4. aug, 2020

Simhall vid Växjösjön, vilka är för? digitala möten med begränsningar, "tomplatser"

Den nyss utkomna utredningen om planerad simhall i Växjö verkar fått fram fler frågor än svar – utifrån artiklar/insändare i Smålandsposten. Jag kan inte bedöma nuvarande betongpelares status eller andra detaljer. Men jag vet att kommunen behöver detaljplan och köp av intilliggande mark. OM det är så att Växjö kommun ska renovera och bygga till nuvarande simhall. Och det vill stor majoritet av folket. Det är den optimala placeringen; estetiskt, befolkningsmässigt, kommunikationsmässigt, trafikmässigt… skolor, universitet, stora bostadsområden når enkelt simhallen till fots, per cykel eller med bussar. Då den nu styrande majoriteten (M, C, L, KD, MP) inte är överens om placeringen, antal simhallar, så menar jag att de partier som tydligt är för att den nya simhallen (ombyggd, tillbyggd) ska vara placerad på nuvarande plats vid Växjösjön - och så småningom även ha kallbadhus -  de partierna ska träffas och börja nysta i vad som ska göras, när och hur, med vilka medel. En simhall betyder så mycket för så många att eventuell prestige av olika sort ska läggas åt sidan. Summan förväntade besökare är mycket stor, den är stor idag också. Summan medborgare i kommunen växer och det ger inkomster. Det kostar också. Attraktivitet kräver underhåll, hela tiden. Folkhälsan ska omgärdas med tillgång till fysisk och psykisk stimulans. I det perspektivet är simhallen synnerligen viktig och värdefull.

Igår måndag hade regiongruppen i (V) första mötet efter semestern. Deltog digitalt via Skype som inte var någon önskedröm igår. Frågan är vad den här situationen gör med demokratin? Suveränt att slippa åka iväg till en lokal för ett kortare möte. Men i längden? Att inte kunna se varandra hela tiden. Att ha olika förutsättningar pga uppkopplingars olika kvalitéer eller vad fasen det beror på. Att känna något slags behov av att göra processen så kort som möjligt. Detta är inte mina reflektioner specifikt utifrån vårt möte igår utan efter ett otal digitala möten med olika appar.  Hursomhelst: Vi tog beslut om motion om förbättrad  samverkan med de fackliga organisationerna och grovplanerade hösten.  

Hade också ett utomhusmöte med min nye ersättare i omsorgsnämnden, Tomas. Vi fikade och pratade om aktuella frågor inom omsorgen, behovet av äldreboenden, corona och framtiden. Sannerligen spännande och utmanande område att ägna sig åt.

I morgon har omsorgsnämndens arbetsutskott möte efter långt uppehåll. Då är tomplatser på de särskilda boendena i kommunen på dagordningen. Tomma platser beror delvis på coronan. Anhöriga har inte velat se sina föräldrar/släktingar flytta in på ett boende på grund av smittrisken. Men till större del beror det på att kraven för att få en plats är hårdare än någon gång tidigare och på att LOV (lagen om valfrihet) medfört privata boenden utöver behoven. Kommunen har inte haft kontroll sedan LOV infördes. Ska då tomplatserna – som kostar de också – stängas? Ska de som bor utspridda på boendena flyttas?  Finns en  utredning av tjänstepersoner – ej politiskt förslag ännu – om att stänga ett våningsplan på Hagalund och flytta ca 10 boende till övriga våningar i fastigheten. Det sparar pengar, det vill säga personal, att ha vårdtagarna mindre utspridda enligt uträkningar. Mitt svar tills vidare är att de platser som finns och är tomma ska användas, att kraven på att få en plats ska göras mindre drastiska. Att oro, ångest och ensamhet ska vara skäl för särskilt boende, när någon vill. Det är rimligt, mycket rimligt, eftersom bristen på alternativ är så uppenbar. Det finns inte trygghetsboenden i kommunen. Det finns inte gemenskapsboenden. Inte på flera års sikt. Alla vill inte bo hemma – även om hemtjänst/hemvård fungerar bra.  

Skaffat mig en aktivitetsmätare till handleden. Här ser jag hur många steg jag tagit per dag (plus andra funktioner om jag vill). Satte målet 8 000. Det är inte mycket men eftersom mitt ena ben inte vill ta ett steg ibland så… Får stimulans av detta enkla. Gick över 10 000 steg i söndags (första dagen) och över 9 000 igår. Har varken mer eller mindre ont i knäet än så länge. Nu gäller det att fortsätta på den rätta vägen.

