7. sep, 2020

Skolmat, bakad fänkål eller pizza? Bus i stan, dialog på stan, KomVux ja, bussfil nej

Full fart hela helgen med massor av steg på aktivitetsmätaren. Delade Kommunnytt till fots. Var på Storgatan med lådcykeln och stolar och litet bord, inköpt på Erikshjälpen, handsprit, frukt, kaffe, information, bra väder…Härligt! Kändes som att komma ut från ett fängelse, att kunna prata om viktiga saker med folk i allmänhet, se folklivet, som inte var överväldigande men bra för samtal. Vi V-partister som skötte det hela blev så inspirerade att vi fortsätter månaden ut. Fredag eftermiddag denna vecka – och om fint väder – ska vi testa Vattentorget istället för Storgatan. Sedan varje lördag.

Idag har aktivitetsmätaren fått fnatt, telefonen hade laddat ur och jag får inte igång den. Kan inte ringa. I morgon slutar TV.n fungera, om jag inte får hjälp med att gå över till digitalt. Gör inte så mycket, för jag streamar nästan allt jag ser på ipaden. (Streama och ipad, skriv på svenska människa!).

Vilka ämnen tog folk upp med oss på stan i lördags? Kan sammanfattas så här: Kostens betydelse för hjärnan och minnet, cred för att vi är ute med info – enda partiet denna lördag, gratis eller billigare bussbiljetter för pensionärer. Den senare sa att när hon sagt till sin son att nästan alla andra regioner har infört billighetssystem för pensionärer, så hade sonen svarat: ”Gnäll inte, du har ju fått ett nytt kommunhus.” Hehe. Vidare rehabilitering, vansinne med bussfil på Sandsbrovägen, erkänn att parallellsamhällen finns, bus på stan och inte bara i centrum, ”jag går inte ensam genom stan på kvällen” (medelålders man), Kom Vux är oerhört viktigt. Träffade person som kunde ge mig goda råd om hur ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) ska kunna få ut information till nysvenskarna. Bra uppgifter. Ska tas upp på styrelsemöte i veckan.

Var på fotbollsmatch i Rottne igår. Dotterdotter spelade för Sandsbro förstås och mötte Rottnes flicklag. Sandsbro var överlägsna med 10 mål. Det var kall vind, annars fint att sitta med svärsonen och titta på matchen. En kopp kaffe på hemvägen i Gasslanda, där hela dotterdotterns familj bor. Varmt kaffe och jag tinade upp. Hem till lättjefull kväll med Vigdis Hjorths ”Arv och miljö”. Började på den i våras, men tappade flytet i läsningen. Nu igång.

Elisabeth Anderberg skriver krönikor i gratistidningen Magazinet som kommer ut i Växjö. 3/9 skriver hon om skolmaten, efter att ha gjort ordentlig research. Mycket bra krönika om barn som inte blir mätta, får magont. Kommunens mat har många kloka mål: Vegetariskt, närodlat, säsongsbaserat, klimatsmart. Då blir det typ ”bakad fänkål med tomat” eller ”indonesisk risrätt med grönsaker som serveras med koriandersås”. Föräldrar har sagt till Elisabeth att de fått höra att det är skolans uppgift att introducera nya smaker. Men det kan ju inte vara huvuduppgiften. Det måste vara att barnen får i sig tillräckligt med mat för att orka även eftermiddagens lektioner. Ingen enkel balansgång för måltidsorganisationen, men elevhälsan har reagerat på orkeslösa barn. Och vad blir det om barnen själva får bestämma? Det får de göra ett par gånger per år. Jo, tacos, pizza och spagetti med köttfärssås.

Denna måndag fylld av möten och ett studiebesök på Medborgarkontoret tillsammans med partikamrat Anna B. Blir lite flygbladsutdelning också.

