30. apr, 2020

Undervärderade, underbemannade undersköterskor, 1 maj-talet, visselblåsare

Nu ska visselblåsarfunktion installeras i Växjö kommun. Vänsterpartiet motionerade, fullmäktige sade ja och nu kommer vald modell att beslutas i kommunstyrelsen. Så här står det i ett pressmeddelande från kommunen: ”Det ska nu införas ett system där anställda anonymt kan larma om missförhållanden och oegentligheter på arbetsplatsen. Det kan röra sig om till exempel bedrägeriförsök, korruption och mutor, men enligt ett kommande EU-direktiv även om trakasserier och degradering av olika slag.” Visselblåsare har blivit ett begrepp för en person som larmar om oegentligheter. Bra resultat av det V-förslaget!

Valborgsmässoafton. Har av tradition ingen större betydelse för mig. Valborg var kvällen då 1-majtalet skulle bli klart. Ofta skulle både maken L och jag hålla tal någonstans i länet. Så vi satt vid varsitt skrivbord och formulerade. Läste slutligen varandras manus, godkände, bedömde och berömde. Jag talade 10 år i rad i Växjö, oftast i Folkets Park. Som mest hade vi 700 i lokalen. Ja, jag skriver i förfluten tid. Folkets Park är borta, nerlagd, riven för att ge plats för bostäder. Det är lätt att bli något bitter eller åtminstone nostalgisk. Men i en annan tid, nutid, samlar vi fullsatt i IOGT-lokalen, ca 250 – 300 och i demonstrationståget ca 200. Det är bra siffror, relativt sett, och många ungdomar bådar gott för framtiden. I år är dock allt ”ännavänt”. All 1 maj-aktivitet sker på nätet. På det sättet når vi säkert många fler än i det traditionella tåget med Älghults blåsorkester i täten. Tänkvärt. I framtiden utan pandemi kan vi ta det bästa ur både det fysiska och det digitala mötet 1 maj.

Om jag hade talat idag hade jag tagit upp det som jag hörde på P1 till frukost idag, det faktum att kvinnors arbete är sämre värderat än mäns, fortfarande. Det var ordföranden för Sveriges Kvinnolobby (missade namnet) som redovisade och debatterade hur kvinnors arbete är undervärderat och inom vården underbemannat. Precis. Och det rullar på år efter år. Applåderade vid köksbordet. Så skulle jag ta upp det som socialdemokraten i Stockholm Karin Wanngård idag skriver på SvD debatt med rubriken ”Kommer KD i Stockholm att lyssna på sin partiledare?” Hon beskriver hur de borgerliga partierna hanterat vårdarbetarnas villkor och vad som behöver göras – och blivit uppenbart för allt fler under viruskrisen – omgående. Det är bland annat fasta anställningar istället för timanställningar. Den med otrygg anställning och sämre ekonomi har inte råd att vara sjuk till exempel. Wanngård har lyssnat på KDs partiledare som dragit slutsatsen av coronan att fasta anställningar i vården är bättre ut många aspekter. Jag hörde Ebba B-T i en intervju. Drog samma slutsats som Karin Wanngård: Nu går det att förändra i oppositionens riktning, i Stockholm, i Växjö, i Sverige. Över de gamla blockgränserna. Nu går det att förbättra villkoren för exempelvis undersköterskorna. Nu är KD med på noterna. Därav min skrivelse till omsorgsnämnden i Växjö kommun om fastanställningar.

-Ja, nog finns det mycket att tala om. Skulle absolut ta upp nödvändigheten av att ändra lagstiftningen för ensamkommande. Som Ali Zardadi skriver i Dagens ETC (30/4): ”Om dagens lagstiftning inte ändras kommer fler ungdomar som efter bara fyra-fem år i Sverige tagit examen och är undersköterskor, byggjobbare, fordonsmekaniker, barnskötare med mer att utvisas från Sverige, liksom blivande läkare, jurister och sjuksköterskor”. Det är alltså den så kallade gymnasielagen som inte förutsett pandemin och dess konsekvenser - den måste ändras. Av humanitära skäl men också samhällets långsiktiga behov.

