16. maj, 2020

Håll Sandsbro rent! Djurskydd, miljöarbete, civilsamhället tar ansvar, bygg inte in trängsel!

Syrenerna blommar. Även den vita ser jag, den som kommer från min farmors syrenberså. Stararna har kommit. Tyvärr mycket kallt och trist väder, som minimerar utesittandet. Flotten i sjön, den som var gräs- och buskbevuxen, har flutit iväg i blåsten. Där stod annars hägern ofta och ibland var det slagsmål om tillträdet mellan måsar och häger. Om jag hade en båt skulle jag ut och ragga efter flotten. Den ingick så naturligt i utsikten.

Gårdagen gick i skräpets tecken. Började dagen med att röja i förrådet. Bestämde att lasta bilen med saker som ska till återbruket. Det gick bra. Lite möbler som kan passa någon annan, en hel del till återvinning. Så börjar jag titta i pärmar. Alla dessa pärmar. Både maken L och jag har nogsamt satt in papper av alla sorter i pärmar. Båda med historieskrivning i tanken. Och att någon gång få tid att läsa och begrunda. Det är många års aktiviteter och mycket som hänt före internet. Tar med mig två pärmar in för att gå igenom. Hittar de – tror jag – absolut första stämmodokumenten, bl a kallelse till min bostadsrättsförening, Sågverket,  från oktober 1988. Den hölls i Föreningslokalen 29.an vid skolan. Mina anteckningar på kallelsen. Två motioner behandlades av vilka jag skrivit en, förstår jag. Här har vi slarvat. Motionerna saknas i pärmen! Kanske finns i någon annan. Dessa dokument ska sparas. Ser att vissa namn är personer som fortfarande är boende och aktuella i styret av föreningen, 32 år senare. Dessa dokument ska sparas.

Hemkommen från Återbruket ringer Kenneth Grahn, närboende och mycket aktiv medborgare i Sandsbros och Långarörs utveckling. -Vill jag ut och samla skräp? Javisst, vill jag det, men klarar jag det med min onda höft? Kenneth har tröttnat på allt avfall som ligger i vägrenar och diken. Gått utmed och samlat i otaliga säckar det som ligger där, sådant som människor slänger och som djur kan skada sig allvarligt av. Plus att det är fult. Kenneth har lyckats samla ihop några fler entusiastiska medborgare och rensat Sandsbro från plast, fimpar, snus, papper, burkar, frigolit och annat skräp. Nu ska vi göra Gränsvägen. Lyckligtvis minns jag att det finns en gripsak i en garderob. Med den behöver jag inte böja mig för varje fimp. I en och en halv timme går vi utmed cykelvägen och bilvägen. Inte värsta nerskräpningslederna, men blir en stor säck. Så himla trevligt! Har medborgare Kenneth startat en folkrörelse? Bilar tutar glatt på oss. Media har ju uppmärksammat det som hänt i Sandsbro och många vet vad vi nu håller på med. Bra sätt att tillbringa en del av karantänen i. Ännu bättre vore förstås om folk kunde ta med sig skräpet till närmaste papperskorg/soptunna. Vet inte alla att djur tuggar i sig aluminiumburkar och plast? Att de i värsta fall dör av det? ”Håll Sverige rent” var effektivt en gång i tiden. Kan bli igen. Full av entusiasm gick jag ut med budskapet till partikamrater. -Japp. Troligen på måndag blir det en vandring med utgångspunkt Hovshaga. Ett vettigt sätt att träffas på under coronan. Frisk luft, lätt att hålla avstånd.

Läste i fredagens Smålandsposten att ett privat bolag vill bygga 150 nya lägenheter i ett befintligt bostadsområde men att kommunledningen tvekar. Kommunstyrelsens ordförande menar att det kanske bidrar till segregering att bygga flerbostadshus i ett område som består av just flerbostadshus. Konsekvenser för skola/förskola, för de som redan bor? Äntligen, tänker jag, äntligen ifrågasätts den förtätning som innebär att där det redan finns många som bor tätt, där ska alltfler bosättas och trängseln ökar. Gång på gång har vi i V försökt sätta P för detta att tätbebyggda hyreshusområden förtätas med ännu fler bostäder av samma sort.  Grönytor och mellanrum går förlorade, där de bäst behövs. Här kanske pandemin kan leda till eftertanke. Skapa inte onödig trängsel!

Hoppas kunna träffa barnbarnen under helgen, utomhus. I övrigt förbereda kommunfullmäktige och omsorgsnämnden nästa vecka. Plus ytterligare djupdykning i förrådet.

