14. jul, 2020

Nytt sjukhus eller ej, "nära vården", semestersabotörer, gymnasielagen, konst

Träffade på partikamrat Örjan på COOP. Vi var överens om att det händer väldigt lite och att det är trist. Går att träffa vänner, barn, barnbarn utomhus men helst bara en i taget. Han rådde mig att köra egen bil till Öland nästa vecka, när jag och döttrarna ska dit. Jag har funderat på det. Blir nog så. Att sitta i bil tillsammans är inte bästa läget. I övrigt kan vi hantera samvaron och hålla avstånd. Nåväl. Det är ett tag till.

Tidningarna är tunna men korsorden består. Har fått upp farten på att lösa dem. Åtminstone de mellansvåra. Lokala tidningens insändarsidor är fyllda. Idag med en ifrågasättande artikel om nya sjukhuset i Kronoberg av två liberaler. De vill ha mer utredning om behov av ny mark med tanke på utveckling av ”nära vården”, dvs vårdcentralerna, primärvården. Parallellt krävs utredning om möjligheten att bygga modernt på nuvarande plats. Och så utreda kostnaderna för respektive placering. Svaret från regionledningen kommer nog bli att det är redan gjort. Men jag kan bygga på; grunnar på vad pandemin har lärt oss och om eventuella ändringar i planerna på grund av nya kunskaper och erfarenheter. Irriterande också att planeringen av nya sjukhusbygget verkar fortgå oavbrutet – utan att det finns mer än inriktningsbeslut och ingen kalkyl. När beslut ska tas så kommer det motiveras av att så mycket pengar redan är investerade i mark, anställningar etc. Eller? Satsning på vårdcentralerna ska föregå nytt sjukhus enligt min mening. Men finns pengar till det? Ett starkt argument för nytt sjukhus utanför stadskärnan finns; det är svårt att ha verksamhet i fastigheter som samtidigt ska byggas till och om. Operationer är svårt att göra i med skakningar i väggar och golv. Många skribenter har ifrågasatt sjukhusbygget ur olika aspekter. Alla har avfärdats med att de inte förstått premisserna ungefär. Oavsett utgången så är det bra att folk tycker, tänker och skriver! Kommunens/regionens invånare är alerta.

Vidare idag om ”semestersabotörerna” som rubriken påpassligt lyder; det är vattenskotrarna. Någon sa häromsistens att 95 % av förarna av dessa åkdon sköter sig, 5 % buskör. Jag tror det stämmer - om vi vänder på siffrorna. 5 % kanske inte buskör.

 Så en artikel om ”Den ljusnande framtid är inte allas”. Det är föreningen Goda krafter i Växjö, som förtjänstfullt ingående beskriver hur ensamkommandes möjligheter till arbete har påverkats av pandemin, växande arbetslöshet och gymnasielagens oförenlighet med coronas konsekvenser. Ett 60-tal ungdomar i Växjö kommun är berörda och hotade av en utvisning, fast de egentligen behövs i välfärdsarbetet. De behöver lite längre uppehållstillstånd och prov- eller visstidsanställningar, precis som andra kan få för att komma in på arbetsmarknaden. Så självklart, så logiskt. Läs, 14/7, Smålandsposten.

Var på konstutställning i Gynkelstorp och Galleri Garaget. Hög klass, akvarellerna av Lena Hoel tog andan ur mig. Bergliot Kvarnares välgjorda oljor visar mitt Smålands skogsbygder. Beklagar er som inte hittade till denna utställning. Sista dagen var i söndags. Det var 16.de året som Galleri Garaget har utställning i samband med Bergveckan. I år utan Bergvecka på grund av virus. Nästa år? Vem vet hur virusspridningen ser ut då?

Igår tog jag itu med att rensa i förrådet. På allvar. Gick till botten. Hittade det ena och det andra. Körde tre gånger till Återbrukscentralen. En del lämnades till återbruk, en del blev oåterkalleligen slängt i containrar för återvinning i bästa fall. Rätt plågsamt både fysiskt och psykiskt. Samtidigt en befrielse och skönt att kunna gå in i förrådet utan att kliva på saker. Hoppas någon får glädje av det fina trangiaköket.

Sitter ute och skriver denna tisdagseftermiddag. Fryser en aning. Mulet och regn i sikte. Sommaren som kom av sig!?