Igår fyllde min äldsta dotter år. Nu har vi haft fyra födelsedagar i den närmsta kretsen i familjen, i april, utan något kalas över huvud taget. Igår åkte jag ut till Kårestad och överlämnade plantor till dotterns trädgård som present. Tomat, nätmelon, Mårbackapelargon, penséer, lavendel… Trevligt möte i snålblåst och på vederbörligt avstånd. Skulle tagit itu med mina egna odlingar idag, men det är fem ynka plusgrader, blåsigt och igenmulet. Får vänta.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

20200430

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

26. apr, 2020

För många dör, P O Enquist, fastanställd istället för "timmis", ensam ute i tidig timme

Stannade bilen när jag hörde nyheten och grät en stund. P O Enquist död. Det är så många som dör nu. Det är alldeles för många som dör nu. I mina drastiskt utrensade bokhyllor hittar jag sju böcker av P O: Kapten Nemos bibliotek, Berättelser från de inställda upprorens tid, Kartritarna, Livläkarens besök, Ett annat liv, Legionärerna och Lewis resa. Alla är lästa på 70-80-90-20-talen. Inte konstigt att bli berörd, så lång vänskap.

Har nu läst Jag for ner till bror, första delen i Karin Smirnoffs trilogi. Fruktansvärt bra. Glad att jag fick låna den av dottern och läste, även om jag läst nr 2 först och alltså i fel ordning.   

Det är söndag eftermiddag. Fint väder. Jag startade tidigt med flera timmars utflykt med ärenden och utdelning av Kommunnytt. Var nästa ensam ute. Kallt till en början men så bröt solen igenom. Underbart att möta dagen gåendes i helt tysta bostadsområden. Inga problem med att hålla avstånd! Ser fåglarna, ser blommorna och samlar drygt 9 000 steg på hälsoappen och 4,7 km. Är nöjd med mig själv när jag gör ett nerslag hemma inför nästa utflykt. Då tappar jag telefonen i toaletten. Den glider ur bakfickan. Tror allt är kört, men den visar sig fungera. Lite rubbad men i alla fall.

Sädesärlorna har kommit. Väntar på starar och tornseglarna. Suttit ute och ätit frukost flera morgnar. Det är inte särskilt svårt att vara i karantän när solen skiner och storlommen ropar i fonden. Rutinen med digitala möten funkar. Igår en ny upplevelse, när en riksårsstämma öppnades och stängdes lika snabbt på grund av att den inte var ”behörigen kallad” till. Det hade fungerat om alla ombuden varit där och godkänt att kallelsen kommit lite sent, men ett par uteblev. Korrekt men snopet. Satt där, laddad för flera timmars möte, med förmöten avklarade, inläst och koncentrerad. Så kan det gå. Dagen blev helt miserabel efter det.

DN Debatt idag – mycket läsvärt om ”20 år av nedskärningar har drabbat de äldre hårt”. Åsa Plesner, från tankesmedjan Balans och Lisa Pelling, Arena ide´ har skrivit. 96 % av undersökta 155 kommuner gör nedskärningar i äldreomsorgen under 2020. Ofta är de dolda bakom ord som effektivisering eller rationalisering. Verksamheterna, de anställda, ska prestera mer och ibland också bättre med mindre resurser. De beskriver också hur i snitt i Sverige så har en omsorgstagare på två veckor besök av 16 olika personal. 2007 var snittsiffran 12. Det här sista fick mig att göra en skrivelse till Växjö kommuns omsorgsnämnd om att i högre utsträckning bl a fastanställa personal istället för att använda timvikarier. Vi ska ha en organisation som är robust och trygg för alla inblandade, både i tider av pandemi och utan.

Fortsatt trevlig söndag!

