3. jun, 2020

Igelkott som pussar på tån, basinkomst o covidskatt i Spanien, människans hantering av djur

Onsdag morgon. Dukar frukost ute. Sätter mig ner. Känner något som lite fuktigt pussar mig på en tå. Tittar ner. Igelkott(!) tittar på mig. Är detta möjligt? Slump? Visar inga taggar när jag rör mig. Kollar matskålen sedan gårkvällen då det kom två kottar. Tomt. Går in efter lite nya kattmatspluttar. Kotten pinnar iväg direkt dit och äter med god aptit. Bestämmer mig för att detta är ingen random händelse utan betyder att jag har stort förtroende bland igelkottar, vilket känns mycket bra.

14 blommor på jättevallmon har slagit ut idag. Färgstarkt. Går över snabbt men det är säkert ytterligare 25 knoppar kvar. Var rädd att ovädret igår skulle knäcka dem. Det åskade, regnade blåste en snabbt övergående mindre orkan. Jag däckade som vanligt när lufttrycket sjunker snabbt. Fick lägga mig. Den planerade skräpplockningsaktiviteten fick ställas in. Blött skräp blir tungt och otympligt.  Ska hitta ett nytt tillfälle före midsommar.

Idag skulle omsorgsnämndens arbetsutskott haft möte enligt beslut på förra nämndsmötet. Uppenbarligen inget möte, inte ens ett meddelande att det inte är något möte såvitt jag har sett. Ska skicka ett par frågor till ledningen idag. Det finns sådant som borde kommit upp nu på en dagordning i den nämnd som har mycket stort ansvar för äldreomsorgen och tillgänglighetspolitiken. Tycker jag. Nu blir det inga möten förrän i höst. Nåväl. Återkommer om detta. Ska jobba vidare senare idag – om det inte blir åskväder igen och jag blir handlingsförlamad.

Det finns en hel del forskning om virus, djur och smitta. Människan har en tendens att döpa sjukdomar efter djur; behöver något att skylla på. Risken för att virus från djur ska gå över till människan ökar hela tiden med skövlade naturområden, klimatförändringar, störda ekosystem som tvingar djur närmare människor. Sydamerika är ett riskområde på grund av skogsskövlingen av Amazonas. En forskare som pekar på att människan är ovarsamma med natur och vilda djur är Alessandra Nava, Brasilien. Vid Sveriges lantbruksuniversitet visar forskare på att risken för sorkfeber är kopplad till klimatförändringar och störda skogsmiljöer. Biologisk mångfald minskar risken för att virus hoppar mellan djur och till slut till människan (TT). Det är alltså inte sorkarna i sig som är problemet. Eller svin. Eller fåglar. Eller fladdermöss. Utan människans hantering av natur, miljö, klimat, djur. Rätt självklart i mina ögon men behöver upplysas om och gärna mer forskning om ekosystemen.

Läser om en positiv nyhet från Spanien i Dagen ETC (3/6). En basinkomst/medborgarlön ska betalas ut till 2,5 miljoner medborgare. Och en ”covidskatt”, en ny skatt på stora förmögenheter föreslås införas för att stärka den offentliga vården, skolan, omsorgen. Det är Unidas Podemos som driver skatten och har stöd av 65% av folket enligt opinionsmätning. Så bra radikalt förslag!

Tredje dagen i rad som jag har simmat liten bit i sjön. Dräglig temperatur, eller ja, uthärdlig.

Ikväll ett digitalt möte med V Växjös styrelse. Innan dess mycket att göra och fortfarande en mycket vacker sommardag.

Carin Högstedt

20200603

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

30. maj, 2020

Gökottefrukost med igelkott o tyskhare, Furuby, fiber o gympahall, äldreomsorgen är het

Uppe i gökottan. Dukade upp frukosten halv sex. Solen på väg till frukostbordet. Ingen gök ännu men väl stora långbenta tyskharen, som kom sättandes över gräsmattan, satte sig i kanten på altanen och tittade på mig. Sprang vidare när jag tog fram mobilen för att fota. Igår kväll kom första igelkotten. Fick kvällsmat förstås och vatten. Dök även upp nu på morgonen och fick frukost. Men var är tornseglarna? Sommarljudet när de plöjer fram i luften? Saknas.

Fått ” Det händer i Furuby socken 2020” per post. Årgång 39. Gedigen, färgglad, trevlig publikation, som beskriver föreningslivet i bygden och dess planer och aktiviteter. Imponerande. Varje år blir partierna i kommunen inbjudna att skriva och berätta om sina idéer för utveckling av denna bygd såväl som hela kommunen utanför Växjö stad. Man kan också lägga in kontaktadresser. Som vanligt, skulle jag vilja påstå, är det bara Centerpartiet och Vänsterpartiet som hörsammat erbjudandet. För V skriver jag om vikten av fiber, om pendlingscykelvägar och bostäder. C skriver om bostäder, bättre vägar och behovet av en större gympahall i Furuby. Tack Furuby sockenlag för att ni orkar med det digra jobbet med Händer i Furuby! Rolig läsning och mycket kunskap om föreningar och företag.

