25. jun, 2020

Lundell, Tegnell, Sahlin, Greta, överdödlighet, timanställda-smittade

”Lugnt och tillbakalutat” beskrev en recensent Ulf Lundells Sommarprogram. Stämmer precis. Även jag brev lugn och tillbakalutad. Satt stilla och lyssnade på hans dagboksanteckningar från denna vår. Korthugget. Mycket natur och fåglar. Musiken helt i min smak. Joan Baez, Joni Mitchell…nästan bara kvinnors musik. Inga utfall mot feminism eller feminister. Vardagligheter varvat med drömmar om folkhemmet. Lyssnade också på Greta – lysande! Mona Sahlin – vältalig som alltid. -Men varför gjorde du de där konstiga tabbarna, som slog ut dig från det politiska livet? Inget svar. Anders Tegnell – stärkte – om möjligt - mitt förtroende för honom genom att jag fick veta mer om hans fotarbete i Laos med fler afrikanska länder. Ser nu fram mot Karin Smirnoffs Sommar. Med fler.

I SvD idag om överdödligheten i Covid-19 i Sveriges regioner. Överdödlighet definieras som en dödlighet som överskrider 5 % och minst 20 fler personer jämfört med 2019. Kronoberg ligger på +17 % och 66 fler döda. Stockholm har 2 283 fler döda och +71 %. Tre regioner har ingen överdödlighet. Sedan är ju dessa siffror till och med v 24. Slutet har vi inte sett.  Stora regionala skillnader. Glesbygdslän har hittills klarat sig bättre, tycker jag går att generalisera.

Sommarväder och de sista planerade mötena idag. Började med regiongrupp digitalt på morgonen. Vi klarade av det på en timme; planering för hösten med regionbudget i oktober eller november. Några idéer till motioner, interpellationer. Blir mycket arbete i höst. Så blir det årsmöte utomhus i Öjaby med ProLiv Kronoberg och efter det styrelsemöte. Så hem för möte med styrelsen i min bostadsrättsförening. Sedan stor frihet om än i karantän. 24 grader i vattnet idag. Badar, simmar. Igår kväll på fotbollsmatch. SAIKs (Sandsbro AIK) flicklag där min dotterdotter är med. De spelade mot Ingelstad och ledde nästan hela matchen, när Ingelstad fick in två mål och det blev oavgjort. Underbar kväll på Norremarks fotbollsanläggning med mycket grönt runt omkring, som en oas, med bara några 100 m från stora köpcentra.

I Stockholm har det utretts att det finns ett samband mellan antalet timanställda och antalet smittade omsorgstagare på boenden. Det förstår ju alla tänkande människor, men det är bra att få papper på det genom en undersökning. Mer om det i Dagens ETC 23/6.

Igår kväll tre igelkottar samtidigt vid matskålen. I morgon levereras vårt ”(V)äxjös Kommunnytt sommar”. Blir mycket cyklande med detta nummer som inte bygger på något kommunfullmäktige – eftersom det inte ägt rum – utan är fristående. Bra att kunna krydda ledigheten med meningsfullt politiskt arbete.

Carin Högstedt

20200625

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

18. jun, 2020

Igelkottar, bad, fikonträd, regionfullmäktige, hörselskadade, vem ska betala?

Halv åtta var det dags för första badet idag. Skönt och fin morgon. Granne på hörnet uppe tidigt också. Pratade lite om djurlivet i området. Förstod med ens varför ”mina” igelkottar verkar vilja komma in i lägenheten. Går till altandörren och ser ut som de vill bli insläppta. -Jo, grannen berättade att de har besök av två igelkottar och att de brukar gå in och gå en sväng i vardagsrummet. Förstod också att det var i någon säck med löv hos grannen som de övervintrat. De rör sig alltså i princip i kvarteret.  

