14. mar, 2020

Vargtimmen, våffelmånad, litteratur mot virussmitta, inställt, inställt, LSS, ÖP

Lördag kl 8.30. Skulle suttit på tåget till Sthlm och extra årsmöte med Riksförbundet Noaks Ark. Inställt. Uppskjutet på obestämd tid. Ombud från olika delar av landet ville inte åka till Sthlm under nuvarande omständigheter, coronavirus och risk för smitta.

Så vad göra med en plötsligt ledig lördag? Tillbringade vargtimmen med att komma på det ena efter det andra som jag borde ta itu med. Det är väl så vi gör, vi som är vakna mellan 3 och 5. Smålandsposten har följt upp Max von Sydows liv i Braås, Drettinge gård, väl. Intressant. Visste inget eller mycket lite om den anknytningen. Idag två sidor. Mycket om filmen Vargtimmen, som jag är osäker på om jag sett. Det är Anna Smedberg Bondesson, docent i litteratur och poet som skriver om vargtimmen, ett ord som Ingemar Bergman ligger bakom, 1968 gjordes filmen. Så här beskrivs vargtimmen i filmen: ”Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme när de flesta barn föds.” Bondesson menar i sin essä om Sydow och Vargtimmen att sorgen behöver gråtas, det är rädslan som behöver tröstas. Hon slutar: ”Det låter enkelt. men det är det inte, och det är heller inte meningen. Jag skälver, alltså finns jag – där natten möter gryning och havets vågor bryts mot land.”

Flera möten och evenemang i min kalender har strukit eller kommer att strykas såvitt går att bedöma. Folksamlingar ska undvikas. Tänker att något som bör bunkras är böcker. Har precis börjat på Karin Smirnoffs ”Vi for upp med mor”. Andra jag absolut tänkt läsa och som kommer väl till pass nu: Arv och miljö av Vigdis Hjorth, Pappaklausulen av en favorit, nämligen Jonas Hassen Khemiri.  Ålevangeliet av Patrik Svensson är en nödvändighet har jag förstått av belästa vänner.  Nina Wähä Testamante ska också hem för läsning. Att sitta och läsa är ju en stillsam och inte smittbärarande verksamhet, som dessutom ger perspektiv och sällskap. Kanske ska läsa om (för vilken gång?) Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter? Oöverträffad beskrivning av Kristins första förlossning och i tredje boken om digerdödens framfart. Hennes stora kärlek Erlend (norska) blev jag också förälskad i när jag läste första gången. Mitt första barn – om en pojke – skulle absolut ha hetat Erland.

Verkar som vi har anledning till mest oro för att sjukvårdsartiklar ska ta slut. Finns inte så stora lager, om jag har rätt för mig. Har kommit på mig med att tänka i receptdisken på apoteket: Finns detta läkemedel jag ska ha? Detta är nytt, efter privatiseringen och upphandlad lagring och transporter.

SvD/SIFO idag bygger på över 7 000 intervjuer, vilket är mycket i dessa sammanhang. Ingen corona-effekt ännu. Vänsterpartiet är största partiet bland kvinnor inom åldern 18 – 29 år. Glädjande förstås att det finns en tillväxt! Jag noterar också att S och MP, regeringspartierna, har minskat med nästan fem procentenheter sedan valet.

Minusgrad när jag gick upp runt sex. Nu sol och några plusgrader. Ser ut som det blir en fin dag som kan användas till att röja lite. Stormen häromdagen fick blomkrukor och annat att flyga runt. När jag körde runt ett antal ärenden igår såg rätt många träd som ramlat i stormen. I morgon ska jag ha de närmaste på våfflor, de tre döttrarna, barnbarnen, svärsonen och barnbarnens farmor.