Carin Högstedt

20200516

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

13. maj, 2020

Tassi bevakar reviret, risk för dekadens i karantänen, Smirnoff o Lundell, ansiktsskydd

Katten Tassi och jag har fått nya grannar 30 m bort från vår altan, vårt revir: En människa och två katter. Ena katten kommer nyfiket bort till oss och ibland så nära att Tassi avgrundsmorrar och jagar iväg främlingen, som springer hem till sig. Tassi har det goda omdömet att inte förfölja henne längre än en bit utanför reviret. Snyggt. Blir inga problem med grannkatten.

Lite bättre väder än igår, då det åskade och haglade. Stackars arma blomster i krukorna ute! De vrider sig, kroknar i kylan. Nästan kallare än någon gång under vintermånaderna. Kändes rätt att denna morgon åka och köpa mat till de ca 15-20 småfåglar jag utfodrar med solroskärnor. De är ett sällskap, nästan det enda förutom Tassi. Tar emot besök på altanen en och en, men inte när det blåser nordan och regnar/haglar. Har ännu inte haft någon människa inne i lägenheten efter 70+-direktivet. Börjar förstå hur fysisk ensamhet kan te sig i längden. - Här behöver städas, tänker jag. Och i nästa sekund – men varför det? Det är ju bara jag här. -Mat i kylen? Spelar roll, det finns knäckebröd. Dekadens på lur? Tur att Tassi konsekvent väcker mig 5.45 varje morgon. Då ska hon ha mat, vilket är helt OK.

Det hjälps inte. Det blir mycket läst och tänkt om pandemin och vad som görs och inte. Märkligt att det fortfarande inte är utklarat att personal som arbetar nära omsorgstagare ska ha tillgång till ansiktsskydd och visir. Det krävs lokala beslut och med olika företag/arbetsgivare kan det bli tämligen rörigt om vad som gäller föreställer jag mig. Dessutom sent påtänkt. Argumentet mot skydden har varit dels att det inte finns evidens för att det är bra, dels att då kanske det slarvas med bashygienen. Det senare finns det väl ingen evidens för heller! Kanske bäst att lyssna på de som verkställer vården/omsorgen. De ska kunna känna trygghet i sitt arbete.

Skrivit en artikel om äldreomsorgen i och efter coronan, som jag skickar till Smp i eftermiddag. Nu lite röj i mailkorg och på skrivbord. I morgon flera möten.

Läste ut Smirnoffs tredje bok om jannakippo i natt. Jag har flera tidningar att läsa till frukost. Börjar alltid med Smålandsposten Idag två sidor om just Karin Smirnoff av Marie Magnusson. Läser med stort intresse. Finns utsikter till ytterligare en bok om janna! Igår skrev Per Hägred i samma tidning om Ulf Lundells ”Vardagar 3”. Hägred (som jag brukar tycka lika som har jag märkt) är entusiastisk läsare av 900 sidor Lundell och hans liv. Jag ska läsa den. Längesedan jag läste något av honom, men beundrar hans språkbehandling, suverän stilist. Dags att uppleva igen. Ja, så länge det finns böcker och författare så är det ändå drägligt i karantänen.

Carin Högstedt

20200513

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

10. maj, 2020

Plötsligt händer det! Nomadanställningar, utflykt i landsbygd, Hovs Göl räddad, mer död

Oväntat besök. Kom i kajak och landsteg. Vi satt i solen på altanen och pratade, pratade. Vi har ett långt kamratskap i kanten på respektive liv. Aktiva kommunpolitiker, jämställdhetsaktivister, naturälskare…. Lena Johansson (MP) steg upp ur kajaken och hälsade på. Många gemensamma minnen. Tänk när vi räddade Hovs göl från att bli asfaltsyta på ett industriområde! Lena skickade sedan reportaget (i Smålandsposten) från Naturskyddsföreningens vandring kring gölen, dit alla partier var inbjudna.  Ser tyvärr inte vilket år det var. Gissar på 25 år sedan. Hovs göl är aktuell i en kommande detaljplan, berättar Lena, som sitter i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Här ska bli ny skola och sporthall så småningom. Gölen lyfts fram i planen som värdefull i miljön. Så bra!  Den är räddad! Den behöver dock rensas upp och synliggöras, men försiktigt, för fåglarnas skull.