Carin Högstedt

20200426

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

23. apr, 2020

Äldreomsorg i centrum, kulturarvsstyrelse, fikonträd vid liv, Kommunal, barnrätt, pilfinkarna här

Fick meddelande att årsstämman igår beslutat att jag är ny ersättare i styrelsen för Kulturarvscentrum. Tack för det! Inget stort uppdrag – verksamheten sköter sig nog bra själv. Men ett av mina stora intresseområden: Kulturhistoria, etnologi, folklivsforskning. Dessutom ligger verksamheten på ”min väg” till stan. Stämman kunde jag inte vara med på pga riskgrupp. En aktivitet var planerad till maj, men är som det mesta annat inställd. Nästa möte är 9 december. I Kulturarvscentrum är Vänsterpartiet Kronoberg medlem liksom ca  – nu är jag osäker på mitt minne –  100 andra föreningar. Kulturarvscentrum är arkiv, museum, forskningscentrum och mötesplats med föreläsningar då och då.

Rena sommarvädret. Eldningsförbud i Kronoberg från idag. Nu är det torrt i markerna igen. Fikonträdet lever. Småfåglarna är tillbaka efter den fågelfattiga vintern. Nu finns det gott om pilfinkar, blåmesar och talgoxar. Jag kunde inte låta bli utan satte upp en matare med solroskärnor för att få trevligt sällskap hela tiden. Frukost ute två dagar i rad, hämtat parasollen, tagit ut datorn och radio. Får se hur länge det fortsätter. Minns ju 1 maj när det kommit snöblask från himlen.

Äldreomsorgen och brister i den har hamnat i centrum på grund av coronan. Det är bra, mycket bra. Nu gäller det att ta fasta på lärdomar och rusta för en annan och bättre framtid. Två artiklar från Kommunal i Dagens ETC har impat på mig: 21/4 ”Skydda de äldre – sluta leka affär med äldrevården” och 23/4 ”Nu måste vi ösa miljarder över välfärden”. Artiklarna är sammanfattningar, kunskapsrika sådana, av hur det ser ut och vad som behöver göras och beslutas om, nu och i framtiden. Om pengarna – ja, de 15 miljarder som finns beslutade till kommuner/regioners välfärdsarbete, de miljarderna räcker bara eller kanske inte ens det, att nollställa för minskade skatteintäkter. Det hörde jag först från Ulla Andersson (V), nu är Kommunals ordförande Baudin på samma linje, liksom SKR (Sveriges kommuner och regioner). Kommunal säger också att svensk äldreomsorg är kroniskt underbemannad. Allt jag läser bekräftar mina egna iakttagelser. Det är så bra att få spretiga egna intryck att falla på plats, när någon annan med stora kunskaper i ämnet säger detsamma!

Nästan varje dag deltar jag i något digitalt möte. Det fungerar men har sina begränsningar när det gäller debatt och omröstningar t ex. Vi hade kommunfullmäktige i tisdags med full styrka (61 ledamöter plus många ersättare) men dagordningen var rensad från motioner, medborgarförslag, allmänhetens frågestund och ledamöternas frågestund var omvandlad till att gälla coronasituationen. Dock – rent tekniskt funkade det och det är ju bra att kunna ta upp ärenden så inte allt blir liggande i avvaktan på bättre tider, som vi inte vet när de inträffar. Det mest politiska som inträffade var när revisorernas ordförande (V) läste upp rapporten över årsredovisningen. Den tyckte inte att omsorgsnämndens ekonomiska hantering varit helt tillfredsställande med ett minus jämfört med budget på drygt 36 miljoner. Det fick omsorgsnämndens ordförande att, som han uttryckte det, bli ledsen för de blågröna har verkligen ansträngt sig att få pengarna att räcka i omsorgsnämnden. Jag fick ordet och sa att jag också är ledsen, men inte för att revisorerna gör sitt jobb som fullmäktige har ålagt dem, utan för att omsorgen är underfinansierad, resurserna räcker inte, läget är pressat. Här hade säkert blivit en lång debatt om fysisk närvaro hade varit förhanden. Måste förresten ta reda på hur stor andel timanställda som omsorgen har i sin personal. Ett av de viktiga förbättringarna som framtidens äldreomsorg kräver är fasta arbeten och välutbildad personal.