 Vilken utveckling coronan medför när det gäller svensk äldreomsorg! Utveckling av vår kunskap om den. Än så länge. Riksdagsdebatter, mängder med debattartiklar i tidningar, radio och TV. Sker en prioritering av sjuka där de på äldreboenden får sämre vård? Och hur har det blivit så? Är äldre människor mindre värda? Två präster i Svenska kyrkan, en fl dr och en teol dr skriver på DN Debatt idag 30 maj att ”Sverige behöver en kampanj för äldre människors värdighet och rätt till hälsa.” ”Det Sverige måste uppnå är flockhumanitet”, märk väl: humanitet. ”Avsaknaden av manifestationer, upprop och demonstrationer för äldre människors rätt till värdighet är uppseendeväckande och speglar samhällets syn.” Tänkvärt!

I SvD idag ställs frågan om äldre prioriterats bort i intensivvården och den tre sidor långa artikeln ger många aspekter och intressant om behovet av medicinsk kunskap, läkare, specialistsjuksköterskor, där de sjuka och svaga finns, nämligen i den kommunala vården och omsorgen på särskilda boenden och i hemvården. Generaldirektören på Socialstyrelsen håller med om att den medicinska kompetensen behöver förstärkas. Läkarförbundets vice ordförande anser att det ska finnas en chefsläkare i varje kommun och en medicinskt ansvarig läkare i äldreomsorgen. Nu finns ju en medicinskt ansvarig sjuksköterska i varje kommun. Läkartjänst köps in från primärvården. En anonym undersköterska på ett kommunalt äldreboende säger: ”Det gör ont i hjärtat att så många dött. I början påstod  ledningen att vi städat för dåligt. De fattade inte vad som pågick.”.

Ja, den här lördagen ska jag ånyo formulera en skrivelse till omsorgsnämnden på temat mål för bemanningen av Växjö kommuns äldreomsorg. Bäst att smida medan järnet är varmt.  Och nu är det hett.

Carin Högstedt

20200530

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

28. maj, 2020

Presskonferenser, IVO, äldreomsorg, spela krocket, jämlik solel, skräpplockning, syrendoft, bibblan

Så satt jag där – tillsammans med många, många andra – i tisdags kl 14.00 för att se och höra vad som kunde komma av lättnader i  70+direktiven. Förväntansfull? Nja, jag tror att hade det funnits något nytt att meddela i presskonferensen, så hade de nyheterna ”läckt ut” i förväg. Nu blev det nada, inget. Att vi kan vara ute och spela krocket, det har vi förstått. Det är ju förresten riktigt roligt spel, där reglerna varierar från familj till familj. Och inom familjer. Upplagt för norensk stämning. Som sagt; riktigt roligt.  I denna stund pessimistisk satt jag och tänkte på vad FHM kommer att säga när det är vinter och tio minus. Vad gör vi då med barnbarnen i vår karantän? Ne, jag är inte sur på myndigheterna. Syftet är naturligtvis gott och omtänksamt. Men hur länge ska vi leva i ovissheten? När tar det slut?

Lyssnade även igår onsdag på dagens presskonferens. Impad av IVOs generaldirektör Sofia Wallström. Tydliga svar, inga under- eller överdrifter om äldreomsorgen. På tipstelefonen har kommit in 3000 så kallade riskindikationer. Ca 40% bedöms allvarliga. Nu ska den myndigheten göra ny tillsyn på alla 1 700 äldreboenden i Sverige. Nu ska granskas om boende får vård och behandling utifrån sina behov.  Förra tillsynen – innan pandemin – hade vart tionde boende brister av allvarlig karaktär. På fråga om inte kommunerna ska åtgärda bristerna, så sa Wallström att jo, så är det, men bristerna är av strukturell karaktär – rekryteringsproblem, brister i utbildning, timanställningar – just det som jag skrivit om ofta, här och i artiklar, i motioner och skrivelser.  Hon kunde lagt till brist på resurser. Dessa problem löses inte i en handvändning.

Igår kväll äntligen ett live-möte. Styrelsen för Bibliotekets Vänner träffades på uteterass på stadsbiblioteket. Frisk luft, gott om utrymme för avstånd och så prat om litteratur, om vårt förnämliga höstprogram och – förstås – hur ska vi kunna genomföra föreläsningarna vi har bokat med nuvarande restriktioner?  Vi kan ju inte bara ställa in. Vi måste hitta lösningar. Efter kreativt spånande ser vi digitala möjligheter runt knuten, kanske i kombination med live för begränsat antal.  Idag ett annat live-möte. Några V-partister träffas och plockar skräp igen. Fortsätter det vi börjat i stadsdelen Hovshaga. Vädret bådar gott. Sitter ute och skriver. Sol, svag vind, syrendoft.

