prat om litteratur, historia, släktforskning och dagspolitik.

Sov som en stock ända till klockan sju – efter ett långt möte med omsorgsnämnden med väldigt mycket information. Förstår nu att detta uppdrag kräver mycket energi och uppmärksamhet. Kommunstyrelsen var annorlunda. Här handlar det ju väldigt konkret om människors väl och ve, äldres, sjukas, personer med funktionsvariationers möjligheter till ett bra vardagsliv och ett boende som passar. Varje ord i beslut om vägledningar för handläggare kan ha betydelse för hur svårt eller lätt det är att få hjälp och stöd. Känns verkligen som ett hedersuppdrag att få kunskaper om denna viktiga verksamhet och kunna påverka. För det gör en även i opposition.

Som sagt: Mycket information inför beslut i februari om reviderad Vägledning LSS med mera. Antecknar min vana trogen för att minnas och hitta lätt. Har identifierat några svaga punkter i LSS-förslaget, där jag ser att det ska skrivas annorlunda.  Diskussion om skrivelse från (S) om ökningen av avslagen på ansökan om särskilt boende, från drygt 30 under 2017 och 18 till 72 på tio månader 2019. Ordföranden anser att det behövs ingen ändring av Vägledning SoL och att det nu är ”rättssäkert”. Min skrivelse om att ta upp Vägledningen borde varit på dagordningen kan jag tycka, men den ligger någonstans i avvaktan på något.  Kommer också ytterligare skrivelse på detta tema från Julia (S). Bra! Vi ska ligga på. Men svaret för dagen var: Ingen ändring behövs och nu är handläggningen rättssäker.

I tisdags kommunfullmäktige. Även där diskuterades äldreomsorgen under punkten motion om att lämna LOV. V-motionen förlorade i omröstningen med 29 mot 32 för de blå-gröna. S+V fick stöd av SD och då är siffran 29, M+C+L+KD+MP samlar 32. Till saken hör att det var MP och V som sa nej till införandet när beslutet togs 2014. Debatten tyckte jag var bra. Fanns lite mellanlägen – inte helt svart eller vitt.  Och faktiskt ska en översyn göras av vad lagen och systemet har fått för konsekvenser, om något ska ändras. Det ser vi fram mot! Jag påstår envist att LoV-systemet har medfört extra kostnader och minskad makt för en god samhällsplanering. Lex Evelid!

Motionen om att underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän genom att göra kombinationstjänster av brandman och t ex undersköterska samlade 24 röster mot 37. De blågröna hade stöd av (SD). Om detta enkla rekryteringsverktyg sade  de styrande ”kan inte prioriteras idag”. Frågan är varför vi gör särskilda handlingsplaner för att kunna rekrytera personal, om det inte är prioriterat? Svaret på motionen var ett enda jaså. Synd – eftersom både omsorgsnämnden och Värends Räddningstjänstförbund är positiva! Ibland är prestigen det viktigaste. Nåväl.

Det var gott om publik på fullmäktige. Inte minst hade många av underskrivarna av ett medborgarförslag om Växjö – kärnvapenfri zon kommit. Mycket bra anförande av en av initiativtagarna. Det blev nej till att påverka regering och riksdag att underteckna förbudet mot kärnvapen och ansluta staden till ICANs upprop, som andra städer/kommuner som exempelvis Berlin, Paris och Oslo gjort. Här blev röstsiffrorna 34 för att avslå och 27 för att bifalla. Kombinationen för bifall var S+V+MP. Bra initiativ från över 100 medborgare som skrivit under.

Omsorgsnämnden igår var sista kommunala mötet för detta år. Hög tid att ta itu med julförberedelserna. Lite partiaktiviteter ska göras, men i stort sett bara trevligheter inför helgen.

Carin Högstedt

20191219

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

15. dec, 2019

Pepparkakor med halvantika former, julveckan full av förslag från medborgare och opposition

Så var den helgen över och nästa är det nästan jul! Det går undan. Pepparkakor är bakade med hjälp av banbarnen. Letade inte recept på nätet utan tog fram min bästa kok- och bakbok, som jag fick i julklapp av bror Peder 1973. Där fanns ”julpepparkakor” som passade bra till figurer. Detta halvantika recept blev riktigt bra. Gick att göra både stora hästen och storhjärtat. Gubben och gumman alltid svåra. Det var de redan när jag var liten, förklarade jag för barnen. Svårt att få med ben och armar. -Ja, det är samma formar, arvegods.