Kommunfullmäktige i mars är inställt. Vi hade inget i januari heller. När jag såg ärendena till marsmötet fick jag en känsla av att det var tänkt att ställas in och det var före coronasmittans utveckling.  Förstår inte varför ärenden av vikt inte kommer fram till beslut. Var är simhallen? Finns det någon upphandling gjord av möbler till nya kommunhuset? Tydligen har den digitala hanteringen av översiktsplanen (ÖP) inte fallit väl ut enligt reportage i media. ÖP är ett viktigt dokument som styr var och hur mark ska bebyggas eller ej. Brukar engagera allmänheten. Hittills ett enda offentligt möte om ÖP. Men det verkar komma fler tillfällen att lägga sig i. Jag har en skrivelse på lut. Hur som helst! För att eventuella beslut ska bli tagna i vederbörlig ordning får kanske Växjö kommun rigga för ett digitalt kommunfullmäktige. Kanske inte lagligt men borde vara med tanke på att globala kriser av olika sorter kan göra beslut nödvändiga utan att träffas fysiskt. Nästa vecka kommer ny Vägledning LSS för omsorgsförvaltningens handläggare av LSS-lagen upp på nämndens möte. Den ska jag arbeta med idag, ett mycket viktigt dokument för berörda och deras anhöriga. ”Ledig dag” är fylld!

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200314

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

11. mar, 2020

Träffar med Kommunal, besök på myndigheten, corona, anhörigvård, livet som USK

Det blå täcket utanför altanen är på väg upp. Det är scilla m fl blå tidiga blommor. Var ute och räfsade löv igår för att de ska få växtrum. Ska fortsätta idag. Lågtryck, stormvarning i sydsverige, grått. Många jag träffar pratar om bristen på sol som ett kännbart problem.

Träff med Kommunal i måndags. De hade kallat in några personal för att berätta om sin arbetssituation som personlig assistent och undersköterska (USK). Mycket bra form av möte och dialog. Vi var fyra från (V) som lyssnade och frågade. Tyvärr hade jag bara en halvtimme till förfogande, men den halvtimmen fylldes av en berättelse om livet som USK på ett boende, som sitter i minnet. Det är otroligt vilka påfrestningar som medarbetare får utstå i nerskärningarnas spår. Frågan är om det ens på lite sikt sparar ett öre.

Jag fick bryta upp från Kommunal och istället bege mig till omsorgsnämndens myndighetsavdelning, där hela nämnden var inbjuden till information. Sammantaget var vi sju som kom (av 30 möjliga). Vi fick info om Socialtjänstlagens tillämpning, om LSS-lagen (Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade) och om avgifter inom omsorgen. Mycket bra information! -Ja, verkligen bra föredragningar vi fick! Vi drog över de två timmarna med 45 minuter genom att ställa frågor. På denna avdelning fattas alltså besluten om vilka som får särskilt boende eller inte, om vilka som får hemtjänst och i vilken omfattning, vilka som får hjälp inom LSS-lagen med gruppboende, ledsagning, assistans… Mycket grannlaga arbete! Följa lagar, följa lokala tillämpningsföreskrifter och tillfredsställa de sökande, som naturligtvis inte söker hjälp och stöd, om de inte behöver! Det är ju inte roligt att vara beroende av andra för att ens dagliga liv ska fungera. ”Ingen söker för tidigt, men ofta för sent”, sa en tjänsteperson inom förvaltningen vid ett tillfälle. Den meningen har jag lagt på minnet. Hon visste vad hon pratade om; anhöriga som totalt sliter ut sig och själva blir sjuka anhörigvårdare.

 Jag noterade att på fråga om vad LSS-handläggare skulle vilja förbättra, så var svaret inne på att bättre kommunikationsstöd skulle vara bra. Det handlar om de som inte kan tala eller skriva t ex. Hur få reda på hur den personen mår? Eller vad hen vill göra? Finns metoder och hjälpmedel men alla i den verksamheten behöver få kunskaper om möjligheterna. Samma dag hade jag skickat en skrivelse på det temat till nämnden om hur alla barn ska kunna  komma till tals, vilket Barnrättslagen säger att de ska. Hoppas på positivt svar.

För varje dag som går blir jag mer och mer övertygad om att Växjö kommun har ett stort uppdrag framför sig att bygga bostäder som kan tillgodose alla behoven av olika boendeformer: Servicebostäder, trygghetsbostäder, gemenskapsboenden, hospice – mellanformer för olika behov i livet. En analys av bostadssituationen, behandlad på kommunstyrelsen i veckan, bekräftar allt vi sagt och skrivit om detta. Bra läsning som jag bara skummat ännu så länge.

