30. mar, 2020

Mardrömmar, Smirnoff, 70+ minst sagt, Rockström, Amiral, karantänstädning

Måndag förmiddag efter en gräslig natt. Svårt att somna, slumrade från och till, den vanliga mardrömmen värre än vanligt. Även när jag var vaken så fortsatte jag älta. Situationen är att jag befinner mig i ett stort hus med flera våningar och att jag ska därifrån, men hittar inte min handväska. Letar, letar, letar. I natt var det dock inte handväskan utan en papperskasse med något i. Vad visste jag inte. Gissade på smutskläder. Men sedan var det böcker – som jag skulle ha recenserat. Gav upp påsen och begav mig ut i snö och mörker. Långt att gå till en station. Vid detta lag  gick jag helt sonika upp och gjorde i ordning frukost.  Sol och bedövande vackert ute. Gott om fjärilar, hittills Amiral.

Det finns säkert förklaringar till att jag ofta drömmer om att jag glömt något viktigt och det eviga letandet. Kan vara åldersbetingat. Att det var snö och full vinter säkert påverkad av min nattläsning ”Vi for upp med mor” av Karin Smirnoff, som ju utspelar sig i Norrland, snö och kyla. Nu är den utläst. Ni som påpekat för mig att jag borde läsa första boken i trilogin först hade ju helt rätt. Lite svårt att få grepp om personerna. Men vilket språk och stil! Ser fram mot tredje boken som kommer i dagarna. När jag läste om ärmarna på ”gensen” började det röra sig i huvudet. Gensen – när jag var barn sa de vuxna ”gensaren” om den stickade tröjan. I Småland.

Hur som helst. Efter Smirnoff tog jag thrillern ”Änkan” av Fiona Barton. Enligt en recension i baksidestexten (2016): ”Änkan är den bästa bok jag läst i höst och passar bra att läsa alldeles för sent på natten”. Verkar passa mig precis.

Tiden går och min födelsedag närmar sig obevekligen. Jag har skrivit tidigare och upprepar nu: Det är inget att fira! Absolut inget. Jag är i karantän som 70+ och vill någon säga grattis digitalt så är det OK och trevligt, men allt annat är inställt. Kommer att – om bra väder – ägna mig åt en vandring i skogen. Hade tänkt mig en kortare resa, men det smög sig på grund av coronan.

I lördags i SvD skrev Johan Rockström, bl a professor i miljövetenskap, med rubriken ”Samma grundorsak bakom både coronakrisen och klimatkrisen”. Läser med intresse. -Nej, skriver han, det är inget positivt att utsläppen minskar i coronans kölvatten. Det är inget positivt att företag knäcks etc. Men det är läge att fundera på vilken ekonomi vi vill se efter denna kris. Båda kriserna härrör ur människans missköter ”globala allmänningar”. Troligen har coronan sitt epicentrum i djurmarknader där levande djur av många sorter slaktas mitt i ”täta miljöer av blod, avföring och människor”. Artikeln mynnar ut i att det borde gå att ställa krav på att de som får del av de offentliga pengarna till företag ska ställa upp på att pengarna används till en nödvändig fossilfri omställning.  Tycker det verkar logiskt. Det måste gå att ha två bollar i luften samtidigt.

Fick ihop ett förslag till motion och en skrivelse igår. De är nu ute ”på remiss” i vår kommunala grupp. Handlar om att även de gruppboenden (t ex LSS-boenden) som finns i kommunen ska ha tillgång till wifi i lägenheterna. Har blivit ännu mer angeläget i tider av isolering och karantän, men i grunden är det ju en fråga om demokrati.   Motionen tar upp förslaget att pröva kortare arbetsdag på ett par kommunala arbetsplatser. I övrigt har jag kommit igång med den eftersatta städningen. Altanen klar. Köket snart också.  Finns att göra även utan en massa möten.

Carin Högstedt

20200330

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

PS Haft problem med tekniken och kanske får jag inte ut denna blogg på de arenor jag brukar använda.