Carin Högstedt

Växjö20200907

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

3. sep, 2020

Kommunala läkare, medborgarförslag 1 minut, kommun- o regionfullmäktige

Ser man på! Jag har under vår och sommar skrivit om behovet av att kommuner kan anställa läkare. Lagen tillåter inte det. Jag har kommit fram till det genom att följa forskares och utredares bedömningar av vilka brister i vård och omsorg som pandemin har uppenbarat. Nu ser jag i Smålandspostens ledare idag (3/9, av Sidenvall) att den moderata ledningen i Växjö kommun vill ändra lagen och möjliggöra kommunala anställningar av läkare. De föreslår ett tillägg till en på nationell nivå pågående utredning. Ja, det finns en stark logik i att kommuner ska kunna anställa läkare; hemsjukvården har utvecklats på senare år och blivit mer och mer avancerad. Kommunerna har på så sätt fått mer medicinskt ansvar och fler svåra uppgifter i hemmen. Den utvecklingen kräver att läkare är nära till hands.

De senaste två dagarna har fyllts med möten och skärmtid. Kommunfullmäktige på distans i tisdags. Fyra timmar med många ärenden, speciellt medborgarförslag, men inte särskilt mycket debatt. Formen, digitalt, hämmar debatten. Men medborgarna är flitiga. Skriver förslag och vissa kommer till fullmäktige på Utvandrarnas hus för att tala för sitt förslag. Där är det nästan tomt förutom presidiet och sekreterare. De medborgare som vill tala får fem minuter på sig, vilket är mycket kort för de väl pålästa och engagerade. Men Region Kronoberg är värre. Där får medborgarna 1 minut på sig, det vill säga de hinner knappt börja tala innan det är slut. Det ska ändras, anser jag. Fem är minimum om inte regionen ska framstå som oförskämd mot personer som kan ha förberett sig i timmar. För att få lite mer info om kommunfullmäktige rekommenderar jag att ta del av (V) Kommunnytt, som ska finnas på nätet nu. Vi kommer också att vara på Storgatan Växjö på lördag 11-13 med röda lådcykeln, frukt och kaffe och – för den som vill – senaste Kommunnytt. Vi delar inte aktivt utan håller avstånd, men pratar gärna med folk om t ex äldreomsorgen och simhallen.

Jag är ersättare i regionfullmäktige som hade heldag igår med fysiskt möte i konserthuset och på distans, bara att välja. Jag behövde inte tjänstgöra igår utan följde hela mötet via Öppna kanalens inspelning. Fungerar utmärkt. Noterade god stämning, uppskattande ord om V.s förslag och - som uttrycktes - intressanta interpellationer. Eva-Britt Svensson (V) lyckades få till en ändring under sittande möte – ytterst ovanligt – och ändringen underlättar för öppenhet och offentlighet. (Till skillnad från sekretessbelagda affärshemligheter i skolväsendet!)

Växjö kommuns befolkning har minskat under första halvåret. Det är första gången på 15 år som det händer. Det brukar vara mindre ökning under våren än hösten men minskning är anmärkningsvärt. Lokala Magazinet (gratistidning med mycket redaktionellt innehåll) har intervjuat kommunstyrelsens ordförande (KSO) om detta. 993 personer flyttade in, 1 253 flyttade ut. Det handlar om att ha en attraktiv arbetsmarknad så att studenter stannar efter avslutade studier. Växjö kommun har varit rätt dåliga på att behålla studenterna, säger KSO. Det är samma svar som alltid, trots kunskap om läget. Kommunen/regionen behöver fler kunskapsbaserade företag, mer forskning, mer kontakter mellan Linnéuniversitetet och kommunen liksom med näringslivet. V ha motionerat flera gånger om att undersöka möjligheterna att utveckla ett universitetssjukhus, där alltså ett kriterium är läkarutbildning. En nisch kan vara rättspsykiatri, en annan geriatrik. Arbeten och bostäder – då är förutsättningarna för att studenterna ska stanna eller komma tillbaka avsevärt större. Sedan vore det på tiden att Växjö kommun lät tala om sig i media för något intressant och nydanande. Miljö, jämställdhet, företagsklimat har varit dragplåster skulle jag vilja påstå under tidigare epoker. Idag? Men vi får se vad siffrorna slutar på. Det brukar gå upp under hösten.