Snart ska V.s kommunala arbetsgrupp för barnrättsfrågor ha ett första möte på nätet. Avslutar därför nu.

Ha det gott! Håll avstånd!

Carin Högstedt

20200423

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

19. apr, 2020

Vackert väder underlättar, mycket ska bli bättre efter krisen, bättre, inte lika

Fint väder – sol – i flera dagar. Besök av partikamraten och vännen Eva-Britt Svensson i fredags eftermiddag, Fika ute. Inte ett moln störde. Igår följde jag liveauktionen i Braås på nätet. Satt ute i flera timmar och kollade in de intressanta sakerna som såldes. Inte minst veteran – mopeder/cyklar/traktorer/ motorcyklar. Köpte en av mig länge eftertraktad bok – Guld- och silversmeder i Sverige 1520 – 1850.  Roligt att det just i Braås, en mindre ort ett par mil utanför Växjö, har öppnats en auktionsfirma som har auktion både live på plats i den nerlagda järnaffären och på nätet.

Vet inte om alla partier men flera i alla fall har öppnat för en Lex Lilla hjärtat. Det innebär att barn inte ska ryckas upp från fungerande familjehem som hände med den lilla flickan, kallad Lilla Hjärtat. Ingen har väl kunnat undgå att höra om och bli berörda av den tragiska utgången, när de biologiska föräldrarna krävde och fick sin ”rätt”. Lagstiftningen ska naturligtvis ändras, ta utgångpunkt i barnens bästa och perspektiv. Det borde kunna ske i enighet och snabbt.  

Försöker sätta mig in i AI (artificiell intelligens) och möjligheterna med den via t ex en robot. Dagens ETC har startat en serie artiklar om detta. 118,6 miljarder dollar väntas den branschen omsätta 2025. Det finns ingen vedertagen definition av vad AI är. Kan vi medborgare vara säkra på myndighetsbeslut som fattas av AI-system/robot? Nej, säger Mia Ahlgren som är utredare inom organisationen Funktionsrätt Sverige. Så fort någon inte passar in i normen är det risk för fel. Det var ett sådant fel som gjorde att en robot på Arbetsförmedlingen beslutade om felaktiga ersättningar till folk. Det fortgick i flera år. Som individer har vi inte en chans att märka fel. Vi vet ju i allmänhet inte ens när beslut går från människa till anonym AI.

Människor är oroliga för brist på skyddsutrustning i vården och på det faktum att de i hemtjänsten/vården träffar många olika personal. Vi börjar nu vara väl pålästa om skillnaderna mellan de nordiska ländernas vård- och omsorgsstatus. Utan tvekan har vi en hel del att förbättra vad gäller vårdplatser, utbildningar, skyddsutrustning på lager och mer lagarbete inom hemvården. Det ska enligt min mening inte bli som innan coronan – det ska bli bättre, mycket bättre och då är vi rustade för nästa kris. Det är inte hållbart att spara, spara, spara på den viktiga vårdsektorn, lägga ner, slå ihop, timanställa, krama musten ur personalen, dras med stor mängd sjukskrivningar… Räknar med en positiv seriös debatt om dessa frågor, som har mycket med jämställdhet att göra. I bakgrunden på dåliga arbetsvillkor ligger ju att det är en kvinnodominerad bransch. Strukturerna sitter där. Arbetet värderas sämre fast alla vet, egentligen, att det handlar om välfärd, liv och död.