 

 

 

25. mar, 2020

Gör rätt - och vi ska applådera! Kommunen med omöjliga krav-ny slogan

En gång i tiden var Växjö kommun känd i hela landet för sitt jämställdhetsarbete. Vi fick första pris ett år av dåvarande JÄMO och reste runt i Sverige, inbjudna av kommuner och organisationer, och pratade om Växjö kommuns mål och medel för att åstadkomma en mellan kvinnor och män jämställd kommun. Stor enighet kring detta mellan partierna under ett antal år.  Väldigt mycket positiv publicitet. Kvinnor gick samman utanför sammanträdesrummen och partiföreningarna i Växjö aktionsgrupp mot pornografi (VAMP, döpt av DN), Dackes Döttrar, Kvinnojouren och andra nätverk. Alldeles speciell uppmärksamhet fick videon ”De fem härskarteknikerna” som producerades av Jämställdhetskommittén och utomstående konsult i Växjö kommun med hjälp av ett projektbidrag från staten på 100 000 kr. Ja, jäklar. Detta skulle jag kunna skriva mycket om. Vid annat tillfälle.

Så blev Växjö kommun en förebild för aktivt miljöarbete. Också här stor enighet (även om enigheten har överdrivits emellanåt) och i seriösa mätningar låg Växjö kommun år efter år på platser mellan 1 och 10. Målet fossilbränslefri kommun lanserades, begreppet Europas grönaste stad likaså. Nu är vi på plats 79 har jag för mig. Kommunens egen verksamhet kommer inte att vara fossilbränslefri 2020, fast vi haft det målet länge.

Vad är vi nu kända för, vilken image sprids i media över landet? -Jo, den kommun där unga inte får sommarjobb utan att vissa krav är uppställda. Den kommun där KRAV inte har med miljövänlighet att göra utan att de som är arbetslösa eller beroende av stöd av olika sorter ska GÖRA något för att få sitt stöd, sitt bidrag. Om inte du som har arbetsmarknadsstöd eller har sysselsättning i daglig verksamhet (obs, det är för personer med funktionsnedsättningar) ställer upp och tillverkar skyddsutrustning till vården, så ryker bidraget. Det är bara helt otroligt, men en godbit för media och det blev en riksnyhet. Denna sorts nyhet är vad som gång på gång sprids om Växjö kommun av den styrande majoriteten. Krav och de facto tvång ända in i daglig verksamhet.  Samtidigt vimlar det av friska människor som gör allt möjligt för att bistå och hjälpa till i denna coronakris. FRIVILLIGT OCH GRATIS. Det är enligt Region Kronoberg inte ens brist på den skyddsutrustning som skulle tillverkas under hot.

”Applåderna till äldreomsorgen måste följas upp med pengar” skriver Ulrika Lindahl i ledaren Dagens ETC 25/3. -Ja, det är så sant. Fint med applåder till vårdarbetare i kommuner och regioner. Men – nerskärningarna fortsätter. Kommunals ordförande Tobias Baudin har beskrivit situationen där det behövs fler platser på äldreboenden, om inte äldre ska belasta  sjukhusen. Nästan var tredje plats på äldreboenden har försvunnit under de två senaste decennierna.  I Växjö kommun finns det gott om platser, men många är stängda för att det på något sätt blir billigare än att ha någon äldre där. Eller är det bara en kortsiktig beräkning? Hemvård och hemtjänst kostar ju också. Men det är klart. Minuträkningen i hemtjänsten är ju en jäkla faktor som kanske sparar något på marginalen, men ökar ensamheten. Behövs en konsekvensbeskrivning av olika scenarier för framtidens goda, humana samhälle, där människan kan välja sitt boende och få den hjälp som hen behöver - och dess finansiering. Noterar att två socialdemokrater skrivit i GP om att Lagen om Valfrihet (LOV) måste bort för att samhället ska få fullständig kontroll över äldreomsorgen. Precis. Så är det. Tyvärr fick vi inte majoritet för det i denna borgerliga kommuns fullmäktige för några månader sedan. Men kriser kan förändra tänkesätt. Nu har vi ju sett hur väldigt mycket pengar det finns i Sverige. Inget nytt egentligen men fler har nu förstått att Sveriges ekonomi inte har krävt att äldreomsorgen ska skära, skära, skära, att Kommunals medlemmar inte måste minska sitt OB-tillägg i Region Kronoberg av ekonomiska skäl. Inte egentligen. Det har funnits och finns resurser för mer och utvecklande statsbidrag till vård och omsorg. Det hade kunnat och skulle kunna bidra till mer effektiv coronabekämpning.

