21. aug, 2020

Rika undgår skatt-fattigpensionärer betalar, på Hagalund får boende betala för LOVsystemet

Så har det hänt. Efter lite hädiskt gnäll över värmen och torkan, så kommer en kylig vind över sjön. Mörkret kommer snabbt och kompakt på kvällarna. Åska och regn på väg enligt P1.

I DN idag (21/8) får besöksförbudet på äldreboenden hård kritik av professor Ingmar Skoog på Centrum för åldrande och hälsa, Göteborgs universitet. Han kallar det ”ett hån och ett övergrepp”. Han menar att äldres rättigheter och friheter inskränks. Människor betalar rejält i hyra och kan inte använda de futtiga kvadratmetrarna efter eget huvud. Människor omyndigförklaras. Jag håller med; visst är det ett övergrepp på frihet och självbestämmande. Samtidigt är det inte infört av ondo, tvärtom. Alla partier stod bakom när besöksförbudet infördes. Samtidigt säger SKR (Sveriges kommuner och regioner) att det är en oroväckande ökning av psykiska besvär. Skoog tror att besöksförbudet är mycket farligare än covid 19. Monica Berglund, chef för boenden i Göteborg, har vädjat om förändring till minister Hallengren (S). ”Jag tror på ett liv före döden”, lär Berglund ha sagt till DN. Jag tror det måste bli förändring. Förbudet gäller september ut. Sedan är det slut på träffar utomhus rent vädermässigt. Det är det som gjort karantänen och besöksförbud uthärdliga de gångna månaderna, att vi kunnat ses utomhus.

Gott om möten denna vecka. Omsorgsnämnden det längsta. Det blev beslut att stänga platser på särskilda boendet Hagalund och flytta på 10 hyresgäster. Syftet är helt krasst att spara pengar genom stängning av ett plan i huset. Dessa sköra människor får alltså betala för kommunens privatiseringspolitik, där LOV-systemet medför att planeringen sätts ur spel. Till viss del har tomplatser på Hagalund med coronan att göra, men det är ju av tillfällig karaktär. Behoven av platser kommer att öka säger statistiken. Bakom stängningen står M+C+L+KD+MP+SD med nio röster och mot att stänga sex röster S+V.

I övrigt väldigt mycket information om ekonomi, corona, sommaren, Linné Hemvård var på besök. De har 100 omsorgstagare, talar 17 språk och har 40 olika nationaliteter anställda (om jag hörde rätt). Privat regi. Ansökan till Äldreomsorgslyftet om pengar för att utbilda redan anställda, timanställda och nya främst till undersköterskor. Här var alla överens med tillägget att prioritera just undersköterskeutbildning.

Så blev det en hel del formalia. Tre skrivelser till nämnden från det moderatledda styret, som alla var rörande överens om vad gäller innehållet. Men sättet! Det normala är att skrivelser och alla andra ärenden först kommer till arbetsutskottet för beredning. Sedan till nämnden. Här dök tre skrivelser upp någon dag före nämndsmötet – utan att ha passerat arbetsutskottet. Oppositionen, inte ens andre vice ordförande, har inte hört talas om, sett eller vet något om vad som menas. Hanteringen är inte enligt kommunallagen, praxis eller demokratiskt tänkande. De två första skrivelserna lät vi passera med ett konstaterande, att det finns ett arbetsutskott. Den tredje föreslog att ordförande skulle prata med bolagen om behovet av trygghetsbostäder. Nu blev det bara för mycket. Dagen innan hade kommunstyrelsen valt en parlamentarisk kommitté för att utreda och om möjligt komma överens om en äldrebostadsgaranti. Redan överkörd? Dessutom har ju en ordförande uppdraget att ha dialog med bolagen om bostäder varje dag. Behöver inte skriva till sig själv om det, enligt min mening.  Nu började vissa förstå att de gjort en tabbe minst sagt och efter ajournering så drogs skrivelsen bort från dagordningen. Jag tror att vi inte kommer att få en sådan undermålig ärendehantering vidare. Hoppas jag har rätt. Det blir bättre klimat i nämnden om vi kan diskutera på lika villkor och med samma underlag.

I Dagens ETC 18/8 finns en presentation av Jämlikhetskommissionens rapport, ”Sverige är ett skatteparadis – om du är rik”. Till exempel föreslås att återinföra arvs- och förmögenhetsskatt och att nuvarande möjligheter att runda skatterna i Sverige begränsas. Artikeln redovisar skatten på egendom i OECD-länderna 2017. Sverige ligger besvärande under snittet OECD, EU och långt efter många länder. Riktigt skämmigt med utgångpunkt stort antal fattigpensionärer. Eller underbemannad och underfinansierad äldreomsorg.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20200821

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

17. aug, 2020

Svart humor lättar upp, Greider, Kamala, möten på möten, golf och skotrar

Härlig svart humor! Beskriver min sinnesstämning vissa dagar bra: ”Jag brukar vara ganska optimistisk på morgonen, sedan vid tvåtiden brukar jag sjunka ner i träsket igen”. Göran Greider, SvD 16/8 om världen efter corona.