Den kommande veckan innebär ett fullmäktige digitalt och en årsstämma med Riksförbundet Noaks Ark, likaså på nätet. Bra att något blir av denna vår. Hur ska det gå ”till hösten” när allt uppskjutet ska äga rum?

Carin Högstedt

20200419

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

16. apr, 2020

Greider, äldreomsorg i Sverige o Norge, coronan o klassamhället, frustration botas i skogen

Han skulle kommit till Växjö som på måndag, 20/4, inbjuden av Bibliotekets Vänner. Självfallet inställt, men han har lovat komma till hösten. (Mycket som ska hända ”till hösten”! Hur ska vi hinna?) Jag talar nu om Göran Greider, S-vänster, poet, trädgårdsfantast. Tills vidare kan vi trösta oss med att läsa Dagens ETC och hans ledare, till exempel den från 15/4: ”Dags att höra vad coronan berättar om klassamhället”. Han skriver om den kvarts miljon vårdarbetare som är en mycket kvinnodominerad sektor, dåligt betalda, har dåliga arbetsvillkor, låg utbildning, som sliter, många sliter ut sig, för att ta hand om sjuka och skadade. Och detta i en sektor som slitits sönder av privatiseringar. ”Det är lättare att få 1 kommunal arbetsgivare att handla rätt än 100 privata”.

Intressant detta med privatiseringarnas betydelse i smittspridningen. Hörde av en slump i P1 igår en forskande kvinna försöka förklara varför fler dör på äldreboenden i Sverige än i grannländer som Finland och Norge. Hon sa att det kan ha med Sverige har privatiserat mer och att det innebär färre anställda och fler utan utbildning. Idag i Dagens ETC (16/4) finns en artikel om just detta: Varför dör fler på svenska äldreboenden än i Norge? Ett svar från professor Marta Szebehely är att Norge har betydligt fler vårdplatser, i Sverige läggs platser ner. Norge har mer utbildad personal. Var femte inom äldreomsorgen är sjuksköterska. I Sverige kanske var 15.de eller 20.nde. I Sverige är fler timanställda och lever ofta på marginalen ekonomiskt. Exakta svar finns inte ännu, men om coronan leder till att vi omvärldsbevakar, forskar och inser att det inte går att fortsätta med vård och omsorg som ”går på knäna”, att fortsätta negligera kraven från denna kvarts miljon arbetare, det går bara inte, så är ändå något vunnet.

Känns konstigt att sitta hemma vid köksbordet och ha omsorgsnämndsmöte via ipad. Rätt som det är så hörs inte något, tekniken är inte fullkomlig, men det går. Vi hade till och med votering om den föreslagna förlängningen av avtalet med Attendo om driften av LSS-gruppboendet Snälltåget. S+V 6 röster mot förlängning, blå-gröna plus SD 9 för en förlängning. Skrev en kort reservation med motivering och den ligger på facebook och V Växjös hemsida. Vi höll på med mötet i fyra timmar. Mycket information om coronahanteringen i kommunen och förvaltningen. Allt verkar under kontroll. Den svaga länken i Sverige är uppenbarligen äldrevården, boenden och hemvård/tjänst. Jag tog åter upp frågan om att hemtjänsten ska arbeta i lag, team, så inte alla springer på alla vårdtagare. -Jo, det görs i den mån det går på grund av sjukfrånvaro och brist på personal.

Ibland känner jag för att börja klättra på väggarna. Har svårt för begränsningar i tillvaron vad det än handlar om. Men jag har nästan fått in en rutin att, istället för väggarna, gå ut i skogen. Har blivit 8 km den här veckan hittills. Sett bofink, koltrast, talgoxe, stor hackspett, änder på vandringarna. I förrgår en tur vid Lövsjön och ängen Tussudden (Notteryd), som sköts av Naturskyddsföreningen. Trodde det fanns en stig runt sjön, men finns det, så hittade inte jag den.

Nu fortsatt skrivarbete. Och ute sol från och till. Ha det gott!

Carin Högstedt

20200416

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se