Fin dag igår. Körde till Hovmantorp och ett trädgårdsmästeri som ligger några km utanför samhället. Handlade försenade födelsedagspresenter till mellandottern, pelargoner, petunior m m. Körde till hennes hem med det och var samtidigt kattvakt enligt överenskommelse. Åkte från Hovmantorp vägen förbi den restaurerade Attsjön och fantastiskt vackra byn Ramnåsa. Här fanns ett Folkets hus en gång i tiden. Så Dädesjö och fram till byn Eke där dottern bor. Katten fick mat, posten togs in, blommorna ställdes på altanen. Solen allt varmare.

Läser massor om äldreomsorg, vård och corona, lyssnar på radion så ofta jag kan. Det är så mycket som blottläggs i krisen, som måste tas tillvara och göras praktisk politik av. När Johan Alfonsson, forskare i sociologi, skriver i SvD Debatt(8/5) om ”De otrygga jobben står samhället dyrt” så känns det som en självklar sanning i nuläget. Hans doktorsavhandling, nyligen klar, heter ”Alienation och arbete. Unga behovsanställdas villkor i den flexibla kapitalismen.” Sverige sticker ut i EU när det gäller att inte reglera tillfälliga anställningar. Bara Irland är mindre reglerat än Sverige. Hur kunde det bli så här? Och helt utan tankar på smittspridning i allmänhet och pandemier i synnerhet? ”Nomadanställningar” kallar Alfonsson den sorts anställning som innebär hopp mellan en stor mängd olika arbetsplatser för att få ihop till levebrödet.

Så vaknar vi denna söndag och förstår att Kristina Lugn är död och likaså Little Richard. Så är det rätt mörkt ute idag. Regn på lut.

Carin Högstedt

20200510

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

6. maj, 2020

Digitala möten, corona o omsorgsnämnd, gympa 20 min, pridevecka, skokast

Urlakad. Dessa digitala möten tar mer på krafter än fysiska. Trycka rätt. Vara kortfattad. Höra vad som sägs. Inte alltid perfekt ljud. Men dagens möte med omsorgsnämndens arbetsutskott fungerade bra tekniskt och även i övrigt. Men mycket att hålla reda på. Finns ju mängder med frågor runt corona och omsorgsnämnden som en funderar på. Gäller att välja vilka som ställs på mötet.

Igår skrev jag till ordförande och 2 vice ordförande om att vi näppeligen kan ha ett uppehåll på fyra månader, när omsorgsnämnden inte sammanträder, i denna krissituation. Svar idag: Blir möten i juni och augusti, precis som jag föreslog. Bra! Vi har ju för helskotta ansvar, stort ansvar för liv och död. Vi gör inte jobbet i omsorgen, men vi har det yttersta ansvaret. Tar vi inte ansvaret ska vi inte ha någon nämnd. Men som sagt: Det blev ändring utan prut.

-Ja, till mitt förslag att förbättra kunskapen om och användningen av hjälpmedel vid samtal med barn inom LSS. Det är lite luddigt svar men det går inte att tolka på annat sätt än ja, det ska bli.

Demensvården – inspirerad av undersköterskas brev – hur fördelas resurser till avdelningar inom boendena som har många och gravt dementa? Bra redogörelse i svaret för var demensavdelningar finns etc. Men i grunden är min fråga så mycket större än vad som kan beslutas i nämnden på grundval av en skrivelse. Det är den stora frågan om resurser till bemanning och finansiering av vård och omsorg totalt sett, bort från underbemanning och underfinansiering. Det i sin tur är beroende av statsbidrag och vad kommunen i höst kan sätta av i sin budget.

Tredje V-skrivelsen om tillgång till nätuppkoppling även för boende i gruppboenden av olika typ. -Ja, det ska ske, men lite otydligt hur snabbt. Tydligen fortfarande – efter minst tio år – lite oklarheter vem som ska betala: Hyresgästerna, omsorgsnämnden, bostadsbolagen? Onödig konflikt: Lös det! Vi kan inte kräva att folk ska vara digitala, om vi inte tillhandahåller möjligheterna.

I övrigt mycket information, många frågor, bra svar och god ton.

Har börjat göra gympapasset som sänds på TV1 varje dag, 20 minuter, tämligen oskyldiga rörelser – kan det tyckas- men bedrägligt. Åtminstone jag känner verkligen av det i muskler och leder efteråt. Bra och tillgängligt, rekommenderas.  Mitt gymkort har löpt ut och dit går jag inte, så länge jag sitter i karantän.