Läser nu Marit Kaplas bok Osebol. Underbar litteratur. Är det ett tecken i tiden att landsbygdsbefolkningen och dess villkor skildras?

Carin Högstedt

Växjö 20200804

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

31. jul, 2020

Rensa fisk, skala potatis, brylépudding, Öland, Äldreomsorgslyftet, friluftsteater

Tänker en del på semesterresan denna sommar – Öland – mest norra delen. När jag växte upp utanför Oskarshamn var det ofta den enda resan familjen gjorde; färjan till Byxelkrok, där mammas syster med familj bodde sommartid, över dagen. Det var väl därför jag hade ett av de första sommarjobben på pensionat Sjöstugan. En månad med potatisskalning, fiskrensning, handdisk. Minns att jag la på hullet. God mat och antingen choklad- eller brylépudding varje dag till efterrätt. Öland – bara positiva vibbar. Så vackert. Tycker över huvud taget mycket om karga landskap. Visste faktiskt inte att Öland har raukar, men nu har vi upptäckt dem. Döttrarna och jag körde vägar, som jag tror jag aldrig åkt förut. Gamla fina gårdar överallt. Vi njöt alla fyra.

Nästa större händelse denna udda sommar: Teater, fars, sång, dans! Ett par hundra meter hemifrån, utomhus, med avstånd och handsprit. Barnbarnens farmor och jag cyklade dit, rejält påklädda och jag med två filtar – men glömde regnkappan, det absolut viktigaste denna kalla, blöta kväll. Linnéateatern bjöd på sig och trotsade regnskur och kyla i två timmar exklusive fikapaus. Fika inomhus värmde gott i halvtid. Trevligt! Tack för att inte detta ställdes in. Begränsad publik naturligtvis. Brukar vara sådär ett par hundra. Nu under 50. Väl skött.

Idag fredag och på måndag börjar mötesåret. V.s regiongrupp har möte och likaså omsorgsnämndens arbetsutskott. Bland annat ska vi rekvirera 3,8 milj kr från statens dryga två miljarder som anslagits till utbildning av vårdbiträden och undersköterskor. De 3,8 gäller 2020 och räcker enligt tjänsteunderlag till ca 60 medarbetare på halvtid. En vanlig månad används över 10 % timanställda, ofta outbildade. Dessa är en viktig grupp för stimulansmedlen, kallat Äldreomsorgslyftet, anser jag. Ska bli mycket intressant att ta del av användningen av tillskottet och se resultatet. Återkommer säkert om detta. 2020 i hamn, 2021 ska komma medel, men långsiktigt? Det stora lyftet som alla numera vet behövs för en trygg ålderdom?

Skönt att få kommunala handlingar att läsa och begrunda samt ha anledning att titta i kalendern vad som dagen innehåller. För mycket ledig tid och jag får inget gjort. Märkligt men sant. Tom kalender och jag får fullt sjå med att skjuta upp saker…

NU visar sig solen. Det var ett tag sedan. Kanske kan sitta ute, utan filt om benen? Framsteg i så fall denna juli i denna del av landet.  Ja, jag blir sur av skitväder.

Carin Högstedt

20200731

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

27. jul, 2020

Källa hamn, martorn, St Frö, Trollskogen, Sjöstugan, trygghetsbostäder i grus?

Minns ni ”Europas grönaste stad”? Jo, det var Växjö kommuns slogan/epitet. Visserligen var vi aldrig grönaste kommunen, men epitetet (jag vägrar skriva varumärke) visade höga ambitioner på klimat/miljöområdet. När olika organisationer rankade kommunernas miljöarbete så låg Växjö bland de tio bästa. Allt annat kändes otänkbart. Miljömålen var högt ställda – verkligheten inte fullt så bra, men även vi som ville mer och fortare kunde vara stolta över Växjö kommun i detta avseende. Även som opposition vill en gärna kunna känna stolthet över sin kommun och tala väl om den. Det som kommunala bolaget VEAB (energibolaget) har gjort inom fjärrvärme och närvärme, fjärrkyla och fossilfritt bränsle är en remarkabel framgång för klimat och miljö. Utan tvekan.