 Carin Högstedt

20200714

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

10. jul, 2020

Kallt plurr, "Kvinnor emellan", nerläggningar, privatiseringar, SFI o KomVux, Panncentralen

Efter en veckas uppehåll från simturer, så hoppade jag i sjön kl 8.00 idag. Solen sken. Faktiskt. Iskallt. Kändes det i alla fall. Upp igen. Dagarna går. Det är högsommar men halv sex idag var det bara +8 grader i luften. Sommaren är kort, det är sanningen. Nu fredag eftermiddag väntas regnet börja.

Gott om protester mot nerläggningen av KomVux på insändarsidorna. Idag ett intressant perspektiv av en kvinna som är läxhjälpare (och lärare). Hon beskriver hur hon möter SFI-elever som behöver hjälp och som går på olika kurser hos olika företag. Det saknas likvärdighet, samsyn, samordning, en del har hamnat på fel nivå och uppgifterna är ofta för svåra. Denna läxhjälpare anser att kommunen ska driva SFI-undervisningen i egen regi och ta sitt ansvar. Med förslaget att lägga ut all komvuxutbildning på privata företag så blir en redan undermålig verksamhet än sämre är hennes slutsats. Jag minns ett samtal med en kvinna som skulle bli undersköterska och visade mig sina uppgifter. Inte ens en svenskfödd läkare hade kunnat svara på alla de svåra frågorna. Har inte kunnat förstå poängen med en sådan utbildning.

Som om det inte var nog med drastiska beslut denna sommar (fast det är inget politiskt beslut fattat! Märk väl! Numera räknas blå-gröna pressmeddelanden som beslut om än inte formellt. På den lösa grunden kan anställda numera få veta att det är slutjobbat). Nej, nu ska mötesplatsen Panncentralen i bostadsområdet Dalbo läggas ner. I varje fall ska inte kommunen bidra längre.  Panncentralen ligger i ett område med hyreslägenheter. Verksamheten har varit igång i många år och fått priser för det de gör. Onsdagskvällar har varit kvinnornas, ”Kvinnor emellan” med varierande innehåll av föreläsningar och framför allt lära känna varandra, göra något tillsammans. När bostadsområdet såldes till privat bolag för några år sedan så var Panncentralen aktuell. Skulle den få finnas kvar? Ja, var svaret. För något halvår sedan var jag där och fick veta att bidraget från kommunen skulle minskas. Frågade på fullmäktige om nerläggning var meningen. Nej, inte alls. Men nu ska pengar istället satsas på Medborgarkontoret. Kanske. Mycket diffust i media vad som är meningen. Självfallet kan en verksamhet ändras med tiden, men det är bra om det finns något utarbetat alternativ innan nerläggningar presenteras. Medborgarkontor är jättebra att det finns, men det är ingen mötesplats. Och det är just mötesplatser som är behövda i området. Varierande sådana. Allt för integrationen.

Var kattvakt igår hos dotter ett par mil norrut. Passade på att göra en rejäl sväng på landsbygden och att dela V-flygbladet Sommarknytt i Furuby och Åryd. I morgon kommer bonusdotter från Lund på besök och på söndag ska jag besöka Galleri Garaget i Gynkelstorp. Nu är regnet här och även en skrattmås (svart huvud). De är inte vanliga längre.

 Läst Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev”. -Ja, läsvärd, intressant och riktigt otäck studie i kvinnoförtryck, ja, våld mot kvinnor. Tar nog itu med LOVE, en roman om Greta Garbo av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri. På Gretas morssida finns samma anfäder och mödrar som min farmor och farfar (vars släkter sammanfaller längre tillbaka). Därav mitt intresse och den här romanen är helt ny. Spännande. Finns en hel del böcker om Greta och jag har läst några innan.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

20200710

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

7. jul, 2020

IVO, Wilhelmshill, KomVux, tillgängliga bostäder, corona o boenden

Hör från IVO att 40 kommuner sticker ut när det gäller corona och sjukdom. 91 äldreboenden har inte klarat den individuella relevanta läkarbedömningen. Det är inte bara smittspridning bakom siffrorna. Kommer säkerligen mer nyheter från IVOs inspektioner. Vad bra att Sverige har en myndighet som IVO (Inspektionen för vård och omsorg)! Så mycket bra det finns i Sverige inom denna sektor. Men fortfarande omfattas inte alla av trygghet och speciellt inte de som är trötta, sjuka, orkeslösa, rörelsehindrade, beroende av andras omsorg. I Växjö kommun anses omsorgstagare nöjdhet vara bra om 80 % är nöjda. Om Växjö ligger något över snittet nöjdhet i andra kommuner så är det också bra. Jag tycker 80% ska ändras till 90% (som första etapp). Det andra måttet, bättre än snittet större kommuner, är förrädiskt. Kan innebära en spiral neråt i kvalite’; alla lika dåliga. Ingen tröst för någon.