Begravning av min nyss avlidna svägerska ska ske 17/9. Den dagen är också dagen för tre år sedan då maken L lämnade jordelivet. Det är tungt. Tungt för alla oss berörda.   

Carin Högstedt

Växjö 20200903

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

31. aug, 2020

Affärshemligheter i skolan, 8000 steg, simhallsbesök, Ålevangeliet, Tyst vår

Kan bara hålla med de 16 forskarna som idag skriver på SvD debatt om ”En hemlig skola röjer den orimliga affärslogiken”. Kanske kan hemlighållandet av statistik om kommunala skolor bli en ”tipping point” för att göra om, göra rätt och skapa en skola som inte är en marknad utan en samhällsinstitution. Tidigare argument – moraliska, pedagogiska, demokratiska - har ju inte hjälpt, men kanske sekretessbeläggningen, affärshemlighetsidén, kan få fler att förstå orimligheten? DN Debatt 31/8. Mycket läsvärt!

Startade denna dag med en rejäl promenad på en dryg timme. Har svårt att ”hinna med” de 8 000 steg varje dag, som jag har som mål. Smiter ibland. Läser, ser någon TV-serie eller löser korsord. Men min stegmätare triggar mig. Utan den vore det ännu sämre.

Trevliga möten under helgen. Hjärnkrafts årsmöte i lördags. Jag valdes till ordförande för mötet. Satt i partytält i trädgård. Gick från sol till åska och regn. Skyfall när jag körde hem genom skogarna från S Åreda. Så pass att jag fick stanna bilen. Värdefulla samtal på mötet.

Igår besök av nästgårds sandsbrobor. Gick bra att sitta ute och prata om utveckling av och i Sandsbro med mera. Kommer mer nyheter om det så småningom.

Handlingar till både kommunfullmäktige och regionfullmäktige att läsa. Som det verkar behöver jag som andre ersättare i regionfullmäktige inte tjänstgöra den här gången, men jag ska vara uppdaterad i alla fall.

Många ärenden till kommunfullmäktige men ingen av V.s motioner. Gott om medborgarförslag, varav ett par får ja till sina förslag. En hel del interpellationer, bl a om nerläggningen av Kom Vux och tillämpningen av delade turer inom omsorgen. Ett medborgarförslag vill ha en hundrastplats i stadsdelen Teleborg anpassad för personer med funktionsnedsättningar, vilka ju faktiskt också har hundar. Svaret är ett uppdrag att anpassa ”åtminstone en” rastplats. Kan bara hoppas att det blir en som ligger tillgängligt för den här kategorin besökare.  Digitalt möte – för sista gången? Digitalt är bra i många fall men inte för ett kommunfullmäktige. Speciellt inte som det blivit färre möten på den offentliga arenan i Växjö kommun.  

Besök på simhallen i fredags tillsammans med två partikamrater. Givande. För ett år sedan fick vi fastighetsägarens perspektiv, nu fick de som driver själva verksamheten, Medley, plus lite mer info av maskinisterna i källaren. Ikväll har vår kommunala grupp nya simhallen på dagordningen – och bara den punkten. Japp. Det politiska livet börjar få fart. Jag har lista på verksamheter att ha dialog med: Föreningen Attention, korttidsboendet på Furutåvägen 9 B, som får årets utmärkelse för bästa arbetsplats i Växjö kommun. Sju anställda har hand om 14 ungdomar från 14 till 25 år. Vill verkligen veta hur de arbetar och säga grattis.