Styrelsen för Kommunal hälso-, sjukvård och trafik Kronoberg har i dagens Smålandsposten en välskriven artikel om sänkningen av deras OB-tillägg: ”Tänk om och gör rätt!” Ja, ni som styr regionen – lär av krisen, gör rätt! Jag lovar, vi är många som ska applådera er om ni ändrar och gör rätt!  

Fyra dagars vandringar har lett till 2 mil och ca 35 000 steg. Nöjd så långt. Inte total soffpotatis. Ikväll skulle jag varit ordförande på Bröstcancerföreningens årsmöte. Hade sett fram mot att träffa dessa fantastiska kvinnor som bjuder sina systrar, anhöriga och intresserade på mycket bra verksamhet. Men för säkerhets skull, så avböjde jag. Det är ju inget nödvändigt.

Har lyssnat efter storlommen som skulle kunna ha kommit, men ännu inte hört något. Har en anteckning om att den var här i Toftasjön 28 mars ett annat år, men oftast en bit in i april.

Carin Högstedt, i karantän

20200325

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

23. mar, 2020

Inifrån karantänen: Svenska hjärtan, 62 arter fåglar, sol och göra-lista

Inifrån karantänen. Brukar inte läsa sådana artiklar, men idag ett undantag. ”Idagsidan”, SvD om att jobba hemma: ”De effektivas hemlighet – de följer forskarnas bästa råd”. Helt enkelt råd för hur en ska planera dagarna och få något gjort istället för att skjuta upp. Jag känner ju att ju mer fri tid jag har, desto mindre får jag gjort. Eller tydligare. Jag är rädd för att – Corona eller inte – segna ner i TV-serieträsket. Tendensen finns. Normalt finns en press att ta itu med läsa/skriva/förbereda olika föreningsmöten och kommunala sammanträden. Allt det gör jag hemifrån numera, så hemarbete är vardagsmat för mig. Men nu har alla möten ställts in eller skjutits på obestämd framtid. Pressen finns inte. Då behöver jag råd och därför läser jag om ”de effektivas hemligheter”.

Och blir nöjd med mig själv! Helt förtappad är jag inte. Så där gör jag ju och har gjort i hela mitt vuxna liv. Jag har ska-göra-listor. Jag tidsätter inte, men jag markerar en prioritering med stjärnor: En stjärna ska göras, två stjärnor angeläget att göra snart, tre akut och viktigt. Jag vet att min bästa och effektivaste tid är tidigt på morgonen och förmiddagen. Går därför gärna upp före sex, en timmes god frukost med tre muggar pulverkaffe, P1 och tidningar. Sedan är jag redo att ta itu med vad det vara månde. Det är då jag förmår ta tag i det som jag på eftermiddagen skulle skjuta upp, igen. Ja, artikeln inte oäven. Handlar också om hur en kan hantera mobilen, mailen etc för att inte tappa fokus på jobbet.

Även vi i riskgruppen äldre kan gå ut i naturen, även om rekommendationerna svävar lite på målen. Två meters avstånd till annan människa, en och en halv meter? I varje fall har jag lagt in en rejäl promenad varje dag. Nästan en mil på två dagar och ca 8 000 steg varje dag. Det ska fortsätta. Gymmet kan jag ju glömma. Artrosbenet klarar att gå långa promenader, men värken kommer efteråt. Ska i alla fall fortsätta.

Fint väder. Kunnat sitta i solen på altanen småstunder. Ska fortsätta och med kikaren till hands. Gjorde en lista på alla fåglar maken L och jag sett på eller kring altanen och i Toftasjön från altanen från det vi flyttade hit 1987. Vi har antecknat i olika fågelböcker. En sammanställning visar 62 arter. Bara sådana som vi sett, inte de som bara hörts. Därför faller göken bort liksom ugglor. En del fåglar har vi sett en enda gång. Dit hör stjärtmesen. (Maken L lämnade jordelivet för 2,5 år sedan). Ska som sagt ägna mer tid åt fågelskådning runt knuten. Kunde också börja vårbruket med lite förberedelser för plantering i krukorna ute, men det fortsätter vara minusgrader på nätterna så det får anstå.