Läser att Växjöbostäder (kommunalt bolag) ska testa att bygga nya hyreshus med minskade krav på tillgänglighet, för att påverka priset. Jag blir galen på denna blågröna våta dröm som sticker upp från och till, drömmen om att visa handlingskraft (?) och det ska gå ut över de som har någon form av rörelsebegränsning, vilket ju nästan alla människor får förr eller senare. Det handlar om att kunna bo kvar i sin bostad och att kunna ta emot besökare av alla kategorier. Det handlar om att inte behöva göra dyra bostadsanpassningar i efterhand. Det handlar om att alla ska kunna söka till de nya lägenheterna. Det handlar om jämlikhet. Kan vi inte bara gå in i framtiden och lämna eran med otillgängliga bostäder bakom oss, en gång för alla?

Wilhelmshill, den gamla sekelskiftesvillan på Evedal vid Helgasjön står tom och oanvänd denna sommar. Kommunen ville att pensionärsorganisationerna som tidigare ansvarade för skötsel och drift, skulle tjänstgöra inom äldreomsorgen för ett förnyat kontrakt. -Ja, det var före corona. Pensionärerna sa nej till det. De lade ner massor och tillräckligt av ideell tid på att sköta park och hus. Ingen annan entreprenör har anmält intresse. Så nu kan Wilhelmshill hyras direkt av kommunen. För 24 timmar (bröllop eller annan fest) kostar det 2 500 kr. Tidigare var priset 800 kr. Mellanskillnaden är det ideella arbetet som pensionärerna gjorde. Tydligen ingen hit hittills eftersom det står tomt. Det som retar mig idag är att det sägs från tjänsteperson i kommunen att ”det har varit väldigt begränsat om vilka som kunnat använda Wilhelmshill.” ”…detta ska kunna vara en plats för alla, inte bara pensionärer”. Förlåt, men det låter som om en liten sekt har häckat i stora trävillan. Det är en myt som har spridits. Alla, säger alla hade möjligheter att hyra Wilhemshill. Speciellt, om inte jag tar fel, var de kända för barnkalasen. Skillnaden är att det fina huset i den vackra omgivningen användes, sköttes och att alla som ville hyra kunde göra det. Win win brukar det kallas. Nu står Wilhelmshill oanvänt.

Nerläggningen av Komvux i Växjö kommun väcker berättigad kritik från lärare, elever och vanliga medborgare. Kan verkligen vanligtvis tänkande, reflekterande ledamöter inom L, MP, C köpa detta högerförslag rakt upp och ner? Hur känns det i maggropen? Visst, det går att återkommunalisera efter nästa val, men det är aldrig en enkel procedur. I kläm är som alltid de som är beroende av verksamheterna, de som ska få utbildning för arbetsmarknad och framtiden, bygga upp sina liv, antingen de har flytt från elände i andra länder eller drabbats av coronanerlagd arbetsplats. Eller bara vill byta spår och utbilda sig till ett vårdyrke, som skriker efter arbetskraft. Ingenjören bakom privatiseringsförslaget, ordförande i nämnden för Arbete och välfärd (socialnämnden) (M), skriver i SvD Debatt 6 juli att ”Bidragen minskar drivkrafterna för att jobba, håller tillbaka tillväxten och tar resurser som behövs i välfärden. Socialdemokraternas bidragspolitik fräter på det svenska samhället. Nu krävs förändring”. Hur? Nya krav, krav, krav, kontroll, kontroll, kontroll. Jag är tacksam att jag har ett mer sammansatt uppdrag av väljarna och medborgarna. Ställa krav, javisst, och stödja, hjälpa de som behöver på grund av sjukdomar, arbetslöshet, ohälsa, funktionsvariationer etc med bidrag av olika typer. Kompensatoriskt, Jämlikt. Visionen är en basinkomst (medborgarlön). Ingen vill befinna sig i utanförskap eller fattigdom. Men 13 % av barnen i Sverige finns i ekonomiskt svaga familjer, barnfattigdom brukar vi kalla det.

Lite sol idag. Inget regn hittills. Blåser hårt. Barnbarns födelsedag firades igår på minikalas inomhus med avstånd. Stora festen blir senare när det ges vackert och utomhusväder. Lite paket igår och mycket nöjd tjej som fyllde 13. Resten vid nästa festtillfälle.

Vattenscootrar har blivit hett stoff. Återkommer om det ämnet.

Ha en fortsatt fin tisdag!