En eloge till SvD och deras djupdykning i intensivvården på Södertälje sjukhus! Och utvecklingsoptimisten Johan Ehrenberg säger idag i Dagens ETC (28/5) så här: ”För första gången finns en möjlighet att skapa energijämlikhet på jorden. Det går inte att stjäla solens energi till ett visst land.” Det är teknisk utveckling och billigare solenergi, som möjliggör denna jämlikhet. ”Framtiden är här! Den stora klimatfrågan, vår smutsiga energi, är redan löst.” Två sidor om detta. En behöver inte förstå tekniken. Skönt att läsa om en positiv framtidshändelse. ”Solelen är inte billig, den är extremt – på gränsen till obegripligt – billig idag.” Rena poesin av Johan Ehrenberg.

Carin Högstedt

20200528

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

  

 

 

 

24. maj, 2020

Böcker botar tristessen, coronan oberäknelig, som att fånga ballong i kastvind, Wägner, Berg

Två dagar i rad besök av en större hackspett, som uppehåller sig precis intill altanen och plockar fröer som ramlat ner från fågelmataren. Vilken färgklick! Annars väldigt lugnt. Träffade barnbarnen med fler utomhus på landet i torsdags. Fredag besök av granne på altanen, fint väder och trevligt. Pratade mycket om vår gemensamma släkt Stenfelt (olika grenar). När vi slipper ut ur karantänen ska vi åka till trakterna, där ätten Stenfelt bodde längre tillbaka i tiden. Det råkar vara min hembygd, som jag känner väl. Igår trist väder och hela jag i tristess.

Men tog till böckerna. Läste ut Ulf Lundells Vardagar 1 och läste nästan hela boken om Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson. Superintressant om en kvinna som är mer sammansatt än vi kanske föreställt oss. Jag bor ju inte långt från Berg, där hon bosatte sig så småningom. Är medlem i Elin Wägnersällskapet och brukar åka till Lilla Björka (som huset i Berg heter) då och då för någon utställning eller föreläsning. Om inte annat så varje ”Bergvecka” då det är liv och rörelse i hela bygden. Tyvärr inställt i år. Liksom ”Scensommar” – Växjö kommun mycket föredömliga kultursatsningar, där det händer saker i hela kommunen, även på småorterna, utomhus och är avgiftsfritt. Musik, teater, barnverksamhet, stand up…

Boken om Elin Wägner är mycket intressant och handlar om så mycket mer än Elin. Det är  många andra kvinnor som kommer in i bilden, radikala, rösträttskämparna, de som gjorde så mycket för att vi skulle få frihet och bättre liv: Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren. Männen i Elins inte helt enkla kärlekslivliv är också med. Två kapitel kvar.  Sedan blir det Steve Sem-Sandberg och ”W”. Blev mycket imponerad av honom när han var på biblioteket i Växjö och föreläste, inbjuden av Bibliotekets vänner.

Som sagt. Det mesta roliga är inställt. Så också V Växjös planerade föreläsning av filosofen Jonna Bornemark, hon med sommarprogrammet som blev väldigt uppskattat och boken om ”Förpappringen” – eller om en så vill NPM, New Public Management. Hon skulle kommit till Växjö 4 juni, efter att hon först föreläst i Sävsjö. Lokal bokad, allt klart på ett tidigt stadium. Men hon drar stor publik och det går ju inte som läget är nu. Sved i hjärtat att boka av lokalen.

Idag söndag iväg på flygbladsturné – gick bra och inte alltför blöta skurar. Fick ihop nästan 6 000 steg och dagen är inte slut (inte flygbladen heller). Till frukost (24/5) läste jag sju sidor lång artikel i SvD. Reporter Åsa Erlandsson och fotograf Staffan Löwstedt har under fyra veckor följt arbetet mot corona på Södertälje sjukhus, intensivavdelningen. De har haft samma skyddsutrustning som personalen och 14 dagars karantän efter sista besöket. Sekretess har säkrats. Märker att flera som uttalar sig i reportaget återkommer till coronans oberäknelighet: - ”Att förstå sig på covid-19 är som att försöka fånga en ballong i kastvind”. - ”Vi har aldrig sett patienter som beter sig så här förut”. - ”Detta är ett virus och så är det något mer. Det okända.” Bra gjort och ett intressant reportage från den allvarsamma verkligheten.