Tog fram ett par gamla skor och åkte till Linnéparken på förmiddagen. Växjö har pridevecka! Inte som vanligt förstås. Ingen parad på lördag sorgligt nog. Men det händer saker. I Linne´parken kan en lämna ett par skor för att tala om att jag hade gått i prideparaden om möjligheten funnits … Skorna hänger i linor över gångcykelvägen genom parken! Ta tillfället i akt att rensa skogarderoben och visa glädjen i att vara tillsammans i prideveckan.

Carin Högstedt

20200506

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

4. maj, 2020

Val vartannat år, kohortvård, blommor och fåglar, jannakippo, corona o äldreomsorgen

Sol igen mellan molnen. Påtaglig lövsprickning som jag följer dag för dag, alltmedan pollenkänsligheten svider i ögonen. Jobbade fem timmar i sträck med att plantera i krukor, rensa, klippa, gödsla, sålla bort saker från altanen… Inte färdig men en bra bit på väg. Hoppas bara att det inte kommer någon frostnatt. Speciellt rädd om Mårbackapelargonen. Tror inte jag haft någon tidigare. Paret skogsduvor (av allt att döma), ett par kanadagäss, ett par storlommar, ett tiotal pilfinkar håller mig sällskap, när jag nu sitter ute igen och skriver. 1 maj med fler dagar var odrägliga vädermässigt.

Professor Olof Ruin skrev om behovet att införa skilda valdagar för kommuner/regioner och nationen. Jag har varit ivrig förespråkare för skilda valdagar – hade någon gång strax efter millennieskiftet en motion om det - tillsammans med kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö kommun – till SKLs kongress (dåvarande SKL, Sveriges kommuner och landsting, nu SKR). Vi förlorade. ”Det kommunala sambandet” skulle gälla, ansågs det. Det finns argument för båda systemen. Val samma dag som nu eller val vartannat år då kommun- och regionval skulle få mycket mer uppmärksamhet. Kommun- och regionval har ökat i betydelse, då det är här som ansvar för välfärden faktiskt finns. Mycket pengar, mycket att göra, mycket makt – visst är det värt en egen valdag. Samtidigt har ju väljarna rundat och röstar numera i hög utsträckning på olika partier i de tre olika valen. Den stora demokratiska frågan är hur långt delegeringen av uppgifter från politiken till tjänstepersoner kan gå. Mycket aktuellt just nu under krisen. Vem ska ställas till svars för eventuella misstag eller ha beröm för att allt gick så bra det kunde? Anders Tegnell eller Stefan Löfvén (S)? Samma förhållanden gäller i kommun- och regionpolitik. Politiken ska inte göra sig själv till galjonsfigurer, se upp med delegationer. Ta ansvar.

Det är mycket i media om äldreomsorgen, om timanställdas villkor, om misslyckandet med att hålla äldrevården utanför coronasmitta. Äntligen i fokus. Har lärt mig ett nytt ord – kohortvård. Kohort känner jag igen från tiden när jag läste latin. Nu dyker det upp igen. Ungefär att inidivider med samma symtom ska vårdas i en grupp. Tja ungefär så. Stod i en debattartikel i SvD i lördags (2/5) med den förhoppningsfulla titeln ”Detta bör göras för att skydda äldre på boenden”. Mycket läsvärd om bl a värdet av att alla vårdtagare och deras anhöriga ska få information om eventuell smittspridning på aktuellt boende. Så är det inte alltid tydligen. Anhöriga kan ju vilja ta hem sin släkting i en sådan situation.

På onsdag är det dags för omsorgsnämndens arbetsutskott och digitalt möte förstås. V har tre skrivelser på dagordningen, om demensvården, om barn rätt att tala för sin sak – om hjälpmedel och anställdas kunskap i hjälpmedel för att kunna kommunicera t ex med barn med funktionsnedsättningar inom LSS.  Den tredje om installation av wifi på gruppboenden, t ex LSS-boenden. På äldreboenden är det gjort, men inte på gruppboendena. Coronakrisen har visat hur angeläget det är att det finns kommunikativa möjligheter, där människor riskerar total fysisk isolering. Återkommer om hur det går.

I eftermiddag fullmäktigegrupp och sedan kommunal grupp, på distans förstås.

Läser nu tredje delen av Karin Smirnoffs serie om jannakippo som hon skrivs i boken. Det skulle vara den tredje och sista delen, men Smirnoff har börjat vackla har jag läst; kan bli mer om jannakippo.  

Carin Högstedt

20200504

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se