Carin Högstedt

20200707

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

3. jul, 2020

Spiken i kistan, KomVux, OB-tillägg, USK, 3 igelkottar i maten

Spiken i kistan! Så beskrivs det senaste privatiseringsförslaget från M, C, KD, L och MP i Växjö kommun; hela kommunala vuxenutbildningen, KomVux, ska ut på privata företag. Den s k auktorisationsmodellen ska omfatta all vuxenutbildning. Hittills har en del funnits i kommunal regi parallellt med ett antal privata utförare. Nu – i en tid då arbetslösheten växer och många kommer behöva utbildning för nya jobb och för ett bra liv med kunskaper för framtiden – nu i en pandemi som skakar världen och rubbar många cirklar – nu anser de styrande det dags att slå in den sista spiken i kistan i en mycket uppskattad, viktig verksamhet med hög lärarkompetens och kvalité.  Extra illa att komma med detta förslag just nu, men illa i alla tider. Vuxenutbildning i alla former är kärnverksamhet. På detta sätt avhänder sig kommunen makten över utbudet och kvalitén, eleverna mister en fullödig möjlighet att välja ”sitt” utbildningsbehov.

I november 2018 presenterades en utredning om auktorisationsmodellen som hade införts fast inte på alla delar av KomVux. Den var förödande för verksamheterna som privatiserats: likriktning i utbudet av kurser, litet antal elever i vissa kurser ger liten möjlighet till att göra bra gruppindelning, svårigheter att planera långsiktigt, ökad och omständlig administration m m. Det säger sig självt att 20 olika företag som ska ha rektor och administration och dessutom gå med vinst är en dyr affär.

Nej, tvärtom ska vi göra! Vi ska återkommunalisera vuxenutbildningen och skapa en organisation som bidrar till att människor får självförtroende, gedigna kunskaper vad det än gäller och en individuell, hållbar studiesituation. Det finns så mycket möjligheter, så stora behov och så många jobb som söker utbildad arbetskraft! Och då kliver Växjö kommun av det viktiga uppdraget! Knappt jag tror det är sant. Men det är det. En stark opinion kanske kan rubba förslaget. Men f-n tro´t. När de borgerliga i Region Kronoberg, trots intensiva protester, drar in OB-tillägg från gruppen undersköterskor, så är allt möjligt.  Det gäller väl att göra så mycket som möjligt nu och inte närmare valet. Folk glömmer ju. Och det är förvisso sant. Och det görs inga valaffischer om att privatisera KomVux eller indragning av OB-tillägg för undersköterskor. Nä, då, i valrörelserna, låter det annorlunda.

Kyliga dagar och tyvärr inget badväder. Kanske ställs dotterdotters födelsedagskalas 6/7 in på grund av dåligt väder. Ska ju vara utomhus med avstånd och drägligt väder. Kanske får invänta en annan och vacker dag. Kalas ska det bli.  Tre igelkottar, när de är samlade, äter mycket kattmat och dricker vatten. Nyss syntes en ekorre, vilket inte är vanligt här. Sträckläser deckare varvat med ”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth och har börjat lösa korsord. Försöker hålla mig hemma och inte utsätta mig för smittrisk i onödan. Altanen är platsen för träff med släkt och vänner men oftast en åt gången.

Carin Högstedt

20200703

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

 

 

 

30. jun, 2020

Asylrätt-mänsklig rättighet, klimatkris-flyktingkris, växtkraft, äldreboendegaranti

Efter ett antal varma dagar med mycket sol men även åska och regn, så stiger jag upp till regnig och kylig morgon. Frukost inomhus. Ingen simtur ännu. Ca 25 grader i vattnet. Har en ny utsikt över sjön efter att sjökanten fått en välbehövlig röjning igår. När maken L och jag fällde en pil vi hade vid altanen (växte oss över huvudet) så tog jag en gren av den och satte ner i jorden vid stranden. På skoj. Pilgrenen var nu ett träd (10-15 år) som lutade ut över vattnet på pilars tjusiga sätt. Den stod dock alldeles för nära ett annan träd. Nu borta och det förbättrar utsikten. Blir plats för andra träd att växa upp. Men vilken växtkraft i pilen! Om stubben är kvar kommer snart ett nytt pilträd att växa upp… Ursprungsträdet köptes i trädgårdsmästeri i Bramstorp utanför Växjö, för sådär 20-25 år sedan.

-          Ska MP lämna regeringen är väl dagens fråga i nyhetssfären. Bakgrunden är överläggningar om migrationspolitiken på nationell nivå. Mer konkret: Asylrätten. Den rätten finns i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den finns bland rättighet till yttrandefrihet, religionsfrihet m fl rättigheter. ”Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse”.