27 grader i skuggan. Började dagen tidigt med dammsugaren i 45 minuter.  Svetten porlade. Simmade i det ljumma vattnet, spegelblankt, ingen människa, hägern lyfte från bryggan när jag kom. Hela gångna helgen ett häftigt badande med och utan barnbarnen med familj. Skogspromenader. Hösttecken: massor med spindelnät över grästuvorna. Gott om fjärilar, påfågelsöga t ex. Dotterdotter skickade foto på en sorgmantel, som satt på hennes ben. Känner inte igen den från min altan. En hel del sniglar på skogsvägarna. Passerade golfbanan, Glasrikets golfklubb. Tänkte på när den kom till. Mitt parti protesterade mot platsen, i Fyllerydskogen. (Kanske fler partier, minns inte). Hur som helst. En eloge till denna golfklubb som bemödat sig om natur och miljö, inventerat fåglar etc. När jag gick där nu, en vardags- morgon 9.30, räknade jag in ca 60 bilar, noll cyklar. Det sas en gång i tiden att platsen var väl vald för golfspelarna skulle kunna cykla dit. Men vem har sett någon cykla med golfutrustning och klubbor? Eller?

Blivit mer intresserad av presidentvalet i USA sedan Kamala Harris nominerats till vicepresidentkandidat för Demokraterna. Tänk om det faktiskt går att rubba Trump?

Fått handlingar till omsorgsnämnden på onsdag. Där har den styrande moderatledda majoriteten M+C+L+KD+MP fört upp flera skrivelser från sig själva på dagordningen, utan att gå via arbetsutskottet som är det vanliga sättet att behandla skrivelser. Inte upplevt detta förut. Ja, jag vet vad makt är, men också vad demokrati och beredning av ärenden är. Minns inte hur många skrivelser jag har inlämnade till omsorgsnämnden. De behandlas på ett helt annat sätt. För närvarande verkar de begravda. Återkommer.

I eftermiddag har vi möte i fullmäktigegruppen inför kommunstyrelsen i morgon. Massor av ärenden och har inte haft tillgång till handlingarna förrän idag på morgonen (mänskliga faktorn hade glömt att ge oss tillgång). Vi trodde det var tekniskt fel. Nåväl. Mycket att bita i. En del rubriker väcker nyfikenhet. Från MP om att reglera vattenskoterkörningen. Vet inte hur. Vet bara att voteringen om att tillåta vattenskotrar i naturreservatet på Hissö och ut i Helgasjön slutade med 14 röster för att tillåta, en röst mot (min). Sedan vann Länsstyrelsen i alla fall! Bra! Så vad ska regleras? Kanske att förbudet inte efterlevs? Hur hade det sett ut om det varit tillåtet med vattenskoterkörning enligt 14 ledamöter i kommunstyrelsen? Återkommer. Inte läst ännu som sagt.

Efter fullmäktigegruppen möte (allt digitalt) med hela kommunala gruppen.

Nu en simtur innan David från firman VHS kommer för att hjälpa mig att få bättre uppkoppling utomhus. Den har gradvis försämrats. Gör gärna reklam för VHS på Sandvägen i Växjö. Alltid fått hjälp och blivit nöjd.

Carin Högstedt

Växjö20200817

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

15. aug, 2020

Bättre bra dagar, stegmätare, Fyllerydskogen, Kamala Biden, läkare i omsorgen, Hagalund, LOV

Igår fredag en riktigt bra dag. Somliga dagar är bättre än andra trots samma förutsättningar. Hade sovit bra. Det kan jag se på min aktivitetsmätare (?!). Efter frukost – allt sker alla dagar efter rejäl frukost med tidningar – direkt ut i naturen, utmed sjön bort till Fyllerydskogen mot Notteryd. Inga andra människor så här tidigt. En hare, hörde hackspett, sädesärlor. Hört från flera att det är ovanligt gott om just sädesärlor i år. Gick lätt att gå på skogsvägarna, innan den stora värmen. Tänkte på hur många gånger genom åren som Fyllerydskogen varit i farozonen på grund av lusten hos planerare att dra stor väg genom.  Nu är en del naturreservat. Borde kunna skydda kan tyckas. Men vi har sett att så är det inte. En del, en mindre men viktig, ska bli - just väg. Absurt men sant. Planeringen av Trafikplats Fagrabäck har fått en stor majoritet i kommunfullmäktige att upphäva del av ett naturreservat, som är den gröna lungan för många stadsbor.