Som alltid har jag P1 på när jag sitter och skriver. Lyssnar med ett öra. Mycket corona! Väldigt mycket corona! Visst blir jag påverkad. Börjar fundera på att jag ska till Stockholm på lördag och att jag tillhör riskgrupp på grund av ålder. Men det är ju så varje dag med eller utan corona. Det har aldrig avhållit mig från att åka till Stockholm och ska inte nu heller. Tvärtom. Ser fram mot tågresan (om tiden hålls), promenaden till Riksförbundet Noaks Arks lokaler på Östermalm och sammanträdet där med ombud från hela landet. Det är ett extra årsmöte för att ta beslut om nya stadgar, som jag m fl har arbetat intensivt med att ta fram.

Men innan dess en träff med Lärarförbundet, V Växjös styrelse och i eftermiddag en arbetsgrupp inom kommunala gruppen för stöd och omsorg, sociala frågor. Tur att allt känns meningsfullt!

Nu har faktiskt solen tittat fram flera minuter!

Carin Högstedt

20200311

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

7. mar, 2020

8 mars - en kampdag, kampen förs varje dag, men en dag får den uppmärksamhet

Först var det mycket om klimatåtgärder, om Greta, om Fridays for future, om klimatångest och flygskam. Mycket om alternativt resande istället för flyg. I alla tänkbara media. Nu är det Corona och hur taskigt det går för flygbranschen, hur ”Coronoaeffekten blir mycket värre än vi trodde” som flygbranschens europachef uttrycker det. (SvD näringslivsbilaga 6/3). Fast han tror inte det är beständigt. I princip har flygandet ökat, fördubblats, vart 20.de år trots kriser, menar han. Inte ett ord om Agenda 2030, om Parisavtal, om klimat och nödvändiga omställningar till annat leverne. Ingen lärdom av denna sida av virusets härjningar. Varför går det inte att ha två tankar samtidigt i detta land? Janna Li Holmbergs krönika i Smålandsposten häromdagen (5/3) är fruktansvärt bra! Ni kan säkert hitta den.

I morgon är det Internationella Kvinnodagen, Den startades av Clara Zetkin för mer än 100 år sedan. Den blev erkänd som just internationell kvinnodag av FN för snart 50 år sedan. Kring den har kvinnor samlats, organiserat sig, krävt rättigheter som rösträtt, daghem, arbete, lika lön, slut på pornografi och prostitution, nolltolerans för våld i nära relationer och mycket annat som nu tas för tämligen självklart. I Växjö kommun var det just demonstration på 8 mars  - som runt 1980 samlade alla partiers kvinnor – som var starten för Kvinnojouren Blenda – då en helt ideell förening utan anställd – nu en förening med åtta anställda och väldigt mycket att göra, förebyggande och omhändertagande, hjälpande, stöttande. 8 mars är ingen dag att fira; det är en kampdag som har global betydelse för kvinnors mänskliga rättigheter. Den kampen förs varje dag på året. På 8 mars får den uppmärksamhet.

Välkomna till vänsterns program i morgon kl 18.00 på Café Fontaine, Vattentorget. Det blir tal, musik, quiz, fika och samvaro. Tänk om kommande årtiondens kampidé kläcks här! Hur ska offentlig sektors många arbetande kvinnor få drägligare villkor, färre sjukskrivningar och arbetsskador är mitt förslag just nu. Det är inte hållbart att ha ett stort kvinnokollektiv som tvingas till delade turer, låga löner, dåliga pensioner – och som har i uppgift att ta väl hand om sjuka, gamla, trötta, ta hand om barn och unga i förskolor, skolor. Livsuppehållande, viktiga, pedagogiska uppgifter som belönas dåligt. Hur länge till?