Tråkigt i karantänen? Inte så farligt. Skulle göra-listan ta slut (vilket aldrig hänt) så återstår det oundvikliga: Städa! Solen avslöjar dekadensen. Sedan kan en ju alltid räkna hur många gånger det står eller sägs ”våra” äldre eller ”våra” pensionärer i media. I 20 år säkert har jag reagerat mot och strukit ”våra” i olika manus som jag kunnat påverka, inte minst i politiken. Ett otyg. Äldre är inte mer någon annans än medelålders människor.  

TV-serier? Ja, för några veckor sedan var jag helt förlorad i att se om Hem till byn, denna oöverträffade svenska serie som startade på 1970-talet. Håller idag också. Nu har jag hittat ”Svenska hjärtan”, en mycket sedd och populär serie om människor i ett radhusområde, av Carin Mannheimer, som gjorde väldigt mycket bra för TV. Har nog sett det mesta på den tiden det begav sig (runt millennieskiftet, tror jag) men inte med någon ordning och reda, eftersom jag ofta var på möten på kvällarna och SvT Play inte var påtänkt. Fängslande serie. Men inte prioriterat på förmiddagen för min del.

Carin Högstedt

20200323

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

19. mar, 2020

Solchanser, paus för planeten? LSS-vägledning, upphandling, tillitsstyrning, rödhake, Trafikplats

Suttit i solen en stund. Sol mellan molnen och 9 grader. Enligt SMHI fortsätter det så dagarna framåt. Så bra att kunna sola i brist på annan sysselsättning. Skitprat. Finns hur mycket sysselsättning som helst här hemma, men motivationen kan saknas. Så gott som alla möten nu inställda eller uppskjutna på obestämd tid. Ikväll ett digitalt styrelsemöte. Som en av döttrarna uttryckte det; Det kanske är vad planeten behöver – en paus.

Igår ett möte med omsorgsnämnden, ett traditionellt fysiskt möte på drygt fyra timmar. Handsprit utanför mötessalen. Viktiga ärenden och mycket information, bl a om coronaviruset och vad förvaltningen och Växjö kommun gör för att mildra konsekvenserna av smittspridningen. Allt under kontroll hittills, som jag kan bedöma.  Beroende på vad som händer och hur länge, så kan det bli brist på olika sjukvårdsprodukter. Gäller nationellt. Lagerhållningen inte vad den varit. Vi fick också bra redovisning av Barnkonventionen och hur den påverkar nämndens arbete. Fanns också ett skriftligt svar på min skrivelse om just det.

Viktigaste ärendet den reviderade Vägledning LSS. Antogs efter diskussioner och ajournering. S+V hade gemensamt förslag, ca 10 ändringar i majoritetens förslag. Flertalet handlade om att minska begränsningar och detaljstyrning. Dessa förslag hade vi skickat på förmiddagen till majoriteten för att de skulle ha tillgång till dem på sitt gruppmöte. Något köpte majoriteten, något ledde till viss ändring och så hade majoriteten själv förslag till ändringar i sista sekund. Det blev lite rörigt och vårt förstahandsyrkande från oppositionen var återremiss, just för att reda ut alla ändringar och få två tydliga förslag att ställa mot varandra. Det föll. Så till slut röstade vi och majoriteten M+C+L+KD vann naturligtvis med stöd av SD. MP hade ingen representant där. Under processen fram till denna dag har vägledningen, som är till för handläggare av LSS, blivit klart bättre och några gigantiska skillnader mellan förslagen är det inte, men det finns skillnader. Exempelvis ville vi tydligt skriva in att syftet med daglig verksamhet utesluter centralisering och sammanslagningar av verksamheter. Det ansåg ordföranden (M) vara ”politiskt” – som om inte LSS är politisk från början till slut.

I övrigt beslutades om ny upphandling av vårdboendet Källreda som drivs av Nytida. Här ville vi i oppositionen att även den egna förvaltningen ska få lägga anbud. Avslogs. Borde inte vara något bekymmer för något parti – om inte målet är att det ska drivas privat oavsett kvalité och kostnader.