 Läst ut Patrik Svenssons Ålevangeliet i natt. Så mycket ny kunskap om ålar! Hjälp vad intressanta fiskar! Och hemlighetsfulla. Tar väl med sig hemligheterna i graven. De är på väg att försvinna från jorden. Ingen vet helt säkert, men situationen är akut och katastrofal enligt IUCN. Människan har lyckats ta död på fågelarten dront en gång i tiden och på en sorts sjöko. Båda hade inte vett att skrämmas av människor och blev dödade och uppätna.  Boken går gärna tillbaka till Rachel Carson och hennes forskning. ”Tyst vår” väckte många av oss när den kom ut 1961. Den bidrog till att DDT förbjöds som insektsgift i jordbruken. Det som tystnat var fåglarna som fick i sig gifterna och dog. Carson dog 1962 men spelade och spelar stor roll fortfarande genom att visa på hur illa det kan gå när människan anser sig vara herrar över naturen.  Sedan är Ålevangeliet en ovanlig bok om gemenskapen mellan en far och en son. Det som förenar dem är ålarna.

Carin Högstedt

Växjö 20200831

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

27. aug, 2020

Vinster i välfärden tar sig nya uttryck, naturens rättigheter

Var på vippen att ta en simtur i sjön, men det blev inte av. Varm och skön dag i alla fall. Gått mina 8 000 steg med en runda i samhället och skogen. Svettigt i bostadsområdena, sval skugga i skogen. Tänker på min bortgångna svägerska. Hon gick mycket i skogen runt hemmet i Östergötland.

Fick meddelande i skogen om en nyhet; Humanas VD i Växjö har skrivit till presidiet i omsorgsnämnden och vill att kommunen lägger ner särskilda boenden för att Humana ska kunna fylla sina platser på sitt särskilda boende. Ja, det är sant. En privat företagare ber kommunen lägga ner sina omsorgsplatser för att öka beläggningen och vinsten i sitt egna privata företag. Magstarkt! Återigen: LOV-systemet är helgalet. Lägg ner det! Ta tillbaka makten över samhällsplaneringen i kommunen. Det finns ett skäl till att bara 22 av 290 kommuner använder LOV för särskilda boenden; de är klokare än de 22. ”Lagen om valfrihet”, vilken ironi. Om det inte vore så tragiskt, skulle en kunna skratta. Till saken hör att kommunala platser har stängts, lagts ner, trots protester. Senast förra veckan. Men vinstdriften har inte fått nog uppenbarligen.

Bibliotekets vänner har haft möte i veckan. Hade bjudit in representanter för en tämligen ny förening i Kronoberg, ”ORD i Kronoberg”. De organiserar författare i regionen. Vi diskuterar eventuellt samarbete och en föreläsningskväll då de intar scenen med olika författare, som bjuder på sitt författarskap. Mycket troligt att det blir till våren 2021. Höstens program är spikat. Hörde på Ekot att det kan bli ändring i publikantal från max 50 till max 500. Det skulle onekligen underlätta. Vår första föreläsarkväll är 14 september. Då gäller max 50.  Marit Kapla, som skrivit boken om byn Osebol, kommer. Högtid för mig, som är väldigt impad och förtjust i boken.  Tycker den är mästerlig.

Greider igen… Hans ledare (sommartal) 26/8 i Dagens ETC – suveränt bra. Han skriver ju ur sitt perspektiv som ”socialdemokrat med nöd och näppe”, men njutbart för vem som. Om samarbetspartierna till höger: ”De kräver enorma skattesänkningar och de vägrar stelbent att diskutera det faktum att exempelvis skolan så till den grad blivit en marknadsplats, att det som sker där nu klassificeras som affärshemligheter”. Precis. Affärshemligheter är ordet. Självkritiskt säger han att ”vi har varit fega. Och folk, våra väljare har sett denna feghet och efter hand har alltfler troppat av och gått in i likgiltigheten eller till slut hemfallit åt högerpopulism”. Detta om behovet att låna pengar till investeringar istället för att betala av på en historiskt liten statsskuld.