Kommande vecka innehåller inte bara julförberedelser utan även sammanträden med kommunfullmäktige och omsorgsnämnden, tisdag och onsdag. Kommunnytt ska skrivas och tryckas, delas, så bäst att ta ett djupt andetag och mobilisera krafterna.

Flera interpellationer och motioner från oppositionen ska ha svar, Från V om att kombinera yrkena brandman och undersköterska plus att lämna LOV, lagen om valfrihetssystem, som jag tror fler har fått hum om vad det är efter bataljen om Arbetsförmedlingen, där det var mycket tal om lOV.  Medborgarna har varit flitiga som vanligt och bland de förslagen finns t ex ”Växjö som en kärnvapenfri zon” och att bygga nya skolan i Lammhult energismart. I Tävelsås föreslås en ny gymnastiksal. På omsorgsnämnden kommer det att vara mycket information och så har Julia (S) tre skrivelser som ska ha svar. De svåra och tunga ärendena som återremitterades häromsistens kommer upp först i februari. Reviderad LSS-vägledning t ex. Ska redovisa hur det gick på torsdag troligen.

SigBrit Fors har avlidit (se tidigare bloggar och Smålandsposten). Hoppas och tror att hon insåg att hon in i det sista gjorde något gott för andra genom att vara ett modigt föredöme i att kräva sin rätt till värdigt liv och bostad.

Carin Högstedt

20191215

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

12. dec, 2019

På möte med reformisten Suhonen, klassklyftor trots gott om resurser

Det ska erkännas att det tog emot att lämna stugvärmen och spinnande katten för att ta sig till stan igår kväll och gå på politiskt möte som inte var ett måste! Ut i mörkret, det eviga regnet och till S-märkt möte med Daniel Suhonen, Reformisterna! Mötet har marknadsförts alldeles utmärkt på facebook och som ett öppet möte. Det visade sig att det var inte bara Eva-Britt Svensson och jag från (V) som gärna ville lyssna på Suhonen. Det var gott om V-partister och partilösa, publiken var tätt packad i källaren på Café de Luxe.

Suhonen berättade lite om sin livsresa fram till bildandet av Reformisterna förra våren. De har nu över 3 000 medlemmar. (R) vill inte splittra socialdemokraterna utan inspirera till en förändrad politisk kurs och ett växande parti. Främst har de hittills lagt koncentration på den ekonomiska politiken, som i mycket är likartad med Vänsterpartiets (min anm.) Suhonens inledningstal var retoriskt skönt att lyssna till och handlade om att använda de pengar som finns på nationell nivå till skolan, vården, omsorgen, järnvägar, bostäder… Att skapa arbete och trygghet för alla människor. ”Full sysselsättning”, som vi sa förr. Lite handlar det om att återskapa. Vi som föddes vid krigsslutet och växte upp under 50-60-talen, vi vet hur det känns att vara arbetarklass, utan några extra medel någonstans, och ändå ha möjligheter att studera och bli i princip vad som, få arbete och försörja oss. Möjligheterna, tryggheten fanns där.

Idag osäkra anställningar, betydligt högre arbetslöshet, bostadsbrist och för dyra bostäder. Trångboddhet (Igen. Jämför fattigsverige). Suhonen talar om klassklyftorna så det blir begripligt vad som menas. Han berättar om ”skattetryckets” utveckling – eller rättare sagt avveckling och vad det betytt för välfärdens nedmontering, i ett rikt land. -Ja, det var bra att göra den bussresan till stan och vara med om ett ovanligt möte med många socialdemokrater och vänner från lokalpolitiken. Arbetarrörelsen ska växa – vi ska prata politik i våra respektive partier och föreningar. Skapa hopp inför framtiden.

Noterar att krönikören Janna Li Holmberg i Smålandsposten idag (12/12) med rubriken ”Bye bye folkhemmet” skriver på samma tema som Suhonen men med ett helt annat ordval. Suveränt bra! Men Janna, det ska gå att förändra. Ditt barnbarn såväl som mina och alla andra ska kunna växa upp i trygghet till skola, vård, bostad, arbete. Självklart går det att ändra politiken – om tillräckligt många vill det. Det är bara det kruxet.

Kunde inte hålla mig. Läste i omgångar i natt ut Camilla Grebes ”Skuggjägaren”. Riktigt spännande och intressant ur poliskvinnoperspektiv.