Nyss hemkommen från heldag i Alvesta Folkets Hus. Distriktsårskonferens, kärvänligt kallad DÅKen. Sedvanliga förhandlingar om det år som gått och det år som vi nu är inne i, val till uppdrag. Jag är invald i styrelsen ytterligare ett år. Vi valde också en facklig-politisk arbetsgrupp och en internfeministisk sådan. Två (av flera) evenemang att se fram mot: Buss till Sölvesborgs pride 29/5 och föreläsning av filosofen Jonna Bornemark 4/6 i Växjö. Mer om detta kommer senare. Jonna ska prata NPM förstås.

I veckan var vi några från regiongruppen, som reste till Jönköping och träffade kamrater från Region Kalmar respektive Region Jönköping. Vi hade en heldag om tandvård (med besök av tandläkare), om psykiatri och om kultur. Utbyte om tillståndet i de tre regionerna och om idéer att tackla brister i vården, om framgångar och motgångar. Känns bra att ha fått fart på detta samarbete efter några års dvala. Nästa gång är det vi i Region Kronobergs vänstergrupp som är värdar.

Har nu fått fatt i Älghultskrönikan för 2019, som var klar i december - januari. Den är maffig och såvitt jag kan se genom att bläddra så kommer jag att läsa från början till slut. Mycket som är intressant, inte minst för mig som släktforskare i denna socken. Över 400 sidor i denna krönika nr 76 i raden! Vilken gärning, vilket arbete!

En medborgare vill ha folkomröstning om de nya parkeringsbestämmelserna som väntar runt hörnet i Växjö kommun. Dyrare och betaltiden utökad till kl 21.00 på kvällen. Häftigt grepp. -Ja, kanske inte folkomröstning, tycker jag, men nog behövs en analys av konsekvenserna för stadens utveckling – eller avveckling. Hur slår detta för restaurangerna och kultur/nöjesställena? Jag vill veta vad proffs gör för bedömning, innan fullmäktige tar beslut.

Carin Högstedt

20200307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

4. mar, 2020

Tillitsstyrd hemtjänst, daglig verksamhet igen, författarpublik o kaos, konst till salu, textfrihet

Onsdag förmiddag. Återigen plöjt igenom ärendena till omsorgsnämndens arbetsutskott i eftermiddag. Skrivelse från mig om hur Barnrättslagen hanteras inom nämnden/förvaltningen. Den gäller från 1 januari i år och det är alltså Barnkonventionen som blivit lagstiftning i Sverige. Utförligt svar – men allt är inte utrett på nationell nivå och det påverkar den lokala. Rent allmänt är lagens tillämpning beroende av juridiska prejudikat. Alla har rätt att överklaga om en tycker att inte Barnrättslagen haft betydelse i beslut som rör barn.

Också remissvar på V-motion om ”tillitsstyrd hemtjänst”. Den avslås. Väntat. Kommer upp på kommunfullmäktige. Bra insändare igår (Smålandsposten) om dagligverksamhet från privatpersoner, mot hopslagning av små enheter till ett par stora, en återgång till gamla tider. Bra insändare idag också på samma tema av S-politiker Julia Berg, som lugnt och sansat redogör för de olika alternativen S+V mot övriga ifråga om den dagliga verksamhetens framtid och varför det är viktigt att göra verksamheterna attraktiva för gruppen människor (I Växjö kommun ca 300 i dagsläget) som det berör.

Nu plockas konsten i nuvarande kommunhus ner. Den ska inte in i nya kontorshuset. Finns ju inga väggar att hänga på? – eller i alla fall färre – utan säljas eller ställas ut någon annanstans, till en början i Konsthallen. Vilken tur att den är kvar! Kan inte låta bli att tänka när maken L och jag motionerade till Växjö kommun om att sälja viss gammal konst i kommunens ägo för att finansiera inköp av ny konst av levande lokala konstnärer. Det är ett antal år sedan. Det blev ett ramaskri! Sälja konst!? Nej, det gick inte för sig oavsett motiv och det faktum att kontot för inköp av konst i budgetarna glatt prutades på. Men Landstinget Kronoberg tog till sig ide´n och genomförde en försäljning av en del av innehavet. Ja, så minns jag det hela. Vi tog också intryck av ett besök i en liten stad någonstans i Pyrenéerna som varje år genomförde en tävling en dag utomhus, där vem som ville kunde sätta sig vid staffliet och måla/rita. Vi ville och motionerade om att göra liknande i Växjö. Men då var det fult att tävla i konst fick vi höra. Tiderna ändras!