Carin Högstedt

20200524

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

21. maj, 2020

Kreta inställt, Öland kanske, tillitsstyrning, fritidsbank, demensvård, coronasiffror, skräpplock

Magnifik morgon. Men bara fem grader när jag klev upp i ottan. Har inte skrivit någon blogg på flera dagar. Det har varit mycket. Är trött av en muskelinflammation/bristning som begränsar min rörelseförmåga och värker natt som dag. Varför går jag inte till läkare? Det ironiska är att detta uppstod när jag försökte mig på styrketräning. Dåraktigt.

Läser Ulf Lundells Vardagar 1. Vissa saker förenar oss: Intresset för fåglar till exempel. Och även han läser Svenska Dagbladet, om än motvilligt. För just det, debattsidorna ”Under strecket”. Mycket bra där. Igår hittade jag ett svar på varför jag stör mig på innehållet i de så gott som dagliga presskonferenserna om coronan. En forskare vid namn Erik Isberg skriver om siffrorna som inte ger hela bilden. Fastnar i meningen ”Pandemins rörighet undflyr siffrornas exakta språk”. Mycket läsvärt och intressant.

Många småfåglar här. Nötväckorna är härliga att se på. Till skillnad från Ulf Lundell så älskar jag pilfinkarna. Han tycker de är många och glupska. Idag skulle mellandottern och jag åkt till Kreta. Där har jag aldrig varit. Nästa inbokade resa är två nätter på Öland i juli, med alla tre döttrarna. Den hoppas jag kan bli av.

Denna veckas gångna tre dagar var fyllda av aktiviteter och digitala möten. Roligt som politisk liveaktivitet att plocka skräp. Vi var sex V-partister som fick ihop sex sopsäckar på 1,5 timmar. Om bara rökare och snusare kunde ta med sig sitt skräp istället för att slänga på marken, så skulle det vara betydligt trevligare. Speciellt vid busshållplatser kan det ligga ett 50-tal fimpar. Vi blev tända på att fortsätta med detta. Ett enkelt sätt att träffas trots pandemin och nyttigt att granska hur kommunen ser ut i närområdena. Målet: En renässans för Håll Sverige rent!

 Så kommunfullmäktige. Lång dagordning. Min ipad krånglade. Inget nytt. Varför går jag inte till IT-avdelningen och får hjälp? Det är ju en kommunpadda jag använder till de kommunala mötena. Vissa saker blir bara inte av. Kan inte skylla på virus. Jag handlar ju mat själv – om än försiktigt. Nåväl. Vi genomförde en hel del voteringar på det klassiska sättet att namnen ropades upp och varje ledamot svarade ja eller nej. Vänsterpartiet hade två motioner på dagordningen, en om sommarjobb för alla ungdomar utan krav på betyg och sommarskola. S+V 24 röster för, övriga 37 röster mot. En andra om tillitsstyrning av hemtjänsten – istället för ”minutstyrning”. S+V överens – övriga mot. Tänk att avslå ett förslag som blivit så uppenbart nödvändigt under pandemin! Väldigt många medborgarförslag. De är sannerligen aktiva i Växjö kommun. Någon medborgare var på plats i Utvandrarnas hus och talade för sitt förslag. Där sitter presidiet i för övrigt helt tom lokal.  (V)äxjös Kommunnytt är skrivet, redigerat och har gått till trycket. Där står mer om vad som hände på fullmäktige, till exempel om medborgarförslaget om fritidsbank, som inte gick vägen den här gången heller. Många andra kommuner före Växjö i detta att låta barn och unga, oberoende av föräldrarnas inkomster, kunna låna utrustning för idrott och fritid.

Igår omsorgsnämnden via nätet. Gick hyfsat tekniskt men ibland försvann ljudet. Tröttsamt. Blir inte bästa debatten precis. Fyra timmar och mycket information och inte bara om corona. Jag hade tre skrivelser på dagordningen plus inskickade skriftliga frågor till mötet. Var nöjd med svar på skrivelse om förbättring av kommunikativa hjälpmedel och kunskaper om inom LSS. Mindre nöjd med svar på skrivelse om demensvård. Stöd av S. Onöjd med svar på skrivelsen om att alla gruppboenden ska ha tillgång till wifi  i lägenheterna. Ett exempel på hur ett ansvar bollas mellan bolag och nämnd inom samma kommun. Vi voterade. 8 mot, 7 för att genomföra och bli färdiga i år. S+V fick stöd i denna fråga av SD. Genomgående bra svar på frågor om pandemin och dess konsekvenser och spridning. – Ja, kommunen har koll på det de köper in så att inte oseriösa företag levererar undermålig skyddsutrustning. - Ja, det går även nu att få en plats på särskilt boende, men flera som beviljats plats tackar nej på grund av smittrisk. De får då utökad hemtjänst istället tills vidare.

Idag helgdag och ledigt. Ska ut i solen och ta det mycket lugnt. Min biblioteksanställda dotter har försett mig med böcker. Igår fick jag Ulrika Knutsons bok om Den besvärliga Elin Wägner.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

20200521

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se