 Well, väl hemma så dags för första simturen. Ljumt vatten, stilla, enda sällskapet ”den ensamma anden” som gärna simmar med mig, på behörigt avstånd. Efter detta hade jag redan kl 10 uppnått mitt mål att ta minst 8 000 steg varje dag. Det har för övrigt lyckats 8 av 12 dagar. Mätaren är fiffig nog att räkna simtagen som steg…

Kvällen innan var den första sedan någon gång i maj som inte någon igelkott var på besök på altanen. Blev orolig. Någon olycka? Bättre mat någon annan stans? Men igår kom de! Tre var här samtidigt, men inte förrän 21.30 dök de upp. Kanske är värmen som gör att vanorna ändras? Vi har upp mot 30 grader och sjövattnet håller nog 25 - 26 nu. Helt underbart – om än det blir kort.

Verkar vara ett mycket bra val av vicepresidentkandidat – Kamala Harris! Enligt Björn af Kleen (DN 14/8) gjorde hon intryck när hon och Biden framträdde i valspurtstarten, ”sugen på strid”. Fyra år med Biden och sedan dags för Kamala som president?! Skulle kunna inträffa. Just nu anklagas hon för att vara både extrem vänster och inte tillräckligt vänster. Bra utgångsläge.  Så rotas det naturligtvis i hennes förflutna för att hitta misstag, skandaler etc.

Allt fler skribenter från olika håll tar upp behovet av läkare även i den kommunala  äldreomsorgen. Som det är nu köps läkartjänster som kopplas till särskilda boenden, men kommuner kan inte anställa själva. För läkartjänst efter behov och med kontinuitet ska detta ändras, anser jag. En av många lärdomar av pandemin.

Nu väntar en vecka med möten på löpande band. Får läsa handlingar i helgen. Omsorgsnämnd på onsdag med förslag till beslut om att flytta 10 omsorgstagare på Hagalund, särskilt boende, för att stänga avdelningen på våning 3. LOV, lagen om valfrihetssystem, får konsekvenser som är precis tvärtemot valfrihet; begränsande för individer och vårdbehövande. Majoriteten – M, C, L, KD, MP – vägrar ändra på detta system. Kan bara protestera, beklaga och hoppas på en annan majoritet nästa period.

Termometern visar 27 grader inne och 30 ute i skuggan. Dags för första simturen.

Carin Högstedt

Växjö 20200815

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

  

11. aug, 2020

Äldrebostadsgaranti, Osebol, inskränkt postutdelning,jämlikhetskommission

Varit på möte i kommunhuset i eftermiddag, ett fysiskt möte. Så skönt att kunna se och höra varandra! Väl hemma denna underbara sommardag – en simtur i ljumt sjövatten. Bedömer 26 grader. Nu en lugn kväll på altanen, blå himmel, sol, stilla. Gräsklippare, hundar, barn, båtar. Snart kommer första igelkotten.

Mötet idag var det första i en rad om ”en garanti för äldres tillgång till anpassat boende”. Vi som träffades var en parlamentarisk kommitté, vilket betyder att den består av en från varje parti, oavsett storlek på partiet. Vi har kommunstyrelsens uppdrag att komma fram till ett beslut i frågan. Som bakgrund har vi en utredning som gjordes av tjänstepersoner under 2019. I januari 2021 ska vi lämna förslag till kommunstyrelsen. Så vad ska vi komma fram till? Vad betyder ”garanti”? Vilka boendeformer ska vi hantera? Vad betyder anpassat i sammanhanget? Ja, många frågor och vi ska svara på dem. Det vi är överens om redan nu är att det behövs olika boendeformer mellan hemtjänst i egna hemmet och särskilt boende. En god början. Sedan är det ju svårt att garantera tillgång, om det saknas tillgängliga bostäder, trygghetsboende/servicebostäder (seniorboenden). Och det saknas sannerligen i Växjö kommun! Så bygg vetja!

Förstår att Post Nord nu tänker sluta upp med att dela ut post varje dag i vissa glesbygder. Det blir naturligtvis bygder som saknar det mesta annan service, som fiber och mobiltäckning. Det är olyckligt, landsbygdsfientligt. Var är landsbygdskommittén? Den som var överens över partigränserna om 75 förslag för landsbygdens utveckling istället för avveckling? Har precis läst ut Marit Kaplas ”Osebol”, boken om hennes hemby med intervjuer av så gott som alla invånare. Så läsvärd. Så många aspekter på byn, som förlorar affären, jobben i skogen och bron över Klarälven stängs för trafik. Det senare beklagas av många av invånarna, det ses som ett politiskt svek. Samtidigt flyttar nya människor hit! Marit Kapla är en av Bibliotekets vänners föreläsare i höst! Om det går att genomföra måste jag tyvärr tillägga. Hoppas om inte fysiskt så digitalt.