Mer kultur. Var på föreläsningen av Anna-Karin Palm om Selma Lagerlöf igår kväll, arrangerat av Bibliotekets vänner. Vi skulle ha fler stolar framsatta och två köer, en för betalande och en för medlemmar. Tendenser har varit att fler kommer än som får plats. Nu skulle vi försöka få ordning på anstormningen av publik. Jag var - tack och lov - inte en av dem som anmält mig att vara biljettförsäljare eller dörrvakt. Det blev kaos! Många, många fick vända om. -Jag känner mig som rockstjärna, sa Palm. Några platser var reserverade för styrelsen. Jag kände mig som tjuv, när jag förstod att jag kunde sätta mig och delta. Underbart att så många kommer och är intresserade! Vilket fantastiskt problem vi har. Vi måste ha en större lokal. Nästa gång kommer Göran Greider. Då ska jag stå i kassan, inte bara jag, men det håller inte med den lokalen. På sikt kanske det går att bygga ut??? Klart att vi ska tillvarata det stora intresset – det finns större lokaler men de kostar för mycket för en ideell förening som inte har annat än medlemsavgifter att leva på i stadig inkomst. OBS! Föreläsningen var helt suverän.

Nyhet i Smålandsposten idag: Granskning av texter som ungdomar skriver till sin musik på den kommunala Bergendahlska Gården… Sex ungdomar har portats. Vem är domare? Fortsättning följer. Jag trodde vi skulle inkludera och vid behov ha dialog om värderingar etc. Nu ska det tydligen exkluderas – precis som ungdomar utestängs från sommarjobb på grund av krav. Tror det är helt fel väg att hindra ungdomar att skriva t ex sexistiska texter. Det blir inte mindre sexism i världen för att de puttas ut från en gemenskap; det kan däremot bli mer.

Carin Högstedt

20200304

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

1. mar, 2020

12029 steg, sidensvansar, Kommunal, fritiden lika mycket värd, brödbak, Anna-Karin Palm

Drygt två timmar och 12029 steg blev dagens motion. Delade (V)äxjös Kommunnytt till fots. Vågade inte cykla. Mycket halt där trottoarer inte var skottade. Inte många människor ute i Sandsbro på förmiddagen. Acceptabelt väder. Tipspromenaden, en god söndagstradition här, har redan startat. Ska försöka komma iväg och delta framöver. -Ja, idag har jag rört mig. Träffade på en stor skock sidensvansar, vilket var mycket trevligt.

Igår hade Kommunal stor manifestation i stan för sin ståndpunkt att OB-tillägg ska vara lika för undersköterskor och sjuksköterskor i Region Kronoberg. Mycket stor uppslutning, musik och tal. S+V stöder Kommunal i denna fråga. Tyvärr är den redan avgjord, som jag skrev häromdagen; Regionfullmäktige tog beslut i veckan och den moderatledda majoriteten vann, (SD) avstod från åsikt. Det är inte fråga om lika lön – fast det låter så från högersidan. Det är fråga om att personalens fritid är lika mycket värd oavsett yrke.

I morgon regionträff i Jönköping. V-partister från olika delar av sydsverige ska träffas och diskutera några områden inom sjukvård. Brukar vara givande. Ser också fram mot Bibliotekets Vänners bibliotekskväll på tisdag 3/3. Då kommer Anna-Karin Palm och berättar om Selma Lagerlöf utifrån sin sin biografi om Selma, ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Stadsbiblioteket, Växjö, sal Galaxen kl 18.00. Biografin är verkligen bra!

Behagligt trött efter den långa promenaden och nöjd med att ha bakat matbröd i eftermiddag. Det händer inte för ofta. Oliv- och rosmarinbröd. Mycket gott.

Trevlig kväll till alla.

Carin Högstedt

20200301

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se