V-motionen om tillitsstyrd hemtjänst/vård avslogs. Det anses från majoriteten att det som ska göras på det området är gjort. Allt medan vårdpersonal kämpar med minutstyrningen och sjukskrivning bland dem fortsätter vara hög. Rekryteringen är svår. För få utbildar sig. Etc. Men denna motion kommer till fullmäktige. Så småningom. Nyss kom mail att regionfullmäktige 8 april är inställt. På tisdag 24/3 kommer ett kort kommunfullmäktige att hållas med begränsat antal ledamöter, 35 tror jag, istället för 61 förtroendevalda.  En punkt på den korta dagordningen är ”möten på distans”, hur det ska kunna gå till att upprätthålla demokratin utan att ha fysiska möten. Inte enkelt men kan bli helt nödvändigt beroende på utvecklingen av virussmittan.

Har skrivit då och då denna ”vinter” om bristen på fåglar. Tröttnade häromdagen, tog in alla fågelmatare, tömde och diskade, satte undan. Tittar ut. En rödhake i buskarna! Så fin.

Earth Week är inställd. Vecka 13 skulle den ägt rum i Växjö kommun med seminarier och event hela veckan om klimat och miljö och avslutning med parad lördagen under själva Earth hour på kvällen. Inför veckan hade jag planerat att skriva en artikel om Trafikplats Fagrabäck, den enfiliga rondellen som ska bli tre rondeller och förbifart för några hundra miljoner. Ett gigantiskt betongbygge som ska öka biltrafiken. Som sagt, det hade jag tänkt och kanske gör jag det. Men idag har andra gjort det, några framsynta medborgare har en mycket bra artikel i Smålandsposten med rubriken Stoppa trafikplatsen vid Fagrabäck. Tack, jättebra! Det går att stoppa. Det går att tänka om. Behövs bara mod och kurage.

Carin Högstedt

20200319

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

17. mar, 2020

Riskgrupp, husarrest, hur länge? Glöm min dag-det gör jag! Allt inställt.

-          Mamma, vi kan handla åt dig, sa dottern och svärsonen. Va? Tänkte och jag och småskrattade i telefonen. Så hörde jag det på radion; Alla över 70 ska hålla sig hemma. Inte gå och handla i butiker. Till exempel. Men en får gå ut med hunden, om en håller sig på avstånd från närkontakt med folk. Nu har jag tur om än ingen hund: bor nära naturen och skogen.

I mailkorgen rasslar det in om inställda och uppskjutna årsmöten, föreläsningar. Nästan allt i kalendern den närmsta tiden, alla besök i Omsorgsnämndens verksamheter, flera årsmöten, teatern Älskade Araby, heldag om pornografi och prostitution där jag skulle sitta i panel… allt inställt på grund av smittrisk. Märklig känsla. Följer rekommendationer så långt möjligt.

-Ja, jag tillhör riskgruppen äldre. Och inom kort läggs ytterligare ett år till raden. Till den som eventuellt tänkt gratulera på annat sätt än ett digitalt grattis – glöm det! Inget att fira för det första och för det andra så helt onödigt att riskera någon som helst virussmitta plus att jag inte kommer att vara hemma (husarrest på annat håll). Tack för respekt!

Har ägnat förmiddagen åt skrivarbete, åt att avboka bokade lokaler för det som inte blir av, annonsmanus, anmälning till Växjö Pride 9/5, bokning av lokal för filosofen Jonna Bornemark, som kommer till Växjö 4 juni, kl 18.00, förhoppningsvis Sigfridssalen, Vattentorget 1. Notera denna föreläsning om New Public Management! Vi vet ju inte hur virusläget är 4 juni, men vi hoppas att det blir av och arbetar utifrån det tills vidare.

Läsvärt idag: Dagens ETC ”Svenska politiker borde skämmas”, Kevin Andersson om misslyckandet med koldioxidbudgeten och klimatmålen i Sverige. Och i SvD Debatt av John Lapidus om ”Regioner begår brott när vissa patienter går före”. Handlar alltså om hur försäkringskunder går före i vårdköerna, en fråga som (V) hade uppe på senaste regionfullmäktige i Kronoberg. -Går vissa patienter före andra i kön? var frågan i interpellationen. – Svaret var att vi vet inte, kan inte ta reda på heller. Alla vi inblandade och ansvariga för sjukvården i regionen bör läsa det Lapidus skriver idag!

 

Som jag skrev häromdagen; om något ska bunkras inför ofrivilligt hemmasittande, så är det böcker. Jag har en hel del olästa. Börjat på Karin Smirnoffs ”Vi for upp med mor”. Ny och mycket intressant bekantskap för min del.

Carin Högstedt

20200317

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se