Härligt väder och bra badtemperatur i vattnet. Barnbarn med föräldrar här två dagar i rad för bad från cementbryggan i Toftasjön.  Fika ute förstås. Knastertorrt i jorden. Mycket nöjd med att fikonträdet överlevt en vinter till. Gått från liten planta till meterhög och får nya blad hela tiden. Ursprunget är från Gotland, en gåva av maken L.s syster och barnbarn.

Igår fullmäktige med Region Kronoberg. Trodde det skulle ta ett par timmar. Vissa diskussionspunkter borta för att spara tid på det delvis digitala mötet. Men jag bedrog mig – sju timmar inklusive lunch. Jag skulle tjänstgöra – är ersättare men ett par V-ledamöters frånvaro gjorde mig till ordinarie på detta möte. Skulle delta via länk. Funkade inte! Frustrerande! Gav upp och tog bilen till stan och konserthuset där Region Kronoberg hyrt stora salen (tar 7-800) för livemöte med storskärm, där vi kunde se dem som satt hemma när de talade. Gott om space. Inga problem. Undvek kaffet i paus och restaurangbesök på lunchen. Väl genomfört möte med noggrann och tydlig ordförande. Tekniken fungerade förutom vid ett tillfälle mitt i en votering, då en V-ledamot åkt ut ur systemet och inte hade ljud. Till slut kunde Christer rösta från Markaryd via ett vanligt telefonsamtal.

Voteringen var den enda under dagen och gällde en höjning av egenavgiften för utprovning av hörapparater från nuvarande 350 kr till 950. En rimlig höjning enligt de borgerliga ledamöterna. Den ska ge regionen en inkomst på en miljon kr. Det är alltså hörselskadade i Kronoberg som ska betala en miljon/år ytterligare till regionen. S+V kämpade för att behålla nuvarande nivå. Argumenten var att de som är berörda ofta är pensionärer med en ekonomi som inte tål en så hög kostnad utöver det vanliga. Också att en avstådd hörapparat kan vara en risk och åstadkomma kostnader på annat sätt. Hörapparat är ett hjälpmedel för att de med sämre hörsel ska bli jämlika med de som inte har det problemet. S+V talade om solidaritet. De borgerliga pratade om att varje miljon som kan sparas är bra. Den ideologiska skiljelinjen blev tydlig: Ska alla med behov av hjälpmedel – oavsett om det är hörapparater eller glasögon – få hjälpmedel oavsett om de har gott om pengar eller ej? Eller ska alla grupper med funktionsvariationer få det lika dyrt? Vilket mål gäller? Jag tolkar diskussionen som att det sistnämnda är det som styr i regionen. Det går att ändra på i nästa val. Voteringen slutade med 29 för höjningen, 24 mot och 7 som avstod. Det var SDs ledamöter som lagt ett eget förslag på höjning till 700 kr som avstod i huvudvoteringen.

 I övrigt diskuterades årsredovisningen för patientnämnden, som haft över 700 ärenden under 2019. Region Kronobergs årsredovisning 2019, som ju rör tiden före corona, ledde inte till någon diskussion. Revisor Löfström tog upp den dåliga måluppfyllelsen, vilken jag också noterat när jag läste. Färre läkemedelsgenomgångar, delade turer ökat, fysisk aktivitet på recept minskat, bilar som går på förnyelsebart inte lyckats, beslut om innovationsupphandling ej verkställt…  Finns mycket att göra bättre. Årsredovisningar är tunga att läsa men ger väldigt mycket kunskap om läget, positivt och negativt.

Den stora diskussionen utbröt under punkten delårsrapport till och med mars 2020. Punkten togs som intäkt för att diskutera post corona och hur svårt det kommer att bli ekonomiskt, hur tufft, om vårdskulden, om kollektivtrafiken, ska det bli mer bussar eller färre. Märker att jag har svårt att komma på en beskrivning av den långa debatten. Partikamrat Eva-Britt Svensson var nog kortast, men sa att det inte går att skylla problem på corona enbart. Styrsystem som new public management har lett till vårdkris. En mer tillitsstyrd organisation är nödvändig. Carl-Olof Bengtsson (S) var konkret. Varför diskutera en delårsrapport för januari-mars först i juni? Ja, bra fråga, väldigt sent och tämligen överspelat. Hur ser ekonomin ut i april, i maj? Utgifter på grund av corona, statsbidrag?