Det har ärligt talat blivit allt svårare att vara stolt. Och jag noterar att insändarskribenter tar upp detta ämne. Och i takt med stoltheten går rankingarna neråt: ”Bäst att leva i”, Klimat/miljö, näringslivspolitiken…neråt, neråt. Ambitionerna? ”Hållbarhetsprogrammet” är ambitiöst och har alla förutsättningar för att skapa en kommun med framtidstro. Men det saknas fortfarande konkreta mål för den ekologiska och sociala framtiden. Det faktum att kommunen inte har ett enda trygghetsboende är bara det ett minus i attraktivitet. Det skulle lösas med att överlåta till privat företag att riva ett äldreboende och bygga nytt trygghetsboende. Rivningen är klar, grusplan återstår. Försening och eventuellt ändringar i planen för bygget – läget känns osäkert för dessa trygghetsbostäder, mycket osäkert.  

Tre dagar på resa med döttrarna till Öland. En dag regn, två dagar fint väder. Huvudsakligen norra Öland den här gången. Det är tredje året i rad vi gör en sådan här utflykt med övernattning. Det som förenar oss är intresset för loppisar och antikaffärer. Ca 15 loppisar o liknande stannade vi vid och många körde vi förbi. Alla blev nöjda. Besökte Långe Erik. Säkert 30-40 år sedan jag var där. Gjorde en vandring i Trollskogen, naturreservat på udden längst norrut. Såg kopparorm och svartoxe. Fantastiska träd. Tittade på Byxelkrok där jag sommarjobbade 1963 på Pensionat Sjöstugan. Nu till salu, lite nergånget.

Vi bodde i nybyggd sjöbod (sådär 10 år)  i Källa hamn. När de bodarna var på gång var jag sugen på att hyra permanent/köpa, men det var väl mer en dagdröm. Nu blev det två nätter med denna vackra utsikt över Östersjön, öar med skarvar och många andra fåglar. Avslutade med besök i Stora Frö, där favoritantikbutiken ligger och så Capellagården. Där växte många praktfulla martorn. Vet inte säkert om det är samma som chardon bleu, som finns i t ex Alperna. Bör vara samma familj i alla fall, tistelsläkte. Mycket vacker denna chardon bleu och martornen på Capellagården helt magnifika. Linné hittade dem på norra Öland 1753 och menade att de späda skotten smakade sparris, var urindrivande och fungerade uppmuntrande (Wikipeda).  Härligt med detta miljöombyte! Hemma hade det kommit 27 mm regn.

Carin Högstedt

20200727

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

 

 

 

23. jul, 2020

Höstkänning, humör under noll, simhallen -här eller där eller inte? Janakippo

Fick brev från Joe Peterson, Los Angeles. Han har rötter i Sverige i Puksjömåla, Mörlunda socken. Han undrar om vi kan vara släkt. Vad gäller platsen, gården eller byn kanske för länge sedan, så ligger släktskap nära till hands, eftersom mina anor på mammas sida finns i trakten. Det jag vet är att min mormors mormors mormor och morfar kom till Puksjömåla 1802 och stannade ett år för att sedan flytta till S Kulltorp i närheten. De flyttade in i Puksjömåla och Joes anor flyttade ut 1802. Enligt husförhörslängd. Släktträffen 2015 hittade vi Puksjömåla, nerfallet och bortom all räddning.  En gång ett ståtligt hus, skrev jag i släktkrönikan. Ska forska vidare om eventuellt släktskap med Joe. Klingar inte men vem vet.  

Gårdagen började bra med sol och värme. Glad i hågen tog jag en simtur på morgonen. Rätt kallt ärligt talat. Senare dukade jag upp ost, kex, kaffe, te, jordgubbar, vispgrädde, kaka, för de tre döttrarna skulle komma. Självfallet skulle vi sitta ute. Det funkade en timme. Blixt, dunder, hällregn, +13 grader i en halvtimme. Genomfrusna och slut på festen.

Lyssnade förstås på Karin Smirnoffs sommarprat idag. Bra! Förstår hur mycket av Janakippo som är hon och hennes uppväxt. Läst alla tre delarna av Smirnoff om Janakippo och livet på landet i norr. Tycker det varit ovanligt många hörvärda sommarprat, kanske för att jag gett mig tid att lyssna.