Naturens rätt – jag har skrivit om det tidigare – det intressanta i att ge naturen juridisk rätt. Det tillämpas i en del länder. En regnskog, ett berg, en flod ges juridisk status, som en person, med rätt till ombud för att försvara sig mot krafter som vill förstöra med avfall, avverkning, utsläpp, buller och annat. Väldigt intressant och känns helt rätt. Rebecka le Moine (MP), riksdagsledamot och naturvårdsbiolog, skriver om naturens rätt i Dagens ETC 26/8. Hon tar vattenskotrarna som exempel på hur naturrätten får vika ner sig för något som bullrar (milt uttryckt), släpper ut koldioxid, stör fågellivet… Vem försvarar naturen i frågan om vattenskotrar? Nej, bara de körs med förnuft så köper de flesta att de förökar sig. Vi utgår inte från naturen, vi – folk i allmänhet – beter oss som herrar över naturen. Det är inte långsiktigt hållbart. Vattenskotrarna är bara ett exempel som le Moine använder pedagogiskt. En motion om ”Naturens rättigheter” är inlämnad till riksdagen, om grundlagsändring för Rights of Nature i Sverige också. Bifall till den!

Vänsterpartiet i kommunen håller sig med en rad olika arbetsgrupper. Den här veckan har således grupperna för barnrätt, simhall och strategi haft digitala möten och ja, jag är med i alla de tre. Rätt korta och kärnfulla träffar som passar bra för digitala möten.

Stilla kväll. Läser den högintressanta Ålevangeliet av Patrik Svensson. Kan bara rekommendera.

Carin Högstedt

Växjö 20200827

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

25. aug, 2020

Fuck cancer! Fuck cancer!

Så somnade hon in för gott, Anne, min mellanbrors sambo, min svägerska och vän, sedan 40 år. Drygt tre år sedan diagnosen cancer och med behandling något sånär drägligt liv periodvis. För ett år sedan var de båda här och vi badade i sjön. I februari i år pratades vi vid på hennes födelsedag. Hon var nyopererad och hade fått tillbaka talet. Hon lät pigg som hon alltid gjort, pigg, glad, alert. Men det höll inte länge. Metastaserna återkom och ambulansen gick i skytteltrafik mellan hemmet och sjukhus. Vidrig sjukdom. Maken L fick också tre år efter diagnosen. Till slut står omgivningen och läkarvetenskapen helt maktlösa.

I 15-16 år träffades vi fyra syskon med respektive varje sommar för släktträff och forskning. Vi bodde i t ex Vena, Hultsfred, Målilla, Oskarshamn en helg och gjorde utflykter i trakter för att se de byar, gårdar, torpruiner som våra anmödrar och fäder bebott. Traditionen bröts personellt, när maken L gick bort 2017. I år har sjukdom och pandemin hindrat allt sådant. Nu är två personer i kretsen borta. Mitt i alltihop så känns det bra att vi syskon har haft och har bra kontakt, inte minst när det svåraste händer, som igår när Anne slutade andas, alldeles för tidigt.

Igelkottarna verkar ha bonat in sig för vintern. Tidigt kan tyckas men jag har läst att vid plus 7 grader tycker de det är dags. Idag när jag gick upp kl sex var det plus 10 så under natten kan det säkert ha varit nere vid ca sju. Fått hjälp med bilen på Serviceverkstaden i Sandsbro. En varningslampa började lysa. Skitnervös av sådant. Magnus på ”macken” ställde diagnos igår. Började denna dag med att köra ner bilen till honom. Efter två timmar är den klar och något reglage är bytt, varningslampan släckt. Skönt. Helt beroende av bil om jag inte ska åka kollektivt, vilket ju ska undvikas av riskgrupper. Även fått hjälp med att få igång skrivaren. Efter många försök, byte av toner och frustration, så kom jag på att det kanske hade med byte av routern att göra. Den fungerar suveränt bra för övrigt! Kontakt med VHS och hjälp med att koppla dator och skrivare och nya routern. Det var det som fallerade. Så skönt att få hjälp – igen!

Nu två digitala möten i eftermiddag, vår V-arbetsgrupp om barnrättsfrågor och den ”parlamentariska gruppen för äldrebostadsgaranti”, som ska lyssna på en föreläsning.

Carin Högstedt

Växjö 20200825

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se