Midsommarafton i morgon. Drar ut på landet till utefirande med de närmaste, helt enligt traditionen, men med vederbörligt avstånd. Ha en skön helg!

Carin Högstedt

20200618

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

14. jun, 2020

Juniminnen, RNA, digitala möten, SPF, äldreomsorg, Wiman, Englund, Capote, Henrietta, Elli, Fia

14 juni. Bästa dagen på hela året när jag växte upp. Försommaren i sin finaste tid. Min väninna i många år, Berit, hade födelsedag. Vi bjöds på jordgubbar, egenodlade i trädgården. Berit med familj bodde för övrigt i det hus som min morfar byggde 1909, Hagalund, ursprungligen ett torp under Börjessons närliggande gård. Smältebro var och är platsen, Döderhults socken (utanför Oskarshamn). Jag har ett foto från en 14 juni. Vi sitter några kompisar från bygden vid en gärdsgård i ”centrala” Smältebro, nära missionshuset, mjölkbryggan och landsvägen. Flera av oss är döda. Inte minst i trafikolyckor. Har många gånger tänkt kontakta Berit, men något avhåller mig. Varför inte låta minnena vara? Får se hur det blir. Jag tror mig veta var i Sverige hon finns. Fotot bör vara från slutet på 1950-talet.

Här och nu 14 juni. Äntligen har blåsten – ja, bitvis storm – lagt sig. Äntligen ute och solen skiner. Flera dagars uppehåll för bad och altanhäng. Möten på möten. Klarade av stämma med vår bostadsrättsförening häromkvällen. Bra avstånd, kort möte, handsprit, allting klarades av, även det konstituerande mötet. Jag sitter ytterligare ett år i styrelsen. Grannsamverkan har kommit igång. Börjar droppa in kallelser till uppskjutna årsmöten. Efter midsommar ska ProLiv ha utomhusmöte, både årsmöte och styrelsemöte. Igår lördag gick större delen av dagen åt stämma med Riksförbundet Noaks Ark, via nätet. Det gick bra! Lysande hanterat (inget lätt möte) av mötets ordförande, Henrietta Serrate, regionråd i Kronoberg (S). Vi genomförde voteringar och rösträkning under Henriettas ledning. Det var inte sista gången Henrietta får frågan om ordförande för RNAs stämmor! Också stämmans sekreterare utsågs inom Noaks Ark Småland-Halland, Fia Eneroth heter hon. Valberedningens ordförande var och är omvald Elli Mokus, verksamhetsledare Noaks Ark Småland-Halland. Vi var tre valda ombud som var stolta över det förtroende vår förening har i övriga landet. Lokala föreningar finns från norr till söder och alla har rätt till tre ombud. Inklusive vårt lokala förmöte så klarades stämman av på tre timmar, exklusive förberedelser, inläsningar etc. Allt gick Småland-Hallands väg.

Ser att SPF (SMP 12 juni) vill ha en kriskommission för äldreomsorgen – också på regional och kommunal nivå. Bra! Vi är överens och ju fler organisationer och föreningar plus enskilda som kan enas om att äldreomsorgen ska renoveras, ju större chans att det blir verklighet. V-skrivelse om lokal kriskommission har gått till omsorgsnämnden i Växjö kommun. När coronan släpper taget kan vi demonstrera för våra krav, nationella, regionala, lokala – allt hör ihop. Vi har upplevt det så tydligt under pandemin, som för övrigt inte är slut ännu.