Hanteringen av judarna under, före och efter andra världskriget var en ingång i paragrafen om asylrätt. Många judar sökte fristäder och hjälp undan pogromer, koncentrationsläger, förföljelser och död. De misslyckades oftast. ”Någon annan” skulle ta emot. (Läs gärna Mats-Åke Lundkvist i Dagens ETC 30/6).

Så kom asylrätten till, tillsammans med andra mänskliga rättigheter, som världen kunnat ena sig om (men inte alltid följer). Nu ifrågasätts asylrätten i Sverige; ett volymmål ska sättas upp, det vill säga ett antal för hur många asylsökande som får tas in i landet. Att få en siffra är viktigare för flera partier än att delta i och vara föredöme i kampen för att minska antalet flyktingar i världen. Hittar ingen tanke i nyhetsflödet på relationen tillståndet i världen och antalet asylsökande flyktingar i världen och Sverige. Antalet, siffran, är målet i sig för svensk migrationspolitik, inte att hejda klimatförsämringar, så att miljoner slipper lämna sina hem – på grund av torka, översvämningar, vattennivåändringar etc. Vilken verklighet ska volymmålet spegla? Kvinnors och barns i världen? Eller tillståndet i ett av världens rikaste och mest glesbebyggda länder?  Det finns avvikare i nyhetsflödet, naturligtvis. Både partier och enskilda debattörer inom partierna och enskilda. Frågan är hur MP väger regeringsmakt mot förslag som de anser sig inte kunna gå med på. Se t ex SvD idag 30/6. Tänker inte gissa.

Journalister som gillar att fördjupa sig i olika ämnen och skriva flersidiga reportage – och har möjlighet att göra det – Smålandsposten, stor landsortstidning, är begåvad med sådana kompetenser. Nu senast om äldres möjligheter att få en bostad och omsorg som passar. Ämnet är aktuellare än någonsin, då det visat sig vara mycket svårt att få plats på så kallade särskilda boenden. I princip är det demenssjukdom och/eller mycket krävande vårdbehov som ger plats. Myndigheten, politiska beslutade regler, bestämmer vilka som får plats eller ej. I Växjö kommun har regelverket skärpts. Försök att mildra från V med stöd från S har inte fått majoritet. Läget är att om inte plats beviljas så är det egna hemmet som återstår med hjälp av hemtjänst/hemvård. Kan låta mysigt att bo hemma så länge som möjligt, men självfallet är det inte så för alla. Det är skillnad på ett boende med personal dygnet runt och ett eget hem med besök av olika personal då och då, även med larm.  Tillgången till personal och andra människor på ett boende kan naturligtvis ge trygghet. Ensamhet kan ge ångest, oro och otrygghet. Därför ska omsorgsnämnden enligt min mening mildra regelverket för plats på särskilda boenden. MEN det räcker inte! Det ska till mellanformer, olika alternativ till boende ensam hemma och det särskilda myndighetsavgjorda boendet, som kommer till. Det saknas i Växjö kommun trots att alla partier gärna pratar om behovet av trygghetsboenden, så finns det i dagsläget inte en enda sådan plats. Ett privat företag har plan. Ett särskilt boende har rivits för att ge plats. Platsen har länge varit en enda grusplan och är så ännu.  Verkar trögt. Trygghetsboende är en fastighet med tillgängliga lägenheter och med tillgänglig personal. Möjlighet finns numera att skapa trygghetsbostäder med eller utan myndighetsbeslut. Tror vi kan behöva både - och.  Det finns fler möjligheter, fler behov men jag stannar här. Jag ser boendet som en trappa, där individens behov ska avgöra tillgången på alternativ. Speciellt kvinnor har jag pratat med om detta. De vill kunna planera för sin ålderdom och inte övervältra det på anhöriga. Planering är svårt när det inte finns något att välja på mer än bo kvar hemma och särskilt boende som inte går att köa till.

Nu har omsorgsnämndens majoritet beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté (alla partier är med) som ska utreda en ”äldreboendegaranti”. Första träffen är 11/8. Jag representerar Vänsterpartiet och ser fram mot detta arbete. Här finns mycket att göra och det är väldigt angeläget. Har absolut för mig att en sådan kommitté arbetade förra mandatperioden också. Resultatet har såvitt jag vet inte haft någon ingång i politiken, men kan ha fel. Inte under den här perioden i alla fall.

Det här blev långt. Men folk har bett mig förklara vad olika boendeformer innebär. Ha en fin tisdag!

Carin Högstedt

20200630

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se