Jämlikhetskommissionen har kommit ut med rapport och förslag. Blev direkt nersablad av borgerliga kommentatorer/ledarskribenter. Så den ska läsas! En skulle ju kunna tro att pandemin gjort alla mer införstådda med att ojämlikhet är direkt farligt men det krävs kanske en digerdöd för det. Således håller jag helt med Göran Greider (igen) som i Dagens ETC 11/8 kritiserar så kallade omstartskommissionens (Stockholms Handelskammares tankesmedja) förslag att ge studenter som klarar gymnasiet på utsatt tid en belöning, en slags ”överklassrabatt” som Greider kallar det. Nä, inga belöningar, men ge eleverna bra ekonomiska förutsättningar att studera, på gymnasier och på universitet och högskolor. Bra förutsättningar utan att de ska behöva arbeta så mycket att det påverkar studierna negativt. Det skulle kunna göra genomströmningen vid universiteten snabbare och etableringstiden för svenska studenter kortare. Nu är det 28 år i snitt innan svenska studenter kommer ut på arbetsmarknaden, två år längre än i andra länder i Europa (enligt Svenskt Näringsliv).

Ha en fin kväll!

Carin Högstedt

Växjö 20200811

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

6. aug, 2020

Hiroshimadagen, pandemin o civilisationen, Greider, Hagalund, LOV o flytt

Sommaren är tillbaka. 27 grader i luften (kl 17.00 torsdag) och sådär 19-20 i sjön. Tre simturer idag. Lite kvällsbris nu. Båtar på sjön.

75 år sedan Hiroshima. Tyvärr inget arrangemang som brukligt i Växjö, inte som jag vet om i alla fall. Corona förstås. Förra året fullt på Café Fontaine. IKFF (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet) brukar ordna intressant föreläsning, musik och poesi. En halv miljon människor skadades/dog av atombombningen över Hiroshima och Nagasaki. 60 – 70 000 dog direkt.

Och Sverige, med feministisk utrikespolitik?,  har inte undertecknat FNs konvention om förbud mot kärnvapen. Tre representanter för Kvinnofronten skriver i Dagens ETC (6/8) om just detta ”svek mot folk i Sverige”, där 78 % av folket vill se att regeringen agerar för ett förbud.

Omsorgsnämndens arbetsutskott igår var rent tekniskt en mindre katastrof. Dåligt ljud, mycket av det som sades föll bort. Så kan vi ju inte ha det. Av alla sorts digitala system som jag har haft möten i så är kommunens, ”Teams”, nog det sämsta. Men inget har varit fullkomligt. Nåväl.

Vi fick rapporter om Corona, om vården under sommaren, om ekonomin. Personalmässigt har det ordnat sig under sommaren, men LSS-boendena och hemvården har haft problem med personalbrist.  S+V hade gruppmöte innan själva mötet. Vi var helt överens om att inte stänga ner platser på särskilda boendet Hagalund. Hyresgäster ska inte flyttas för att politiken gått in i LOV-systemet och inte har kontroll över planering efter behov. Att vissa tackat nej till plats under coronan och att det var intagningsstopp på grund av smittspridning är ju övergående. På mötet blev beslutet precis som förväntat. De styrande, M+C+L+KD+MP, stänger hela plan 3 på Hagalund och 10 hyresgäster flyttas. S+V mot. Slutligt beslut i nämnden 19/8.

Så skönt att hitta ledarskribenter som uttalar det en själv tänker och tycker. Göran Greider i Dagens ETC 5/8 om ”Sex saker som retar, stör och irriterar mig i coronadebatten”. Han skriver t ex att han ständigt förvånas över att pandemin inte tas som intäkt för att kritisera en förfelad civilisation som skövlar natur och driver ut virus ur sina ekosystem och gör dem farliga för människan. Han skriver att arbetarrörelserna i världen och Sverige inte lyckats peka på konsekvenserna för det doktrinärt marknadsliberala tänkandet, att pandemin borde innebära en revansch för samhällsplaneringen som grundläggande tankefigur i politiken. Så gott som all medicintillverkning är idag profitdriven. Han avslutar med att ”inte ens viruset självt är i sig ont. Snarare är det en budbärare som berättar om allt som inte står rätt till i denna civilisation”. Kan absolut inte säga det bättre själv.

 Carin Högstedt

Växjö 20200806

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se