Mycket bra krönika i DN idag av Björn Wiman: ”Hatet mot vardagligheten höjde vapnet mot Palme.” Det var idéerna om rättvisa, jämställdhet, varje människas värde och rätt till ett värdigt liv, vardagsliv. Det var det som var så farligt; klass och könsperspektiv. Inte utopierna. Palme sa att människors förhoppningar kretsar kring familj, bostad, utbildning, arbete, fritid, relationer i vardagen. Samhället handlar om dessa villkor, politiken ska förverkliga vardagsvillkoren.

Ja, någonstans där befinner jag mig i tanken. Ser mig som vardagsfeminist, vardagssocialist och startade bloggen 2014 för att beskriva hur intressant och givande politik på lokal och regional nivå ändå är! En kan bli trött av gnetet, men inte trött på. Det går att förändra, även i opposition. Ju fler aktiva medborgare, ju mer kunskaper och perspektiv på vad som ska göras och hur. Det är inte ett lidande att ägna sig åt föreningsliv och träffa nya människor med nya idéer hela tiden. Det är ett spännande och omväxlande liv, med mycket feedback.

DN idag har också idag ett helt galleri med porträtt och lite text om 112 personer som avlidit  i coronan. Namn, ålder vilka var de, dödstid. De kliver fram genom anhörigas försorg och blir människorna, bakom dödsannonserna.

Också lång intervju med och intressant om Peter Englund. Läste han historiska bok ”Poltava”. Började på ”Ofredsår”, men klarade inte av grymheterna. En sak att läsa deckare om fiktiva mord och grymheter, men verklighetens… och mot djur…  Nu kommer en ny bok om ett mord på en flicka 1965 i Stockholm. Den ska jag testa. En av Englunds favoriter är Truman Capotes ”Med kallt blod”. Ja, den är en av mina favoriter också. Eller var. Ligger långt tillbaka i tiden. Läste den troligen i slutet på 60-talet. Gjorde starkt intryck.

Jag var för snabb med att flytta ut dator och berömma vädret. Fick dra mig in, för nu blåser det igen. Inte storm men rejält. Ska gå på dotterdotters fotbollsmatch ett par hundra meter härifrån kl 13,00. På onsdag är det regionfullmäktige och jag, som är ersättare, ska tjänstgöra, så ska läsa in handlingarna. Så är det ju midsommarvecka och det kräver att fönstren putsas och att det är någorlunda städat. Ha det gott! Håll avstånd!

Carin Högstedt

20200614

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

10. jun, 2020

Olof Palme, fortsatt trauma? värdering av vittnen, tyst minut, tillit förlorad, skolavslut, skräp

Onsdag 10 juni 2020, dagen då mordet på Olof Palme skulle få sin lösning, 34 år senare. Onekligen spännande. Lyssnade på presskonferensen. Nej, inget vapen hittat och tydligen omöjligt att koppla vapen och de tillvaratagna kulorna. Eller rättare sagt: mer än 700 vapen har testats men inte med säkerhet kunnat kopplas till kulorna. Stig Engström, ”Skandiamannen”, pekas nu ut. ”Bevisen” finns i utredningen från närmaste tiden efter mordet. Kan nog vara rätt, kan vara fel, enligt mina lekmannamässiga bedömningar. Jag tror inte sista ordet är sagt. När jag hör åklagaren berätta om vad de stöder sig på, så är det ju helt enkelt ett sågande av hur vittnesmål behandlades när det begav sig. Speciellt den kvinna, Yvonne finskt efternamn, som gav en utförlig beskrivning av mannen hon såg springande nära mordplatsen (stämmer med Stig Engström), men hennes vittnesmål sorterades bort på ett tidigt stadium. Men Engström virrade runt i media och uttalade sig som ögonvittne.  Kan detta missgrepp ha med synen på kvinna-man att göra? Det är ju som sagt rätt länge sedan. Vid tiden för mordet arbetade jag som lärare i Svenska för invandrare (SFI) med nationaliteter från olika håll i världen. Av dem lärde jag mig att Palme var mycket högt aktad i stora delar av världen, mer än jag föreställde mig utifrån svenskt perspektiv. Således började vi skoldagen efter mordet med en tyst minut. En del av tilliten till svenskt samhällsliv gick i och med mordet förlorad för gott. Faktiskt.