Pepparkaksdeg ska göras för bak med barnbarnen. Skrivarbete finns att ta itu med. Valet i Storbritannien ska följas. Styrelsemöte och lussefika med min bostadsrättsförening. Handlingar till fullmäktige och omsorgsnämnden nästa vecka ska läsas och begrundas.

Har precis fått papper från Skatteverket; nu har jag officiellt mitt namn stavat Carin, ej Karin. Jag bytte själv i 15-årsåldern och det har inte varit några problem med pass eller andra dokument. Tills jag fick brev från Växjö kommun: Om jag inte skriver som den officiella stavningen säger, så blir jag av med min e-postadress. Inför det hotet, så tog jag itu med saken och för 250 kr fick jag papper på att jag stavar Carin.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20191212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. dec, 2019

Våld, mord, häxbränning 1600-talet. Öppet hus öppnade lösning, Lagerlöf, Grebe. Torpskrift?

Var på öppet hus hos goda vänner igår eftermiddag. En tradition i december sedan? -Ja, i många år har bjudits på snittar, kaffe med mera. Pratade med andra gäster, flera av dem mina vänner och bekanta också. Vi talade om brott på 16.00-talet; det var många mord, mycket våld och skjutningar, i vissa landsdelar häxbränningar (kvinnor brändes på bål. Vi talade om hur en ska bevara kunskaperna om släkten och dess färder och irrfärder till kommande generationer. Vi talade politik och det faktum att (SD) kan bli största parti. Hur ska partierna ta tillbaka sina medlemmar? Vi pratade litteratur, nobelpristagare inte minst och andra läsefrukter. Behovet av att träffa andra människor live, vara del i ett kollektiv och inte leva livet bakom skärmen. Ja, det är en kort sammanfattning.

Mitt i natten vaknar jag; jag har en lösning – inte på den politiska oron och högerpopulismen – men på hur jag ska gå vidare med att göra åtminstone del av min släktforskning tillgänglig för framtiden. Självfallet ska ett familjeträd skapas, men också en bok/skrift om gården Veningehult 2 och framför allt torpen under den. Har odlat idén länge och samlat data. Men jag behöver en fotograf och - det slog mig - är en av mina bröder. Han har dessutom bott längre än jag på ett av torpen. Och har mycket gott minne om folk och fä. Ska informera honom om detta uppdrag idag. En av mina döttrar kan vara chaufför. Hon har varit med på flertalet ställen tidigare, när hon och jag rekognoserat inför mina släktträffar varje sommar. Detta måste gå i lås! Vi gör skriften ihop.

Innan denna givande öppna-hus-eftermiddag så var det karateuppvisning och avslutning för den här terminen på sonsonens karatekurs. Skickliga barn/unga som visar rörelser, andning och disciplin, får diplom och en del, som sonsonen, avancerar till ny grupp nästa år. Efter det till pizzeria och lunch med hela familjen Högstedt plus undertecknad mormor och farmor.

Har läst ut Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf. Ser fram mot att Palm kommer under våren till Växjö Stadsbibliotek och Bibliotekets Vänner. Ja, det finns mycket på vårprogrammet att se fram mot men extra roligt att lyssna, när jag läst boken, tycker jag. Nu börjat på den mycket hyllade deckaren ”Skuggjägaren” av Camilla Grebe. Är maniskt beroende av deckare på nattduksbordet, men kan tack och lov läsa annat också.

Flera föreningar har haft sina sista möten för det här året. ProLiv Kronoberg t ex. Planering av årsmöte, rapporter från november månads Mustaschkampen och det vi arrangerade. Missade Manskören i Mariakyrkan, som blev succé och missade även Lakersmatchen efter mötet i torsdags. Det är knepigt att vara på flera ställen samtidigt liksom att orka med att boka in varje vardagskväll – även om det är roliga och icke krävande evenemang. Igår i alla fall en stunds möte med ”Tantpatrullen”. Vi kämpar för ett nytt pensionssystem med sång och flygblad på Storgatan i Växjö.

Ikväll dock – om inget särskilt händer – så ska jag gå på körsång med ”Blandad konfekt”. Känner flera sångare och hoppas på lite trevlig julfeeling. Innan dess ett uppdrag för min bostadsrättsförening. Bara trevligt det också. (V) kommer att finnas på stan mellan 14-16 på Storgatan med Röda cykeln, glögg m m. Idag söndag 8/12.

Ha en skön 2 advent!

Carin Högstedt

20191208

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se