Uppenbarligen är de blå-gröna oense om var och vilken simhall Växjö ska ha i framtiden. (L) vill ha två simhallar, (KD) vill ha en ny men absolut inte där den nuvarande ligger utan ”vi är öppna för fler platser, men det bör vara en lättillgänglig plats i en bra omgivning” enligt insändare i Smp idag, 23/7. Lättillgänglig plats i bra omgivning – ja, det är ju väldigt upplysande. Får jag föreslå nuvarande placering! Lättillgänglig, utmärkt placering för folket som vill besöka simhallen och som uttryckt sina känslor för simhall på just den platsen! Den platsen är optimal för att vara lättnådd för väldigt många människor. Minns när nya kommunhuset behandlades i kommunfullmäktige första gången. Jag sa att vi i (V) hellre lade pengar på ridverksamheten och simhall än på nytt kommunhus. Då fick jag höra från (M)-ledamot att de hade pengar till allt det OCH kommunhus! Ja, det är sant. Jag minns, för jag har alltid, som mitt parti, varit noga med att inte ösa ut för mycket löften och pengar. Men kommunhus för 900 miljoner plus kringkostnader, ridsporten och simhall – inga problem… Vi fick ett kommunhus. Tyvärr, men så är det. Vad blir det mer och var blir det en simhall för framtiden? En siffra har kommit fram för renovering av den gamla simhallen. 600 miljoner. Säger ingenting. Det är klart att en simhall med alla tekniska saker kostar. Den ska ta emot tusentals besökare varje vecka, månad, år. Vad trodde ni – jämfört med kontorslokaler i ett nytt kommunhus?

Sitter ute kl 19.00 torsdag kväll. Med filt om benen. Höstkänning. Kall vind. Humör under noll. Men i morgon en utflykt till Öland. Kan bara bli bättre.

Carin Högstedt

20200723

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

18. jul, 2020

Slutlekt! Skrattmåsar, strandskata, Rosenhill, vinster och inblick i välfärden,

Slutlekt! sa Tomas Eneroth (S), transportminister, om vattenskotertrafiken. Så bra att det äntligen kommer förslag till åtgärder mot buskörningen, oväsendet, fågelskrämeländet. Bra!

Lördag eftermiddag 18 juli. Sommaren är tillbaka. Rör mig ute – mellan badet och altanen. Omgiven av skrattmåsar, fiskmåsar, fisktärnor, duvor, änder och en – strandskata. Inte första gången det syns en strandskata här men det är inte ofta. Först var det en skrattmås, sedan blev det två och de skränade rejält. Nu är det en hel flock, ca 20, vuxna och ungar. Alla fåglar är vackra men skrattmåsungarna är speciellt fina och nyfikna. Tycker jag. Igelkottarna är trogna min altan. Tre samtidigt som mest. Den minsta av dem kommer nu och äter både frukost och kvällsmat här.  Ja, jag saknar inte trevligt sällskap.

I Smålandsposten har startat en ny inblickserie med djupgående artiklar om ett vårdboende med det förrädiskt tjusiga namnet Rosenhill, som ligger i Tingsryds kommun. Det är ett boende för personer över 45 år och med psykiska funktionshinder. En kan ju ana att den gruppen människor inte har så många anhöriga, som hade kunnat slå larm. Å andra sidan är det ambulanspersonal som har anmält vanvård, flera gånger. 2013 startar det privata företaget Rosenhill. I maj 2020 stänger IVO (Inspektionen för vård och omsorg) verksamheten. Där emellan är 7 år av inspektioner, negativ kritik, ålägganden på ålägganden med otillräckliga resultat. I februari 2020 skriver IVO att Rosenhill saknar ett fungerande systematiskt kvalitetsarbete. Verksamheten drivs inte i enlighet med tillståndet de fått. Kvalitén brister, dokumentationsskyldigheten likaså. De som driver företaget anses inte ha insikt och förmåga att följa föreskrifter som gäller och uppfyller inte krav på lämplighet. I september 2019 hade Växjö kommun tagit hem sina på Rosenhill placerade personer. Då hade upptäckts att sexuella övergrepp försökt döljas.  Det är hemsk läsning, men ack så värdefullt att få veta hur det kan vara och gå till. Och vilken tid allt tar. Det skriker ur texten: Vi som har bott här, levt här, hade inget val, inga alternativ. Så återigen: Hur dåligt får det vara och hur länge? Hur mycket vinster får tas ut när 25 vårdtagare har 1 personal nattetid? Ett avsnitt i artikelserien återstår.

 

Här blev det avbrott för ett par timmar med bad och fika. Barnbarn med föräldrar och farmor här. Igelkott vid matskålen dröp av under protest. Tolkar nysningar och något slags kluckande ljud som protest. Strandskatan promenerat här hela eftermiddagen. Verkar hänga med skrattmåsarna.

Carin Högstedt

20200718

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se