Agendas partiledardebatt i söndags tyckte jag var givande och med bra debattledare, som krävde svar och fick en del i alla fall. Bra att alla nu erkänner att äldreomsorgen är misshandlad, anorektisk, söndersparad, konkurrensfanatiskt behandlad, ja, skattesänkningar har gått före äldreomsorgen, utan tvekan. Bra att det är någorlunda enighet om det, men det krävs resurser för att ändra och det lär bli en het fråga. Ord är en sak – folk dör ju! – men tro inte att all personal som behövs och ska ha fasta anställningar och värdiga löner – tro inte att det kommer från himlen. Det krävs resurser, stora sådana. Ulrika Lindahls ledare i Dagens ETC igår (9/6) är en utmärkt sammanfattning av läget i äldreomsorgen i Sverige.

Gjorde en insats några V-partister i söndags och plockade skräp för tredje gången på senare tid. Fick ihop tre stora säckar plus en stor masonitskiva och en cykel, som – troligen stulen – låg lite gömd i ett dike. Den senare tog vi inte med oss, men anmälde fyndet till polisen. Trevligt göra tillsammans, men efter 1,5 timmar värker handled (griptången) och andra leder, så då är det dags att sluta. Nu är det paus för den aktiviteten. Gräset växer så det döljer skiten.

Bättre väder igen och två dagars bad. Fortfarande kyligt i vattnet. Igår skolavslutning här. I år ingen samling på skolgården med alla föräldrar och anhöriga. Men vi samlades hemma hos barnbarnen, de allra närmaste, och åt tårta på verandan. Barnen gick ut femman och sexan i Sandsbro skola. Härlig eftermiddag med vackert väder. Sedan möte med V Kronobergs styrelse via länk. Så spaning efter igelkotten. Ca 21.00 kom två kottar, jämnstora. Hungriga. Inte särskilt goda vänner. Gick åt varsitt håll efter mat och dryck.

Carin Högstedt

20200610

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

7. jun, 2020

Trist nationaldag, Älghult, "W", barnrätt och perspektiv, kommission för äldreomsorg

Förra årets nationaldag vackert väder. Var i Älghult på firande i hembygdsparken. Höll tal. Mycket folk och trevligt. Pratade en del om mina djupa rötter i Älghults sockens byar. I år regn hela dagen i stort sett. Trist i karantänen. Läste en deckare. Gick ut först på kvällen och den sedvanliga igelkottmatningen. Så denna söndagsmorgon – sol och varmt, frukost ute, kanske bad lite senare. Skräpplockning fram mot kvällen, den sista för den här säsongen. Börjat läsa Steve Sem-Sandbergs ”W”.

Trevligt utemöte en eftermiddag med ”barnrättsgruppen”, en arbetsgrupp inom V.s kommunala grupp, som ska ägna nya lagen och barnfrågor extra uppmärksamhet. Två motioner – om barnbokslut och barnrättsombud – inlämnade. Ska nu ta fram en manual för att vi som sitter i olika nämnder och styrelser ska ha relevanta frågor om barnens bästa och delaktighet i olika beslut. Lämnade in en skrivelse till omsorgsnämnden om en kommitté/kommission för att komma fram till åtgärder för en äldreomsorg som klarar kvalité både i och utan pandemier.  - Vad har vi lärt oss under corona hittills? – Det är mycket det vill jag påstå. Inte minst om bemanning (underbemanning) och anställningsformer (timvikariat). Ska lyssna på partiledardebatten ikväll.

Ingen inspiration att skriva. Blir kort detta. Känner att jag måste ut i solen efter kalla, blöta, blåsiga dagar. Många möten kommande vecka. Betyder mycket skärmtid och inomhus.

Ha en fin söndag!

Carin Högstedt

20200607

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se